Τρίτη 24 Απριλίου 2018

ΠΕΟ, ΚΕΠΑ και απεργία ωρομίσθιων στο Νοσ. Λεμεσού


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΟ
Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ, σε σημερινή του συνεδρία εκτίμησε τα οργανωτικά και οικονομικά αποτελέσματα κατά το 2017 και ενέκρινε το οργανωτικό και οικονομικό πλάνο για το 2018.
Το Γενικό Συμβούλιο διαπίστωσε ότι παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, το 2017 η ΠΕΟ σταθεροποίησε την οργανωτική της δύναμη ενώ σε κάποιους κλάδους σημειώθηκε αύξηση μελών. Είναι σημαντικό ότι το 2017 οργανώθηκαν στην δύναμη της ΠΕΟ πέραν από 6,000 νέα μέλη, γεγονός που επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη των εργαζομένων προς την Ομοσπονδία μας.
Λαμβάνοντας υπ’ όψη τις συνθήκες μέσα στις οποίες επιτεύχθηκαν αυτά τα αποτελέσματα, συγχαίρει όλα τα στελέχη και μέλη της ΠΕΟ, για την συλλογική και οργανωμένη δουλειά που έγινε.
Το Γενικό Συμβούλιο ενέκρινε επίσης τους στόχους του οργανωτικού και οικονομικού πλάνου για το 2018. Βασική επιδίωξη για το 2018 είναι η περαιτέρω οργανωτική ανάπτυξη της ΠΕΟ, στοιχείο το οποίο αποδεικνύεται καθοριστικό στους καθημερινούς αγώνες για προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ επιβεβαίωσε ότι το 2018, θα είναι χρονιά ιδιαίτερα σημαντική για το Συνδικαλιστικό κίνημα και τους αγώνες των εργαζομένων για προάσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους.
Το 27 Παγκύπριο Συνέδριο της ΠΕΟ που πραγματοποιήθηκε 16-18 Νοεμβρίου 2017, έδωσε τις κατευθύνσεις και καθόρισε τις προτεραιότητες της ΠΕΟ στο προσεχές διάστημα, που είναι :
- Να συνεχίσουμε και να εντείνουμε την αντεπίθεση μας, διεκδικώντας μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις πλήρη επαναφορά όσων είχαν παραχωρηθεί με ειδικές συμφωνίες ή άλλως πως.
- Νομοθετικά κατοχυρωμένη υποχρέωση όλων των εργοδοτών να εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις και συμφωνίες. Εκεί που για διάφορους λόγους δεν υπάρχουν τέτοιες συμβάσεις, απαιτούμε μηχανισμό ο οποίος να καθορίζει μέσα από τριμερείς διαβουλεύσεις, αξιοπρεπή ελάχιστα όρια για τους μισθούς και τα υπόλοιπα ωφελήματα των εργαζομένων.
- Τερματισμό της απαράδεκτης αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης για αγορά υπηρεσιών.
- Αναστήλωση του κοινωνικού κράτους, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει ξηλωθεί.
- Να αγωνιστούμε προσηλωμένα και με επιμονή για να εφαρμοστεί, όπως έχει συμφωνηθεί και ψηφιστεί από τη Βουλή το ΓΕΣΥ.
- Προώθηση της εφαρμογής του Νόμου για την Ίση Αμοιβή μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, καταπολέμηση των διακρίσεων στην εργασία και μέτρων που να στηρίζουν την εργαζόμενη οικογένεια.
- Ολοκληρωμένος σχεδιασμός και ανάπτυξη των αναγκαίων συνεργειών μεταξύ κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης, με στόχο την κάλυψη των αναγκών σε δομές φροντίδας, στήριξης και προστασίας νηπίων, παιδιών, βρεφών, ηλικιωμένων και αναπήρων.
- Επαναφορά των δικαιωμάτων των συνταξιούχων εκεί που ήταν πριν τις περικοπές της κυβέρνησης.
- Επανεξέτασης των κριτηρίων στήριξης των πολύτεκνων, των αναπήρων, των φοιτητών, των μονογονιών και άλλων ευάλωτων ομάδων.
- Στήριξη των ανέργων.
- Επαναδημιουργία στεγαστικής πολιτικής η οποία έχει πλήρως ακυρωθεί από τη σημερινή κυβέρνηση.
- Προστασία της πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης των ανθρώπων που βρέθηκαν εκτεθειμένοι στις τράπεζες.
- Προστασία του συνταξιοδοτικού συστήματος και αγώνα για επάνοδο προγράμματος διευθέτησης του χρέους του κράτους προς το ΤΚΑ.
- Επανεξέταση του ισοπεδωτικού πέναλτι του 12% σε όσους επιλέγουν αφυπηρέτηση στα 63.
- Να συνεχιστεί ο αγώνας για αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων.
- Υπεράσπιση του δικαιώματος των εργαζομένων να εργάζονται σε ασφαλής και υγιής συνθήκες.
Αναφορικά με τις θλιβερές εξελίξεις στην Συρία και την περιοχή μας, το Γ.Σ εκφράζει την έντονη ανησυχία και αγωνία των εργαζομένων της Κύπρου. Είναι φανερό ότι στόχος των ιμπεριαλιστών δεν είναι η ¨εκδημοκρατικοποίηση¨ της Συρίας, ούτε και οι διφορούμενες πληροφορίες για χρήση χημικών, ούτε βέβαια η ευαισθησία τους για τις χαμένες ζωές. Στόχος τους είναι να επιβληθούν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια αναδιάταξης της Μέσης Ανατολής και ελέγχου των ενεργειακών πηγών και αγωγών.
Αναφορικά με το κυπριακό, το Γενικό συμβούλιο εκτιμά ότι η διακοπή των συνομιλιών και η παρατεταμένη στασιμότητα δεν είναι μόνο άγονη αλλά και επικίνδυνη. Η διαπραγματευτική διαδικασία πρέπει άμεσα να επανεκκίνησει, με διαφύλαξη των μέχρι σήμερα συγκλίσεων και οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων με σοβαρότητα και σταθερότητα να εργαστούν δημιουργικά για την εξεύρεση λύσης.
Η ΠΕΟ εδώ και πολλά χρόνια, με συνέπεια και σταθερότητα, εργάζεται μαζί με τις προοδευτικές τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις, για την προώθηση της ιδέας της ειρηνικής συμβίωσης, σε μια επανενωμένη, ειρηνική και ασφαλισμένη πατρίδα μέσα στην οποία θα αναπτύσσουμε κοινούς αγώνες. Σε αυτή τη κατεύθυνση για ακόμα μια φορά, η ΠΕΟ μαζί με τις τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις οι οποίες ανήκουν στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, συνδιοργανώνουν στη Λευκωσία, κοινό αγωνιστικό γιορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς στο χώρο του Λήδρα Πάλλας στη νεκρή ζώνη.
Φέτος τιμούμε και τα 70 χρόνια απο τους επικούς ιστορικούς κοινούς αγώνες των μεταλλωρύχων, των αμιαντορύχων και των οικοδόμων του 1948. Αγώνες πρωτόγνωρους σε μαχητικότητα και ταξική αντιπαράθεση, που είχαν ως αποτέλεσμα να αναγνωριστεί το δικαίωμα να οργανώνονται και να διαπραγματεύονται συλλογικά τους όρους απασχόλησης και μισθοδοσίας τους. Μέσα από αυτούς τους αγώνες η εργατική τάξη πίστεψε στις δυνάμεις της, απέκτησε αυτοπεποίθηση και πειθαρχία, διδάχτηκε την αξία της οργάνωσης και σφυρηλάτησε ισχυρούς δεσμούς αλληλεγγύης και συμμαχίας με τα άλλα καταπιεσμένα κοινωνικά στρώματα του τόπου.
Το Γ.Σ της ΠΕΟ έχει ήδη αποφασίσει πρόγραμμα για να τιμηθούν με την λαμπρότητα που αρμόζει οι ηρωικοί αγώνες του 1948
Τέλος, το Γ.Σ καλεί τους εργαζόμενους σε αγωνιστική εγρήγορση και συσπείρωση.
Οι επικείμενες εκδηλώσεις για να τιμήσουμε την εργατική πρωτομαγιά, να μετατραπούν σε εφαλτήριο αγώνων και διεκδικήσεων να πετύχουμε τους στόχους μας.
23 Απριλίου 2018
Δωρεάν προγράμματα κατάρτισης ανέργων σε τεχνικά επαγγέλματα από το ΚΕΠΑ
Nomisma.com.cy
Την έναρξη δωρεάν ταχύρρυθμων προγραμμάτων αρχικής κατάρτισης ανέργων σε τεχνικά επαγγέλματα, ανακοίνωσε το Κέντρο Παραγωγικότητας.
Τα προγράμματα απευθύνονται σε ανέργους με προτεραιότητα τους νέους μέχρι 25 ετών.
Τα προγράμματα αρχικής κατάρτισης αφορούν τα εξής επαγγέλματα: Τεχνικός Ψύξης και Κλιματισμού, Εγκαταστάτης Φωτοβολταϊκών Πλαισίων, Ηλεκτρολόγος κτηρίων, Τεχνίτης Συγκολλήσεων και Μεταλλικών Κατασκευών, Θερμοϋδραυλικός, Τεχνικός δικτύων & τηλεπικοινωνιών, Τεχνικός αμαξωμάτων (ισιωτής)/ Βαφέας αυτοκινήτων, Μηχανικός Αυτοκινήτων, Οικοδόμος, Εγκαταστάτης ξηρής δόμησης, Τεχνίτης Εξωτερικής τοπιοτέχνησης και Ξύλινων Κατασκευών, ενώ προγράμματα σε πρόσθετα θέματα θα ανακοινωθούν αργότερα.
Ανακοίνωση που μετέδωσε το ΓΤΠ αναφέρει ότι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στα προγράμματα θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι ως άνεργοι στα μητρώα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΑ), τουλάχιστον 18 ετών, χωρίς υποχρεώσεις για κατάταξη στο στρατό κατά τη διάρκεια του προγράμματος, με ικανότητα γλωσσικής επικοινωνίας στα Ελληνικά, τουλάχιστον σε βασικό επίπεδο. Επιπλέον, οι υποψήφιοι θα πρέπει να μην αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας που να εμποδίζει τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα και την απασχόλησή τους στο συγκεκριμένο επάγγελμα, να είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας ή οποιουδήποτε άλλου κράτους μέλους του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και να ικανοποιούν τα κριτήρια επιλογής του κάθε επιμέρους προγράμματος.
Προστίθεται ότι για συμμετοχή σε πρόγραμμα οι υποψήφιοι θα παρακάθονται σε εξέταση αξιολόγησης των ικανοτήτων τους και σε προσωπική συνέντευξη.
Απεργία αύριο ωρομίσθιου προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού
Nomisma.com.cy
Σε 12ωρη απεργία κατέρχεται αύριο το ωρομίσθιο προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, που διαμαρτύρεται για τις συνθήκες εργασίας του, λόγω των διαφόρων προβλημάτων που δημιουργεί η έλλειψη προσωπικού.
Οι συντεχνίες των εργαζομένων είχαν εξαγγείλει την απεργία για την περασμένη Τρίτη, όμως αναβλήθηκε καθώς ξεκίνησε διάλογος με το Υπουργείο Υγείας.
Δυστυχώς, αναφέρουν οι συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ, ο διάλογος δεν καρποφόρησε και γι αυτό το ωρομίσθιο προσωπικό αποφάσισε όπως αύριο κατέλθει σε 12ωρη απεργία.
Στην αυριανή απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα τμήματα εγγράφων, καθαριότητας, πλυντηρίου, βοηθών θαλάμων, κλητήρων και αποστείρωσης, ενώ προσωπικό ασφαλείας θα εργαστεί στα χειρουργεία, την εντατική και τις πρώτες βοήθειες.
Με την ολοκλήρωση της απεργίας, οι εργαζόμενοι θα αποφασίσουν και τα παραπέρα μέτρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου