Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

Συμφωνία στον ημιδημόσιο τομέα για το πλαίσιο του μισθολογικού σε σύνδεση με το ΑΕΠ και ΑΤΑ

ΔΗΛΩΣΗ ΓΓ ΠΕΟ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟΝ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Δήλωση Γραμματέα ΠΕΟ, Πάμπη Κυρίτση
σχετικά με το θέμα της υπογραφής της συμφωνίας
για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα

Σε πρωινές του δηλώσεις στο 3ο πρόγραμμα του ΡΙΚ, ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην κατ’ αρχήν συμφωνία την οποία είχαμε συνομολογήσει από το τέλος του 2015, η οποία αφορά την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα  και  άφησε να νοηθεί ότι η συμφωνία αυτή, ουσιαστικά  ταυτίζεται με   το περιεχόμενο της νομοθετικής ρύθμισης την οποία η κυβέρνηση είχε επιχειρήσει να προωθήσει με πρόσχημα τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας υπηρεσίας και την οποία η βουλή έχει απορρίψει. 

Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική.  Η  κυβέρνηση όταν είχε   εκφράσει την πρόθεση μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων να καταργήσει ουσιαστικά την συλλογική διαπραγμάτευση με τις συντεχνίες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, προκάλεσε την άμεση αντίδραση τόσο της ΠΕΟ όσο και της ΣΕΚ, οι οποίες απαίτησαν, η όποια ρύθμιση αφορά ωφελήματα και δικαιώματα των εργαζόμενων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα να είναι αποτέλεσμα συλλογικών διαπραγματεύσεων όπως προβλέπει ο κώδικας βιομηχανικών σχέσεων, αφού τα ωφελήματα αυτά  πηγάζουν από υφιστάμενες συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να αποδεκτεί αυτή τη θέση και ακολούθησε διαπραγμάτευση, η οποία κατέληξε στην  καταρχήν συμφωνία που πρόκειται να υπογραφεί την Τετάρτη και η οποία λήγει το  2018. Για τα επόμενα δύο χρόνια, στο θέμα αυξήσεις μισθών, η ΠΕΟ και η ΣΕΚ συμφώνησαν να ισχύσει η φόρμουλα την οποία η κυβέρνηση είχε πρόθεση να νομοθετήσει για τον κλάδο των δημοσίων υπαλλήλων.

Η συμφωνία λοιπόν η οποία θα υπογραφεί την Τετάρτη, πρώτα και κύρια κατοχυρώνει την ισχύ των συλλογικών συμβάσεων και του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων στους ημικρατικούς οργανισμούς και στην ΤΑ ενώ η πρόθεση της κυβέρνησης μέσα από την νομοθετική ρύθμιση ήταν εντελώς η αντίθετη.  Προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι θα πάρουν  ετήσια προσαύξηση και ότι θα γίνουν διαπραγματεύσεις και για ένα ποσοστό γενικής αύξησης, το οποίο ως  ΠΕΟ θα διεκδικήσουμε για τους χαμηλόμισθους, δηλαδή για μισθούς που δεν ξεπερνούν τα 1500€.  Η συμφωνία προβλέπει επίσης  ότι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ο θεσμός της ΑΤΑ θα επαναλειτουργήσει όπως θα συμφωνηθεί στον κοινωνικό διάλογο ο οποίος έχει ξεκινήσει υπό την αιγίδα της Υπουργού Εργασίας και επαναλαμβάνεται η δέσμευση ότι θα δημιουργηθεί ταμείο Προνοίας για τους νεοπροσλαμβανόμενους και γενικά όσους εργαζόμενους μετά τις αλλαγές που έγιναν το 2012, δεν έχουν πλέον σχέδιο σύνταξης.

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι η ερμηνεία που επιχειρήθηκε να δοθεί, ότι δηλαδή η συμφωνία υιοθετεί αυτό που απέρριψε η Βουλή με την καταψήφιση του νομοσχεδίου, είναι όχι μόνο  ανακριβής αλλά και παραπλανητική.

2 Ιανουαρίου 2017

Υπογραφές για διασύνδεση μισθολογίου και ΑΕΠ
Η συμφωνία θα καλύπτει τον ευρύτερο δημόσιο τομέα
Inbusiness.com.cy
4/1/2017
Υπογράφεται η συμφωνία μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και του συνδικαλιστικού κινήματος (ΣΕΚ και ΠΕΟ) για διασύνδεση του μισθολογίου με την πορεία ανάπτυξη της οικονομίας, συμφωνία η οποία θα αποτελέσει το πλαίσιο για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων στους ημικρατικούς οργανισμούς. 
Η διασύνδεση του μισθολογίου με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας γίνεται για πρώτη φορά. Αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση προχωρεί στην εν λόγω συμφωνία με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ δεν κατέστη δυνατό μια τέτοια συμφωνία να πραγματοποιηθεί και για το κρατικό μισθολόγιο μετά και την απόρριψη του σχετικού νομοσχεδίου από την Βουλή.
Συγκεκριμένα, η εν λόγω συμφωνία προβλέπει ότι για την περίοδο 2017-2018 η ποσοστιαία αύξηση στο μισθολογικό κόστος δεν θα ξεπερνά το ποσοστό αύξησης που ονομαστικού ΑΕΠ, ενώ προβλέπει την εισαγωγή ταμείου προνοίας για υπαλλήλους που έχουν προσληφθεί μετά τον Οκτώβρη του 2011.

5/1/2017

Αιτήματα για περιθώριο προσαυξήσεων ετοιμάζουν ΠΕΟ-ΣΕΚ

Dialogos.com.cy
Αιτήματα για διεκδίκηση του ποσοστιαίου περιθωρίου πέραν των προσαυξήσεων που κατοχυρώθηκαν για την επόμενη διετία, μέσα από τη χθεσινή συμφωνία πλαίσιο για το ευρύτερο δημόσιο με την Κυβέρνηση, θα υποβάλουν άμεσα η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ και ΟΗΟ-ΣΕΚ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση.
Υπενθυμίζεται ότι χθες υπογράφηκε μεταξύ του Χάρη Γεωργιάδη, Υπουργού Οικονομικών, εκ μέρους της Κυβέρνησης, και των Γενικών Γραμματέων της ΣΕΚ και ΠΕΟ, Ανδρέα Μάτσα και Πάμπη Κυρίτση, αντίστοιχα, η συμφωνία πλαίσιο για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων στα ΝΠΔΔ για τα έτη 2015-2018, που προνοεί την εισαγωγή μηχανισμού, μέσα από τον οποίο η ποσοστιαία μεταβολή στο μισθολογικό κόστος δεν θα ξεπερνά το ποσοστό αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ και ότι αιτήματα για παραχώρηση γενικής αύξησης θα αρχίσουν να συζητούνται αμέσως στα πλαίσια του θεσμοθετημένου διαλόγου και εφόσον το ποσοστό αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ υπερκαλύπτει την παραχώρηση τιμαριθμικής αύξησης και προσαυξήσεων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δύο συντεχνίες δήλωσαν ότι με βάση τη Συμφωνία θα υποβάλουν άμεσα αιτήματα ώστε να διεκδικήσουν το ποσοστιαίο περιθώριο πέραν των προσαυξήσεων (για το 2017/2018 κατοχυρώθηκαν) που θα διαπιστώσει ο μηχανισμός το οποίο προκαταρκτικά με βάση τις πληροφορίες υπολογίζεται γύρω στο 3%.
Ιδιαίτερη προσοχή, σημειώνουν, θα δοθεί στους χαμηλόμισθους.
Η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ και ΟΗΟ-ΣΕΚ καλούν τους εργαζόμενους «να παραμείνουν στρατευμένοι στη σταδιακή αποκατάσταση μισθών και ωφελημάτων αλλά και να προστατεύσουν τους Οργανισμούς τους βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα τους, ενέργεια που θα αποτελέσει απάντηση και σε απαράδεκτες πολιτικές για ιδιωτικοποίηση».

Καλούν την Υπ. Εργασίας να επισπεύσει τη ρύθμιση του θέματος

ΑΤΑ: Θετικά το ΚΕΒΕ, δεν αποφάσισε η ΟΕΒ




Λευκωσία: Θετικά απάντησε το ΚΕΒΕ στην έκκληση της υπουργού Εργασίας με την οποία καλούσε τους κοινωνικούς εταίρους να συγκατατεθούν σε παράταση του χρονικού ορίζοντα ολοκλήρωσης της διαβούλευσης για παραχώρηση της ΑΤΑ στον ιδιωτικό τομέα, μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2017.
 
Πιο συγκεκριμένα, χθες, το ΚΕΒΕ απέστειλε επιστολή στην υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, με την οποία την ενημερώνει ότι «με επίγνωση τον πρωταρχικό ρόλο που διαδραματίζει στα εργασιακά πράγματα και δίνοντας μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη και στη διατήρηση ομαλών εργασιακών σχέσεων να ανταποκριθεί θετικά και να μην εφαρμοστεί κατά τη διάρκεια του 2017 οποιαδήποτε μείωση επί των μισθών λόγω ΑΤΑ».
 
Το ΚΕΒΕ καθιστά σαφές ότι «η συναίνεσή του προϋποθέτει πως στην τελική ρύθμιση για την ΑΤΑ θα περιλαμβάνεται και πρόνοια που θα ρυθμίζει ότι η ΑΤΑ θα παραχωρείται μόνο όταν το τιμαριθμικό επίδομα φτάσει στο ποσοστό που αυτό πάγωσε στον κάθε κλάδο ή επιχείρηση ξεχωριστά».
 
Στην επιστολή, που υπογράφει ο γ.γ. του Επιμελητηρίου Μάριος Τσιακκής, καθίσταται σαφές ότι η απόδοση της ΑΤΑ πρέπει να περιορίζεται «μόνο σε όσες επιχειρήσεις παραχωρούσαν μέχρι τώρα την ΑΤΑ στα πλαίσια σχετικών συμφωνιών». Επίσης, ο κ. Τσιακκής επισημαίνει την ανάγκη λήψης μόνιμων μέτρων αναδιάρθρωσής της υποδεικνύοντας ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια για ατέρμονες συζητήσεις» και δηλώνοντας πως, σε αντίθετη περίπτωση, θα επανακαθορίσει την πολίτική του για την ΑΤΑ.
 
Και ενώ το ΚΕΒΕ και οι συντεχνίες απάντησαν θετικά στην υπουργική έκκληση, η ΟΕΒ ακόμη δεν τοποθετήθηκε. Και αυτό καθώς στα δώματα της Ομοσπονδίας διαπιστώνεται διάσταση απόψεων, με αποτέλεσμα το προεδρείο της, που συνήλθε υπό τον πρόεδρό της Χρήστο Μιχαηλίδη, να μην καταλήξει σε απόφαση.
 
Έτσι, μεθαύριο Δευτέρα, τελευταία ημέρα του περιθωρίου που έδωσε η υπουργός Εργασίας στους εταίρους, συνέρχεται η Εκτελεστική Επιτροπή (20μελές Σώμα) της Ομοσπονδίας για να αξιολογήσει τα δεδομένα και τις πραγματικότητες που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια. Στελέχη της ΟΕΒ δήλωναν πως «όσο δύσκολη και να φαίνεται η συναινετική επίλυση του ζητήματος, εντούτοις δεν μπορεί εύκολα να αγνοηθεί η υπουργική έκκληση», συμπληρώνοντας πως «αν τελικά δεν διαφοροποιηθούν οι συντεχνιακές θέσεις, και η σύγκρουση κριθεί αναπόφευκτη, είναι καλύτερη η παρούσα συγκυρία».
 
Γράφει: Αντωνία Λαμπράκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου