Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Ανισότητες σε ΕΕ - επέκταση στους 11 μήνες για εποχικούς ωρομίσθιους

Μειώθηκαν οι κοινωνικές ανισότητες στην ΕΕ

Inbusiness.com.cy
Έπειτα από δέκα χρόνια κρίσης στην Ευρώπη φαίνεται να υπάρχει μια αλλαγή πορείας με την κοινωνική δικαιοσύνη σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ να βελτιώνεται, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Bertelsmann Stiftung, αν και η Ελλάδα παραμένει στην τελευταία θέση της κατάταξης.

Πλέον στην ΕΕ όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν δουλειά και άρα ευκαιρίες να συμμετάσχουν στην κοινωνική ζωή: Αυτό είναι το συμπέρασμα της έκθεσης Social Justice Index 2017.

Τα στοιχεία για την αγορά εργασίας είναι βελτιωμένα σε 26 από τις 28 χώρες της ΕΕ, με το μέσο όρο της ανεργίας για το 2016 να έχει μειωθεί στο 8,7%, έναντι 11% που ήταν στο απόγειό της το 2013. Ωστόσο η βελτίωση της κοινωνικής ισότητας είναι δύο ταχυτήτων: Στη νότια Ευρώπη τα παιδιά και οι νέοι εξακολουθούν να απειλούνται σε μεγάλο βαθμό από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Με τον Social Justice Index το Bertelsmann Stiftung καταγράφει κάθε χρόνο την κοινωνική ισότητα στην ΕΕ βάσει έξι κριτηρίων: την αγορά εργασίας, την εκπαίδευση, την υγεία, την έλλειψη διακρίσεων, την ισότητα μεταξύ των γενιών και την φτώχεια. Η θετική τάση που καταγράφηκε φέτος οφείλεται κυρίως στη βελτίωση της αγοράς εργασίας, όμως στην Ελλάδα, αν και μειώθηκε το ποσοστό ανεργίας, εξακολουθεί να είναι στο 23,7%, ενώ στην Ισπανία φτάνει το 19,7%.

Παράλληλα έχει μειωθεί στην ΕΕ ο κίνδυνος φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού του πληθυσμού: Το 2012 και το 2013, το 24,7% των Ευρωπαίων κινδύνευαν από τη φτώχεια, ενώ τώρα το ποσοστό είναι 23,4%. Αυτό όμως σημαίνει ότι 117,5 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να είναι αντιμέτωποι με τη φτώχεια στην ΕΕ, με το ποσοστό να αυξάνεται σημαντικά στη νότια Ευρώπη.

Η αγορά εργασίας της Κύπρου παρουσιάζει ελαφριά βελτίωση, αλλά υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μέχρι τα προ κρίσης επίπεδα

Η Κύπρος κατάφερε να επιτύχει μια ελαφριά βελτίωση σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια και καταλαμβάνει την 21η θέση στη συγκεντρωτική κατάταξη.

Όπως στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, έτσι και στην Κύπρο καταγράφονται τάσεις ανάκαμψης στην αγορά εργασίας, αν και η χώρα απέχει ακόμη πολύ από τα επίπεδα πριν την κρίση: το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε πρόσφατα από το 16,3% το 2014 στο 13,2%, ενώ η ανεργία των νέων έχει μειωθεί από το 38,9% που ήταν το 2014 στο 29,1%.

Ωστόσο, με αυτά τα νούμερα η Κύπρος συνεχίζει να συγκαταλέγεται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης για τις ευκαιρίες εργασίας στην ΕΕ, ακολουθούμενη μόνο από την Κροατία, την Ισπανία και την Ελλάδα.

Προβληματικό παραμένει επίσης ολόκληρο το κομμάτι σχετικά με την πρόληψη της φτώχειας: πράγματι, το ποσοστό των παιδιών και των νέων που απειλούνται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό αυξήθηκε ξανά και τώρα ανέρχεται στο 29,6% (24,7% το 2014).

Αναφορικά με τη δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών, η χώρα βρίσκεται μόλις στην 27η θέση. Ένας από τους λόγους είναι το ότι το ποσοστό χρέους παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, περίπου της τάξης του 108% των οικονομικών επιδόσεων.

Στην Ελλάδα το 35,6% του πληθυσμού κινδυνεύει από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, στην Ισπανία το 27,9% και στην Ιταλία το 28,7%. Συγκεκριμένα για τα παιδιά και τους νέους ο κίνδυνος είναι πολύ μεγαλύτερος. Στη Δανία, τη Φινλανδία και την Τσεχία, τις χώρες που βρίσκονται πρώτες στην κατάταξη, το ποσοστό κυμαίνεται από 13,3% ως 16,7%.

Παράλληλα στις περισσότερες χώρες της ΕΕ καταγράφηκε βελτίωση στον τομέα της παιδείας. Έτσι μειώθηκε το ποσοστό των μαθητών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν στο σχολείο από 14,7% που ήταν το 2008 σε 10,7% το 2016.

Θετικά είναι τα αποτελέσματα και της Κύπρου στον τομέα της εκπαίδευσης: η ελάχιστη επίδραση του κοινωνικοοικονομικού υπόβαθρου στην επιτυχία της εκπαίδευσης είναι κάτι που δεν ισχύει σε καμία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακόμη και το ποσοστό των μαθητών που εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο, το οποίο κυμαίνεται στο 7,7%, είναι καλύτερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ως εκ τούτου, στον τομέα της εκπαίδευσης, η Κύπρος καταλαμβάνει συνολικά τη 10η θέση, γεγονός που γεννά ελπίδες για το μέλλον σε σχέση με τη βελτίωση της κοινωνικής δικαιοσύνης και στα υπόλοιπα πεδία της έρευνας.

Ωστόσο οι συντάκτες της έκθεσης εμφανίζονται επικριτικοί για τις εξελίξεις σε κάποιες χώρες της ανατολικής Ευρώπης: "Παρατηρούμε ότι στην Ουγγαρία και την Πολωνία οι ακροδεξιές κυβερνήσεις επηρεάζουν σημαντικά το εκπαιδευτικό σύστημα".

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Στους 11 μήνες επεκτείνεται η απασχόληση εποχικών ωρομίσθιων

Offsite.comcy
Το κόστος επέκτασης της απασχόλησης θα σημειώσει αύξηση ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ.
επιμέλεια: Τάσος Άνασταση

Στην επέκταση της απασχόλησης των εποχικών ωρομίσθιων υπαλλήλων του δημοσίου από τους οκτώ μήνες στους έντεκα μήνες προχωρεί η κυβέρνηση, με το κόστος επέκτασης της απασχόλησης να σημειώνει αύξηση ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ.
Όπως αναφέρθηκε κατά τη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, το κόστος αναμένεται να αυξηθεί από τα 18 εκ. ευρώ στα 25 εκ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, ο συνολικός αριθμός των εποχικών ωρομίσθιων απασχολουμένων στο δημόσιο ανέρχεται στους 1.665, ενώ σε αυτούς περιλαμβάνονται δεκαέξι πρόσθετες θέσεις έναντι κατάργησης μόνιμων θέσεων ωρομίσθιου προσωπικού.
Μέχρι τον Φεβρουαριο οι προσλήψεις
Οι προσλήψεις αναμένεται να γίνουν το αργότερο το Φεβρουάριο, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για τις προσλήψεις του 2018.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση υπόκειται στην έγκριση της Βουλής, μέσω του προϋπολογισμού που θα τροποποιηθεί, για την προσθήκη της δαπάνης των εφτά εκατομμυρίων ευρώ.
«Αυξημένες οι ανάγκες»
Σε δηλώσεις του, μετά από τη συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας, ο Υπουργός Οικονομικών είπε πως «υπάρχουν αυξημένες ανάγκες που σχετίζονται με την υλοποίηση του πολύ ενισχυμένου διευρυμένου αναπτυξιακού προγράμματος της κυβέρνησης», για να σημειώσει πως «υπάρχουν και οι οικονομικές δυνατότητες, που επιτρέπουν την επέκταση της περιόδου απασχόλησης του εποχικού προσωπικού».
«Συνεπώς, σε αυτό το πλαίσιο, ιεραρχώντας ανάγκες από τη μια και οικονομικές δυνατότητες από την άλλη, έχουμε αποφασίσει την επέκταση της περιόδου απασχόλησης τους από τους οκτώ στους έντεκα μήνες. Πρόκειται για μια κατηγορία προσωπικού, που το Νοέμβριο του 2012, είχε αποφασιστεί η απόλυση τουλάχιστον των περισσοτέρων», είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι «όχι μόνο δεν απολύθηκαν, αλλά διατηρήθηκε η απασχόληση του συνόλου, στη συνέχεια του 2015 επεκτάθηκε η περίοδος απασχόλησης τους από τους 6 μέχρι στους 8 μήνες και τώρα στους 11 μήνες».
Ανέφερε πως «πρόκειται για 1.665 ωρομίσθιους υπαλλήλους, οι οποίοι κατ’ ακρίβεια θα αυξηθούν κατά 15 περίπου στην κατηγορία των ναυαγοσωστών και η συνολική επιπρόσθετη οικονομική επιβάρυνση είναι 7 εκατομμύρια το χρόνο, που θα καλυφθεί χωρίς κανένα πρόβλημα από τον κρατικό προϋπολογισμό».
«Όταν υπάρχουν εκλογές επιλύονται προβλήματα»
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, Αντρέας Φακοντής, ανέφερε πως «όταν υπάρχουν εκλογές επιλύονται προβλήματα και προωθούνται αιτήματα», σημειώνοντας ότι μέχρι πρόσφατα το Υπουργείο Οικονομικών εξέφραζε άρνηση για την επέκταση στους 11 μήνες, με την αιτιολογία ότι δεν υπήρχαν αιτήματα από τα Υπουργεία.
Ανέφερε ωστόσο, ότι έστω και λόγω εκλογών, η επέκταση είναι θετική, σημειώνοντας παράλληλα ότι η απόδειξη πως η επέκταση δεν προγραμματιζόταν από την κυβέρνηση, είναι το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνεται σχετικό κονδύλι στον αρχικό προϋπολογισμό που κατατέθηκε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας παρατήρησε ακόμα ότι η επέκταση δεν θα επιφέρει κανένα επιπρόσθετο κόστος, καθώς αυτό καλύπτεται πλήρως από τις αποκοπές που γίνονται από τους μισθούς στο δημόσιο τομέα, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, που κυμαίνονται από 0,8% - 2%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου