Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Ξενοδοχειακή βιομηχανία, ΠΕΟ για τέλος εταιρείων, Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα


Μεθοδεύσεις ξενοδόχων για συμπίεση μισθών και ωφελημάτων εργαζομένων
3/5/2018 διάλογος
Σκάρταραν… 30.000 άνεργους και ζητούν εργαζόμενους από τρίτες χώρες
Καζάνι που βράζει είναι η ξενοδοχειακή βιομηχανία, αφού οι εργοδότες ξεκίνησαν νέες μεθοδεύσεις με στόχο την περαιτέρω συμπίεση των μισθών και των ωφελημάτων των εργαζομένων.
Οι ξενοδόχοι έθεσαν θέμα στο Υπουργείο Εργασίας για εξασφάλιση άδειας για εργοδότηση προσωπικού από τρίτες χώρες, την ώρα που υπάρχουν 30.616 μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι, αλλά και χιλιάδες κοινοτικοί οι οποίοι έχουν δικαίωμα να εργαστούν στη χώρα.
Η ενέργεια των εργοδοτών προκάλεσε φυσιολογικά την άμεση και έντονη αντίδραση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι οποίες καταγγέλλουν ότι οι μισθοί και τα ωφελήματα που προσφέρουν οι ξενοδόχοι παραπέμπουν μισό αιώνα πίσω.
Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, τον Μάρτιο υπήρχαν 30.616 εγγεγραμμένοι άνεργοι οι οποίοι αναζητούσαν εργασία, εκ των οποίων μάλιστα οι 7.646 προέρχονταν από τον τομέα των υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης.
Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας ο ΓΓ της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ Λευτέρης Γεωργιάδης χαρακτήρισε απαράδεκτο το αίτημα των εργοδοτών να τους παραχωρηθούν άδειες για εργοδότηση προσωπικού από τρίτες χώρες, υποδεικνύοντας ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν μπορούν να αποδεχτούν το επιχείρημα ότι εξαντλήθηκαν τα περιθώρια εργοδότησης των ανέργων από την Κύπρο αλλά και από άλλες χώρες της ΕΕ.
Επίσης απαντώντας στο επιχείρημα των εργοδοτών ότι αδυνατούν να εξεύρουν προσωπικό ανάμεσα στους άνεργους, ο Λ. Γεωργιάδης υπέδειξε ότι ο λόγος που δεν βρίσκουν προσωπικό είναι οι χαμηλοί μισθοί και τα ωφελήματα που προσφέρουν. «Έχουν αποκτήσει κακή φήμη οι πλείστοι (εργοδότες). Είναι αδιανόητο να προσφέρονται μισθοί που παραπέμπουν πίσω μισό αιώνα», τόνισε χαρακτηριστικά ο ΓΓ της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ.
Υπενθύμισε επίσης ότι οι εργαζόμενοι έκαναν σοβαρές παραχωρήσεις για να στηρίξουν τη βιομηχανία με την υπόσχεση από πλευράς των εργοδοτών ότι θα τηρούνταν οι συμβάσεις. Ωστόσο, όπως κατήγγειλε, η εκμετάλλευση εντείνεται μέρα με τη μέρα. Ο Λ. Γεωργιάδης αποκάλυψε επίσης ότι η ΣΥΞΚΑ έστειλε πρόσφατα επιστολή προς την Υπουργό Εργασίας ζητώντας την κατοχύρωση διά της νομοθεσίας, των ωφελημάτων των εργαζομένων. Από την πλευρά του ο ΓΓ της ΟΥΞΕΚΑ ΣΕΚ Μιλτιάδης Μιλτιάδους δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι είναι αδιανόητο να συζητείται θέμα εργοδότησης αλλοδαπών από τρίτες χώρες, ενόσω υπάρχουν άνεργοι και όσο δεν εφαρμόζονται οι συλλογικές συμβάσεις.
Ανέφερε επίσης ότι οι μισθοί που δίνουν οι ξενοδόχοι είναι 700 800 ευρώ, για έξι μέρες εργασία χωρίς άλλα ωφελήματα.
Ο ΓΔ του ΠΑΣΥΞΕ Ζαχαρίας Ιωαννίδης ισχυρίστηκε ότι οι μισθοί και τα ωφελήματα που προσφέρονται «είναι αξιοπρεπέστατοι και στις πλείστες των περιπτώσεων και πέραν των μίνιμουμ που εξυπακούουν οι συλλογικές συμβάσεις», ωστόσο, όπως είπε, «δεν υπάρχει η διάθεση και η ετοιμότητα για να εργοδοτηθούν κάποια άτομα, ενώ παρουσιάζονται ως άνεργοι στα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας». Επίσης η ΓΔ του ΣΤΕΚ Χρυσαίμιλη Ψηλογένη ισχυρίστηκε ότι οι μισθοί που δίνονται είναι «πολύ σεβαστοί, ανάλογα με τα προσόντα και τις θέσεις εργασίας».
Κωνσταντίνος Ζαχαρίου


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΟ
Με έκπληξη έχουμε πληροφορηθεί από τα ΜΜΕ ότι συζητείται στην Βουλή των Αντιπροσώπων πρόταση νόμου για κατάργηση του ειδικού τέλους των €350 που ως ένα από τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης αποφασίστηκε να πληρώνει κάθε εγγεγραμμένη εταιρεία στη Κύπρο.
Η ΠΕΟ εκφράζει την έντονη απαρέσκεια της για το γεγονός ότι κάτω από το εύηχο σύνθημα για κατάργηση φορολογιών και ελάφρυνση των μικρομεσαίων, προωθείται μια νεοφιλελεύθερης κοπής πολιτική, να καταργηθούν και οι ελάχιστες εστίες εσόδων του κράτους που προέρχονται από το κεφάλαιο.
Αυτή ήταν και η πρακτική η οποία οδήγησε τελικά στην κατάργηση όχι μόνο για τους μικρομεσαίους αλλά και για τον τεράστιο συσσωρευμένο σε ακίνητη ιδιοκτησία πλούτο, του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας.
Εφόσον υπάρχουν στρεβλώσεις και αδυναμίες στην δίκαιη κατανομή του ύψους των πηγών από όπου προέρχονται τα έσοδα από τα τέλη, αυτές ασφαλώς πρέπει να διορθωθούν. Όχι όμως κάτω από διάφορες αιτιάσεις να ελαφρύνεται συνεχώς το κεφάλαιο προκαλώντας το αίσθημα δικαίου και το δίκαιο θυμό των εργαζομένων οι οποίοι έχουν σχεδόν αποκλειστικά φορτωθεί το βάρος της κρίσης.
Σε μια χώρα που η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφει την μεγαλύτερη διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας, όπου το εισοδηματικό μερίδιο του κεφαλαίου στο ΑΕΠ από 45.5% το 2013 έφτασε το 49.5% ενώ το μερίδιο των εισοδημάτων από εργασία από 54.5% έπεσε στο 50.5%, αποτελεί κοινωνική πρόκληση να ελαφρύνεται με διάφορους τρόπους ουσιαστικά μόνο το μεγάλο κεφάλαιο.
Οι εργαζόμενοι διερωτώνται γιατί δεν υπάρχει η ίδια ευαισθησία μειωμένης φορολογίας για τα είδη πρώτης ανάγκης και για τα καύσιμα;
Γιατί με τόσο ευκολία γίνεται συζήτηση για να αφαιρεθούν από τα δημόσια έσοδα 45 εκ. ευρώ.
Η ΠΕΟ εκφράζει την αντίθεση της σ’ αυτή την τακτική, αφού αντί να προστίθενται αφαιρούνται έσοδα που προέρχονται από αυτούς που έχουν και μπορούν να τα δώσουν, ενώ από την άλλη η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική της λιτότητας, του περιορισμού του κοινωνικού κράτους και την συμπίεση των μισθών.
9 Μαΐου 2018

ΣΚΤ: Στην πόρτα εξόδου τουλάχιστον χίλιοι υπάλληλοι
Περικοπές στο προσωπικό από 800 έως 1.000 άτομα σχεδίαζε η διοίκηση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας για το 2018, πριν τρέξουν οι εξελίξεις με την πώληση των «καλών εργασιών». Οι εν δυνάμει επενδυτές αναμένεται να ζητήσουν να αποχωρήσουν εργαζόμενοι πριν ολοκληρωθεί η αγορά των «καλών εργασιών» του Συνεργατισμού ώστε τις αποζημιώσεις να τις αναλάβει η ΣΚΤ, δηλαδή το κράτος.
Πηγές στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι, ακόμα και με την εξαγορά των εργασιών του Συνεργατισμού, θα χρειαστεί να αποχωρήσει ο πιο πάνω αριθμός εργαζομένων. Ένα μέρος θα μεταφερθεί στο νέο σχήμα, ένα άλλο θα παραμείνει για τη διαχείριση του «κακού» Συνεργατισμού και ένα τρίτο θα αποχωρήσει. Σήμερα ο αριθμός των εργαζομένων στην ΣΚΤ είναι 2.660 άτομα και η Τράπεζα διαθέτει 170 καταστήματα. Η Συνεργατική έχει όσα καταστήματα έχουν μαζί η Τράπεζα Κύπρου και η Ελληνική. Αυτό αυτόματα συνεπάγεται ότι μεγάλο μέρος του δικτύου θα κλείσει. Από το 2016 δεν έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδιο εθελοντικής αποχώρησης. 
Η Τράπεζα Κύπρου που έχει και το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς διαθέτει 122 καταστήματα και μέσα σ’ αυτά περιλαμβάνεται και η απορρόφηση του δικτύου της Λαϊκής το 2013. Η Συνεργατική που είχε το ένα τέταρτο περίπου των καταθέσεων και το ένα πέμπτο των δανείων του συστήματος, διαθέτει περισσότερα καταστήματα εξυπηρέτησης πελατών σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες.
Στις 16 Αυγούστου 2016 η Συνεργατική έθεσε σε εφαρμογή σχέδιο εθελοντικής αποχώρησης και το αποδέχτηκαν 78 άτομα, εκ των οποίων τα 58 άτομα προέρχονταν από τον πιστωτικό τομέα και 20 από τον Εμπορικό. Το συνολικό κόστος του Σχεδίου ανήλθε στα €4,2 εκατ. Το κόστος προσωπικού των 2.660 εργαζόμενων της Συνεργατικής Τράπεζας, με βάση τα στοιχεία εννιαμήνου 2017, ήταν €77,79 εκατ. Ο μέσος ετήσιος μισθός του προσωπικού της ΣΚΤ ανέρχεται στις €28,1 χιλ. με βάση σημείωμα που δόθηκε στη Βουλή και είναι κατά 25% χαμηλότερος από το μέσο όρο των υπόλοιπων τραπεζών που για το 2016 ήταν €37,5 χιλ. 
Η συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο φαίνεται ότι είναι ένα από τα ζητήματα που θέλει να εφαρμόσει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός, θεωρώντας ότι είναι μεγάλος ο αριθμός των πιστωτικών ιδρυμάτων. Είναι και ένας από τους λόγους είναι που ξεκίνησε και η διαδικασία με την ΣΚΤ. Σήμερα λειτουργούν στην Κύπρο 8 εγχώρια αδειοδοτημένα πιστωτικά ιδρύματα, τρεις θυγατρικές ξένων πιστωτικών ιδρυμάτων από χώρες της ΕΕ και δύο θυγατρικές από χώρες εκτός της ΕΕ.
Το χαρτοφυλάκιο δανείων και καταθέσεων του συστήματος είναι €48,6 δισ. και 47,97 δισ. αντίστοιχα. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, το 2016  αντιστοιχούσαν 1.568  κάτοικοι σε κάθε τραπεζικό κατάστημα στην Κύπρο. Στην Ευρωζώνη το 2016  αντιστοιχούσαν 2.278 κάτοικοι ανά τραπεζικό κατάστημα.
  Θεανώ Θειοπούλου   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου