Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Προς πώληση οι Δασικές Βιομηχανίες


Πρόταση για πώληση του ποσοστού που κατέχει το κράτος στις Δασικές Βιομηχανίες θα υποβάλει στο υπουργικό συμβούλιο προς συζήτηση αύριο ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης.
Η εταιρεία Δασικές Βιομηχανίες είναι δημόσια εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και η συμμετοχή του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο ξεπερνά το 51%, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό κατέχουν ιδιώτες μέτοχοι. Η εταιρεία ασχολείται με την παραγωγή βιομηχανικών προϊόντων ξύλου (wood panels), που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της βιομηχανίας επίπλου και ξυλουργικών εργασιών. Οι Δασικές Βιομηχανίες διαθέτουν τις εξής παραγωγικές μονάδες: Επενδυμένων μοριοσανίδων και MDF με μελαμίνη, επενδυμένων μοριοσανίδων και MDF με καπλαμά, διακοσμητικών πλαισίων και ημιέτοιμων μερών για έπιπλα, θυγατρική εταιρεία και υπηρεσίες κοπής, πηχώματος, κλιβανίσματος και θερμικής επεξεργασίας. Οι εγκαταστάσεις του συγκροτήματος βρίσκονται στο Παλιομέτοχο.
ΑΠΟ ΚΕΡΔΗ ΣΕ ΖΗΜΙΕΣ.
Μέχρι το 2010 η εταιρεία παρουσίαζε κέρδη (κέρδη €568,2000 το 2010 και €532,600 το 2009) και διένειμε μέρισμα στους μετόχους. Ωστόσο, λόγω της κρίσης στην οικοδομική βιομηχανία και της κάθετης πτώσης των πωλήσεων, παρουσίασε ζημιές τα έτη 2011 (€4,1 εκ.) και 2012. Το 2011 το συγκρότημα προέβη σε τερματισμό της παραγωγικής λειτουργίας του εργοστασίου της θυγατρικής Ply Engineered Products Factory και σε απολύσεις 27 υπαλλήλων με το κόστος των αποζημιώσεων να φθάνει το €1,5 εκ., ενώ κατά τη διάρκεια του ιδίου έτους, προέκυψε ζημιά €947,300 από απομείωση της αξίας των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων. Το 2012 η ζημιά μειώθηκε στα €2,9 εκ. και οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό και στη μείωση των πωλήσεων κατά 19,6%.
ΜΕΤΟΧΕΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΓΡΑΦΑ.
Τα κακά αποτελέσματα συνεχίστηκαν και κατά το τρέχον έτος. Σύμφωνα με την ενδιάμεση κατάσταση διαχείρισης της εταιρείας, τα αποτελέσματα του συγκροτήματος για το φετινό πρώτο τρίμηνο παρουσιάζουν συνολικές ζημιές €749,000 περίπου σε σύγκριση με ζημιές ύψους €506,000 περίπου την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Η αρνητική διαφοροποίηση αποδίδεται στη μείωση του κύκλου εργασιών κατά 25% περίπου σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, λόγω της ύφεσης στην οικοδομική δραστηριότητα του τόπου, που επηρεάζει αρνητικά τη ζήτηση στην αγορά βιομηχανικών προϊόντων ξύλου στην εγχώρια αγορά και των δυσμενών συνθηκών που επικρατούν στην κυπριακή οικονομία. Αρνητικά συνέβαλε επίσης το αυξημένο κόστος χρηματοδότησης.
Στα αποτελέσματα της φετινής περιόδου περιλαμβάνονται ζημιές ύψους €259,100 από απομείωση των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων διαθέσιμων προς πώληση που αφορούν κυρίως 441.733 μετοχές και 358.032 αξιόγραφα της Τράπεζας Κύπρου συνολικής αξίας €229,000 ως επίσης και 700.000 μετοχές της Λαϊκής Τράπεζας συνολικής αξίας €30,100. Οι ζημιές από απομείωση των χρηματοοικονομικών στοιχείων οφείλονται αποκλειστικά και μόνον στις αποφάσεις του Eurogroup του Μαρτίου 2013 και στις επιπτώσεις επί της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου, που ουσιαστικά εξανέμισαν την αξία του χαρτοφυλακίου επενδύσεων του συγκροτήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Αλήθειας στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης θα συζητηθεί η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για διάθεση του ποσοστού των μετοχών που κατέχει το κράτος στην εταιρεία.
πηγή: Αλήθεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου