Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

Επισκόπηση 09/09 - 15/09


Επισκόπηση 09/09 - 15/09
Απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους στο Δήμο Πάφου
11/09
Οι εργαζόμενοι στο Δήμο Πάφου αποφάσισαν σε γενική τους συνέλευση χθες την λήψη απεργιακών μέτρων διαμαρτυρόμενοι για τη μη υπογραφή της συλλογικής σύμβασης.
Ο προγραμματισμός που έχει γίνει είναι να κατέλθουν σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία στις 24 Σεπτεμβρίου εκτός εάν μέχρι τότε προκύψει συμφωνία ανάμεσα στο δήμο και στις συντεχνίες.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Πάφου είναι από τους λίγους δήμους σε όλη την Κύπρο που δεν έχουν υπογράψει την σύμβαση αυτή που καλύπτει όλους τους εργαζόμενους.
Ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, επιμένει στη θέση του περί παράνομων προσαυξήσεων στην προηγουμένη σύμβαση που κοστίζουν στον Δήμο, και κατ’ επέκταση στους φορολογούμενους πολίτες, το επιπλέον ποσό των 140 χιλιάδων ευρώ ετησίως, και ζητά την τροποποίησή  τους, κάτι που απορρίπτουν οι εργαζόμενοι που επισημαίνουν ότι για το θέμα αυτό έχει γνωματεύσει η Ελεγκτική Υπηρεσία και δεν υπάρχει οτιδήποτε το επιλήψιμο. 

Ο Δήμαρχος Πάφου επικαλείται επίσης ορισμένα άρθρα της σύμβασης και κάποια ωφελήματα που φαίνεται να έχουν οι εργαζόμενοι σε κάποιους δήμους τα οποία δεν απολαμβάνουν όλοι οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση.
πηγή: Stockwatch

Έξι χιλιάδες υπάλληλοι του δημοσίου σε ταμεία προνοίας

12/09

Κοντά στις έξι χιλιάδες υπάλληλοι του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα αναμένεται να ενταχθούν στο ταμείο προνοίας του οποίου η σύσταση και λειτουργία θα γίνει από το υπουργείο οικονομικών στη βάση της συμφωνίας πλαίσιο που είχε επιτευχθεί τον Μάιο του 2018 με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Οι υπάλληλοι αυτοί του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα που επηρεάζονται, είχαν προσληφθεί μετά το 2011, όταν το κράτος, στο πλαίσιο του οικονομικού προγράμματος, είχε υιοθετήσει απαίτηση των διεθνών πιστωτών για κατάργηση του μέχρι τότε κρατικού σχεδίου συντάξεων.
Πρόκειται για περίπου δύο χιλιάδες μόνιμων υπαλλήλων και τεσσάρων χιλιάδων υπαλλήλων αορίστου χρόνου, των οποίων η ένταξη σε ταμείο προνοίας θα ισχύσει αναδρομικά με βάση την ημερομηνία πρόσληψης τους στο δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών, ο οποίος προχθές είχε συνάντηση με την ηγεσία της ΣΕΚ, εντός των ολίγων προσεχών ημερών θα ανακοινώσει συγκεκριμένη πρόταση προς το συνδικαλιστικό κίνημα, με την οποία οι περίπου έξι χιλιάδες υπάλληλοι που σήμερα είναι εκτός συνταξιοδοτικού σχεδίου, να ενταχθούν σε σχέδιο ταμείου προνοίας.
Ο κ. Γεωργιάδης δεν απάντησε χθες όταν ρωτήθηκε από τη StockWatch κατά πόσον οι τεχνοκράτες του ΥΠΟΙΚ έχουν προβεί σε κοστολόγηση της ικανοποίησης του αιτήματος των συντεχνιών για ένταξη των μονίμων των αορίστου χρόνου υπαλλήλων μελών τους σε συνταξιοδοτικό σχέδιο τύπου ταμείου προνοίας.
«Δώρα» στους δημοσίους πριν φύγει
Κατά τη συνάντηση του με την ηγεσία της ΣΕΚ ο υπουργός οικονομικών, ο οποίος αναμένεται να αποχωρήσει το επόμενο διάστημα, ανακοίνωσε πακέτο φορολογικών «δώρων» που μεταφράζονται σε ελαφρύνσεις.
Όπως είπε, το υπουργείο έχει ετοιμάσει σχετικό νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί σύντομα στο υπουργικό και θα προβλέπει αυξημένη έκπτωση στις συνεισφορές στα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά ταμεία υγείας περιλαμβανομένων και των ταμείων προνοίας από το 1/6 του εισοδήματος στο 1/5.
Σύμφωνα με το επικείμενο ν/σ ο κάθε φορολογούμενος θα δικαιούται φοροαπαλλαγής στις εισφορές του σε ταμεία σύνταξης, σχέδια υγείας καθώς και στο ΤΚΑ.
Με την αλλαγή αυτή, τόσο οι μισθωτοί, όσοι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα έχουν μία σημαντική ελάφρυνση στα εισοδήματα τους.
Το μέτρο αυτό είχε περιληφθεί από τον υπουργό οικονομικών ως αντιστάθμισμα προς τις επιχειρήσεις, αν οι εργοδοτικές οργανώσεις και άλλοι παραγωγικοί φορείς αποδέχονται αύξηση του συντελεστή του εταιρικού φόρου, πρόταση που τελικώς αποσύρθηκε.
Επιπρόσθετα ο ΥΠΟΙΚ αποδέχτηκε σχετικό αίτημα της ΣΕΚ και ήδη έχει προβλεφθεί σχετική πρόνοια στον προϋπολογισμό όπως από την 1.1 2020 χίλιοι χαμηλόμισθοι αορίστου χρόνου μεταφερθούν από την Α1-2-5 συνδυασμένη κλίμακα σε αντίστοιχη κλίμακα Α2-5-7.
Ο υπουργός οικονομικών δεσμεύτηκε επίσης ότι με την ολοκλήρωση του διαλόγου που διεξάγει με το συνδικαλιστικό κίνημα θα ανακοινώσει πολύ σύντομα την πρόταση της κυβέρνησης με την οποία θα επιλυθεί οριστικά το επίμαχο αίτημα των εργαζομένων για διατήρηση των ταμείων υγείας στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα ως συμπληρωτικά του ΓεΣΥ.
Βασικά θα προσφέρουν υπηρεσίες που σήμερα το γενικό σχέδιο υγείας δεν παρέχει.
Ο κ. Γεωργιάδης δεσμεύτηκε επιπλέον να επαναξιολογήσει το κράτος το χρόνιο αίτημα των εργαζομένων για κατάργηση του πέναλτι 12% που επιβάλλεται σε όσους  αφυπηρέτησαν πρόωρα, δηλαδή από το 63ο έτος της ηλικίας τους αντί από το 65ο.
Η επιβολή πέναλτι επιβλήθηκε και έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση ως προαπαιτούμενο στο πλαίσιο της εφαρμογής του μνημονίου όταν η Κύπρος είχε μπει σε οικονομικό πρόγραμμα.
Το συνδικαλιστικό κίνημα ευθύς μετά την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο ήγειρε θέμα άρσης του πέναλτι καθώς η συνέχιση του, σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα της ΣΕΚ Μιχάλη Μιχαήλ, αποτελεί στρέβλωση σε βάρος μεγάλης μερίδας συνταξιούχων.
«Δεν αποτελεί κοινωνική δικαιοσύνη η συνέχιση της επιβολής πέναλτι σε όσους επιλέγουν ή επέλεξαν την πρόωρη σύνταξη», παρατήρησε ο κ. Μιχαήλ, ο οποίος σημείωσε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα έχει υποδείξει ως πρώτο μέτρο τη μείωση του ποσοστού του πέναλτι, για να μην υπάρξει το ενδεχόμενο να επηρεαστούν τα κρατικά ταμεία.
Ο κ. Γεωργιάδης στη συνάντηση του με την ηγεσία της ΣΕΚ προανήγγειλε τη θέσπιση εθνικού, όπως είπε κατώτατου μισθού, ο οποίος προβλέπεται ότι θα ανακοινωθεί εντός του 2020, όταν θα προκύψει με βάση προβλέψεις των υπουργείων οικονομικών και εργασίας πλήρης απασχόληση.
Ο ΥΠΟΙΚ, που ρωτήθηκε από στελέχη της ΣΕΚ κατά πόσο τα κρατικά ταμεία αντέχουν στην παροχή των ελαφρύνσεων που έχει προαναγγείλει, ο κ. Γεωργιάδης επικαλέστηκε τα πλεονάσματα που έχουν τα κρατικά ταμεία.
Σημείωσε ωστόσο ότι δεν θα υπάρχει αφειδώλευτη παροχή φορολογικών ελαφρύνσεων καθώς όπως επεσήμανε, το διεθνές οικονομικό περιβάλλον διέρχεται μία ελαφρά κρίση η οποία όμως για την Κύπρο επεκτείνεται εξαιτίας και των αναμενόμενων επιπτώσεων από το Brexit.
Του Λεύκου Χρίστου
πηγή: Stockwatch

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου