Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Συνέδριο ΠΕΟ και απεργία στο Βασιλικό

Υπεύθυνα και οργανωμένα προχωρούμε προς το 27ο Παγκύπριο Συνέδριο ΠΕΟ
Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες για την πραγματοποίηση του 27ου Παγκύπριου Συνεδρίου της ΠΕΟ. Με σύνθημα «Οργανωμένα και αποφασιστικά, συνεχίζουμε τον αγώνα, για επανένωση, για κοινωνική προστασία, για δουλειά με δικαιώματα», το Συνέδριο θα συνέλθει στις 16, 17 και 18 Νοεμβρίου για να αποτιμήσει τη δράση της ΠΕΟ την προηγούμενη πενταετία και να καθορίσει στόχους και κατευθύνσεις για τα επόμενα χρόνια. 
Αυτή τη περίοδο πραγματοποιούνται Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων σε όλους τους χώρους εργασίας στους οποίους δραστηριοποιείται η ΠΕΟ, στις οποίες αναπτύσσεται γόνιμος διάλογος και προβληματισμός για τα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους και θα απασχολήσουν το Συνέδριο. Μέσα από τις συνελεύσεις, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τις 3 Νοεμβρίου, θα εκλεγούν περίπου 700 αντιπροόσωποι των εργαζομένων οι οποίοι θα συμμετέχουν στις εργασίες του Συνεδρίου. 
Το Συνέδριο, το οποίο θα τιμήσουν με τη παρουσία τους πολλές και αξιόλογες συνδικαλιστικές οργανώσεις που διατηρά σχέσεις η ΠΕΟ από όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, θα ξεκινήσει τις εργασίες του την Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου στις 6 το απόγευμα στο Συνεδριακό Κέντρο. Οι εργασίες θα συνεχιστούν στο Αμφιθέατρο της ΠΕΟ την Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου, όπου το Συνέδριο θα είναι ολοήμερο και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 18 Νοεμβρίου.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Σε σημερινή συνεδρία του Συμβουλίου του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, συζητήθηκε το αίτημα που υποβλήθηκε εδώ κα καιρό από την ΠΕΟ και άλλες οργανώσεις, για τροποποίηση του άρθρου 31 (1) του Νόμου για τις κοινωνικές ασφαλίσεις έτσι που να τερματιστεί η σημερινή κατάσταση όπου άτομα που έχουν κλείσει το 63ο έτος της ηλικίας τους και έχουν επιλέξει να μην πάρουν την σύνταξη τους και συνεχίζουν να εργάζονται, να μην λαμβάνουν ανεργιακό επίδομα και επίδομα ασθενείας.
Η ΠΕΟ αναμένει ότι το Υπουργείο Εργασίας, έχοντας υπόψην και τη συζήτηση που έγινε στο Συμβούλιο, άμεσα να καταθέσει πρόταση για ρύθμιση αυτών των θεμάτων τερματίζοντας μια στρέβλωση που πλήττει τα δικαιώματα χιλιάδων ασφαλισμένων στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
16 Οκτωβρίου 2017

Σε επ΄ αόριστον απεργία οι εργαζόμενοι στο Τσιμεντοποιείο Βασιλικού
Ανακοίνωση των συντεχνιών οικοδόμων ΠΕΟ-ΣΕΚ -ΔΕΟΚ, αναφέρει ότι από τις 6 σήμερα το πρωί, σύσσωμοι οι εργαζόμενοι στην Τσιμεντοποιία Βασιλικού πραγματοποιούν επ’ αόριστον απεργία. Οι συντεχνίες καλούν το Υπουργείο Εργασίας να παρέμβει κατά τρόπον που να επιβληθεί η τάξη και η νομιμότητα, αποτρέποντας περιπέτειες στην οικονομία του τόπου
Οι απεργοί διαμαρτύρονται για συστηματική παραβίαση της Συλλογικής Σύμβασης και της νομοθεσίας για Ίση Μεταχείριση στην Εργασία, αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η απόφαση για την επ' αόριστον απεργία στην Τσιμεντοποιία Βασιλικού λήφθηκε ομόφωνα από τη χθεσινή Γενική Συνέλευση του προσωπικού.
«Οι συντεχνίες κατηγορούν την εταιρεία ότι εδώ και αρκετούς μήνες προσλαμβάνει προσωπικό με χαμηλούς μισθούς και υποδεέστερα ωφελήματα, σε σχέση με τις πρόνοιες της Συλλογικής Σύμβασης, ενεργώντας μάλιστα κατά τρόπο που προκαλεί την οργή και την αγανάκτηση των εργαζομένων», συνεχίζουν, προσθέτοντας ότι «η συντεχνιακή πλευρά στην προσπάθεια της να μην προκληθούν προβλήματα στην οικονομική δραστηριότητα, χειρίζεται το θέμα με πολλή υπομονή και υπέρτατη ευθύνη, τηρώντας πλήρως τις θεσμοθετημένες διαδικασίες για ειρηνική επίλυση της διαφοράς».
Η μηδενική ανταπόκριση και η προκλητική στάση της εργοδοτικής πλευράς ανάγκασαν τους εργαζόμενους να προστατεύσουν τα δικαιώματα τους μέσω των απεργιακών κινητοποιήσεων ως έσχατου όπλου, αναφέρουν περαιτέρω οι συντεχνίες, προσθέτοντας ότι «οι συντεχνίες καλούν το Υπουργείο Εργασίας να παρέμβει κατά τρόπον που να επιβληθεί η τάξη και η νομιμότητα, αποτρέποντας περιπέτειες στην οικονομία του τόπου, σε μια περίοδο που η εν λόγω εταιρεία αυξάνει τα κέρδη της, μάλιστα σε συνθήκες μονοπωλιακού καθεστώτος».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου