Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Από το ΕΕΕ στην εργασία

Θα αξιοποιηθούν και για κοινωφελείς σκοπούς
Πιάνουν δουλειά οι άνεργοι του ΕΕΕ
Λευκωσία: Ουσιαστικά και πρακτικά μέτρα που στοχεύουν στην επανένταξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού ανέργων στην αγορά εργασίας προωθεί το Υπουργείο Εργασίας. Ομάδα-στόχος είναι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, με κύρια έμφαση τους δικαιούχους της παροχής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ).

«Όσοι άνεργοι είναι ικανοί για εργασία, πλην όμως επιλέγουν να μην εργαστούν, δηλαδή καθίστανται εκούσια άνεργοι, τότε το Υπουργείο Εργασίας δεν θα έχει άλλη επιλογή από τον τερματισμό της καταβολής του ΕΕΕ» στέλνει το μήνυμα η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου. «Η πολιτική της Κυβέρνησης είναι η επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας και η παγίδευση του ατόμου σε παροχές» επανέλαβε χθες η υπουργός Εργασίας, από το βήμα του 28ου παγκύπριου συνεδρίου της ΣΕΚ, όπου απηύθυνε χαιρετισμό. «Όλες οι προσπάθειές μας στοχεύουν στην ενεργοποίηση του άνεργου και στην ένταξη όσων είναι σε θέση να εργαστούν στην αγορά εργασίας και στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων» ανέφερε η κ. Αιμιλιανίδου.

Συγκεκριμένα, το πακέτο των υπό διαμόρφωση μέτρων κινείται στις ακόλουθες τρεις κατευθύνσεις:

 Τοποθέτηση ανέργων σε ξενοδοχειακές μονάδες: το Υπουργείο Εργασίας έχει καταρτίσει κατάλογο από εγγεγραμμένους άνεργους, οι οποίοι είναι δηλωμένοι ότι εργοδοτούνταν στην τουριστική-ξενοδοχειακή βιομηχανία και, έπειτα από διαβούλευση με την ηγεσία των συνδέσμων ξενοδόχων ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ, προγραμματίζει τη διοργάνωση συναντήσεων εργοδότησης, κατά τις οποίες με την υποστήριξη του Τμήματος Εργασίας θα επιχειρείται σύζευξη ανέργων, ανάλογα με την κατάρτιση και τις δεξιότητές τους σε θέσεις που έχουν ανάγκες τουριστικές επιχειρήσεις. Οι πρώτες συναντήσεις εργοδότησης προγραμματίζονται τις επόμενες ημέρες, στις επαρχίες Αμμοχώστου και Λάρνακας, όπου παρατηρείται έλλειψη καταρτισμένου προσωπικού (μάγειρες, τραπεζοκόμοι και υπάλληλοι υποδοχής).

 Σχέδιο κατάρτισης φροντιστών που προβλέπεται στη νομοθεσία περί του ΕΕΕ: το Υπουργείο Εργασίας προγραμματίζει τον ερχόμενο μήνα να απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος με στόχο την κατάρτιση περίπου 500 άνεργων. Το πρόγραμμα κατάρτισης θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ) και θα διαρκέσει ενάμιση μήνα. Οι φροντιστές θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε νοικοκυριά συνταξιούχων και οικογένειες με ιδιαίτερα προβλήματα.

 Προσφορά κοινωφελούς εργασίας: το αρμόδιο Υπουργείο είναι σε διαβούλευση με Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την Αρχιεπισκοπή και άλλους φορείς και διερευνά τις ανάγκες τους σε διάφορες εργασίες και τρόπους ανάθεσής τους σε άνεργα άτομα.

Περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν από το Υπουργείο Εργασίας εντός των επόμενων εβδομάδων.

Σε ένα άλλο επίπεδο, η υπουργός Εργασίας, από το βήμα του 28ου συνεδρίου της ΣΕΚ, επανέλαβε την απόφασή της να επανακαταθέσει το νομοσχέδιο που αφορά την καταβολή των κοινωνικών ασφαλίσεων με δόσεις στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με την έναρξη των εργασιών της Βουλής.

Πρόστιμο επί του τζίρου της επιχείρησης

Το Υπουργείο Εργασίας ολοκλήρωσε τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου που στοχεύει στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, το οποίο προνοεί αυστηρότατα διοικητικά πρόστιμα, που θα ορίζονται και επί του τζίρου της επιχείρησης. Η υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αμιλιανίδου, υπεραμύνθηκε της απόφασης για εισαγωγή υψηλών διοικητικών προστίμων, «διότι οι κακοί εργοδότες πρέπει να υπόκεινται σε μεγάλες επιβαρύνσεις ως συνέπεια των πράξεών τους», όπως είπε, αναγνωρίζοντας ότι η αδήλωτη εργασία είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα στην Κύπρο.
 
Αναφερόμενη στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι η νομοθεσία περί κοινωνικών ασφαλίσεων προβλέπει πως «αν εντοπιστεί ένας εργαζόμενος να εργάζεται αδήλωτος, ο εργοδότης πληρώνει κοινωνικές ασφαλίσεις από την ημέρα εντοπισμού του, ενώ με το προτεινόμενο νομοσχέδιο θα είναι υπόχρεος να καταβάλει κοινωνικές ασφαλίσεις για έξι μήνες προηγούμενα, εκτός και αν αποδειχτεί ότι είναι μεγαλύτερο το διάστημα που απασχολούσε τον εργαζόμενο».
 
Το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας δόθηκε στους κοινωνικούς εταίρους για εξέταση και υποβολή απόψεων στο Υπουργείο Εργασίας. Στόχος της υπουργού Εργασίας είναι η κατάθεσή του στη Βουλή, με την έναρξη των εργασιών της.
 
Η υπουργός Εργασίας ανέφερε, επίσης, ότι σύντομα θα μεταφερθεί στο αρμόδιο Υπουργείο το ελληνικό μηχανογραφικό σύστημα «Εργάνη», «που αποτελεί χρήσιμο εργαλείο στην καταπολέμηση της αδήλωτης, στο οποίο θα καταγράφονται οι επιχειρήσεις, ο αριθμός του προσωπικού και θα γίνεται συνεχής παρακολούθηση της μισθωτής απασχόλησης».
 
Η υπουργός Εργασίας μιλούσε χθες, από το βήμα του 28ου παγκύπριου συνεδρίου της ΣΕΚ, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι η εισαγωγή του συστήματος «Εργάνη» θα υποχρεώνει τους εργοδότες να δηλώνουν ηλεκτρονικά, στο Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, την εργοδότηση ενός εργαζόμενου από την πρώτη ημέρα πρόσληψής του.
 
Επίσης, πέραν του νομοσχεδίου της αδήλωτης εργασίας, το Υπουργείο Εργασίας έχει ολοκληρώσει την ετοιμασία των κανονισμών για την ίση μεταχείριση των εργαζομένων και στο επόμενο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα θα ολοκληρωθεί η συζήτησή τους και ακολούθως θα κατατεθεί στη Βουλή.
 
Αναφορικά με την καταβολή του πλεονασμού, η υπουργός Εργασίας είπε ότι το 2013 η αποζημίωση καταβαλλόταν μετά από 24 μήνες, ενώ από το 2014 εντός δέκα μηνών.

Γράφει: Αντωνία Λαμπράκη - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/315154/pianoun-douleia-oi-anergoi-tou-eee#sthash.jF2AvCtv.dpuf


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου