Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Επικυρώθηκαν από τη βουλή οι ιδιωτικοποιήσεις

ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ υπερ, ΑΚΕΛ-ΕΔΕΚ κατά
αστρα

Η πλειοψηφία της ολομέλειας του σώματος απέρριψε τις τροπολογίες της ΕΔΕΚ, των Οικολόγων και της Συμμαχίας Πολιτών.
Νωρίτερα η πλειοψηφία της ολομέλειας της βουλής είχε αποφασίσει εκ νέου, στο πλαίσιο της διαδικασίας που θα ακολουθείτο, να συζητήσει το επίμαχο νομοσχέδιο.
Υπέρ της συζήτησης του νομοσχεδίου είχαν ψηφίσει οι βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ, εναντίον ψήφισαν 19 βουλευτές ενώ τήρησαν αποχή οι βουλευτές της ΕΔΕΚ, ο βουλευτής των Οικολόγων, ο βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών και ο ανεξάρτητος βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας.
Το ΑΚΕΛ, που τάχθηκε κάθετα ενάντια στη συζήτηση του νομοσχεδίου, θεωρώντας ότι αυτό ήδη έγινε την περασμένη Πέμπτη και η εκτελεστική εξουσία θα έπρεπε να σεβαστεί την εν λόγω απόφαση, επέκρινε όσους έχουν αντίθετη άποψη ότι είναι εκτός των κανονισμών της νομοθετικής εξουσίας.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης μιλώντας επί της διαδικασίας ανέφερε ότι έκανε λόγο για κίνδυνο παρέμβασης στη διάκριση εξουσιών.
Σημείωσε ότι «δεν μπορεί κάθε φορά που απορρίπτεται ένα νομοσχέδιο η κυβέρνηση και η οποιαδήποτε κυβέρνηση να το επανακαταθέτει υπό την άσκηση πιέσεων».
Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ δεν θεωρεί κατεπείγον το νομοσχέδιο και ως εκ τούτου δεν θα συνηγορήσει σε περίπτωση επαναφοράς του προς συζήτηση.
Επιπρόσθετα ο γγ του κόμματος Άντρος Κυπριανού υπέδειξε όπως γίνει σεβαστεί η απόφαση του ΑΚΕΛ και επέκρινε όσους αφήνουν αιχμές κατά του κόμματος του ότι θα πρέπει να αισθάνεται ενοχές για τη διαφορετική από τα άλλα κόμματα άποψη του.
«Αυτό είναι επικίνδυνο για τη δημοκρατία», υπέδειξε ο κ. Κυπριανού.
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου παίρνοντας το λόγο σημείωσε ότι το θέμα το οποίο τίθεται προς συζήτηση είναι εξόχως πολιτικό.
Μακάρι, είπε, ο τόπος μας να μην ήταν σε αυτή την κατάσταση και θα ήταν ένα καλό τεστ να κριθούν και οι άλλες πολιτικές που θέλουν αναβολή της συζήτησης και επαναδιαπραγμάτευσης του κεφαλαίου της δανειακής σύμβασης για τις αποκρατικοποιήσεις.
«Όμως παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μία πορεία σταθεροποίησης, η κατάσταση παραμένει εύθραυστη. Δεν έχουμε την πολυτέλεια, στην προσπάθεια μας να εκθέσουμε άλλες πολιτικές να θέσουμε την πορεία της χώρας μας σε κίνδυνο, παρατήρησε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος στη δική του επιχειρηματολογία υποστήριξε ότι ο κανονισμός 29 της βουλής και το Σύνταγμα επιτρέπουν στη βουλή αν προκύψουν νέα στοιχεία και λόγοι να επανέλθει το ζήτημα εκ νέου προς συζήτηση.
Κατά τον κ. Παπαδόπουλος φαίνεται να υπάρχουν νέα στοιχεία και οι συνθήκες επιβάλλουν τη συζήτηση του νομοσχεδίου.
Επεσήμανε ότι «δεν μπορούμε να αγνοούμε τις υποδείξεις των δανειστών της κυπριακής δημοκρατίας και επικαλέστηκε δηλώσεις του εκπροσώπου του Όλι Ρεν που έκανε ευθύς μετά την απόρριψη του νομοσχεδίου την περασμένη Πέμπτη από την ολομέλεια.  

Τελευταία Ενημέρωση: 04 ΜΑΡ 2014, 16:40



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου