Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Σχέδια αναβολής κάποιων εκποιήσεων

Η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει έκτακτα μέτρα στήριξης οικονομικά ευάλωτων πελατών της, αναγνωρίζοντας τις ιδιαίτερες δυσκολίες, όπως αναφέρει, που αντιμετωπίζουν οι άνεργοι, οι οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Σε σημερινή ανακοίνωση, η Τράπεζα Κύπρου αναφέρει ειδικότερα ότι άνεργοι οι οποίοι διατηρούν στεγαστικό δάνειο με την Τράπεζα και η εκτίμηση της ιδιόκτητης κατοικίας τους δεν ξεπερνά τις €250.000, μπορούν να αιτηθούν περίοδο χάριτος διάρκειας 15 μηνών, μέχρι τις αρχές του 2016.
Σύμφωνα με την Τράπεζα Κύπρου, οι άνεργοι, προσκομίζοντας τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία, μπορούν από σήμερα μέχρι και τις αρχές του 2016, να καταβάλλουν το συμβολικό ποσό των €10 μηνιαίως, αντί της κανονικής δόσης του δανείου.
Σε περίπτωση που ο πελάτης της Τράπεζας παραμένει άνεργος, πέραν της πιο πάνω περιόδου, τότε η διευκόλυνση μπορεί να ανανεωθεί για ακόμα 12 μήνες, μέχρι το 2017, σημειώνει.
Επιπλέον, αναφέρει ότι πελάτες οι οποίοι αποδεδειγμένα είχαν πάνω από 25% μείωση του οικογενειακού τους εισοδήματος, διατηρούν στεγαστικό δάνειο με την Τράπεζα και η εκτίμηση της ιδιόκτητης κατοικίας τους δεν ξεπερνά τις €250.000, μπορούν να αιτηθούν περίοδο χάριτος 15 μηνών καταβάλλοντας €30 μηνιαίως, αντί της κανονικής δόσης του δανείου.
Προσθέτει ότι με τη λήξη της περιόδου χάριτος, μπορεί να δοθεί διευκόλυνση για ακόμα 12 μήνες, στη διάρκεια των οποίων ο πελάτης θα πληρώνει μόνο τόκους.
Αναφορικά με μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με δάνεια επαγγελματικής στέγης, των οποίων η μείωση κύκλου εργασιών αποδεδειγμένα ανήλθε πέραν του 25%, σε σχέση με το 2012, και η εκτιμημένη αξία της επαγγελματικής στέγης δεν υπερβαίνει τις €250.000, η Τράπεζα Κύπρου αναφέρει ότι αυτές μπορούν να αιτηθούν περίοδο χάριτος 15 μηνών στη διάρκεια της οποίας θα καταβάλλουν €30 μηνιαίως, αντί της κανονικής δόσης του δανείου.
Αναφέρει επίσης ότι με τη λήξη της περιόδου χάριτος, μπορεί να δοθεί διευκόλυνση για ακόμα 12 μήνες, στη διάρκεια των οποίων ο πελάτης θα πληρώνει μόνο τόκους.
Επιπρόσθετα των πιο πάνω έκτακτων σχεδίων, η Τράπεζα Κύπρου προσφέρει εξειδικευμένες λύσεις και όλοι οι πελάτες, δανειολήπτες της Τράπεζας οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην καταβολή των δόσεων τους, προτρέπονται να επικοινωνήσουν με τον προσωπικό τους λειτουργό εξυπηρέτησης για να βρουν την κατάλληλη λύση έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. 

....
Σχέδια αναδιαρθώσεων για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού εξήγγειλε ο συνεργατισμός.

Δικαιούχοι είναι οι πελάτες που υπήρξαν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και πλήγηκαν λόγω απώλειας εργασίας, ή λόγω μείωσης εισοδημάτων.

Ανακοίνωση του συνεργατισμού αναφέρει ότι κατά τη διαδικασία αναδιάρθρωσης, οι δανειολήπτες θα απολαμβάνουν περίοδο χάριτος στην αποπληρωμή τόκων ή και κεφαλαίου μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2016 ή και μετέπειτα σε ειδικές περιπτώσεις.

Ο συνεργατισμός τονίζει ότι η διαδικασία της αναδιάρθρωσης θα πρέπει να είναι βιώσιμη αφού εξαντληθούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία όπως επιμήκυνση περιόδου αποπληρωμής, η μείωση επιτοκίων, και προοπτική επανένταξης στην απασχόληση.

Ξεκαθαρίζει ότι οι μη συνεπείς πελάτες που επέλεξαν τη στρατηγική εκμετάλλευσης του συστήματος δεν εμπίπτουν στις πιο πάνω πρόνοιες.  
Astra
…...................................
Έκκληση προς τα κόμματα να ψηφίσουν το νομοσχέδιο που αφορά τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων απηύθυνε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Κώστας Μελάς.
Διαβεβαίωσε πως με βάση το προτεινόμενο Ν/Σ αλλά και τις ασφαλιστικές δικλείδες που προσφέρουν τα παράλληλα νομοθετήματα, «δεν πρόκειται να γίνει εκποίηση κατοικίας ή μαζικές εκποιήσεις».
Επέκρινε ακόμη κάποια κόμματα λέγοντας ότι οι αντιδράσεις τους κατά του νομοσχεδίου εντάσσονται στο πλαίσιο κομματικών σκοπιμοτήτων.
Με παρόμοια τοποθέτηση, χωρίς ωστόσο να διατυπώσει τις όποιες επικρίσεις, εμφανίστηκε και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας Σταύρος Παπαδούρης.
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα δικαιώματα των δανειοληπτών και των ιδιοκτητών πρώτης κατοικίας κατοχυρώνονται ως ένα σημείο.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Δανειοληπτών και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας της Πρώτης Κατοικίας συναντήθηκαν σήμερα στο Προεδρικό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη με τον οποίο και συζήτησαν τα θέματα που άπτονται του Ν/Σ για τις εκποιήσεις.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση, ο κ. Μελάς ανέφερε ότι «πρέπει να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις», υποδεικνύοντας ότι «η ψήφισή του είναι μια υποχρέωση που οφείλουμε να τηρήσουμε» και πως «οφείλουμε να τιμήσουμε την υπογραφή μας και τις δεσμεύσεις που έχουμε λάβει απέναντι στους δανειστές μας».
Αναφέρθηκε στις συνέπειες που θα έχει η εφαρμογή του και πώς αυτές μπορούν να αντιμετωπιστούν, θέμα, όπως είπε, καίριο που «καίει τον κόσμο».
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «υπάρχουν και στο νομοσχέδιο ασφαλιστικές δικλείδες προστασίας των δανειοληπτών, υπάρχει ρητή πρόνοια για απεριόριστο δικαίωμα πρόσβασης στο δικαστήριο οποιουδήποτε δανειολήπτη και με βάση αυτή τη διαδικασία, η διαδικασία εκποίησης σταματά μέχρι να επιλυθεί το θέμα στο δικαστήριο».
«Και υπάρχουν και πάρα πολλά άλλα», συμπλήρωσε, εξηγώντας ότι «το δίχτυ προστασίας μέσω των νομοθετημάτων για την αφερεγγυότητα δίνει αρκετές διεξόδους στους δανειολήπτες και στους κατόχους πρώτης κατοικίας για να προστατευτούν και έναντι των αυθαιρεσιών των τραπεζών για το χειρισμό των αναδιαρθρώσεων».
Ο Κώστας Μελάς ανέφερε πως μολονότι είναι γνωστή η συμπεριφορά των τραπεζών απέναντι στους δανειολήπτες σε σχέση με τις αναδιαρθρώσεις, εντούτοις «υπάρχουν και τα μέσα και οι τρόποι για να προστατευτούν οι δανειολήπτες».
ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ  ΜΑΖΙΚΕΣ ΕΚΠΟΙΗΣΕΙΣ
«Δεν πιστεύουμε ότι θα γίνουν μαζικές εκποιήσεις ούτε ότι πρόκειται να γίνουν, δεν μπορούν να γίνουν για πολλούς λόγους μαζικές εκποιήσεις» δήλωσε, αναφέροντας ότι θα «πρέπει να σταματήσει η εκμετάλλευση του θέματος αυτού για κομματικά οφέλη, κάτι που είναι απαράδεκτο».
«Πρέπει να σοβαρευτούμε όλοι, να δούμε ποιο είναι το πρόβλημα και να το λύσουμε», είπε και απηύθυνε έκκληση στα κόμματα να ψηφίσουν το νομοσχέδιο σε Νόμο, εξηγώντας ότι οι δανειολήπτες δεν έχουν πρόβλημα αν ψηφιστεί όπως είναι.
«Η προστασία των δανειοληπτών υπάρχει και κανείς δεν μπορεί να τους την πάρει ούτε η Τρόικα ούτε κανείς», πρόσθεσε.
Ο κ. Μελάς κάλεσε τους δανειολήπτες να μη φοβούνται και πρόσθεσε ότι «ούτε στα επόμενα δύο με τρία χρόνια δεν πρόκειται να γίνει εκποίηση κατοικίας ή μαζικές εκποιήσεις και θα το δείτε στην πράξη».

Εξάλλου, συμπλήρωσε, «η Βουλή ως παντοδύναμη μπορεί, αν δει ότι κάπου γίνονται ατασθαλίες ή κατάχρηση, με τροποποιητικό Νόμο να διορθώσει τα πράγματα».

ΚΑΤΟΧΥΡΩΝΟΝΤΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας Σταύρος Παπαδούρης είπε ότι διεξήχθη μια αρκετά εποικοδομητική συζήτηση με τον Πρόεδρο και πως υπήρξαν ερωτήματα που σήμερα απαντήθηκαν.
Ο κ. Παπαδούρης ανέφερε ότι με το προτεινόμενο Ν/Σ και τα παράλληλα νομοσχέδια «εν μέρει τα δικαιώματα των δανειοληπτών και των ιδιοκτητών πρώτης κατοικίας κατοχυρώνονται ως ένα σημείο» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «με καλοπροαίρετες κινήσεις από όλα τα κόμματα όλοι μπορούν να βάλουν νερό στο κρασί τους ώστε να έρθουμε σε κοινή συνισταμένη που θα επιτρέψει τον εκσυγχρονισμό του κράτους και θα προστατεύσει όλους τους σωστούς δανειολήπτες και ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας».
«Να μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και κακοί δανειολήπτες και πρέπει να καταλάβουν ότι όντως πρέπει να πληρώσουν», συμπλήρωσε.
Κληθείς να διευκρινίσει τι εννοεί με την αναφορά του σε εν μέρει κατοχύρωση εξήγησε ότι «υπάρχει προσφυγή στο δικαστήριο η οποία μπορεί να δημιουργήσει αρκετές διαδικασίες, έτσι ώστε να επιτραπεί σε κάποια φάση να παίρνονται αποφάσεις στη Βουλή χωρίς την έγκριση της Τρόικας και χρησιμοποιώντας αυτές τις διαδικασίες να μας βρουν καλύτεροι καιροί και τους δανειολήπτες και τις τράπεζες».
Πρόσθεσε ότι ο Σύνδεσμος εισηγήθηκε σήμερα προς τον Πρόεδρο «την κατηγοριοποίηση των δανειοληπτών».
Ερωτηθείς τέλος για το ύψος του ποσού που αφορά τα δάνεια από τους μη συνεργάσιμους δανειολήπτες σε σχέση με την πρώτη κατοικία, είπε ότι  με βάση τα στοιχεία που έχει λάβει ο Σύνδεσμος από την Κεντρική Τράπεζα τα στεγαστικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.
«Αυτά αφορούν τα στεγαστικά στο σύνολο, όχι για την πρώτη κατοικία», εξήγησε, αναφέροντας ότι με βάση τα στοιχεία που έχει ο Σύνδεσμος τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια για κύρια κατοικία ανέρχονται στα €2 δισ».
Newzup.com



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου