Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Απεργία στα σκύβαλα, ανακοινώσεις ΠΕΟ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΣΚΥΒΑΛΩΝ ΔΗΜΟΥ ΣΤΡΟΒΟΛΟΥ
Οι εργαζόμενοι στα συνεργεία σκυβάλων του Δήμου Στροβόλου, μέλη των συντεχνιών ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, ΟΗΟ-ΣΕΚ και ΔΕΕΚΔΟΚΩ-ΔΕΟΚ, κατήλθαν σήμερα Δευτέρα 21 Μαΐου 2018 σε απεργία , αντιδρώντας δυναμικά στην προωθούμενη από το Δημοτικό Συμβούλιο αγορά υπηρεσιών, για αριθμό συνεργείων σκυβάλων από τον ιδιωτικό τομέα.
Η αντίδραση αυτή των εργαζομένων είχε την καθοδήγηση των Συντεχνιών ήταν μέσα στα πλαίσια της γραπτής προειδοποίησης που είχαν δώσει οι Συντεχνίες με επιστολή τους τον Οκτώβριο του 2017,αλλά και μόλις πρόσφατα 10 Μαΐου, αφού είχαν ενημερώσει το Δήμο αρκετές φορές προηγουμένως ότι αν επιχειρηθεί κάτι τέτοιο η αντίδραση των εργαζομένων θα ήταν άμεση και δυναμική.
Τα σημερινά μέτρα δεν είναι παρά προειδοποιητικά και αν δεν υπάρξει θετική κατάληξη, θα κορυφωθούν τις επόμενες εβδομάδες σε μέρες και ώρες που θα αποφασιστούν από την Γενική Συνέλευση των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι καλούν το Δημοτικό Συμβούλιο να αποσύρει την απόφαση του και να προχωρήσει σε άλλες διευθετήσεις σε συνεννόηση με το συνδικαλιστικό κίνημα και οι οποίες θα έχουν κύριο άξονα τους την παραμονή του κλάδου στο Δήμο. Με την ενέργεια αυτή θα αποφύγουμε την δημιουργία μονοπωλιακών καταστάσεων με ανεξέλεγκτες επιπτώσεις στο Δήμο και τους δημότες, την προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών στους δημότες και την εφαρμογή ρυθμισμένων εργασιακών σχέσεων στο κλάδο.
Ζητούν από τον Δήμο να εξετάσει τις εισηγήσεις που έχει θέσει το Συνδικαλιστικό κίνημα με κύρια αυτή της δημιουργίας Διαδημοτικών Υπηρεσιών, που ως αποτέλεσμα θα έχει οικονομίες κλίμακας για όλους τους Δήμους και ταυτόχρονα θα παρέχει αποδοτικότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες προς τους Δημότες. Εισηγήσεις όμως που μέχρι σήμερα αρνείται να εφαρμόσει έστω και σε πιλοτική βάση, αφού φάνηκε από το ξεκίνημα των συζητήσεων ότι ο στόχος του Δήμου ήταν η μερική ιδιωτικοποίηση στην αρχή και η ολοκληρωτική παράδοση του κλάδου στον ιδιωτικό τομέα σταδιακά.
Η ενέργεια αυτή των εργαζομένων του Δήμου Στροβόλου για λήψη μέτρων ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης στην υπηρεσία αυτή, σηματοδοτεί και την έναρξη μιας ευρύτερης αντίδρασης και στους υπόλοιπους Δήμους που προωθούν τέτοιες αποφάσεις τους.
Επίσης απευθυνόμαστε στους δημότες ζητώντας την κατανόηση τους για την ταλαιπωρία που η απεργία αυτή θα τους δημιουργήσει ,πρέπει όμως να κατανοήσουν τόσο σαν δημότες όσο και σαν εργαζόμενοι και ενεργά μέλη της κοινωνίας ,ότι αν περάσουν τέτοιες πολιτικές οι συνέπειες θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο σε ολόκληρο τον κοινωνικό ιστό, γι αυτό και ζητούμε την συμπαράσταση τους.
ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ
ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ ΟΗΟ-ΣΕΚ ΔΕΕΚΔΟΚΩ-ΔΕΟΚ
Λευκωσία 21/5/2018

17/5/2018
Με την ολοκλήρωση της σημερινής πορείας, ο Γ.Γ της ΠΕΟ παρέδωσε υπόμνημα στην Υπ. Εργασίας, με τα αιτήματα της Ομοσπονδίας για την ασφάλεια και υγεία στους χώρους εργασίας.
ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Η Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία σημειώνει με μεγάλη ανησυχία την μεγάλη αύξηση των εργατικών ατυχημάτων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας από το 2013 μέχρι το 2017 ο αριθμός των εργατικών ατυχημάτων αυξήθηκε κατά 34,6% και η συχνότητα αυξήθηκε κατά 27,3%. Μέχρι σήμερα, για το 2018, 5 ανθρώπινες ζωές χάθηκαν στην εργασία σε σύγκριση με 4 που χάθηκαν ολόκληρο το 2017. Ιδιαίτερα μεγάλη είναι η αύξηση στους κλάδους Ξενοδοχείων και χώρων εστίασης με 74% , το Εμπόριο με 59% και στον κλάδο των Μεταφορών και Αποθήκευσης με 48%.
Η αύξηση των ατυχημάτων αποτελεί μεγάλη οπισθοχώρηση, παίρνει πίσω την Κύπρο και σ’ αυτό το κεφαλαιώδης ζήτημα για τις συνθήκες απασχόλησης των εργαζομένων στην Κύπρο.
Είναι ξεκάθαρο ότι η οικονομική κρίση, χρησιμοποιείται και σ’ αυτό τον τομέα από τους εργοδότες μέσα στο γενικότερο πλαίσιο απορρύθμισης της εργασίας και συμπίεσης των εργατικών δικαιωμάτων, για εκπτώσεις και μη λήψη των μέτρων που υποχρεώνονται με βάση νομοθεσία να λάβουν στον τομέα της Ασφάλειας και Υγείας.
Η εργασία με ρυθμισμένους όρους απασχόλησης όπως αυτοί καθορίζονται από τις συλλογικές συμβάσεις και τις νομοθεσίες, ο σεβασμός των εργοδοτών στο δικαίωμα της οργάνωσης και στις διαδικασίες συλλογικής διαβούλευσης και συνεργασίας είναι προϋπόθεση για να υπάρχει το αναγκαίο περιβάλλον, ώστε να εφαρμόζονται στην πράξη οι σχετικές νομοθεσίες και να προλαβαίνονται τα εργατικά ατυχήματα.
Η πολιτεία δεν μπορεί απλώς να παρακολουθεί την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και να μην παρεμβαίνει αποφασιστικά για να σταματήσει αυτό το αρνητικό φαινόμενο.
Το συνδικαλιστικό κίνημα της ΠΕΟ απαιτεί το Υπουργείο Εργασίας να προχωρήσει στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για να υπάρξει αναστροφή της σημερινής αρνητικής κατάστασης.
Προς την κατεύθυνση αυτή επαναλαμβάνουμε σειρά προτάσεων που η ΠΕΟ έχει ήδη καταθέσει:
1. Άμεση προώθηση της τροποποίησης του νόμου για εισαγωγή διοικητικών προστίμων.
2. Εισαγωγή στο νόμο της υποχρέωσης των εργοδοτών να καταρτίζουν τους νεοεισερχόμενους στην εργασία για τα θέματα ασφάλειας και υγείας
3. Υποχρεωτική κατάρτιση στα θέματα ασφάλειας και υγείας σε κλάδους υψηλού κίνδυνου.
4. Εντατικοποίηση των ελέγχων και πρόσθετη στελέχωση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας ώστε να μπορεί να εκτελεί τον ρόλο του για την εφαρμογή της περί ασφάλειας και υγείας νομοθεσίας .
5. Εκστρατεία για την εφαρμογή της νομοθεσίας για την σύσταση και διασφάλιση της λειτουργίας των επιτροπών ασφάλειας στους χώρους εργασίας.
6. Τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν σε ανειδίκευτους εργάτες. Αυτό δείχνει την αναγκαιότητα της εισαγωγής των επαγγελματικών προσόντων και την διασύνδεση τους με την ασφάλεια και υγεία στην εργασία.
7. Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ασφάλειας και Υγείας να ενημερώνεται για τα ευρήματα της διερεύνησης των εργατικών ατυχημάτων.
Με εκτίμηση
Πάμπης Κυρίτσης
Γενικός Γραμματέας ΠΕΟ
15/5/2018
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Αντιπροσωπεία του Εκτελεστικού Γραφείου της ΠΕΟ είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κύριο Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο για συζήτηση θεμάτων που απασχολούν τους εργαζόμενους.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΟΥ ΕΠΕΔΩΣΕ Η ΠΕΟ ΣΤΟΝ κ.ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ:
"Τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, οι εργαζόμενοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι νέοι, οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού έχουν δει το βιοτικό τους επίπεδο και τα εισοδήματα τους να μειώνονται δραματικά. Παρά το γεγονός ότι, τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται θετικό πρόσημο ανάπτυξης, εντούτοις αυτή η ανάπτυξη δεν καταμερίζεται με δίκαιο και ισορροπημένο τρόπο, με αποτέλεσμα, η Κύπρος με βάση στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνονται και από την πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ευρωπαϊκό εξάμηνο, να έχει παρουσιάσει τη μεγαλύτερη αύξηση στη κοινωνική ανισότητα ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε.
Για να υπάρξει ουσιαστική αναστροφή αυτής της κατάστασης χρειάζονται κατά την άποψη μας δραστικά μέτρα σ’ ότι αφορά την οικονομία και την απασχόληση καθώς και την κοινωνική πολιτική έτσι που να επανέλθει μια ελάχιστη κοινωνική ισορροπία. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι απαραίτητο η κυβέρνηση να παρέμβει με σειρά δράσεων οι οποίες κατά την άποψη μας πρέπει να επικεντρωθούν στα εξής:
1. Χρειαζόμαστε ανάπτυξη, με καθοριστικό τον ρόλο του κρατικού προϋπολογισμού και με στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας. Τα κίνητρα που δίνονται στις διάφορες επιχειρηματικές ομάδες πρέπει να έχουν ως προαπαιτούμενο τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας με ρυθμισμένους όρους απασχόλησης.
Οι ημικρατικοί οργανισμοί έχουν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του τόπου. Η ΠΕΟ διαφωνεί στην ιδιωτικοποίηση των οργανισμών κοινής ωφέλειας και σας καλεί να τερματίσετε ενέργειες που οδηγούν στην αποξένωση τους από το κράτος.
2. Η οικονομική κρίση, η καταστροφή και το σοκ που επέφερε το κούρεμα και ο φόβος και η ανασφάλεια που επικράτησε ανάμεσα στους εργαζόμενους, χρησιμοποιούνται από τους εργοδότες για να υποσκάψουν τις συλλογικές συμβάσεις και τους ρυθμισμένους όρους απασχόλησης.
Εκμεταλλευόμενοι τη ψηλή ανεργία ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους επιβάλλουν όρους εργασίας εξευτελιστικούς. Η απορρύθμιση της εργασίας επιβεβαιώνεται πολύ γλαφυρά στις πρόσφατες εκτιμήσεις της Ε.Ε. για το ευρωπαϊκό εξάμηνο όπου καταγράφονται σειρά σημαντικών στοιχείων.
Το κράτος δεν μπορεί να συνεχίσει να παρακολουθεί αμέτοχο αυτή τη κατάσταση. Απαιτούμε άμεσα τη λήψη τέτοιων μέτρων που να αναχαιτίζουν την απορρύθμιση της εργασίας και να συμβάλλουν στην αποκατάσταση της ισορροπίας ισχύος μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων η οποία όπως είναι φανερό έχει διαταραχθεί σοβαρά σε βάρος της εργασίας.
Συγκεκριμένα απαιτούμε:
• Νομοθετικές ρυθμίσεις που να υποχρεώνουν τους εργοδότες να εφαρμόζουν τις συμφωνημένες συλλογικές συμβάσεις για όλους τους εργαζόμενους, στους τομείς που οι συμβάσεις καλύπτουν.
• Δημιουργία πλαισίου, το οποίο μέσα από τριμερή διαβούλευση, να κατοχυρώνει υποχρεωτικά ελάχιστα δικαιώματα για τις ομάδες εργαζομένων που δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας (13ος μισθός, ωράριο εργασίας και τρόπος αποζημίωσης υπερωριακής απασχόλησης, ελάχιστος μισθός, υποχρεωτικές αργίες).
• Τερματισμό της χρησιμοποίησης της αγοράς υπηρεσιών ως μέσο για συγκάλυψη της μισθωτής / εξαρτημένης εργασίας και εισαγωγή ρυθμίσεων που θα ορίζουν τα χαρακτηριστικά της εξαρτημένης εργασίας. Στο σημείο αυτό θέλουμε να υπογραμμίσουμε το απαράδεκτο φαινόμενο το κράτος να είναι πρωταθλητής στη χρησιμοποίηση της αγοράς υπηρεσιών. Επιβάλλεται άμεσα χωρίς περαιτέρω χρονοτριβή η κυβέρνηση να τοποθετήσει αυτές τις χιλιάδες εργαζομένων σε καθεστώς μισθωτών εργαζομένων όπως στην πραγματικότητα είναι.
• Αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων που εισήχθησαν πρόσφατα για την αδήλωτη εργασία όπως και των νόμων για την ισότητα της μεταχείρισης. Προς αυτή τη κατεύθυνση θα συμβάλει η κατάθεση και ψήφιση του νόμου και των κανονισμών για τη λειτουργία της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεώρησης.
3. Τα τελευταία χρόνια οι εργοδοτικοί κύκλοι δυστυχώς πολλές φορές συνεπικουρούμενοι και από δηλώσεις κρατικών ή πολιτικών αξιωματούχων επαναφέρουν το θέμα της ποινικοποίησης του δικαιώματος της απεργίας. Σας καλούμε να τερματίσετε τις οποιεσδήποτε ενέργειες που οδηγούν σε περιορισμό του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της απεργίας. Οι διαδικασίες λήψης απεργιακών μέτρων τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στις ουσιώδεις υπηρεσίες είναι πλήρως συμφωνημένες μεταξύ των συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων στον Κώδικα Εργασιακών Σχέσεων και στη Συμφωνία για τη ρύθμιση των απεργιών στην ουσιώδεις υπηρεσίες και δεν χρειάζεται τίποτε περαιτέρω.
4. Ο θεσμός των Ταμείων Προνοίας αποτελεί μια κατάκτηση των εργαζομένων αποτέλεσμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης και της συνομολόγησης συλλογικών συμβάσεων μέσα από τους αγώνες και τη δράση του συνδικαλιστικού κινήματος. Από το Σεπτέμβριο του 2016 με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου έχει εξαγγελθεί από την κυβέρνηση διάλογος για τα ταμεία προνοίας. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν κληθήκαμε σ’ ένα τέτοιο διάλογο. Αντίθετα διαπιστώνουμε μέσα από κατά καιρούς δηλώσεις ότι η κυβέρνηση προχωρεί σε αποφάσεις και προωθεί ρυθμίσεις που οδηγούν στην αλλοίωση της φύσης και του χαρακτήρα των ταμείων προνοίας. Η ΠΕΟ δεν πρόκειται να συνηγορήσει σε ρυθμίσεις οι οποίες θα ισοπεδώνουν τα ταμεία προνοίας με μορφές ιδιωτικής ασφάλισης και θα τα τοποθετούν στη πράξη έξω από το πλαίσιο των συλλογικά διαμορφωμένων εργασιακών σχέσεων.
5. Η ύπαρξη ολοκληρωμένης πολύπλευρης κοινωνικής πολιτικής είναι απαραίτητο στοιχείο για αποτελεσματική αντιμετώπιση της φτώχειας και για δικαιότερη ανακατανομή του εθνικού εισοδήματος. Οι περικοπές που έγιναν στην κοινωνική πολιτική (υγεία, στέγαση, συνταξιούχοι, ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού) οδήγησαν στην αύξηση της φτώχειας και στην διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας.
Η ΠΕΟ θεωρεί απαραίτητο όπως:
• Τροποποιηθούν τα κριτήρια παραχώρησης πασχαλινού επιδόματος για τους συνταξιούχους έτσι ώστε να το λαμβάνουν όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι.
• Επανεξεταστούν τα κριτήρια για αξιολόγηση των ηλικιωμένων και αναπήρων που έχουν ανάγκη από φροντίδα.
• Εισαχθεί από το κράτος ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική που να στηρίζει ιδιαίτερα τους νέους και τις χαμηλόμισθες οικογένειες. Η δημιουργία προγραμμάτων κοινωνικής στέγης είναι πέραν από απαραίτητη λαμβάνοντας υπόψη και τα δεδομένα στο κεφάλαιο των εκποιήσεων.
• Επανασχεδιαστεί το επίδομα τέκνου και η φοιτητική χορηγία έτσι που να καλύπτουν τις σημερινές ανάγκες και πραγματικότητες της οικογένειας.
6. Η σταδιακή αποπληρωμή μακροπρόθεσμα του χρέους του κράτους προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και η δημιουργία πραγματικού αποθεματικού του ταμείου, είναι εξαιρετικής σημασίας για να διασφαλιστεί η δυνατότητα του κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες να μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του. Το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν είναι εργαλείο κοινωνικής αλληλεγγύης μόνο μεταξύ των σημερινών ασφαλισμένων αλλά και εργαλείο αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών.
Χρειάζεται άμεσα η κυβέρνηση, να προχωρήσει στον αναγκαίο σχεδιασμό, έτσι που να επαναρχίσει η πολιτική δημιουργίας πραγματικού αποθεματικού και του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου για την επενδυτική πολιτική του ταμείου, όπως προνοούσε η κοινωνική συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2009 στα πλαίσια των μέτρων που αποφασίστηκαν για τη βιωσιμότητα του Ταμείου.
Θεωρούμε επίσης αναγκαίο να επαναξιολογηθεί το μέτρο της μείωσης κατά 12% εφόρου ζωής της σύνταξης όσων συνταξιοδοτούνται στο 63ο έτος της ηλικίας τους. Το μέτρο αυτό είναι ισοπεδωτικό και σκληρό ιδιαίτερα για κάποιες ομάδες εργαζομένων που προέρχονται από βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
7. Όσον αφορά το ΓΕΣΥ θεωρούμε ότι η κυβέρνηση, στο λίγο διάστημα που μας έχει απομείνει για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, οφείλει να ενεργήσει έτσι που να μην υπάρξουν οποιαδήποτε προβλήματα και εμπόδια που θα ανατρέψουν τα χρονοδιαγράμματα.
Ιδιαίτερα σημαντική θεωρούμε τη στήριξη και ενίσχυση των κρατικών νοσηλευτηρίων έτσι που να μπορούν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους και να αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά του σχεδίου.
8. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει δραματική αύξηση στα εργατικά ατυχήματα. Μόλις πριν από 4 μέρες μια νέα εργαζόμενη, έχασε τη ζωή της εν ώρα εργασίας. Είναι ξεκάθαρο ότι η οικονομική κρίση χρησιμοποιείται και σ’ αυτό τον τομέα από τους εργοδότες για να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για προστασία των εργοδοτουμένων τους ενώ και οι εφαρμοστικοί και ελεγκτικοί μηχανισμοί της πολιτείας παρουσιάζουν ελλείψεις και προβλήματα με αποτέλεσμα να έχουμε πισωγύρισμα στα θέματα ασφάλειας και υγείας σε βάρος της ζωής και της αρτιμέλειας των εργαζομένων.
Η ΠΕΟ ζητά να εντατικοποιηθούν και πολλαπλασιαστούν οι έλεγχοι στα ζητήματα Ασφάλειας και Υγείας. Χρειάζεται επίσης να καταστεί νομικά δεσμευτική η υποχρέωση των εργοδοτών να καταρτίζουν όλους τους νεοεισερχόμενους εργαζόμενους στα θέματα Ασφάλειας και Υγείας όπως και να προωθηθεί η υλοποίηση της απόφασης του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος για διοικητικά πρόστιμα στο Νόμο για την Ασφάλεια και Υγεία. Παράλληλα χρειάζεται να ληφθούν μέτρα για έλεγχο της εφαρμογής της νομοθεσίας για την Ασφάλεια Ευθύνης Εργοδότη".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου