Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Ανακοινώσεις ΠΕΟ - συνταξιούχοι, ΚΙΕ, ΔΕΔΕ, ξενοδοχο-υπαλλήλοι, ΑΤΑ, σύνταξη χηρείας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΟ - ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Παρόλο που δεν έχουμε ενημέρωση για το ακριβές περιεχόμενο του Νομοσχεδίου το οποίο ανακοινώθηκε από τον Κυβερνητικό εκπρόσωπο και αφορά την παραχώρηση σύνταξη χηρείας στους άντρες, αφού η κυβέρνηση παρά την διαβεβαίωση που είχαμε δεν φρόντισε να μας το κοινοποιήσει πριν οδηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση, σημειώνουμε ότι η παραχώρηση σύνταξης χηρείας στους άντρες με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τις γυναίκες, είναι απόφαση η οποία ικανοποιεί ένα δίκαιο αίτημα της κοινωνίας και μια πολλών χρόνων διεκδίκηση του συνδικαλιστικού κινήματος και του κινήματος των συνταξιούχων.
Παρά την εμφανέστατη προεκλογική σκοπιμότητα της απερχόμενης κυβέρνησης, είναι θετικό ότι η πίεση που υπήρξε για αυτό το θέμα έφερε αποτελέσματα και ένα δίκαιο αίτημα της κοινωνίας που για χρόνια διεκδικούμε οδεύει προς υλοποίηση.
24 Ιανουαρίου 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ και ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ οι οποίες εκπροσωπούν τους εκπαιδευτικούς των απογευματινών και βραδινών προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, καταδικάζουν τις οποιεσδήποτε απειλές και εκβιασμούς γίνονται από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού που σκοπό έχουν να πλήξουν τον δίκαιο αγώνα των εκπαιδευτικών για να επαναφέρουν τα ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα τους, τα οποία έχει ο κάθε εργαζόμενος στο ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα στη Κύπρο.
Η οποιαδήποτε ενέργεια του οποιουδήποτε εναντίον του δίκαιου αγώνα που διεξάγεται δεν θα μείνει απαρατήρητη. Οι δύο συνδικαλιστικές οργανώσεις προειδοποιούν πως αν συνεχιστούν οι πιο πάνω απαράδεχτες πιέσεις και εκφοβισμοί , θα εκθέσουν ενώπιων της κοινωνίας αυτούς που απειλούν τους εκπαιδευτικούς με διάφορους τρόπους να σταματήσουν να αγωνίζονται για να έχουν τα ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα.
Είναι απαράδεκτο το κράτος να παρανομεί, να έχει άνιση μεταχείριση των εργαζομένων του και αυτοί που απολαμβάνουν όλα τα ωφελήματα και τους αρκετά καλούς μισθούς να προσπαθούν να πλήξουν τους πλέον αδικημένους και ταλαιπωρημένους εργαζόμενους οι οποίοι έχουν ισάξια και ίσως και καλύτερα ακαδημαϊκά προσόντα.
Από την ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ και ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ
24 Ιανουαρίου 2018

Στους δρόμους σήμερα οι εργαζόμενοι στην ξενοδοχειακή βιομηχανία στην ελεύθερη Αμμόχωστο.
Η ΣΥΞΚΑ - ΠΕΟ Αμμοχώστου πραγματοποίησε σήμερα κινητοποίηση διαμαρτυρίας για τις συνθήκες που επικρατούν στον κλάδο.
Η κινητοποίηση άρχισε με συγκέντρωση των εργαζομένων οι οποίοι αφού συζήτησαν τα προβλήματα που τους απασχολούν έγκριναν σχετικό ψήφισμα.
Στην συνέχεια ακολούθησε πορεία προς τα επαρχιακά γραφεία του Υπουργείου Εργασίας.
Οι εργαζόμενοι διατράνωσαν την θέληση τους για αγώνα και διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους.
23/1/2018
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΗΣ ΠΕΟ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΔΕ
Αντιπροσωπεία της ΠΕΟ με επικεφαλής τον Γ.Γ συν. Πάμπη Κυρίτση, επισκέφτηκε σήμερα τους απεργούς καθηγητές και ερευνητές του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Ο Γ.Γ της ΠΕΟ μιλώντας στους απεργούς, έκφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράσταση της ΠΕΟ στον δίκαιο αγώνα τους.
Οι αγώνες των εργαζομένων στηρίζονται στην αλληλεγγύη και την ενότητα και ότι η ΠΕΟ είναι πρόθυμη να βοηθήσει αν χρειαστεί στην επίλυση της διαφοράς και την δικαίωση των αιτημάτων τους.
Σε μια περίοδο που η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων αποτελεί πάγια επιδίωξη της εργοδοσίας, είναι απαράδεκτο να επιβάλλονται από το ίδιο το κράτος και κρατικούς θεσμούς, όπως είναι το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

ΠΕΟ: Συγκαλυμμένες αλλά απροκάλυπτες απειλές προς εργαζομένους στα ΚΙΕ από Υπουργείο Παιδείας
Για συγκαλυμμένες αλλά απροκάλυπτες απειλές προς τους εργαζόμενους στα ΚΙΕ από πλευράς Υπουργείου Παιδείας, κάνει λόγο η ΠΕΟ.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Συντεχνίας, οι απειλές στοχεύουν στο να εμποδίσουν την υλοποίηση της απόφασης που έλαβε ο Σύνδεσμος τους, σε συνεργασία με τις Συντεχνίες ΠΕΟ και ΣΕΚ, για την πραγματοποίηση απεργιακής κινητοποίησης για διεκδίκηση δίκαιων και νόμιμων αιτημάτων τους.
«Φαίνεται ότι για το Υπουργείο Παιδείας δεν είναι αρκετό το γεγονός ότι αυθαίρετα και παράνομα έχουν απαγορεύσει στους εργαζόμενους των ΚΙΕ το δικαίωμα να θεωρούνται εργοδοτούμενοι, ώστε να απολαμβάνουν στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα όπως άδειες ανάπαυσης, δικαίωμα σε ανεργιακό επίδομα και το δικαίωμα σε συλλογική σύμβαση», αναφέρει.
Προσθέτει πως «με την απαράδεκτη και προκλητική διατύπωση απειλών, φαίνεται ότι επιδιώκεται ακόμα και η απαγόρευση του δικαιώματος να διεκδικούν, χρησιμοποιώντας το ιερό όπλο της απεργίας».
«Η ΠΕΟ καταδικάζει απερίφραστα τις προσπάθειες εκφοβισμού των εργαζομένων στα ΚΙΕ. Ιδιαίτερα καταδικάζει την προσπάθεια εκμετάλλευσης της ανασφάλειας και της ανάγκης εκατοντάδων νέων ανθρώπων ώστε να παρεμποδιστούν από την οργανωμένη διεκδίκηση δίκαιων και καθόλα νόμιμων διεκδικήσεων», σημειώνει.
Τέλος, διαβεβαιώνει ότι θα σταθεί με αποφασιστικότητα δίπλα στους εργαζόμενους στα ΚΙΕ, στον αγώνα τους ενάντια στην απορρύθμιση και εκμετάλλευση της εργασίας τους και από θέση αρχής δεν πρόκειται να επιτρέψει αμφισβήτηση του δικαιώματος οργάνωσης, διεκδίκησης και απεργίας.
15/1/2018
Η ΠΕΟ εκφράζει την αλληλεγγύη της στους διδακτορικούς επιστήμονες που εργάζονται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου σε μη οργανικές θέσεις και στήριξη της στα απεργιακά μέτρα που έχει εξαγγείλει για την ερχόμενη Δευτέρα 22/1/2018 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΔΕ, της παγκύπριας συντεχνίας που τους εκπροσωπεί.
Στηρίζουμε το δικαίωμα των διδακτορικών επιστημόνων που εργάζονται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου να έχουν αξιοπρεπείς και ρυθμισμένους όρους απασχόλησης.
Το Πανεπιστήμιο οφείλει να τηρήσει όσα έχουν συμφωνηθεί με την ΔΕΔΕ. Η κοινωνία αναμένει από το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα του τόπου να αποτελεί υπόδειγμα προστασίας του συνταγματικού δικαιώματος κάθε εργαζόμενου στην οργάνωση, υπόδειγμα εργοδότη που εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα και που στηρίζει ρυθμισμένους και αξιοπρεπείς όρους απασχόλησης και όχι να συστρατεύεται με εκείνους που θέλουν φθηνή χωρίς δικαιώματα εργασία.
15 Ιανουαρίου 2018

Εγκύκλιος - Ανακοίνωση ATA
Επανεκκίνηση ΑΤΑ από 1/1/2018 στη βάση της Μεταβατικής Συμφωνίας για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή για περίοδο τριών ετών
0,28 % τιμαριθμικό επίδομα στους ενσωματωμένους μισθούς από 1η Ιανουαρίου 2018
Με βάση τη Μεταβατική Συμφωνία που έγινε για προσωρινή διευθέτηση 3 χρόνων, από την 1/1/2018 επαναλειτουργεί ο θεσμός της ΑΤΑ.
Η ΑΤΑ θα υπολογίζεται σε ετήσια βάση αντί σε εξαμηνιαία και θα αποδίδεται στο 50%. Θα γίνει ενσωμάτωση του τιμαριθμικού επιδόματος στους βασικούς μισθούς και η επανεκκίνηση θα γίνει από μηδενική βάση.
Το τελευταίο τιμαριθμικό επίδομα που καταβλήθηκε στο κάθε εργαζόμενο, θα ενσωματωθεί στο βασικό μισθό που ίσχυε στις 31/12/2017 και θα αποτελεί το νέο βασικό μισθό.
Στο νέο βασικό μισθό θα υπολογιστεί το τιμαριθμικό επίδομα από την 1/1/2018.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία που αφορούν στην μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή εξαιρουμένων των φόρων κατανάλωσης για το 2017 σε σχέση με το 2016, προκύπτει αύξηση 0,56%.
Επομένως το τιμαριθμικό επίδομα που θα καταβληθεί στους εργαζομένους από την 1.1.2018 είναι 0,28% και θα υπολογιστεί στους νέους βασικούς μισθούς, όπως έχουν διαμορφωθεί μετά την ενσωμάτωση.
04.01.2017

Ύστερα από τρία χρόνια αγώνων της ΕΚΥΣΥ και των συνταξιούχων , ύστερα από αρκετές προτάσεις νόμου που κατέθεσε το ΑΚΕΛ και συζητήθηκαν στη επιτροπή εργασίας όπως και την πρόσφατη ημερομηνίας 1 Δεκεμβρίου 2017 η οποία εγκρίθηκε σε νομοθεσία από την Βουλή, επιτέλους η κυβέρνηση Ν. Αναστασιάδη μερικές μέρες πριν από τις εκλογές , παραδέχτηκε ότι αδικούσε για τρία χρόνια τους χαμηλοσυνταξιούχους. Με αναπομπή της νομοθεσίας που ψήφισε η βουλή την 1η Δεκεμβρίου και με νομοσχέδιο που υποχρεώθηκε και κατέθεσε η κυβέρνηση επικαλούμενη ότι περιέχει αντισυνταγματικά στοιχεία τα οποία διόρθωσε ,η Βουλή ψήφισε ξανά Νόμο τη Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018 με τον οποίο τροποποιεί πρόνοια του για το Ε.Ε.Ε και παρέχει πλέον την δυνατότητα υποβολής αίτησης από τους χαμηλοσυνταξιούχους για την επανάκτηση της μικρή επιταγής.
Η ΕΚΥΣΥ από την ημέρα της εφαρμογής της νομοθεσίας για το Ε.Ε.Ε. εντόπισε τη μεγάλη αδικία, τονίζοντας από τότε ότι παραβιάζεται ξεκάθαρα η αρχή της ισότητας αφού για άλλες κατηγορίες αιτητών Ε.Ε.Ε.(ανέργους, αλλοδαπούς, ευρωπαίους πολίτες κ.α.) επιτρέπεται να υποβάλουν αίτηση ανά πάσα στιγμή.
Συγκεκριμένα απαγορευόταν να υποβάλουν αίτηση οι χαμηλοσυνταξιούχοι που τους αποκόπηκε η μικρή επιταγή, την οποία δικαιούνταν με βάση το σχέδιο ενίσχυσης των συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα, λόγω του ότι δεν υπέβαλαν έγκαιρα την αίτηση τους όπως πρόβλεπε η νομοθεσία για το Ε.Ε.Ε. δηλαδή μέχρι 30/11/2014.
Ως αποτέλεσμα χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι έχουν χάσει μέχρι και 170 ευρώ το μήνα που συνολικά σε τρία χρόνια συμποσούνται γύρω στις 12 χιλιάδες ευρώ για ένα νοικοκυριό 2 ατόμων χαμηλοσυνταξιούχων. Με βάση επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης 11484 νοικοκυριά συνταξιούχων δηλαδή πέραν των 20 χιλιάδων χαμηλοσυνταξιούχων δεν υπέβαλαν την προβλεπόμενη αίτηση μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου 2014 με αποτέλεσμα να τερματιστεί το δικαίωμα που είχαν και να αφαιρέσει η κυβέρνηση 18 εκατομμύρια 156 χιλιάδες ευρώ το χρόνο από τους συνταξιούχους(περίπου 55 εκατομμύρια ευρώ στα 3 χρόνια) .
Όπως είναι γνωστό η ΕΚΥΣΥ έκανε πάρα πολλά διαβήματα και είχε αρκετές συναντήσεις με το Υπουργείο Εργασίας για το σοβαρό αυτό πρόβλημα ωστόσο η απάντηση του ήταν επίμονα αρνητική ακόμη και σε τεκμηριωμένες περιπτώσεις για άτομα που την περίοδο αυτή είχαν σοβαρά προβλήματα υγείας. Όφειλαν όπως υπερτονιζόταν σε απαντήσεις του υπουργείου να υποβάλουν αίτηση μέχρι την καθορισμένη προθεσμία ,αγνοώντας ότι η νομοθεσία ήταν πολύπλοκη ,δυσνόητη και σύγχυζε τους ηλικιωμένους οι οποίοι δεν είχαν και την αναγκαία βοήθεια για την συμπλήρωση των πολυσέλιδων αιτήσεων και την επισύναψη όλων των αναγκαίων βεβαιώσεων, στοιχείων από τράπεζες ,κτηματολόγια, πιστοποιήσεις κ.λ.π...
Η κυβέρνηση και ιδιαίτερα το Υπουργείο Εργασίας μέχρι σήμερα αρνούνταν στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΚΥΣΥ και τις προτάσεις της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας για αλλαγή αυτής της κατάφορα άδικης πρόνοιας στη νομοθεσία του Ε.Ε.Ε
Η ΕΚΥΣΥ εκφράζει την ικανοποίηση της και νιώθει δικαιωμένη για το τελικό αποτέλεσμα του τρίχρονου αγώνα που διεξήγαγε με αποτέλεσμα να αρθεί αυτή τη μεγάλη αδικία που επισυμβαίνει για τρία ολόκληρα χρόνια και πλήττει τα εισοδήματα και το βιοτικό επίπεδο των χαμηλοσυνταξιούχων αρκετοί από τους οποίους υποφέρουν.
Η ΕΚΥΣΥ ευχαριστεί την Βουλή και ιδιαίτερα το ΑΚΕΛ το οποίο από την αρχή στήριξε την δικαιολογημένη απαίτηση των χαμηλοσυνταξιούχων, για την συμβολή τους στη τροποποίηση της νομοθεσίας. Επίσης συγχαίρει τους συνταξιούχους που με την συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που οργάνωσε η ΕΚΥΣΥ ,κατάφεραν να αλλάξει η νομοθεσία και να αρθεί η αδικία εις βάρος των ηλικιωμένων που έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχιας.
Τέλος η ΕΚΥΣΥ μέσω των στελεχών της σε όλη τη Κύπρο θα μεριμνήσει να ενημερωθούν αλλά και να βοηθηθούν οι ηλικιωμένοι που έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας ( 10,324 ευρώ ετησίως για ένα άτομο και 15486 ευρώ για νοικοκυριό 2 ατόμων) για να συμπληρώσουν τις σχετικές αιτήσεις.
ΕΚΥΣΥ
3 Ιανουαρίου 2018


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου