Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΟ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ  ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ

Οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ και ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκεια και απογοήτευση τους για τις προφορικές οδηγίες της τελευταίας στιγμής (Παρασκευή απόγευμα) που έδωσε το Υπουργείο Οικονομικών σε αριθμό κυβερνητικών τμημάτων για να επεκταθεί το νέο ωράριο της Δημόσιας Υπηρεσίας και στο Ωρομίσθιο Προσωπικό από την ερχόμενη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013.

Η πιο πάνω ενέργεια του Υπουργείου Οικονομικών είναι έξω από τα πλαίσια της σχετικής νομοθεσίας που ψήφισε η Βουλή  (Κ.Δ.Π. 531/2012) και αφορούν το ωράριο της Δημόσιας Υπηρεσίας. Το Ωρομίσθιο Προσωπικό, το οποίο στη μαζική πλειοψηφία του απασχολείται σε εργατοτεχνικά και χειρονακτικά επαγγέλματα, ουδέποτε ακολουθούσε το ωράριο της Δημόσιας Υπηρεσίας και δεν καλύπτεται από τον Περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμο και τις Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις που αφορούν Δημόσιους Υπαλλήλους. Η πλειοψηφία του Ωρομίσθιου Προσωπικού ακολουθούσε πάντοτε το ωράριο των αντιστοίχων επαγγελμάτων του ιδιωτικού τομέα (π.χ. τομέας οικοδομών κλπ.)

Οι βασικοί λόγοι που το ωράριο απασχόλησης του Ωρομίσθιου Κυβερνητικού Προσωπικού ήταν πάντοτε διαφορετικό από αυτό των Δημοσίων Υπαλλήλων είναι οι πιο κάτω:
α)  Οι Ωρομίσθιοι δεν έχουν ευέλικτο ωράριο απασχόλησης όπως ισχύει για την Δημόσια Υπηρεσία.
β) Το ΩΚΠ εργάζεται περισσότερες ώρες εργασίας την εβδομάδα από τους Δημοσίους Υπαλλήλους (38 αντί 37,5).
γ) Το ωράριο απασχόλησης τους ρυθμίζεται με συμφωνία στην Μικτή Εργατική Επιτροπή και όχι από νόμο ή Κ.Δ.Π. όπως την περίπτωση των Δημοσίων Υπαλλήλων.
δ) Η πλειοψηφία των Ωρομισθίων απασχολείται στα κατασκευαστικά έργα, σε υπαίθριες εργασίες, και η οποιαδήποτε διαφοροποίηση του ωραρίου εργασίας τους λόγω των κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν στον τόπο μας, θα επηρεάσει αρνητικά τόσο την παραγωγικότητα όσο και τα επίπεδα ασφάλειας και υγείας. Για παράδειγμα, η καθυστέρηση στην έναρξη  της απασχόλησης κατά μια ώρα το πρωί  θα αφήνει εκτεθειμένους τους εργαζόμενους κατά μια πρόσθετη ώρα στον καύσωνα με σοβαρές αρνητικές συνέπειες τόσο για την κυβέρνηση (παραγωγικότητα)  όσο και για τους εργαζόμενους.
ε) Στην περίπτωση αλλαγής ωραρίου θα δημιουργηθούν πολλά σοβαρά προβλήματα τα οποία ποικίλουν ανάλογα με το κάθε Τμήμα και την φύση της εργασίας που εκτελείται (π.χ. έλεγχος και επίβλεψη εργολάβων που ακολουθούν διαφορετικό ωράριο) αφού η απασχόληση των Ωρομισθίων στις πλείστες περιπτώσεις δεν συνδέεται με την εξυπηρέτηση των πολιτών από τις Δημόσιες Υπηρεσίες.

Οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ και ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ ζητούν από το Υπουργείο Οικονομικών όπως ανακαλέσει τις οποιεσδήποτε οδηγίες δόθηκαν για το ωράριο του ΩΚΠ,  και να καλέσει σε διάλογο τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για να συζητήσουμε το όλο θέμα όπως κατ’ επανάληψη εδώ και ένα χρόνο έχουμε ζητήσει με επιστολές μας,  χωρίς δυστυχώς μέχρι σήμερα να υπάρξει ανταπόκριση από την κυβέρνηση.

Οι Ωρομίσθιοι δεν μπορούν να αποδεχθούν το μονομερές ωράριο που απαιτεί να εφαρμόσει το Υπουργείο Οικονομικών αφού αυτό βρίσκεται έξω από κάθε πλαίσιο λογικής, δεν καλύπτεται από την νομοθεσία, παραβιάζει τον κοινωνικό διάλογο και τα εργασιακά θέσμια και τους Κανονισμούς Απασχόλησης του Ωρομίσθιου Κυβερνητικού Προσωπικού που είναι εγκριμένοι από την Μικτή Εργατική Επιτροπή και το Υπουργικό Συμβούλιο, παραβιάζει σωρεία νομοθεσιών και αρχών για την υποχρέωση του εργοδότη για ασφαλείς και υγιεινές συνθήκες εργασίας.

Ως εκ τούτου οι Ωρομίσθιοι, με εξαίρεση για όσους έχει συμφωνηθεί να ακολουθούν το ωράριο της Δημόσιας Υπηρεσίας, θα συνεχίσουν να απασχολούνται στο υφιστάμενο ωράριο τους.


Από τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ & ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ 

Λευκωσία 31 Αυγούστου 2013


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου