Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2015

Κενά και αδυναμίες βλέπουν οι συντεχνίες στο νομοσχέδιο για εργασιακά και συνταξιοδοτικά στην ΑΤΗΚ

Απαντούν οριστικά την Τρίτη οι συντεχνίες

  ΣΩΤΗΡΟΥΛΛΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ 
Alitheia 27/11/2015

Από συνάντηση σε συνάντηση πάει το νομοσχέδιο που θα διέπει τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά θέματα των εργαζομένων της Cyta, μετά και την προθεσμία που ζήτησαν χθες οι συντεχνίες του Οργανισμού. Κατά τη χθεσινή τους συνάντηση, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ζήτησαν από τον Υπουργό Οικονομικών να μην εισέλθουν στην ουσία, ώστε να τους δοθεί χρόνος να μελετήσουν τα κενά και τις παραλείψεις που εντόπισαν οι νομικοί τους σύμβουλοι στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά. Ο Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος είχε συναντηθεί χθες με τις συντεχνίες στα πλαίσια της Μικτής Συμβουλευτικής Επιτροπής, έκανε δεκτό το αίτημα τους, εντούτοις ξεκαθάρισαν δύο θέματα του νομοσχεδίου, αυτό του συνταξιοδοτικού και του πλεονάζοντος προσωπικού. Η νέα συνάντηση ορίστηκε την ερχόμενη Τρίτη 1η Δεκεμβρίου στις 16:00, ενώ οι συντεχνίες μια ημέρα πριν θα συναντηθούν για να ορίσουν κοινή γραμμή.
ΑΝΑΒΟΛΗ.
Το νομοσχέδιο των εργασιακών και συνταξιοδοτικών θεμάτων της Cyta είχε δοθεί στις συντεχνίες από τον Υπουργό Οικονομικών στις 17 Νοεμβρίου. Κατά τη συνεδρία, όρισαν τη χθεσινή ημερομηνία, ως τη μέρα καταβολής των εισηγήσεων των συντεχνιών επί του νομοσχεδίου. Ωστόσο, σύμφωνα με τις συντεχνίες, η πολυπλοκότητα του νομοσχεδίου έφερε αρκετά προβλήματα, νομικά κενά και παραλείψεις τα οποία προνοούν και περισσότερο χρόνο μελέτης. Αποτέλεσμα αυτού, ήταν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να παραδώσουν χθες επιστολή στον Υπουργό με την οποία εκφράζουν τη λύπη, την απογοήτευση και την ανησυχία τους για το ότι το νομοσχέδιο έχει σοβαρά κενά και νομικές αδυναμίες και ως εκ τούτου δεν κατοχυρώνει τους εργαζομένους. «Ζητήσαμε αναβολή της χθεσινής συνεδρίας επειδή θέλουμε να διασταυρώσουμε τις γνωματεύσεις που έχουμε η κάθε μία συντεχνία από τους δικηγόρους μας», ανέφερε στην «Α» ο Γ.Γ. της ΕΠΟΕΤ ΟΗΟ ΣΕΚ ΑΤΗΚ Ηλίας Δημητρίου. «Είναι πολύπλοκο το πρόβλημα που παρουσιάζεται με το νομοσχέδιο για να μπορέσουμε να είμαστε σωστοί και να διασφαλίσουμε τα δικαιώματά μας, γι’ αυτό ζητήσαμε την αναβολή», είπε.
ΚΕΝΑ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ.
«Μας προβληματίζουν πολλά μεταξύ των οποίων οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, για τις οποίες πρέπει να υπάρχει πλήρη κατοχύρωση. Για παράδειγμα, αυτός που θα εργοδοτηθεί στη νέα εταιρεία, θέλουμε να έχει να κάνει με τη Cyta και όχι με το νέο στρατηγικό επενδυτή», δήλωσε ο κ. Δημητρίου. Ένα άλλο ζήτημα, πρόσθεσε, είναι το θέμα της μετακίνησης των εργαζομένων σε τμήματα του δημοσίου. «Θέλουμε να υπάρχουν οργανικές θέσεις στον Οργανισμό. Θέλουμε το οργανοδιάγραμμα να συμφωνείται, να υπάρχει διαπραγμάτευση και όχι διαβούλευση μαζί με την άλλη πλευρά», συνέχισε ο κ. Δημητρίου. Γι’ αυτά τα ζητήματα, είπε, και για ακόμη περισσότερα, θα συναντηθούν οι δικηγόροι μας των συντεχνιών και θα τα εξετάσουν.
ΝΕΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ.
Τη Δευτέρα αναμένεται ότι τα τελικά έγγραφα από τους νομικούς συμβούλους θα είναι έτοιμα και έτσι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των συντεχνιών για να διαμορφωθούν οι εισηγήσεις. Την Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών έτσι όπως καθορίστηκε στη χθεσινή συνεδρία. Πάντως, ο Χάρης Γεωργιάδης επανέλαβε και χθες ότι ο στόχος της παραπομπής του νομοσχεδίου στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 3 Δεκεμβρίου παραμένει.
ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ.
Στο μεταξύ, κατά τη χθεσινή συνεδρία ο Υπουργός αποδεχόμενος το αίτημα της αναβολής, ζήτησε την τελική θέση των συντεχνιών για το συνταξιοδοτικό. «Αυτό το θέμα έκλεισε ομόφωνα και από τις δύο πλευρές. Το συνταξιοδοτικό θα το διαχειρίζεται και θα το εγγυηθεί το κράτος. Έτσι δεν θα διαλυθεί το Ταμείο Συντάξεων», δήλωσε στην «Α» ο κ. Δημητρίου. Παράλληλα, κλείδωσε και η τροποποίηση της πρόνοιας για το πλεονάζον προσωπικό. «Καταγράφηκε πως θα εισαχθεί νομοτεχνικά στο νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα θα διαγραφεί η λέξη πλεονάζον από τους γενικούς κανονισμούς του νομοσχεδίου, γιατί με η συμπερίληψή της σημαίνει και μαζικές απολύσεις», εξήγησε ο κ. Δημητρίου.
Έξω από το Προεδρικό για διαμαρτυρία θα βρεθούν στις 3 Δεκεμβρίου, ημερομηνία κατάθεσης του νομοσχεδίου στο Υπουργικό Συμβούλιο, οι εργαζόμενοι της Cyta

- See more at: http://alfanews.com.cy/oikonomia/item/21035-%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CE%BF%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%84%CF%81%CE%AF%CF%84%CE%B7-%CE%BF%CE%B9-%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%AF%CE%B5%CF%82.html#sthash.MjUTWJeS.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου