Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

υπόλοιπα Φεβράρη


Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η – ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Μετά από τη χθεσινή συνάντηση και τις διαβουλεύσεις μεταξύ της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας και των Συντεχνιών ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΠΑΣΥΔΥ, που εκπροσωπούν την πλειοψηφία του προσωπικού στην Τράπεζα, και οι οποίες διήρκησαν μέχρι αργά το βράδυ, οι απολύσεις αριθμού συναδέλφων έχουν ανασταλεί και οι συνάδελφοι θα κληθούν να επιστρέψουν στην εργασία τους.
Στους συναδέλφους θα δοθεί χρόνος μέχρι και τις 19/3/2018 για διακανονισμό των δανείων τους και θα εφαρμοστούν οι ίδιες τραπεζικές διαδικασίες όπως για όλους τους δανειολήπτες της Τράπεζας είτε είναι προσωπικό είτε πελάτες.
Ενόψει των πιο πάνω θετικών εξελίξεων οι τρεις Συντεχνίες θα συνεχίσουν να παρακολουθούν το όλο θέμα και αναμένουν ότι τούτο θα οδηγηθεί σε αίσια κατάληξη.
Εκ των Συντεχνιών
ΠΕΟ- ΣΕΚ-ΠΑΣΥΔΥ
Λευκωσία, 22 Φεβρουαρίου 2018


Υπεγράφη η μισθολογική αναβάθμιση των επαγγελματιών υγείας

Offsite Ημερομηνία: 28/02/2018
Από την 1/1/2019 η μισθολογική αναβάθμιση των επαγγελματιών υγείας.
Στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, υπεγράφησαν σήμερα από τον Υπουργό Υγείας δρα Γιώργο Παμπορίδη και τον Γενικό Γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ, Γλαύκο Χατζηπέτρου συμφωνίες που αφορούν στη μισθολογική αναβάθμιση ομάδων επαγγελματιών υγείας, μετά από σχετικές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου.
Συγκεκριμένα, οι συμφωνίες αφορούν στους Φαρμακοποιούς (από την επιστημονική δομή Κλ. Α8-Α10-Α11 στις επιστημονικές δομές Κλ. Α9-Α11-Α12) και Τεχνικούς Φαρμακείου (από Κλ. Α1-Α2-Α5(ii) στην Κλ. Α2-Α5-Α7 (ii)), τους Ειδικούς Ψυχολόγους (από την επιστημονική δομή Κλ. Α8-Α10-Α11 στις επιστημονικές δομές Κλ. Α9-Α11-Α12), τους υπηρετούντες εργοδοτούμενους ορισμένου και αορίστου χρόνου Τεχνολόγους Νοσοκομειακών Εργαστηρίων με πανεπιστημιακού επιπέδου προσόντα (στις επιστημονικές κλίμακες Α8-Α10-Α11) και τους Φυσιοθεραπευτές, Ακτινογράφους (Ακτινοδιαγνωστικής), Ακτινογράφους (Ακτινοθεραπείας) και τους Εργοθεραπευτές (στις επιστημονικές δομές Κλ. Α8-Α10-Α11). Όλες οι συμφωνίες τίθενται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2019.
Κατά την υπογραφή των συμφωνιών και απευθυνόμενος στον Υπουργό Υγείας δρα Γιώργο Παμπορίδη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον συνεχάρη για το έργο του κατά τη διάρκεια της θητείας του, σημειώνοντας πως η σημερινή υπογραφή ήταν η τελευταία του πράξη ως Υπουργός Υγείας, η οποία και «εστέφθη με απόλυτη επιτυχία».
Μιλώντας μετά το πέρας της υπογραφής, ο δρ Παμπορίδης ανέφερε: «Υπογράψαμε σήμερα την τελευταία εκκρεμότητα που είχαμε με τις Συντεχνίες των εργαζομένων στο Υπουργείο Υγείας, των επαγγελματιών υγείας, των λοιπών ειδικοτήτων και έτσι, ολοκληρώθηκε η συνομολόγηση του πλαισίου του εργασιακού για τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να μπούμε στη μεταρρύθμιση με εργασιακή ειρήνη».
Από πλευράς του, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ σημείωσε πως οι συμφωνίες που υπεγράφησαν σήμερα ήταν σε συνέχεια των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου και των προηγούμενων συμφωνιών που υπεγράφησαν με το νοσηλευτικό και το ιατρικό προσωπικό. «Σήμερα, υπογράψαμε και τις σχετικές συμφωνίες, με τις οποίες τίθενται συγκεκριμένα μέτρα που θα περιορίσουν το δημοσιονομικό κόστος, ώστε να είναι εφικτή και η λειτουργία του ΓεΣΥ και να επιτευχθεί η αναδιοργάνωση και η αυτονόμηση των δημόσιων νοσοκομείων», είπε.
Κληθείς να πει τι προνοούν οι συμφωνίες, ο κ. Χατζηπέτρου σημείωσε πως οι πτυχιούχοι επαγγελματίες υγείας που συμπεριλαμβάνονται στις συγκεκριμένες ειδικότητες αναβαθμίζονται μισθολογικά, προσθέτοντας πως «θεωρούμε ότι αδικαιολόγητα ήταν υποβαθμισμένοι».
Τέλος, ερωτηθείς εάν με την υπογραφή των εν λόγω συμφωνιών κλείνουν όλες οι εκκρεμότητες, ο κ. Χατζηπέτρου απάντησε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει άλλη εκκρεμότητα. «Η αναβάθμιση, στην οποία αναφέρθηκα, έχει συνδεθεί με την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων», κατέληξε.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΣΥΛΙΚΙΩΤΗΣ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΠΑΝ.ΚΥΠΡΟΥ 
ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 22/02/2018 17:20 

 
Συζητήθηκαν στην Επιτροπή Απασχόλησης του ευρωκοινοβουλίου τα δικαιώματα των ειδικών επιστημόνων στο Παν.Κυπ
 
«Η επισφάλεια του επαγγέλματος των «ειδικών επιστημόνων» στην Κύπρο, οι οποίοι συμμετέχουν συχνά και σε ευρωπαϊκά προγράμματα, ήταν ο λόγος που καταθέσαμε γραπτή ερώτηση στην Κομισιόν στις 30 Νιόβρη του 2017. Τα δικαιώματα τους προστατεύονται εν μέρη από τη Χάρτα του Ερευνητή της ΕΕ και το EURAXESS, τα οποία φαίνεται να παραβιάζονται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η ερώτηση μας αναφερόταν στα βήματα που προτίθεται να κάνει η Κομισιόν για να διασφαλίσει τα δικαιώματα των ΔΕΔΕ και να αντιμετωπίσει τις μή τυπικές μορφές εργασίας αυτού του είδους, ειδικά μέσα στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Λόγω της μη έγκαιρης απάντησης αλλά και της σημασίας του θέματος, αποφασίσαμε να κάνουμε χρήση του δικαιώματος μας να θέσουμε το θέμα στην επιτροπή απασχόλησης του κοινοβουλίου.»
 
Αυτά είπε στην εισαγωγή του για το θέμα της παραβίασης των εργασιακών θεσμίων στην περίπτωση των Μεταδιδακτορικών Επιστημόνων Διδασκαλίας και Έρευνας (ΔΕΔΕ) ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Νεοκλής Συλικιώτης. Ο κύριος Συλικιώτης μιλούσε στην Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπου και ήγηρε το θέμα των εργασιακών συνθηκών των ΔΕΔΕ.
 
Εκφράζοντας την στήριξη του στα δίκαια αιτήματα της συντεχνίας ΔΕΔΕ, ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ δήλωσε πως «οι εργοδοτούμενοι ειδικοί επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, δεν απολαμβάνουν κοινωνικά ωφελήματα όπως άδεια ασθενείας, άδεια ανάπαυσης, άδεια μητρότητας και πατρότητας.  Δεν υπάρχει συνεισφορά του εργοδότη σε σχέδιο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης , και περιορίζεται η επανα-πρόσληψη των ατόμων που εκτέλεσαν καθήκοντα διδασκαλίας 30 μήνες σε διάστημα 5 ετών.»
 
Η Κομισιόν εκπροσωπήθηκε από μια εκπρόσωπο της Γενικής Διεύθυνσης Έρευνας, και μία της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης. Στην απάντηση της η εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Έρευνας κατα τη διάρκεια της συνεδρίας υπογράμμισε πως υπάρχει σύσταση προς τα κράτη μέλη αναφορικά με καλές εργασιακές συνθήκες για τους ερευνητές ήδη από το 2005. Εναπόκειται στο κάθε πανεπιστήμιο να την εφαρμόσει. Αντίστοιχα η εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης γνωστοποίησε πως προετοιμάζεται πρωτοβουλία για την πρόσβαση στην κοινωνική προστασία για άτυπες μορφές εργασίας και για αυτοεργοδοτούμενους. Η πρωτοβουλία που θα δημοσιοποιηθεί τον Μάρτιο, είναι βασισμένη στην αρχή 12 του Χάρτη Κοινωνικών Δικαιωμάτων, και το δικαίωμα όλων των εργαζομένων στην κοινωνική ασφάλιση ανεξάρτητα από τη διάρκεια εργασίας τους.
 
Σε ανταπάντηση του ο κύριος Συλικιώτης είπε πως περιμένει την γραπτή απάντηση της Κομισιόν για περαιτέρω ενέργειες ούτως ώστε εφαρμοστεί άμεσα ο Χάρτης Κοινωνικών Δικαιωμάτων και η Χάρτα του Ερευνητή.  
 
 
Γραφείο ευρωβουλευτή
22/02/2018
follow on twitter @sylikiotis
 …………
Ενώπιον του προέδρου Αναστασιάδη τα καίρια εργασιακά και κοινωνικά ζητήματα - ΜΕΓΑ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ Η ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΡΟΝΟΙΑ


Κορωνίδα των εισηγήσεων της ΣΕΚ που υποβλήθηκαν κι επεξηγήθηκαν την περασμένη Τρίτη 20 Φεβρουαρίου στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι η ουσιαστική ενίσχυση του κοινωνικού κράτους με δίκαιη κατανομή του παραγόμενου πλούτου και εδραίωση συνθηκών προόδου και ευημερίας για όλους τους πολίτες. Τονίσθηκε ιδιαίτερα η αναγκαιότητα μεταρρύθμισης του κράτους και υιοθέτησης πολιτικών για προστασία των εργαζομένων και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.
Ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Φ. Μάτσας υπογράμμισε ότι ανατέλλει μια νέα εποχή οικονομικής ανάπτυξης στην μετα- κρίση περίοδο που θα συμβάλει καταλυτικά, μέσω της υιοθέτησης των αναγκαίων μέτρων και πολιτικών,  στην περαιτέρω μείωση της ανεργίας, στη δημιουργία ποιοτικών και αξιοπρεπών θέσεων απασχόλησης και στη γενικότερη ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους.
Τα κυριότερα σημεία του υπομνήματος που υπέβαλε η εκτελεστική γραμματεία της ΣΕΚ στην συνάντηση της με τον επανεκλεγέντα πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, παρατίθενται κατωτέρω.
 Εφαρμογή του Γε.Σ.Υ στη βάση των νομοθεσιών που ψηφίστηκαν ομόφωνα και τήρηση των συμφωνηθέντων χρονοδιαγραμμάτων                                                                                                                                                                                                 
Η υλοποίηση της απόφασης για εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας στη βάση του μονοασφαλιστικού, καθολικού και αλληλέγγυου σχεδιασμού αποτελεί για τη ΣΕΚ αδιαπραγμάτευτο στόχο. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα χρονοδιαγράμματα έτσι ώστε να αρθεί η αδικία εις βάρος ενός μεγάλου πληθυσμού της Κυπριακής κοινωνίας.
Η επίσπευση όλων των διαδικασιών για την έγκαιρη αυτονόμηση των νοσοκομείων, όπως και η προώθηση βελτιωτικών μέτρων για παροχή ποιοτικότερης και πιο έγκαιρης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αποτελούν βασικές παραμέτρους της όλης προσπάθειας για θετική ανταπόκριση στις αυξημένες ανάγκες της κοινωνίας.
• Στόχευση πολιτικών για βελτίωση των μισθών και του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων
Οι μισθοί αποτελούν βασική συνιστώσα στη διαδικασία ανάκαμψης της οικονομίας και στήριξης της πραγματικής οικονομίας. Οι μειώσεις που έχουν επέλθει στους μισθούς και σε παρεμφερή ωφελήματα, ως απότοκο της οικονομικής κρίσης και της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, έχουν δημιουργήσει αρνητικές επιπτώσεις και  μείωσαν το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, με αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική τους θέση.
Σήμερα, οι εργαζόμενοι δικαιούνται και χρειάζονται καλύτερους μισθούς και πιο αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας. Η βελτίωση των μισθών των εργαζομένων θα τονώσει παράλληλα τη ζήτηση στην αγορά και θα ενισχύσει περαιτέρω τις επιχειρήσεις και την οικονομία του τόπου.
Στη βάση αυτής της προοπτικής, θα πρέπει να ενισχυθεί το σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων και να ρυθμιστεί η αγορά εργασίας, περιορίζοντας τον αθέμιτο ανταγωνισμό ο οποίος εκτοξεύτηκε στα ύψη κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.
Ως εκ τούτου, επιβάλλεται να ρυθμιστούν νομοθετικά οι βασικοί όροι απασχόλησης σε μεγάλες κλαδικές συμβάσεις, έτσι που να επεκτείνεται καθολικά η εφαρμογή τους και να καλύπτονται όλοι οι εργαζόμενοι του τομέα, και ιδιαίτερα οι νέοι που απασχολούνται σε επισφαλείς θέσεις απασχόλησης με πολύ χαμηλούς μισθούς.
• Περαιτέρω ενίσχυση πολιτικών και αξιοποίηση θετικής πορείας οικονομίας για ακόμα μεγαλύτερη αναχαίτιση της ανεργίας
Παρά το γεγονός ότι, η κυπριακή οικονομία καταγράφει συνεχείς θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, η πραγματική οικονομία απειλείται από τη ψηλή ακόμα ανεργία, παρά την πτωτική τάση που ακολουθεί. 
Θα πρέπει να υπάρξει εντατικοποίηση των προσπαθειών για περαιτέρω περιορισμό της ανεργίας και μακριά από γραφειοκρατικές διαδικασίες να προωθηθούν πιο δραστικές αναπτυξιακές πολιτικές που θα δημιουργούν νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας.
• Αγορά Υπηρεσιών
Τα τελευταία χρόνια, μια νέα μορφή επισφαλούς απασχόλησης έχει εισαχθεί παράτυπα στην αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα να πλήττονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και να δημιουργούνται επισφαλείς θέσεις εργασίας με δυσμενέστερους όρους απασχόλησης. Η αγορά υπηρεσιών σε θέσεις εργασίας που αντικαθιστούν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες απασχόλησης, μόνο προβλήματα δημιουργεί στην αγορά εργασίας και είναι επιζήμια για όλους τους εργαζομένους, γιατί τους στερεί βασικά εργασιακά δικαίωμα όπως, του ανεργιακού επιδόματος, του δικαιώματος της πληρωμής άδειας ανάπαυσης, τις εισφορές στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις και γενικά όλων των εργασιακών δικαιωμάτων και ωφελημάτων που απορρέουν από τις Συλλογικές Συμβάσεις και τις σχετικές νομοθεσίες για τον κάθε εργαζόμενο μισθωτό στην Κύπρο. Το φαινόμενο αυτό είναι κοινωνικά και εργασιακά απαράδεκτο, ενώ στις πλείστες περιπτώσεις συμβάλλει και στον περιορισμό της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, σε συνθήκες επισφάλειας και επικινδυνότητας και γι’ αυτό θα πρέπει να εκλείψει τάχιστα.
• Αποτροπή Αποκρατικοποιήσεων και επείγουσα ανάγκη εκσυγχρονισμού των Ημικρατικών Οργανισμών
Αυτή την ώρα η πολιτεία οφείλει να προχωρήσει σε αποφάσεις εκσυγχρονισμού των Ημικρατικών Οργανισμών, διατηρώντας τον δημόσιο χαρακτήρα τους, κατά τρόπο που να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα τους προς όφελος της χώρας και του κοινωνικού συνόλου.
 Φορολογική Μεταρρύθμιση
Επιβάλλεται η έναρξη ενός δομημένου κοινωνικού διαλόγου με στόχο, πάντοτε στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων του τόπου, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας γενικής φορολογικής μεταρρύθμισης προς την κατεύθυνση της δικαιότερης κατανομής του εθνικού εισοδήματος, λαμβάνοντας υπόψη ότι η οικονομική κρίση έχει πλήξει περισσότερο τους μισθωτούς και έχει αυξήσει τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες.
• Δημιουργία Υφυπουργείου Τουρισμού και ενίσχυση της Τουριστικής βιομηχανίας – μέσω και της ένταξης ντόπιου εργατικού δυναμικού στην αγορά εργασίας
Η  ΣΕΚ  πιστεύει  πως,  η δημιουργία  υφυπουργείου  Τουρισμού  βρίσκεται προς την ορθή κατεύθυνση, καθώς επιβάλλεται ο τεκμηριωμένος σχεδιασμός και η τελική διαμόρφωση μιας νέας και πολυδιάστατης τουριστικής στρατηγικής.
Η ΣΕΚ υποστηρίζει ξεκάθαρα τη μετεξέλιξη του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) σε Υφυπουργείο ως ένας ενιαίος φορέας άσκησης τουριστικής πολιτικής, θεωρώντας ότι η επιλογή  διατήρησης δύο φορέων που θα εμπλέκονται στις πολιτικές για τον Τουρισμό δεν  εξυπηρετεί τις ιδιαιτερότητες του τόπου και ως εκ τούτου την  αποτελεσματική λειτουργία και ανάπτυξη του τομέα.
• Ενίσχυση των Δημοσίων υπηρεσιών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Η ΣΕΚ θεωρεί ότι οι  μεταρρυθμίσεις στον τομέα των Δημοσίων Υπηρεσιών θα πρέπει να προωθηθούν ως  μια σημαντική εθνική προτεραιότητα στοχεύοντας  τον εκσυγχρονισμό, απλοποίηση και ενίσχυση της αποδοτικότητας των Δημοσίων Υπηρεσιών, παρέχοντας ποιοτικές και αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους πολίτες.
Καταλυτικό ρόλο στην προσπάθεια ενίσχυσης των υπηρεσιών προς τους πολίτες θα διαδραματίσει και η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, διασφαλίζοντας τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά ωφελήματα του προσωπικού.
……….
Η εργατική ειρήνη δεν κτίζεται με την απαξίωση - Η ΣΕΚ απορρίπτει δηλώσεις ΚΟΤ-ΠΑΣΥΞΕ κατά εργαζομένων που απολαμβάνουν ανεργιακού επιδόματος - Κανένας εργαζόμενος δεν επιθυμεί να είναι άνεργος. Ούτε και να υποαπασχολείται. Ούτε και να υποαμείβεται.
Η θέση αυτή πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητή τόσο από τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού, όσο και από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ξενοδόχων, οι οποίοι διά των προέδρων τους διατύπωσαν σοβαρή μομφή κατά των ξενοδοχοϋπαλλήλων που βρίσκονται – έστω εποχιακά – εκτός αγοράς εργασίας και σύμφωνα με τις κατηγορίες τους ενώ, απολαμβάνουν ανεργιακού επιδόματος απασχολούνται στα χωράφια ή και σε άλλες εργασίες.
Αυτού του είδους οι δηλώσεις είναι αυθαίρετες, απαξιωτικές και προσβλητικές για την εργατική τάξη, η οποία μόνιμα προσπαθεί να συμβάλει στην επικράτηση υγιών εργασιακών σχέσεων σ’ ολόκληρη την τουριστική βιομηχανία.
Τόσο ο ΚΟΤ όσο και ο ΠΑΣΥΞΕ πρέπει να αντιληφθούν ότι, όσοι βρίσκονται προσωρινά εκτός ξενοδοχειακής βιομηχανίας, είναι από υπαιτιότητα της εργοδοσίας και όχι γιατί είναι επιλογή τους.
Οι εργαζόμενοι αυτοί, είναι πρόθυμοι να τύχουν κατάρτισης και να στελεχώσουν τα ξενοδοχεία καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, όμως τα σχετικά προγράμματα που εκπονήθηκαν από το κράτος δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, γιατί δεν υπήρξε η απαραίτητη συνεργασία και συνεισφορά της εργοδοτικής πλευράς. 
Η ΣΕΚ καλεί όσους ενδιαφέρονται για την περαιτέρω αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και την επικράτηση της εργατικής ειρήνης στη ξενοδοχειακή βιομηχανία και ιδιαίτερα τον ΚΟΤ και τον ΠΑΣΥΞΕ, να είναι πιο προσεκτικοί και πιο σοβαροί όταν αναφέρονται στους εργαζόμενους.  Η έπαρση και η απαξίωση πρέπει να αποφεύγονται, ώστε να αξιοποιείται η δυνατότητα προώθησης επιλογών που οδηγούν στην περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας.
Η Κύπρος δεν θα προοδεύσει τουριστικά μέσα από τις πιο πάνω απαξιωτικές προσεγγίσεις, αλλά η πρόοδος θα επέλθει συγκροτημένα μέσα: • από την ολική ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος • από την επένδυση στο ντόπιο δυναμικό και την αξιοποίηση των αποφοίτων του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου (ΑΞΙΚ), όπως κατ’ επανάληψη υποστήριξε η ΣΕΚ και υπέδειξε ο πρόεδρος Αναστασιάδης • από την αξιοποίηση του πλούτου και της ιστορίας που κρύβει η ενδοχώρα • από την προβολή και τη διαφήμιση των ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών του τόπου μας • από τον περιορισμό της αδήλωτης εργασίας και της εργοδότησης ανειδίκευτων αλλοδαπών εργατών που η πολύχρονη παρουσία τους υποβάθμισε τις προσφερόμενες υπηρεσίες και συνέβαλε στη διάβρωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος • από το σεβασμό στα εργατικά θέσμια και στα εργασιακά ήθη και έθιμα, καθώς επίσης και με την πλήρη εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων.
Όλα τα υπόλοιπα είναι επικίνδυνα και εκ του πονηρού.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΞΚΑ – ΠΕΟ ΑΠΑΞΙΩΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΠΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΚΟΤ ΚΑΙ ΠΑΣΥΞΕ
Από δηλώσεις του προέδρου του ΚΟΤ και του ΠΑΣΥΞΕ όπως δημοσιεύτηκαν στην «STOCKWATCH» σήμερα, βγαίνει το συμπέρασμα ότι περίπου οι ξενοδοχοϋπάλληλοι που απολύονται τον Χειμώνα, είτε ευρίσκονται σε αναστολή εργασίας βάση ισχύουσας συμφωνίας της συλλογικής σύμβασης, είναι ένοχοι γιατί κάθονται ή δουλεύουν στα χωράφια τους και επιβαρύνουν το κράτος με εκατομμύρια για το ανεργιακό τους επίδομα.
Πριν λίγο καιρό ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ από ραδιοφώνου χαρακτήρισε τεμπέληδες τους Κύπριους γιατί προτιμούν τα επιδόματα αντί να εργαστούν.
Λυπούμαστε πραγματικά για τις απαξιωτικές και προσβλητικές δηλώσεις τόσο του κ. Λοϊζου όσο και του κ. Λοϊζίδη και τους πληροφορούμε τα εξής:
Πρώτο το κράτος δεν ξοδεύει ούτε σεντ από τα ταμεία του για τους ξενοδοχοϋπάλληλους.
Το επίδομα της ανεργίας το καταβάλλει το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το οποίο είναι κατάκτηση των εργαζομένων μετά από σκληρούς κι αιματηρούς αγώνες.
Δεύτερο δεν είναι επιλογή των εργαζομένων να μείνουν άνεργοι, και ούτε επιδιώκουν να είναι άνεργοι. Είναι επιλογή των εργοδοτών τους γιατί δεν θέλουν να πάρουν κανένα ρίσκο μείωσης των κερδών τους παραμένοντας ανοικτοί τον Χειμώνα.
Τρίτο να υπενθυμίσουμε τους πάντες ότι το ανεργιακό επίδομα είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ των εργαζομένων και δεν πρόκειται ποτέ το Συνδικαλιστικό Κίνημα να δεχτεί να μετατραπούν οι άνεργοι σε φτηνό εργατικό δυναμικό για οποιονδήποτε εργοδότη.
Τέλος υπενθυμίζουμε ότι το Χειμώνα 2013-2014 εφαρμόστηκε, με την σύμφωνο γνώμη του Συνδικαλιστικού Κινήματος, έκτακτο σχέδιο κατάρτισης εργαζομένων σε ξενοδοχειακές μονάδες που βρίσκονταν σε ολική ή μερική αναστολή εργασιών.
Tα αποτελέσματα ήταν καταθλιπτικά κι ο λόγος ήταν κυρίως γιατί οι εργοδότες δεν ήθελαν να αναλάβουν κόστος του μισθού των εργοδοτουμένων τους οι οποίοι θα έπαιρναν τον μισθό τους κι οι εργοδότες το επίδομα του ανεργιακού που περίπου ανέρχεται στο 60% του μισθού.
Aυτό από μόνο του λέει πολλά για τον τρόπο που λειτουργούν οι πλείστοι ξενοδόχοι και στους στόχους τους.
Λευκωσία 23/2/2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΆ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ
Η Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία εκφράζει την έντονη της ανησυχία για το γεγονός ότι σε διάστημα 24 ωρών συνέβησαν ένα θανατηφόρο και ένα πολύ σοβαρό εργατικό ατύχημα.
Αυτό το γεγονός, αλλά και η συχνότητα των εργατικών ατυχημάτων που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μαζί με την υποβάθμιση των όρων και συνθηκών απασχόλησης, ως αποτέλεσμα της απορρύθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων η οποία επιτυγχάνεται, έχουμε και υποβάθμιση στην εφαρμογή μέτρων για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων.
Έχοντας υπόψη αυτή την διαπίστωση η ΠΕΟ προτίθεται να θέσει άμεσα το θέμα της Ασφάλειας και Υγείας των εργαζομένων προς συζήτηση στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα.
Τέλος θέλουμε να εκφράσουμε την συμπάθεια μας στις οικογένειες των θυμάτων των εργατικών ατυχημάτων και να καλέσουμε τους εργαζόμενους να διεκδικούν χωρίς εκπτώσεις να εργάζονται σε συνθήκες ασφάλειας.
Λευκωσία, 22 Φεβρουαρίου 2018

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία χθες, 28 Φεβρουαρίου 2018, ειδικό Συνέδριο το οποίο ασχολήθηκε με τα εξειδικευμένα προβλήματα των αορίστου χρόνου εργαζομένων και των λοιπών ευέλικτων μορφών εργασίας που τα τελευταία χρόνια έκαναν την εμφάνιση τους τόσο στη Δημόσια Υπηρεσία όσο και στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα.
Συγκεκριμένα, έγινε ενημέρωση για τις υφιστάμενες Νομοθεσίες και τους Κανονισμούς που διέπουν την εργοδότηση των εργαζομένων αυτών, το τι πετύχαμε μέχρι σήμερα τόσο η ΣΗΔΗΚΕΚ όσο και το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα για βελτίωση των όρων απασχόλησης των αορίστου χρόνου στις ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις, ποια αιτήματα εκκρεμούν στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού και γιατί το Τμήμα αυτό καθυστερεί το διάλογο. 
Οι σύνεδροι ενέκριναν τις ενέργειες της ΣΗΔΗΚΕΚ και τις προσπάθειες της για ταύτιση/εναρμόνιση των ωφελημάτων των αορίστου χρόνου εργαζομένων με τους αντίστοιχους μόνιμους, για μετατροπή όπου είναι δυνατό των λοιπών ευέλικτων μορφών εργοδότησης σε εξαρτημένη σχέση και τον τερματισμό αν είναι δυνατόν τέτοιων μορφών εργοδότησης που παραπέμπουν σε παλαιότερες παρωχημένες εποχές με ανύπαρκτους όρους εργοδότησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου