Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

ΕΤΥΚ για ατομικά συμβόλαια, ΠΕΟ-ΣΕΚ για άρση απεργιακών μέτρων, επιδώματα διευθυντών δημοσίου

Αντιδρά για τα ατομικά συμβόλαια η ΕΤΥΚ
Προειδοποιεί τις διοικήσεις των Τραπεζών για τα ατομικά συμβόλαια η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ). Μέσω εγκυκλίου που απέστειλε χθες στα μέλη της η Οργάνωση προειδοποιεί με άμεση λήψη δικαστικών μέτρων, προσθέτοντας ότι «συγκεκριμένοι εργοδοτικοί αλλά και πολιτικοί κύκλοι έχουν ως διακαή πόθο την αποδόμηση της ΕΤΥΚ και την εφαρμογή αντεργατικών αντιλήψεων σε ό,τι αφορά τα εργασιακά στον χώρο των Τραπεζών».
Πιο συγκεκριμένα, η ΕΤΥΚ αναφέρει ότι έχουν περιέλθει στην αντίληψή της πληροφορίες ότι στελέχη Διευθύνσεων Τραπεζών πιέζουν υπαλλήλους, να υπογράψουν ατομικά συμβόλαια και να αποχωρήσουν από τις τάξεις της Οργάνωσης.
«Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και απειλεί να διασαλεύσει την εργατική ειρήνη στον κλάδο», επισημαίνει η ΕΤΥΚ, αναφέροντας ότι «πέραν από το γεγονός ότι τέτοιες ενέργειες καταδεικνύουν μέγιστη ασέβεια από πλευράς Διεύθυνσης προς το ίδιο το προσωπικό της και τη συνδικαλιστική τους Οργάνωση, είναι ταυτόχρονα και παράνομες». Όπως εξηγεί, το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως και αρκετοί νόμοι κατοχυρώνουν το δικαίωμα του ελεύθερου συνδικαλισμού σε όλους τους εργαζόμενους και απαγορεύουν ρητά στις διευθύνσεις την οποιαδήποτε είδους παρέμβαση σε αυτό το δικαίωμα, όπως επίσης και τον εργασιακό εκφοβισμό (bullying), προβλέποντας αυστηρότατες ποινές για τους παραβάτες, που φτάνουν μέχρι και τη φυλάκιση.
Η ΕΤΥΚ προειδοποιεί ότι συγκεκριμένοι κύκλοι επιδιώκουν την απομάκρυνση των εργαζομένων από την ομπρέλα της ΕΤΥΚ και την εργοδότησή τους με προσωπικά συμβόλαια. «Το όραμα κάποιων εργοδοτικών κύκλων είναι να αντικαταστήσουν τις συλλογικές συμβάσεις με ατομικά συμβόλαια, να κατακρεουργήσουν τα κεκτημένα που με τόσο μόχθο κερδήθηκαν με σκληρούς αγώνες και θυσίες δεκαετιών, να καταργήσουν την κάθε είδους προστασία που παρέχει η Οργάνωσή μας, και κυρίως το μεγαλύτερο κεκτημένο από όλα, την κατάργηση της μονιμότητας», τονίζει η Οργάνωση. Μάλιστα, η ΕΤΥΚ υπογραμμίζει ότι δεν είναι διατεθειμένη να ανεχθεί τέτοιου είδους μεθοδεύσεις και συμπεριφορές από καμία Τράπεζα και είναι αποφασισμένη να αντιδράσει με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της περιλαμβανομένης και της άμεσης λήψης δικαστικών μέτρων προσωπικών ποινικών αγωγών, αλλά και άλλων δυναμικών συνδικαλιστικών μέτρων.
Τέλος, η ΕΤΥΚ καλεί το σύνολο των μελών της σε εγρήγορση και τονίζει ότι αν περιέλθουν στην αντίληψη τους τέτοια κρούσματα από τον οποιονδήποτε, είτε υπό μορφή πιέσεων και εκφοβισμών είτε υπό μορφή «φιλικών» ή «πατρικών» συμβουλών να τα αναφέρουν αμέσως στην Οργάνωση.  
  Δήμητρα Λάντου   

ΣΕΚ - ΠΕΟ :Η αποφασιστικότητα των εργαζομένων διαφύλαξε την εφαρμογή της Συμφωνίας Πλαισίου
Offsite.com.cy
Η αποφασιστικότητα και η επιμονή των εργαζομένων διαφύλαξε την εφαρμογή της Συμφωνίας Πλαισίου 2015-2018, τονίζουν οι Συντεχνίες ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ ΚΑΙ ΟΗΟ-ΣΕΚ, ανακοινώνοντας την ακύρωση της προειδοποιητικής τρίωρης στάσης εργασίας στις 26 Οκτωβρίου. 

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι Συντεχνίες αναφέρουν πως η προκήρυξη της στάσης εργασίας ήταν η μόνη επιλογή αντίδρασης για τους εργαζόμενους προκειμένου να αρθεί η άρνηση της Κυβέρνησης να εφαρμόσει τη Συμφωνία Πλαίσιο 2015-2018 και τονίζουν πως η αποφασιστικότητα και η επιμονή των εργαζομένων επέδρασε καταλυτικά στο να γίνουν δεύτερες σκέψεις από πλευράς κράτους.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, την περασμένη Παρασκευή έγιναν ολοήμερες διαβουλεύσεις με την Κυβέρνηση που κατέληξαν σε συμπληρωματική συμφωνία για την εφαρμογή της Συμφωνίας Πλαίσιο, 2015-2018.
Κύριο χαρακτηριστικό αυτής της Συμφωνίας, αναφέρουν, είναι ο σεβασμός στο θεσμό της Συλλογικής Σύμβασης και η αναγνώριση των όσων έχουν συμφωνηθεί στη Συμφωνία Πλαίσιο, από τον εργοδότη-κράτος  γεγονός που στέλνει μηνύματα σεβασμού των εργασιακών πρακτικών και θεσμοθετημένων διεργασιών προς όφελος της εργατικής και κοινωνικής ειρήνης για το σύνολο των εργαζομένων και της κοινωνίας γενικότερα.

Το σημαντικότερο όλων, τονίζουν οι Συντεχνίες, είναι ότι η εργατική ειρήνη διατηρείται στην Κύπρο, ενώ στέλνεται ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως υπάρχει η δυνατότητα να λύνουμε τις διαφορές μέσα από τον διάλογο και την θεσμοθετημένη διαδικασία. Παράλληλα, προσθέτουν, στέλνεται ένα μήνυμα και προς τον ιδιωτικό τομέα για σεβασμό και εφαρμογή των συνολικών συμφωνιών και συμβάσεων που βρίσκονται σε ισχύ.
Οι δύο συντεχνίες αναφέρουν πως στη συμπληρωματική Συμφωνία που υπογράφηκε καταγράφεται η συνέχιση της διαβούλευσης για καθορισμό του ποσοστού παραχώρησης γενικών αυξήσεων ή/και  μείωσης της αποκοπής μισθών που θα αποδοθούν εντός του 2018.

Το ποσοστό αυτό θα είναι εντός του διαπιστωμένου, για τη διετία 2017-2018, περιθωρίου του 2,00% το οποίο προκύπτει από τη μεταβολή του μισθολογίου σε σύγκριση με τη μεταβολή του Ονομαστικού ΑΕΠ.

Στα πλαίσια της συμπληρωματικής συμφωνίας, σημειώνουν οι Συντεχνίες, έγινε αποδεκτό ότι θα συζητηθεί η σταδιακή αποκατάσταση των μισθών με κατάργηση των αποκοπών που έγιναν λόγω οικονομικής κρίσης.
Παράλληλα, διευκρινίζουν ότι για τα ειδικά θέματα που αφορούν εργαζόμενους, στον Ημικρατικό τομέα, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση,  και το Κυβερνητικό Ωρομίσθιο προσωπικό, παραπέμπεται η συζήτηση και επίλυση στον κάθε Οργανισμό ή Υπηρεσία, ξεχωριστά.
Επίσης, οι Συντεχνίες αξιολογούν ως ιδιαίτερα σημαντικό την επαναβεβαίωση της συμφωνίας για σύσταση και λειτουργία Ταμείου Προνοίας για τους νεοεισερχόμενους που προσλήφθηκαν μετά τον Οκτώβριο του 2011, οι όποιοι νομοθετικά αποκλείστηκαν από την αναγκαία συμπληρωματική ασφάλιση. Το Ταμείο Προνοίας θα καλύψει και άλλους εργαζόμενους, όπως οι  Αορίστου Χρόνου Εργαζόμενους και ο διάλογος θα αρχίσει το Νοέμβριο.

Καταλήγοντας, οι Συντεχνίες συγχαίρουν τους εργαζόμενους για το πνεύμα ενότητας και αποφασιστικότητας που επέδειξαν γεγονός που διασφαλίζει την εργατική ειρήνη με την αυστηρή τήρηση των Συμφωνιών και την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων.
Πηγή: 
ΚΥΠΕ


«Ψαλίδι» και το 2018 στα επιδόματα αξιωματούχων
Περίπου €139.000 εξοικονόμησε το κράτος από το «ψαλίδι» που έβαλε η Βουλή στα επιδόματα παραστάσεως και φιλοξενίας των κρατικών αξιωματούχων.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν συζητείτο ο κρατικός προϋπολογισμός του 2017, η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε τροπολογία των Οικολόγων και της Συμμαχίας, με την οποία μειώνονταν κατά 10% τα συγκεκριμένα επιδόματα.
Η απόφαση προκάλεσε την έντονη αντίδραση αξιωματούχων αλλά και των βουλευτών, καθώς κάποιοι από αυτούς, χωρίς να το αντιληφθούν, επηρέασαν και τις δικές τους τσέπες.
Σύμφωνα με στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο, το συνολικό κονδύλι που περιλήφθηκε στον φετινό προϋπολογισμό για τα επιδόματα παραστάσεως είναι €1,8 εκατ.
Στο κονδύλι δεν περιλαμβάνεται η μείωση 10% που αποφασίστηκε πέρυσι καθώς η απόφαση αφορούσε τον προϋπολογισμό του 2017 μόνο.
Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου το ύψος των επιδομάτων παραστάσεως που κατέβαλε το Γενικό Λογιστήριο στους κρατικούς αξιωματούχους και στους γενικούς διευθυντές ήταν €1,26 εκατ. σε σύγκριση με €1,40 εκατ. κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Η μείωση, του συγκεκριμένου επιδόματος, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο, είναι της τάξης του 9,74%.
Όσον αφορά στο επίδομα φιλοξενίας, είναι μειωμένο κατά 10% περίπου. Συνολικά δόθηκε ποσό €19.380 έναντι €21.675 το 2016.
Τα επιδόματα φιλοξενίας και παραστάσεως παραμένουν μέχρι και σήμερα συντάξιμα και για φέτος θα υπολογιστούν με μείωση 10%.
Το επίδομα παραστάσεως κυμαίνεται από €1.800 μέχρι €3.587 τον χρόνο. Από το 2013 και εντεύθεν τα συγκεκριμένα επιδόματα φορολογούνται.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε το Γενικό Λογιστήριο στη Βουλή, από το 2013 μέχρι το 2017, το ύψος του επιδόματος φιλοξενίας και παραστάσεως ήταν €9,3 εκατ. Το σχετικό κονδύλι κάθε χρόνο κυμαίνεται γύρω στο €1,8 εκατ.
Φέτος το συνολικό κονδύλι για τα συγκεκριμένα επιδόματα ήταν €1,89 εκατ., το 2016 δόθηκαν επιδόματα ύψους €1,88 εκατ. και το 2015 δαπανήθηκε ποσό €1,84 εκατ. Το 2014 το ύψος των επιδομάτων ήταν 1,86 εκατ. και το 2013 παραχωρήθηκε ποσό €1,85 εκατ.
Εκτός από τη μικρή μείωση που επέφερε η Βουλή στα επιδόματα παραστάσεως και φιλοξενίας, η Ολομέλεια του Σώματος απέκοψε και το επίδομα τηλεφώνου. Το συγκεκριμένο επίδομα το λαμβάνουν 119 διευθυντές του δημόσιου τομέα. Το επίδομα τηλεφώνου ήταν €595 τον χρόνο, με το συνολικό κονδύλι να φτάνει τις €71.000.
  Ελευθερία Παϊζάνου   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου