Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

Επισκόπηση 16/12 - 31/12

Επισκόπηση 16/12 - 31/12

Έπεσαν οι υπογραφές για συμφωνία Τρ. Κύπρου - ΕΤΥΚ
17/12
Η Συντεχνία των τραπεζοϋπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ) ανακοίνωσε και επίσημα ότι η Τράπεζα Κύπρου υπέγραψε τη συμφωνία για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης της ΕΤΥΚ για τα έτη 2018 – 2020, η οποία προνοεί €230 (€115 + €115) αύξηση για όλους τους υπαλλήλους.
 
 Όπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση της ΕΤΥΚ, τη συμφωνία υπέγραψαν, εκ μέρους της ΕΤΥΚ, ο Επίτιμος Πρόεδρος, Λοΐζος Χατζηκωστής, και εκ μέρους της Τράπεζας, ο Διευθύνων Σύμβουλος,  Πανίκος Νικολάου.
 
 Σύμφωνα με την ΕΤΥΚ, η συμφωνία αυτή προβλέπει μεταξύ άλλων ότι για το 2019 όλοι οι συνάδελφοι θα λάβουν ισόποση αύξηση ίση με €115,00 το μήνα. Το ίδιο θα ισχύει και για το 2020.
 
Επισημαίνεται ότι η ρύθμιση αυτή δεν καταργεί τις υφιστάμενες μισθολογικές κλίμακες και η αύξηση (€115 + €115) θα είναι εντός των συμφωνημένων με την ΕΤΥΚ κλιμάκων και στην οποία είναι τοποθετημένος ο κάθε συνάδελφος ανάλογα με το βαθμό του.
 
Με αυτή τη συμφωνία ευεργετούνται ιδιαίτερα οι χαμηλόμισθοι συνάδελφοι τόσο άμεσα όσο και μακροχρόνια, αναφέρει η συντεχνία.
 
Στη συμφωνία προνοείται επίσης ότι εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020, η Τράπεζα πρέπει να προχωρήσει στη συμπλήρωση των κενών Οργανικών Θέσεων (θέσεις προαγωγής) που θα υπάρχουν (κενές) τη δεδομένη στιγμή.
 
Το Ταμείο Προνοίας από το 2021 από το 8% θα επανέλθει στο 9%.
 
 Με τη συμφωνία, προσθέτει η ΕΤΥΚ, επαναβεβαιώνεται η θέση ότι οι συμφωνίες μεταξύ ΕΤΥΚ – Τράπεζας Κύπρου εξακολουθούν να ισχύουν με βάση και τις νέες πρόνοιες της Συλλογικής Σύμβασης 2018 -2020 και τονίζεται η προσήλωση των δύο μερών στην τήρηση του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, κάτι το οποίο αποτελεί το εχέγγυο για την πιστή τήρηση των συμφωνιών και τη διασφάλιση της εργατικής ειρήνης την επόμενη, ιδιαίτερα κρίσιμη και καθοριστική για την Τράπεζα και το χώρο μας, διετία.
 
 Καταλήγοντας, η ΕΤΥΚ εκφράζει την ελπίδα ότι «και οι υπόλοιπες Τράπεζες θα επιδείξουν την ίδια ωριμότητα και υπευθυνότητα, και να καταλήξουμε σε συμφωνία διασφαλίζοντας για το επόμενο χρονικό διάστημα την εργατική ειρήνη, η οποία είναι απολύτως απαραίτητη για το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα».  
πηγή: Stockwatch

Καυτή η λίστα του 2020 για τα εργασιακά
20/12
Καυτή  είναι η λίστα  του 2020  για τα εργασιακά καθώς, μεταξύ των μεγάλων θεμάτων  που θα  αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγματεύσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, είναι ο εθνικός κατώτατος μισθός, η ρύθμιση των ζητημάτων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που προκύπτουν από την έναρξη του ΓεΣΥ, η  επαναδιαπραγμάτευση της ΑΤΑ και  η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης για τους ωρομίσθιους στο δημόσιο τομέα και τους εργαζόμενους στις σχολικές εφορείες.
Κρίσιμη για τα δημοσιονομικά θα είναι αρχές  του 2020,  η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου ως προς την επικύρωση ή όχι της πρωτόδικης απόφασης του διοικητικού δικαστηρίου,  κατά πόσο οι αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου για αποκοπές μισθών, επιδομάτων και συντάξεων των εργαζομένων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα ήταν αντισυνταγματικές.
Τυχόν επικύρωση της πρωτόδικης απόφασης, τα κρατικά ταμεία θα επωμιστούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να καλύψουν αποζημιώσεις σε όσους δημοσίους υπαλλήλους έχουν προσφύγει στο δικαστήριο.
Αν η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου  αγγίξει και το θέμα της αναδρομικότητας, το κόστος για τα δημόσια ταμεία θα εκτοξευτεί, με βάση μελέτες του υπουργείου οικονομικών στα €3 δις.
Στο τραπέζι η αναθεώρηση του κατώτατου μισθού
Πριν από την εκπνοή του έτους, η υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου  θα έχει στα χέρια της δύο εκθέσεις σε σχέση με τον καθορισμό  εθνικού κατώτατου μισθού.
Η μία έκθεση θα προέρχεται από το διεθνές γραφείο εργασίας (ΔΓΕ)  και η άλλη από την Ευρωπαική Επιτοπή.
Η κ. Αιμιλιανίδου προτίθεται στις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου  να  καλέσει τους κοινωνικούς εταίρους σε διάλογο για να  παρουσιάσει τα ευρήματα των δύο εκθέσεων.
Ο εθνικός κατώτατος μισθός είναι καθηλωμένος από τον Απρίλιο του 2012 στα €870. και καλύπτει εννέα κατηγορίες εργαζομένων:
Πωλητές, γραφείς, νοσηλευτικούς βοηθούς, βοηθούς παιδοκόμους, βοηθούς βρεφοκόμους, σχολικούς βοηθούς, φρουρούς, φροντιστές και καθαριστές.
Επαναφορά ΑΤΑ σε πλήρη μορφή
Το συνδικαλιστικό κίνημα θα διεκδικήσει εντός του  2020 την πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ όπως προβλεπόταν στις συλλογικές συμβάσεις, πριν από την οικονομική κρίση και την προσωρινή αναθεώρηση της με τη συμφωνία πλαίσιο που επιτεύχθηκε τον Μάιο του 2017.
Η συμφωνία,  που τέθηκε σε ισχύ το 2018  προνοεί την καταβολή του 50% της  ΑΤΑ μία φορά το χρόνο και όχι ανά εξάμηνο, αναλόγως της πορείας ανάπτυξης της οικονομίας.
Στην αντίπερα όχθη οι εργοδότες θα θέσουν στο τραπέζι του διαλόγου την πλήρη κατάργηση της. 
Προς ανανέωση η σύμβαση για 12 χιλ. εργαζομένους
Καθοριστική  της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων στο δημόσιο και   ευρύτερο δημόσιο τομέα,  θα είναι η κατάληξη των επικείμενων διαπραγματεύσεων για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης για τους ωρομίσθιους στο δημόσιο  και των υπαλλήλων στις σχολικές εφορείες.
Θα είναι οι πρώτες συμβάσεις που θα συνομολογηθούν μετά τη συμφωνία πλαίσιο μεταξύ των κυβέρνησης και συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ τον Μάιο του 2017.
Η προώθηση νομοθετημάτων για οικοδομές και ξενοδοχεία
Εντός του νέου έτους του υπουργείο εργασίας θα καταθέσει ενώπιον της βουλής δύο νομοθετήματα τα οποία αφορούν στη ρύθμιση κατώτατου μισθού για ειδικά επαγγέλματα στην ξενοδοχειακή  και οικοδομική βιομηχανία.
Η κατάθεση νομοθετημάτων που θα ρυθμίζουν τις απολαβές ειδικών επαγγελμάτων  απορρέει από την πρόσφατη συμφωνία συντεχνιών και εργοδοτών στο πλαίσιο της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων στον κατασκευαστικό τομέα και στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.
Είναι η πρώτη φορά που συντεχνίες και εργοδότες συμφωνούν σε νομική κατοχύρωση μισθών για συγκεκριμένες  θέσεις εργασίας  στον ξενοδοχειακό και κατασκευαστικό τομέα.
Αδήλωτη εργασία, ταμεία υγείας, ταμεία προνοίας
 Εντός του έτους  η υπουργός εργασίας θα καταθέσει εκ νέου το νομοσχέδιο με τις τροποποιήσεις  που επήλθαν  για τη σύσταση της ενιαίας υπηρεσίας επιθεώρησης εργασίας.
Πρόσφατα  η βουλή απέρριψε το σχετικό κονδύλι προκαλώντας την έντονη αντίδραση των συνδικαλιστικών οργανώσεων και της υπουργού εργασίας.
Με βάση τις τροποποιήσεις η αρμόδια αρχή (το υπουργείο εργασίας)  θα έχει περισσότερες επιλογές σε ότι αφορά το διορισμό βοηθών επιθεωρητών.
Οι επιθεωρητές θα έχουν δικαίωμα ελέγχου σε κατοικίες αλλά μόνο με διάταγμα δικαστηρίου.
Στο τραπέζι του διαλόγου μεταξύ συντεχνιών και ημικρατικών οργανισμών θα τεθεί η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για τη διατήρηση των ταμείων υγείας των εργαζομένων στους ημικρατικούς οργανισμούς και στις δημοτικές αρχές.
Η διατήρηση των ταμείων υγείας,  θα λειτουργεί ως συμπληρωματικό ωφέλημα για τους ημικρατικούς  παράλληλα με το ΓεΣΥ, κάτι το οποίο οι πλείστες των διοικήσεων των ημικρατικών οργανισμών διαφωνούν λόγω του μεγάλου κόστους που συνεπάγεται για τους οργανισμούς.
Ταμείο προνοίας
Οριστικά το 2020 θα πρέπει να εφαρμοστεί η εισαγωγή ταμείου προνοίας για υπαλλήλους που προσελήφθησαν μετά τον Οκτώβριο του 2011 στο δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα.
Η  ρύθμιση  θα αφορά και  τους εργαζομένους  αορίστου χρόνου και απορρέει μέσα από τη συμφωνία πλαίσιο.
Του Λεύκου Χρίστου
πηγή: Stockwatch

ΚΕΔΙΠΕΣ: Παραχώρηση ΑΤΑ και προσαυξήσεων
20/12
Το διοικητικό συμβούλιο και η διεύθυνση της ΚΕΔΙΠΕΣ, αποφάσισαν την παραχώρηση ετήσιας προσαύξησης και αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) αναδρομικά από 1/1/2019 ως επίσης και για το 2020, με κατώτατο όριο μηνιαίας προσαύξησης τα €75.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η πιο πάνω εξέλιξη  αποτελεί προσπάθεια επίτευξης θετικού κλίματος συνεργασίας εν αναμονή της ολοκλήρωσης των διαβουλεύσεων μεόλες τις συντεχνίες για κατάληξη σε υπογραφή ενιαίας συλλογικής σύμβασης.
Σημειώνεται ότι η ενιαία συλλογική σύμβαση θα διαμορφωθεί λαμβάνοντας υπόψη τις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις της ΚΕΔΙΠΕΣ όπως αυτές απορρέουν από τον κατάλογο δεσμεύσεων της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού καθώς και τις οικονομικές δυνατότητες της εταιρείας.
Νωρίτερα, η ΕΤΥΚ με εγκύκλιό της προειδοποίησε την διεύθυνση της ΚΕΔΙΠΕΣ ότι εάν δεν παραχωρήσει την ΑΤΑ και τις προσαυξήσεις θα προχωρήσει με την καταχώρηση ποινικών αγωγών.
πηγή: Stockwatch

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου