Κυριακή 12 Αυγούστου 2018

1-12 αυγούστου


2/8/2018
Διαμαρτυρίας ΣΕΚ για την επιβολή χρεώσεων για ανάληψη μετρητών από τα ταμεία των τραπεζών
Η ΣΕΚ εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για την απόφαση των εμπορικών τραπεζών, (π.χ. Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική Τράπεζα), να θεσμοθετήσουν την επιβολή χρεώσεων για ανάληψη μετρητών από τα ταμεία των τραπεζών.
Πρόκειται για καινούργια χρέωση που εφαρμόζεται για μεν την Ελληνική Τράπεζα από την 1η Μαρτίου 2018 και για την Τράπεζα Κύπρου από την 1η Αυγούστου 2018.
Όπως αναφέρεται στις ιστοσελίδες των δύο τραπεζών η Ελληνική για κάθε ανάληψη μετρητών από ταμείο θα χρεώνει τον πελάτη με €0.30 (με ελάχιστο ποσό €2 και μέγιστο €7), ενώ η Τράπεζα Κύπρου θα χρεώνει με 1  με ελάχιστο €0.05 και μέγιστο €2.
Όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες οι αυξήσεις αυτές φαίνεται να συνάδουν με την εκπεφρασμένη πρόθεση και των δύο τραπεζών για μετάβαση στη νέα εποχή ψηφιακής τραπεζικής και στη μείωση του κόστους σε προσωπικό.
Οι πιο πάνω χρεώσεις – όπως βέβαια και αρκετές άλλες – αποτελούν με τον πιο επιεική χαρακτηρισμό κλοπή σε βάρος των πολιτών που γίνεται με την ανοχή και τη σιωπή της Κεντρικής Τράπεζας. Είναι πρωτάκουστο οι πολίτες να υποχρεώνονται να καταβάλλουν τέλη για να παίρνουν λεφτά από τους λογαριασμούς τους.
Οι τράπεζες με αυτές τις τακτικές και με αυτές τις συμπεριφορές εκμεταλλεύονται τη δεσπόζουσα θέση τους σε βάρος κυρίως των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού π.χ. συνταξιούχοι, εργαζόμενοι ή ακόμα και επιχειρήσεις που δεν είναι επαρκώς εξοικειωμένοι με τη ψηφιακή οικονομία και τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας.
Η ΣΕΚ καλεί τόσο την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Εμπορίου, όσο και την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) να παρέμβουν αυτεπάγγελτα και να λάβουν μέτρα προστασίας του καταναλωτικού κοινού από την «αχορταγία» των τραπεζών.

Προέχει τώρα η κατοχύρωση του προσωπικού σε Φορέα - Αλταμίρα και Ελληνική Τράπεζα

Ικανοποίηση εκφράζει το συνδικαλιστικό κίνημα για την τροπή που πήρε η διαφορά με την Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα καθώς ξεκίνησε η διαδικασία εθελούσιας αποχώρησης των 900 εργαζομένων. Οι συνδικαλιστικές ενέργειες εστιάζονται τώρα στην πλήρη κατοχύρωση των εργαζομένων που θα στελεχώσουν τον Φορέα Διαχείρισης Μη Εξυπηρετουμένων Δανείων, όσων θα παραμείνουν στην Αλταμίρα και αυτών που θα μεταφερθούν στην Ελληνική Τράπεζα.
Η τελική πρόταση για εθελούσια αποχώρηση 900 εργαζομένων στη βάση
συγκεκριμένης φόρμουλας αποζημίωσης εγκρίθηκε όμόφωνα την περασμένη βδομάδα από την Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του προσωπικού ΣΕΚ, ΠΕΟ,
ΠΑΣΥΔΥ. Η πρόταση περιελάμβανε τις πλείστες των εισηγήσεων των Συντεχνιών, γεγονός που συνέβαλε καταλυτικά στην ομόφωνη έγκριση της από
τους εργαζόμενους. 
Η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιουλίου 2018
αποφάσισε όπως:
• Οι τρεις Συντεχνίες παρακολουθούν την όλη πορεία εφαρμογής του Σχεδίου
για διασφάλιση του εθελούσιου χαρακτήρα του με την παράλληλη παροχή
προς τους εργαζόμενους όλων των απαραίτητων πληροφοριών από μέρους της Τράπεζας, που θα τους βοηθήσουν να προχωρήσουν στην κατά την κρίση τους καλύτερη επιλογή για τους ίδιους και τις οικογένειες τους. 
• Συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις για την διασφάλιση των δικαιωμάτων του προσωπικού που θα παραμείνει στην Ελληνική και στη Σ.Κ.Τ (Φορέα και ALTAMIRA).                                                                                                                                 
ΑΙΤΗΣΕΙΣ 
Δικαίωμα υποβολής αίτησης εθελούσιας αποχώρησης έχουν όλα τα μέλη του προσωπικού ο αριθμός του οποίου ανέρχεται σε 2657, συμπεριλαμβα-
νομένου και του προσωπικού που έχει μεταφερθεί στην ΑLTAMIRA.
Οι αποζημιώσεις που θα δοθούν θα υπολογιστούν στο 26% του τελευταίου
ακαθάριστου μισθού κάθε εργαζόμενου επί τα χρόνια υπηρεσίας.
Η διαδικασία αποχώρησης λήγει στις 31 Αυγούστου 2018 καθώς στις 3 Σεπτεμβρίου η ΣΚΤ θα καταθέσει την άδεια λειτουργία της στην Κεντρική                                                                                                                                         ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΚΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ 
Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών υπαλλήλων ΣΕΚ Ελισσαίος Μιχαήλ εξέφρασε την ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα το οποίο βρίσκεται εντός των στόχων του συνδικαλιστικού κινήματος. 
Υπάρχει τώρα πρόσφορο έδαφος για να συμπληρωθεί ο κατάλογος των 900 της εθελούσιας αποχώρησης, τόνισε. Από δώ και μπρός, θα ρίξουμε το βάρος των ενεργειών μας στην θωράκιση των δικαιωμάτων του προσωπικού του Φορέα και της Αλταμίρα και φυσικά των εργαζομένων που θα μετακινηθούν στην Ελληνική Τράπεζα, κατέληξε.
Άνοιξαν την πόρτα εξόδου 500 υπάλληλοι της Συνεργατικής
Ξεπέρασαν τους 500 οι υπάλληλοι της Συνεργατικής που έχουν πατήσει το κουμπί της αποχώρησης μέσω του σχεδίου εθελούσιας μέχρι την Παρασκευή ανεβάζοντας τις προσδοκίες ότι ο στόχος για τους «900» θα επιτευχθεί. Λίγες μέρες πριν τις 17 Αυγούστου ημερομηνία που εκπνέει η ισχύς του σχεδίου οι 2.660 εργαζόμενοι της Συνεργατικής μελετούν όλα τα δεδομένα που έχουν ενώπιον τους για να πάρουν την μεγάλη απόφαση.
Προκαταρκτικά, φαίνεται ότι μεγάλος αριθμός υπαλλήλων που έχει υιοθετήσει το σχέδιο είναι ηλικιακά πέραν των 50 ετών με αναλογία μέχρι στιγμής 55% γυναίκες και 45% άνδρες. Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος ηλικίας των υπαλλήλων της ΣΚΤ είναι 43 ετών. Το σχέδιο θα κοστίσει €128 εκατ. με τον κάθε υπάλληλο που θα αποχωρήσει να λαμβάνει κατά μέσο όρο €140 χιλ. Όπως έχει διαρρεύσει, η Ελληνική Τράπεζα, η οποία με βάση τη συμφωνία εξαγοράς του καλού χαρτοφυλακίου της ΣΚΤ θα πρέπει να απορροφήσει 1.100 υπαλλήλους από τη Συνεργατική έχει ήδη αρχίσει να προσεγγίζει διακριτικά μέλη του προσωπικού προς τα οποία εκφράζει την πρόθεση της τράπεζας να τα εργοδοτήσει.

Είναι υπάλληλοι μέχρι 50 ετών με εξειδίκευση κυρίως στη διαχείριση δανείων και έχουν προσόντα που καλύπτουν τις ανάγκες της Ελληνικής. H διεύθυνση της ΣΚΤ παρέχει ενημερωτικές πληροφορίες σε μέλη του προσωπικού, τα οποία επιθυμούν να μάθουν κατά πόσο θα μπορούσε να συνεχιστεί η εργοδότησή τους στον επικείμενο φορέα διαχείρισης κόκκινων δανείων.
H Αltamira από την πλευρά της έχει διαμηνύσει προς τη διοίκηση της ΣΚΤ ότι αν και εφόσον αποτελέσει μέρος του Φορέα Διαχείρισης των ΜΕΔ του Συνεργατισμού, θα συνεχίσει να εργοδοτεί το προσωπικό το οποίο έχει αποσπαστεί κοντά της καθώς το θεωρεί κατάλληλο και ιδιαίτερα αποδοτικό. Στην Altamira εργάζονται σήμερα περίπου 400 άτομα και στον Φορέα προβλέπεται ότι θα εργοδοτηθούν 800 άτομα. Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ξεκαθάρισε για άλλη μία φορά ότι δεν θα υπάρξει νέο σχέδιο εξόδου στη ΣΚΤ, αν αυτό δεν καλύψει τον στόχο του.
Οι υπάλληλοι που θα αποχωρήσουν θα λάβουν σταδιακά την αφορολόγητη αποζημίωσή τους μέσω τριών δόσεων.
Η πρώτη δόση θα παραχωρηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, η επόμενη τον Ιούνιο του 2019 και η τρίτη δόση τον Δεκέμβριο επίσης του 2019. Η συμφωνία προβλέπει ότι το σύνολο του ποσού της πρώτης και δεύτερης δόσης θα πρέπει να καλύψει το 75% του συνόλου της χαριστικής αποζημίωσης που θα λάβουν οι υπάλληλοι που αποχωρούν. 
  Θεανώ Θειοπούλου    

Aυξάνονται οι έκτακτοι υπάλληλοι της κυβέρνησης
Το εργατικό δυναμικό της κυβέρνησης τον Ιούλιο του 2018 αυξήθηκε κατά 988 άτομα (1,9%) σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017 φτάνοντας στα 51.880 άτομα. Η άνοδος οφείλεται κυρίως στην αύξηση κατά 10,8% που παρατηρείται στο έκτακτο προσωπικό της κυβέρνησης καθώς το μόνιμο προσωπικό μειώθηκε κατά 619 άτομα  (-1,7%). Ο αριθμός των εκτάκτων έφτασε τις 16.524 σε σχέση με τις 14.917 άτομα τον Ιούλιο του 2017.
Σε όλες τις κατηγορίες προσωπικού, εκτός του ωρομίσθιου προσωπικού, υπάρχει αύξηση σε σχέση με τον Ιούλιο του 2017 με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση να παρατηρείται στην κατηγορία Δυνάμεις Ασφαλείας (5,3%) και πιο συγκεκριμένα στο έκτακτο προσωπικό με ποσοστό 16,4% (786 άτομα).
Σε σχέση με τον Ιούνιο του 2018 παρατηρείται μείωση σε όλες τις κατηγορίες εκτός του Ωρομίσθιου Προσωπικού που παραμένει σταθερό. Στην Δημόσια Υπηρεσία παρατηρείται μείωση -0,2% (-31 άτομα), στην Εκπαιδευτική Υπηρεσία -0,8% (-114 άτομα) και στις Δυνάμεις Ασφαλείας -0,2% (-27 άτομα). Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, στην κυβέρνηση περιλαμβάνονται η Δημόσια Υπηρεσία, η Εκπαιδευτική Υπηρεσία, οι Δυνάμεις Ασφαλείας και οι Ωρομίσθιοι Κυβερνητικοί Εργάτες. Στη Δημόσια Υπηρεσία περιλαμβάνονται οι μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλοι των Υπουργείων, Τμημάτων και Υπηρεσιών.
Στην Εκπαιδευτική Υπηρεσία περιλαμβάνεται το μόνιμο και έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό που υπηρετεί στις σχολικές μονάδες καθώς και το προσωπικό του Κέντρου Παραγωγικότητας και του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου και στις Δυνάμεις Ασφαλείας περιλαμβάνονται η Αστυνομία, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Εθνική Φρουρά. Στα στοιχεία δεν περιλαμβάνονται τα Μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων (Βουλευτές και Εκπρόσωποι Θρησκευτικών Ομάδων).
Πηγή των στοιχείων που αφορούν την Κυβέρνηση είναι το Γενικό Λογιστήριο και αφορά στα άτομα που πληρώθηκαν το συγκεκριμένο μήνα ανεξαρτήτως της περιόδου και της διάρκειας που απασχολήθηκαν.
Πηγή: Φιλελεύθερος

Εξετάζονται αιτήσεις για συντάξεις, επιδόματα

Stockwatch 10/8/2018
Οι υπηρεσίες κοινωνικών ασφαλίσεων εκδίδουν σε εβδομαδιαία βάση ανακοίνωση ως προς την ημερομηνία εξέτασης των αιτήσεων που παραλήφθηκαν και αφορούν σε συντάξεις, επιδόματα και βοηθήματα, σύμφωνα με το ΓΤΠ ενώ όπως ανακοινώνει το υπουργείο εργασίας το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα για τον μήνα Αύγουστο 2018, θα είναι διαθέσιμο στους λογαριασμούς των δικαιούχων στις 13 Αυγούστου 2018.
 
Συγκεκριμένα, για το επίδομα ανεργίας αναφέρεται ότι εξετάζονται οι αιτήσεις όσων μισθωτών τερματίστηκε η απασχόληση τους και η περίοδος ανεργίας τους άρχισε στις 14/06/2018. Εξετάζονται οι περιπτώσεις όσων ήδη λαμβάνουν επίδομα ανεργίας το οποίο αφορά την περίοδο ανεργίας Ιουνίου - Ιουλίου του 2018. 
 
Σχετικά με την πληρωμή λόγω πλεονασμού, αναφέρεται ότι εξετάζονται οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί Νοέμβριο του 2017. Σημειώνεται ότι, υπάρχει αριθμός αιτήσεων που έχουν υποβληθεί πριν την πιο πάνω ημερομηνία για τις οποίες όμως δεν μπορεί να ολοκληρωθεί  η εξέταση διότι οι εργοδότες δεν έχουν αποστείλει ακόμη τα στοιχεία που τους έχουν ζητηθεί.
 
Αναφέρεται ακόμα ότι για τα επιδόματα ασθενείας εξετάζονται οι παραληφθείσες αιτήσεις μέχρι 29/05/2018 ενώ για τη σύνταξη αναπηρίας, εξετάζονται οι παραληφθείσες αιτήσεις Φεβρουαρίου - Μαρτίου 2018, νοουμένου ότι έχουν σταλεί σε Ιατρικό Συμβούλιο.
 
Για το σύνταξη ανικανότητας αναφέρεται ότι εξετάζονται οι παραληφθείσες αιτήσεις Δεκεμβρίου 2017 – Απριλίου 2018, νοουμένου ότι έχουν σταλεί σε Ιατρικό Συμβούλιο ενώ για το επίδομα σωματικής βλάβης γράφει ότι, εξετάζονται οι παραληφθείσες αιτήσεις Μαρτίου 2018.
 
Σχετικά με το δευτεροβάθμιο ιατρικό συμβούλιο αναφέρεται ότι, εξετάζονται οι ιεραρχικές προσφυγές Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2018, για την θεσμοθετημένη σύνταξη εξετάζονται οι παραληφθείσες αιτήσεις των οποίων οι αιτητές αποκτούν δικαίωμα Μάρτιο του 2018 και για την κοινωνική σύνταξη, εξετάζονται οι παραληφθείσες αιτήσεις των οποίων οι αιτητές αποκτούν δικαίωμα Μάϊο του 2018.
 
Αναφέρεται ακόμα ότι για τη σύνταξη χηρείας, σε ότι αφορά αιτήσεις που για τις περιπτώσεις όπου ο/η αποβιώσας/σα σύζυγος δε λάμβανε σύνταξη γήρατος εξετάζονται οι παραληφθείσες αιτήσεις Μαΐου 2018, ενώ για τις περιπτώσεις όπου ο/η αποβιώσας/σα σύζυγος λάμβανε σύνταξη γήρατος εξετάζονται οι παραληφθείσες αιτήσεις Μαρτίου - Απριλίου 2018.

Για το βοήθημα κηδείας αναφέρεται ότι εξετάζονται οι αιτήσεις για τις περιπτώσεις όπου ο/η αποβιώσας/σα λάμβανε σύνταξη χηρείας εξετάζονται οι παραληφθείσες αιτήσεις Απριλίου 2018, για τις περιπτώσεις όπου ο/η αποβιώσας/σα λάμβανε θεσμοθετημένη σύνταξη, δεν είχε σύζυγο και το αίτημα για βοήθημα κηδείας προέρχεται από άλλο πρόσωπο που ανέλαβε τα έξοδα της κηδείας, εξετάζονται οι παραληφθείσες αιτήσεις Απριλίου 2018, για τις περιπτώσεις όπου ο αποβιώσας / η αποβιώσασα λάμβανε κοινωνική σύνταξη εξετάζονται οι παραληφθείσες αιτήσεις Μαΐου 2018, για άλλες περιπτώσεις (πχ. ο/η αποβιώσας/σα ήταν/δεν ήταν συνταξιούχος και είχε σύζυγο, ο/η αποβιώσας/σα δεν ήταν συνταξιούχος και δεν είχε σύζυγο, ο/η αποβιώσας/σα ήταν νεαρό άτομο, άγαμος/η, και η αίτηση προέρχεται από τον γονέα ή από τα αδέλφια του/της, ο/η αποβιώσας/σα ήταν αγνοούμενος/η) εξετάζονται οι παραληφθείσες αιτήσεις Μαΐου - Ιουνίου 2018.
 
Για το επίδομα ορφάνιας εξετάζονται οι παραληφθείσες αιτήσεις Μαΐου 2018, για το βοήθημα τοκετού εξετάζονται οι παραληφθείσες αιτήσεις μέχρι 16/07/2018, για το επίδομα μητρότητας, για πρώτη πληρωμή εξετάζονται οι παραληφθείσες αιτήσεις μέχρι 6/7/2018 ενώ για συνεχόμενες πληρωμές εξετάζονται αιτήσεις για τις οποίες έχουν προσκομιστεί τα αναγκαία στοιχεία (πχ. δήλωση τοκετού) που παραλήφθηκαν Αύγουστο του 2018.
 
Για το επίδομα πατρότητας εξετάζονται οι παραληφθείσες αιτήσεις μέχρι 04/07/2018 ενώ αιτήσεις θεσμοθετημένης σύνταξης, χηρείας και ανικανότητας οι οποίες πληρώνονται με βάση τις διμερείς συμβάσεις και τον Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης 883/04.
Σε ότι αφορά τη θεσμοθετημένη σύνταξη εξετάζονται οι αιτήσεις για τις οποίες έχουν παραληφθεί απαντήσεις αναφορικά με στοιχεία, πιστοποιητικά και ασφαλιστικούς λογαριασμούς από άλλους φορείς, για αιτητές με ημερομηνία γεννήσεως το 1953 – 1954, για σύνταξη Ανικανότητας εξετάζονται οι παραληφθείσες αιτήσεις Αυγούστου του 2018, για σύνταξη χηρείας εξετάζονται οι παραληφθείσες αιτήσεις Δεκεμβρίου του 2016 – Μαρτίου του 2017 για τις οποίες έχουν παραληφθεί απαντήσεις αναφορικά με στοιχεία, πιστοποιητικά και ασφαλιστικούς λογαριασμούς από άλλους φορείς ενώ για το επίδομα ορφάνιας εξετάζονται οι παραληφθείσες αιτήσεις Σεπτεμβρίου του 2016 – Μαρτίου του 2017 για τις οποίες έχουν παραληφθεί απαντήσεις αναφορικά με στοιχεία, πιστοποιητικά και ασφαλιστικούς λογαριασμούς από άλλους φορείς.
 
Αναφέρεται ακόμα ότι σε ότι αφορά στις ποινικές υποθέσεις, τον Ιούνιο του 2018 (τελευταία στοιχεία) εκκρεμούσαν 4116 ποινικές υποθέσεις εκ των οποίων οι 2600 αφορούν εργοδότες και οι 1516 αφορούν αυτοτελώς εργαζόμενους.


Στο 80% η απασχόληση στις υπηρεσίες

InBusinessNews  10/08/2018 18:02
Στην Κύπρο, η απασχόληση στον τομέα των υπηρεσιών αντιστοιχούσε στο 80% του συνόλου της απασχόλησης το 2017, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε στο 74% στην ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat.

Τα επίπεδα απασχόλησης στις υπηρεσίες ανέρχονταν στο 66% του συνόλου της απασχόλησης στην ΕΕ κατά το 2000.

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι η απασχόληση στον βιομηχανικό τομέα υποχώρησε στο 22% το 2017, από 26% που ήταν το 2000, ενώ στη γεωργία μειώθηκε κατά το ήμισυ, από 8% σε 4%.

Όσον αφορά την προστιθέμενη αξία, οι υπηρεσίες ευθύνονται για το 73% του συνόλου το 2017, η βιομηχανία για το 25% και η γεωργία για το 2%.

Μεταξύ των κρατών μελών, το ποσοστό της απασχόλησης στον γεωργικό τομέα το 2017 ήταν υψηλότερο στη Ρουμανία (24% του συνόλου), στη Βουλγαρία (19%), στην Ελλάδα (11%) και στην Πολωνία (10%), ενώ τα μεγαλύτερα ποσοστά βιομηχανικής απασχόλησης καταγράφηκαν σε Τσεχία (36%), Σλοβακία και Πολωνία (31%) και Ρουμανία (30%).

Πέραν της Κύπρου, η απασχόληση στον τομέα των υπηρεσιών αντιστοιχούσε σε 80% ή περισσότερο σε Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Μάλτα, Γαλλία, Δανία και Λουξεμβούργο.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Αντιδρά η βουλή των γερόντων για συντάξεις χηρείας


Stockwatch 12/8/2018
H παραχώρηση σύνταξης χηρείας θα πρέπει να ισχύσει για όλους, λέει η Βουλή των Γερόντων, αναφέροντας ότι η διάκριση θα αποτελέσει πλήγμα στην ισότητα ανδρών και γυναικών, αλλά και στην ισονομία σε ένα ευνομούμενο κράτος.
 
Με σχετική ανακοίνωση, η Βουλή των Γερόντων τοποθετείται για το θέμα μετά την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να κάνει αναφορά του νόμου, που είχε ψηφίσει η Βουλή, στο Ανώτατο Δικαστήριο για γνωμάτευση.
 
Αναφέρει ότι η διαφωνία των κομμάτων, η οποία οδήγησε στην απόρριψη της αναπομπής του Προέδρου από τη Βουλή, στηρίζεται στη διαφορά του ποσού το οποίο θα επιφορτισθεί το Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων
 
«Έχει αναφερθεί ότι με την πρόνοια για καταβολή σύνταξης σε όσους έχασαν τη σύζυγό τους από 1/1/2018 χωρίς αναδρομική ισχύ για όσους χήρεψαν προηγουμένως, θα αυξηθούν τα δημόσια οικονομικά από 3,4 εκατ. σε 42,3 εκατ., μόνο για το 2018, με ετήσια αύξηση», προστίθεται στην ανακοίνωση.
 
Είναι σεβαστή κάθε προσπάθεια για εξοικονόμηση χρημάτων αλλά η διαδικασία για γνωμάτευση από το Ανώτατο Δικαστήριο είναι χρονοβόρα, η αναμονή υπολογίζεται στον ένα με ενάμισι χρόνο, με επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο των δικαιούχων, κυρίως συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα, καταλήγει η Βουλή των Γερόντων.

Σε αδιέξοδο η παιδεία, προχωρούν σε μέτρα οι εκπαιδευτικοί

Stockwatch 9/8/2018
Οι πρόεδροι των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων έστειλαν το μήνυμα ότι πορεύονται ενωμένοι και ανακοίνωσαν ότι θέτουν σε ισχύ τα μέτρα τα οποία είχαν εξαγγείλει στις 23 Ιουλίου, μεταξύ των οποίων και η πορεία διαμαρτυρίας στις 28 Αυγούστου από το παλιό ΓΣΠ προς το Προεδρικό, η οποία θα ξεκινήσει στις 19:00.
Η επιστολή του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστα Χαμπιαούρη, η οποία στάλθηκε χθες αργά το βράδυ, «συνολικά από την αρχή μέχρι το τέλος δεν είναι επιστολή η οποία προέρχεται από κάποιον ο οποίος θέλει να λύσει το πρόβλημα», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους και πρόσθεσε ότι «κάποιος ο οποίος θέλει να λύσει το πρόβλημα, δεν ανατρέχει ούτε στις 2 Ιουλίου ούτε στις 4 Ιουλίου».
 
Σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή η παιδεία ταλανίζεται και έχει να αντιμετωπίσει ένα σοβαρότατο πρόβλημα.
 
Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ συνήλθαν σήμερα το πρωί σε κοινή συνεδρία των Γραμματειών τους, μετά την αποστολή της γραπτής απάντησης του Υπουργείου Παιδείας στις εισηγήσεις των εκπαιδευτικών οργανώσεων που είχαν αποστείλει την περασμένη Παρασκευή.
 
Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού, σε δηλώσεις του είπε ότι το πρώτο μήνυμα που βγαίνει από τη σημερινή κοινή συνεδρία που είχαν οι τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις είναι ότι "παραμένουμε ενωμένες, συντονισμένες σε όλα τα βήματα και αυτό θα διατηρηθεί μέχρι τέλους, στον πολύ κρίσιμο και σοβαρό αγώνα που προδιαγράφεται και σφραγίστηκε χθες με την επιστολή, την απαντητική, που πήραμε από το Υπουργείο Παιδείας».
 
Ο Πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ Παναγιώτης Λυσάνδρου, σε δηλώσεις του είπε ότι η απαντητική επιστολή, δυστυχώς, «κρίνεται απαράδεκτη και αυτό καθιστά την όποια προσπάθεια εκ μέρους μας για διάλογο με τον Υπουργό Παιδείας και το Υπουργείο γενικά, δυστυχώς, πρακτικά αδύνατη».
 
Ερωτηθείς αν διακόπτουν το διάλογο με το Υπουργείο Παιδείας, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ είπε ότι θεωρούν ότι ο κύκλος ο οποίος έχει ανοίξει μετά τις μονομερείς αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν και ένα δικό τους αίτημα και επιτακτική ανάγκη να ανοίξει, λοιπόν, ένας κύκλος διαλόγου ο οποίος δεν είχε γίνει προηγουμένως.
 
«Αυτός ο κύκλος θεωρούμε ότι με την απαντητική επιστολή του Υπουργού Παιδείας στην ουσία φτάνει σε ένα σημείο που πλέον δεν υπάρχει διέξοδος. Συνεπώς, αυτή την στιγμή πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του πλέον και νομίζω ότι αυτό είναι μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες», πρόσθεσε.
 
Σε ερώτηση ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ είπε ότι επειδή η λέξη διάλογος σημαίνει πολλά πράγματα, «εμείς τουλάχιστον όλο αυτό το διάστημα εκείνο που είδαμε ήταν ένα σκοτεινό μονόλογο και νομίζω στην ερώτηση το τι έπεται, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις με αποφάσεις τους τον Ιούλιο, έχουμε αποφασίσει συγκεκριμένα πράγματα τα οποία από σήμερα αρχίζουμε την υλοποίηση τους».
 
«Και νομίζω αυτό δε χρειάζεται οποιαδήποτε άλλη επεξήγηση. Ξέρουμε όλοι πολύ καλά, ότι στις 28 του μηνός είχαμε προετοιμάσει μια εκδήλωση, η οποία είχε παγώσει στην ουσία, αυτή την στιγμή ξεπαγώνει και αρχίζουμε να εργαζόμαστε για το δικό μας πλέον αγώνα, κοινό αγώνα, τον οποίο ενωμένοι θα δώσουμε μέχρι τέλους, μαζί με τις χιλιάδες των εκπαιδευτικών και όχι μόνο. Μαζί με πάρα πολύ κόσμο, ο οποίος ήδη εκδηλώνει ενδιαφέρον για όλα τα ζητήματα που μας απασχολούν και πιστεύουμε και με πάρα πολύ κόσμο που αντιλαμβάνεται ότι η πρωτοφανής αυτή κρίση στην παιδεία αυτή τον δεκαετιών θα οδηγήσει σε δυσμενή αποτελέσματα το δημόσιο σχολείο και αυτό δε θα το επιτρέψουμε», συμπλήρωσε.  
 
Απαντώντας σε ερώτηση αν το Σεπτέμβριο θα ανοίξουν τα σχολεία, ο κ. Φυλακτού είπε ότι τα μέτρα ενεργοποιούνται όπως έχουν πει.
 
Κληθείς να σχολιάσει την σημερινή ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ είπε ότι δεν θέλουν να μπουν σε αυτή τη διαδικασία και πρόσθεσε ότι ο καθένας κρίνεται.
Σε παρέμβαση του, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ είπε ότι σε όλες αυτές τις σελίδες δεν υπάρχει ίχνος διαλλακτικότητας από την πλευρά του Υπουργείου.

«Αναγκαία επιλογή» η μερική αποκρατικοποίηση Cyta

Stockwatch 12/8/2018

Αναγκαία και καλή επιλογή χαρακτήρισε ο υπουργός οικονομικών την πρότασης μερικής αποκρατικοποίησης της Cyta μέσω της παραχώρησης μέρους των εργασιών της σε ιδιώτη επενδυτή, σημειώνοντας ότι επείγουν οι ενέργειες στο συγκεκριμένο θέμα.
Όπως ανέφερε, σε σημερινές του δηλώσεις σε τηλεοπτική εκπομπή, το θέμα της μερικής αποκρατικοποίησης της Cyta βρίσκεται ενώπιον της βουλής και εξέφρασε την ελπίδα με την επάνοδο της βουλής στις εργασίες της μετά το καλοκαίρι, ή με τον νέο χρόνο, όπως είπε, να προχωρήσει η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου.
Ερωτηθείς κατά πόσο το θέμα επείγει, είπε «όχι με την έννοια του κατεπείγοντος, ότι πρέπει να κλείσει σε ένα μήνα αλλιώς χανόμαστε αλλά, πρέπει να λάβουμε αποφάσεις όσο έχει και αξία και προοπτική ο οργανισμός», τόνισε.
Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι η προσωπική πολιτική του άποψη είναι πως στην περίπτωση της Cyta θα έπρεπε να εφαρμοστεί πλήρης αποκρατικοποίηση, εντούτοις δεν είναι αυτή η θέση της κυβέρνησης η οποία σε μια προσπάθεια συναίνεσης προσεγγίζει όπως είπε, τις απόψεις κομμάτων της αντιπολίτευσης.
«Θεωρώ έστω και αυτή τη θέση για μερική αποκρατικοποίηση και συνεργασία με ιδιώτη στρατηγικό επενδυτή που θα αναλάβει ένα κομμάτι του οργανισμού, ότι είναι μια καλή και αναγκαία επιλογή» είπε ο κ. Γεωργιάδης εκφράζοντας την προσδοκία οι εργαζόμενοι να δουν ότι οι εν λόγω αλλαγές είναι προς το όφελος του οργανισμού, όπως είπε.
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις σε ότι αφορά τη Cyta επειδή, όπως ανέφερε, ο οργανισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει ανταγωνιστικά και να διασφαλίσει την προοπτική ύπαρξης του ως ημικρατικός οργανισμός.
Αυτό, ανέφερε, είναι σε βάρος του οργανισμού. «Μπορεί μέχρι τώρα να βόλευε και τους εργαζόμενους που είχαν καλούς όρους απασχόλησης αλλά δεν είναι ένα μοντέλο που μπορεί να διασφαλίσει θετική προοπτική» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης κάνοντας λόγο για «βαρίδια του κράτους» τα οποία κουβαλά ο οργανισμός, τη στιγμή που ο ανταγωνισμός στο συγκεκριμένο τομέα είναι έντονος τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, όπως είπε.
Υπενθυμίζεται ότι με τα νέα νομοσχέδια που κατατέθηκαν στη βουλή για τη μετοχοποίηση της Cyta, το υπουργείο οικονομικών υποστηρίζει ότι διασφαλίζεται δια νόμου ο ιδιοκτησιακός έλεγχος του κράτους, το οποίο θα διατηρεί την πλειοψηφία των μετοχών στη διάδοχο εταιρεία που θα δημιουργηθεί και πως με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, διασφαλίζεται πλήρως το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εργαζομένων.
Συγκεκριμένα, τα τρία νομοθετήματα έχουν να κάνουν με τη μεταφορά σε ιδιωτική εταιρεία των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων που αφορούν στις εμπορικές δραστηριότητες της Cyta και με τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και των συντάξεων των εργαζομένων μετά την ιδιωτικοποίηση.
Μ.Χ.

 

Η ΕΤΥΚ δεν θέλει υπαλλήλους δύο κατηγοριών στην Ελληνική

Με ευαισθησία και ισονομία θα πρέπει αντιμετωπιστούν παλαιοί και νέοι υπάλληλοι της Ελληνικής Τράπεζας, σημειώνει σε εγκύκλιό της η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ).
Χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ηγεσίας της ΕΤΥΚ με τη διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας.
Αντικείμενο της συζήτησης ήταν ο τρόπος ένταξης των υπαλλήλων της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας που θα μεταφερθούν στην Ελληνική Τράπεζα (1100) αλλά και η γενικότερη πολιτική που θα εφαρμοσθεί την επομένη της ολοκλήρωσης της μεταφοράς τους.
Της αντιπροσωπείας της οργάνωσής ηγείτο ο Επίτιμος Πρόεδρος Λοΐζος Χατζηκωστής και της αντιπροσωπείας της Ελληνικής Τράπεζας ο Διευθύνων Σύμβουλος Ιωάννης Μάτσης.
Κατά τη συνάντηση διαπιστώθηκε και από τις δύο πλευρές η ανάγκη την επομένη ημέρα όλα να είναι σε τάξη και αρμονία για να μπορέσει η Τράπεζα να πορευθεί με αξιώσεις στους καθορισμένους στόχους της.
«Η ΕΤΥΚ κατέστησε ξεκάθαρα προς τη διοίκηση της Τράπεζας ότι την επομένη ημέρα, όλοι οι υπάλληλοι στην Ελληνική Τράπεζα πρέπει να βρίσκονται με το ίδιο καθεστώς χωρίς ρατσιστικές διακρίσεις που να καταδεικνύουν το χώρο προέλευσης τους», σημειώνεται.
Οι υπάλληλοι δύο κατηγοριών δεν είναι δυνατόν να εμφανισθούν στο χώρο της ΕΤΥΚ, προστίθεται.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε με κατανόηση η ανάγκη ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης που θα ισχύει στην Ελληνική Τράπεζα και φυσικά θα καλύπτει τη νέα «ενισχυμένη» Ελληνική Τράπεζα.
Η ΕΤΥΚ διαβεβαιώνει τόσο τους συναδέλφους της Ελληνικής Τράπεζας όσο και τους συναδέλφους της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας ότι θα συνεχίσει να τους εκπροσωπεί με την ίδια ευαισθησία και ισονομία και σε κανένα στάδιο δεν θα δεχθεί διαχωρισμούς σκοπιμότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου