Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

Επισκόπηση 01/01 -12/01

Επισκόπηση 01/01 -12/01

Χωρίς λεωφορεία η Λάρνακα από 8 Ιανουαρίου
02/01
Σε επ’ αόριστον απεργία από τις 8 Ιανουαρίου κατέρχονται οι εργαζόμενοι στην εταιρεία λεωφορείων «ΖΗΝΩΝ» Λάρνακας, λόγω μη καταβολής του μισθού τους για τον Δεκέμβριο, με τις Συντεχνίες να απευθύνουν έκκληση στους Υπουργούς Μεταφορών και Εργασίας να μεσολαβήσουν ώστε να επιλυθεί το μόνιμο πρόβλημα των μισθών.
Σε γραπτή ανακοίνωση τους οι Συντεχνίες ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ, ΟΜΕΠΕΓΕ-ΣΕΚ, ΔΕΕ Εμπορικών και Βιομηχανικών ΔΕΟΚ  αναφέρουν ότι «η εταιρεία λεωφορεία «ΖΗΝΩΝ» Λάρνακας δεν κατέβαλε μέχρι στιγμής το μισθό των εργαζομένων. Σύμφωνα με το Νόμο, κάθε εργοδότης είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει στο τέλος κάθε μήνα το μισθό των εργαζομένων. Ταυτόχρονα παρακρατεί τις αποκοπές στα διάφορα Ταμεία των Εργαζομένων (Ταμεία Προνοίας, Ευημερίας, Υγείας, Συνδρομές) από τον Απρίλιο του 2019».

 Προστίθεται ότι «οι εργαζόμενοί έχουν επιδείξει τεράστια υπομονή και κατανόηση όλα αυτά τα χρόνια για τα προβλήματα με το στόλο της εταιρείας, τα πολλαπλά μηχανικά προβλήματα και την εργασία υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες, δηλαδή λεωφορεία χωρίς θέρμανση το χειμώνα και χωρίς κλιματιστικό το καλοκαίρι. Το μόνο που ανέμεναν από την εταιρεία είναι να τους καταβάλλει το μισθό τους όμως και αυτό κάθε μήνα τίθεται υπό αμφισβήτηση».

Ως εκ τούτου, συνεχίζει η ανακοίνωση «οι εργαζόμενοι κατέρχονται σε επ’ αόριστον απεργία  από την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020».

Οι Συντεχνίες επαναλαμβάνουν «για πολλοστή φορά τη διαχρονική μας θέση ότι οι εργαζόμενοι δε μπορούν να είναι το μέσο για να επιλύονται οι διαφορές μεταξύ του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και της εταιρείας».
 
Ταυτόχρονα καλούν «έστω και την υστάτη την εταιρεία Λεωφορείων «ΖΗΝΩΝ» Λάρνακας να σεβαστεί τους εργαζόμενους και την εργασία που της παράσχουν και να τους καταβάλει τον μισθό και τις αποκοπές στα διάφορα Ταμεία τους».

Οι Συντεχνίες απευθύνουν επίσης έκκληση στους «αρμόδιους Υπουργούς Μεταφορών και Εργασίας να παράσχουν τις καλές τους υπηρεσίες ώστε να επιλυθεί το μόνιμο πια πρόβλημα της καταβολής των μισθών των εργαζομένων που μένουν κάθε μήνα εκτεθειμένοι και δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους».
πηγή: Stockwatch

Παρέμβαση Γ. Καρούσου για λεωφορεία Ζήνων
03/01
Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος, συμφώνησε με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων στην εταιρεία «ΖΗΝΩΝ» ότι την Τρίτη θα πληρωθούν τον μισθό Δεκεμβρίου ώστε να αποφευχθεί η εξαγγελθείσα απεργία.
Ο κ Καρούσος συναντήθηκε νωρίτερα με τις συντεχνίες των εργαζομένων.
 
Ο Υπουργός Μεταφορών, ο οποίος συναντάται στις 14.00 με τη διοίκηση και διεύθυνση της εταιρείας, είπε μετά τη συνάντηση με τις συντεχνίες ότι στόχος είναι να ρυθμιστεί το θέμα της μισθοδοσίας των εργαζομένων και της καταβολής των άλλων ωφελημάτων και δικαιωμάτων μέχρι τη λήξη των υφιστάμενων συμβάσεων.
 
Συμφωνήσαμε ότι αν οι εργαζόμενοι πληρωθούν την προσεχή Τρίτη δεν θα γίνει η απεργία που εξαγγέλθηκε.
 
Συνεχίζοντας αφού ανέφερε ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν, εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα καταλήξουμε σε μία συμφωνία ώστε οι εργαζόμενοι που δεν έχουν καμία ευθύνη στη διαφορά που προέκυψε», θα εξευρεθεί η λύση ώστε «να μην ταλαιπωρούμε, ούτε τους εργαζόμενους, ούτε τους πολίτες με την όποια απεργία».
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Καρούσος ανέφερε πως το Υπουργείο έχει καταβάλει προς την εταιρεία τις οφειλές του, που περιλαμβάνουν και τους μισθούς των εργαζομένων, προσθέτοντας ότι ο στόχος του Υπουργείου είναι να βεβαιωθεί ότι πρέπει να λάβουν και να λαμβάνουν τα δεδουλευμένα τους οι εργαζόμενοι.
 
Μία εταιρεία που σέβεται τους εργαζόμενους της πρέπει να καθίσει να συζητήσει και να βρει λύσεις, συνέχισε ο κ. Καρούσος προσθέτοντας ότι θα υποβάλει κάποιες προτάσεις στην εταιρεία με στόχο να κλείσει αυτό το θέμα «και να μην έχουμε κάθε μήνα αυτές τις ίδιες ιστορίες».
πηγή: Stockwatch

Τράπεζες: Ανοικτά μέτωπα για μισθούς και προαγωγές
09/01
Τρία ανοικτά ζητήματα αναμένεται να σηματοδοτήσουν τις εργασιακές σχέσεις στον τραπεζικό τομέα το 2020, οι οποίες ενδέχεται να πυροδοτήσουν νέα εργατική κρίση αν δεν δημιουργηθούν προϋποθέσεις για να υπάρξουν συμβιβαστικές λύσεις.
Το ένα ζήτημα αφορά στην ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων στην Ελληνική Τράπεζα και στην Alpha Bank, οι οποίες έληξαν από στις 31 Δεκεμβρίου του 2018 και έκτοτε εκκρεμεί η συνομολόγηση συμφωνίας μεταξύ των δύο τραπεζικών ιδρυμάτων και της ΕΤΥΚ.
Το δεύτερο καυτό θέμα αποτελεί το πάγιο αίτημα των τραπεζών για να υπάρξουν θεσμικές αλλαγές στο σύστημα αμοιβών και προαγωγών, κάτι για το οποίο αποτέλεσε, στο παρελθόν, κόκκινο πανί για τη συντεχνία.
Το τρίτο σε ιεράρχηση ζήτημα είναι η«πληγή» της συμβατικής υποχρέωσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, των οποίων τα μέλη είναι οργανωμένα στην ΕΤΥΚ, να συνεισφέρουν, στο ταμείο υγείας του προσωπικού τους, ακόμη και μετά την εισαγωγή του ΓεΣΥ.
Άνοιξε παράθυρο διαλόγου μεταξύ Ελληνικής και ΕΤΥΚ
Μετά την βαθιά κρίση στις σχέσης Ελληνικής με τη συντεχνία, το τελευταίο διάστημα άρχισαν αναγνωριστικές επαφές για να γεφυρωθούν οι διαφορές των δύο μερών.
Η Τράπεζα κατήργησε μονομερώς το οριζόντιο σύστημα παραχώρησης της ετήσιας προσαύξησης, παραχωρώντας αυξήσεις στη βάση παραγωγικότητας και απόδοσης.
Η εξέλιξη αυτή, που προκάλεσε και την 24ωρη προειδοποιητική απεργία στην τράπεζα, κράτησε στο περιθώριο τις απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μερών για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, ωστόσο, οι πληροφορίες που διαρρέουν φέρουν την ηγεσία της Ελληνικής να έχει ανοίξει παράθυρο διαλόγου με την ΕΤΥΚ.
Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην Ελληνική, θα επηρεάσει καταλυτικά και τη διαδικασία που ξεκίνησε μέσω των δικηγόρων της η συντεχνία, να ζητά ποινική δίωξη της διοίκησης της τράπεζας για «εξόφθαλμη παραβίαση των υφιστάμενων συμφωνιών αλλά και του νόμου για την προστασία των μισθών εξαιτίας της μη παραχώρησης των ετήσιων προσαυξήσεων και της ΑΤΑ», όπως διατείνεται η συνδικαλιστική πλευρά.
Σύντομα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Αlpha και ΕΤΥΚ
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης αναμένεται να καθίσουν εντός του μηνός η διαπραγματευτική ομάδα της Alpha Bank και η ηγεσία της ΕΤΥΚ.
Οι διαπραγματεύσεις, γίνονται στον απόηχο της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων στην Τράπεζα Κύπρου και στην Astro Bank, χωρίς όμως στο τραπέζι να υπάρχει το ίδιο δεδομένο καθώς, η βάση της συλλογικής σύμβασης που έχει υπογραφεί στην BOCH έχει σημαντικές διαφορές στο ύψος του εργατικού κόστους σε σχέση με την Astro Bank.
Στην Τράπεζα Κύπρου, η ΕΤΥΚ αποδέχθηκε μείωση της εισφοράς στο ταμείο προνοίας κατά 1% και συνέχιση της παγοποίησης της ΑΤΑ.
Η ετήσια προσαύξηση παραχωρήθηκε ισόποσα €115 το μήνα, κάτι το οποίο, σύμφωνα με τη συντεχνία, ευνοεί το χαμηλόμισθο προσωπικό αλλά μειώνει αισθητά το συνολικό ύψος των προσαυξήσεων.
Στην Astro Bank, η νέα συλλογική σύμβαση προβλέπει συνέχιση της παραχώρησης της ετήσιας προσαύξησης σε οριζόντια βάση και επαναφορά της ΑΤΑ.
Με βάση αυτά τα δύο δεδομένα ενώπιον της, η Alpha Bank, καλείται να διαπραγματευτεί την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης του προσωπικού της.
Σημειώνεται ότι η Alpha Bank, παραχώρησε αναδρομικά την ετήσια προσαύξηση για το 2019 στους υπαλλήλους της.
Την ετήσια προσαύξηση και την ΑΤΑ παραχώρησαν επίσης η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας Κύπρου, η ΚΕΔΙΠΕΣ και η CNP.
Σε εκκρεμότητα βρίσκεται και η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην Κεντρική Τράπεζα, όπου υπάρχουν επίσης πολυεπίπεδες συζητήσεις σε σχέση με την πρόθεση της διοίκησης να προσλάβει άτομα σε διευθυντικές θέσεις, αντί να πληρώσει τις θέσεις οργανικά.
Θέλουν περιορισμό της εισφοράς στο ΓεΣΥ
Οι πλείστες των τραπεζών προτίθενται, σύμφωνα με πληροφορίες, να θέσουν προς διαβούλευση θέμα της συνεισφοράς του εργοδότη στο ταμείο υγείας των μελών της ΕΤΥΚ καθώς, οι τράπεζες μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ, συνεισφέρουν και στα δύο συστήματα.
Τον ερχόμενο Μάρτιο η συνεισφορά των εργοδοτών θα ανέλθει στο 2,9% και οι τράπεζες θα κληθούν να επωμιστούν το επιπρόσθετο αυτό κόστος, πέραν από τη συμβατική υποχρέωση που έχουν να καταβάλλουν και περίπου 3% στο ταμείο υγείας του προσωπικού.
Οι τράπεζες, είτε, συλλογικά, είτε όχι θα εγείρουν θέμα περιορισμού της συνεισφοράς τους στο ταμείο υγείας και ο λόγος είναι γιατί το ήδη αυξημένο εργατικό κόστος των τραπεζών θα επιδεινωθεί περαιτέρω με την αύξηση της εισφοράς στο ΓεΣΥ.
Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων με τη συνδικαλιστική πλευρά, θα βρεθεί και πάλι, η αξίωση των τραπεζών για κατάργηση των οριζόντιων αυξήσεων (ετήσιας προσαύξησης και ΑΤΑ) και δεν αποκλείεται η νέα αυτή προσπάθεια των τραπεζών να εκτυλιχθεί υπό τη μεσολάβηση της υπουργού εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου.
Η κ. Αιμιλιανίδου είχε ξεκινήσει αρχές του 2019 να έχει επαφές με τις ηγεσίες των τραπεζών και της ΕΤΥΚ στο πλαίσιο αυτό.
Ωστόσο, οι διαβουλεύσεις της διακόπηκαν λόγω του σχεδίου εθελούσιας εξόδου στην Τράπεζα Κύπρου και της διαμάχης που είχε ξεσπάσει μεταξύ Ελληνικής και ΕΤΥΚ με αφορμή την ετήσια προσαύξηση και τη μη παραχώρηση της ΑΤΑ.
Του Λεύκου Χρίστου
πηγή: Stockwatch

Ικανοποίηση για το διάταγμα κατώτατου μισθού στα Ξενοδοχεία
09/01
Η Συντεχνία Υπαλλήλων Ξενοδοχείων και Κέντρων Αναψυχής (ΣΥΞΚΑ) ΠΕΟ με ανακοίνωση της εκφράζει ικανοποίηση για την έκδοση του διατάγματος για κατώτατο μισθό σε 19 θέσεις εργασίας στην Ξενοδοχειακή Βιομηχανία από την Υπουργό Εργασίας.
Το διάταγμα αποτελεί υλοποίηση της συμφωνίας για την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης για τους όρους απασχόλησης στα Ξενοδοχεία η οποία υπογράφτηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2019.
Η ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ τονίζει ότι τόσο το διάταγμα όσο και η συμφωνία ενσωμάτωσης του δικαιώματος υπηρεσίας στους βασικούς μισθούς των εργαζόμενων μαζί με άλλες τροποποιήσεις στους κανονισμούς για τους όρους Υπηρεσίας στα Ξενοδοχεία, αποτελούν θεμελιώδεις αλλαγές που θέτουν τα εργασιακά πράγματα στην Ξενοδοχειακή Βιομηχανία σε νέες βάσεις και προοπτικές και κυρίως θα βοηθήσουν στην αποτελεσματικότερη προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων από τη μια και την καταπολέμηση του αθέμητου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων από την άλλη.

Η Συντεχνία εκφράζει παράλληλα την ελπίδα ότι θα υπάρξει σεβασμός και εφαρμογή των συμφωνηθέντων από την εργοδοτική πλευρά, πράγμα απαραίτητο για την επικράτηση εργατικής ειρήνης και σταθερότητας στον Τουριστικό Τομέα.

«Είμαστε επίσης βέβαιοι ότι η πιστή εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν θα συμβάλει σημαντικά στην αποκατάσταση της αξιοπρέπειας του επαγγέλματος του ξενοδοχοϋπάλληλου και θα αποτελέσει κίνητρο εισδοχής στο επάγγελμα τόσο των ανέργων όσο και των νέων μας. Η Συντεχνία μας θα εργαστεί με υπευθυνότητα, σοβαρότητα αλλά και με αγωνιστικότητα για επίτευξη αυτών των στόχων», καταλήγει η ανακοίνωση.
Το περί Κατώτατων Μισθών στην Ξενοδοχειακή Βιομηχανία Διάταγμα του 2020 τίθεται σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2020 και σε αυτό περιλαμβάνεται πίνακας τόσο με τον κατώτατο, όσο και τον ωριαίο μισθό για 19 επαγγελματικές κατηγορίες.
Οι μισθοί περιλαμβάνουν πέραν του βασικού μισθού την ΑΤΑ και το δικαίωμα υπηρεσίας. Οι μηνιαίοι μισθοί για τα επαγγέλματα του πίνακα αφορούν εργασία 38 ωρών, εβδομαδιαία σε πενθήμερη βάση. Στο διάταγμα αναφέρεται ότι οι μισθοί για το υφιστάμενο προσωπικό στην ξενοδοχειακή βιομηχανία θα πρέπει να επαναπροσαρμοστούν ανάλογα, εφόσον είναι χαμηλότεροι.
Ενδεικτικά, ο πόρτερ/ υπάλληλος βαλιτσών με υπηρεσία μέχρι 6 μηνών αμείβεται με 870 ευρώ το μήνα ή 5,28 ευρώ την ώρα, ενώ ο ίδιος μισθός προνοείται και για τον βοηθό υπάλληλο υποδοχής με υπηρεσία μέχρι 3 μήνες. Ο μαθητευόμενος ζαχαροπλαστικής με υπηρεσία μέχρι 6 μήνες λαμβάνει κατώτατο μισθό 900 ευρώ ή 5,47 ευρώ την ώρα, ενώ ο γκρουμ/ υπάλληλος υποδοχής δικαιούται τουλάχιστον 935 ευρώ τον μήνα . Καμαριέρα/ρης με υπηρεσία μέχρι 3 μήνες αμείβεται τουλάχιστον με 920 ευρώ τον μήνα, καθαρίστρια/ης με 970 ευρώ και ο υπάλληλος υποδοχής Β και ο υπάλληλος μίνι μπαρ με 1.070 ευρώ.
πηγή: ΠΕΟ (fb)

Σύσκεψη στην ΠΑΣΥΔΥ για τις συντάξεις εκπαιδευτικών
10/01
Νέα κοινή σύσκεψη της ΠΑΣΥΔΥ, των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, ΠΟΕΔ και Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου (ΣΑΚ), θα πραγματοποιηθεί στις 11 σήμερα, στα γραφεία της ΠΑΣΥΔΥ, με θέμα το συνταξιοδοτικό ζήτημα, που αφορά τους εκπαιδευτικούς και γενικά τους κρατικούς υπαλλήλους που μονιμοποιήθηκαν μετά την 1.10.2011.

Στη συνάντηση αναμένεται η ΟΕΛΜΕΚ να καταθέσει την απόφαση της ΠΣΓΑ της Οργάνωσης, τον Δεκέμβριο 2019, για εισήγηση πραγματοποίησης, από κοινού, συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Οικονομικών για στάση που τηρεί η Κυβέρνηση εδώ και 8 χρόνια, για το συνταξιοδοτικό ζήτημα.

Σε ανακοίνωση της, η ΟΕΛΜΕΚ αναφέρει ότι η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη των Γενικών Αντιπροσώπων της ΟΕΛΜΕΚ, που συνήλθε στη Λευκωσία στις 19 Δεκεμβρίου, συζήτησε το θέμα των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων των εκπαιδευτικών που μονιμοποιήθηκαν μετά τον Οκτώβριο 2011.

Σημειώνει ότι μετά την ψήφιση του Νόμου 113(1)2011, με τον οποίο καταργήθηκε η παροχή εφάπαξ ποσού και κρατικής σύνταξης στους δημοσίους υπαλλήλους που μονιμοποιήθηκαν κατά ή μετά την 1η Οκτωβρίου του 2011, ένα μεγάλο ποσοστό των εκπαιδευτικών μελών της ΟΕΛΜΕΚ εργάζονται χωρίς συνταξιοδοτικά ωφελήματα.

Η ΟΕΛΜΕΚ αναφέρει ότι πάγια θέση της είναι η επαναφορά του Κυβερνητικού Επαγγελματικού Σχεδίου Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων που ίσχυαν πριν από τον Οκτώβριο του 2011, για όλους τους εργαζομένους στον Δημόσιο Τομέα, με αναδρομική ισχύ.

Σημειώνει ότι «λόγω της απαράδεκτης κωλυσιεργίας και καθυστέρησης που καταγράφεται για την επίλυση του προβλήματος, για την οποία ευθύνεται αποκλειστικά η κυβέρνηση, καταγράφονται ήδη περιπτώσεις εκπαιδευτικών που αφυπηρετούν χωρίς τη λήψη οποιουδήποτε συνταξιοδοτικού ωφελήματος».

«Κατά συνέπεια, απαιτούμε όπως στους εν λόγω συναδέλφους, οι οποίοι έχουν αφυπηρετήσει χωρίς οποιαδήποτε συνταξιοδοτική κάλυψη, παραχωρηθούν άμεσα συνταξιοδοτικά ωφελήματα με βάση το υφιστάμενο Κυβερνητικό Επαγγελματικό Σχέδιο Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων, λαμβάνοντας υπόψη την ημερομηνία εργοδότησης τους», προσθέτει.
πηγή: Stockwatch

ΠΑΣΥΔΥ: Όχι σε μονομερείς αποφάσεις για συνταξιοδοτικό
10/01
Διάλογο ζητά η ΠΑΣΥΔΥ με το υπουργείο οικονομικών για τη δημιουργία επαγγελματικού σχεδίου σύνταξης και καλεί το υπουργείο οικονομικών να μην προχωρήσει σε μονομερείς αποφάσεις.
Μετά από νέα κοινή σύσκεψη της ΠΑΣΥΔΥ, των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, ΠΟΕΔ και Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου (ΣΑΚ), με θέμα το συνταξιοδοτικό ζήτημα, που αφορά τους εκπαιδευτικούς και γενικά τους κρατικούς υπαλλήλους, ο γενικός γραμματέας Γλαύκος Χατζηπέτρου σε δηλώσεις του κάλεσε σε διάλογο το υπουργείο οικονομικών τονίζοντας ότι «η ΠΑΣΥΔΥ δεν ζητούσε την επαναφορά του σχεδίου που έχει καταργηθεί».
«Αναμένουμε», τόνισε, ότι «θα κληθούμενα συζητήσουμε την εισαγωγή ενός νέου σχεδίου σύνταξης για τους εργαζόμενους στον κρατικό τομέα με παραμέτρους που ισχύουν σε άλλες χώρες».
Επανέλαβε ότι δεν ζητήσαμε και δεν ζητούμε επαναφορά του παλιού σχεδίου.
Απαντώντας σε ερώτηση διευκρίνισε ότι «το παλιό σχέδιο ήταν ένας συνδυασμός σύνταξης και εφάπαξ, ζητούμε και πάλι να διασφαλίζεται και η σύνταξη και το εφάπαξ αλλά με κάποιες διαφοροποιήσεις από το παλιό σχέδιο».
Πρόσθεσε ότι «στο μεταξύ αναμένουμε και την απόφαση του δικαστηρίου σε σχέση με όσους υπηρετούσαν πριν το 2012».
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χατζηπέτρου είπε ότι θεωρούν πως όσοι έχουν προσληφθεί μετά το 2011 θα καλυφθούν από το νέο σχέδιο που θα περάσει.
«Εγώ αντιλαμβάνομαι ότι οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί έχουν μια ιδιαιτερότητα, ότι πολλοί εκπαιδευτικοί αφυπηρέτησαν ή και αφυπηρετούν χωρίς να έχουν κανένα δικαίωμα, το οποίο είναι άδικο», είπε. Αλλά, πρόσθεσε, «θυμάμαι ότι και ο προηγούμενος Υπουργός προτού φύγει είχε αναγνωρίσει αυτό το πρόβλημα και είχε δώσει διαβεβαιώσεις ότι θα πρέπει να το εξετάσει το κράτος και να δώσει λύση, δηλαδή ακόμα και μια χαριστική αποζημίωση».
 Ερωτηθείς ποια είναι τα επόμενα τους βήματα, ο κ. Χατζηπέτρου είπε ότι τα επόμενα βήματα είναι ο διάλογος.
«Εμείς στην ΜΕΠ ή μπορεί να γίνει ένας συνδυασμός σε μια συνάντηση ΜΕΠ και ΜΕΠΕΥ να βρούμε την λύση. Ήδη η ΠΑΣΥΔΥ έχει αναλάβει να ετοιμάσει αναλογιστική μελέτη, διότι είναι κάτι που ενδιαφέρει και τις δύο πλευρές», ενημέρωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηπέτρου «μιλούμε για κάτι το οποίο νομίζω δε θα δημιουργήσει ιδιαίτερο πρόβλημα, θα είναι παραπλήσιο, διότι πλέον οι δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνουν και αναλογικό. Εκείνοι που υπηρετούσαν πριν από το 2011 δεν πλήρωναν αναλογικό».
«Άλλαξαν πολλά πράγματα και νομίζω ότι φτάνει να υπάρχει διάθεση. Εμείς θέλουμε το κράτος εργοδότης να μην εξαντλεί το ενδιαφέρον του και την συμμετοχή του στην συνεισφορά του», πρόσθεσε.
Της Ηρώς Ευθυμίου
πηγή: Stockwatch

Έντονη ανησυχία ΟΕΒ για αλλαγές στο νόμο ταμείων προνοίας
10/01
Η ομοσπονδία εργοδοτών & βιομηχάνων (ΟΕΒ) εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τις προωθούμενες αλλαγές στο νόμο των ταμείων προνοίας και προειδοποιεί ότι η Κύπρος έρθει αντιμέτωπη με την ΕΕ.
Σε σχετική ανακοίνωση τονίζει ότι στηρίζει πλήρως την ενίσχυση των ταμείων προνοίας τα οποία αποτελούν κατακτήσεις των συντεχνιών, της ΟΕΒ και των Συνδέσμων – Μελών της.
Η ΟΕΒ αποδέχεται την ενδυνάμωση του ρόλου τους στο όλο συνταξιοδοτικό σύστημα (δεύτερος πυλώνας συνταξιοδοτικών παροχών) αλλά μόνο μέσα από την παροχή κινήτρων με τρόπο εθελοντικό και συναινετικό και όχι με νομοθετικό καταναγκασμό.
Κατά συνέπεια, η ΟΕΒ διαφωνεί έντονα με τις αλλαγές που έχουν περιληφθεί σε νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στην βουλή και οι οποίες εκφεύγουν των νομικών υποχρεώσεων της Κύπρου που απορρέουν από την εναρμόνιση του εθνικού δικαίου με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συγκεκριμένα, προτείνεται η υποχρεωτική συμμετοχή των εργαζομένων στις περιπτώσεις που προσφέρεται επαγγελματικό συνταξιοδοτικό σχέδιο από την χρηματοδοτούσα επιχείρηση, κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό καθώς παρεμβαίνει στην ελεύθερη διαπραγμάτευση των όρων απασχόλησης ενώ παράλληλα συγκρούεται και με άλλες νομοθεσίες.
Περαιτέρω, προτείνεται απαγόρευση διάλυσης των Ταμείων ενόσω υφίσταται η χρηματοδοτούσα επιχείρηση, δικαίωμα που σήμερα διασφαλίζεται τόσο νομοθετικά όσο και μέσα από τα Καταστατικά των Ταμείων, με την ευθύνη λήψης σχετικής απόφασης να βαρύνει τα μέλη κάθε Ταμείου. Η ΟΕΒ θεωρεί ότι θα πρέπει να τεθεί μεταβατική περίοδος εφαρμογής της πιο πάνω ρύθμισης.
Πέραν τούτων, το νομοσχέδιο απαγορεύει τη δυνατότητα μεταφοράς ταμείων προνοίας ή/και μελών αυτών σε εγκεκριμένα συνταξιοδοτικά σχέδια, στερώντας το δικαίωμα της επιλογής και περιορίζοντας το ρόλο των ασφαλιστικών εταιρειών και άλλων στην λειτουργία ταμείων επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών.
Τέλος, η ΟΕΒ καλεί τη βουλή σε ψήφιση του νομοσχεδίου για να αποφευχθούν οι νομικές περιπέτειες έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αφαίρεση των δύο πιο πάνω προνοιών και εισαγωγή τέτοιων ρυθμίσεων που να διασφαλίζουν τον ρόλο των ασφαλιστικών εταιρειών.
πηγή: Stockwatch

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΟ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΟΕΒ ΓΙΑ ΤΑΜΕΙΑ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
10/01
Η σημερινή ανακοίνωση της ΟΕΒ, με την οποία εν είδη προειδοποίησης καλεί την Βουλή να μην ψηφίσει σημαντικές πρόνοιες του νομοσχεδίου που κατέθεσε η Κυβέρνηση με στόχο την εναρμόνιση της νομοθεσίας της Κύπρου με σχετική οδηγία της Ε.Ε για τα ταμεία συντάξεως και προνοίας, δείχνει ότι στην πράξη η ΟΕΒ κάθε άλλο παρά εννοεί αυτό που γράφει στην ανακοίνωση της, δηλαδή την ενίσχυση των Ταμείων Προνοίας.
Η ΟΕΒ ζητά να μην ψηφιστεί η πρόνοια με βάση την οποία εκεί όπου λειτουργεί Ταμείο Προνοίας, σε αυτό να συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι.
Η ΠΕΟ, θεωρεί ότι αν πραγματικά η πολιτεία θέλει να διευρύνει ένα πετυχημένο κοινωνικό θεσμό, ο οποίος να μπορεί να στηρίζει σημαντικά την αξιοπρεπή διαβίωση των εργαζομένων όταν αφυπηρετούν, εκείνο που επιβάλλεται να κάνει είναι να καθολικεύσει τον θεσμό για όλους τους εργαζόμενους.
Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες της απορρύθμισης, των πιέσεων που ασκούνται από μεγάλη μερίδα των εργοδοτών για μη οργάνωση και για προσωπικά συμβόλαια, η υιοθέτηση θεσμικών μέτρων που να διευρύνουν την κάλυψη των εργαζομένων με ταμεία προνοίας είναι απαραίτητή.
Σε ότι αφορά την απαίτηση της ΟΕΒ για την μεταφορά των Ταμείων Προνοίας ή μελών των Ταμείων Προνοίας, σε σχέδια ασφαλιστικών εταιρειών, ο στόχος είναι προφανή η εξίσωση των συλλογικών κοινωνικών ταμείων με τις ιδιωτικές ασφάλειες, η προώθηση της ιδιωτικής ασφάλισης έναντι της συλλογικής κοινωνικής κάτι για το οποίο εδώ και χρόνια πασχίζουν τα ιδιωτικά συμφέροντα στον τομέα.
Καλούμε την Βουλή να μην αφαιρέσει τις σημαντικές αυτές πρόνοιες από το νομοσχέδιο.
Η ΠΕΟ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για διεύρυνση και ενίσχυση των Ταμείων Προνοίας, για βελτίωση της λειτουργίας, της εποπτείας, της διαφάνειας και του ελέγχου τους προς όφελος όλων των εργαζομένων.

πηγή: ΠΕΟ (fb)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου