Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Προσχέδιο νομοθεσίας για έλεγχο επιτοκίων

Φαίνεται να προωθείται ρύθμιση για το περιθώριο

Προσχέδιο νομοθεσίας για έλεγχο επιτοκίων

- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/213123/proschedio-nomothesias-gia-elencho-epitokion#sthash.ecVRvJxz.dpuf


Λευκωσία: Στον τερματισμό της αυθαίρετης αύξησης του περιθωρίου κέρδους των τραπεζών στα δανειστικά επιτόκια, στοχεύει νομοσχέδιο που ετοιμάζεται από το υπουργείο Οικονομικών, ύστερα από εισήγηση της Κεντρικής Τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, το υπουργείο βρίσκεται σε διαβούλευση με τις τράπεζες αναφορικά με το νομοσχέδιο, το οποίο προνοεί την απαγόρευση της μονομερούς αύξησης του περιθωρίου κέρδους της τράπεζας στα επιτόκια των δανείων.

Κατά τον καθορισμό του επιτοκίου ενός δανείου η τράπεζα υπογράφει σύμβαση με τον δανειολήπτη για το επιτόκιο το οποίο καθορίζεται από μια βάση (όπως το euribor) συν το περιθώριο κέρδους της τράπεζας. Σύμφωνα με τη σημερινή νομοθεσία, η τράπεζα μπορεί μονομερώς να αλλάξει σε οποιαδήποτε στιγμή το περιθώριο κέρδους της που είχε καθοριστεί κατά την υπογραφή της σύμβασης, χωρίς τη συγκατάθεση του δανειολήπτη. Με την υπό εξέταση νομοθεσία, ενώ η βάση του επιτοκίου που δεν καθορίζεται από την τράπεζα μπορεί να αλλάξει, το περιθώριο κέρδους της τράπεζας θα πρέπει να παραμένει σταθερό καθ' όλη τη διάρκεια της σύμβασης.

Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο η Κεντρική Τράπεζα επιχειρεί να τερματίσει την πρακτική των τραπεζών να αυξάνουν τα επιτόκια κατά το δοκούν. Η νομοθεσία που ετοιμάζεται δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, αλλά θα ισχύει για νέα δάνεια ή για δάνεια που αναδιαρθρώνονται και για τα οποία υπογράφονται καινούριες συμβάσεις. Ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου Μιχάλης Καμμάς, επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ ότι ο Σύνδεσμος έχει λάβει το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται από το υπουργείο και ότι βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης και αξιολόγησής του, ώστε να διαμορφωθεί κοινή στάση εκ μέρους των μελών του.
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/213123/proschedio-nomothesias-gia-elencho-epitokion#sthash.ecVRvJxz.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου