Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

Επισκόπηση 09/12 - 15/12

Επισκόπηση 09/12 - 15/12

Θα διεκδικήσουν όλη την ΑΤΑ το 2020
11/12
Την πλήρη επαναφορά του θεσμού της ΑΤΑ, που κουτσουρεύτηκε μετά τα μνημόνια, αλλά και την θέσπιση και προστασία του κατώτατου μισθού προτάσσουν οι συντεχνίες ως βασικές διεκδικήσεις για το 2020, συνεχίζοντας την προσπάθεια αποκατάστασης των μισθών και παρεμφερών ωφελημάτων στα επίπεδα προ κρίσης.
Το τέλος της χρονιάς βρίσκει τις δύο μεγάλες συντεχνίες ικανοποιημένες για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων σε βασικούς τομείς, τη μερική επαναφορά των μισθών και την εφαρμογή του γενικού σχεδίου υγείας.
Δεδομένης της θετικής πορείας της οικονομίας, οι συντεχνίες ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία και ευελπιστούν σε περαιτέρω βελτιώσεις εργασιακών δικαιωμάτων και μισθών.
Ο γενικός γραμματέας της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης αναφέρει στη StockWatch ότι το 2020, θα συνεχίσουμε τους αγώνες στις ίδιες κατευθύνσεις.
«Με δεδομένο ότι το χάσμα μεταξύ μισθών και κερδών έχει διευρυνθεί από το 2012 μέχρι σήμερα κατά 11% σχεδόν, θα εστιάσουμε, ιδιαίτερα στην αύξηση των μισθών.  Το 2020 θα έρθει μπροστά μας και το θέμα της ΑΤΑ, αφού λήγει η προσωρινή συμφωνία και θα δώσουμε μάχη για πλήρη επαναφορά του θεσμού», τονίζει.
Η συμφωνία, που τέθηκε σε ισχύ το 2018 για μια τριετία, προνοεί την καταβολή της μισής ΑΤΑ αναλόγως της πορείας ανάπτυξης της οικονομίας.
Ο κ. Κυρίτσης αναφέρει ότι στο ΑΕΠ τα εισοδήματα που προέρχονται από μισθούς, παραμένουν χαμηλότερα από το 2012, ενώ τα κέρδη είναι περίπου €1,5 δισ. περισσότερα.
«Έχοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα, είχαμε τοποθετήσει το 2019 ως προτεραιότητες την επαναφορά μέσα από την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων, όσων δικαιωμάτων είχαν παραχωρηθεί την περίοδο της κρίσης και τη διεκδίκηση νομοθετικών ρυθμίσεων οι οποίες να προωθούν την υποχρέωση όλων των εργοδοτών να εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις, ενώ για όσους ο κλάδος τους δεν καλύπτεται από συλλογική σύμβαση, να κατοχυρώνουν ελάχιστο μισθό και βασικά εργασιακά δικαιώματα», επισημαίνει.
Στον κοινωνικό τομέα, πρόσθεσε, «εστιάσαμε στην εφαρμογή του ΓεΣΥ, στη βελτίωση των δικαιωμάτων των συνταξιούχων και στην επανεξέταση του πέναλτι του 12%, καθώς επίσης και στην αναστήλωση του κοινωνικού κράτους το οποίο είχε κυριολεκτικά ξηλωθεί».
Ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας αναφέρει ότι η πορεία της οικονομίας το 2019 ήταν θετική με ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, πράγμα που αναμένεται να συνεχιστεί και το 2020 παρά τους εξωγενείς παράγοντες που ενδεχομένως να επιβραδύνουν τον ρυθμό ανάπτυξης.
«Για το 2020, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα της οικονομίας, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε αυξήσεις μισθών στο πλαίσιο της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων δίνοντας έμφαση στα παρεμφερή ωφελήματα όπως είναι τα ταμεία προνοίας και τα ταμεία ευημερίας», υπογραμμίζει.
Ήδη, επισημαίνει, σε αρκετές συμβάσεις που έχουν ανανεωθεί έχουν επιτευχθεί σημαντικές αυξήσεις και σημαντική αύξηση της συνεισφοράς του εργοδότη στα ταμεία προνοίας.
Επιπρόσθετα, το 2020 θα ξεκινήσει διάλογος για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού εν αναμονή της ολοκλήρωσης της μελέτης από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.
Σύμφωνα με τις συντεχνίες, αναμένεται ότι ο διάλογος θα ολοκληρωθεί με επιτυχία λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και υπάρχει θετική πρόθεση από τη κυβέρνηση και το κοινοβούλιο παρά τι αντιδράσεις των εργοδοτών.
Ανησυχίες
Όσον αφορά τις ανησυχίες των συντεχνιών, ο κ. Μάτσας σημειώνει ότι προκαλούν ανησυχία οι ψηλές χρεώσεις των τραπεζών οι οποίες πλήττουν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και η ΣΕΚ θα συνεχίσει να πιέζει για τη ρύθμιση του ζητήματος.
«Το 2020 αναμένεται η εφαρμογή της πράσινης φορολογικής μεταρρύθμισης ενώ χρειάζεται και προσοχή όσον αφορά την ολοκλήρωση της πλήρους φάσης του ΓεΣΥ».
Σε εκκρεμότητα παραμένει και το πέναλτι 12%  όσων αφυπηρετούν στο 63ο έτος της ηλικίας αλλά και το νομοσχέδιο για την ενιαία υπηρεσία επιθεωρητών για να μπορέσει να παταχθεί η αδήλωτη εργασία.
Της Γεωργίας Χαννή
πηγή: Stockwatch

Στο τραπέζι πλήρης κατάργηση της ΑΤΑ
12/12
Μάχη για την ΑΤΑ αναμένεται να δοθεί το 2020 με την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων να απαιτεί την πλήρη κατάργηση της, την ίδια ώρα που οι συντεχνίες θα απαιτήσουν την πλήρη επαναφορά της.
Σε δηλώσεις του στη StockWatch, ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου αναφέρει ότι «τέλος του έτους τελειώνει η μεταβατική συμφωνία και η ομοσπονδία θα επιδιώξει πλήρη, οριστική και μόνιμη κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού της ΑΤΑ».
Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία που συνομολογήθηκε στις 28 Ιουλίου 2017 μεταξύ της υπουργού εργασίας και των κοινωνικών εταίρων προνοεί όπως η ΑΤΑ καταβάλλεται για την περίοδο 2018, 2019 και 2020 υπό την προϋπόθεση ότι κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους υπάρχει θετικό πρόσημο ανάπτυξης της οικονομίας.
Προνοεί επίσης ότι θα καταβάλλεται μία φορά το χρόνο και θα ανέρχεται σε ποσοστό 50% της ετήσιας αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή όπως αυτός υπολογίζεται από τη Στατιστική Υπηρεσία.
Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, τη συντριπτική πλειοψηφία των συλλογικών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα, συνομολογούν η ΟΕΒ από τη μία και η ΣΕΚ και ΠΕΟ από την άλλη.
Σε αντίθεση κατεύθυνση κινούνται οι διεκδικήσεις των συντεχνιών για το 2020. Οι συντεχνίες θα διεκδικήσουν το 2020 την πλήρη επαναφορά του θεσμού της ΑΤΑ, αλλά και την θέσπιση και προστασία του κατώτατου μισθού.
Με βάση προκαταρκτικά στοιχεία και τη συμφωνία που έγινε, η ΑΤΑ περιορίζεται φέτος στο 0,16%.
Της Γεωργίας Χαννή
πηγή: Stockwatch

Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία ΠΕΟ - Pancyprian Federation of Labour PEO
12/12
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΟ - Αποκοπή κονδυλίων από πλειοψηφία Βουλής για Ενιαία Υπηρεσία Επιθεώρησης.
Το έργο της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των εργοδοτών που θέλουν να αυθαιρετούν παραβιάζοντας τις εργατικές νομοθεσίες, ολοκληρώθηκε ψες στη Βουλή των Αντιπροσώπων με την υπερψήφιση κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του κράτους για το 2020, από τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΛΑΜ και Αλληλεγγύης, τροπολογίας με την οποία αποκόπτονται τα κονδύλια που αφορούν την Σύσταση και Λειτουργία της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεώρησης.
Για τους εργαζόμενους είναι πλέον πέραν από ξεκάθαρο ότι οι επανειλημμένες αναβολές που είδαμε να εξελίσσονται εδώ και 2 χρόνια στη ψήφιση του νομοσχεδίου, τα ερωτηματικά και τα προσκόμματα από βουλευτές που δεν τελειώνουν ποτέ, ο διάλογος που ζητούν και πετυχαίνουν, οι εργοδοτικές οργανώσεις που επίσης δεν τελειώνει ποτέ, είναι μέρος μιας καλοστημένης συμπαιγνίας – παράστασης μεταξύ πολιτικών δυνάμεων μεμονωμένων πολιτικών και εργοδοτικών οργανώσεων με στόχο να μην δοθούν εργαλεία και μέσα αποτελεσματικής εφαρμογής των νομοθεσιών.
Εκείνοι οι εργοδότες, που θέλουν να συνεχίσουν τις παρανομίες και την εκμετάλλευση φθηνής εργατικής δύναμης, έχουν εξασφαλίσει υποστήριξη από ένα ετερόκλητο λόμπυ στη Βουλή των Αντιπροσώπων, προκειμένου να μην υιοθετηθεί η νομοθεσία για την σύσταση της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεώρησης.
Τα κόμματα όμως και οι βουλευτές που αγνοούν τόσο προκλητικά τον κοινωνικό διάλογο και την ανάγκη προστασίας των αδύνατων αυτής της κοινωνίας και υποτάσσονται στην βούληση των ισχυρών, πρέπει να γνωρίζουν ότι οι εργαζόμενοι παρακολουθούν. Οι πράξεις μιλούν. ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΛΑΜ και Αλληλεγγύη ενέργησαν εξυπηρετώντας το συμφέρον των εργοδοτικών οργανώσεων σε βάρος των εργαζομένων και της κοινωνίας. Αυτού του είδους οι συμπεριφορές δεν θα μείνουν αναπάντητες και δεν πρόκειται να περάσουν χωρίς την αποφασιστική αντίδραση των εργαζομένων.
Πηγή (Φ.β. ΠΕΟ)

«Εγκληματική» η καταψήφιση Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρητών
12/12
Την έντονη απογοήτευση της για την απόφαση της Βουλής να αποκόψει όλα τα κονδύλια που αφορούσαν τη σύσταση και λειτουργία της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρητών, «η οποία θα συνέβαλε στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και θα διασφάλιζε τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, βάζοντας τάξη στην αταξία που επικρατεί στην κυπριακή αγορά εργασίας», εκφράζει σε ανακοίνωση της, η ΣΕΚ.
 
«Τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, (με εξαίρεση τους βουλευτές Άγγελο Βότση και Μαρίνο Μουσιούττα), ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη και ΕΛΑΜ, καταψήφισαν τα σχετικά κονδύλια και επέλεξαν με τη στάση τους να καταστούν μέρος της αταξίας και της απορρύθμισης που υπάρχει στα εργασιακά πράγματα της Κύπρου τα τελευταία χρόνια», προσθέτει.
 
Αναφέρει, παράλληλα, ότι τα κόμματα με την καταψήφιση επέδειξαν τεράστια ασέβεια απέναντι στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα, «το οποίο ομόφωνα αξίωσε από την κυβέρνηση να καταθέσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στη Βουλή, ενώ έδειξαν και πλήρη περιφρόνηση στο έργο το οποίο παρήξε για δύο και πλέον χρόνια η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας στην οποία το νομοσχέδιο έτυχε εξαντλητικής μελέτης και συζήτησης».
 
«Δυστυχώς με την απόφαση της Βουλής, η Κύπρος παραμένει η μόνη χώρα στην ΕΕ που δεν έχει αυστηρό σύστημα ελέγχου στην αγορά εργασίας με ότι αυτό συνεπάγεται για την τάξη και την ευνομία της πολιτείας», σημειώνει.
 
Η ΣΕΚ εκφράζει, παράλληλα, λύπη, αλλά και θυμό, «γιατί μέσα από την αταξία και την ατιμωρησία θα συνεχίσει να υπάρχει η μαύρη τρύπα που δημιουργείται από την αδήλωτη και την υποδηλωμένη εργασία σε βάρος τόσο του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων όσο και του Φόρου Εισοδήματος».
«Η Βουλή με την απόφαση της έσφαλε. Όσοι καταψήφισαν το κυβερνητικό νομοσχέδιο, (το οποίο φέρει την υπογραφή και τη σφραγίδα της Υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου), ενθαρρύνουν και επιβραβεύουν τους κακούς εργοδότες συντηρώντας τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Οφείλουν να επανορθώσουν αμέσως αίροντας την αδικία που διέπραξαν σε βάρος όλων εκείνων των εργαζομένων (εργοδοτών και μισθωτών), που επιλέγουν να δραστηριοποιούνται σε συνθήκες νομιμότητας», καταλήγει.
Tην έντονη δυσαρέσκεια της για την στάση που τήρησαν τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη και ΕΛΑΜ αναφορικά με την μη ψήφιση του κονδυλιού που προβλέπει την σύσταση Ενιαίας Επιθεώρησης Εργασίας που έχει σαν στόχο την πάταξη της αδήλωτης εργασίας και την οριζόντια εφαρμογή όλων των εργατικών νομοθεσιών, εκφράζει και η ΔΕΟΚ.

 «Τα εμπόδια και τα προσκόμματα που προβάλλονται εδώ και μια τριετία για την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου στην πραγματικότητα ενθαρρύνουν την εργοδοτική ασυδοσία και την εκμετάλλευση σε βάρος των εργαζομένων μάλιστα σε μια περίοδο που η παραβίαση των εργατικών δικαιωμάτων έχει υπερβεί κάθε όριο», προσθέτει σε ανακοίνωσή της.

 Η ΔΕΟΚ καταγγέλλει «την αντεργατική στάση των πιο πάνω κομμάτων» και τα καλεί να αναλογιστούν τις συνέπειες σε βάρος των εργαζομένων από την μη ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου.
 
«Επιτέλους κάποια κόμματα ας προβληματιστούν για τον ιδεολογικό τους προσανατολισμό.
  Δεν είναι δυνατόν στην θεωρία να πλειοδοτούν για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και στην πράξη να στηρίζουν τις παράλογες απαιτήσεις των εργοδοτών. Το παράλογο της στάσης τους αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι τα κονδύλια για την σύσταση Ενιαίας Επιθεώρησης Εργασίας προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό», καταλήγει.
πηγή: Stockwatch

Αλλάζουν ΑΤΑ και προσαυξήσεις στην Τρ. Κύπρου
13/12
Αλλάζει ο τρόπος παραχώρησης ετήσιας προσαύξησης και ΑΤΑ προς το προσωπικό της Τράπεζας Κύπρου για τα έτη 2018 μέχρι το 2020 στο πλαίσιο της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης. Προβλέπεται επίσης μείωση της συνεισφοράς του εργοδότη στο ταμείο προνοίας από 9% στο 8%.
Η Τράπεζα Κύπρου και η ΕΤΥΚ συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο το οποίο περιλαμβάνει τις κυριότερες πρόνοιες που θα διέπουν τη συλλογική σύμβαση του προσωπικού για τα επόμενα τρία χρόνια.
Στην εγκύκλιο της η ΕΤΥΚ επισημαίνει την καλή σχέση που κτίζει με τη νέα διεύθυνση και διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου και επικρίνει τη μονόπλευρη σκέψη και τις μονόπλευρες αποφάσεις, κατά την έκφραση της, του τέως διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας Τζον Χούρικαν.
Η ΕΤΥΚ διαψεύδει επίσης δημοσίευμα της StockWatch που ανέφερε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση γίνεται στο πλαίσιο συνεννόησης για αλλαγή στο σύστημα αμοιβών και προαγωγών.
Η ΕΤΥΚ αναφέρεται στην προσπάθεια στήριξης που παρέχει στην Τράπεζα Κύπρου «που ήδη έχει γίνει σε σημαντικό βαθμό», όπως επισημαίνει, εννοώντας την επιτυχία που σημείωσε το πρόσφατο σχέδιο εθελούσιας εξόδου.
«Επιδιώξαμε το συγκερασμό της στήριξης/ανακούφισης των συναδέλφων αλλά και τη δημιουργία προϋποθέσεων στήριξης της Τράπεζας για να ξεπεράσει τις δυσκολίες της», επισημαίνεται στην εγκύκλιο και προστίθεται:
 «Το πιο σημαντικό σημείο της υπό συζήτηση πρότασης είναι η καινοτομία που για πρώτη φορά δοκιμάζεται στο χώρο μας και αφορά την ετήσια προσαύξηση. Η ετήσια προσαύξηση για το 2018 έχει ήδη παραχωρηθεί, εκείνο που είναι ανοικτό για τη διάρκεια της σύμβασης είναι τα έτη 2019 και 2020».
Βασικά, η ΕΤΥΚ αναγγέλλει λίγες ώρες πριν από τη συνέλευση των μελών της ότι η παραχώρηση της ετήσιας προσαύξησης αναστέλλεται για μία τριετία.
«Η ηγεσία της ΕΤΥΚ εισπράττοντας το αίσθημα της «αδικίας» από πολλούς συναδέλφους, ειδικά τους νεότερους, ότι οι μισθοί τους είναι για πολλά χρόνια καθηλωμένοι, λόγω κρίσης, αποφάσισε ότι ήταν σωστότερο να ρίξει το βάρος της προσπάθειας της στο να ανακουφίσει σε μεγαλύτερο βαθμό όλους αυτούς που είναι «χαμηλόμισθοι», δικαιολογεί την απόφαση της η συντεχνία των τραπεζικών υπαλλήλων.
 «Γι’ αυτό το λόγο, η διαπραγματευτική μας ομάδα επεδίωξε/συμβιβάστηκε σε μια εισήγηση που προβλέπει για το 2019 μια ισόποση αύξηση για όλους τους συναδέλφους ίση με €115,00 το μήνα. Το ίδιο θα ισχύει και για το 2020», σημειώνει.
Η συντεχνία υποστηρίζει ότι το συνολικό κόστος για την τράπεζα παραμένει το ίδιο.
Ισχυρίζεται η συντεχνία ότι η ρύθμιση αυτή δεν καταργεί τις υφιστάμενες μισθολογικές κλίμακες και η αύξηση (€115 + €115) θα είναι εντός των συμφωνημένων με την ΕΤΥΚ κλιμάκων και στην οποία είναι τοποθετημένος ο κάθε υπάλληλος ανάλογα με το βαθμό του.
Από τη συμφωνία ευεργετούνται οι κλητήρες και οι καθαρίστριες.
Για τους γραφείς, η ρύθμιση αυτή ωφελεί ιδιαίτερα όσους είναι στα πρώτα στάδια της κλίμακας του γραφέα, που πιθανόν να είχαν ετήσια προσαύξηση με βάση τις υφιστάμενες κλίμακες €21,20 ή €54,13 ή €84,98.
Για τους υπόλοιπους γραφείς το ποσό των €115,00 είναι περίπου το ίδιο με αυτό που θα έπαιρναν με την προσαύξηση τους με βάσει τις υφιστάμενες κλίμακες.
Η ΕΤΥΚ συνοψίζει τη διευθέτηση αυτή ως εξής:
 «Συνοπτικά μπορεί κάποιος εύκολα να αντιληφθεί ότι όποιος έχει σήμερα €2,500 μηνιαίες απολαβές (βασικό + τιμάριθμο) περίπου θα πάρει τα ίδια λεφτά ως ετήσια προσαύξηση» και προσθέτει:
 «Το ευεργέτημα αυτό επηρεάζει/καλύπτει τις κλίμακες των καθαριστριών, κλητήρων, γραφέων και ειδική κλίμακα. Επίσης όσοι είναι στην κλίμακα του Υποτμηματάρχη θα έχουν μία μικρή διαφορά περίπου €5,00 το μήνα. Ενώ για τους υπόλοιπους αξιωματούχους η διαφορά θα είναι μεγαλύτερη».
Η συντεχνία, στην προσπάθεια της να προλειάνει τυχόν αντιδράσεις, ζητά την κατανόηση προκαταβολικά των διευθυντικών στελεχών» για τη ρύθμιση της διετίας αυτής (2019 – 2020) και τους υπενθυμίζει ότι «από το 2021 θα επανέλθουμε στις συμφωνημένες κλίμακες».
 «Το όφελος των χαμηλόμισθων θα είναι μεν άμεσα (€230) αλλά πολύ μεγαλύτερο μακροχρόνια αφού με τις αυξήσεις (€230) θα τους βοηθήσει άμεσα να ξεπεράσουν τις μικρές ετήσιες προσαυξήσεις της κλίμακας και στο μέλλον».
 «Όλες οι προσαυξήσεις», προσθέτει η ανακοίνωση, «θα είναι μεγαλύτερες των €115 κατ’ έτος, βάσει των υφιστάμενων κλιμάκων».
Η ΕΤΥΚ αναγγέλλει και την αναστολή παραχώρησης της ΑΤΑ η οποία, όπως τονίζει, θα παραμείνει ως έχει.
Σημειώνει ότι θα επανέλθει από 01/01/2021 και θα παραχωρείται με τις προβλεπόμενες αυξήσεις.
Οι εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ έχουν ήδη καταθέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την ανανέωση των  συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα κατάργηση της ΑΤΑ.
Στην ανακοίνωση της ΕΤΥΚ δεν διευκρινίζεται ποιες θα είναι «οι προβλεπόμενες αυξήσεις».
Σε ότι αφορά το ταμείο προνοίας στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι για το 2020 θα είναι στο 8% και από 01/01/2021 στο 9%.
Σήμερα ο εργοδότης καταβάλλει ως συνεισφορά στο ταμείο προνοίας 9%.
Η ΕΤΥΚ εκφράζει ικανοποίηση ότι εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020, η τράπεζα πρέπει να προχωρήσει στη συμπλήρωση των κενών οργανικών θέσεων που θα υπάρχουν, κενές τη δεδομένη στιγμή.
Επαναβεβαιώνει στην πρόταση τη θέση ότι οι συμφωνίες μεταξύ ΕΤΥΚ και Τράπεζας Κύπρου εξακολουθούν να ισχύουν με βάση και τις νέες πρόνοιες της συλλογικής σύμβασης 2018 -2020.
πηγή: Stockwatch

ΠΑΣΥΚΙ: Κραυγή αγωνίας η τρίωρη στάση εργασίας
13/12
Κραυγή αγωνίας η σημερινή τρίωρη στάση εργασίας των κυβερνητικών γιατρών σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια, είπε ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας.
Μιλώντας σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, στα γραφεία της ΠΑΣΥΚΙ, ο κ. Κούμας είπε ότι η ΠΑΣΥΚΙ «αναγκάστηκε ως κραυγή αγωνίας να προβεί στη σημερινή τρίωρη στάση εργασίας».
 
«Η ΠΑΣΥΚΙ αποτελείται από γιατρούς μάχιμους, στην πρώτη γραμμή, οι οποίοι βιώνουν στο πετσί τους τι σημαίνει δημόσιο νοσηλευτήριο και ποιες συνθήκες έχουν διαμορφωθεί πολύ περισσότερο για τους ασθενείς, αλλά και για τους ίδιους τους εργαζόμενους. Αναγκαστήκαμε να προβούμε σε τούτη την τρίωρη στάση εργασίας γιατί γίνεται ένας ατέρμονος διάλογος, διάλογος για χάριν του διαλόγου», συμπλήρωσε.
 
Η απόδειξη, συνέχισε ο κ. Κούμας, «είναι το χθεσινό κείμενο κινήτρων, όπως το έχει ονομάσει ο ΟΚΥΠΥ εκ μέρους του ΔΣ, το οποίο ενώ τις τελευταίες ημέρες γινόταν προσπάθεια εκ μέρους του ίδιου του ΟΚΥΠΥ αλλά και του ίδιου του Υπουργού, πρέπει να πω, ότι διερωτώνταν μα γιατί θα προβούμε σε τρίωρη στάση εργασίας αφού είμαστε σε διάλογος;».
 
«Πάμε χθες, μια ελπίδα ναι ίσως σε ένα βαθμό ικανοποιηθούμε, να αναστείλουμε τα δυναμικά μέτρα. Τι λάβαμε; Λάβαμε ένα κείμενο, το οποίο λίγο πολύ μας είπαν ξέρετε είναι απόφαση του ΔΣ(ΟΚΥΠΥ), και δεν επιδέχεται ιδιαίτερη συζήτηση και αλλαγών. Άρα, για ποιο διάλογο μιλούμε ; », πρόσθεσε.
 
Σημείωσε ότι ο διάλογος για τα κίνητρα των ειδικών άρχισε μέσα Ιουλίου, τον οποίο διεξήγαγε ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΟΚΥΠΥ.
 
«Δηλαδή κάναμε ένα διάλογο, πέντε μήνες περίπου, χωρίς πλαίσιο, εκ του ΔΣ; Ποια είναι η σοβαρότητα αυτού του Οργανισμού; Εμείς πως να το αντιληφθούμε πλέον; Απλώς θα πηγαίνουμε εκεί πέρα, σε κάποιες συναντήσεις; Δεν συμφωνείται τελικό κείμενο και ξαφνικά μας λεν ότι ναι, αποφασίσαμε, πάρτε το, ευχαριστούμε, γεια; Αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό, γιατί σίγουρα το περιεχόμενο του συγκεκριμένου εγγράφου, εμείς το έχουμε ονομάσει με μία λέξη: Αντικίνητρα. Και ανάγεται ένα εύλογο ερώτημα: Αντιλαμβάνεται επιτέλους ο ΟΚΥΠΥ τι σημαίνουν δημόσια νοσηλευτήρια; Ποιος είναι ο ρόλος τους στην κοινωνία, ο χαρακτήρας τους ;», ανέφερε.
 
Όπως είπε, «έχουμε την αίσθηση ή δεν αντιλαμβάνονται ή πλέον οι συγκεκριμένες προτάσεις που ισούνται με αντικίνητρα, ναι έχουν σκοπό να εξωθήσουν τους γιατρούς ή ένα μεγάλο αριθμό προς τα έξω, με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον, για την βιωσιμότητα των δημοσίων νοσηλευτηρίων, με τελικό αποδέκτη τον Κύπριο ασθενή και δυνητικά έκαστο από εμάς».
 
Σημείωσε ότι δεν είναι μόνο τα θέματα των κινήτρων και ιδιαίτερα οικονομικά κίνητρα.
 
«Η ΠΑΣΥΚΙ έχει καταθέσει μια σφαιρική πρόταση από την αρχή. Ότι δεν είναι μόνο θέμα κινήτρων. Είναι να δημιουργήσουμε ένα φυσιολογικό, εργασιακό περιβάλλον για τους γιατρούς του δημοσίου, ώστε με τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στα πλαίσια του ΓεΣΥ, να μην σκέφτονται συνεχώς να φύγουν από το δημόσιο. Αυτό έχει δημιουργηθεί», πρόσθεσε.
 
Ο κάθε γιατρός, συνέχισε ο κ. Κούμας, μπορεί και γνωρίζει να κάνει κάποιες απλές αριθμητικές πράξεις.
 
«Αν συνεχώς τον κεντρίζουμε, να σκέφτεται ότι ναι, αν μείνω εδώ θα παίρνω τόσα, με χειρότερες εργασιακές συνθήκες, ενώ αν πάω στον ιδιωτικό τομέα του ΓεΣΥ θα λαμβάνω περισσότερα, αυτό το αποδεικνύει και το περιεχόμενο του εγγράφου. Υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση. Ναι θα χάσουμε γιατρούς. Τι σημαίνει αυτό το πράγμα; Ιδιαίτερη εμπειρογνωμοσύνη απώλεια της από τα δημόσια νοσηλευτήρια. Το κενό που δημιουργείται είναι δυσανάλογο. Δεν μπορεί να καλυφθεί ούτε άμεσα», πρόσθεσε.
 
Ο κ. Κούμας ανέφερε ότι αυτό που τους έδωσε χθες ο ΟΚΥΠΥ και ενοχλεί ιδιαίτερα είναι ότι απουσιάζει η προοπτική.
 
«Δεν ζητούμε χρυσές αμοιβές, όπως κάποιοι προσπαθούν να το παρουσιάσουν. Η βασική παράμετρος που τέθηκε είναι να είναι βιώσιμος ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας. Με τα δεδομένα που ακούσαμε, ναι πολύ φοβόμαστε ότι πλέον μπαίνει το ερώτημα κατά πόσο θα είναι βιώσιμος;. Αντιλαμβανόμαστε ότι θα υπήρχαν ελλείμματα. Γνωρίζουμε το νόμο που λέει ότι τα πέντε πρώτα χρόνια θα καλύπτει το κράτος. Όμως, δεν έχουμε δει ακόμα μέσα και από αυτό το έγγραφο ή μέσα από το διάλογο ότι υπάρχει προοπτική σιγά-σιγά αυτά ελλείμματα να μειωθούν και να γίνει και κερδοφόρος. Φυσικά, το κερδοφόρος εμείς το αντιλαμβανόμαστε κάπως διαφορετικά», συμπλήρωσε.
 
Ο κ. Κούμας είπε ότι απουσιάζει συντονισμός από όλους τους αρμόδιους φορείς, Υπουργείο, ΟΑΥ, ΟΚΥΠΥ και πρόσθεσε ότι η βασική προϋπόθεση επιτυχίας του ΓεΣΥ είναι εύρωστα δημόσια νοσηλευτήρια.
 
Ανέφερε, παράλληλα, ότι «χάσαμε περίπου 100 γιατρούς».
 
«Αντιλαμβάνομαι, θα μου πουν έχουν προσλάβει. Δεν έχουν προσλάβει, όμως,
 σίγουρα 100. Το κενό είναι εκεί πέρα. Δημιουργείται και έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις», συμπλήρωσε.
     
 Ο κ. Κούμας ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι δεν βλέπουν προοπτική και σημείωσε ότι τους υποσχέθηκαν πολλά πράγματα εδώ και τρία χρόνια σχεδόν και δεν βλέπουν να εφαρμόζεται τίποτα.
 
«Τα νοσοκομεία, δυστυχώς, πηγαίνουν βήμα πίσω, όχι βήμα μπροστά. Γι΄ αυτό είχαμε εξαγγείλει την τρίωρη στάση εργασίας. Γι΄ αυτό και την εφαρμόζουμε ως κραυγή αγωνίας για το μέλλον των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Η κραυγή αυτή αγωνίας και η προσπάθεια ευαισθητοποίησης όλων των φορέων που αποφάσισαν και μπορούν να αποφασίσουν, μπορούμε να πούμε ότι σε ένα βαθμό, ναι έχει κάπου αρχίσει ίσως να ευαισθητοποιεί», συμπλήρωσε.
 
Τα κρατικά νοσηλευτήρια, συνέχισε, πρέπει να διασωθούν και πρέπει να διατηρήσουν το ρόλο και το χαρακτήρα τους .

 «Δεν είναι αυτοσκοπός η αντιπαράθεση. Έχουμε σπουδάσει ιατρική. Αλλά είμαστε υπόχρεοι ως μάχιμοι γιατροί να διασφαλίσουμε ένα καθολικό ισότιμο σύστημα υγείας προς έκαστο από εμάς, ανεξαρτήτως ποιος είναι», ανέφερε.

 Σε ερώτηση αν έχουν ικανοποιηθεί κάποια από αυτά που πρότειναν στον ΟΚΥΠΥ, ο κ. Κούμας είπε πως «μπορώ να πω τίποτα» και πρόσθεσε ότι είπαν από την αρχή ότι θέλουν ένα βασικό εισόδημα, ώστε οι γιατροί να γνωρίζουν από την αρχή τι θα λαμβάνουν, να ξέρουν την προοπτική τους.  
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κούμας είπε ότι ευελπιστούν ότι ο ΟΚΥΠΥ, όπως και όλοι οι εμπλεκόμενοι αρμόδιοι φορείς, θα λάβουν το μήνυμα: «Σκοπός δεν είναι η αντιπαράθεση ούτε να κλιμακώσουμε τα μέτρα - έχουμε την εξουσιοδότηση πλέον από τις Γενικές μας Συνελεύσεις να προχωρήσουμε σε αυτό-, αλλά το μήνυμα που στέλνουμε είναι ότι πρέπει να σωθούν τα δημόσια νοσηλευτήρια. Θα συνδράμουμε στο μέγιστο σε αυτό, όπως μπορούμε όμως».

 «Πολύ ευχαρίστως να συνεχίσουμε να συζητήσουμε μαζί τους, αλλά όπως πρέπει πλέον. Τεκμηριωμένα και ειλικρινά. Αυτό που μας έδωσε χθες (ΟΚΥΠΥ) αποδεικνύει ότι δεν έχουν κάνει ειλικρινή διάλογο μαζί μας τους προηγούμενους πέντε μήνες. Από το τελευταίο έγγραφο εργασίας που είχαμε, είναι χειρότερο αυτό. Άρα, αποδεικνύει κάποια πράγματα, ποιος κάνει ή επιδιώκει σωστό και ειλικρινή διάλογο στο τέλος της ημέρας», κατέληξε.
πηγή: Stockwatch

 CDB Bank: Αναδρομική παραχώρηση ΑΤΑ και προσαυξήσεων
13/12
H CDB Bank δεσμεύτηκε να παραχωρήσει αναδρομικά την ΑΤΑ και τις προσαυξήσεις, αναφέρει η ΕΤΥΚ σε εγκύκλιο της.
Σημειώνεται ότι μέσα στο πλαίσιο των προσπαθειών για συμμόρφωση της τράπεζας με τις συμβατικές της υποχρεώσεις και τον νόμο, η οργάνωση κάλεσε με επιστολή της στις 18/11/2019 την Τράπεζα να προχωρήσει στην παραχώρηση των ετησίων προσαυξήσεων και της ΑΤΑ, προειδοποιώντας ταυτόχρονα πως η συνέχιση της άρνησής της θα προκαλούσε τη λήψη μέτρων από την πλευρά μας.
Σύμφωνα με την ΕΤΥΚ, η διοίκηση της CDB Bank δεν ανταποκρίθηκε στην επιστολή αυτή, με αποτέλεσμα, στις 6 Δεκεμβρίου 2019, οι δικηγόροι της οργάνωσης, με σχετική επιστολή τους, εκ μέρους μελών της Οργάνωση, να προειδοποιήσουν την Τράπεζα πως αν δεν προχωρούσε αμέσως στην τήρηση των συμβατικών και νομικών της υποχρεώσεων, με την αναδρομική παραχώρηση από 01.01.2019 της ετήσιας προσαύξησης και της ΑΤΑ, τότε θα ήταν υποχρεωμένοι να κινηθούν νομικά εναντίον των μελών της Διοίκησης της Τράπεζας.
«Μετά την εξέλιξη αυτή, η Διοίκηση της Τράπεζας ενημέρωσε τους Δικηγόρους μας, ότι θα προχωρήσει άμεσα στην τήρηση των συμβατικών και νομικών της υποχρεώσεων με την παραχώρηση της προβλεπόμενης από τις μεταξύ μας συμφωνίες, ετήσιας προσαύξησης και της ΑΤΑ, αναδρομικά από 01.01.2019», σημειώνεται.
Η ΕΤΥΚ χαιρετίζει την απόφαση αυτή της Τράπεζας και μετά τη συμμόρφωση της με τις υφιστάμενες συμφωνίες, μπορεί να αρχίσει ένας ουσιαστικός μεταξύ μας διάλογος για ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης.
πηγή: Stockwatch

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου