Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Ξεκίνησε η προθέρμαση για την θεσμική κατοχύρωση και διαχείριση της φτωχοποίησης

Εργοδότες και συνδικαλιστές συμφωνούν στην έναρξη του κοινωνικού διαλόγου θέτοντας προτεραιότητες

2/11/2013

Την αναγκαιότητα συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται στο εργασιακό περιβάλλον λόγω της κρίσης, στην οποία κατέληξαν σήμερα αμφότερες οι πλευρές στο πλαίσιο της συνεδρίας του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, επεσήμανε ο ΓΓ της ΣΕΚ, Νίκος Μωϋσέως.
Ταυτόχρονα σημείωσε ότι διευκρινίστηκε στην συνεδρία πως δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης όρων εργασίας που καλύπτονται από τις συλλογικές συμβάσεις, το οποίο ήταν το κύριο σημείο διαφωνίας τις τελευταίες ημέρες. «Οι συλλογικές συμβάσεις γίνονται σεβαστές και συνεχίσουν να λειτουργούν».

Εκείνο που χρειάζεται, πρόσθεσε, να γίνει ένας διάλογος για την προστασία των συνδικαλιστικά απροστάτευτων εργαζομένων, που σε σχέση με τους εργαζόμενους που συνδικαλίζονται είναι πολλοί, όπως είπε, ώστε να απολαμβάνουν των βασικών ωφελημάτων που απολαμβάνουν και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι.

Συμφώνησαν, συνέχισε, σε μια τεχνική επιτροπή που θα συζητήσει την αντιμετώπιση της ανεργίας και των απολύσεων, έχουν τεθεί πολύ καλές ιδέες, σημειώνοντας ότι είναι θέμα της Υπουργού Εργασίας πότε θα τις ανακοινώσει. Εκείνο που έχει σημασία, συμπλήρωσε, είναι ότι ξεκινούν έναν διάλογο με στόχο σύντομα να καταλήξουν σε συμφωνία που θα αντιμετωπίζει τα μεγάλα προβλήματα στο εργασιακό περιβάλλον σήμερα για να μπορέσουμε να μπούμε ομαλά στην περίοδο της ανάπτυξης. Είναι αναμενόμενη δυστυχώς, είπε, η αύξηση της ανεργίας και το 2014 θα είναι πολύ δύσκολο, γι’ αυτό πρέπει να προλάβουμε να πάρουμε τα μέτρα μας.


Χρειάζεται κοινωνικός διάλογος που θα ασχοληθεί κυρίως με την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων που είναι συνδικαλιστικά αδύναμοι και απροστάτευτοι, η εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων, η αρχή της ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων, ανέφερε ο ΓΓ της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης

Και ευρύτερα, συνέχισε, πως μέσα σε αυτές τις σκληρές συνθήκες για τους εργαζόμενους εξασφαλίζουμε αν μη τι άλλο τα ελάχιστα που είναι αποδεκτά στα πλαίσια της κοινωνίας μας και μπορούν να εφαρμοστούν. Για να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός και παραγωγικός διάλογος, ανέφερε, πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο που να καθορίζει το περιεχόμενο και τον στόχο του, λέγοντας ότι μέχρι τώρα δεν έχουν ένα τέτοιο πλαίσιο μπροστά τους. Η Υπουργός Εργασίας και το Υπουργείο έχουν δεσμευτεί να προσπαθήσουν να το διαμορφώσουν, εμείς εκφράσαμε την καλή μας θέληση, πρόσθεσε. «Από κει και πέρα θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι σε καμιά περίπτωση να μπούμε ξανά σε διάλογο για όρους απασχόλησης που περιλαμβάνονται στις συλλογικές συμβάσεις και οι οποίες, όπως είναι γνωστό, έχουν ανανεωθεί πρόσφατα μετά από σκληρή και επίμονη δουλειά».

Τον διάλογο αυτό ζήτησε η ΔΕΟΚ από το 2009 δήλωσε ο ΓΓ, Διομήδους Διομήδους και αυτός πρέπει οπωσδήποτε να κατοχυρώσει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο θέσεις εργασίας οι οποίες χάθηκαν κατά δεκάδες χιλιάδες, την ίδια ώρα που γίνονται περικοπές μισθών και ωφελημάτων. Σήμερα, είπε, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μια διαδικασία ώστε να καταδεικνύεται πως οι επιχειρήσεις έχουν πρόβλημα και πριν αυτές προχωρήσουν σε απολύσεις με πλεονασμό, με σχέδια και με κίνητρα, το πρόβλημα να μηδενίζεται ή να απαλύνεται.

Για την ΔΕΟΚ, είπε, προτάσσεται η κατοχύρωση των συλλογικών συμβάσεων και εργασιακών νομοθεσιών, όπως η ίση μεταχείριση και το δικαίωμα του ντόπιου εργατικού δυναμικού έναντι των μη Κύπριων από όπου και αν προέρχονται. Αυτό, είπε, διεκδικούσε η ΔΕΚ από το 2009 πριν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις πληγούν από την κρίση. Το τελικό ζητούμενο πρέπει να είναι, συνέχισε, πριν τις όποιες ενδεχόμενες απολύσεις να μπορούμε, μέσω ενός μηχανισμού, να δούμε τι ρυθμίσεις θα μπορούν να γίνουν ώστε να σταματήσει η ατέλειωτη στρατιά ανέργων.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Πήλικος είπε ότι ξεκίνησε μια διαδικασία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων «για το τι μέλλει γενέσθαι στις εργασίες σχέσεις ενόψει του ότι υπάρχει μια πολύ οξεία οικονομική κρίση», με την συζήτηση, εντός του τρέχοντος μηνός, δύο θεμάτων που αφορούν την προστασία της απασχόλησης και την διαδικασία πιθανόν απολύσεων λόγω πλεονασμού. Για τα υπόλοιπα θέματα θα επανέλθουμε αργότερα, πρόσθεσε.

«Οι εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα είναι κρίσιμες και πρέπει όλοι μας να δείξουμε την αναγκαία κατανόηση και αυτοσυγκράτηση, γι’ αυτό εξάλλου συμφωνήσαμε να ξεκινήσουμε με αυτά τα δύο θέματα που άπτονται και της ανεργίας». Από εκεί και πέρα, επαφίεται στις θέσεις και την υπευθυνότητα όλων μας – όπως είπε – όταν υλοποιηθεί αυτός ο διάλογος.

Σε παρατήρηση ότι τον κόσμο ενδιαφέρει να μάθει αν θα υπάρξουν περικοπές μισθών και ωφελημάτων και αυτά είναι στο τραπέζι του διαλόγου, ο κ. Πήλικος είπε «αυτή τη στιγμή όχι». Κληθείς να πει εάν η κοινή πρόταση ΟΕΒ – ΚΕΒΕ για μείωση του κατώτατου μισθού κατά 20% είναι στο τραπέζι, ο Διευθυντής της ΟΕΒ ανέφερε ότι αυτό εξακολουθεί να μένει αλλά δεν μπαίνει στα πλαίσια αυτού του διαλόγου. «Πιθανόν, προϊόντος του χρόνου και όταν έρθει η ώρα να συζητηθούν κάποια άλλα θέματα, να είναι και αυτό το θέμα στο τραπέζι από πλευράς μας. Όμως αυτή τη στιγμή και σήμερα δεν συζητήθηκε καθόλου κάτι τέτοιο».

Ο Διευθυντής του τμήματος εργασιακών σχέσεων του ΚΕΒΕ, Αιμίλιος Μιχαήλ είπε ότι το ΚΕΒΕ συμφώνησε στην έναρξη του διαλόγου με τα προαναφερθέντα θέματα και για τα υπόλοιπα θα συμφωνηθεί το πλαίσιο για την έναρξη διαλόγου σε κατοπινό στάδιο. Προτεραιότητα όλων, συνέχισε, είναι να καταστούν βιώσιμες οι επιχειρήσεις, σε μια περίοδο βαθειάς οικονομικής κρίσης, για να μπορέσουν να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας.

Ερωτηθείς για το πώς θα γίνει αυτό στην πράξη, ο κ. Μιχαήλ μίλησε για κάποιες «καλές ιδέες από την Υπουργό Εργασίες οι οποίες θα γίνουν αντικείμενο άμεσης συζήτησης». Τα δύο θέματα, με τα οποία ξεκινά ο κοινωνικός διάλογος, είπε, θα οδηγηθούν προς συζήτηση την ερχόμενη εβδομάδα και θα προσπαθήσουν να βρουν μια συμφωνία για να συγκρατήσουν την ανεργία και να μπορέσουν οι επιχειρήσεις, στο μέτρο του δυνατού, να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

Σε ερώτηση τι αφορούν οι «καλές ιδέες» της Υπουργού, απάντησε ότι αφορούν προσέλκυση ή διατήρηση των εργαζομένων στις επιχειρήσεις και εργοδότηση και ανέργων μέσω χρηματικών κινήτρων στις επιχειρήσεις. Ερωτηθείς εάν αυτό θα γίνει μέσω των υφιστάμενων σχεδίων, ο κ. Μιχαήλ είπε ότι μπορεί να είναι και μέσω νέων σχεδίων. «Ο στόχος είναι οι επιχειρήσεις να είναι βιώσιμες». Με την έλλειψη ρευστότητας και τη βαθειά οικονομική κρίση σήμερα, είπε, πάρα πολλές επιχειρήσεις αδυνατούν να λειτουργήσουν κανονικά


- See more at: http://www.onlycy.com/404895-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%BF%CE%B4%CF%8C%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%BF#sthash.4zpHnsoZ.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου