Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Σήμα κινδύνου για τη «στρατολόγηση» ανέργων

Λευκωσία: Έντονο προβληματισμό προκαλεί το θολό τοπίο στο οποίο συγκεκριμένη εταιρεία «στρατολογεί» άνεργους Κυπρίους για να τους στείλει να εργαστούν σε οικοδομικές εργασίες σε συγκεκριμένη ευρωπαϊκή χώρα. Η «στρατολόγηση» γίνεται στη Λάρνακα και σε δύο ακόμη επαρχίες και έχει σημάνει συναγερμό τόσο στο υπουργείο Εργασίας όσο και σε συντεχνιακούς κύκλους. Σχετική προειδοποιητική ανακοίνωση εξέδωσε χθες το υπουργείο Εργασίας, ενώ χαρακτηριστικές είναι οι καταγγελίες που έκανε στον «Φ», ο γραμματέας του Σωματείου Οικοδόμων της ΣΕΚ Λάρνακας Γιάννης Ιωάννου, ο οποίος επισημαίνει ότι χρειάζεται να ξεκαθαρίσουν αρκετά πράγματα σχετικά με την εν λόγω εταιρεία και τις συνθήκες υπό τις οποίες προσλαμβάνει τόσους ανέργους.

Στην ανακοίνωση του το υπ. Εργασίας σημειώνει ότι οι «ιδιωτικές επιχειρήσεις που ασχολούνται με τη μεσολάβηση για εξασφάλιση απασχόλησης σε διαθέσιμα για εργασία πρόσωπα, οφείλουν για τις δραστηριότητες τους αυτές να έχουν εξασφαλίσει άδεια από το Τμήμα Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων».

Τονίζει επίσης ότι «οι εν λόγω επιχειρήσεις απαγορεύεται να εισπράττουν από όσους αναζητούν εργασία οποιαδήποτε αμοιβή, άμεση ή έμμεση, για σκοπούς αναζήτησης, εξασφάλισης ή διατήρησης της απασχόλησης», καθώς η αμοιβή για τις υπηρεσίες τους καταβάλλεται από τον εργοδότη.

«Το κοινό προτρέπεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό κατά τις συναλλαγές του με τέτοιες επιχειρήσεις και να αποφεύγει την καταβολή οποιουδήποτε ποσού προς εταιρείες ή άτομα που ασκούν τις πιο πάνω δραστηριότητες», προειδοποιεί το υπουργείο Εργασίας.

Από την πλευρά του ο γραμματέας του Σωματείου Οικοδόμων της ΣΕΚ Λάρνακας κ. Ιωάννου επισημαίνει ότι από τις αρχές Αυγούστου κατήγγειλε την υπόθεση δημόσια μέσω συνέντευξής του στον «Φ», ζητώντας επίσημη και υπεύθυνη ενημέρωση από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Έκτοτε δυστυχώς το τοπίο εξακολουθεί να είναι θολό γύρω από την υπόθεση αυτή, σημειώνει. Τονίζει ακόμη ότι είναι απαράδεκτο αυτό το γεγονός, γιατί, απ' ό,τι φαίνεται, καθημερινά δεκάδες άνεργοι συμπατριώτες μας καταφεύγουν στο συγκεκριμένο γραφείο, καταβάλλοντας 620 ευρώ, τα οποία δανείζονται ή εξοικονομούν μέσα στις συνθήκες φτώχειας στις οποίες ζουν.

Την ίδια ώρα κύκλοι της ΣΕΚ Λάρνακας επιβεβαίωσαν στον «Φ» πως τις τελευταίες μέρες πυκνώνουν οι ανησυχίες Κυπρίων οικοδόμων και παρεμφερών κλάδων, όπως καλουψιήδες, σιδεράδες κ.λπ. Κάποιοι από τους «στρατολογηθέντες», αφού κατέβαλαν τον οβολό των 620 ευρώ, αναμένουν να μεταβούν στη συγκεκριμένη ευρωπαϊκή χώρα από τα τέλη Ιουλίου και όπως καταγγέλλουν η αναχώρησή τους κάθε βδομάδα αναβάλλεται στο «παρά πέντε». Τον έντονο προβληματισμό που επικρατεί ανάμεσα στα άτομα που συνήψαν συμφωνία με το γραφείο, επιβεβαίωσε στον «Φ» και ο επαρχιακός γραμματέας της ΣΕΚ Λάρνακας Αντρέας Πουλής, «ζητώντας με αγωνία από τις αρμόδιες κρατικές Υπηρεσίες να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση, ώστε οι εκατοντάδες άνεργοι συνάνθρωποι μας που επένδυσαν όνειρα στην εν λόγω προοπτική, να μην αποτελέσουν θύματα κάποιας εκμετάλλευσης». Τις ανησυχίες επιβεβαίωσε και ο τοπικός γραμματέας του σωματείου οικοδόμων της ΣΕΚ Λάρνακας Στέλιος Τσαπουλής, ο οποίος επίσης πρόσθεσε ότι κανείς δεν είναι σίγουρος τι ακριβώς συμβαίνει με τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Ταρίφα 1.222 ευρώ για το «όνειρο»   

Στο μεταξύ, παρόμοιες καταγγελίες έκαναν στον «Φ» και νεαροί Βούλγαροι, οι οποίοι αναμένουν και αυτοί στο ακουστικό για το ταξίδι στην ίδια ευρωπαϊκή χώρα, έχοντας πληρώσει κι αυτοί χρήματα στο γραφείο. Διερευνώντας την υπ'οθεση, διαπιστώσαμε ότι τουλάχιστον στη Λάρνακα φαίνεται να υπάρχει ακόμη ένα γραφείο με παρόμοια δραστηριότητα. Οι άνεργοι ενδιαφερόμενοι υπογράφουν συμβόλαιο σε χαρτί άνευ διακριτικών του εργοδότη τους, στο οποίο υποβάλλουν όλα τα στοιχεία ταυτότητας τους.

Ακολούθως διευθετείται ραντεβού, στο οποίο θα πρέπει να έχουν μαζί τους σε επιταγή, τα 622 ευρώ. Ενημερώνονται επίσης ότι σε μεταγενέστερο στάδιο θα πρέπει να πληρώσουν άλλα 600 ευρώ στο γραφείο, που θα τους αποκοπούν σε δύο ισόποσες δόσεις από τους πρώτους τους μισθούς. Στην ερώτηση εάν η εργοδότηση διακοπεί ξαφνικά σε ένα- δυο μήνες, η απάντηση είναι «θα σου βρούμε δουλειά σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, μην ανησυχείς». Στην ερώτηση τι γίνεται με τα δικαιώματα εργασίας, απαντούν ότι ισχύουν όσα ισχύουν στην Ε.Ε., αλλά το ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα καταβάλλεται στην Κύπρο. Ο υποσχόμενος μισθός είναι 1.800 ευρώ, συν οι υπερωρίες. Όσον αφορά τη διαμονή, οι υπεύθυνοι του Γραφείου ενημερώνουν τους ενδιαφερόμενους ότι «θα μένουν σε εργατικά καταλύματα» κοντά στο εργοτάξιο, χωρίς να διευκρινίζονται ιδιαίτερα στοιχεία.

Σε όσους καταβάλλουν το χρηματικό ποσό που απαιτείται, λένε να πάρουν μαζί τους φόρμες εργασίας, ανάλογα παπούτσια, προσωπικά είδη και ρούχα, τα οποία όλα μαζί σε μια ταξιδιωτική τσάντα, να μην υπερβαίνουν τα 25 κιλά.

Ουρές έξω από τα γραφεία της εταιρείας 

Από περίοικους στην περιοχή που βρίσκεται το συγκεκριμένο γραφείο, μάθαμε ότι από τα τέλη Ιουλίου που άρχισε η λειτουργία του, μερικές χιλιάδες Κύπριοι ζήτησαν ενημέρωση και μάλλον οι περισσότεροι προχώρησαν και σε εγγραφή. «Έχει φορές που σε μια μέρα μπορεί να με ρωτήσουν και 30 άνθρωποι πού είναι το γραφείο», μας είπε ένας υπάλληλος καταστήματος, ενώ άλλος καταστηματάρχης μας είπε ότι πολλές φορές οι ενδιαφερόμενοι στέκουν ουρά στα σκαλιά της πολυκατοικίας μέχρι να έρθει η σειρά τους να μπουν στο γραφείο. 

Γράφει: Πάμπος Βάσιλας

Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου