Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

13-31 august


Ανώτατο: Ευθύνη εργοδότη η απόδειξη καταβολής μισθών
Η απόδειξη του ισχυρισμού ότι οι μισθοί ενός υπαλλήλου καταβλήθηκαν κανονικά είναι στους ώμους του εργοδότη. Αυτό επιτάσσει ο ίδιος ο νόμος, κατά τρόπο ξεκάθαρο, υπέδειξε το Ανώτατο Δικαστήριο ανατρέποντας πρωτόδικη απόφαση η οποία αφορούσε ποινική υπόθεση με κατηγορίες που σχετίζονται με την μη καταβολή μισθών. 
Ο παραπονούμενος καταχώρισε ιδιωτική ποινική υπόθεση υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία που τον εργοδοτούσε διέπραξε ποινικά αδικήματα.
Συγκεκριμένα, στο κατηγορητήριο υπήρχαν 32 κατηγορίες που αφορούσαν μη καταβολή μηνιαίου μισθού σε μηνιαίως αμοιβόμενο εργοδοτούμενο, τον παραπονούμενο, και οι οποίες κάλυπταν χρονικά σειρά μηνιαίων μισθών για τα έτη 2012-2015, πέντε κατηγορίες που αφορούσαν σε μη καταβολή δεδουλευμένων 13ων μισθών για τα έτη 2011-2015 και μία κατηγορία η οποία αφορούσε μη πληρωμή 38 ημερών κανονικής άδειας μετ΄ απολαβών.
Το πρωτόδικο Δικαστήριο αθώωσε την εργοδότρια εταιρεία και ο παραπονούμενος άσκησε έφεση επιτυγχάνοντας ανατροπή της απόφασης και την έκδοση διαταγής για επανεκδίκαση από άλλο δικαστή.
Το Εφετείο, στην απόφασή του, παρέθεσε τις επίμαχες πρόνοιες της νομοθεσίας τονίζοντας ότι αυτή προβλέπει ρητά ότι «το βάρος της απόδειξης για την καταβολή του μισθού σε εργοδοτούμενο φέρει ο εργοδότης».
Εξετάζοντας τα δεδομένα της υπόθεσης το Εφετείο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η ευπαίδευτη πρωτόδικος Δικαστής έσφαλε στην προσέγγισή της ότι ο Παραπονούμενος/Εφεσείων όφειλε και να αποδείξει ότι οι μισθοί ήταν ή όχι οφειλόμενοι. Κάτι τέτοιο -η αυστηρή δηλαδή απόδειξη, ουσιαστικά, ότι οι μισθοί δεν καταβλήθηκαν- θα καθιστούσε κενή περιεχομένου και θα αντιστρατευόταν τη νομοθετική πρόνοια η οποία εναποθέτει το βάρος απόδειξης για την καταβολή του μισθού στους ώμους του εργοδότη».
Τονίστηκε, τέλος, ότι «η εκ του νόμου υποχρέωση προς τήρηση αρχείων, εντάσσεται στην όλη φιλοσοφία προστασίας και διασφάλισης των δικαιωμάτων των εργοδοτουμένων, αλλά και ενισχύει τη δυνατότητα απόσεισης του βάρους που φέρει ο εργοδότης προς απόδειξη της καταβολής των μισθών εργοδοτουμένων».
Παράλληλα με τη διαταγή για επανεκδίκαση, το Εφετείο έδωσε οδηγίες όπως η επανεκδίκαση γίνει το συντομότερο δυνατό.

  Γιάννης Νεάρχου    
ETYK: Να αγνοήσουν τους «εκβιαστές» οι εργαζόμενοι στη ΣΚΤ

Έκκληση προς τους τους εργαζόμενους στον συνεργατισμό «να αγνοήσουν όλους τους εκβιαστές και να πάρουν την απόφαση τους ελεύθερα», εάν θα αποδεχθούν ή όχι το σχέδιο εθελοντικής αφυπηρέτησης ή όχι, απευθύνει η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου, διαβεβαιώνοντάς τους ότι θα βρίσκεται «πάντα δίπλα τους».

Ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας της ΕΤΥΚ κάνει λόγο για «απαράδεκτους και πονηρούς εκβιασμούς από συνδικαλιστές» και θέτει το ερώτημα κατά πόσον «μεταφέρονται τα δικαιώματα, αλλά όχι οι θέσεις εργασίας» των υπαλλήλων του συνεργατισμού, ο οποίος πωλήθηκε στην Ελληνική Τράπεζα στην οποία, σύμφωνα με την ΕΤΥΚ, «όλοι έχουν θέση», όπως θέση έχουν και στον υπό ίδρυση φορέα.
 Η ΕΤΥΚ αναφέρει ότι «για να είναι σωστό και πετυχημένο ένα Σχέδιο Εθελοντικής Αφυπηρέτησης πρέπει «να ικανοποιεί τις επιδιώξεις της εργοδοσίας και να ικανοποιεί τους συναδέλφους, που θα το επιλέξουν, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει για τους υπαλλήλους που θα το επιλέξουν στο μέλλον να μην το μετανιώσουν».

 Με βάση τα πιο πάνω η ΕΤΥΚ καλεί «όλους τους συναδέλφους να σταθμίσουν σωστά όλα τα δεδομένα και η επιλογή τους να είναι αυτή που να μη δώσουν την ευκαιρία στο χρόνο να τους αποδείξει ότι η επιλογή τους ήταν λάθος».

Εκτιμά ότι είναι «υποχρέωση της να σχολιάσει ιδιαίτερα τα όσα αναφέρονται έντονα τις τελευταίες μέρες για τις συμπαθείς ομάδες των καθαριστριών αλλά και των κλητήρων» και αναφέρει ότι «είναι λάθος να επιμένουν κάποιοι ότι ο φορέας αλλά και η Ελληνική Τράπεζα δεν έχουν καθαρίστριες ή κλητήρες».
Η ΕΤΥΚ διερωτάται αφού «ο φορέας θα είναι η εναπομένουσα οντότητα του σημερινού συνεργατισμού, πώς είναι δυνατό να μην έχει καθαρίστριες αλλά και κλητήρες», ενώ διερωτάται και «ποιος έδωσε αυτό το δικαίωμα στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, θυματοποιώντας τους πιο χαμηλόμισθους υπαλλήλους του συνεργατισμού;».

Θέτει επίσης προς προβληματισμό το γεγονός ότι «η Ελληνική θα διατηρήσει (λειτουργήσει) 75 καταστήματα της ΣΚΤ τα οποία θα χρειάζονται καθαριότητα άρα γιατί θυματοποιούνται οι καθαρίστριες και τα ίδια ισχύουν και για τους κλητήρες.
Η ΕΤΥΚ διαβεβαιώνει καθαρίστριες και κλητήρες ότι «θα τους καλύψει με τον ίδιο τρόπο που θα καλύψει τους υπόλοιπους συναδέλφους».

Καταλήγοντας η ΕΤΥΚ σημειώνει ότι την πώληση του συνεργατισμού «την έκανε το κράτος (Κυβέρνηση – Βουλή – Κόμματα) και δυστυχώς βλέπουμε ότι δεν υπάρχει πολιτικό κόμμα που να προασπίζεται τον χαμηλόμισθο υπάλληλο, αλλά με ευκολία το πετάνε στον δρόμο, ενώ ο συνεργατισμός ιδρύθηκε για να στηρίξει το φτωχόκοσμο τώρα πουλάνε χωρίς ίχνος ντροπής και τους χαμηλόμισθους».
Πηγή: philenews/KYΠΕ

ΕΤΥΚ: Καταγγέλλει εκφοβισμό εργαζομένων της ΣΚΤ
Για εκφοβισμό των εργαζομένων στην Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα (ΣΚΤ), προκειμένου να συνεχίσουν την υπηρεσία τους στον Φορέα Διαχείρισης Δανείων κάνει λόγο η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ).

«Διευθυντικά στελέχη της Τράπεζας έχουν επιδοθεί σε μία άνευ προηγουμένου εκστρατεία εκβιασμών και εκφοβισμών (bullying) συναδέλφων που έχουν επιλέξει να παραμείνουν στην υπηρεσία, με στόχο να τους αναγκάσουν, χωρίς τη θέλησή τους, να συνεχίσουν την καριέρα τους στον Φορέα», υποστηρίζει η ΕΤΥΚ, σε σημερινή της εγκύκλιο, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Όπως σημειώνει, «οι ενέργειες αυτές εκτός του ότι είναι προκλητικές και απαράδεκτες, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα είχαν συμφωνηθεί με την Τράπεζα, για να δοθεί σε όλους τους συναδέλφους της Τράπεζας η δυνατότητα να επιλέξουν μία εκ των τριών επιλογών: Σχέδιο, Φορέας, Ελληνική Τράπεζα».

 «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: οι συνάδελφοι που επέλεξαν να παραμείνουν στην υπηρεσία θα πρέπει ελεύθερα, και σταθμίζοντας τα δεδομένα που βρίσκονται ενώπιον τους, να επιλέξουν οι ίδιοι που επιθυμούν να συνεχίσουν την καριέρα τους», προσθέτει.

Τέλος, η ΕΤΥΚ καλεί «όλους τους συναδέλφους που μπορεί να πέσουν θύματα τέτοιων εκφοβιστικών συμπεριφορών, να προχωρούν άμεσα σε σχετική καταγγελία προς την oργάνωσή μας, η οποία θα χειριστεί με αποφασιστικότητα όλες τις περιπτώσεις».
Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ
Η ΠΕΟ, μαζί με τις Τουρκοκυπριακές Συνδικαλιστικές Οργανώσεις DEV-IS, KTOS, KTOEOS, KTAMS, BES KOOPSEN, DAU-SEN και άλλες οργανώσεις διοργανώνουν δημοσιογραφική διάσκεψη το Σάββατο 1η Σεπτεμβρίου 2018 , στο Σπίτι της Συνεργασίας ( απέναντι από το Λήδρα Πάλας) η ώρα 10.00π.μ..
Η διάσκεψη, πραγματοποιείται με την ευκαιρία της 1ης Σεπτεμβρίου, η οποία καθιερώθηκε από την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) ως Παγκόσμια Μέρα Δράσης των Συνδικάτων για την Ειρήνη.
Στη διάσκεψη θα δοθεί στη δημοσιότητα κοινή διακήρυξη και θα ανακοινωθούν δράσεις και πρωτοβουλίες για το επόμενο χρονικό διάστημα.
Στις 11.00π.μ. θα γίνει κοινή κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, δίπλα από το κτίριο της ΠΑΣΥΔΥ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΟ - ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
Η ΠΕΟ, ενόψει της δυναμικής κινητοποίησης, την Τρίτη 28 Αυγούστου 2018, που έχουν εξαγγείλει οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών, εκφράζει την αλληλεγγύη και συμπαράσταση της στον αγώνα τους για απόσυρση των μέτρων που η κυβέρνηση επιχειρεί να εφαρμόσει στον χώρο της εκπαίδευσης με διαδικασίες που αναιρούν τους κανόνες της συλλογικής διαπραγμάτευσης και του κοινωνικού διαλόγου.
Η υπόσκαψη θεσμοθετημένων διαδικασιών της συλλογικής διαπραγμάτευσης και του κοινωνικού διαλόγου, παραπέμπει σε αυταρχισμό στις εργασιακές σχέσεις και με αυτή την έννοια αφορά ολόκληρο το συνδικαλιστικό κίνημα και όλους τους εργαζόμενους. Η υιοθέτηση τέτοιας συμπεριφοράς από το ίδιο το κράτος, είναι αυτονόητο ότι στέλνει πολύ αρνητικό μήνυμα για τους εργοδότες στον ιδιωτικό τομέα, όπου οι εργασιακές σχέσεις σαφώς είναι πολύ πιο δύσκολες και η επίθεση στα δικαιώματα πολύ πιο σκληρή για τους εργαζόμενους, από ότι στο δημόσιο τομέα.
Η ουσιαστική αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας και του δημόσιου σχολείου αποτελεί μια από τις πλέον επείγουσες κοινωνικές προτεραιότητες. Είναι όμως ξεκάθαρο ότι η λογική του «εξορθολογισμού» που επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση δεν στοχεύει στην αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας, ούτε απαντά στα μεγάλα ζητήματα της ποιότητας της εκπαίδευσης αλλά στοχεύει απλά σε περικοπές και περαιτέρω συρρίκνωση των πόρων που διατίθενται για κοινωνικούς σκοπούς.
Η ΠΕΟ εκφράζει για ακόμα μια φορά την μεγάλη ανησυχία της για τις διαστάσεις που τείνει να λάβει η κρίση στον χώρο της παιδείας. Καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει αποφάσεις και μέτρα που δυναμιτίζουν το κλίμα στις εργασιακές σχέσεις και να ακολουθήσει το δρόμο της συλλογικής διαπραγμάτευσης και του κοινωνικού διαλόγου χωρίς ετσιθελισμούς και αυταρχικές προσεγγίσεις με στόχο λύσεις οι οποίες να σέβονται τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και να αναβαθμίζουν την ποιότητα του δημόσιου σχολείου και της δημόσιας παιδείας ευρύτερα.
27 Αυγούστου 2018

Έντονη ανησυχία της ΣΕΚ για την αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπαιδευτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων

Η ΣΕΚ εκφράζει την έντονη ανησυχία της, για την τροπή που προσλαμβάνει η αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπαιδευτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Η ΣΕΚ, πιστεύει ακράδαντα πως υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για επίλυση των υφιστάμενων διαφορών. Σε καμία περίπτωση ένας διάλογος που αφορά την παιδεία δεν θα πρέπει να περιορίζεται σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια και μονομερείς ή απόλυτες προσεγγίσεις των εμπλεκόμενων πλευρών. Είναι ακριβώς μέσα σε αυτό το πλαίσιο που η ΣΕΚ έχει καταβάλει προσπάθεια για γεφύρωση των διαφορών μέσα από στοχευμένο και συναινετικό διάλογο και συνεχίζει να βρίσκεται στη διάθεση των δύο πλευρών.
Η τεράστια ένταση που έχει προκληθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα με αφορμή την κρίση στην παιδεία, είναι πολύ επικίνδυνη, όχι μόνο για την ποιότητα και προστασία της δημόσιας εκπαίδευσης, αλλά γενικότερα για την κοινωνική σταθερότητα, αφού καλλιεργείται έδαφος για προώθηση λαϊκισμού και αλλότριων συμφερόντων που υπονομεύουν την παιδεία του τόπου.
Ο τομέας της παιδείας αποτελεί τη βασικότερη παράμετρο ανάδειξης του πολιτισμού μας και ως εκ τούτου θα πρέπει να προσεγγιστεί με απόλυτη σοβαρότητα και σεβασμό, τόσο προς τους εκπαιδευτικούς, όσο και προς τους μαθητές.
Η ΣΕΚ για ακόμα μία φορά κάνει έκκληση προς τις δύο πλευρές να θέσουν το καλό της παιδείας υπεράνω όλων και μέσα από ένα δομημένο και στοχευμένο διάλογο, στον οποίο θα πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός των εργασιακών ζητημάτων και των θεμάτων που αφορούν στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, να συζητήσουν εξαντλητικά τις διαφορές που υπάρχουν, με κορυφαία προτεραιότητά τους την προστασία και ενδυνάμωση της δημόσιας εκπαίδευσης.
Λευκωσία 28 Αυγούστου 2018

Ξετινάχθηκαν οι αποταμιεύσεις των κυπριακών νοικοκυριών


Η κρίση ξετίναξε τη δυνατότητα αποταμίευσης των κυπριακών νοικοκυριών με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να ξοδεύουν περισσότερα από όσα επισήμως λαμβάνουν.
Την άσχημη οικονομική κατάσταση των κυπριακών νοικοκυριών αναδεικνύουν νέα στοιχεία της Eurostat, που φέρνουν την Κύπρο να έχει τη χειρότερη επίδοση ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ότι αφορά τις εξοικονομήσεις νοικοκυριών το 2016.
Τα δεδομένα της Eurostat δείχνουν ότι τα κυπριακά νοικοκυριά όχι μόνο δεν εξοικονομούν αλλά σπαταλούν περισσότερο από το εισόδημά τους.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, μεταξύ του 2000 και του 2016 το ποσοστό διαθέσιμου εισοδήματος που αποταμιεύεται στην ΕΕ παρέμεινε σχετικά σταθερό καθώς κυμαίνεται από 11% μέχρι 13% επί του ετήσιου διαθέσιμου εισοδήματος.
Κατά την αντίστοιχη περίοδο των 16 ετών, το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών της ευρωζώνης κυμάνθηκε ανάμεσα στο 12% και στο 14%.
Το 2016 το ψηλότερο ποσοστό αποταμίευσης οικογενειακού εισοδήματος καταγράφηκε στο Λουξεμβούργο (20%), στη Σουηδία (19%), στη Γερμανία (17%) και στη Γαλλία (14%).
Αντίθετα, το χαμηλότερο ποσοστό αποταμίευσης παρατηρήθηκε στην Κύπρο η οποία παρουσίασε αρνητικό ρυθμό εξοικονόμησης -2%.  Δηλαδή, το μέσο νοικοκυριό στην Κύπρο δαπανά 2% περισσότερο από το ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα που έχει.
Ακολουθεί η Λιθουανία με 0% και η Πολωνία με ρυθμό εξοικονόμησης 4%.
Το ποσοστό που παρουσιάζει η Κύπρος, είναι εντούτοις βελτιωμένο σε σχέση με τα αρνητικά ποσοστά που κατέγραψε τα δύο προηγούμενα χρόνια, 2015 και 2014 όπου τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώθηκαν στο 5% και στο 6,3%.
Το ποσοστό αποταμίευσης παραμένει όμως αρνητικό σε αντίθεση με τις προηγούμενες δεκαετίες που ήταν πιο κοντά στο μέσο όρο της ΕΕ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι καλύτερες επιδόσεις των κυπριακών νοικοκυριών σε σχέση με την αποταμίευσης οικογενειακού εισοδήματος, καταγράφηκαν τα έτη 2005-2006, όταν ανήλθαν σε διψήφιο ποσοστό στο 11,5% και 11,6% αντίστοιχα.
Της Μαρίας Χαμπή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου