Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019

Επισκόπηση 01/06 – 09/06

Επισκόπηση 01/06 – 09/06

Με προϋποθέσεις ο διάλογος μεταξύ συντεχνιών – ΑΗΚ
01/06/2019
Η ΑΗΚ θα καλέσει σε διάλογο τις συντεχνίες των εργαζομένων για αποφόρτιση του κλίματος, αλλά θα πρέπει να αποσυρθούν οι ιδιωτικές ποινικές αγωγές κατά των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, δήλωσε η Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ, Έμιλυ Γιολίτη.
 
«Θα καλέσουμε τις συντεχνίες για συνάντηση» δήλωσε στο ΚΥΠΕ η κ. Γιολίτη, προσθέτοντας πως το ΔΣ είναι θετικό στο να υπάρξει μια αποφόρτιση του κλίματος.

Λέγοντας πως οι θέσεις του ΔΣ έχουν ήδη μεταφερθεί στις συντεχνίες και πως δεν άλλαξε κάτι, η κ. Γιολίτη σημείωσε πως «βεβαίως εμείς θέλουμε οι συντεχνίες να δείξουν μια καλή θέληση».

«Εμείς θα τους καλέσουμε ξανά σε διάλογο, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι δεν εύκολο να μιλά κάποιος με ποινικό αντίδικο», είπε.
 
Η κ. Γιολίτη εξήγησε ότι έχουν καταχωρηθεί ιδιωτικές ποινικές εναντίον εκάστου μέλους του ΔΣ για περιφρόνηση των αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου.
 
«Εμείς καλούμε τις συντεχνίες ως ένδειξη καλής θέλησης να αποσύρουν τις ιδιωτικές ποινικές που άρχισαν και θα τους καλέσουμε σε διάλογο», είπε.
 
«Εμείς επιθυμούμε να υπάρχει ένα καλό κλίμα, αλλά το καλό κλίμα διαλόγου πρέπει να είναι αμφίδρομο και είναι δύσκολο ως ποινικοί αντίδικοι να έχουμε αυτό το καλό κλίμα και συνεπώς τους καλώ να αποσύρουν τις ιδιωτικές ποινικές», κατέληξε.

Η διαφορά μεταξύ των συντεχνιών της ΑΗΚ (ΕΠΟΠΑΗ – ΣΕΚ, ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ, ΣΕΠΑΗΚ) και του ΔΣ, μεταξύ άλλων άλλων, αφορά τον τερματισμό των αποκοπών στους μισθούς του προσωπικού μετά την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, το οποίο έκρινε αντισυνταγματική τη νομοθεσία για μείωση των απολαβών των δημοσίων υπαλλήλων και τη διατήρηση του Ταμείου Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης στο οποίο η ΑΗΚ ως εργοδότης συνεισφέρει 5,9% επί των μισθών των εργαζομένων, παράλληλα με την συνεισφορά του εργοδότη, σε πρώτη φάση, ύψους 1,85% για το ΓΕΣΥ.

πηγή: Stockwatch

Παρέμβαση προεδρικού για προϋποθέσεις Γιολίτη
03/06
Το προεδρικό  παρενέβη και η αξίωση της προέδρου του ΔΣ της ΑΗΚ Έμιλυς Γιολίτη να αποσυρθούν οι ιδιωτικές ποινικές αγωγές υπαλλήλων της αρχής εναντίον των μελών του ΔΣ του οργανισμού, πριν γίνουν οποιεσδήποτε διαβουλεύσεις με τις συντεχνίες, φαίνεται να τίθεται στο περιθώριο.
Οι πληροφορίες που συγκέντρωσε η StockWatch, φέρουν τον πρόεδρο Αναστασιάδη να έχει υποδείξει στη διοίκηση της ΑΗΚ να δώσει συνέχεια στο διάλογο που ο ίδιος έχει ξεκινήσει με τις ηγεσίες των μεγάλων συντεχνιών, πάνω σε δύο βασικά σκέλη.
Στην εφαρμογή της συμφωνίας πλαίσιο που είχε συνομολογηθεί τον Μάιο του 2018 μεταξύ υπουργείου οικονομικών και των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΣΕΚ και ΠΕΟ για σταδιακή αποκατάσταση των μισθών στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και στη διατήρηση μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ του συμπληρωματικού ταμείου υγείας που ισχύει στον οργανισμό με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται.
Οι συντεχνίες από την πλευρά τους δεσμεύτηκαν να μην προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις ενόσω ο διάλογος με την εργοδοτική πλευρά θα είναι σε εξέλιξη, κάτι το οποίο έθεσαν οι ηγεσίες των οργανώσεων ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ στη συνάντηση τους με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας την περασμένη Παρασκευή.
Ωστόσο, ακολούθησαν οι δηλώσεις της κ. Γιολίτη στο ΚΥΠΕ που προκάλεσαν την αντίδραση των συντεχνιών με αποτέλεσμα να υπάρξει υποτροπή στις προσπάθειες για ειρηνική επίλυση των διαφορών.
Ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας ανέφερε στη StockWatch ότι η άτυπη συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη Παρασκευή στη σύσκεψη με τον ΠτΔ προβλέπει έναρξη διαλόγου μεταξύ των τεσσάρων κλαδικών συντεχνιών με τη διοίκηση του οργανισμού, τόσο σε σχέση με την αποκατάσταση των μισθών, όσο και με τη διατήρηση του ταμείου υγείας που καλύπτει όλους τους εργαζόμενους στην ΑΗΚ.
Αναφερόμενος στην αξίωση και προϋπόθεση που έθεσε η πρόεδρος της αρχής προς τους εργαζόμενους για απόσυρση των ατομικών προσφυγών εναντίον των μελών του ΔΣ της αρχής με αφορμή την απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου που έκρινε ως αντισυνταγματικές τις αποκοπές μισθών και ωφελημάτων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, ο κ. Μάτσας σημείωσε ότι οι προσφυγές αυτές έγιναν ατομικά από επηρεαζόμενους υπαλλήλους.
 «Δεν προσέφυγαν στο δικαστήριο οι συντεχνίες», υπέδειξε, τονίζοντας ότι «το συνδικαλιστικό κίνημα αναμένει το αποτέλεσμα της απόφασης που θα εκδώσει η ολομέλεια του ανωτάτου, μετά τις εφέσεις που έχει υποβάλει η νομική υπηρεσία εκ μέρους του κράτους, ως εργοδότη».
«Επομένως δεν υπάρχει βάση στην αξίωση της προέδρου της ΑΗΚ»,  παρατήρησε ο γγ της ΣΕΚ εκφράζοντας την ελπίδα ότι «ο διάλογος των εκπροσώπων των εργαζομένων θα ξεκινήσει από εκεί που έχει τελειώσει στη συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη».
Ειδικότερα για το θέμα των υφιστάμενων ταμείων υγείας οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δηλώνουν ότι η συμφωνία που έχει επιτευχθεί κατά τη συνάντηση με τον ΠτΔ παραπέμπει στη συζήτηση του θέματος μεταξύ των εκπροσώπων των εργαζομένων με τον κάθε ημικρατικό οργανισμό ξεχωριστά.
Στόχος, λένε, είναι να μην περιορίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων που προκύπτουν από τη διαχρονική λειτουργία αυτών των ταμείων, τα οποία ουσιαστικά θα πρέπει να προσφέρουν συμπληρωματική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πέραν του ΓεΣΥ.
Αντιδρούν οι εργοδοτικές οργανώσεις
Οι εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, επέκριναν έντονα τις συντεχνίες στην ΑΗΚ, με αφορμή τις αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων τους για λήψη δυναμικών μέτρων, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους για αποκατάσταση των μισθών και διατήρησης του ταμείου υγείας.
Η γενική διευθύντρια εργασιακών σχέσεων της ΟΕΒ Λένα Παναγιώτου υποστήριξε ότι τυχόν ικανοποίηση των αιτημάτων των συντεχνιών χωρίς να ληφθούν υπόψη οι οικονομικές δυνατότητες της αρχής, θα προκαλέσει ανυπέρβλητα προβλήματα στον οργανισμό που θα κληθεί να βγάλει από τα ταμεία του δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να αποκαταστήσει μισθούς και ωφελήματα.
Χαρακτήρισε πρόκληση για το σύνολο των πολιτών την απειλή για λήψη δυναμικών μέτρων και ενδεχόμενης διακοπής της παροχής ενέργειας εν μέσω μάλιστα της τουριστικής περιόδου.
Οι εργοδοτικές οργανώσεις υποδεικνύουν προς τις συντεχνίες σεβασμό στον κώδικα και στη συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα που παρέχεται για τυχόν δυναμικά μέτρα σε ουσιώδεις υπηρεσίες και οργανισμούς και καλούν το συνδικαλιστικό κίνημα ν προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με καλή θέληση.
Του Λεύκου Χρίστου
πηγή: Stockwatch

Διαβεβαιώσεις κυβέρνησης για διάλογο ΑΗΚ, συντεχνιών
03/06
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου διαβεβαίωσε ότι θα διεξαχθεί διάλογος για τη διαφορά που προέκυψε μεταξύ του διοικητικού συμβουλίου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) και των συντεχνιών.
«Ο διάλογος θα διεξαχθεί όπως προβλέπεται από τη συμφωνία του 2004», είπε ο κ. Προδρόμου μετά τη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με τις ηγεσίες των εργοδοτικών οργανώσεων ΚΕΒΕ και ΟΕΒ, στην οποία συζητήθηκε και το θέμα της απεργίας σε ουσιώδεις υπηρεσίες, στην παρουσία των υπουργών οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη.
Υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε πρόσφατα συνάντηση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για αυτό το θέμα και υπάρχει συναντίληψη ότι με τη συμφωνία που υπάρχει από το 2004, εφόσον αυτή τηρείται, όσον αφορά τη ρύθμιση των απεργιών σε οργανισμούς που παρέχουν ουσιώδεις υπηρεσίες, «θα μπορούμε να βρούμε μια ικανοποιητική λύση».
«Η συγκεκριμένη περίπτωση που εξετάστηκε τις προηγούμενες μέρες για αυτά που συμβαίνουν σε ημικρατικούς οργανισμούς και συγκεκριμένα στην ΑΗΚ και η συναντίληψη που φαίνεται να υπάρχει για τη ρύθμιση της συμφωνίας του 2004 μπορεί να δώσει απαντήσεις», πρόσθεσε.
 «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επιφυλάχθηκε να δούμε τη συμφωνία αυτή να λειτουργεί. Υπενθυμίζουμε ότι η συμφωνία αυτή σε εποχές που ήταν άλλη η κυβέρνηση είχε επιτευχθεί προκειμένου να μη γίνει νομοθετική ρύθμιση», πρόσθεσε.
Μόνιμο αίτημα η ρύθμιση απεργιών
Σε ιδιαίτερα έντονο ύφος ήταν οι δηλώσεις του προέδρου του ΚΕΒΕ Χριστόδουλου Αγκαστινιώτη και του πρόεδρου της ΟΕΒ Γεώργιου Πέτρου, οι οποίοι τόνισαν ότι είναι μόνιμο αίτημα τους προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, η ρύθμιση των απεργιών σε ουσιώδεις υπηρεσίες.
Ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι «κανείς δεν μπορεί να κρατεί σε ομηρία την οικονομία εκμεταλλευόμενος τη θέση την οποία κατέχει ως εργαζόμενος».
Ο κ. Αγκαστινιώτης έστειλε επίσης το μήνυμα ότι «ποτέ δεν θα επιτρέψουμε κάποιος να κρατεί σε ομηρία την οικονομία της Κύπρου, είτε ονομάζεται εργάτης των λιμανιών, είτε εργάζεται στην ΑΗΚ ή οποιοδήποτε άλλο οργανισμό».
Σημείωσε ακολούθως ότι «θα πρέπει να τηρείται ο κώδικας βιομηχανικής κατάρτισης ώστε να αποφεύγονται οι απεργίες και η ομηρία της οικονομίας σε χέρια των ολίγων».
Ο πρόεδρος της ΟΕΒ Γεώργιος Πέτρου αφού εξέφρασε ικανοποίηση από την παρέμβαση του προέδρου Αναστασιάδη η οποία είχε ως αποτέλεσμα να αποφευχθεί η απεργία στην ΑΗΚ, τόνισε ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. 
«Δεν μπορεί μικρές ομάδες οι οποίες κρατούν στα χέρια τους την οικονομία να αποφασίζουν και όποτε και όταν θέλουν να νεκρώνει η οικονομία», τόνισε.
Υπενθυμίζεται ότι η διαφορά που προέκυψε μεταξύ των συντεχνιών της ΑΗΚ και του ΔΣ αφορά, μεταξύ άλλων, τον τερματισμό των αποκοπών στους μισθούς του προσωπικού, μετά την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, το οποίο έκρινε αντισυνταγματική τη νομοθεσία για μείωση των απολαβών των δημοσίων υπαλλήλων και τη διατήρηση του Ταμείου Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης, στο οποίο η ΑΗΚ ως εργοδότης συνεισφέρει 5,9% επί των μισθών των εργαζομένων, παράλληλα με τη συνεισφορά του εργοδότη, σε πρώτη φάση, ύψους 1,85% για το ΓεΣΥ.
Της Ηρώς Ευθυμίου
πηγή: Stockwatch


Διάλογος ΑΗΚ - συντεχνιών σε 4 άξονες

05/06
Πάνω σε τέσσερις βασικούς άξονες θα κινηθεί ο κοινωνικός διάλογος που θα ξεκινήσει μεταξύ της διοίκησης της αρχής ηλεκτρισμού και των ηγεσιών των τεσσάρων κλαδικών συντεχνιών που είναι οργανωμένες στην ΑΗΚ.
Στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων που θα αρχίσει την ερχόμενη Δευτέρα περιλαμβάνεται το στρατηγικό σχέδιο για τη βιωσιμότητα της αρχής ενόψει των νέων δεδομένων που διαμορφώνονται στον τομέα της ενέργειας, η συνέχιση του συμπληρωματικού σχεδίου υγείας το οποίο εφαρμόζεται επί δεκαετίες στην ΑΗΚ και καλύπτει όλο το εργατικό δυναμικό του οργανισμού, οι διαδικασίες για την πλήρωση δεκάδων θέσεων προαγωγών οι περισσότερες εκ των οποίων είναι σε εκκρεμότητα από την περίοδο της οικονομικής κρίσης του 2013 και οι αποφάσεις του διοικητικού δικαστηρίου σε σχέση με τις αποκοπές μισθών και ωφελημάτων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Όπως ανέφεραν στη StockWatch εκπρόσωποι της διοίκησης της ΑΗΚ και  των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ο διάλογος των δύο μερών εντάσσεται στο πλαίσιο των θεσμοθετημένων διαδικασιών που προβλέπονται από τον κώδικα βιομηχανικών σχέσεων και των κανονισμών που διέπουν τη λειτουργία της αρχής.
Οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν ότι εν μέσω των διαπραγματεύσεων δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε δυναμική αντίδραση.
Συμφωνήθηκε επίσης ότι πέραν από την αναμενόμενη απόφαση της ολομέλειας του ανωτάτου που θα εξετάσει τις εφέσεις που κατέθεσε ο γενικός εισαγγελέας εκ μέρους της κυβέρνησης κατά της απόφασης του διοικητικού δικαστηρίου, η επίλυση των άλλων βασικών θεμάτων θα πρέπει να εξευρεθεί σε ένα χρονικό διάστημα περίπου δύο μηνών.
Ο δύο πλευρές δήλωσαν ότι θεωρούν ως δεδομένο το σεβασμό προς τις δικαστικές αποφάσεις και συμφώνησαν ότι η απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου δεν θα αποτελέσει αιτία αντιπαράθεσης από τη στιγμή που αναμένεται τελεσίδικη απόφαση από την ολομέλεια του ανωτάτου.
Οι συναντήσεις των εκπροσώπων των εργαζομένων με τη διοίκηση και τη διεύθυνση της ΑΗΚ, θα γίνεται δύο φορές τη βδομάδα.
Τα δύο μέρη συμφώνησαν ακόμη ότι στη διάρκεια των μεταξύ τους διαπραγματεύσεων θα τηρηθεί εμπάργκο δηλώσεων.
Σε ότι αφορά το επίμαχο ζήτημα των διαδικασιών που θα πρέπει να εφαρμόζεται σε περιπτώσεις απεργιακών κινητοποιήσεων σε ουσιώδεις για την οικονομία οργανισμούς, αυτό θα επικαιροποιηθεί στο πλαίσιο διαλόγου μεταξύ των τριών κοινωνικών εταίρων. Του κράτους, των εργοδοτών και των συντεχνιών.
Σημειώνεται ότι η πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ Έμιλυ Γιολίτη απέσυρε την προϋπόθεση που έθεσε δημόσια ότι για να προσέλθει η διοίκηση του οργανισμού σε διάλογο με τις συντεχνίες θα πρέπει πρώτα να αποσυρθούν οι αγωγές  που κίνησαν υπάλληλοι σε βάρος των μελών του συμβουλίου εξ αφορμής της απόφασης του διοικητικού δικαστηρίου.
Οι δηλώσεις της προέδρου της αρχής είχαν γίνει μετά τη σύσκεψη που είχε ο πρόεδρος Αναστασιάδης με τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΠΑΣΥΔΥ και ΔΕΟΚ κατά την οποία είχε συμφωνηθεί η έναρξη κοινωνικού διαλόγου σε σχέση με θέματα που άπτονται των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες, τα ταμεία υγείας, στους ημικρατικούς οργανισμούς και τα ζητήματα που προκύπτουν από τη σταδιακή αποκατάσταση μισθών και απολαβών στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα σε συνάρτηση και με την αναμενόμενη απόφαση της ολομέλειας του ανωτάτου δικαστηρίου.
Όπως έγραψε η StockWatch, ευθύς μετά τις δηλώσεις Γιολίτη παρενέβη ο πρόεδρος Αναστασιάδης και υπέδειξε ότι ο οργανισμός θα πρέπει να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου με τις ηγεσίες των εργαζομένων στην ΑΗΚ, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και σε συνέχεια των όσων είχαν κωδικοποιηθεί στη συνάντηση του ιδίου με τους γενικούς γραμματείς της ΣΕΚ, της ΠΕΟ, της ΠΑΣΥΔΥ και της ΔΕΟΚ.
Το ΔΣ της ΑΗΚ και οι συντεχνίες με χθεσινή κοινή ανακοίνωση τους, τεσσάρων γραμμών, δημοσιοποίησαν την έναρξη εντατικού διάλογου στο πλαίσιο των θεσμοθετημένων διαδικασιών όπως προβλέπονται και από τους κανονισμούς.
Τη σχετική ανακοίνωση προσυπόγραψαν η πρόεδρος του ΔΣ της αρχής και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΕΠΟΠΑΗ, ΣΗΔΗΚΕΚ-ΑΗΚ, ΣΕΠΑΗΚ και ΣΥΒΑΗΚ.
Του Λεύκου Χρίστου
πηγή: Stockwatch

Σύντομα σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης στη Cyta
05/06/2019
Σε προχωρημένο στάδιο μελέτης σχεδίου πρόωρης αφυπηρέτησης βρίσκεται η Cyta που έχει περιλάβει σχετικό κονδύλι στον προϋπολογισμό της.
Εκπρόσωπος του οργανισμού ανέφερε στη StockWatch ότι το σχέδιο θα υποβληθεί για έγκριση στη διοίκηση και στα αρμόδια σώματα της πολιτείας, με στόχο την προκήρυξη του ανάμεσα στο προσωπικό το συντομότερο.
Το κονδύλι που έχει περιληφθεί στον προϋπολογισμό ανέρχεται στα €7 εκ.
Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, στόχος της Cyta είναι να αποχωρήσουν 70-100 άτομα από το σύνολο των 1.607 υπαλλήλων.
Γ.Χ.
πηγή: Stockwatch

Αντιδράσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων στο κοινό έγγραφο ΟΕΒ-ΚΕΒΕ
05/06/2019
Αντιδράσεις εκ μέρους συνδικαλιστικών οργανώσεων προκάλεσε το κοινό Έγγραφο που έδωσαν στη δημοσιότητα ΟΕΒ και ΚΕΒΕ ύστερα από συνάντησή τους την Τρίτη με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Στο έγγραφο, το οποίο έχει δοθεί στη δημοσιότητα, διατυπώνονται μεταξύ άλλων θέσεις υπέρ της άρσης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, της παρέμβασης των οργανώσεων στο θέμα των αποκοπών των δημοσίων υπαλλήλων και της νομοθετικής ρύθμισης των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες. Καταπιάνεται επίσης με το θέμα των αποκοπών για το Γενικό Σύστημα Υγείας ( ΓΕΣΥ) και τις επιβαρύνσεις που επιβλήθηκαν προς τις επιχειρήσεις.

Ιδιαίτερη ήταν η αντίδραση ΣΕΚ και ΠΕΟ, στις τοποθετήσεις των εργοδοτικών οργανώσεων στο θέμα του ΓΕΣΥ λίγες μόνο μέρες μετά την έναρξη εφαρμογής του. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις χαρακτήρισαν άτοπες και ξένες προς την ομαλή λειτουργία του συστήματος τις συγκεκριμένες τοποθετήσεις. Επίσης χαρακτηρίστηκαν άνευ ουσίας οι τοποθετήσεις τους στο θέμα του δικαιώματος της απεργίας στις ουσιώδεις υπηρεσίες αλλά και όσον αφορά τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

ΣΕΚ: Εγείρονται ζητήματα που αλλοιώνουν τον κοινωνικό διάλογο
Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ανέφερε ότι στο έγγραφο «εγείρονται ζητήματα και θέματα που αλλοιώνουν τη θεσμοθετημένη διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου μέσω του εργατικού συμβουλευτικού σώματος και αγγίζουν και θέματα που δεν τους αφορούν τους ίδιους ως εργοδοτικές οργανώσεις», όπως το θέμα της τροποποίησης του συντάγματος, η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων και η επαναφορά των αποκοπών στη βάση των δικαστικών αποφάσεων.

Εξέφρασε την άποψη ότι οι οργανώσεις των εργοδοτών, κτίζουν πάνω στην διελκυστίνδα που κακώς δημιουργείται ανάμεσα στους εργαζόμενους του ευρύτερου δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που υπάρχει και να δημιουργήσουν εντυπώσεις στην κοινή γνώμη που αποπροσανατολίζουν από την ουσία του προβλήματος.

Αναφορικά με το ΓΕΣΥ, έστειλε το μήνυμα ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις θα πρέπει να εξαντλήσουν την κοινωνική τους ευαισθησία όπως παρουσιάζεται μέσα από την ανακοίνωση και το έγγραφο που έχουν καταθέσει στη βάση της στήριξης της εφαρμογής του ΓΕΣΥ και της ομαλής
  διαχείρισης των όποιων προβλημάτων μπορεί να προκύψουν.

Εξέφρασε την άποψη ότι κάποια ζητήματα που τίθενται τώρα από τις εργοδοτικές οργανώσεις «μπαίνουν εκ του πονηρού» και ότι οτιδήποτε ειπωθεί αυτή τη στιγμή που καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια για να εφαρμοστεί με απόλυτη επάρκεια το ΓΕΣΥ δεν εξυπηρετεί τη σωστή εφαρμογή του αλλά είναι «προς άλλες κατευθύνσεις».

Υπενθύμισε ότι σε τρία χρόνια υπάρχει πρόνοια στο νόμο να γίνει αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής του ΓΕΣΥ.

«Μας ξενίζει ότι το ΚΕΒΕ που λειτούργησε υποστηρικτικά σε όλα τα στάδια σχεδιασμού του ΓΕΣΥ μπαίνει στην ίδια λογική με την ΟΕΒ. Επίσης μας ξενίζει το γεγονός ότι ενώ και οι δύο εργοδοτικές οργανώσεις εκπροσωπούνται ισότιμα στο ΔΣ του ΟΑΥ, προωθούν εισηγήσεις ξένες σε σχέση με την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλεται για προώθηση του ΓΕΣΥ», είπε. Σημείωσε ότι η ΟΕΒ εδώ και καιρό προσπαθούσε να κτυπήσει το ΓΕΣΥ, να υιοθετήσει οικονομικά συμφέροντα αλλότρια με την κοινωνική διάσταση του ΓΕΣΥ και να διαφοροποιήσει τη μορφή του μονοασφαλιστικού συστήματος.

Χαρακτηρίζοντας τις προσεγγίσεις των εργοδοτικών οργανώσεων «άτοπες», είπε πως «μα αναγκάζουν να σκεφτούμε πονηρά ως προς τις πραγματικές προθέσεις και τις όποιες σκοπιμότητες μπορεί να υπάρχουν».

Είπε επίσης ότι είναι άνευ αντικειμένου η όποια προσπάθεια καταβάλλεται από την εργοδοτική πλευρά να ρυθμιστεί νομοθετικά το δικαίωμα στην απεργία στις ουσιώδεις υπηρεσίες, αφού για την ΣΕΚ το θέμα αυτό έχει κλείσει με τη συμφωνία που υπογράφηκε από το σύνολο των κοινωνικών εταίρων το 2004, η οποία αναφέρεται ρητά στον τρόπο διαχείρισης αυτού του θέματος. Συμπλήρωσε ότι σε συνάντηση της περασμένης Παρασκευής που είχαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχει ξεκαθαριστεί ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση από την Κυβέρνηση. Πρόσθεσε συνδικαλιστικό κίνημα έχει αποδείξει στην πράξη ότι μπορεί να είναι και υπεύθυνο και συνετό και συναινετικό όπου χρειάζεται.

Σε σχέση με την επαναφορά των επιβαρύνσεων που επιβλήθηκαν στις επιχειρήσεις, είπε ότι η ΣΕΚ έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση προς ΥΠΟΙΚ και ΠτΔ σε σχέση με την φορολογική μεταρρύθμιση, στην βάση της πράσινης φορολογίας η οποία περιορίζει τη φορολογική επιβάρυνση της εργασίας για να την μετακυλίσει στην ρύπανση.

ΠΕΟ: Στόχος ΟΕΒ – ΚΕΒΕ η διεύρυνση χρήσης φθηνού εργατικού δυναμικού
Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η αναπληρώτρια Γενική Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους ανέφερε ότι  οι θέσεις των εργοδοτικών οργανώσεων δεν λαμβάνουν καθόλου υπόψιν ότι εκείνοι που πραγματικά έχουν πληρώσει το κόστος της κρίσης είναι οι εργαζόμενοι. Αγνοούν παντελώς αυτό το στοιχείο, πρόσθεσε, το οποίο έχει καταδειχτεί κι από στατιστικές μελέτες και στατιστικά στοιχεία που δείχνουν πόσο έχει διευρυνθεί η ανισότητα μεταξύ μισθών και κερδών τα τελευταία χρόνια και πόσο έχει διευρυνθεί η κοινωνική ανισότητα στην Κύπρο,« κάνοντάς μας πρωταθλητές».

«Είναι επίσης φανερό μέσα από τις θέσεις που προβάλουν για το πώς αντιλαμβάνονται την κάλυψη με ανθρώπινο δυναμικό των επιχειρήσεων ότι στόχος τους είναι όχι μόνο να διαιωνίσουν αλλά να διευρύνουν μια φιλοσοφία χρησιμοποίησης φθηνού εργατικού δυναμικού και διαιώνισης των μηχανισμών απορρύθμισης της εργασίας», είπε.
 

Συμπλήρωσε ότι επικαλούνται έλλειψη εργατικού δυναμικού αλλά αγνοούν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ότι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας δεν εφαρμόζονται, παραχωρούνται άδειες εργασίας χωρίς να τηρείται η βασική πρόνοια της Στρατηγικής Απασχόλησης που είναι η επιβεβαίωση ότι εφαρμόζονται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και είναι φανερό ότι ο στόχος τους είναι φθηνή αρρύθμιστη εργασία.

Αναφορικά με το θέμα την ποινικοποίησης των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες, είπε ότι η ΠΕΟ, σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να δεχτεί
  ποινικοποίηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της απεργίας, αφού όπως πολλές φορές έχει επιβεβαιωθεί, το θέμα αυτό είναι ρυθμισμένο μέσα από τη συμφωνία που έγινε, η οποία έχει την υπογραφή τους, και πάνω σε αυτή πρέπει να στέκονται όλοι, δηλαδή στη συμφωνία που είναι επέκταση του Κώδικα Εργασιακών Σχέσεων σε σχέση με το πώς ρυθμίζονται τα ζητήματα απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες.

Σε ό,τι αφορά το ΓΕΣΥ με λύπη σημείωσε ότι με τον τρόπο που τοποθετούνται ουσιαστικά είναι σαν να βοηθούν εκείνες τις δυνάμεις που δεν θέλουν το ΓΕΣΥ, με τη φιλοσοφία με την οποία ψηφίστηκε και ξεκίνησε και εφαρμόζεται.

«Έρχονται με κάποιο τρόπο να πουν σε αυτές τις δυνάμεις που δεν θέλουν αυτό το ΓΕΣΥ ότι είναι έτοιμοι να σταματήσουν να καταβάλλουν εισφορές και να δημιουργήσουν πρόβλημα στο σύστημα. Άρα δεν βοηθά σε αυτό το οποίο πρέπει να είναι κοινός στόχος, η ομαλή λειτουργία του συστήματος, ιδιαίτερα όταν τούτο γίνεται την ώρα που η ίδια η κοινωνία έχει αγκαλιάσει το σύστημα», είπε.

ΠΑΣΥΔΥ: Η μονιμότητα εξασφαλίζει τη χρηστή διοίκηση
Ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι τα θέματα που υπάρχουν πρέπει να επιλυθούν μέσω του διαλόγου και ότι οι αντιπαραθέσεις δεν βοηθούν τον τόπο ή τις οργανώσεις.

Όσον αφορά τη θέση των εργοδοτικών οργανώσεων για κατάργηση της μονιμότητας, σημείωσε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει, αφού πρόκειται για ένα θεσμό που εξασφαλίζει τη συνέχεια και την χρηστή διοίκηση και κερδήθηκε με αγώνες. Αυτά, συμπλήρωσε τα οποία αναμασούν εδώ και χρόνια δεν πρέπει να τα λένε γιατί μένουν εκτεθειμένοι.

Για το δικαίωμα της απεργίας ανέφερε ότι οι πάντες αναγνωρίζουν ότι δεν υπάρχει κατάχρηση του δικαιώματος αυτού στην Κύπρο.

πηγή: Stockwatch

 Μεγάλο χάσμα μεταξύ τραπεζών και υπαλλήλων
07/06
Μεγάλο είναι το χάσμα που χωρίζει τις τράπεζες και την συντεχνία των υπαλλήλων τους ΕΤΥΚ σε ότι αφορά την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων στο χρηματοπιστωτικό τομέα.
Οι περίπου 9 χιλ. τραπεζικοί υπάλληλοι διεκδικούν σταδιακή αποκατάσταση μισθών που είχαν αποκοπεί λόγω της τραπεζικής κρίσης το 2013, την καταβολή προσαυξήσεων και ΑΤΑ.
Οι τράπεζες εκτιμούν ότι τυχόν ικανοποίηση των αιτημάτων που έχει υποβάλει η συντεχνία, θα κλονίσει, όπως ισχυρίζονται, τη βιωσιμότητα τους, καθώς θα επωμιστούν ένα επιπρόσθετο κόστος πέραν του 5% πάνω στο σύνολο του υφιστάμενου μισθολογίου.
Η συζήτηση γίνεται υπό το βάρος στοιχείων που δείχνουν ότι στις κυπριακές τράπεζες μειώνεται ο αριθμός των υπαλλήλων αλλά παραμένει στα επίπεδα χωρών με διπλάσιο και τριπλάσιο πληθυσμό.
Γίνεται επίσης στη σκιά των απανωτών αυξήσεων που λαμβάνουν τα τελευταία χρόνια οι δημόσιοι υπάλληλοι και των δικαστικών αποφάσεων για αποκατάσταση των μισθών στα επίπεδα πριν την κρίση.
Η ΕΤΥΚ υποστηρίζει ότι στις δύο συστημικές τράπεζες, δηλαδή στην Τράπεζα Κύπρου και στην Ελληνική, το ύψος των αποκοπών από το 2013 μέχρι το 2016 υπολογίζεται στο 15% ενώ το αντίστοιχο ύψος των αποκοπών στις υπόλοιπες τράπεζες κυμαίνεται μεταξύ 10% και 12%.
Η υποβόσκουσα από τις αρχές του έτους εργατική κρίση στις τράπεζες παρατείνεται χωρίς να υπάρχουν θετικές ενδείξεις ότι οι δύο πλευρές θα τα βρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Οι συλλογικές συμβάσεις στις τράπεζες έληξαν στις 31 περασμένου Δεκεμβρίου, πλην αυτής της Τράπεζας Κύπρου η ανανέωση της οποίας εκκρεμεί από τον Δεκέμβριο του 2017.
Έξι μήνες μετά τη λήξη των συμβάσεων, τα δύο μέρη δεν έχουν καθίσει ακόμη σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει η StockWatch, τόσο από εργοδοτικής, όσο και από εργατικής πλευράς, το επίμαχο ζήτημα της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων στον τραπεζικό τομέα, ανέλαβε και το χειρίζεται η υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, στο πλαίσιο άτυπων διαβουλεύσεων.
Η κ. Αιμιλιανίδου εδώ και λίγους μήνες βλέπει είτε χωριστά, είτε από κοινού, τις ηγεσίες των τραπεζών Κύπρου και Ελληνικής καθώς και την ηγεσία της ΕΤΥΚ.
Παρά το εμπάργκο δηλώσεων που έχει επιβάλει η υπουργός εργασίας για να προστατεύσει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, έχει διαρρεύσει ότι οι διαφορές των δύο πλευρών είναι μέχρι αυτής της στιγμής αγεφύρωτες.
 H κ. Αιμιλιανίδου δεν προτίθεται να κηρύξει αδιέξοδο, παρά το αρνητικό αυτό δεδομένο, καθώς θεωρεί ότι μία τέτοια κατάληξη θα οδηγήσει τα δύο μέρη σε μετωπική σύγκρουση.
Η ΕΤΥΚ εμμένει στη διεκδίκηση της σταδιακής αποκατάστασης των μισθών που έχουν αποκοπεί μεταξύ 2013- 2016 και προς το σκοπό αυτό έχει αποστείλει τον περασμένο Απρίλη επιστολή προς τις διοικήσεις των τραπεζών επικαλούμενη τη σχετική απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου, το οποίο έχει κρίνει ως αντισυνταγματική την αποκοπή μισθών και άλλων ωφελημάτων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Επιπρόσθετα η ΕΤΥΚ ζητά την καταβολή των προσαυξήσεων και της ΑΤΑ.
Καμία τράπεζα δεν ανταποκρίθηκε στην επιστολή της ΕΤΥΚ.
Αντίθετα, όλες οι τράπεζες, όπως πληροφορείται η StockWatch, βρίσκονται σήμερα στην ίδια γραμμή διεκδικητικής πολιτικής, που προωθεί η Τράπεζα Κύπρου από το 2016.
Βασικά αξιώνουν κατάργηση της πρακτικής που απορρέει από τις συλλογικές συμβάσεις για αυτόματες αυξήσεις μισθών (προσαυξήσεις και ΑΤΑ) και υποστηρίζουν την κατανομή πρόσθετων αυξήσεων στη βάση παραγωγικότητας των υπαλλήλων.
Παράλληλα διεκδικούν αλλαγή και εκσυγχρονισμό των διαδικασιών αξιολόγησης, προαγωγών και αμοιβών του προσωπικού, με βάση την αποδοτικότητα και όχι σύμφωνα με τα χρόνια υπηρεσίας.
Παράλληλα, επιδιώκουν μακροχρόνιες σε ισχύ συλλογικές συμβάσεις, με κύριο μέλημα τη συγκράτηση του εργατικού κόστους.
Οι τράπεζες στην επιχειρηματολογία τους προς την υπουργό εργασίας έθεσαν τον ισχυρισμό ότι το 75% του κάθε ευρώ που κερδίζουν, αποδίδεται στο εργατικό κόστος, χαρακτηρίζοντας αυτή την αναλογία ως τη μεγαλύτερη σε σχέση με το τι επικρατεί στον τραπεζικό τομέα παγκοσμίως.
Υποστηρίζουν ακόμη ότι το εργατικό κόστος στον τραπεζικό τομέα συνεχίζει να είναι αχαλίνωτο, κατά την έκφραση τους, σημειώνοντας ότι πέραν των μισθολογικών αυξήσεων, της ΑΤΑ και των ετήσιων προσαυξήσεων που παραχωρούν στο προσωπικό, οι τράπεζες καταβάλλουν 9% στο ταμείο προνοίας, 8,3% στα ταμεία κοινωνικής συνοχής και στο ΤΚΑ ενώ από τον περασμένο Μάρτιο η εργοδοτική πλευρά έχει επωμιστεί ένα ακόμη επιπρόσθετο κόστος ύψους 1,8% που αφορά στις εισφορές του ΓεΣΥ.
Παροχή μόνο του 50% της προσαύξησης
Πληροφορίες της StockWatch αναφέρουν ότι κάποιες τράπεζες για να αποφύγουν το ενδεχόμενο μετωπικής σύγκρουσης με τη συντεχνία, άφησαν να διαρρεύσει ότι ως ύστατη υποχώρηση θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν το αίτημα για την παραχώρηση μόνο του 50% της ετήσιας προσαύξησης.
Οι τράπεζες κοστολογούν την παραχώρηση των ετήσιων προσαυξήσεων γύρω στο 3 με 4%.
Έχουν προτείνει όπως το υπόλοιπο του 50% της προσαύξησης παραχωρηθεί στοχευμένα σε υπαλλήλους τους οποίους η διεύθυνση θεωρεί, με βάση δικά της κριτήρια, παραγωγικούς και αποδοτικούς.
Η ΕΤΥΚ, παρά το γεγονός ότι διαφωνεί με τις εν λόγω προθέσεις των τραπεζών, ξεκαθαρίζει ότι μία ενδεχόμενη  αξιολόγηση της απόδοσης του προσωπικού, θα πρέπει να γίνεται από κοινού μέσω μίας θεσμοθετημένης επιτροπής, για να διασφαλίζεται η διαφάνεια και η αξιοκρατία.
Απέτυχε προσπάθεια κοινής διαπραγματευτικής ομάδας
Έχει διαρρεύσει ότι τις τελευταίες βδομάδες καταβλήθηκε προσπάθεια από πλευράς των δύο συστημικών τραπεζών Κύπρου και Ελληνικής καθώς και από άλλες τράπεζες όπως είναι η Alpha Bank  και η AstroBank, για να καθορίσουν μία κοινή διαπραγματευτική ομάδα για τη διαχείριση των σοβαρών διεκδικήσεων της ΕΤΥΚ.
Ορίστηκε και σχετική συνάντηση στην οποία τελικά δεν παρέστη εκπρόσωπος της Τράπεζας Κύπρου.
Η BOCH άφησε να νοηθεί ότι θα διαχειριστεί από μόνη της τα αιτήματα της ΕΤΥΚ στο πλαίσιο που η διεύθυνση έχει καθορίσει με επιστολής της προς της συντεχνία τον Μάρτιο του 2016.
Όπως προαναφέρθηκε, η Τράπεζα Κύπρου κατέστησε τότε σαφές προς τη συντεχνία ότι αξιώνει κατάργηση των αυτόματων αυξήσεων και αλλαγή του συστήματος αξιολόγησης και αμοιβών των υπαλλήλων.
Του Λεύκου Χρίστου
πηγή: Stockwatch

Ουραγός η Κύπρος για αυτοεργοδοτούμενους από ΕΕ
07/06
Ουραγός σε ότι αφορά τους ευρωπαίους αυτοεργοδοτούμενους ηλικίας 20-64 ετών που δραστηριοποιούνταν στη χώρα το 2018, είναι η Κύπρος, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η Eurostat.
Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία, η Κύπρος βρίσκεται στην προτελευταία θέση των χωρών της ΕΕ, μαζί με άλλες τέσσερεις χώρες, (Ουγγαρία, Σουηδία, Αυστρία και Γερμανία), σημειώνοντας το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό αυτοεργοδοτουμένων που γεννήθηκαν σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ, επί του συνόλου της απασχόλησης.
Η Eurostat σημειώνει ότι το 2019, περίπου 30,2 εκ. άνθρωποι στην ΕΕ, ηλικίας 20-64 ετών, ήταν αυτοεργοδοτούμενοι. Από αυτούς, περίπου 26,7 εκ. ήταν ντόπιοι στις χώρες όπου καταγράφονται στοιχεία ενώ, 3,5 εκ. είχαν γεννηθεί σε ξένη χώρα. Από αυτούς, 2,2 εκ. είχαν γεννηθεί εκτός ΕΕ και 1,3 εκ. σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ.
Το ποσοστό αυτεργοδοτουμένων ανάμεσα στον ντόπιο πληθυσμό έφτασε το 14% το 2018 και ήταν ψηλότερο από το ποσοστό αυτοεργοδοτουμένων όσων γεννήθηκαν σε άλλη χώρα, το οποίο έφτασε το 13% για άλλους ευρωπαίους και στο 12% για άτομα που γεννήθηκαν εκτός ΕΕ.
Στην Ελλάδα, 3 στους 10 ντόπιους ήταν αυτοεργοδοτούμενοι το 2018 (31%) ενώ το αντίστοιχο ποσοστό έφτασε στο 22% στην Ιταλία και στο 18% στην Πολωνία.
Αντίθετα, το ποσοστό αυτοεργοδοτούμενων ντόπιων ήταν κάτω από 10% των απασχολουμένων στη Δανία, και στο Λουξεμβούργο (7% και στις δύο χώρες) καθώς και στη Γερμανία και Σουηδία (9% και στις δύο).
Σε ότι αφορά τους αυτοεργοδοτούμενους που γεννήθηκαν σε διαφορετικό κράτος μέλος της ΕΕ, το ψηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στην Πολωνία (38%) την οποία ακολουθούν η Μάλτα (21%) και η Εσθονία (20%). Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφουν το Λουξεμβούργο (8%), ακολουθούμενο από την Ουγγαρία, τη Σουηδία, την Αυστρία, τη Γερμανία και την Κύπρο (όλες με ποσοστό ευρωπαίων αυτοεργοδοτουμένων 9%).
Σε σχέση με τα άτομα που γεννήθηκαν εκτός ΕΕ, τα ψηλότερα ποσοστά αυτοεργοδοτουμένων σημειώθηκαν στην Τσεχία (35%), στην Πολωνία (19%), στην Ουγγαρία και στο Ηνωμένο Βασίλειο (17% και οι δύο) και στην Ολλανδία (16%). Από την άλλη, τα χαμηλότερα ποσοστά, καταγράφηκαν στην Εσθονία, το Λουξεμβούργο και την Αυστρία (με 7% και στις τρεις χώρες), ενώ ακολουθεί η Σουηδία (8%), η Σλοβενία, η Ιρλανδία, η Δανία και η Γερμανία (όλες με 9%).
Μ.Χ.
πηγή: Stockwatch

Ιστορική συμφωνία στην ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ - Καταρχήν συμφωνία για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης με νομική κατοχύρωση βασικών εργατικών ωφελημάτωv
09/06
Ύστερα από καταλυτική παρέμβαση της υπουργού Εργασίας, έγινε κατορθωτή η επίτευξη καταρχήν συμφωνίας για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην Οικοδομική Βιομηχανία με επαναφορά μισθών και ωφελημάτων που αποκόπηκαν την περίοδο της οικονομικής  κρίσης. Παράλληλα, με τη συναίνεση του συνδικαλιστικού κινήματος και της Ομοσπονδίας  Συνδέσμων Εργολάβων, προωθείται νομοσχέδιο για νομοθετική κατοχύρωση βασικών όρων της συλλογικής σύμβασης.
Η επιτευχθείσα συμφωνία θεωρείται ως ιστορική στις εργασιακές σχέσεις, καθώς επενεργεί ως  θεμέλιο για μακρόχρονη εδραίωση της εργατικής ειρήνης στον νευραλγικό κατασκευαστικό κλάδο, πάταξη  της αδήλωτης εργασίας και εξάλειψη του αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ  των εργαζομένων αλλά και μεταξύ των επιχειρήσεων.
Η συμφωνία η οποία τίθεται στα συλλογικά όργανα των συντεχνιών Οικοδόμων  ΣΕΚ, ΠΕΟ και των Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών, ΟΣΕΟΚ, προνοεί νομοθετική  κατοχύρωση τεσσάρων βασικών όρων της συλλογικής σύμβασης που αφορούν:   

• Ώρες  εργασίας και υπερωρίες
• Γιορτές - Αργίες
• Ταμείο Προνοίας
• Φιλοδώρημα
Η συμφωνία είναι τριετής και αρχίζει την 1η Ιουνίου 2019. Προβλέπει, μεταξύ άλλων, επαναφορά των κατώτατων μισθών κατά 70 % των αποκοπών που τέθηκαν σε εφαρμογή στις 31.1.2013  λόγω της οικονομικής κρίσης, με την ακόλουθη αναλογία:
Ιούνιος  2019 : Επαναφορά του 20% επί του 70%
Ιούνιος  2020 : Επαναφορά του 30% επί του 70%
Ιούνιος  2021: Επαναφορά του 20% επί του 70%
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ
Βάσει του προσχεδίου  νόμου το οποίο  θα υπογράψουν οι Κοινωνικοί Εταίροι και θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή για ψήφιση, κάθε εργολήπτης και εργοδότης υποχρεούται να διατηρεί κατάλογο εργαζομένων σε εν λειτουργία εργοτάξιο ο οποίος θα βρίσκεται ανά  πάσα στιγμή στη διάθεση του επιθεωρητή εργασίας για έλεγχο. Για την καλύτερη εφαρμογή του νόμου, ο/η Υπουργός δύναται να ορίζει επιθεωρητές.
Συστήνεται Τεχνική Επιτροπή για την καλύτερη εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης και με συμβουλευτικό ρόλο προς την υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στην οποία συμμετέχουν ως Πρόεδρος ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ή εκπρόσωπος του, δύο μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου της ΟΣΕΟΚ, ένα μέλος της ΟΕΒ, ένα μέλος από την ΣΕΚ, ένα μέλος από την ΠΕΟ και ένα μέλος από την ΔΕΟΚ
ΕΠΩΦΕΛΗΣ  ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων ΣΕΚ Γιαννάκης Ιωάννου (φωτό) εξέφρασε την ευαρέσκεια του για την καταληκτική συμφωνία η οποία ήταν αποτέλεσμα μακρόχρονου διαλόγου μεταξύ συντεχνιών και εργολάβων σε μια προσπάθεια να παταχθεί η αδήλωτη εργασία και να αρθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ εργαζομένων αλλά και μεταξύ επιχειρήσεων που προκαλούσε  σοβαρά προβλήματα στις εργασιακές σχέσεις στην οικοδομική βιομηχανία και κατεπέκταση στην οικονομική δραστηριότητα με επιζήμιες κοινωνικές επιπτώσεις.
Οι οικοδόμοι πρωτοπορώντας για άλλη μια φορά, άνοιξαν τον δρόμο στην υλοποίηση της απόφασης του συνδικαλιστικού κινήματος για νομοθετική κατοχύρωση  σημαντικών εργατικών ωφελημάτων  και σε άλλους κλάδους της οικονομίας.
ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Η καταρχήν συμφωνία θα τεθεί ενώπιον των συσκέψεων των τοπικών επιτροπών και στελεχών της Ομοσπονδίας Οικοδόμων ΣΕΚ στα οικεία Εργατικά Κέντρα  για έγκριση, ως εξής:
10/6  Λάρνακα, ώρα 5 μ.μ
11/6  Λεμεσός,  ώρα 5 μ.μ
12/6  Πάφος, ώρα 5 μ.μ
13/6  Παραλίμνι, [Αμμόχωστος] ώρα 5 μ.μ.
Στη Λευκωσία έχει πραγματοποιηθεί στις 4/6
πηγή: ΣΕΚ (φ.β.σελίδα)






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου