Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

αύξηση φτώχειας, ανεργία, μη καταβολή μισθών, προαγωγές στο δημόσιο

Επιστημονική έκθεση του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας
Δραματική αύξηση του ποσοστού φτώχειας σε Ελλάδα και Κύπρο δείχνει έρευνα

Αθήνα: Κατά 40% από το 2008 ως το 2015 αυξήθηκε το ποσοστό της φτώχειας στην Ελλάδα, σύμφωνα με επιστημονική έκθεση του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας (IW).

Κατά την μεθοδολογία που ακολουθήθηκε, οι επιστήμονες δεν περιορίστηκαν μόνο στη μελέτη και ανάλυση των εισοδημάτων αλλά, όπως είπαν, έλαβαν υπόψη και άλλες παραμέτρους όπως πχ οι στερήσεις υλικών αγαθών, το χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης, η υποαπασχόληση και οι περιορισμοί στην υγειονομική περίθαλψη.

Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται σε έναν νέο «πολυδιάστατο δείκτη φτώχειας», τον οποίο εκπόνησε το ως άνω Ινστιτούτο για τα έτη 2008-2015, από τον οποίο προκύπτει ότι «ο μεγάλος χαμένος είναι η Ελλάδα, με μια αύξηση της φτώχειας κατά 40%, ακολουθούμενης από την Ιρλανδία (28% αύξηση) και την Κύπρο 28,2%», όπως δηλώνει ο Κρίστοφ Σρέντερ, συντάκτης της έκθεσης, στο πρακτορείο Reuters. Αυτό, κατά τον ερευνητή,  οφείλεται στη χρόνια ύφεση και την μεγάλη ανεργία, αλλά «φυσικά και στην πολιτική λιτότητας και τους όρους των δανειστών».

Στην Ιταλία καταγράφεται μια αύξηση της φτώχειας κατά 11% και στην Ισπανία 18%.

Πηγή: philenews/ ΚΥΠΕ
Οι Συντεχνίες καλούν την ZEMCO να πληρώσει αναδρομικά τους υπαλλήλους της για τα έργα στην Πάφο
Οι Συντεχνίες Οικοδόμων ΠΕΟ και ΣΕΚ Πάφου καλούν την εταιρεία ZEMCO να πληρώσει αναδρομικά τους υπαλλήλους όπως αναφέρεται στο συμβόλαιο που υπόγραψε με τον Δήμο Πάφου που αφορά μίνιμουμ μισθοδοσίας, ταμεία προνοίας, ένσημα αργιών και φιλοδωρήματος και ταμείο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Σε σημερινή κοινή ανακοίνωση, αναφορικά με το θέμα σε ό,τι αφορά τις θέσεις Δήμου Πάφου και εταιρείας ZEMCO για τα έργα στην Πάφο, ΠΕΟ και ΣΕΚ αναφέρουν ότι “με την έναρξη των εργασιών στην Πάφο από τον Νοέμβρη του 2015 οι συντεχνίες έστειλαν επιστολές σε όλες τις εταιρείες και κοινοποίηση στο Δήμο Πάφου για τις υποχρεώσεις της κάθε εταιρείας σε ό,τι αφορά τα εργατικά για τους υπαλλήλους τους αλλά και τους υπαλλήλους των υπεργολάβων τους με βάση των όρων του συμβολαίου”.
Οι συντεχνίες αναφέρουν ότι “στην συνέχεια για όποιες εταιρείες παραβίαζαν τους όρους εργασίας καταγγέλλαμε αυτές τις παραβιάσεις στον εργοδότη Δήμο Πάφου και αντίγραφα στους μελετητές των έργων, στους επιβλέποντες μηχανικούς αλλά και στο Γενικό Ελεγκτή και προσθέτει πως τέτοιες επιστολές έστειλαν και κατάγγειλαν την εταιρεία ZEMCO κατά διαστήματα”.
Σύμφωνα με τις Συντεχνίες, "το πρόβλημα συνεχίζει μέχρι σήμερα", ενώ ο Δήμος Πάφου ενημέρωσε τις δύο συντεχνίες ότι γίνεται κράτηση λεφτών για τα ωφελήματα των υπαλλήλων.

Οι περισσότεροι που θα προαχθούν αναμένεται ότι θα αφυπηρετήσουν πρόωρα
Περιμένουν σειρά για προαγωγή 1.575 υπάλληλοι
Λευκωσία: Ούτε δέκα, ούτε είκοσι αλλά περίπου 1.575 δημόσιοι υπάλληλοι θα επωφεληθούν από την απελευθέρωση των προαγωγών οι οποίες είχαν παγώσει από το 2012 μέχρι το τέλος του 2016. Μάλιστα πολλοί από τους προαχθέντες θα ακολουθήσουν την πεπατημένη.

Αφού «τσεπώσουν» την προαγωγή θα αφυπηρετήσουν λαμβάνοντας αυξημένα συνταξιοδοτικά ωφελήματα. Για την κυβέρνηση, πάντως, οι αφυπηρετήσεις θα συμβάλουν στη μείωση του συνολικού κόστους που θα προκύψει, το οποίο αναμένεται να φτάσει τα €3,8 εκατ. Από την ανάλυση των στοιχείων του Τμήματος Δημόσιας Υπηρεσίας και Προσωπικού (ΤΔΔΠ), διαφαίνεται πως από την πλήρωση των υφιστάμενων κενών θέσεων προαγωγής στη Δημόσια Υπηρεσία όπως αυτές παρουσιάζονταν την 1η του χρόνου, θα προκύψει πρόσθετο ετήσιο κόστος €2,7 εκατ. Επίσης από την πλήρωση των θέσεων προαγωγής που θα κενωθούν, αναμένεται ότι θα προκύψει ετήσιο κόστος ύψους €1,1εκατ. Πάντως, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΤΔΔΠ, δεν αναμένεται να επιβαρυνθεί άμεσα με το συνολικό κόστος ο κρατικός προϋπολογισμός, καθώς δεν αναμένονται να διενεργηθούν ταυτόχρονα όλες οι προαγωγές από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ). Μάλιστα, εκτιμάται πως το κόστος των προαγωγών θα είναι πολύ μικρότερο λόγω κυρίως των κανονικών και πρόωρων αφυπηρετήσεων.

Το 2012 πριν μπουν στον πάγο οι προαγωγές, η ΕΔΥ προχώρησε σε 1.172 προαγωγές και ταυτόχρονα υπήρχαν 1.289 κενές θέσεις προαγωγής. Σήμερα υπάρχουν 16.752 κενές θέσεις προαγωγής εκ των οποίων οι 1.575 αναμένεται να πληρωθούν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του αρμόδιου τμήματος, αριθμός του προσωπικού που θα προαχθεί, θα αφυπηρετήσει και οι κενές θέσεις που θα προκύψουν στη βάση δεν θα πληρωθούν. Το 2012, πριν την εφαρμογή του μέτρου του παγώματος, αφυπηρέτησαν 980 δημόσιοι υπάλληλοι εκ των οποίων οι 734 ήταν πρόωρες αφυπηρετήσεις, ενώ πέρσι αφυπηρέτησαν 196  από τις οποίες οι 107 ήταν πρόωρες. Ως γνωστό, το ξεπάγωμα προαγωγών στον δημόσιο τομέα, ήταν προϊόν της συμφωνίας πλαίσιο μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της ΠΑΣΥΔΥ, κατά την οποία συμφωνήθηκε και η μη παραχώρηση προσαυξήσεων το 2017 και το 2018.

Στη Βουλή εκκρεμεί σχετικό νομοσχέδιο το οποίο εκτός από την απελευθέρωση των προαγωγών, προβλέπει τη συνέχιση του μορατόριουμ στις προσλήψεις πρώτου διορισμού στο δημόσιο. Το κράτος από 2013 μέχρι  2016, λόγω του παγώματος των προσλήψεων, κατάφερε να εξοικονομήσει €198 εκατ., από το κρατικό μισθολόγιο, το οποίο αντιστοιχεί σε 1,2% του ΑΕΠ. Το ΤΔΔΠ εκτιμά πως δεν αναμένεται να προκύψουν οποιαδήποτε λειτουργικά προβλήματα στη δημόσια διοίκηση από τη μη πλήρωση, καθώς στις κενές θέσεις υπηρετεί έκτακτο προσωπικό. Συνολικά στο Δημόσιο υπηρετούν 6.125 έκτακτοι, από τους οποίους οι 4.189 είναι αορίστου χρόνου.

Για έκτακτες ανάγκες, η κυβέρνηση θα εφαρμόζει την ίδια πρακτική που ισχύει σήμερα, δηλαδή θα προχωρά στο ξεπάγωμα θέσεων με την έγκριση της Βουλής. Να σημειωθεί πως παρά την απαγόρευση στις προσλήψεις, εκτελεστική και νομοθετική εξουσία από το 2013 και εντεύθεν, προχώρησαν στο ξεπάγωμα συνολικά 4.966 θέσεων, από τις οποίες οι 2.610 αφορούσαν την εκπαίδευση. Μετά το 2012 όπου εφαρμόστηκαν τα μέτρα οικονομικής περισυλλογής, ο αριθμός των εργαζόμενων στο δημόσιο έχει μειωθεί κατά 4.132 πρόσωπα, με τον συνολικό τους αριθμό σήμερα να ανέρχεται στις 48.135.   

Γράφει: Ελευθερία Παϊζάνου

Μείωση κατά 3.635 πρόσωπα στον αριθμό ανέργων

Μειώθηκε κατά 7,9% ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο τέλος Φεβρουαρίου, σε ετήσια βάση

Μείωση 3.635 προσώπων ή 7,9% σημειώθηκε στο τέλος Φεβρουαρίου του 2017 στον αριθμό των εγγεγραμμένων ανέργων, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2016, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία.
Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία που τηρούνται στα Επαρχιακά Γραφεία Εργασίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο τέλος Φεβρουαρίου 2017, μειώθηκε στα 42.326 πρόσωπα, σε σύγκριση με 45.961 τον περσινό Φεβρουάριο. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας τριετίας για μήνα Φεβρουάριο (από τον Φεβρουάριο του 2013).
Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, η μείωση αποδίδεται κυρίως στους τομείς των κατασκευών (μείωση 1.251 ανέργων), της δημόσιας διοίκησης (μείωση 951), της μεταποίησης (μείωση 581), του εμπορίου (μείωση 545), των μεταφορών (μείωση 337), της εκπαίδευσης (μείωση 159) και στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας (μείωση 112).

Σε χαμηλό τεσσεράμισι ετών οι εγγεγραμμένοι άνεργοι
Εξάλλου, με βάση τα στοιχεία διορθωμένα για εποχικές διακυμάνσεις, τα οποία δείχνουν την τάση της ανεργίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων το Φεβρουάριο 2017 μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τεσσεράμισι ετών, από τον Σεπτέμβριο του 2012.
Ειδικότερα, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων μειώθηκε στα 37.220 πρόσωπα σε σύγκριση με 37.701 τον προηγούμενο μήνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου