Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Ανακοίνωση ΠΕΟ και νέο πάγωμα προσλήψεων στον δημόσιο τομέα

-Η πλειοψηφία της Βουλής διέσωσε το θεσμό των εργασιακών σχέσεων
-Η καταψήφιση του Νομοσχεδίου για το Κρατικό Μισθολόγιο είναι αποτέλεσμα της αντίδρασης των εργαζομένων, του Συνδικαλιστικού Κινήματος και των κοινωνικών δυνάμεων στην πολιτική της εξουδετέρωσης και απορρύθμισης των Εργασιακών Σχέσεων
Μαζί με την καταψήφιση των Νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας καταψηφίστηκε και το Νομοσχέδιο για το Κρατικό Μισθολόγιο. «Το γεγονός αυτό είναι αποτέλεσμα της αντίδρασης των εργαζομένων, των Συντεχνιών και των κοινωνικών δυνάμεων στην πολιτική της εξουδετέρωσης και απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ.
Από την πρώτη στιγμή η ΣΗΔΗΚΕΚ τάχθηκε ενάντια σε αυτό το Νομοσχέδιο γιατί στην ουσία πλήττει καίρια το θεσμό των Εργασιακών Σχέσεων, τη διαπραγμάτευση και τις Συλλογικές Συμβάσεις. «Είναι γι’ αυτό που επιδιώξαμε και πετύχαμε να εξαιρεθούν οι Οργανισμοί του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα και μετά από συζήτηση καταλήξαμε σε ένα πλαίσιο συμφωνίας με την Κυβέρνηση το οποίο θα βοηθήσει στην ανανέωση των Συλλογικών Συμβάσεων μέχρι το 2018 στους Οργανισμούς», αναφέρει η Συντεχνία.
Μετά την εξέλιξη αυτή, η ΣΗΔΗΚΕΚ καλεί την Κυβέρνηση μέσα από τις διαδικασίες των Εργασιακών Σχέσεων να υπογράψει και να δώσει οδηγίες για εφαρμογή του περιεχόμενου αυτής της Συμφωνίας που στην ουσία ήταν η αποδοχή των δικών της προτάσεων. «Είναι γι’ αυτό που δεν πρέπει να παραπονείται ο κ. Πετρίδης και η Κυβέρνηση, εκτός και αν επιδιώκουν τη διάλυση των Εργασιακών Σχέσεων», τονίζει η Συντεχνία.
Με την ευκαιρία αυτή η ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ καταδικάζει για ακόμη μια φορά την αναρμόδια και απροκάλυπτη παρέμβαση της ΟΕΒ στις Εργασιακές Σχέσεις του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα με την Κυβέρνηση καθώς και τους ισχυρισμούς του Γενικού Διευθυντή της ότι οι Συντεχνίες αποδέχονται οτιδήποτε διαφορετικό από αυτό που συμφώνησαν.
«Η παρέμβαση αυτή έχει σαν στόχο τη διάσπαση των εργαζομένων, την καθήλωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα στα επίπεδα των €500-€700 και την εξουδετέρωση των Συλλογικών Συμβάσεων, κάτι που σαν κοινωνικός εταίρος έπρεπε να προασπίζεται αντί να δημιουργεί και να ενθαρρύνει συνθήκες εργατικής αναταραχής», καταγγέλλει η Συντεχνία. 
Η καταψήφιση του Νομοσχεδίου για το Κρατικό Μισθολόγιο είναι αποτέλεσμα της αντίδρασης των εργαζομένων, του Συνδικαλιστικού Κινήματος και των κοινωνικών δυνάμεων στην πολιτική της εξουδετέρωσης και απορρύθμισης των Εργασιακών Σχέσεων
peo

Θα πληρώνονται μόνο εσωτερικά θέσεις προαγωγής
«Πάγωμα» των προσλήψεων στον Δημόσιο Τομέα

Λευκωσία: Δραστικές ρυθμίσεις με στόχο τη συγκράτηση του μεγέθους της απασχόλησης στην κρατική μηχανή αναζητά το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς μετά την πρόσφατη πρόσληψη των περίπου 3.000 οπλιτών στην Εθνική Φρουρά, φούσκωσε και πάλι το σύνολο των εργοδοτουμένων φτάνοντας στις 51.447 άτομα (Νοέμβριος 2016, Στατιστική Υπηρεσία), καταγράφοντας ετήσια αύξηση κατά 2.788 άτομα (σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2015). 

Πιο συγκεκριμένα, πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι το Υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται εισήγηση, που θα πάρει τη μορφή νομοσχεδίου, με την οποία θα προτείνεται όπως η πολιτική των μη προσλήψεων επεκταθεί στο διηνεκές, για τις θέσεις πρώτου διορισμού και προαγωγής και πρώτου διορισμού. Και αυτό όταν, ως γνωστόν, η πολιτική των μη προσλήψεων εκπνέει τον Δεκέμβρη του 2017, σύμφωνα με νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή. 

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση σπεύδει να προλάβει θέτοντας φραγμό στην περαιτέρω διόγκωση της απασχόλησης και συνακόλουθα του κρατικού μισθολογίου, προκειμένου να μην βρεθεί μπροστά σε ανεπιθύμητες καταστάσεις που θα επιβαρύνουν τα δημόσια οικονομικά.
 
Εξαίρεσης από την πολιτική της προτεινόμενης επέκτασης του «παγώματος», η κυβέρνηση θα προτείνει όπως τύχουν μόνο οι θέσεις προαγωγής, δηλαδή οι υψηλόμισθες. Η λογική της εξαίρεσης των θέσεων προαγωγής είναι ότι αυτές δεν συμβάλλουν στην αύξηση της απασχόλησης, αφού είναι εσωτερικές από το υφιστάμενο προσωπικό. Επιπλέον, προκαταρκτικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο αριθμός αυτών των θέσεων δεν είναι μεγάλος και ως εκ τούτου, το επιπρόσθετο κόστος επί του μισθολογίου δεν αναμένεται να είναι υψηλό.

Οι κινήσεις αυτές της Κυβέρνησης δρομολογούνται σε μια περίοδο που ήδη κατάρτισε νέο πακέτο αποτελούμενο από σχεδόν 600 θέσεις προς ξεπάγωμα. Ήδη η κυβέρνηση έστειλε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών πρόταση ζητώντας το «ξεπάγωμα» 90 θέσεων για το Υπουργείο Άμυνας, αίτημα που εγκρίθηκε πριν μερικές ημέρες.

Χθες, ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής υποβλήθηκε αίτημα για ξεπάγωμα άλλων 275 θέσεων για το Υπουργείο Παιδείας (αφορούν όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, συμφωνία). Σύντομα αναμένεται ότι θα κατατεθεί πρόταση για άλλες 170 θέσεις πρώτου διορισμού για το Δημόσιο. Πρόκειται για θέσεις διαφόρων μισθολογικών κλιμάκων. 
350 υποψήφιοι 

Στο μεταξύ συνωστισμός 350 υποψηφίων παρατηρήθηκε στις εξ αναβολής πρόσφατες εξετάσεις, που διοργάνωσε το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, για την πλήρωση 14 μόνιμων θέσεων κλίμακας Α14. Πρόκειται για δύο θέσεις πρώτου λειτουργού δημόσιας διοίκησης και προσωπικού και 12 πρώτου διοικητικού λειτουργού. Οι υποψήφιοι προέρχονταν κυρίως από τον δημόσιο τομέα, αλλά μεγάλη ομάδα ήταν και από τον ιδιωτικό τομέα. Οι υποψήφιοι παρακάθησαν σε γραπτές εξετάσεις που κατάρτισε η Υπηρεσία Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας και τα αποτελέσματα αναμένονται τέλος του χρόνου, το αργότερο εντός του πρώτου δεκαήμερου του Γενάρη. 

Βολές ΑΣΔΥΚ

Εξάλλου, αναφορικά με το αδιέξοδο της μεταρρύθμισης του δημόσιου τομέα, η Ανεξάρτητη Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου-ΑΣΔΥΚ, στρέφει τα πυρά της κατά του υφυπουργού Παρά τω Προέδρω, Κωνσταντίνου Πετρίδη.

Με χθεσινή ανακοίνωση υποστηρίζει ότι «τα νομοσχέδια απέτυχαν επειδή δεν τέθηκαν ποτέ σε ανοικτή διαβούλευση με την κοινωνία και δη με τους επηρεαζόμενους υπαλλήλους και η αποτυχία χρεώνεται πρωτίστως στον ίδιο τον υφυπουργό και στην ΠΑΣΥΔΥ, με την οποία διαπραγματεύτηκε κατ’ αποκλειστικότητα και η οποία συνέργησε και συνεργάστηκε ώστε τα όσα απαράδεκτα είχαμε διαπιστώσει να τεθούν ενώπιον της Βουλής και να απορριφθούν». 

Με ρυθμό κινητικότητας
Μετά το ναυάγιο της μεταρρύθμισης, αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι την κοινή τοποθέτηση των κομμάτων πως το μισθολόγιο δεν νοείται να συνεχίσει να αυξάνεται με τον ίδιο ρυθμό, διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος εκτροχιασμού των δημόσιων οικονομικών. 
Η παράταση του παγώματος της πλήρωσης θέσεων, είναι μια επιλογή που θα πρέπει να εξεταστεί με υπευθυνότητα.
Κάπου πρέπει να τεθεί φραγμός, τουλάχιστον για τα επόμενα λίγα χρόνια. Με εξαίρεση βέβαια τους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης και της ευημερίας. Είναι καιρός οι προϊστάμενοι των υπουργείων και οι υπάλληλοι να αλλάξουν νοοτροπία και να εστιάσουν περισσότερο στην προώθηση της κινητικότητας του προσωπικού.  

Γράφει: Αντωνία Λαμπράκη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου