Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Ανακοίνωση για «διαμαρτυρία νεοπροσληφθέντων» λιανικού εμπορίου

Πρωτοφανή για τα εργασιακά θέσμια του τόπου μας είναι η πληρωμένη διαφήμιση που δημοσιεύτηκε στον ημερήσιο τύπο, για οργάνωση διαμαρτυρίας, υποτίθεται των υπαλλήλων που προσλήφθηκαν για να εργάζονται Κυριακές στο λιανικό εμπόριο.
Μάλιστα, η ανακοίνωση συνυπογράφεται από τον Σύνδεσμο Λιανικού Εμπορίου, την εργοδοσία δηλαδή και την ¨Κίνηση Νεοπροσληφθέντων Λιανικού Εμπορίου¨, κίνηση, η οποία είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για δημιούργημα της εργοδοσίας.
Η υποκινούμενη κινητοποίηση οργανώνεται και χρηματοδοτείται από τους μεγαλοεργοδότες του κλάδου και στην ουσία υποχρεώνουν υπαλλήλους να συμμετέχουν σε αυτή.
Σύμφωνα με καταγγελίες, θα χρησιμοποιηθούν λεωφορεία με σημείο εκκίνησης υπεραγορές και εκβιαστικά θα υποχρεωθούν εργαζόμενοι να συμμετέχουν.
Είναι τουλάχιστον ανήθικο να χρησιμοποιούνται εργαζόμενοι και ιδιαίτερα ευάλωτοι άνθρωποι, για εξυπηρέτηση εργοδοτικών συμφερόντων.
Επί της ουσίας, η κατάργηση του Νόμου για το λιανικό εμπόριο μέσα από τις επαναλαμβανόμενες ανανεώσεις του διατάγματος για το τουριστικό ωράριο έχει οδηγήσει στο άνοιγμα των καταστημάτων σε όλη τη Κύπρο για 7 μέρες τη βδομάδα και συνακόλουθα στη καθολική εργασία την Κυριακή.
Ως αποτέλεσμα έχει ενταθεί αφόρητα η εκμετάλλευση πάνω στους εργαζόμενους, έχουν αυξηθεί τα κρούσματα παραβίασης του Διατάγματος για τον κατώτατο μισθό και των νομοθετημένων όρων απασχόλησης στο λιανικό εμπόριο και έχει επιφέρει ανυπέρβλητα προβλήματα στις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις. Η δε Κυριακή ως μέρα ξεκούρασης και οικογενειακής συνεύρεσης έχει καταργηθεί για χιλιάδες εργαζόμενους στον κλάδο.
Η ΠΕΟ επαναλαμβάνει την θέση και απαίτηση της για τερματισμό της πολιτικής των διαταγμάτων και επαναφορά της ισορροπίας και του σεβασμού των όρων απασχόλησης των εργαζόμενων στον λιανικό εμπόριο.
25 Αυγούστου 2014


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου