Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Αύξηση της αυτο-απασχόλησης

"Trend" στην Κύπρο η αυτοαπασχόληση

sigmalive

Στις τρεις χώρες της Ευρώπης (εντός και εκτός ΕΕ) στις οποίες το ποσοστό αύξησης στους αυτοαπασχολούμενους κατά το 2013 και τις αρχές του 2014 ήταν διψήφιο, περιλαμβάνεται η Κύπρος.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα του βρετανικού Ινστιτούτου για Έρευνες Δημόσιας Πολιτικής (IPPR), κατά τους 12 μήνες έως τον Μάρτιο οι αυτοαπασχολούμενοι στην Κύπρο αυξήθηκαν κατά 12%. Συνολικά πλέον, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 17% των εργαζομένων στην Κύπρο έχουν ως εργοδότη τον εαυτό τους.
Η αύξηση των αυτοεργοδοτούμενων κατά την ίδια περίοδο ήταν μεγαλύτερη μόνο στη Σλοβενία (16%), ενώ πίσω από την Κύπρο ακολουθεί η Βουλγαρία (με 10%).
Συνολικά στα ποσοστά των ελεύθερων επαγγελματιών στην Ευρώπη όπως είχαν διαμορφωθεί το πρώτο τρίμηνο του έτους, η Κύπρος βρίσκεται πίσω μόνο από την Ελλάδα (32%), την Ιταλία (23%) και τις Πολωνία, Ρουμανία και πΓΔΜ (18%).
Το βρετανικό ινστιτούτο σημειώνει πως από τα πορίσματα της έρευνας επιβεβαιώνεται ότι στη νότια και ανατολική Ευρώπη είναι πολύ πιο διαδεδομένη η κουλτούρα της αυτοαπασχόλησης σε σύγκριση με τη δυτική Ευρώπη.
Παρόλα αυτά, σημαντική αύξηση της τάξης του 8% καταγράφηκε στους ελεύθερους επαγγελματίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου επικεντρώθηκε η έρευνα. Όπως επιβεβαιώθηκε από τα νεότερα επίσημα στατιστικά στοιχεία για την ανεργία στη χώρα, πλέον περίπου ένας στους έξι εργαζομένους στη Βρετανία είναι αυτοαπασχολούμενος.
Το IPPR μάλιστα σχολιάζει στην έρευνά του ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «γίνεται η πρωτεύουσα της αυτοαπασχόλησης» στη δυτική Ευρώπη.
Σημειώνει επίσης ότι ενώ η κυβέρνηση αντιμετωπίζει και επαινεί την αύξηση της αυτοαπασχόλησης ως ένδειξη δημιουργικότητας και επιχειρηματικού ζήλου, οικονομολόγοι και η Τράπεζα της Αγγλίας εκλαμβάνουν τα στοιχεία ως σημάδι ότι η αγορά εργασίας ίσως είναι πιο αδύναμη από όσο μαρτυρούν εκ πρώτης όψεως τα επίσημα στοιχεία.
Πηγή ΚΥΠΕ

- See more at: http://www.sigmalive.com/news/local/152402#sthash.xkxiZWkO.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου