Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2017

Ιδιωτικοποίηση ΑΤΗΚ, ξενοδοχεία στη Πάφο, αύξηση άτυπης εργασίας

EBRD: Ενδιαφέρον για την αποκρατικοποίηση της Cyta

Inbusiness.com
Την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) να συμμετάσχει στην αποκρατικοποίηση της Cyta, εξέφρασε αξιωματούχος της τράπεζας.
Η EBRD, η οποία ξεκίνησε τις εργασίες της στην Κύπρο το 2014, είχε θέσει από την αρχή στους στόχους της τη συμμετοχή στη διαδικασία αποκρατικοποιήσεων, κυρίως της Cyta και της ΑΗΚ, στόχοι που ωστόσο δεν υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του μνημονίου. Το Υπουργείο Οικονομικών παρουσίασε πρόσφατα στις συντεχνίες νέο νομοσχέδιο που προνοεί τη δημιουργία διαδόχου εταιρείας και διάθεση μειοψηφικού πακέτου σε ιδιώτη επενδυτή.
Όπως είπε, μέχρι τώρα οι επενδύσεις της EBRD στην Κύπρο φτάνουν τα €220 εκατομμύρια, κυρίως στον τραπεζικό τομέα. Η τράπεζα συμμετείχε στην έκδοση κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου, ενώ απέκτησε μερίδιο και στην Ελληνική Τράπεζα. Παράλληλα η τράπεζα δραστηριοποιείται μέσω και του Προγράμματος Διευκόλυνσης Εμπορίου μέσω των εγχώριων τραπεζών.
Ο κ. Σάνφι εξήρε τις επιδόσεις της Κύπρου σε σχέση με την τήρηση των στόχων του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής μετά την οικονομική κρίση του 2013.
«Ήταν ένα μεγάλο σοκ για την οικονομία, μια μεγάλη πτώση στο ΑΕΠ σε περίοδο τριών ετών, αλλά η Κύπρος ανέκαμψε τα τελευταία δύο χρόνια και βγήκε από το πρόγραμμα με επιτυχία δύο μήνες μήνες νωρίτερα», είπε.
Σημείωσε ωστόσο ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για περαιτέρω πρόοδο στον τραπεζικό τομέα, όπου υπάρχει τεράστιο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων και μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, προσθέτοντας ότι θα χρειαστεί χρόνος να ξεπεραστεί το πρόβλημα.
Ο κ. Σάνφι εξήρε ωστόσο την ισχύ της οικονομίας. Αναφέρθηκε στον ανοικτό χαρακτήρα της οικονομίας, το υψηλό μορφωτικό επίπεδο, την σωστή λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, αλλά και την ευρωστία ορισμένων τομέων της οικονομίας, όπως τον τουρισμό, τις υπηρεσίες και κάποιους άλλους τομείς υπηρεσιών υψηλής αξίας, που άντεξαν στην κρίση.
Σημειώνοντας ότι ο τομέας των υδρογονανθράκων θα αποφέρει οφέλη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ο κ. Σάνφι παρατήρησε ότι ο τουρισμός παραμένει ο μεγάλος τομέας για την οικονομία της Κύπρου.
Πρόσθεσε πως αν επιτευχθεί επανένωση της Κύπρου θα υπάρχει ισχυρή ανάπτυξη σε τομείς όπως τον τουρισμό, τις υπηρεσίες και ορισμένες αγροτικές επιχειρήσεις.
Εξάλλου, ο επικεφαλής του γραφείου της EBRD στην Κύπρο, Λίμπορ Κροκόσκα σε ανάρτησή του στην ιστοσελίδα της τράπεζας με αφορμή τα τρία χρόνια παρουσίας στην Κύπρο, αναφέρεται στην «ταχύτατη» δραστηριοποίηση της τράπεζας στην Κύπρο αμέσως μετά την απόφαση των μετόχων της.
Η πρώτη κίνηση της ERBD ήρθε με τη συμμετοχή στην έκδοση κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου. Σημειώνει δε ότι η εμπλοκή της EBRD ήταν πετυχημένη, αφού η Τράπεζα Κύπρου επέστρεψε στην κερδοφορία το 2016 και αποπλήρωσε την έκτακτη ρευστότητα που έλαβε από την ΕΚΤ.
«Η επιτυχία της τράπεζας συνδέεται με την ανάκαμψη της οικονομίας. Η ανάπτυξη επέστρεψε το 2015 με 1,7% και επιταχύνθηκε στο σχεδόν 3% το 2016», αναφέρει.
Η EBRD εκτιμά περαιτέρω ότι η θετική τάση θα συνεχιστεί και το 2017 με το ρυθμό ανάπτυξης 2,2%.
Η Τράπεζα επένδυσε επίσης στο κεφάλαιο της Ελληνικής Τράπεζας, προχώρησε σε δανειοδότηση της ναυτιλιακής εταιρείας Interorient για επέκταση του εμπορικού της στόλου αλλά και για συμμετοχή στην εμπορικοποίηση του λιμανιού της Λεμεσού και ενεργοποίησε το πρόγραμμα διευκόλυνσης εμπορίου, που προώθησε το εξωτερικό εμπόριο.
«Και πράγματι η ζήτηση ήταν τόσο μεγάλη που η χώρα γρήγορα έφτασε το 2016 στην τρίτη πιο ενεργή θέση σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται η EBRD», αναφέρεται.
Η EBRD προχώρησε και σε επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια, με χρηματοδότηση φωτοβολταϊκών πάρκων, σε έναν τομέα που χαρακτηρίστηκε από περιορισμένες επενδύσεις λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.
«Σε αυτή τη κατάσταση η EBRD πήρε ηγετική θέση και μέχρι σήμερα χρηματοδότησε την κατασκευή πέντε φωτοβολταϊκών πάρκων, τα οποία όταν ολοκληρωθούν θα οδηγήσουν σε αύξηση της συνολικής ηλιακής ενέργειας κατά 20%», σημειώνει.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
Προβληματίζονται οι ξενοδόχοι της Πάφου για το μειωμένο ενδιαφέρον για εργοδότηση

29 Μαρτίου 2017, 1:13 μμ   
Έντονο προβληματισμό προκαλεί στο Σύνδεσμο Ξενοδόχων η πενιχρή προσέλευση ανέργων για να διερευνήσουν ευκαιρίες εργοδότησης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, Θέμη Φιλιππίδης.
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, παρόλο που το Γραφείο Εργασίας στην Πάφο έκανε εξαιρετική δουλειά, ενημερώνοντας για την ημερίδα εξεύρεσης εργασίας στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, εντούτοις μόνο 10 άτομα ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του.
Εξέφρασε την άποψη ότι η ξενοδοχειακή βιομηχανία έχει δυσφημιστεί ότι δεν προσφέρει ικανοποιητικές απολαβές, ότι καταστρατηγεί τις εργασιακές συμβάσεις, γεγονός που αποθαρρύνει τους πολίτες να απασχοληθούν στον κλάδο.
Σημείωσε ωστόσο ότι από πέρυσι που υπογράφηκε η νέα συλλογική σύμβαση οι ξενοδοχοϋπάλληλοι λαμβάνουν ικανοποιητικές απολαβές στην Κύπρο.
Ο κ. Φιλιππίδης είπε ότι το Υπουργείο Εργασίας συνέλεξε τα στοιχεία από την πρόσφατη ημερίδα, προσθέτοντας πως είναι τώρα η σειρά της Υπουργού Εργασίας να εξεύρει τρόπους επίλυσης του προβλήματος, δηλαδή οι άνεργοι και οι λήπτες του ΕΕΕ να προτιμούν να παραμένουν λήπτες βοηθημάτων και να μην επιθυμούν να εργαστούν.
Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ
Η κρίση γιγάντωσε την άτυπη εργασία
Αντωνία Λαμπράκη      29 Μαρτίου 2017, 11:46 πμ   
Η κρίση στην Κύπρο έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην αγορά εργασίας, μία εκ των οποίων είναι η αύξηση των μορφών της άτυπης απασχόλησης. Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των εργαζομένων με προσωρινά συμβόλαια εργασίας αυξήθηκε από 42,3 χιλιάδες σε 55,5 χιλιάδες την περίοδο 2008-2015 (αύξηση 31,2%).
Η προσωρινή απασχόληση είναι περισσότερο συχνή ανάμεσα στις γυναίκες. Για παράδειγμα το 2015 το 64% των εργαζομένων σε προσωρινή απασχόληση και το 60% σε μερική απασχόληση είναι γυναίκες. Αλλά, η συχνότητα της άτυπης απασχόλησης παρουσιάζει σημαντική άνοδο και ανάμεσα στους άνδρες τα τελευταία χρόνια.
Σημαντική, επίσης, είναι η αύξηση των προσωρινά απασχολούμενων στην ηλικιακή ομάδα των 50 ετών και άνω, 6,8% (2015), και στα άτομα με πανεπιστημιακή εκπαίδευση 21,1%. Ακόμη τα στοιχεία δηλώνουν ότι η διάρκεια των συμβολαίων κατά μέσο όρο έχει μειωθεί, με τα πιο συνήθη να είναι διάρκειας από 7 έως 12 μήνες.
Ενδιαφέροντα στοιχεία για αυτές τις μορφές εργασίας προκύπτουν από τη μελέτη «Άτυπη απασχόληση στην Κύπρο: Τάσεις και πολιτικές», που δημοσιεύεται στο ενημερωτικό δελτίο «Οικονομική Έρευνα», που ετοιμάζει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Ένα χαρακτηριστικό της άτυπης απασχόλησης στην Κύπρο είναι ότι είναι σε μεγάλο βαθμό ανεπιθύμητη, 9 στους 10 προσωρινά εργαζόμενους δήλωσαν ότι εργάζονται με τέτοιους όρους διότι δεν έχουν εναλλακτική επιλογή, ενώ το αντίστοιχο μερίδιο στους εργαζομένους μερικής απασχόλησης είναι 6 στους 10.
«Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η άτυπη απασχόληση είναι σπανίως επιλογή των εργαζόμενων (π.χ. αναζήτηση ευέλικτης εργασίας για να συνδυαστεί η εργασία με την οικογενειακή ζωή), αλλά προϊόν μιας αγοράς εργασίας που δεν λειτουργεί αποτελεσματικά» επισημαίνουν οι συντάκτες της μελέτης.
Ο όρος «άτυπη απασχόληση» προσδιορίζει μορφές απασχόλησης που αποκλίνουν από το τυπικό μοντέλο εξαρτώμενης εργασίας αορίστου χρόνου, όπου ο εργαζόμενος παρέχει τις υπηρεσίες του εντός του χώρου που ορίζει ο εργοδότης και στο σύνολο του εβδομαδιαίου ή ημερήσιου χρόνου εργασίας που προνοείται από τη νομοθεσία.

Οι πιο συνηθισμένες μορφές άτυπης απασχόλησης είναι οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και η μερική απασχόληση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου