Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Διάφορα Φεβράρη


Υπογράφηκε η πρωτοποριακή καταρχήν Συμφωνία στην Οικοδομική Βιομηχανία
Οι εργαζόμενοι στις οικοδομές θα διεκδικήσουν την εφαρμογή της
Μετά από μακρές και έντονες συναντήσεις και διαβουλεύσεις μεταξύ των Συντεχνιών Οικοδόμων της ΠΕΟ, της ΣΕΚ και της ΔΕΟΚ και της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου υπογράφηκε στην παρουσία της Διευθύντριας του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων στις 30 Ιανουαρίου 2018 η καταρχήν συμφωνία στην Οικοδομική Βιομηχανία επί του προσχεδίου Νόμου για κατοχύρωση των βασικών όρων της Σύμβασης και για την Συλλογική Σύμβαση που θα ισχύσει μετά την ψήφιση της σχετικής Νομοθεσίας από τη Βουλή.
Οι εργαζόμενοι στον Κλάδο θα ενημερωθούν πιο αναλυτικά και θα αποφασίσουν για τα περαιτέρω βήματά τους σε Γενικές Συνελεύσεις που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.
«Η καταρχήν Συμφωνία είναι πολύ σημαντική και θα εξαρτηθεί η περαιτέρω προώθησή της στη Βουλή προς ψήφιση από τη στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση για το θέμα αυτό», δήλωσε ο Γ.Γ. της Συντεχνίας Οικοδόμων ΠΕΟ Μιχάλης Παπανικολάου.
Συνεχίζοντας προειδοποίησε ότι οι εργαζόμενοι στην Οικοδομική Βιομηχανία ενωμένοι θα αντιδράσουν ανάλογα και δεν θα μείνουν απαθείς εφόσον η οποιαδήποτε κυβέρνηση σταθεί εμπόδιο σε αυτή την πρωτοπόρα καταρχήν Συμφωνία. 
«Η καταρχήν Συμφωνία θα βοηθήσει τόσο τους εργαζόμενους ώστε να απολαμβάνουν τα βασικά ωφελήματα της Σύμβασης όσο και τους πραγματικά επαγγελματίες εργολήπτες ώστε να μην τυγχάνουν αθέμητου ανταγωνισμού από τους εργολήπτες που παραβιάζουν κατάφορα τη Σύμβαση», τόνισε ο Γ.Γ. της Συντεχνίας Οικοδόμων της ΠΕΟ.

Προέχει η νομική υπόσταση των συλλογικών συμβάσεων

ΣΕΚ 14/2/2018
Τα τελευταία χρόνια η κυπριακή αγορά εργασίας ζει σε συνθήκες σοβαρής απορρύθμισης.
Αρκετοί εργοδότες παραβιάζουν πρόνοιες των συλλογικών συμβάσεων, εφαρμόζουν το διάταγμα για τον κατώτατο μισθό όπως οι ίδιοι θέλουν,
ενώ εκατοντάδες είναι οι εργαζόμενοι που υποαμείβονται γιατί δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις.
Η ΣΕΚ εκφράζει την απαρέσκεια της γι’ αυτή την κατάσταση και υπογραμμίζει πως, όλα αυτά τα αρνητικά φαινόμενα θα εκλείψουν μόνο όταν
αποκτήσουν νομική ισχύ οι βασικοί όροι των συλλογικών συμβάσεων, όπως είναι π.χ. ο μισθός, τα ωράρια, οι υπερωρίες, το Ταμείο Προνοίας, ο 13ος μισθός.

Ήδη προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε η Oικοδομική Bιομηχανία με τη συνομολόγηση κατ’ αρχήν συμφωνίας μεταξύ των Συντεχνιών και των Συνδέσμων Εργολάβων για νομική κατοχύρωση των βασικών άρθρων της συλλογικής σύμβασης, η οποία ελεύθερα συνομολογείται ανάμεσα στα δύο μέρη.
Έχουμε την ισχυρή άποψη πως, οι αξιοπρεπείς όροι εργασίας δεν πρέπει να αποτελούν προνόμιο μόνο όσων καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις, αλλάB πρέπει να απολαμβάνονται από όλους τους εργαζόμενους σ’ όλα τα επίπεδα της οικονομικής δραστηριότητας.
Ο λόγος για την υλοποίηση της πιο πάνω πολιτικής ανήκει στην κυβέρνηση και στην βουλή, οι οποίες πρέπει να κινηθούν τάχιστα προς την ορθή κατεύθυνση


Σε σημερινή Γενική Συνέλευση των απεργών στην Εταιρεία Μεταφοράς Επιβατών Λεμεσού (Ε.Μ.Ε.Λ.) έγινε ενημέρωση για την εργατική διαφορά και λήφθηκαν ομόφωνες αποφάσεις τόσο για την έκκληση να δοθεί περιθώριο χρόνου για επίλυση της διαφοράς, όσο και για την κλιμάκωση των μέτρων.
Για την καλύτερη ενημέρωση όλων, επισημαίνουν τα ακόλουθα:
1. Οι εργαζόμενοι δεν διεκδικούν αυξήσεις, αλλά αποκατάσταση των παραχωρήσεων που έγιναν από το 2014. Η πλήρης αποκατάσταση των παραχωρήσεων δεν αποτελεί σημείο διαπραγμάτευσης, αλλά υποχρέωση της εταιρείας.
2. Οι εργαζόμενοι δίνουν περιθώριο χρόνου, σε όσους θα ήθελαν να παρέμβουν, ούτως ώστε εντός της ερχόμενης εβδομάδας να γίνουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες για την επίλυση της εργατικής διαφοράς.
3. Ομόφωνα αποφασίστηκε όπως το επόμενο μέτρο αντίδρασης θα είναι 48ωρη απεργία. Η ημερομηνία που θα πραγματοποιηθεί θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα. 
Οι Συντεχνίες και οι εργαζόμενοι στην ΕΜΕΛ για άλλη μια φορά εκφράζουν τις ειλικρινείς τους απολογίες προς το επιβατικό κοινό, για την ταλαιπωρία που υφίστανται και για την οποία οι ευθύνες δεν βαραίνουν την πλευρά των εργαζομένων
Εκ των Συντεχνιών
ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ και ΜΕΠΕΓΕ–ΣΕΚ
Λεμεσός 06/02/2018

6/2/2018 διαλογος
Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Λεμεσό η 24ωρη απεργία των εργαζομένων στην Εταιρία Μεταφοράς Επιβατών Λεμεσού (ΕΜΕΛ).
Μιλώντας στον 
Άστρα οι εκπρόσωποι των συντεχνιών ΠΕΟ και ΣΕΚ Χρίστος Χριστοφή και Γιάννος Τσουρής, είπαν ότι η απεργία κηρύχθηκε επειδή η εταιρία δεν κατέθεσε καμιά σοβαρή πρόταση που να ικανοποιεί τους εργαζόμενους σε ότι αφορά την πλήρη εφαρμογή της σύμβασης του 2013. Σημείωσαν ότι η εταιρία αναμένει να γίνει διακανονισμός των διαφορών της με το Υπουργείο Συγκοινωνιών, όμως τις συνέπειες τις πληρώνουν οι εργαζόμενοι.
Μέχρι τις πρωινές ώρες σήμερα, ανέφεραν, δεν υπήρξε καμία επικοινωνία της εταιρίας με τους απεργούς.
Οι τελικές αποφάσεις των εργαζομένων, κατά πόσον δηλαδή θα συνεχιστούν τα μέτρα ή αν θα ανασταλούν, θα ληφθούν στη γενική συνέλευση των εργαζομένων που θα γίνει μέχρι το μεσημέρι. Αν αποφασιστεί συνέχεια, πρόσθεσε, θα είναι είτε 48ωρη απεργία, είτε επ’ αόριστον απεργία.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ακόμη πιο διεκδικητική θα είναι η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ
Συνήλθε σήμερα, 7/2/18, το Δ.Σ. της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ στην πρώτη του τακτική συνεδρία για το 2018.
Το Δ.Σ. συζήτησε τα καθήκοντα και τους στόχους της Συντεχνίας λαμβάνοντας υπόψη ότι το περιβάλλον για τις εργασιακές σχέσεις με την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη στην προεδρία της Δημοκρατίας θα εξακολουθήσει να είναι δύσκολο για τους εργαζόμενους και την κοινωνία. Μετά από συζήτηση το Δ.Σ. επαναβεβαίωσε τους στόχους και επιδιώξεις της Συντεχνίας που είναι:
 Η ολοκλήρωση της Συμφωνίας Πλαίσιο με υπογραφή των Συλλογικών Συμβάσεων για τα έτη 2017-2018 με τη συζήτηση του περιθωρίου 2%, την εισαγωγή Ταμείου Προνοίας για Νεοεισερχόμενους και εργαζόμενους Αορίστου Χρόνου και τη συζήτηση ειδικών θεμάτων που τέθηκαν.
-
 Τη συζήτηση και κατάληξη σε Συμφωνία για σταδιακή επαναφορά μισθών και ωφελημάτων.
-
 Τη συνέχιση της συζήτησης για καθορισμό του συνόλου των όρων απασχόλησης των εργαζομένων Αορίστου Χρόνου.
-
 Να αγωνισθεί για να δοθεί οριστικά τέλος στην πολιτική που εφαρμόζεται από την Κυβέρνηση και τους Οργανισμούς με την αγορά υπηρεσιών, τις μισθώσεις, τις ελαστικές μορφές απασχόλησης και την απορρύθμιση της εργασίας. Οι μόνιμες ανάγκες να πληρώνονται με μόνιμες θέσεις εργασίας.
- 
 Το Δ.Σ. θεωρεί επίσης ότι χρειάζεται να συνεχισθεί και να ενταθεί ο αγώνας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και την εκποίηση Δημόσιου Πλούτου γι’ αυτό καλεί τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε εγρήγορση, ιδιαίτερα στην περίπτωση της Cyta που έχει κατατεθημένο Νομοσχέδιο παρά την αντίθετη άποψη της Βουλής της οποίας η θέση για κατάργηση της Μονάδας Αποκρατικοποίησης δικαιώθηκε από το Ανώτατο.
-
Τέλος, το Δ.Σ. ενέκρινε το οργανωτικό πλάνο και τους προϋπολογισμούς για το 2018 και προγραμμάτισε τη λειτουργία των σωμάτων και των δραστηριοτήτων της Συντεχνίας.
Από τη ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ
7 Φεβρουαρίου 2018

Το Ωρομίσθιο Κυβερνητικό Προσωπικό του Νοσοκομείου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’ αποφάσισε σε συνέλευση του που πραγματοποιήθηκε στις 11:00πμ Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018, να αναστείλει την 12ωρη απεργία η οποία άρχισε από τις 6:15 το πρωί.
Καταλυτική ήταν η παρέμβαση του Υπουργού Υγείας ο οποίος κάλεσε σε σύσκεψη τους εκπροσώπους της ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ και των άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων. Στην σύσκεψη με τον Υπουργό παρευρέθηκε  εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών και αποφασίσθηκε η αντιμετώπιση των προβλημάτων στελέχωσης με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.
Συγκεκριμένα ο Υπουργός θα καταθέσει πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη Τρίτη 20/2/2018 για την άμεση αποδέσμευση 10 θέσεων για να καλυφθούν οι πιο επείγουσες ανάγκες και στην συνέχεια να προχωρήσει η πλήρωση των υπολοίπων θέσεων εργασίας.
Για τα υπόλοιπα προβλήματα που αφορούν τον εξοπλισμό, τα πιλοτικά προγράμματα μείωσης των λιστών αναμονής, τις χρονοβόρες διαδικασίες και την υγιεινή ασθενών, θα συζητηθούν άμεσα με την Διεύθυνση του Νοσοκομείου, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα αρμόδια Υπουργεία, Υγείας και Οικονομικών, με σκοπό να λυθούν εντός 15 ημερών.     
Η απόφαση για την δυναμική αντίδραση λήφθηκε την Τετάρτη 14/2/2018  το πρωί σε συνέλευση του προσωπικού και ήταν ομόφωνη. Υπήρξε προειδοποίηση γραπτώς από τις 29 Ιανουαρίου 2018 για δυναμικά μέτρα μετά την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην επίλυση των προβλημάτων που τέθηκαν από την περσινή χρονιά.  Σε επιστολή της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας με ημερομηνία 16/5/2017 δόθηκαν υποσχέσεις για διευθέτηση των προβλημάτων χωρίς όμως να υπάρχει καμία ενέργεια για επίλυση τους. 
Τα προβλήματα κρίνονται ως πολύ σοβαρά και επηρεάζουν την υγεία των ασθενών που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο.
Οι καθαρίστριες λόγω υποστελέχωσης, ειδικά τα βράδια, καθαρίζουν και απολυμαίνουν τα χειρουργεία και αμέσως μετά απασχολούνται στη κουζίνα του Νοσοκομείου για να παρασκευάζουν φαγητό, παραβιάζοντας με αυτό τον τρόπο όλους τους κανόνες υγιεινής.
Προβλήματα στελέχωσης και πεπαλαιωμένου εξοπλισμού που είναι εκτός λειτουργίας υπάρχουν στο τμήμα αποστείρωσης χειρουργικών εργαλείων, στην αιμοληψία, τους καθαριστές, στο αρχείο, τους κλητήρες και στα αστικά ιατρικά κέντρα. 
Το προσωπικό του Νοσοκομείου και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που το εκπροσωπούν, εκφράζουν την συμπάθεια τους προς τους ασθενείς που ταλαιπωρήθηκαν. Δυστυχώς το προσωπικό υποχρεώθηκε να λάβει δυναμικά μέτρα  τα οποία έχουν κύριο μέλημα τους την προστασία των ασθενών. Για τους ασθενείς που νοσηλεύονται, είχε διευθετηθεί και εργάστηκε προσωπικό ασφαλείας.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια αυξητική τάση υποκατάστασης δραστηριοτήτων των Δήμων με αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα. Τονίζεται ότι αριθμός Δήμων έχει ήδη πάρει σχετικές αποφάσεις μέσα από τη διαδικασία προώθησης των προϋπολογισμών για το 2018. Οι εν λόγω Δήμοι προτάσσοντας τα οικονομικά τους προβλήματα και την υποστελέχωση των συνεργείων, που οφείλεται στην απαγόρευση πλήρωσης των κενών θέσεων,καταφεύγουν αδικαιολόγητα κατά την άποψη μας, στην αγορά υπηρεσιών ως η εύκολη διέξοδος.
Οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις, ΟΗΟ-ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ προειδοποίησαν έγκαιρα όλους τους Δήμους ότι η υποκατάσταση μόνιμων αναγκών με αγορά υπηρεσιών συγκρούεται με τις ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις αλλά και τις σχετικές οδηγίες-εγκύκλιους του ίδιου του κράτους. 
Οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν σε ήδη ειλημμένες αποφάσεις αγοράς υπηρεσιών για συνεργεία σκυβάλων ή/και εργοδότησης αυτοεργοδοτουμένων που στοχεύουν στην αντικατάσταση μονίμων αναγκών των Δήμων. 
ΟΗΟ-ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, διαχρονικά τα τελευταία χρόνια πρότειναν σειρά μέτρων και κατέθεσαν εισηγήσεις προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη και ποιοτική προσφορά δημοτικών υπηρεσιών προς τους δημότες.
Έχουμε την ισχυρή άποψη ότι οι συμπλεγματοποιημένες υπηρεσίες αποτελούν μια αποτελεσματική λύση που θα αποφορτίσει οικονομικά τους Δήμους και σίγουρα θα αναβαθμίσει ουσιαστικά την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών.
Προς το σκοπό της εξάσκησης πίεσης προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά κύρια των ίδιων των Δήμων να προχωρήσουν στη δημιουργία κοινών υπηρεσιών στη περισυλλογή σκυβάλων, οι συνδικαλιστικές μας οργανώσεις μαζί με τους εργαζόμενους των πιο πάνω συνεργείων θα πραγματοποιήσουν επαρχιακές κινητοποιήσεις αρχίζοντας από την Επαρχία Λάρνακας όπου την Παρασκευή 16/2/2018 και ώρα 7 π.μ. θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση παρά το Μακένζι όπου αφού οι εργαζόμενοι ενημερωθούν για την όλη κατάσταση θα εγκρίνουν σχετικό ψήφισμα.
Παραθέτουμε ολόκληρο το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων:
 Λευκωσία: Συγκέντρωση στο χώρο παρά το νέο ΓΣΠ την Πέμπτη, 22/2/2018, και ώρα 9.30 π.μ.
§
 Λάρνακα: Συγκέντρωση στο χώρο παρά το Μακένζι την Παρασκευή, 16/2/2018, και ώρα 7 π.μ.
§
 Αμμόχωστος: Συγκέντρωση στις αποθήκες του Δήμου Παραλιμνίου την Τετάρτη, 7/3/2018, και ώρα 9 π.μ.
§
 Λεμεσός: Συγκέντρωση στις αποθήκες του Δήμου Λεμεσού την Τετάρτη, 28/2/2018, και ώρα 2 μ.μ.
§
 Πάφος: Συγκέντρωση στα Κεντρικά Γραφεία του Δήμου Πάφου την Πέμπτη, 22/2/2018, και ώρα 9 π.μ.
§
ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ και ΟΗΟ-ΣΕΚ
14/2/2018

Μαζικές και αυθαίρετες απολύσεις στο Συνεργατισμό

Οι Συντεχνίες ΣΕΚ-ΠΕΟ-ΠΑΣΥΔΥ σε σημερινή συνεδρία τους έχουν μελετήσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά τις αυθαίρετες απολύσεις στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα (ΣΚΤ) αριθμού υπαλλήλων με το δικαιολογητικό της διάπραξης πειθαρχικού παραπτώματος για μη εξυπηρετούμενους λογαριασμούς και δάνειά τους. 

Κατά τη σύσκεψη οι Συντεχνίες αποφάσισαν όπως καταγγείλουν τη ΣΚΤ στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ έχουν ζητήσει και θα έχουν σήμερα συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας για συζήτηση του θέματος κατά την οποία να υποδειχθεί ότι η ενέργεια αυτή εκ μέρους της Τράπεζας παραβιάζει ανάμεσα σ’ άλλα σειρά εργασιακών Νομοθεσιών καθώς και τις συνταγματικές πρόνοιες των αρχών της ισότητας και της αναλογικότητας.

Σε περίπτωση που οι σημερινές επαφές δεν φέρουν αποτέλεσμα και δεν ανακληθούν οι αυθαίρετες απολύσεις, θα συγκληθούν αύριο τα Διοικητικά Συμβούλια των τριών Συντεχνιών για λήψη μέτρων – μη αποκλειομένων και των δυναμικών – για προστασία των συμφερόντων των μελών τους.


Εκ των Συντεχνιών 
ΣΕΚ-ΠΕΟ-ΠΑΣΥΔΥ
21/2/2018


Απολύονται υπάλληλοι της ΣΚΤ επειδή έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια
Την απόλυση υπαλλήλων από την διοίκηση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας με τη δικαιολογία ότι είχαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια καταγγέλλει η ΕΤΥΚ, προειδοποιώντας με λήψη μέτρων, περιλαβανομένης και της απεργίας.

Σε σημερινή της εγκύκλιο, η συντεχνία των τραπεζοϋπαλλήλων μιλά για «πρωτοποριακά αντιεργατικά βήματα που φέρουν την σφραγίδα της κυβέρνησης», αφού ο Συνεργατισμός ανήκει στο κράτος.

«Η πρόκληση του Συνεργατισμού νοσεί τόσο επί της ουσίας αλλά και της διαδικασίας», σημειώνει η ΕΤΥΚ, σημειώνοντας ότι δεν απολύεται κανείς επειδή χρωστά, αλλά ψάχνεις γιατί του δόθηκαν υπερβολικά δάνεια, που σήμερα δεν μπορεί να αποπληρώσει και ότι εκεί που ο υπάλληλος υποπέσει σε παράπτωμα είναι πεντακάθαρο και αποδεκτό απ’ όλους ότι πρέπει να προηγηθεί η διαδικασία της παραπομπής σε πειθαρχική διαδικασία,

Υποδεικνύει ακόμη ότι την παραπομπή σε πειθαρχική διαδικασία προβλέπουν οι υφιστάμενες συμφωνίες της ΕΤΥΚ με την τράπεζα, προσθέτοντας ότι αυτό είναι συνταγματικό δικαίωμα κάθε πολίτη.

Η ΕΤΥΚ προειδοποιεί «έγκαιρα, συνειδητά και υπεύθυνα ότι δεν θα ανεχθεί ετσιθελικές αποφάσεις αλλά θα προχωρήσει στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, μη αποκλειόμενης της απεργίας».
Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου