Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2018

ΑΤΑ, σύνταξη χηρείας, ΔΕΔΕ, ΚΙΕ, πρόωρες αφυπηρετήσεις,

Με βάση την πρόσφατη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων (κυβέρνησης, εργοδοτών και συντεχνιών), η Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ) επαναφέρεται από την 1η Ιανουαρίου 2018.
Η ΑΤΑ θα παραχωρείται στο 50% της ετήσιας αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) μία φορά το χρόνο, εφόσον το β΄και γ΄τρίμηνο του έτους που προηγείται θα υπάρχει θετικός ρυθμός ανάπτυξης.
Επίσης διευκρινίζεται ότι κατά την 31/12/2017 η οποιαδήποτε ΑΤΑ έχει δοθεί στους εργαζόμενους από κάθε κλάδο ή επιχείρηση κατά τα προηγούμενα χρόνια, ενσωματώνεται στους μισθούς.Η ΑΤΑ που θα παραχωρείται από την 1/1/2018 και εντεύθεν, θα υπολογίζεται επί του νέου μισθού που θα προκύψει από την ανωτέρω ενσωμάτωση της ΑΤΑ στους μισθούς, (λαμβάνοντας υπόψη οποιεσδήποτε περαιτέρω μεταγενέστερες αυξήσεις στους μισθούς).
Τώρα με βάση τα αποτελέσματα του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΚΤ) για την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2017, υπήρξε μεταβολή (αύξηση) στον Δείκτη κατά 0.56%.
Έτσι η ΑΤΑ με βάση την πιο πάνω συμφωνία θα αυξηθεί κατά 0.28%, (που αποτελεί το 50% της ετήσιας αύξησης του ΔΤΚ).
ΣΕΚ 9/1/2018
ΔΕΔΕ: Ολοκληρώθηκε η 48ωρη προειδοποιητική απεργία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου
Με ανακοίνωσή της η Συντεχνία Διδακτορικών Επιστημόνων Διδασκαλίας και Έρευνας (ΔΕΔΕ) αναφέρει:
«Η 48ωρη προειδοποιητική μας απεργία ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία. Πέραν από την καθολική συμμετοχή των μελών της ΔΕΔΕ που εργάζονται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στην έρευνα και τη διδασκαλία αυτό το εξάμηνο, συμμετείχαν στην στάση εργασίας μας και πολλοί άλλοι συνάδελφοι που ενώ δεν είναι τυπικά μέλη της ΔΕΔΕ, εντούτοις συμπαρατάχτηκαν στον δίκαιο αγώνα για την βελτίωση των όρων εργασίας όλων των ακαδημαϊκών σε μη οργανικές θέσεις. Στην απεργία συμμετείχε η μεγάλη πλειοψηφία των διδακτόρων εργαζόμενων στο Π.Κ. καθώς επίσης και διδακτορικοί φοιτητές που αναμένεται να αντιμετωπίσουν αυτές τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας προσεχώς, ενώ η μη προσέλευση σημαντικής μερίδας φοιτητών στις αίθουσες επηρέασε και μαθήματα μόνιμων ακαδημαϊκών (ΔΕΠ). Ως αποτέλεσμα των απεργιακών μέτρων της ΔΕΔΕ το Πανεπιστήμιο Κύπρου υπολειτούργησε κατά το διήμερο.
Με βάση την πληροφόρηση και τους υπολογισμούς της ΔΕΔΕ επηρεάστηκαν συνολικά από την απεργία πέραν των 80 μαθημάτων και πέραν των 20 ερευνητικών προγραμμάτων. Το ότι αυτή η εκπληκτική συμμετοχή στην απεργία επιτεύχθηκε παρά τους εκφοβισμούς και τους εκβιασμούς που επιχειρήθηκαν σε πολλές περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. Ως Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΔΕ ευχαριστούμε όλους τους απεργούς για την αποφασιστικότητα που επέδειξαν και ιδιαίτερα τα νέα μας μέλη και όσους συνάδελφους/ισσες, που αν και ακόμα δεν είναι τυπικά ενταγμένοι στη συντεχνία μας, συμπορεύτηκαν μαζί μας.
Ευχαριστούμε επίσης όλους όσους στήριξαν έμπρακτα την απεργία μας - τις ακαδημαϊκές συντεχνίες του ΤΕΠΑΚ και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, την ΠΕΟ και τη ΔΕΟΚ από τις μεγάλες γενικές συντεχνίες, την Ένωση Φοιτητών του Π.Κ. ΦΕΠΑΝ, τις φοιτητικές παρατάξεις Προοδευτική, Αγώνα και Αναγέννηση και την πληθώρα φοιτητών που συμπαρατάχτηκαν μαζί μας. Ευχαριστούμε επίσης τις πολιτικές δυνάμεις, άλλα οργανωμένα σύνολα αλλά και πλήθος πολιτών που με ανακοινώσεις και δηλώσεις τους εξέφρασαν την στήριξη και την αλληλεγγύη τους στη ΔΕΔΕ και τη διεκδίκηση αξιοπρέπειας στην πανεπιστημιακή εργασία. Ευχαριστούμε και σειρά συναδέλφων μας μόνιμων ακαδημαϊκών (ΔΕΠ) που δεν υπέκυψαν στις πραγματικά ασφυκτικές πιέσεις της διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου και με διάφορους τρόπους στήριξαν και στηρίζουν ανοιχτά τον αγώνα μας.
Τέλος σημειώνουμε την επίσκεψη του Πρύτανη του Π.Κ. κ. Χριστοφίδη στο χώρο συγκέντρωσης της απεργίας και τον αρνητισμό που επανέλαβε τόσο σε σχέση με την πλήρη υλοποίηση της συμφωνίας του Ιούνη όσο και ως προς την ετοιμότητα της διοίκησης του Π.Κ. να προσκαλέσει επίσημα την ΔΕΔΕ σε ένα θεσμικό διάλογο για να συνομολογήσουμε από κοινού ένα πλαίσιο δίκαιης και έλλογης ρύθμισης των εργασιακών σχέσεων των διδακτόρων εργαζομένων στο Π.Κ. Αν η συνεχιζόμενη αδιαλλαξία την οποία εξέφρασε ενώπιον των απεργών ο κ. Χριστοφίδης είναι η επίσημη θέση της διοίκησης του Π.Κ., η ΔΕΔΕ θα μελετήσει προσεχώς τις κινήσεις της μη αποκλειόμενης και της κλιμάκωσης των απεργιακών μέτρων το επόμενο διάστημα».
Παδεία νιους
ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ, ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ και ΠΑΣΥΠΑΕ ΚΙΕ: Έγινε ένα βήμα προς τα εμπρός

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ και ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ καθώς και ο ΠΑΣΥΠΑΕ ΚΙΕ μετά τη σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να καθορίσει χρονοδιάγραμμα μέχρι τον Μάρτιο του 2018 για να εξεταστεί σε όλες του τις πτυχές το καθεστώς απασχόλησης των εκπαιδευτικών στα Βραδινά και Απογευματινά Προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού εκτιμούν ότι έγινε ένα βήμα εμπρός και αναμένουν την επίλυση του θέματος με την επαναφορά των εκπαιδευτικών στο καθεστώς του μισθωτού. 
Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου έχει επίσης καθορίσει την έναρξη διαβούλευσης με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και όλους τους εκπαιδευτικούς όλων των προγραμμάτων  για να ξεπεραστούν τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στην απασχόληση των εκπαιδευτικών με την μορφή της αγοράς υπηρεσιών.    
Η σημερινή ανακοίνωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων  ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ και ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ για απειλές και εκφοβισμούς αφορούσε κάποιους λειτουργούς του Υπουργείου στα ΚΙΕ και δεν είχαν σχέση με τον Υπουργό ή το Υπουργείο στην ολότητα του.
Με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού καθώς και με τους υπόλοιπους λειτουργούς του Υπουργείου επιδιώκεται η καλή συνεργασία με σκοπό την επίλυση προβλημάτων για το καλό της εκπαίδευσης και των εργαζομένων σε αυτή.
Από την ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ, ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ και ΠΑΣΥΠΑΕ ΚΙΕ
Ο ΠΑΣΥΠΑΕ ΚΙΕ χαιρετίζει την απόφαση του Υπουργικού και αίρει τα μέτρα

Ο ΠΑΣΥΠΑΕ ΚΙΕ με επιστολή του στον Υπουργό Παιδείας Κώστα Καδή χαιρετίζει τη σημερινή απόφαση του Υπουργικού και ανακοινώνει άρση των μέτρων που είχε εξαγγέλλει:
Αναφέρει στην επιστολή του:
«Προς: κ. Κώστα Καδή, Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού.
Από: τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Προσοντούχων Αδιόριστων Εκπαιδευτικών Απασχολούμενων στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης (ΠΑ.ΣΥ.Π.Α.Ε. Κ.Ι.Ε.)
Θέμα: Ρύθμιση της απασχόλησης των ατόμων που απασχολούνται στα Απογευματινά και Βραδινά Προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Χαιρετίζουμε τη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να εξετάσει το καθεστώς εργοδότησης μας, απόφαση την οποία μας έχετε στείλει και γραπτώς. Παρακαλούμε όπως ρυθμιστεί το ζήτημα, για να επέλθει ξανά η ομαλότητα στο εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών που εργάζονται στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού»
Στην απόφασή του για άρση των μέτρων αναφέρει:
«Το ΔΣ του ΠΑΣΥΠΑΕ ΚΙΕ αποφάσισε όπως αρθούν τα μέτρα τα οποία είχε λάβει( μη παράδοση βαθμών και ελέγχων για το πρώτο τετράμηνο, μη συνάντηση με γονείς μαθητών, μη συμμετοχή σε σεμινάρια) μετά από επίσημη γραπτή ενημέρωση, την οποία και χαιρετίζει, ότι το θέμα του καθεστώτος αυτοεργοδότησης των εκπαιδευτικών των ΚΙΕ θα συζητηθεί τους επόμενους δυο μήνες και συγκεκριμένα μέχρι το Μάρτιο του 2018 από τα αρμόδια υπουργεία. Η όλη προσπάθεια του ΠΑΣΥΠΑΕ ΚΙΕ φαίνεται να έχει αποτελέσματα. Παρόλο που δεν επιλύεται το πρόβλημα άμεσα, έχει τροχιοδρομηθεί διαδικασία επίλυσης του, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά από το 2013. Ως ΠΑΣΥΠΑΕ ΚΙΕ πιστεύουμε ότι έχει γίνει το πρώτο βήμα και μαζί με τις συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ διαβεβαιώνουμε τους συναδέλφους ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βρούμε λύση στα δίκαια αιτήματα μας. Εάν μέχρι το χρονικό πλαίσιο το οποίο έχει τεθεί δεν έχουμε οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα θα καλέσουμε τα μέλη μας σε έκτακτη γενική συνέλευση για κλιμάκωση των μέτρων μας».
Παδεία νιους

Αναστάληκε απεργία των ταχυδρόμων


Η Ανεξάρτητη Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΑΣΔΥΚ) ανακοίνωσε ότι η εκδήλωση διαμαρτυρίας που ήταν προγραμματισμένη να γίνει από τα μέλη της,  Ταχυδρομικούς Διανομείς,  έξω από τα Επαρχιακά Ταχυδρομικά Γραφεία Λευκωσίας, Λεμεσού και Πάφου την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018, αναστέλλεται.
Όπως αναφέρεται, η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε  νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων .
«Το Υπουργείο δήλωσε την ετοιμότητα και την προθυμία του να συμβάλει στη συζήτηση για  επίλυση των θεμάτων που έχει εγείρει η ΑΣΔΥΚ, με τον προγραμματισμό συνάντησης στο Υπουργείο για διεξοδική συζήτηση», αναφέρεται.
Ως εκ τούτου, σημειώνει η ΑΣΔΥΚ,  η λήψη μέτρων αναστέλλεται εν αναμονή της συνάντησης στο Υπουργείο για περαιτέρω συζήτηση του θέματος.
«Αναμένουμε ότι  η Διεύθυνση του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών δεν θα προχωρήσει στην εφαρμογή του «Προγράμματος Εκσυγχρονισμού Διανομών»  ως είχε προγραμματιστεί, μέχρι την ολοκλήρωση της συζήτησης», καταλήγει η ανακοίνωση. ΚΥΠΕ
ευροκέρδος
…………..
Δεν υπάρχει θέμα φορολόγησης των πρόωρων αφυπηρετήσεων
συντάχθηκε από Γιώργος Πυρίσιης
αλφα νιους λάιβ

Ανύπαρκτο θεωρείται το θέμα που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες όσο αφορά τις προθέσεις της κυβέρνησης για φορολόγηση των πρόωρων αφυπηρετήσεων μέσω των σχεδίων εθελούσιας εξόδου που εφαρμόζονται τόσο στις τράπεζες όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα αφού, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας, μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα. Να σημειώσουμε πως από προχθές που έχει δει το φως της δημοσιότητας η δημοσιογραφική πληροφορία για πιθανή φορολόγηση των πρόωρων αφυπηρετήσεων μέσω των σχεδίων εθελούσιας εξόδου υπάρχει μια έντονη ανησυχία ανάμεσα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις οι οποίες με δημόσιες τοποθετήσεις τους εκφράζουν την αντίθεσή τους σε μια τέτοια εξέλιξη.
ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ.
Όπως πληροφορείται η «Αλήθεια» από πηγές του Υπουργείου Οικονομικών μας αναφέρθηκε πως και τώρα μπορεί να φορολογηθεί ένας εργαζόμενος που προσχωρεί στο σχέδιο εθελούσιας εξόδου, ωστόσο εναπόκειται στην κρίση του Εφόρου Φορολογίας αν θα τον απαλλάξει από τη φορολόγηση. Ωστόσο, μας επισημάνθηκε πως η σκέψη του Τμήματος Φορολογίας είναι να εισηγηθεί ένα πλαίσιο για το πότε θα μπαίνει φορολογία και πότε όχι ή σε ποιο βαθμό.
ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ.
Συνδικαλιστικές πηγές ανάφεραν στην «Α» πως σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτούν να υπάρξουν οποιεσδήποτε παραχωρήσεις αφού κάτι τέτοιο πέραν του ότι θα πλήξει τους εργαζομένους θα λειτουργήσει και ως αντικίνητρο για πολλούς εργαζόμενους να δεχτούν το σχέδιο εθελούσιας εξόδου. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως με βάση τα σχέδια εθελούσιας εξόδου που εφαρμόστηκαν τα τελευταία έτη ανάμεσα στα τραπεζικά ιδρύματα του τόπου είχαν φύγει εκατοντάδες εργαζόμενοι εκμεταλλευόμενοι και το γεγονός ότι τα πιο πάνω σχέδια ήταν αφορολόγητα και επομένως αυτό το γεγονός λειτούργησε όπως γίνεται αντιληπτό ως επιπλέον κίνητρο για την αποχώρησή τους.
ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ CYTA.
Μιλώντας με συνδικαλιστική πηγή μας αναφέρθηκε το παράδειγμα της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου όπου τον περασμένο Δεκέμβριο μέσω του σχεδίου εθελούσιας εξόδου του οργανισμού θα αποχωρούσαν 50 εργαζόμενοι στη βάση αφορολόγητου σχεδίου, εντούτοις, η στάση που τήρησε το Τμήμα Φορολογίας όσο αφορά τη φορολόγηση του ποσού που θα λάμβαναν από την πρόωρη αφυπηρέτηση οδήγησε τους πλείστους να αναθεωρήσουν την στάση τους.
«ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ».
Το συνδικαλιστικό κίνημα όπως μας ανάφερε συνδικαλιστική πηγή δεν πρόκειται να δεχτεί μονομερείς ενέργειες που θα προκαλέσουν κόστος στους εργαζομένους και οι οποιεσδήποτε αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν σε συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους. Όμως, ιδιαίτερα αυτό το ζήτημα αποτελεί «κόκκινη γραμμή» όπως μας αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, μας υποδείχτηκε από την ίδια πηγή πως μπορεί να μην τίθεται μέχρι στιγμής τέτοιο θέμα αλλά το γεγονός ότι με δημόσιες δηλώσεις του ο ίδιος ο Έφορος Φορολογίας Γιάννης Τσαγκάρη τόνιζε προχθές πως το ζήτημα θα τεθεί μέσω μιας νομοθετικής ρύθμισης ενώπιoν της βουλής μετά τις προεδρικές εκλογές προκαλεί ανησυχίες αφού όπως μας λέχθηκε χαρακτηριστικά «όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά».
Σύνταξη χηρείας και για τους άντρες
Σύνταξη χηρείας και για τους άντρες αποφάσισε σήμερα το Υπουργικό συμβούλιο.
Σε δηλώσεις του ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ανέφερε πως το σχέδιο τίθεται σε εφαρμογή από την πρώτη μέρα του χρόνου, δηλαδή από 1/1/2018.
Το Νομοσχέδιο προωθείται στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Βάσει του νομοσχεδίου προνοείται η παροχή σύνταξης χηρείας στους άνδρες κάτω από τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις όπως και στις γυναίκες.
Με το προτεινόμενο Νομοσχέδιο αποκαθίσταται μία διαχρονική αδικία και ανισότητα εις βάρος τόσο των ανδρών αλλά και εις βάρος των γυναικών, οι οποίες, παρόλο που εισφέρουν στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σε περίπτωση θανάτου τους δεν δικαιούται ο σύζυγος τους τη σύνταξη χηρείας.

Πηγή: philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου