Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

Επισκόπηση 19/08 - 25/08

Επισκόπηση 19/08 - 25/08


Ζητούν επαναφορά ωφελημάτων ξενοδοχοϋπαλλήλων
19/08
Επαναφορά όλων των δικαιωμάτων και των ωφελημάτων των ξενοδοχοϋπαλλήλων όπως αυτά ίσχυαν πριν την αποκοπή τους το 2013 ζητά το Γενικό Συμβούλιο της συντεχνίας ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΔΕΟΚ «ΑΛΛΑΓΗ», σύμφωνα με ανακοίνωση.

Σε έκτακτη σημερινή του συνεδρία σε σχέση με την κατάσταση στην ξενοδοχειακή βιομηχανία το Γενικό Συμβούλιο της συντεχνίας αποφάσισε να καλέσει τους Συνδέσμους Ξενοδόχων όπως δείξουν καλή διάθεση (όπως έδειξε και το Συνδικαλιστικό κίνημα στις προηγούμενες ανανεώσεις) για άρση του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί.

Επίσης καλεί τις άλλες συντεχνίες του κλάδου σε πραγματική ενότητα για το καλό όλων των εργαζομένων στο κλάδο και πραγματική νομική ρύθμιση των συμφωνηθέντων για να σταματήσει η κοροϊδία των ξενοδόχων και οι μισθοί φτώχειας.

Ακόμη αποφάσισε να καλέσει την Υπουργό Εργασίας να μεσολαβήσει δυναμικά για την άρση του αδιεξόδου για το καλό της οικονομίας και του τόπου γενικότερα.

Η συντεχνία δηλώνει την ετοιμότητα της για δυναμικό αγώνα για τα δικαιώματα όλων των ξενοδοχοϋπαλλήλων στο κλάδο και απευθύνει ξανά κάλεσμα στις άλλες συντεχνίες για ενότητα και κοινό αγώνα για να κερδίσει ο ξενοδοχοϋπάλληλος την αξιοπρέπεια του που έχει χαθεί τα τελευταία χρόνια.
πηγή: Stockwatch

Δυστοκία στην απόσπαση 130 υπαλλήλων Τρ. Κύπρου
23/08
Δυστοκία παρουσιάζεται στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Τράπεζας Κύπρου και ΕΤΥΚ σε σχέση με το εργασιακό καθεστώς που θα διέπει τους περίπου 130 υπαλλήλους οι οποίοι αναμένεται να αποσπαστούν και επίσημα στην εταιρεία που έχει συσταθεί μεταξύ του επενδυτικού ταμείου Apollo και της Τράπεζας, για τη διαχείριση χαρτοφυλακίου προβληματικών δανείων της τράπεζας.
Η συντεχνία επιδιώκει μέσα από τις διαπραγματεύσεις με τη διεύθυνση της τράπεζας να διασφαλίσει όλα τα κεκτημένα δικαιώματα των επηρεαζόμενων υπαλλήλων οι οποίοι θα αποσπαστούν στην κυπριακή εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων(ΚΕΕΠ) στην οποία θα μεταφερθεί το εν λόγω χαρτοφυλάκιο με βάση τη σχετική συμφωνία που έχει επιτευχθεί μεταξύ BOCH και του επενδυτικού ταμείου Apollo.
Οι πληροφορίες φέρουν τις δύο πλευρές να έχουν γεφυρώσει αρκετές από τις μεταξύ τους διαφορές, παρά το γεγονός ότι παραμένει ακόμη αρκετός δρόμος για συνομολόγηση τελικής συμφωνίας.
Στελέχη των δύο μερών τόνισαν στη StockWatch ότι παρά τις διαφορές που τους χωρίζουν, καμία εκ των δύο πλευρών δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το τραπέζι του διαλόγου καθώς, όπως σημείωσαν, απώτερος στόχος όλων, είναι η επίτευξη συμφωνίας.
Η ΕΤΥΚ προβάλλει προς τη διεύθυνση της Τράπεζας Κύπρου τις σχετικές συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί και εφαρμόζονται, τόσο με την APS, όσο και με την Αλταμίρα, δύο πλατφόρμες διαχείρισης κόκκινων δανείων της Ελληνικής Τράπεζας και την πρώην ΣΚΤ αντίστοιχα.
Το Apollo, σε αντίθεση με τηνAPS και την Αλταμίρα, που διαχειρίζονται ΜΕΔ, έχει αγοράσει συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων της Τράπεζας Κύπρου, με μεικτή λογιστική αξία ύψους €2,8 δισ.
Το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο κατέληξε τον Ιούνιο του 2019 στην Gordian Holdings, που σχετίζεται με το Apollo.
Οριστικές αποφάσεις σε ότι αφορά το εργασιακό καθεστώς που θα διέπει τους επηρεαζόμενους υπαλλήλους που θα μεταφερθούν στην ΚΕΕΠ αναμένεται να ληφθούν μετά την πλήρη ανάληψη των καθηκόντων αρχές Σεπτεμβρίου από τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Κύπρου Πανίκο Νικολάου καθώς ο απερχόμενος CEO Τζον Χούρικαν αποχωρεί στις 31 Αυγούστου.
Η ΕΤΥΚ, θεωρεί πως δεν θα πρέπει να διασαλευτούν τα υφιστάμενα δικαιώματα του προσωπικού που θα αποσπαστεί και θα επιδιώξει να διασφαλίσει τις υφιστάμενες αλλά και τις μελλοντικές συλλογικές συμβάσεις και για τα εν λόγω μέλη της και ειδικότερα του δικαιώματος για επαναφορά πίσω στην τράπεζα με την ολοκλήρωση του κύκλου της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου των ΜΕΔ από το Apollo.
Η Τράπεζα Κύπρου από την πλευρά της φαίνεται να θέτει στο τραπέζι την ιδιομορφία των καθηκόντων που θα έχει το προσωπικό που θα αποσπαστεί, αλλά και τα κίνητρα που το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο θα παρέχει στους περίπου 130 υπαλλήλους που θα στελεχώσουν την εταιρεία διαχείρισης του χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων.
Σημειώνεται ότι οι εν λόγω υπάλληλοι που αναμένεται να μεταφερθούν με απόσπαση, διαχειρίζονται ήδη το χαρτοφυλάκιο ΜΕΔ που έχει αγοράσει το Apollo.
Το πακέτο των κόκκινων δανείων που έχει αγοράσει το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο έχει ενυπόθηκες εξασφαλίσεις ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τα οποία περιλαμβάνονται στο Project Helix που έχει συσταθεί από την Τράπεζα Κύπρου.
Του Λεύκου Χρίστου
πηγή: Stockwatch


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου