Κυριακή, 29 Οκτωβρίου 2017

Μισθοί και προαγωγές στο δημόσιο

Μοίρασαν προεκλογικά συνολικά 2.400 προαγωγές
Fileleftheros 29 Οκτωβρίου 2017, 12:39 μμ  
Πολύ περισσότερες προαγωγές σε κυβερνητικά τμήματα, σε ανεξάρτητες υπηρεσίες, σε ημικρατικούς οργανισμούς και δήμους μοίρασε η Βουλή από ότι υπολόγιζε η Κυβέρνηση. Η πλειοψηφία του Κοινοβουλίου άλλαξε τα φώτα του κυβερνητικού νομοσχέδιου για τις προαγωγές, μέσω τροπολογίας του ΔΗΚΟ την οποία στήριξε ο ΔΗΣΥ. 
Με τη νέα διαδικασία που εφαρμόζεται από τον περασμένο Ιούνιο, η αρμόδια Αρχή υποβάλλει απευθείας αίτημα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για τις προαγωγές, ενώ ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών δεν έχει κανένα λόγο γι’ αυτές. Στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, σύμφωνα με στοιχεία που είχε αποστείλει η Κυβέρνηση όταν συζητείτο το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, ήταν η διενέργεια 1,575 προαγωγών σε κυβερνητικά τμήματα, σε ανεξάρτητες υπηρεσίες, σε ημικρατικούς οργανισμούς και δήμους. Ωστόσο η Βουλή, τους τελευταίους τέσσερις μήνες, απελευθέρωσε πέραν των 2400 θέσεων προαγωγής και έπεται συνέχεια καθώς δεν υπάρχει τέλος στο νόμο. 
Νομικοί κύκλοι μιλώντας στον «Φ» δεν αποκλείουν η νέα διαδικασία ενδεχομένως να αντιμετωπίζει και συνταγματικά κωλύματα καθώς η Νομοθετική Εξουσία επεμβαίνει στις αρμοδιότητες της Εκτελεστικής. Από την άλλη η Κυβέρνηση δεν προχώρησε σε αναπομπή του νόμου ή σε αναφορά του το Ανώτατο Δικαστήριο καθώς κάτι τέτοιο θα την οδηγούσε σε μεγαλύτερες περιπέτειες. Και αυτό, επειδή θα ήταν στον αέρα το ζήτημα των προσλήψεων πρώτου διορισμού. 
Τα κόμματα και ουσιαστικά ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, προχώρησαν σε συμφωνία στα παρασκήνια. Το νομοσχέδιο δεν θα περνούσε από το σκόπελο της αντιπολίτευσης, ωστόσο ο ΔΗΣΥ ενέκρινε την τροπολογία του ΔΗΚΟ για τη νέα διαδικασία των προαγωγών, και έτσι εγκρίθηκε και το δεύτερο σκέλος του νομοσχέδιου με το οποίο συνεχίζεται το μορτόριουμ στις προσλήψεις πρώτου διορισμού. Πάντως η νέα διαδικασία που εφαρμόζεται εγείρει πολλά ερωτηματικά. Μεταξύ αυτών και κατά πόσο πίσω από αυτή κρύβονται σκοπιμότητες ενόψει προεδρικών εκλογών;
Αντί 1,575 προαγωγές... 
Σύμφωνα με στοιχεία που είχε καταθέσει στη Βουλή, το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού (ΤΔΔΠ) όταν συζητείτο το σχετικό νομοσχέδιο, εάν γίνονταν 1,575 προαγωγές θα προέκυπτε πρόσθετο ετήσιο κόστος τα €3,8 εκατ. Όπως υπολόγιζε το Υπουργείο Οικονομικών, από την πλήρωση των υφιστάμενων κενών θέσεων προαγωγής στη Δημόσια Υπηρεσία θα προέκυπτε πρόσθετο ετήσιο κόστος €2,7 εκατ. και από την πλήρωση των θέσεων προαγωγής που θα κενωθούν, πρόσθετο κόστος ύψους €1,1εκατ. 
Μάλιστα το αρμόδιο Τμήμα, είχε εκφράσει την εκτίμηση πως δεν θα επιβαρυνθεί άμεσα με το συνολικό κόστος ο κρατικός προϋπολογισμός, καθώς δεν αναμένονται να διενεργηθούν ταυτόχρονα όλες οι προαγωγές από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ). Το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως το κόστος των προαγωγών θα είναι πολύ μικρότερο λόγω κυρίως των κανονικών και πρόωρων αφυπηρετήσεων.
Με τα νέα δεδομένα όμως που είχε ενώπιον της η Κυβέρνηση, κανείς δεν γνωρίζει το κόστος των 2,400 θέσεων προαγωγών που εγκρίθηκαν να γίνουν (πολλές ήδη έγιναν) με τη νέα διαδικασία. 
Κυβερνητικοί κύκλοι δήλωσαν στον «Φ» ότι οι προαγωγές είναι δημοσιονομικά ουδέτερες, προσθέτοντας πως το κυβερνητικό νομοσχέδιο προέβλεπε την απελευθέρωση όλων των θέσεων προαγωγής. Υπενθυμίζεται πως το ξεπάγωμα προαγωγών στον Δημόσιο Τομέα, ήταν προϊόν της συμφωνίας πλαίσιο μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της ΠΑΣΥΔΥ. 
Παντού προαγωγές 
Ο «Φ» επιχείρησε να κωδικοποιήσει τις 2.400 θέσεις προαγωγών που έχουν αποπαγοποιηθεί. Οι περισσότερες έχουν μοιραστεί στο Υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για 653 θέσεις η πλειοψηφία των οποίων αφορούν τη διοίκηση του Υπουργείου, το Γενικό Λογιστήριο και την ΕΠΣΑ. Πέραν των 304 προαγωγών δόθηκαν σε όλες τις βαθμίδες του Υπουργείου Υγείας καθώς και στο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό. Άλλες 205 θέσεις προαγωγής που αποπαγοποίηθηκαν αφορούν το Υπουργείο Εσωτερικών και 154 θέσεις εργαζόμενους που υπάγονται στο Υπουργείο Μεταφορών. Άλλες 152 θέσεις αφορούν στο Υπουργείο Παιδείας, 41 θέσεις στο Υπουργείο Εμπορίου και εφτά θέσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών. 
Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης παραχωρήθηκαν 141 θέσεις προαγωγής. Πρόκειται για μια θέση Βοηθού Αρχηγού, πέντε θέσεων Ανώτερων Αστυνόμων, εννέα θέσεων Αστυνόμων Β, δέκα Ανώτερων Υπαστυνόμων, 24 Υπαστυνόμων, 39 Λοχίων, μιας θέσης Αστυνόμου Β, μιας Ανώτερου Υπαστυνόμου, δύο θέσεων Υπαστυνόμου και δύο λοχιών στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Οι προαγωγές αφορούν 14 Ανώτερους Υπαστυνόμους οι οποίοι θα προαχθούν σε Αστυνόμους Β, 14 Υπαστυνόμους οι οποίοι θα γίνουν Ανώτεροι Υπαστυνόμοι, 4 λοχίες οι οποίοι θα προαχθούν σε Υπαστυνόμους καθώς και ένας Αρχιαστυφύλακας θα πάρει προαχθεί στη θέση του Λοχία.  Άλλες 85 θέσεις προαγωγών έχει αποπαγοποιήσει η Βουλή είναι για το Υπουργείο Γεωργίας. Οι θέσεις αφορούν το τμήμα Αλιείας, το τμήμα Περιβάλλοντος καθώς και άλλα τμήματα του Υπουργείου. Οι θέσεις προαγωγής που αφορούν το Υπουργείο Εργασίας ανέρχονται σε 66. Πρόκειται για διευθυντικές θέσεις στην Υπηρεσία διαχείρισης επιδομάτων πρόνοιας κλίμακας Α15, ανώτερου λειτουργού επιθεωρητή εργασίας  κλίμακας Α13, ανώτερου επιθεωρητή κλίμακας Α10. Θέση επιθεωρητή εργασίας κλίμακας Α9, θέση ανώτερου λειτουργού κοινωνικών υπηρεσιών κλίμακας Α13 ,θέσεις λειτουργών κοινωνικών υπηρεσιών κλίμακας Α11. 
Ευλόγησαν... εαυτούς
Άλλες θέσεις προαγωγής αφορούν οκτώ στην Ελεγκτική Υπηρεσία και 18 θέσεις στη Βουλή. Πρόκειται για θέσεις ανώτερου γραμματέα κοινοβουλευτικών επιτροπών κλίμακας Α13, γραμματέα κοινοβουλευτικών επιτροπών κλίμακας Α11,  θέση στις ευρωπαϊκές υποθέσεις κλίμακας Α11 και θέσεις γραμματέων κοινοβουλευτικών επιτροπών κλίμακας Α8-Α10-Α11. 
Ημικρατικοί κι άλλοι
Στη Cyta έγιναν 82 προαγωγές, στην ΑΗΚ αποπαγοποιήθηκαν 65 θέσεις, δύο θέσεις στην Αρχή Λιμένων, 27 θέσεις στον ΚΟΤ, 16 ΑΝΑΔ, οκτώ θέσεις προαγωγής στο ΡΙΚ, πέντε θέσεις ΡΑΕΚ, τέσσερις θέσεις ΚΟΑ και μια θέση στο ΚΥΠΕ. Την ίδια ώρα, η Βουλή μοίρασε και 37 προαγωγές στην τοπική αυτοδιοίκηση και 28 θέσεις στα συμβούλια υδατοπρομήθειας. Έχει, επίσης, δοθεί και το πράσινο φως για τη διενέργεια πέραν των 150 προαγωγών στα τρία δημόσια πανεπιστήμια της χώρας. Στο ΤΕΠΑΚ, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Παραχωρήθηκαν και 15 θέσεις προαγωγής στη δικαστική εξουσία. Άλλες 6 θέσεις αφορούν τη Νομική Υπηρεσία. 
Κατά εκατοντάδες τα αιτήματα
Με τη νέα διαδικασία που εφαρμόζεται κάθε εβδομάδα δημιουργείται το απόλυτο μπάχαλο στο Κοινοβούλιο. Τα μέλη της κοινοβουλευτικής Eπιτροπής Οικονομικών χωρίς να έχουν την απαιτούμενη γνώση, αφού δεν είναι η δουλειά τους, μοιράζουν με διαδικασίες express, προαγωγές. Από το περασμένο καλοκαίρι, όποιο κυβερνητικό Tμήμα ή Yπηρεσία έχει κενή θέση προαγωγής είτε δικαιολογείται η πλήρωσή της είτε όχι, αποστέλλει το σχετικό αίτημα στο Κοινοβούλιο. Τα αιτήματα φτάνουν κατά εκατοντάδες κάθε εβδομάδα στo Κοινοβούλιο. Υπάρχουν περιπτώσεις που τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών μέσα σε μερικά λεπτά απελευθερώνουν εκατοντάδες θέσεις προαγωγής.
Τα έχασαν στο μέτρημα οι βουλευτές
Κάποια από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών γνωρίζουν τον αριθμό των θέσεων προαγωγής που αποπαγοποίησαν και κάποια άλλα όχι. 
Χαρακτηριστικές ήταν οι θέσεις που διατύπωσαν κάποια από τα μέλη της Επιτροπής. Κάποιοι μας ανέφεραν πως υπολογίζουν πως έχουν αποπαγοποιήσει 2000 με 2500 θέσεις, κάποιοι άλλοι από την άλλη είπαν πως δεν γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό. Πάντως η νέα διαδικασία δεν φαίνεται να ικανοποιεί την πλειοψηφία των βουλευτών, οι οποίοι εκτός από τη νομοθετική εργασία έχουν επιφορτιστεί και με τη διαδικασία των προαγωγών. Μάλιστα η δυσαρέσκεια κάποιων αποτυπώνεται και στις συνεδρίες της Επιτροπής. Ενδεικτική είναι και η διαδικασία που εφαρμόζεται στην επιτροπή στις τελευταίες συνεδρίες. Στη Βουλή προσέρχονται δεκάδες τεχνοκράτες, ειδικά τα απογεύματα της Δευτέρας, καθώς τότε εξετάζεται το θέμα και ο πρόεδρος της επιτροπής απευθυνόμενος στα μέλη, τους ερωτά κατά πόσο έχουν αμφιβολίες για κάποια θέσεις. Όταν δεν υπάρχει καμία ένσταση τότε σε χρόνο ρεκόρ οι θέσεις αποπαγοποιούνται. 
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά, δήλωσε πως θα σταματήσουν πλέον να φτάνουν στη Βουλή μαζικά αιτήματα για αποπαγοποίηση των προαγωγών, προσθέτοντας πως οι θέσεις που αποπαγοποιήθηκαν είναι οι θέσεις που ήταν παγοποιημένες λόγω του μνημονίου. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο ΔΗΣΥ να διαβουλευθεί με άλλες πολιτικές ομάδες για να εξετάσουν πιθανή αλλαγή της νομοθεσίας. 
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Καυκαλιάς, δήλωσε πως είναι μια διαδικασία που αποδεικνύεται προβληματική στην πράξη, με την οποία είπε το κόμμα του είχε διαφωνήσει κατά την ψήφιση της νομοθεσίας. Σημείωσε πως εκ των πραγμάτων έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Είπε πως η Κυβέρνηση όφειλε να καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό για τις ανάγκες της διοίκησης, έτσι ώστε η Βουλή με τις αποπαγοποιήσεις, να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημόσιου τομέα και όχι να απελευθερώνει σε κάποιες περιπτώσεις μηχανικά τις προαγωγές. 
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Μαρίνος Μουσιούτα, ο οποίος ήταν από τους πρωτεργάτες της νέας διαδικασίας, ανέφερε πως απέδωσε η διαδικασία των αποπαγοποιήσεων με τη συμβολή της Βουλής. Είπε, επίσης πως ο μεγάλος όγκος των αποπαγοποιήσεων έγιναν, προσθέτοντας πως πλέον θα φτάνουν στη Βουλή οι προαγωγές οι οποίες θα αφορούν αφυπηρετήσεις. Ο κ. Μουσιούτας, τόνισε, παράλληλα πως μετά τις προαγωγές η Κυβέρνηση θα πρέπει να ενημερώσει τη Βουλή για τις θέσεις που προτίθεται να καταργήσει αλλά και για τις θέσεις που χρειάζονται για να καλυφθούν οι ανάγκες που θα δημιουργηθούν στη βάση της δομής της Δημόσιας Υπηρεσίας. 
Ο βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύης, Μιχάλης Γιωργάλλας δήλωσε πως είτε θα πρέπει να προχωρήσει η πρόταση του προέδρου της Βουλής για διαχωρισμό της Επιτροπής Οικονομικών, η οποία θα απασχολείται μόνο με θέματα προϋπολογισμού και απελευθέρωσης θέσεων, είτε θα αλλάξει η νομοθεσία για να είναι πιο ευέλικτο το σύστημα.  Ελευθερία Παϊζάνου

Mισθοί τριών ταχυτήτων στο δημόσιο
Μισθολόγιο τριών ταχυτήτων υπάρχει στους εργαζόμενους στη Δημόσια Υπηρεσία ενώ αν το μισθολόγιο του Δημόσιου τομέα συγκριθεί με τον Ιδιωτικό τότε η ανισότητα μεγαλώνει. Στις 39.786 είναι οι εργαζόμενοι στον κρατικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων Εκπαιδευτικών, Δικαστικών και Προσωπικού Σωμάτων Ασφαλείας. Μπορείς να ξεκινήσεις την εργασία ως πρωτοδιοριζόμενος στην πιο χαμηλή βαθμίδα με ακαθάριστο μισθό €1.250 και να διπλασιάσεις ή τριπλασιάσεις το ποσό ανάλογα με τα χρόνια Υπηρεσίας.
Συγκεκριμένα η Δημόσια Υπηρεσία έχει 17.246 εργαζόμενους, 6.552 η Δευτεροβάθμια Ανώτερη Εκπαίδευση, 5.950 η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και στο σύνολο της Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας εργοδοτούνται 12.849 υπάλληλοι. Στις Δυνάμεις Ασφαλείας υπάρχουν 4.841 εργαζόμενοι, στην Πυροσβεστική 621, στον Στρατό 4.110 εργαζόμενοι και οι Δικαστικοί στο σύνολο είναι 119. O μέσος μηναίος μισθός στη Δημόσια Υπηρεσία είναι €2.400, στην Εκπαιδευτική Υπηρεσία €3.300 ευρώ, στις Δυνάμεις Ασφαλείας €2.300 και στη Δικαστική Υπηρεσία €5.300.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει ο «Φ», η πλειονότητα ανήκει στις χαμηλές και χαμηλομεσαίες κλίμακες Α2-5-7+2, ένα μεγάλο μέρος στην Α8 μέχρι την Α11 και Α12 και το μικρότερο ποσοστό στις ανώτερες Α13 και πάνω. Έχει ενδιαφέρον τι σημαίνει το μισθολογικό κόστος. Με βάση την επεξεργασία στοιχείων από το Τμήμα Δημόσιας Υπηρεσίας, στην κλίμακα Α1- Α2 – Α5 (ιι) υπάρχουν 265 μόνιμοι υπάλληλοι, 1.298 έκτακτοι αορίστου χρόνου, 13 έκτακτοι ορισμένου χρόνου. Στο σύνολο είναι 1.575. Αυτό σημαίνει ότι ο μισθός τους ο ακαθάριστος μισθός τους είναι από €1.254 μέχρι €2.320. Ο μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων στη Δημόσια Υπηρεσία που φθάνει τους 5.247, από τους οποίους οι 3.583 είναι μόνιμοι, οι 1.325 έκτακτοι αορίστου χρόνου και οι 339 έκτακτοι ορισμένου χρόνου έχουν ακαθάριστο μισθό που είναι μέχρι €1.985
Μια άλλη μεγάλη ομάδα εργαζομένων που φθάνει τους 2.840 και σε αυτή την κατηγορία υπάγονται οι νοσηλευτές έχουν ακαθάριστο μισθό που μπορεί να φθάσει τις €3.238. Με βάση τα στοιχεία ακόμη μια μεγάλη ομάδα εργαζομένων, 2.585 στον αριθμό, είναι αυτοί που ανήκουν στις κλίμακες Α8 –Α10-Α11. Ο ακαθάριστος μισθός αρχίζει από €2.041 και φθάνει μέχρι €3.500. Στους 12.49  εκπαιδευτικούς οι 9.918 ή 80% είναι στην Α8-10-11 και στην κατηγορία των Δυνάμεων Ασφαλείας, από το σύνολο των 9.680 υπαλλήλων, οι 1.927 ή 20% είναι στην Α7 και 2.789 ή 29% σε συνδυασμένη κλίμακα Α8-Α13. Στο μισθολόγιο της Δημόσιας Υπηρεσίας υπάρχουν και οι πιο προνομιούχες ομάδες εργαζομένων που λόγω της κλίμακας που έχουν αμείβονται πολύ περισσότερο. Oι ακαθάριστες απολαβές τους μηνιαίως φθάνουν τις €5.200 και αφορούν 283 υπαλλήλους.
Υπάρχει ακόμη πιο προνομιούχα ομάδα 217 υπαλλήλων που έχει αμοιβές €5.600. Στις περιπτώσεις των Δικαστών οι ακαθάριστες απολαβές είναι μέχρι €7.250. Οι διευθυντές των Τμημάτων / Υπηρεσιών με κλίμακες Α15 και Α16 λαμβάνουν επιπρόσθετα επίδομα φιλοξενίας ύψους €3.213 το χρόνο και οι διευθυντές με κλίμακα Α15 (ι) €1.386 τον χρόνο. Το υπουργείο εκτιμά ότι το κράτος θα δαπανήσει €274 εκατ. περισσότερα το 2020 για το κρατικό μισθολόγιο, που θα διογκωθεί στα €2,53 δις, έναντι €2,25 δισ. που ήταν το 2016.Οι δαπάνες για απολαβές προσωπικού το 2016 ήταν €2,25 δις. το 2017 αυξάνονται σε 2,33 δις. το 2018 στα €2,39 δις. το 2019 ανεβαίνουν στα €2,46 δις. και το 2020 φθάνουν τα €2,53 δις.
Τριπλές αυξήσεις το 2018
Αυξήσεις πέραν της ΑΤΑ και των προσαυξήσεων θα λάβουν για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια οι υπάλληλοι του ευρύτερου Δημόσιου τομέα το 2018, μετά τη συμφωνία που μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και Συνδικαλιστικών Οργανώσεων. Χωρίς να υπολογίζεται η ΑΤΑ και οι προσαυξήσεις, οι νέες αυξήσεις αναμένεται να είναι μικρότερες του 2%.  Θα δοθούν είτε ως γενικές αυξήσεις, είτε ως μείωση της αποκοπής που εφαρμόζεται από το 2012.  Οι αυξήσεις αναμένεται να διευρυνθούν και στην κεντρική κυβέρνηση, επιβαρύνοντας το κρατικό μισθολόγιο των €2,3 δισ., που μετά από σημαντική συρρίκνωση, άρχισε από πέρσι να διογκώνεται λόγω αυξήσεων και προσλήψεων. Οι υπάλληλοι του Δημόσιου και ευρύτερου Δημόσιου τομέα δεν έχουν λάβει γενικές αυξήσεις από το 2011. Οι προσαυξήσεις και το ποσό της έκτακτης εισφοράς επί των μισθών επέστρεψαν το 2017. Από τον Ιανουάριο του 2018 οι υπάλληλοι του Δημόσιου και ευρύτερου Δημόσιου τομέα θα λάβουν επίσης την αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή που συμφωνήθηκε.
Το προφίλ των υπαλλήλων
Στοιχεία που περιέχονται στην ετήσια έκθεση της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας για το 2016 σκιαγραφούν το προφίλ των δημοσίων υπαλλήλων που κατά πλειοψηφία έχουν πανεπιστημιακή μόρφωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 65% των δημόσιων υπαλλήλων ή 7.930 άτομα είναι γυναίκες ενώ οι άντρες ανέρχονται σε 4.362 (35%).  Οι περισσότερες γυναίκες εργάζονται σε θέσεις με κλίμακα που ξεκινά από Α1 μέχρι Α8. Στις ανώτερες βαθμολογικές κλίμακες Α15 και πάνω εργάζονται περισσότεροι άντρες (53) παρά γυναίκες (49). Από το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων που υπηρετούσαν στο τέλος του 2016, ποσοστό 60,93% ήταν κάτοχοι πανεπιστημιακών προσόντων (πτυχίου ή μεταπτυχιακού), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των θέσεων για τις οποίες το πανεπιστημιακό προσόν είναι απαιτούμενο ήταν μόλις 33%.  Μεταπτυχιακό είχαν το 2016 3.098 Δημόσιοι υπάλληλοι ενώ πανεπιστημιακή εκπαίδευση 4.447 άτομα. Μέση γενική εκπαίδευση είχαν 2.680 υπάλληλοι και μεταλυκειακή 1.216.
Απολύθηκαν μόνο δυο
Μόνο δύο δημόσιοι υπάλληλοι απολύθηκαν λόγω πειθαρχικών παραπτωμάτων παρά τις απανωτές σχετικές καταγγελίες που τίθενται ενώπιον της.  Όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση της ΕΔΥ για το 2016, για το 2017, μέχρι τις 15 Αυγούστου επιβλήθηκε σε ένα υπάλληλο η ποινή της απόλυσης και σε έναν άλλο υπάλληλο η ποινή της αναγκαστικής αφυπηρέτησης. Σε έναν υπάλληλο επιβλήθηκε ποινή υποβιβασμού στη μισθοδοτική κλίμακα και σε έναν άλλο υπάλληλο η ποινή της αυστηρής επίπληξης.
Περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι
Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία ο αριθμός των κυβερνητικών υπαλλήλων τον Σεπτέμβριο του 2017 παρουσίασε αύξηση 2.525 ατόμων σε σχέση με πέρυσι και ανέρχεται στις 50.451 από 47.926 πέρυσι. Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καταγράφεται αύξηση 152 υπαλλήλων. Οι έκτακτοι υπάλληλοι αυξήθηκαν κατά 275 άτομα ενώ οι μόνιμοι μειώθηκαν κατά 123. Η αύξηση τον Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση, αποδίδεται στην περσινή πρόσληψη 3.000 οπλιτών στην εθνική φρουρά.  Ο αριθμός των υπαλλήλων στις Δυνάμεις Ασφαλείας έφθασε τις 12.009 από 9.682 τον Σεπτέμβριο του 2016. Αύξηση 454 ατόμων σημειώθηκε και στον τομέα της Εκπαίδευσης φθάνοντας στις 12.664 από 12.210. Αντίθετα, μείωση 146 ατόμων παρατηρείται στον αριθμό των ωρομισθίων.
Το 2016 ο μέσος όρος των κυβερνητικών υπαλλήλων μειώθηκε στις 48.630 από 48.014 το 2015. Οι μέσες μηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων περιλαμβάνουν το βασικό μισθό, το τιμαριθμικό επίδομα, απολαβές υπερωριών, το ταμείο αδειών, οποιαδήποτε επιδόματα έλαβαν οι υπάλληλοι κατά την περίοδο αναφοράς, καθώς επίσης και αναδρομικές πληρωμές. Ο μέσος όρος των απολαβών υπολογίζεται διαιρώντας το σύνολο των ακαθάριστων απολαβών προτού αφαιρεθούν οποιεσδήποτε συνεισφορές στα υποχρεωτικά ταμεία των κοινωνικών ασφαλίσεων, με το σύνολο των υπαλλήλων που έλαβαν τις απολαβές αυτές.
  Θεανώ Θεοπούλου  Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου