Σάββατο 21 Απριλίου 2018

ΠΕΟ-Ντεβίς και δικοινοτική πρωτομαγιά, ΣΕΚ για κανονισμό πράσινης γραμμής και πρωτομαγιά


Πρόγραμμα Κινητοποιήσεων ΠΕΟ για Πρωτομαγιά.
Με σύνθημα ¨Επιμένουμε: Λύση, Επανένωση, Κοινωνική Δικαιοσύνη¨ άρχισε η εκστρατεία της ΠΕΟ για την Πρωτομαγιά.
Με την λαμπρότητα που της αξίζει θα τιμήσουμε και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Αγώνα και Αλληλεγγύης των εργαζομένων, την Κόκκινη Εργατική Πρωτομαγιά με κινητοποιήσεις σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου.
Τιμούμε τους πρωτεργάτες του εργατικού κινήματος του τόπου μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, οι οποίοι μέσα σε συνθήκες άγριας ταξικής και αποικιοκρατικής καταπίεσης, άνοιξαν νέους δρόμους δείχνοντας ότι τίποτα δεν χαρίζεται αλλά όλα κερδίζονται με οργάνωση και αγώνες.
Για τους εργαζόμενους της Κύπρου η παγκόσμια μέρα ταξικής αλληλεγγύης είναι μέρα επαναβεβαίωσης της σταθερής προσήλωσης μας στον αγώνα για επανένωση του τόπου και του λαού μας. Είναι μέρα επεναβεβαίωσης της πάλης μας για κοινωνική δικαιοσύνη.
Για ακόμα μια φορά, η ΠΕΟ μαζί με τις τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις οι οποίες ανήκουν στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, DEV-IS, KTAMS, KTOS, KTOEOS, BES, KOOP-SEN, DAU-SEN, συνδιοργανώνουν στη Λευκωσία, κοινό αγωνιστικό γιορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς στο χώρο του Λήδρα Πάλλας στη νεκρή ζώνη.
Πρόγραμμα Κινητοποιήσεων ΠΕΟ
ΠΕΟ Λευκωσίας (κεντρική εκδήλωση) Τρίτη 1 του Μάη
-6:00 μ.μ. Συγκέντρωση έξω από Υπουργείο Οικονομικών.
-Ομιλητής ο Γ.Γ. της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης.
-Χαιρετισμός από τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού.
-Πορεία στους Κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατάληξη στο γήπεδο της νεκρής ζώνης (Λήδρα Πάλας).
- Συνάντηση και ενοποίηση με πορεία Τουρκοκυπριακών Συνδικάτων και κοινός γιορτασμός της Πρωτομαγιάς.
ΠΕΟ Λεμεσού, Τρίτη 1 του Μάη
-10.15 π.μ. Συγκέντρωση στο οίκημα της ΠΕΟ Λεμεσού.
-10:45 π.μ. Πορεία από το οίκημα της ΠΕΟ Λεμεσού στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με κατάληξη το αμφιθέατρο του ανατολικού άκρου της επίχωσης.
ΠΕΟ Πάφου, Τρίτη 1 του Μάη
-10 π.μ. Συγκέντρωση στο Οίκημα της ΠΕΟ Πάφου.
-Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με κατάληξη την πλατεία Κέννεντυ.
ΠΕΟ Αμμοχώστου, Τρίτη 1 του Μάη
10 π.μ. Συγκέντρωση στο Οίκημα της ΠΕΟ Αμμοχώστου στο Παραλίμνι.
-Πορεία στους κεντρικούς δρόμους.
ΠΕΟ Λάρνακας, Τρίτη 1 του Μάη
-10 π.μ. Προσυγκέντρωση στο Οίκημα της ΠΕΟ Λάρνακας
-Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Σε όλες τις πόλεις οι κινητοποιήσεις θα ολοκληρωθούν με καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
Συγκεντρώσεις θα γίνουν και σε δεκάδες κοινότητες και τόπους δουλειάς.
12 Απριλίου 2018




ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΟ ΚΑΙ ΤΗΣ DEV-IS 2018

Στα πλαίσια των τακτικών επαφών και κοινών δραστηριοτήτων μεταξύ της ΠΕΟ και της DEV-IS πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΠΕΟ  στις 3 Απριλίου 2018 συνάντηση μεταξύ του Εκτελεστικού Γραφείου της ΠΕΟ και της Εκτελεστικής Γραμματείας της DEV-IS.

Κατά τη συνάντηση έγινε ανασκόπηση της πορείας υλοποίησης του προγράμματος κοινών δραστηριοτήτων το οποίο συμφώνησαν το 2017  και συμφωνήθηκε  το πλαίσιο του κοινού προγράμματος δραστηριοτήτων για το 2018.
Οι δυο οργανώσεις σημειώνουν ότι  οι εργαζόμενοι σε ολόκληρο τον κόσμο βρίσκονται  αντιμέτωποι με τις  συνέπειες της κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος, την όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και την ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης
Στην  περιοχή της Μέσης Ανατολής οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επεμβάσεις  με στόχο την επιβολή των σχεδιασμών τους και τον έλεγχο  των πλουτοπαραγωγικών πόρων. Η επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού  οδηγεί τους λαούς στην αιματοχυσία και τον θάνατο,  την καταστροφή χωρών,  και την προσφυγοποίηση  εκατομμυρίων ανθρώπων.

Στην Ευρώπη οι κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες δυνάμεις εφαρμόζουν   αντιλαϊκές  πολιτικές λιτότητας και προωθούν ένα αντεργατικό πλαίσιο που διευκολύνει την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης. Αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών είναι η άνοδος του ρατσισμού και των  φασιστικών  ακροδεξιών  δυνάμεων.

Στην πατρίδα μας Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι βιώνουν τις συνέπειες των νεοφιλελεύθερων πολιτικών  γεγονός που αναδεικνύει  ακόμα περισσότερο  τα κοινά ταξικά συμφέροντα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εργαζομένων και την ανάγκη για εντατικοποίηση των αγώνων   και της  αλληλεγγύης των εργαζομένων.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η ΠΕΟ κι η DEV-IS θεωρούν ότι η λύση του Κυπριακού και η επανένωση της χώρας και του λαού παραμένει κοινή κορυφαία προτεραιότητα και επείγουσα ανάγκη.

Η ΠΕΟ και η DEV-IS εκφράζουν  λύπη και ανησυχία για το γεγονός ότι  οι συνομιλίες έχουν διακοπεί. Η στασιμότητα στην οποία βρίσκεται  το κυπριακό πρόβλημα σήμερα δεν  είναι μόνο άγονη  αλλά και πολύ επικίνδυνη, και ζημιωμένος από το αδιέξοδο είναι ο κυπριακός λαός στο σύνολο του.   

Οι δύο οργανώσεις καλούν τους δύο ηγέτες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και με δημιουργική προσέγγιση  να προχωρήσουν από κοινού σε μια διαπραγματευτική διαδικασία με διαφύλαξη των μέχρι σήμερα συγκλίσεων. Οι δικοινοτικές συνομιλίες είναι ο μόνος δρόμος για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στις δύο κοινότητες και για μια λύση που θα επανενώνει την Κύπρο και θα την καταστήσει ελεύθερη,  ανεξάρτητη και αποστρατικοποιημένη, κοινή πατρίδα όλων των Κυπρίων.

Οι δύο οργανώσεις  παραμένουν σταθερά δεσμευμένες στην προσπάθεια για λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα των δυο κοινοτήτων,  όπως αυτή διαλαμβάνεται στις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.

Ο Κυπριακός λαός με τη λύση του Κυπριακού και την επανένωση της χώρας μας, θα μπορεί να εργαστεί για καθολική πρόοδο σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας στα πλαίσια μιας ενωμένης οικονομίας, με ένα ενιαίο σύστημα εργασιακών σχέσεων και ενιαίων συνθηκών εργασίας για όλους τους εργαζόμενους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Οι ενεργειακοί πόροι  στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου  πρέπει να αξιοποιηθούν ως καταλύτης  για μια λύση του κυπριακού η οποία θα επανενώνει τη χώρα και  θα ενισχύει την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της.  Η όποια κοινωνική ευημερία  προέλθει από την αξιοποίηση αυτού του πλούτου, να κατανέμεται δίκαια και ισότιμα σε όλους τους πολίτες της επανενωμένης Ομοσπονδιακής κυπριακής δημοκρατίας. 

Όσον αφορά τα οδοφράγματα Δερύνειας και Απλικίου,  οι δύο οργανώσεις ζητούν την όσο το δυνατόν πιο σύντομη διάνοιξη τους.

Αναφορικά με το κοινό πρόγραμμα δραστηριοτήτων που υλοποιήθηκε το 2017, οι δύο οργανώσεις εκτίμησαν  ότι έχουν υλοποιηθεί με επιτυχία πολλές και σημαντικές  δράσεις και εξέφρασαν την ικανοποίηση τους γι αυτό. 





Ξεχώρισαν:

·         Οι μαζικές κινητοποιήσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για στήριξη των συνομιλιών για το κυπριακό. Η πρωτοβουλία αυτή συσπείρωσε δεκάδες ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές οργανώσεις.
·         Ο κοινός γιορτασμός της Πρωτομαγιάς με τη συμμετοχή εργαζομένων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
·         Οι κοινές εκδηλώσεις των τμημάτων Γυναικών των δύο οργανώσεων με την ευκαιρία της 8ης του Μάρτη.
·         H δημοσίευση κοινής ανακοίνωσης με την ευκαιρία της 1ης Σεπτεμβρίου Παγκόσμιας ημέρας δράσης των Συνδικάτων για την ειρήνη σε συνεργασία με άλλες προοδευτικές δυνάμεις που αγωνίζονται για την ειρήνη.
·         Κοινή  εκδήλωση για την 3η Οκτωβρίου που προκηρύσσει η ΠΣΟ ως Παγκόσμια Μέρα Δράσης των Εργαζομένων που ήταν αφιερωμένη στους πρόσφυγες και μετανάστες.
·         Κοινή συμμετοχή στη  διεθνή μέρα αλληλεγγύης με την Παλαιστίνη που είχε προκηρύξει η ΠΣΟ στις 30 Μαρτίου.

Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων για το 2018, το οποίο θα αναπτυχθεί και στις δύο πλευρές θα περιλαμβάνει:
·         Διοργάνωση εκδηλώσεων με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας.
·         Συμμετοχή στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην μνήμη των Καβάζογλου και Μισιαούλη.
·         Κοινό γιορτασμό  της Εργατικής Πρωτομαγιάς.
·         Κοινές εκδηλώσεις προς τιμή των 70 χρόνων από τους μεγάλους  απεργιακούς αγώνες του 1948.
·         Εκδηλώσεις έκφρασης διεθνούς αλληλεγγύης με αγωνιζόμενους λαούς.

..................

Αυξάνονται τα προβλήματα από το εμπόριο με τα κατεχόμενα - Η κυβέρνηση οφείλει να απαιτήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση επανεξέταση του κανονισμού της Πράσινης Γραμμής


SEK

Ένα θέμα που πρέπει να τύχει άμεσου χειρισμού από το κράτος είναι αυτό που αφορά το εμπόριο με τα κατεχόμενα το οποίο άρχισε να προσλαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις.
Πρόσφατα, οι κυπριακές αγροτικές οργανώσεις μετά από πολύωρες συσκέψεις στελεχών τους, κατήγγειλαν πως, προϊόντα τουρκικής προέλευσης αμφιβόλου ποιότητας και χωρίς επαρκή έλεγχο φθάνουν με ευκολία στο τραπέζι των καταναλωτών, ενώ τον Μάρτιο η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) στο δωδεκάλογο που ετοίμασε για την οικονομία και υπέβαλε στην κυβέρνηση, ζητά να αναθεωρηθεί ο κανονισμός της Πράσινης Γραμμής καθότι λειτουργεί αθέμιτα σε βάρος επιχειρήσεων που λειτουργούν στις ελεύθερες περιοχές. Αποκορύφωμα ήταν η πρόσφατη ειδησεογραφική πληροφόρηση σύμφωνα με την οποία γραφεία ταξί, φορτηγά και άλλα εμπορικά οχήματα γεμίζουν πλέον μαζικά καύσιμα μόνο από τα κατεχόμενα με αποτέλεσμα το κράτος – εκτός όλων των άλλων – να χάνει εκατομμύρια από απώλεια φόρων καυσίμων.
Κοντά σε όλα αυτά, δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι μάρμαρα από τα κατεχόμενα με πρώτες ύλες από τον Πενταδάκτυλο τοποθετήθηκαν σε κυβερνητικά κτίρια ή και σε σχολεία υπό το πρόσχημα του κανονισμού της Πράσινης Γραμμής.Εκ των πραγμάτων φαίνεται πως, κάτι δεν λειτουργεί σωστά και οι νόμιμοι πολίτες – καταναλωτές του τόπου αλλά και πολλές εταιρίες είναι θύματα αθέμιτου ανταγωνισμού από αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα τουρκικής ή τουρκοκυπριακής προέλευσης.Φαίνεται πως μέσα από αυτά τα γεγονότα λειτουργεί μια μορφή παραοικονομίας σε βάρος της νόμιμης οικονομίας.
Η κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση επανεξέταση του εύρους και του ρόλου του κανονισμού για να προστατεύσει αφενός την οικονομία και τα δημόσια έσοδα και αφ’ ετέρου να προστατεύσει τους πολίτες και τη δημόσια υγεία από τον οποιονδήποτε διατροφικό εφιάλτη που εισάγεται – κυρίως - από την Τουρκία μέσω των κατεχομένων.
Όσον αφορά τα γραφεία ταξί, και τα άλλα επαγγελματικά οχήματα που γεμίζουν καύσιμα από τα κατεχόμενα, οφείλει η κυβέρνηση να τα κατονομάσει, έτσι ώστε να ενημερωθούν οι καταναλωτές οι οποίοι απ’ εκεί και πέρα θα λάβουν ο καθένας τις αποφάσεις του, ανάλογα με το ύψος και το επίπεδο της συνείδησης που διαθέτουν.
18/4/2018

Σεκ Δημοσιογραφική διάσκεψη για Εργατική Πρωτομαγιά 2018


Η πολιτεία στο σύνολο της, (κυβέρνηση και βουλή), οφείλουν με συντονισμένες ενέργειες και αξιοποιώντας πλήρως το θεσμικό πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας, να λάβουν όλες τις αναγκαίες αποφάσεις ώστε να επανέλθει η ομαλότητα στην αγορά εργασίας και στις εργασιακές σχέσεις.
Η δημιουργία συνθηκών ποιοτικής απασχόλησης και αξιοπρέπειας στην εργασία, σε συνάρτηση με την επίτευξη περαιτέρω εκδημοκρατικοποίησης της εργασίας, θα στηρίξουν την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και την περαιτέρω ανάκαμψη της οικονομίας, κατοχυρώνοντας ταυτόχρονα, τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Τα πιο πάνω δήλωσε στη διάρκεια διάσκεψης Τύπου ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Φ. Μάτσας, η οποία δόθηκε με την ευκαιρία της ανακοίνωσης σειράς εκδηλώσεων τιμώντας την επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς.
Ως συνταγή διόρθωσης των πραγμάτων και βελτίωσης της αγοράς εργασίας και των εργασιακών σχέσεων ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ εισηγήθηκε ανάμεσα σ’ άλλα και τα εξής:
(α) Να ενισχυθεί το σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και να ρυθμιστούν νομοθετικά οι βασικοί όροι απασχόλησης σε μεγάλες κλαδικές συμβάσεις. Οι συμβάσεις εργασίας συμβάλλουν στη μείωση των μισθολογικών ανισοτήτων και στη διατήρηση της εργατικής ειρήνης.
(β) Να τερματιστεί το φαινόμενο της αγοράς υπηρεσιών που γίνεται τόσο από το κράτος, όσο και από ιδιώτες εργοδότες και να παταχθεί το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας.
(γ) Να υπάρξει από όλους απόλυτος σεβασμός στα εργασιακά θέσμια, στις εργασιακές νομοθεσίες και να διατηρηθεί σε ψηλά επίπεδα η τριμερής συνεργασία.
Εκτός των πιο πάνω η ΣΕΚ, όπως τόνισε ο Ανδρέας Φ. Μάτσας, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ανάγκη για το σχεδιασμό και μίας στοχευμένης γενικής φορολογικής μεταρρύθμισης στο επίκεντρο της οποίας θα βρίσκεται η εισαγωγή πράσινης φορολογίας σε αντιστάθμισμα της μείωσης φορολογιών που επιβαρύνουν το εργατικό κόστος, την απασχόληση, όπως επίσης και τις ίδιες τις επιχειρήσεις.
Στην ύψιστη γραμμή των προτεραιοτήτων βρίσκονται επίσης και τα εξής:
·         Η έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή του ΓΕΣΥ στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων χρονοδιαγραμμάτων.
·         Η βελτίωση της εθνικής παραγωγικότητας, η οποία βρίσκεται σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα και επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα.
·         Η αποτροπή αποκρατικοποιήσεων Ημικρατικών Οργανισμών και η στοχευμένη και κοινωνικά δίκαιη μεταρρύθμιση των δημοσίων υπηρεσιών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
·         Η περαιτέρω μείωση της ανεργίας, ιδιαίτερα της μακροχρόνιας και της ανεργίας των νέων, μέσα από πολιτικές με ενεργητικούς σκοπούς και διασυνδέοντας τις ανάγκες της αγοράς εργασίας με το εκπαιδευτικό σύστημα.
·         Ο εκσυγχρονισμός της στρατηγικής απασχόλησης αλλοδαπών από Τρίτες χώρες στη βάση των πραγματικών αναγκών της αγοράς εργασίας και εξαντλώντας τη δυνατότητα αξιοποίησης του διαθέσιμου ντόπιου εργατικού δυναμικού.
Ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ καταληκτικά δήλωσε πως, η Κύπρος θα πρέπει να στηρίξει την πορεία ανάπτυξης μακριά από αναχρονιστικές τάσεις, προωθώντας τη δημιουργία ποιοτικών και αξιοπρεπών θέσεων εργασίας, την επαρκή βελτίωση των μισθών για επίτευξη του στόχου της κοινωνικής συνοχής, την επαγγελματική κατοχύρωση μέσα από την αναβάθμιση των επιπέδων εργασίας και της πρόσβασης σε κοινωνική προστασία.
Παράλληλα θα πρέπει να δοθούν ευκαιρίες δια βίου μάθησης, συνθήκες ασφάλειας και υγείας στην εργασία, όπως και η δυνατότητα συμφιλίωσης οικογένειας και εργασίας.
Γι’ αυτό ακριβώς πρέπει όλοι από κοινού, (κράτος, εργοδότες, συντεχνίες), να συμβάλουμε θετικά, τονίζοντας πως, σε αυτή την πορεία κοινωνικά ισορροπημένης ανάπτυξης η ΣΕΚ, θα συνεχίσει να συνδικαλίζεται και να πολιτεύεται τεκμηριωμένα, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της οικονομίας και μακριά από λαϊκισμούς και στείρες αντιπαραθέσεις, με γνώμονα τη στήριξη των εργαζομένων και την ανάπτυξη της κοινωνίας στη βάση της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου