Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Υπερψηφίστηκαν τελικά τα ν/σ για ΣΠΙ και τράπεζες

Λευκωσία: Με 41 ψήφους υπέρ και 3 εναντίον η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε τελικά μισή ώρα μετά τα μεσάνυκτα της Πέμπτης προς Παρασκευή σε νόμο  τις δύο νομοθετικές προτάσεις περί Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων και περί Αναδιάρθρωσης των Χρηματοοικονομικών Οργανισμών.

Η έγκριση των δύο νομοσχεδίων αποτελούσε προϋπόθεση για την εκταμίευση για δεύτερης δόσης της δανειακής σύμβασης ύψους €1,5 δις.

Υπέρ τοποθετήθηκαν τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΚΣ ΕΔΕΚ ενώ καταψήφισαν οι Γιώργος Περδίκης (Κίνημα Οικολόγων ) Νίκος Κουτσού (Συμμαχία Πολιτών) και ο βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας. Στις χθεσινές συνεδρίες δεν παρευρισκόταν ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης ο οποίος βρίσκεται μαζί με άλλους βουλευτές σε κοινοβουλευτική αποστολή στο εξωτερικό.

Ενωρίτερα, και τα δύο νομοσχέδια είχαν απορριφθεί με 21 ψήφους υπέρ και 23 εναντίον. Υπέρ είχαν ταχθεί  ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, εναντίον ΑΚΕΛ, ΚΣ ΕΔΕΚ, ο Βουλευτής Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, ο Βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας και ο Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Νίκος Κουτσού.

Σκοπός των δύο προτάσεων νόμου που ψηφίστηκαν σε νόμους είναι η εφαρμογή των προνοιών του επικαιροποιημένου μνημονίου συναντίληψης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τρόικας και αφορούν τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Πιο συγκεκριμένα, με τον πρώτο νόμο τροποποιείται η υφιστάμενη νομοθεσία περί Συνεργατικών Εταιρειών με στόχο την μεταφορά των αρμοδιοτήτων αδειοδότησης, ρύθμισης, εποπτείας και λήψης εποπτικών μέτρων στα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα (ΣΠΙ) από την υπηρεσία εποπτείας συνεργατικών εταιρειών η οποία μετονομάζεται σε υπηρεσία συνεργατικών εταιρειών στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Επίσης, προβλέπει για την εισαγωγή απαραίτητων ρυθμίσεων για σκοπούς ανακεφαλαιοποίησης της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας και των ΣΠΙ καθώς και όλες τις συνεπακόλουθες αλλαγές.

Ο δεύτερος νόμος που ψηφίστηκε τροποποιεί την ισχύουσα νομοθεσία περί αναδιάρθρωσης χρηματοοικονομικών οργανισμών προκειμένου, μεταξύ άλλων, να ρυθμίζεται η ανάθεση εξουσιών στο Υπουργικό Συμβούλιο για τη στήριξη ή την διαχείρισης μέσων κεφαλαίου σε χρηματοοικονομικούς οργανισμούς κατόπιν εισήγησης της Κεντρικής Τράπεζας.

Σε παρέμβασή του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού δήλωσε ότι ο  χρόνος που δόθηκε για διαβούλευση ήταν πολύ καρποφόρος  διότι, όπως είπε, έτσι υπήρξε δυνατότητα να δοθούν εξηγήσεις και από τον Υπουργό Οικονομικών και να αναληφθούν δεσμεύσεις για το καλό του Συνεργατισμού.

Με τις αλλαγές που περιλαμβάνονταν στην πρόταση νόμου ικανοποιήθηκε όπως δήλωσε ο κ. Κυπριανού, το αίτημά τους για την αποτίμηση στοιχείων του Συνεργατισμού που θα αναληφθεί από διεθνή οίκο. Επίσης, υπήρξε ικανοποίηση του αιτήματος του ΑΚΕΛ σχετικά με τις μετοχές που ήθελε να περάσουν στον Συνεργατισμό από τα χέρια του κράτους.  Δήλωσε επίσης ικανοποιημένος διότι αναλήφθηκε δέσμευση για την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή Συνεργατιστών  στις νέες επιτροπές διοίκησης.

Ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι με αυτές τις προϋποθέσεις το κόμμα του τάσσεται υπέρ, πλην της παραγράφου 5 της β’ πρότασης νόμου η οποία καθορίζει τον τρόπο διαχείρισης των μέσων κεφαλαίου για την οποία τήρησε αποχή.

Αμέσως μετά πήρε τον λόγο ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου για να δηλώσει ότι «παρά τα λάθη όλων μας, ο πολιτικός κόσμος και τα κόμματα της Κύπρου δείχνοντας υπευθυνότητα, φθάσαμε σε κοινές συγκλίσεις βάζοντας πάνω από όλα το καλό του τόπου».

Όπως είπε ο κ.Νεοφύτου, η θέληση όλων ήταν να στηριχθεί ο Συνεργατισμός και αυτό τους ένωσε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση του κόμματός του, «γιατί», όπως είπε, «βρέθηκαν οι συνθέσεις για το καλό της πατρίδας».

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα, όλοι να έγιναν πιο συνετοί.

Εκ μέρους της ΕΔΕΚ, ο βουλευτής Νίκος Νικολαϊδης, δήλωσε πως «δεν είναι λάθος να αναγνωρίζεται το λάθος».

Αναφέρθηκε επίσης τα μηνύματα ενότητας που προέκυψαν κατά τις διαβουλεύσεις μεταξύ τους  και διαφάνηκε όπως είπε,  ότι κοινή επιδίωξη όλων είναι η διασφάλιση του Συνεργατισμού με την επανάκτηση των μετοχών  και την καλύτερη δυνατή εποπτεία των ΣΠΙ.

Ο κ. Κουτσού τόνισε ότι ο ίδιος διαφωνεί με όσα ακούστηκαν, δηλώνοντας ότι δεν υπήρξε δυστυχώς τίποτε που έπρεπε να γίνει και δεν έγινε και ότι το μόνο που άλλαξε ήταν η στάση ορισμένων που ενώ ήταν εναντίον, τώρα είναι υπέρ.

Ο κ. Κουλίας δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται τις δύσκολες ώρες που περνά ο τόπος όμως δεν θα έπρεπε να γίνει κάτι ανάλογο με την ανάθεση εξουσιών στον Διοικητή της ΚΤ για να τροποποιήσει η Βουλή αργότερα τον ίδιο νόμο και να αλλάξει την συγκεκριμένη πρόνοια (εννοώντας την Αρχή Εξυγίανσης).

Από τον κ. Περδίκη δηλώθηκε ότι η θέση του παραμένει όπως στην α’ ψηφοφορία και ότι η έγνοια του είναι να μην περάσει ο Συνεργατισμός στα χέρια κερδοσκόπων.

Το ίδρυμα που δημιουργείται με την νέα νομοθεσία, είπε, δεν θα διαφέρει από οποιαδήποτε άλλη τράπεζα.

πηγή: Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου