Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2015

Τρίωρη στάση εργασίας σήμερα των εργαζομένων στο λιμάνι Λάρνακας

Σύνεση και όχι απεργία, ζητά ο υπ. Συγκοινωνιών

Τρίωρη στάση εργασίας σήμερα των εργαζομένων στο λιμάνι Λάρνακας

- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/239406/triori-stasi-ergasias-simera-ton-ergazomenon-sto-limani-larnakas#sthash.8Iip3wNp.dpuf

Λάρνακα: Την έντονη διαμαρτυρία τους για τις συνεχείς παρατάσεις που δίνονται στην Κοινοπραξία «Ζήνων» για την υπογραφή της επίσημης συμφωνίας, με στόχο την έναρξη των έργων για ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας, εξέφρασαν σήμερα οι εργαζόμενοι στο λιμάνι, οι οποίοι κατήλθαν σε τρίωρη στάση εργασίας από τις 9 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι.

Στη στάση εργασίας συμπαραστάθηκαν τα μέλη του Συνδέσμου Αδειούχων Αχθοφόρων Λάρνακας και οι λιμενεργάτες.

Σε δηλώσεις του ο Δημήτρης Πάτσαλος, πρόεδρος της Συντεχνίας Υπαλλήλων της Αρχής Λιμένων ΣΥΑΛΚ – ΠΟΑΣ, ανέφερε ότι «η κινητοποίηση των υπαλλήλων, με τη συμπαράσταση των υπαλλήλων αχθοφόρων της Λάρνακας γίνεται για να σταλεί ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι πρέπει να τερματιστεί αυτή η ατέρμονη κατάσταση των διαδοχικών παρατάσεων που δίνεται στην Κοινοπραξία «Ζήνων» για να εξεύρει τα χρήματα και να προχωρήσει με ένα έργο το οποίο όφειλε να ξεκινήσει πριν πολλά χρόνια».

Πρόσθεσε ότι «η συνεχής διατήρηση του θέματος σ’ αυτή τη κατάσταση εμποδίζει το λιμάνι να λειτουργήσει προς όφελος της οικονομίας. Το λιμάνι διαθέτει τη δυνατότητα να προσφέρει εξαιρετικά καλές προοπτικές εξεύρεσης εργασίας για άτομα που σήμερα ψάχνουν να βρουν δουλειά και να βοηθήσει την οικονομία να ορθοποδήσει».

Ο κ. Πάτσαλος χαιρέτισε τη δήλωση του υπουργού Συγκοινωνιών ότι σε περίπτωση που δεν προχωρήσει το θέμα της ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας στη Λάρνακα με την Κοινοπραξία «Ζήνων» το λιμάνι θα επιστρέψει στην Αρχή Λιμένων, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτό «είναι προς την ορθή κατεύθυνση. Εάν το έργο κοινής ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας δεν προχωρήσει, τότε η μαρίνα θα πρέπει να ξεχωρίσει και να προσπαθήσουν να βρουν τους απαιτούμενους πόρους για να γίνουν οι αναπτύξεις που θα βοηθήσουν το λιμάνι της Λάρνακας».

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Νεοφύτου Γενικός Γραμματέας της ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ είπε πως «οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για μια διαδικασία η οποία δεν έχει τέλος. Ενώ για δέκα χρόνια η κυβέρνηση διαπραγματευόταν για το θέμα της ανάπτυξης του λιμενικού και χερσαίου χώρου και κατέληξε σε μια συμφωνία το 2012, εντούτοις δίνονται συνεχείς παρατάσεις στη Κοινοπραξία γιατί αδυνατεί να εξεύρει χρηματοδότηση για να υλοποιήσει αυτό το έργο».

Εμείς, συνέχισε, «θεωρούμε ότι αυτές οι συνεχείς παρατάσεις δεν σημαίνουν τίποτε άλλο από το να βρεθεί τρόπος από την πίσω πόρτα ώστε να δώσουν δικαιώματα που ανήκουν στο δημόσιο και την Αρχή Λιμένων, σε ιδιώτες. Θεωρούμε ότι αυτό πρέπει να σταματήσει, η  ανάπτυξη του λιμανιού να ανατεθεί στην Αρχή Λιμένων και η αξιοποίηση του χώρου στο δημόσιο». Ανέφερε ακόμα ότι «δεν θεωρούμε ότι υπάρχουν περιθώρια πλέον για την υλοποίηση από την Κοινοπραξία του έργου όπως έχει συμφωνηθεί με την κυβέρνηση».

Εξάλλου ο Αντρέας Αντωνίου, Γενικός Γραμματέας της ΔΕΕ-ΚΔΟΚΩ-ΔΕΟΚ, ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι κατήλθαν σε τρίωρη στάση εργασίας «για να διαμαρτυρηθούν και να δώσουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε εύκολα ξεπούλημα του λιμανιού της Λάρνακας. Το λιμάνι με τις συνεχείς παρατάσεις που δίνονται έχει περιέλθει σε μια κατάσταση ομηρίας με αποτέλεσμα ένα λιμάνι με τεράστιες προοπτικές να μην μπορεί να προχωρήσει και να μην μπορεί να αναπτυχθεί όπως πρέπει να αναπτυχθεί».

Πρόσθεσε πως «υπάρχουν εταιρείες που ενδιαφέρονται να εγκατασταθούν και να δώσουν νέα πνοή και στην πόλη της Λάρνακας αλλά και στην ανεργία που μαστίζει τον τόπο μας. Επαναλαμβάνουμε την πάγια θέση μας ότι είμαστε ενάντια σε κάθε είδους ιδιωτικοποιήσεις ειδικότερα σε Ημικρατικούς οργανισμούς που είναι ουσιώδεις υπηρεσίες».

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του υπουργού Συγκοινωνιών ότι εάν η Κοινοπραξία «Ζήνων» δεν εξεύρει χρηματοδότες μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου οπότε λήγει η νέα παράταση που δόθηκε, το λιμάνι θα επιστρέψει στην Αρχή Λιμένων, ο κ. Αντωνίου είπε πως «εδώ και δύο χρόνια ακούμε το ίδιο πράγμα, ότι θα δοθεί παράταση για να εξευρεθούν πόροι και να γίνουν επενδύσεις αλλά δεν γίνεται τίποτε. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι γι’ αυτό σήμερα διαμαρτυρόμαστε».

Ο Σταύρος Χαϊλής, Γραμματέας του Συνδέσμου Αδειούχων Αχθοφόρων Λάρνακας, ανέφερε ότι «οι αχθοφόροι έχουν χάσει χιλιάδες ευρώ και η κυβέρνηση εκατομμύρια από τον καιρό που υπάρχει αυτή η κατάσταση στο λιμάνι της Λάρνακας. Θα δοθεί το λιμάνι στον επενδυτή δεν θα δοθεί στον επενδυτή με αποτέλεσμα το θέμα να καταντήσει μια κοροϊδία».

Πρόσθεσε πως «συνεχώς διώχνονται εταιρείες οι οποίες θέλουν να εργαστούν στο λιμάνι της Λάρνακας, λέγοντας τους ότι το λιμάνι θα δοθεί στον επενδυτή. Φτάνει πια». Υπάρχει εταιρεία ζαχάρεως η οποία ελπίζουμε να έρθει και να επενδύσει στη Λάρνακα, ανοίγοντας αρκετές θέσεις για τους άνεργους νέους της πόλης, είπε και πρόσθεσε “Ελπίζουμε να μην φύγει και αυτή η εταιρεία λόγω επενδυτή».

Εξάλλου ο Παντελής Σταύρου, Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Μεταφορών της ΣΕΚ, η οποία εκπροσωπεί τους Λιμενεργάτες και τους υπαλλήλους της Αρχής Λιμένων, ανέφερε ότι «οι πάντες στο λιμάνι της Λάρνακας κατέρχονται σε τρίωρη στάση εργασίας για να στείλουν ένα και μοναδικό μήνυμα: ότι δηλαδή πρέπει επιτέλους το θέμα με το στρατηγικό επενδυτή να ξεκαθαρίσει γιατί έχει μετεξελιχθεί δυστυχώς σε κοροϊδία και εμπαιγμό για τους εργαζόμενους».

Είναι αδιανόητο, συνέχισε, «από το 2012 που έχει ανατεθεί επισήμως στην Κοινοπραξία «Ζήνων» να αναπλάσει το λιμάνι της Λάρνακας, και δυστυχώς μέχρι σήμερα τίποτε δεν έχει γίνει. Από τότε μεσολάβησε η οικονομική κρίση που έχει στρέψει τα πράγματα προς τα πίσω αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία ούτε για το Δ. Σ. της Αρχής Λιμένων, ούτε για την κυβέρνηση, ούτε για κανένα για να γίνεται αυτή η κωλυσιεργία και να δίνεται παράταση πάνω στη παράταση».

Σημείωσε ακόμα ότι «οι εργαζόμενοι στο λιμάνι της Λάρνακας ζουν μια κοροϊδία η οποία θα πρέπει κάποια στιγμή να ξεκαθαρίσει. Θέλω να διαβεβαιώσω τους εργαζόμενους ότι η Ομοσπονδία Μεταφορών της ΣΕΚ και η ΣΕΚ γενικότερα θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας του κόσμου, τα εργατικά τους δικαιώματα, οι συλλογικές συμβάσεις και τα εργασιακά τους θέσμια όπως λειτουργούσαν για δεκαετίες εδώ στο λιμάνι της Λάρνακας».

Το λιμάνι κατά τη διάρκεια της τρίωρης στάσης εργασίας λειτούργησε με προσωπικό ασφαλείας ενώ τους απεργούς επισκέφθηκε ο βουλευτής Αμμοχώστου της ΕΔΕΚ, Γιώργος Βαρνάβα.

Υπ. Συγκοινωνιών: Σύνεση και όχι απεργία

Από την πλευρά του ο υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, Μάριος Δημητριάδης, δηλώνει πως «οποιεσδήποτε ανησυχίες των εργαζομένων έχουν απαντηθεί επανειλημμένα. Οποιαδήποτε θέματα έχουν, δεν λύνονται με απεργίες άλλα λύνονται με συζήτηση και σύνεση».

Ερωτηθείς ο Μάριος Δημητριάδης αν θα υπάρξει κάποια συνάντηση για συζήτηση των θεμάτων, είπε ότι έχει ήδη γίνει συνάντηση με τους εργαζόμενους και έχει ήδη συζητηθεί το θέμα.

«Αν έχουν οποιοδήποτε νέο θέμα να θέσουν, ευχαρίστως να τους δω», κατέληξε.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ


- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/239406/triori-stasi-ergasias-simera-ton-ergazomenon-sto-limani-larnakas#sthash.8Iip3wNp.dpuf

www.nomisma.com.cy

28 Ιανουαρίου 2015, ώρα 08:45
Σε τρίωρη στάση εργασίας από τις 9 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι, κατέρχονται σήμερα οι εργαζόμενοι  της Αρχής Λιμένων στο λιμάνι της Λάρνακας, διαμαρτυρόμενοι για τη νέα παράταση που δόθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στην Κοινοπραξία «Ζήνων» για την υπογραφή της επίσημης συμφωνίας και για την έναρξη των κατασκευαστικών έργων ενιαίας ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας της πόλης.

Σε τρίωρη στάση εργασίας, εις ένδειξη συμπαράστασης προς τους υπαλλήλους της Αρχής Λιμένων Κύπρου στο λιμάνι της Λάρνακας, θα κατέλθουν επίσης τα μέλη του Συνδέσμου Αδειούχων Αχθοφόρων Λάρνακας

Η απόφαση για την τρίωρη στάση εργασίας λήφθηκε κατά τη διάρκεια Γενικής Συνέλευσης των έξι Συντεχνιών των εργαζομένων στο λιμάνι της Λάρνακας, δηλαδή ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ, ΣΥΑΛΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΟΜΕΠΕΓΙΕ ΣΕΚ, ΔΕΟΚ και ΣΥΠΑΛΚ.

Η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή και όπως ανέφερε ο Γλαύκος Κωνσταντίνου, Γραμματέας της Κλαδικής Επιτροπής της ΣΗΔΗΚΕΚ- ΠΕΟ, στις 16 Φεβρουαρίου, δηλαδή μία μέρα μετά την προθεσμία που δόθηκε στη Κοινοπραξία «Ζήνων» θα πραγματοποιηθεί στις 07.30 το πρωί νέα Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στο λιμάνι της Λάρνακας «προκειμένου να ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις αναλόγως δηλαδή με τις εξελίξεις που θα υπάρξουν στις 15 Φεβρουαρίου».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου