Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Ετσιθελικές συμπεριφορές και ισοπεδωτικούς όρους απασχόλησης χρεώνει στους εργοδότες η ΣΕΚ

Απολύσεις Κυπρίων καταγγέλλει η ΣΕΚ
Ετσιθελικές συμπεριφορές και ισοπεδωτικούς όρους απασχόλησης χρεώνει στους εργοδότες η ΣΕΚ

26/3/2014


Η ΣΕΚ αναφέρει ότι «ένα χρόνο μετά την εκλογή Νίκου Αναστασιάδη στην προεδρία της Δημοκρατίας, «τα πράγματα είναι ακόμα εξαιρετικά δύσκολα με την εργοδοτική πλευρά να εξακολουθεί να λειτουργεί απαράδεκτα και ετσιθελικά, να απολύει Κυπρίους και να τους αντικαθιστά με φθηνό ξένο εργατικό δυναμικό και γενικά σε αρκετούς τομείς να επιβάλλονται ισοπεδωτικοί όροι απασχόλησης».
Σε ανακοίνωσή της η ΣΕΚ αναφέρει ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατ’  επανάληψη κάλεσε την εργοδοτική πλευρά να σεβαστεί τα εργασιακά θέσμια και ιδιαίτερα στη ξενοδοχειακή βιομηχανία να εργοδοτήσουν 70% Κύπριους και 30% αλλοδαπούς, σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η εργοδότηση ντόπιου εργατικού δυναμικού και να βελτιωθεί η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών».
Προσθέτει ότι «δυστυχώς οι εργοδότες του κλάδου δεν σεβάστηκαν ούτε την προεδρική έκκληση, ούτε το γεγονός ότι, πέρσι τα συνδικάτα συναίνεσαν σε μείωση του εργατικού κόστους κατά 15%».
«Η συγκεκριμένη παραχώρηση της συνδικαλιστικής πλευράς ήταν μια γενναιόδωρη προσφορά προς την εργοδοσία η οποία αυτή την ώρα δείχνει μέγιστη αγνωμοσύνη», αναφέρει η ΣΕΚ.
Για τη διόρθωση και βελτίωση των κακώς εχόντων στην αγορά εργασίας και ιδιαίτερα στη ξενοδοχειακή βιομηχανία, συνεχίζει, «ξεκίνησε ένας διάλογος στο Υπουργείο Εργασίας, ο οποίος έμεινε στην μέση και αυτή την ώρα, και πριν την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου θα πρέπει να ολοκληρωθεί».
Η ΣΕΚ εκτιμά ότι «ανάμεσα στις αποφάσεις που πρέπει να υλοποιηθούν είναι και η προηγούμενη δέσμευση για τη γνώση της ελληνικής γλώσσας ως προαπαιτούμενο για την εργοδότηση σε συγκεκριμένα επαγγέλματα υπηρεσιών, όπως είναι π.χ. γκαρσόνια, οδηγοί ταξί κ.λ.π».
Πέραν τούτου, «θα πρέπει να αποκτήσουν νομική υπόσταση οι συλλογικές συμβάσεις για να ελαχιστοποιηθούν τα κρούσματα εκμετάλλευσης που υπάρχουν στην αγορά εργασίας και να εφαρμοσθεί αποτελεσματικά ο εναρμονιστικός νόμος περί ίσης μεταχείρισης στην απασχόληση», αναφέρει η ΣΕΚ.
Το Υπουργείο Εργασίας και η κυβέρνηση στο σύνολο της, αναφέρει η ΣΕΚ, «πρέπει να λάβουν όλα εκείνα τα μέτρα που θα σταματήσουν την εκμετάλλευση της ανθρώπινης εργασίας και θα βάζουν σε τάξη το σύνολο της αγοράς εργασίας, η οποία δυστυχώς σήμερα πλήττεται από συμπεριφορές εργοδοτικού ετσιθελισμού και στη ξενοδοχειακή βιομηχανία και στην οικοδομική και αλλού».
«Δεν υπάρχει ούτε χώρος ούτε λόγος για επιπρόσθετη αναβλητικότητα και κωλυσιεργία», καταλήγει.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου