Τρίτη 2 Ιουλίου 2019

Επισκόπηση 24/06 - 30/06


Επισκόπηση 24/06 – 30/06

Αυξήσεις 7% στους λιμενεργάτες μέχρι το 2020
24/06
Μισθολογικές αυξήσεις και άλλα παρεμφερή ωφελήματα που φτάνουν συνολικά το 7% προβλέπει για τους εργαζόμενους στο λιμάνι Λεμεσού, η συλλογική σύμβαση την οποία συνομολόγησαν μετά από 18 μήνες διαπραγματεύσεων οι δύο ξένοι ιδιώτες επενδυτές, ο σύνδεσμος ναυτικών πρακτόρων και οι συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ.
Οι δύο πλευρές είχαν αποδεχθεί μεσολαβητική πρόταση της υπουργού εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου.
Είναι η πρώτη συλλογική σύμβαση που ανανεώνεται μετά τη διαχείριση του λιμένα Λεμεσού από τους δύο ξένους επενδυτές, DP World Limassol και Eurogate Container Terminal Limassol, που διαχειρίζονται το λιμάνι μετά τη σχετική συμφωνία που επιτεύχθηκε με το κράτος τον Απρίλιο του 2016.
Τη συλλογική σύμβαση υπογράφουν δύο ανώτατοι εκτελεστικοί διευθυντές των ξένων επενδυτών, ο σύνδεσμος ναυτικών πρακτόρων και οι γενικοί γραμματείς των ομοσπονδιών μεταφορών της ΣΕΚ και της ΠΕΟ, Παντελής Σταύρου και Άθως Ελευθερίου, αντίστοιχα.
Η σύμβαση, που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του 2017, είναι τριετής διάρκειας και λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2020.
 «Η σύμβαση διασφαλίζει κατά βάση, τρία χρόνια εργατικής ειρήνης σε μία ουσιώδη υπηρεσία για τη ναυτιλία και ειδικότερα για την οικονομία του τόπου», τονίζει ο γγ της ομοσπονδίας μεταφορών της ΣΕΚ Παντελής Σταύρου.
Επισημαίνει ότι η συνομολόγηση της σύμβασης αποτελεί ορόσημο για τα εργασιακά θέσμια, υπό την έννοια ότι οι δύο ξένες εταιρείες που ανέλαβαν τη διαχείριση του λιμένα Λεμεσού, σεβάστηκαν πλήρως τις διαδικασίες του κώδικα βιομηχανικών σχέσεων και το θεσμό των ελευθέρων συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με τις πρόνοιες της σύμβασης, για το 2018 οι εργαζόμενοι θα πάρουν με αναδρομική ισχύ 1% και υπό μορφή εφάπαξ, €300 ανά λιμενεργάτη και σημειωτή.
Το 2019 θα παραχωρηθεί μισθολογική αύξηση 2% και 2,5% το 2020. Σημειώνεται ότι το 1% υπό μορφή εφάπαξ που θα λάβουν οι εργαζόμενοι για το 2018 θα ληφθεί υπόψη στις αυξήσεις του 2019 και 2010.
Οριακή αύξηση θα δοθεί για το ενθαρρυντικό σύστημα ενώ με την υπογραφή της σύμβασης δεσμεύεται η εργατική πλευρά να είναι σε αναμονή σε όλη τη διάρκεια της βδομάδας 11 λιμενεργάτες και δύο σημειωτές.
Επίσης συμφωνήθηκε όπως την Κυριακή και τις αργίες, θα εξυπηρετούνται τα πλοία που θα είναι μέσα στο λιμάνι, όπως επίσης και τα πλοία ενέργειας στα οποία περιλαμβάνονται τα πλοία υποστήριξης και γεωτρήσεων.
Τα πλοία αυτά φορτοεκφορτώνουν μηχανήματα ή εξαρτήματα.
Όπως προβλέπει η συλλογική σύμβαση, σε καμία περίπτωση, κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, θα σταματά η φορτοεκφόρτωση και καταγραφή του φορτίου ηλεκτρονικά.
Το σύνολο των εργαζομένων στις εταιρείες των δύο επενδυτών διαχειριστών του λιμένα Λεμεσού απασχολούνται συνολικά περίπου 200 λιμενεργάτες.
Του Λεύκου Χρίστου
πηγή: Stockwatch

Σε 4ωρη στάση εργασίας κατέρχονται αύριο τα αστικά ταξί

26/06

Σε 4ώρη στάση εργασίας κατέρχονται αύριο Πέμπτη από τις 6 π.μ. μέχρι τις 10 π.μ. τα αστικά ταξί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για όλα τα προβλήματα που μέχρι τώρα δεν έχουν βρει λύση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Αστικών Ταξί, το νέο μεγαλύτερο πρόβλημα των τελευταίων ημερών είναι «η δήλωση και η στάση του νέου Προέδρου της Αρχής Αδειών σχετικά με τις άδειες Οδικής Χρήσης (Τ) που ζητά όπως μη μεταβιβάζονται με χρηματικό ποσό ή να φορολογείται από το κράτος το ποσό πώλησης».

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αναφέρεται, έχουν γίνει πολλά με αυτό το θέμα από τους Συνδέσμους αφού τους τελευταίους 3 μήνες δεν έχει υπογραφεί καμία μεταβίβαση και «μετά από τις παρεμβάσεις μας τελικά κατορθώθηκε να υπογραφούν όσες είχαν γίνει μέχρι την περασμένη εβδομάδα και από εδώ και πέρα θα μας δοθούν οδηγίες τι θα γίνει από τώρα και στο εξής».
Εμείς, προστίθεται, είμαστε εναντίον για οποιανδήποτε απόφαση για αυτό το θέμα, είναι αδιανόητο να φορολογείται το κεφάλαιο που επενδύσαμε στο επάγγελμα μας, αυτό είναι το εφάπαξ μας.

Άλλα προβλήματα, σημειώνεται, είναι «η πειρατεία και οι κοινωνικές ασφαλίσεις».
πηγή: Stockwatch

Επισκόπηση 17/06 - 23/06


Επισκόπηση 17/06 – 23/06
Όχι κυβέρνησης για εργοδότηση φοιτητών στην τουριστική βιομηχανία
18/06
Η κυβέρνηση απορρίπτει το αίτημα των ξενοδόχων για εργοδότηση ξένων φοιτητών στην τουριστική βιομηχανία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προκαλώντας την αντίδραση των ξενοδόχων.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, στο χαιρετισμό του στην ετήσια γενική συνέλευση του συνδέσμου ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), δήλωσε ότι «δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα να υιοθετήσουμε την απόφαση για εργοδότηση φοιτητών εάν δεν υπήρχε η συλλογική σύμβαση μεταξύ των συντεχνιών και της τουριστικής βιομηχανίας».
Πρόσθεσε ότι «ως αντιστάθμισμα αποφασίσαμε ότι επιτρέπεται να αδειοδοτούνται όσοι αιτητές έχουν τύχει πολιτικού ασύλου ή ακόμη αιτητές που εξετάζεται η αίτηση τους. Συνεπώς σε κάποιους τομείς της τουριστικής βιομηχανίας που δεν υπάρχουν κύπριοι, θα μπορείτε να εργοδοτήσετε εργαζομένους τρίτων χωρών, με βάση πάντα των υφισταμένων συμβάσεων», είπε προκαλώντας την αντίδραση του προέδρου του ΠΑΣΥΞΕ Χάρη Λοϊζίδη.
Λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Λοϊζίδης απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε ότι «η απόφαση σας δεν μας ικανοποιεί εν πάση περιπτώσει εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα όπως κάναμε όλα αυτά τα χρόνια».
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε επίσης και στον τουρισμό που καταλήγει στα Airbnb τονίζοντας ότι θα ρυθμιστεί νομοθετικά το φαινόμενο αυτό ώστε να υπάρξει ένας έλεγχος και από πλευράς ποιότητας υπηρεσιών και των εσόδων διότι δεν μπορεί κάποιοι να μην ανταποκρίνονται στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Αναφερόμενος στο υφυπουργείο τουρισμού είπε ότι δημιουργεί άλλες προοπτικές με ταχύτερες αποφάσεις και προσθέτει στην αισιοδοξία για το μέλλον της τουριστικής ανάπτυξης ενώ θέλοντας να κάνει όπως είπε ένα απολογισμό στο έργο του υφυπουργείου είπε ότι «ο υφυπουργός τουρισμού Σάββας Περδίος βρίσκεται στη Γερμανία προκειμένου να πετύχει την διεύρυνση των αγορών μέσα από πολλές προσπάθειες ή και τη δημιουργία ανατρεπτικών και αποτρεπτικών δυσμενών επιπτώσεων από τη χρεοκοπία 2-3 αεροπορικών εταιρειών».
Ειδικότερα αναφερόμενος στις επιδόσεις του τουρισμού τα τελευταία χρόνια είπε ότι «όσο αφορά τις αφίξεις και τα έσοδα, ο τουρισμός έχει επιβεβαιώσει την ιδιότητά του ως κεντρικού πυλώνα ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, με σημαντική συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας. Αξιοσημείωτη είναι, επίσης, η συμβολή του τουρισμού στην απασχόληση, δεδομένου ότι αρκετά επαγγέλματα επηρεάζονται άμεσα και έμμεσα, από την ανάπτυξή του.
«Γνωρίζουμε βεβαίως ότι η αλματώδης πρόοδος του τουριστικού μας τομέα δε θα ήταν δυνατή χωρίς την άοκνη δράση και τις συνεχείς προσπάθειες των επαγγελματιών  που συνδέονται στενά με την τουριστική βιομηχανία. Είναι γι’ αυτό το λόγο που η κυβέρνηση και ειδικά το μέχρι πρόσφατα  αρμόδιο υπουργείο ενέργειας και τουρισμού, και τώρα το υφυπουργείο τουρισμού, επικεντρώθηκαν στην κατεύθυνση της συνεργασίας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα» ανέφερε.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε ότι «στις μέρες μας ο τουρισμός έχει εξελιχθεί σε μία ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά που κινείται  με ταχύτατους ρυθμούς, επηρεαζόμενος από τις περιφερειακές εξελίξεις, αλλά και τις αλλαγές στις συνήθειες των ανθρώπων, οι οποίες προκαλούν διαρκώς νέες ανάγκες, ενδιαφέροντα και αναζητήσεις».
«Συνεπώς» συνέχισε «για να υπάρχει αποτελεσματική διαχείριση του τομέα, τόσο σε κρατικό όσο και ιδιωτικό επίπεδο, απαιτείται γνώση, διαρκής παρακολούθηση της αγοράς, αποφασιστικότητα και ταχύτητα στις διαδικασίες λήψεων αποφάσεων».
Επιπρόσθετα, είπε «είναι αναγκαία η εφαρμογή ευφάνταστων και τολμηρών πολιτικών, προκειμένου η χώρα μας να είναι πάντοτε ανταγωνιστική και ψηλά στις προτιμήσεις των επισκεπτών».
Σχετικά με την παραπέρα ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, με σκοπό τη μεγιστοποίηση των ωφελημάτων που προκύπτουν για την κυπριακή οικονομία και κοινωνία, είπε ότι «η κυβέρνηση υλοποίησε και συνεχίζει να υλοποιεί μέτρα μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές».
Ενδεικτικά ανέφερε την προώθηση μεγάλων έργων υποδομής, όπως το καζίνο θέρετρο, τις μαρίνες, την εφαρμογή πολιτικής ανοικτών αιθέρων, τη σύναψη συμφωνιών συνεργασίας με μεγάλους οργανωτές ταξιδιών του εξωτερικού και την παραχώρηση πολεοδομικών και άλλων κινήτρων για προώθηση των τουριστικών αναπτύξεων και την αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών και υπηρεσιών.
Μια ακόμα σημαντική πρωτοβουλία, την οποία προωθεί η κυβέρνηση, είναι και ο εκσυγχρονισμός του κανονιστικού πλαισίου που διέπει τα θέματα τουρισμού.
Η προσπάθεια αυτή αποσκοπεί στη διευκόλυνση της αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα. Ήδη, έχει ψηφιστεί από τη βουλή το νομοθετικό πλαίσιο που ρυθμίζει τη λειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων.
Θα ακολουθήσουν τα νομοθετήματα που αφορούν στους τουριστικούς πράκτορες, στα κέντρα αναψυχής και όσους άλλους εμπλέκονται στον τομέα με προεξάρχουσα τη ρύθμιση του Airbnb ώστε να υπάρξει ένας έλεγχος. «Έχει σημασία το επίπεδο των διαμερισμάτων αλλά και οι κανόνες που πρέπει να διέπουν. Δεν μπορεί κάποιοι να υποβάλλονται σε όλους τους κανόνες του κράτους και κάποιοι άλλοι όχι. Έτσι θα υπάρξει μια ρύθμιση που θα μας βοηθήσει να επιτύχουμε ένα έλεγχο προς όφελος της τουριστικής πολιτικής, σημείωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης».
Χ. Λοϊζίδης: Μείωση 5-10% αφίξεων τουριστών 2019
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοϊζίδης δήλωσε ότι οι ενδείξεις για τις αφίξεις τουριστών καταγράφουν μια μείωση της τάξης του 5% - 10% αναλόγως της τουριστικής περιοχής  για το τρέχον έτος.
Τόνισε ότι θα πρέπει να αξιολογήσουμε αυτή την περίοδο διόρθωσης για αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σημειώνοντας ότι «με σκληρή δουλειά η Κύπρος μπορεί να ξεπεράσει τα 4 εκατομμύρια τουρίστες το χρόνο».
Σε αυτό το σημείο απεύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να δει με διαφορετική διάθεση τον προϋπολογισμό του υφυπουργείου τουρισμού προκειμένου να διεισδύσουμε σε νέες αγορές με το νέο brand της Κύπρου.
Αναφέρθηκε επίσης στο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού που αντιμετωπίζει η ξενοδοχειακή βιομηχανία τονίζοντας ότι η διασφάλιση της εργατικής ειρήνης είναι εκ των ων ουκ άνευ και εξέφρασε την ετοιμότητα του συνδέσμου ξενοδόχων για καθορισμό κατώτατου μισθού στη ξενοδοχειακή βιομηχανία.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, ο αριθμός των εργαζομένων στην τουριστική βιομηχανία αυξήθηκε από 29.323 το 2013 σε 35.034 το 2018 (αύξηση 19,47%).
Περαιτέρω ο κ. Λοϊζίδης τόνισε πως, η ανάπτυξη του τομέα ήταν καθοριστικής σημασίας για τη μείωση της ανεργίας γενικότερα, σημειώνοντας, ωστόσο, πως «σήμερα βρισκόμαστε στο σημείο να αντιμετωπίζουμε σοβαρότατες δυσκολίες στην εξεύρεση προσωπικού».
Της Ηρώς Ευθυμίου
πηγή: Stockwatch
         
Υπογράφηκαν οι συλλογικές συμβάσεις των δήμων
18/06
Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη 11 Ιουνίου, η τελετή υπογραφής των Παγκύπριων Συλλογικών Συμβάσεων που διέπουν τους όρους υπηρεσίας του υπαλληλικού και του εργατικού προσωπικού των Δήμων, για την περίοδο 1.1.2017- 31.12.2018. 
Σε γραπτή ανακοίνωση της Ενωσης Δήμων αναφέρεται ότι «οι Παγκύπριες Συλλογικές Συμβάσεις (Π.Σ.Σ.) είναι οι δεύτερες που υπογράφονται και αποτελούν συνέχεια των Συμβάσεων 2015 -16 (που υπογράφηκαν στις 5.12.2017)».
 
Προστίθεται ότι με τις Παγκύπριες Συλλογικές Συμβάσεις 2017-18, «προωθήθηκε ένας σημαντικός κοινός στόχος, Δήμων και Συντεχνιών, για περιορισμό των διαφορών που υπάρχουν από Δήμο σε Δήμο,
 όσον αφορά τα ωφελήματα του προσωπικού των Δήμων»
 
Μιλώντας στην τελετή υπογραφής των Συμβάσεων, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Ανδρέας Βύρας «συνεχάρη τον Πρόεδρο και τα Μέλη της ΜΕΠ καθώς και τις Συντεχνίες για την όλη προσπάθεια που κατέβαλαν για την συνομολόγηση των Π.Σ.Σ. και ανέφερε πως στις επόμενες Συμβάσεις θα περιοριστούν ακόμη περισσότερο οι διαφοροποιήσεις στα παρεχόμενα ωφελήματα στους Δήμους».
 
Πρόσθεσε ακόμα ότι «στόχος είναι η εξάλειψη των διαφορών το συντομότερο δυνατό, ώστε να υπάρχει μία κοινή Π.Σ.Σ. για όλους τους Δήμους».
 
Σημειώνεται ότι στην τελετή υπογραφής παρέστησαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, Δήμαρχοι, ο Πρόεδρος και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΜΕΠ, Δημοτικοί Γραμματείς , ο Αναπληρωτής Γραμματέας της Ένωσης Δήμων, εκπρόσωποι των Συντεχνιών, ο Γενικός Διευθυντής της Ο.Ε.Β. και λειτουργοί διαφόρων Δήμων.
πηγή: Stockwatch

Κρίσιμες βδομάδες για μισθούς στον ιδιωτικό τομέα

19/06
Θερμό προμηνύεται το επόμενο δεκαπενθήμερο για τις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό και τραπεζικό τομέα καθώς, η υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, αναμένεται να διαχειριστεί κρίσιμες εργατικές διαφορές που αφορούν στην ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων στις κατασκευές, στα ξενοδοχεία και στις τράπεζες.
Η έκβαση των συγκεκριμένων διαπραγματεύσεων αναμένεται να δώσει τον τόνο των μισθολογικών εξελίξεων και σε άλλους κλάδους του ιδιωτικού τομέα, ιδίως σε αυτούς όπου οι εργαζόμενοι είναι οργανωμένοι.
Οι πιέσεις για αυξήσεις μισθών εντείνονται μετά από αρκετά χρόνια στασιμότητας σε μια περίοδο, όμως, που αναμένεται επιβράδυνση της οικονομίας σε βασικούς κλάδους όπως ο τουρισμός και η κατανάλωση.  Οι πιέσεις εντάθηκαν μετά την απροσδόκητη απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρήσει σκαλωτές επιστροφές μισθών στους δημόσιους και ημιδημόσιους υπαλλήλους μέχρι το 2022 και εν μέσω δικαστικών αποφάσεων για πλήρη αποκατάσταση των μισθών που αποκόπηκαν λόγω κρίσης.
Η επιστροφή της Ζέτας
Με την επιστροφή της υπουργού και των συνδικαλιστών στην Κύπρο, μετά την ετήσια σύνοδο του διεθνούς γραφείου εργασίας (ΔΓΕ), ανοίγει και πάλι η αυλαία των διαπραγματεύσεων με την υπουργό εργασίας να αναλαμβάνει ρόλο μεσολαβητή.
Οι συλλογικές συμβάσεις στις κατασκευές, στα ξενοδοχεία και στις τράπεζες έληξαν στις 31 περασμένου Δεκεμβρίου, πλην αυτής στην οικοδομική βιομηχανία, η ανανέωση της οποίας εκκρεμεί από τον Δεκέμβριο του 2015.
Οι τρείς αυτές συμβάσεις επηρεάζουν περίπου 50 χιλ. εργαζόμενους.
Εν αναμονή της απάντησης των εργολάβων
Η κ. Αιμιλιανίδου επέδωσε στα τέλη Μαΐου δεσμευτική πρόταση για την ανανέωση της σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία καλώντας τις δύο πλευρές να δώσουν την απάντηση τους εντός 15 ημερών.
Η συνδικαλιστική πλευρά έδωσε θετική απάντηση, αποδεχόμενη, την περασμένη βδομάδα, την υπουργική πρόταση.
Εκκρεμεί η απάντηση του συνδέσμου εργολάβων, τα μέλη του οποίου, απέρριψαν, στο πλαίσιο γενικής συνέλευσης, προηγούμενη πρόταση της υπουργού, παρά το γεγονός ότι η ηγεσία του συνδέσμου, την είχε αποδεχθεί.
Η νέα πρόταση της υπουργού προβλέπει μεταξύ άλλων την κατοχύρωση ουσιωδών ωφελημάτων με νομική ρύθμιση, η οποία θα καλύπτει όλους τους εργαζόμενους στην οικοδομική βιομηχανία, είτε είναι οργανωμένοι, είτε όχι.
Τα ωφελήματα που απορρέουν από τη ρύθμιση αφορούν στο ύψος των φιλοδωρημάτων κατά τις εορτές και αργίες, την παραχώρηση υπερωριακού επιδόματος μετά από συμπλήρωση 38 ωρών εργασίας και τις εισφορές του ταμείου προνοίας.
Προβλέπεται επίσης η σταδιακή αποκατάσταση του 70% του συνόλου των αποκοπών που αποδέχτηκε το 2013 η εργατική πλευρά.
Η σταδιακή επιστροφή του 70% των αποκοπών στους μισθούς των οικοδόμων σε ένα χρονοδιάγραμμα 30 μηνών θα γίνει ως εξής:
Από την 1η Ιουνίου, θα παραχωρηθεί το 20%, από τον Ιανουάριο του 2020 το 30% και από τον Ιανουάριο του 2021 το υπόλοιπο 20%.
Εκτιμάται ότι το ύψος των αποκοπών σε μισθούς και άλλα ωφελήματα στις κατασκευές είχε ανέλθει στο 14,7%.
Σε αδιέξοδο η ανανέωση της σύμβασης στα ξενοδοχεία
Σε αδιέξοδο κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στα ξενοδοχεία και ενώπιον του τμήματος εργασιακών σχέσεων του υπουργείου εργασίας παραπέμφθηκε εργατική διαφορά, τη μεσολάβηση της οποίας έχει αναλάβει η κ. Αιμιλιανίδου.
Η υπουργός φέρεται να τόνισε σε άτυπη συνάντηση που είχε με τις ηγεσίες των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ και με τους συνδέσμους ξενοδόχων ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ, ότι μέχρι τέλους Ιουνίου θα πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ειρηνική ανανέωση της σύμβασης.
Προειδοποίησε για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει η ξενοδοχειακή βιομηχανία σε μία ενδεχόμενη μετωπική σύγκρουση των δύο μερών και μάλιστα στην καρδιά της τουριστικής περιόδου.
Οι συντεχνίες διεκδικούν μεταξύ άλλων παραχώρηση μισθολογικών αυξήσεων ύψους 4% στο χρονικό διάστημα των δύο ετών που θα διαρκέσει η σύμβαση.
Αξιώνουν επαναφορά μισθών και παρεμφερών ωφελημάτων στα επίπεδα της συλλογικής σύμβασης στις 31 Δεκεμβρίου του 2012, πριν δηλαδή από την κρίση του Μαρτίου 2013, οι οποίες είχαν ανέλθει, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των συντεχνιών, στο 15%.
Οι ξενοδόχοι από πλευρά τους περιορίζονται να αποδεχθούν την παραχώρηση μέρους των μισθολογικών αυξήσεων που αξιώνουν οι συντεχνίες, χωρίς την ικανοποίηση επιπρόσθετων αιτημάτων που συνεπάγεται αύξηση του εργατικού κόστους.
Πέραν των μισθολογικών αυξήσεων οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία ζητούν βελτίωση των όρων που διέπουν τις αργίες.
Οι εργάσιμες μέρες αργίας, θα παραχωρούνται στο επηρεαζόμενο προσωπικό το αργότερο μέχρι την 31 Μαρτίου εκάστου έτους ή θα αποζημιώνονται χρηματικά.
Σε ότι αφορά το ταμείο προνοίας οι συντεχνίες ζητούν όπως για κάθε υπάλληλο που συμπληρώνει έξι μήνες υπηρεσία καταβάλλονται προς το ταμείο προνοίας ξενοδοχοϋπαλλήλων συνεισφορές, τόσο από τους εργοδότες, όσο και από τους εργοδοτούμενους, οι οποίες να υπολογίζονται πάνω στο βασικό μισθό και τον τιμάριθμο.
Οι συντεχνίες βασικά ζητούν αύξηση της εισφοράς του εργοδότη στο 10% και του εργαζόμενου 5% ή 10% ανάλογα με την επιλογή του.
Κατά την περίοδο του Πάσχα να παρέχεται φιλοδώρημα ίσο με 30% του μηνιαίου μισθού (βασικός+ΑΤΑ).
Ανήσυχη ηρεμία στον τραπεζικό τομέα
Ανήσυχη ηρεμία επικρατεί στον τραπεζικό τομέα. Το κλίμα των εργασιακών σχέσεων έγινε ακόμη πιο βαρύ μετά και τις απειλές της ΕΤΥΚ στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριο της οργάνωσης, κατά το οποίο ο επίτιμος πρόεδρος της συντεχνίας Λοΐζος Χατζηκωστής προειδοποίησε τις τράπεζες «με αγωνιστικές κινητοποιήσεις».
Χαρακτήρισε τα αιτήματα της εργοδοτικής πλευράς, για κατάργηση των αυτόματων αυξήσεων( ΑΤΑ και προσαυξήσεων) και του συστήματος αξιολόγησης των υπαλλήλων «απαράδεκτα».
Η υπουργός εργασίας πήρε στα χέρια της τις διαπραγματεύσεις για την ανανέωση των συμβάσεων στις τράπεζες και από τις αρχές του έτους έχει σειρά διαβουλεύσεων με την ηγεσία της ΕΤΥΚ και ξεχωριστά με ανώτατα στελέχη των τραπεζών.
Οι μέχρι στιγμής ενδείξεις δεν προδικάζουν θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων.
Η ΕΤΥΚ διεκδικεί επαναφορά των αποκοπών που είχαν επιβληθεί στους μισθούς των εργαζομένων στον τραπεζικό τομέα από το 2012.
Στις δύο συστημικές τράπεζες, δηλαδή στην Τρ. Κύπρου και στην Ελληνική, το ύψος των αποκοπών υπολογίζονται, σύμφωνα με τη συντεχνία, στο 15% ενώ το ύψος των αποκοπών στις υπόλοιπες τράπεζες κυμαίνεται μεταξύ 10% και 12%.
Η συντεχνία διεκδικεί επίσης αυξήσεις για τους χαμηλόμισθους, συμμετοχή στα ΔΣ των τραπεζών, καταβολή της ΑΤΑ και των προσαυξήσεων.
Η αντίδραση των τραπεζών ως προς τις διεκδικήσεις της ΕΤΥΚ, είναι δεδομένη με τους μεγάλους μετόχους τους να δηλώνουν έτοιμοι να δώσουν τη μάχη για συγκράτηση του εργατικού κόστους.
Η εργοδοτική πλευρά διατείνεται ότι το 75% του κάθε ευρώ που κερδίζουν οι τράπεζες αποδίδεται στο εργατικό κόστος.
Οι τράπεζες εκτιμούν επίσης ότι με τυχόν ικανοποίηση των διεκδικήσεων της συντεχνίας, θα κληθούν να επωμιστούν επιπρόσθετο κόστος πέραν του 5%, πάνω στο σύνολο του υφιστάμενου μισθολογίου τους.
Του Λεύκου Χρίστου
πηγή: Stockwatch

Προετοιμάζονται για μέτρα στα ξενοδοχεία
21/06
Την έναρξη εκστρατείας ενημέρωσης των εργαζομένων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία και προετοιμασίας τους για δυναμική αντίδραση σε περίπτωση αποτυχίας επίτευξης συμφωνίας για τη Συλλογική Σύμβαση, στο στάδιο της μεσολάβησης του Υπουργείου Εργασίας, αποφάσισαν χθες σε κοινή συνεδρία, τα Συμβούλια των συντεχνιών των εργαζομένων στα ξενοδοχεία ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ και ΟΥΞΕΚΑ-ΣΕΚ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των δύο συντεχνιών, τα Συμβούλια συζήτησαν το θέμα της πορείας ανανέωσης της Συλλογικής Σύμβασης η οποία έληξε στις 31/12/2018, ύστερα από το αδιέξοδο στις απευθείας διαπραγματεύσεις με τους ξενοδόχους και της παραπομπής της διαφοράς στη μεσολαβητική υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας.

«Οι δύο Συντεχνίες επαναβεβαιώνουν την αποφασιστικότητα τους να διεκδικήσουν δυναμικά και μέχρι τέλους τα αιτήματα τους τα οποία θεωρούν δίκαια και πλήρως δικαιολογημένα», αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει ότι «ευελπιστούν ότι οι ξενοδόχοι θα αλλάξουν την άτεγκτη στάση που τηρούν ώστε να επιτευχθεί το συντομότερο συμφωνία για την ανανέωση της σύμβασης».

Τα δύο Συμβούλια καλούν τόσο τους ξενοδόχους όσο και το Υπουργείο Εργασίας «να αντιληφθούν ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η ασυδοσία κι εκμετάλλευση των εργαζομένων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία κι ότι η ομαλότητα και η εργατική ειρήνη θα διασφαλιστεί μέσα από την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων και κυρίως για επαναφορά των ωφελημάτων που παραχωρήθηκαν το 2013 και νομική ρύθμιση της ισχύος της Συλλογικής Σύμβασης».
πηγή: Stockwatch

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
21/06
Οι Συντεχνίες των ξενοδοχοϋπαλλήλων ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ και ΟΥΞΕΚΑ-ΣΕΚ ξεκινούν εκστρατεία ενημέρωσης των εργαζομένων και προετοιμασίας τους για δυναμική αντίδραση σε περίπτωση αποτυχίας επίτευξης συμφωνίας στο στάδιο της μεσολάβησης του Υπουργείου Εργασίας για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης.
Aνακοίνωση των δύο Συντεχνιών:
"Συνήλθαν χθες Πέμπτη, σε κοινή συνεδρία, τα Συμβούλια των Συντεχνιών των εργαζομένων στα ξενοδοχεία ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ και ΟΥΞΕΚΑ-ΣΕΚ.
Τα Συμβούλια συζήτησαν το θέμα της πορείας ανανέωσης της Συλλογικής Σύμβασης η οποία έληξε στις 31/12/2018, ύστερα από το αδιέξοδο στις απευθείας διαπραγματεύσεις με τους ξενοδόχους και της παραπομπής της διαφοράς στη μεσολαβητική υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας.
Οι δύο Συντεχνίες επαναβεβαιώνουν την αποφασιστικότητα τους να διεκδικήσουν δυναμικά και μέχρι τέλους τα αιτήματα τους τα οποία θεωρούν δίκαια και πλήρως δικαιολογημένα.
Ευελπιστούν ότι οι ξενοδόχοι θα αλλάξουν την άτεγκτη στάση που τηρούν ώστε να επιτευχθεί το συντομότερο συμφωνία για την ανανέωση της σύμβασης.
Ταυτόχρονα αποφασίστηκε η έναρξη εκστρατείας ενημέρωσης των εργαζομένων και προετοιμασίας τους για δυναμική αντίδραση σε περίπτωση αποτυχίας επίτευξης συμφωνίας στο στάδιο της μεσολάβησης του Υπουργείου Εργασίας.
Τα δύο Συμβούλια καλούν τόσο τους ξενοδόχους όσο και το Υπουργείο Εργασίας να αντιληφθούν ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η ασυδοσία κι εκμετάλλευση των εργαζομένων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία κι ότι η ομαλότητα και η εργατική ειρήνη θα διασφαλιστεί μέσα από την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων και κυρίως για επαναφορά των ωφελημάτων που παραχωρήθηκαν το 2013 και νομική ρύθμιση της ισχύος της Συλλογικής Σύμβασης."
 πηγή: ΠΕΟ (φ.β σελίδα)

Επισκόπηση 10/06 - 16/06


Επισκόπηση 10/06 – 16/06
Συνάντηση ΠτΔ με γενικό διευθυντή ILO
11/06
Η κατάσταση της οικονομίας στην Κύπρο, οι σχέσεις ανάμεσα σε Κυβέρνηση και οργανώσεις των εργαζομένων και των εργοδοτών, οι συνεχείς μεταρρυθμίσεις, περιλαμβανομένου στον τομέα της εργασίας, που υλοποιούνται στην Κύπρο, αλλά και η παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό, ήταν ανάμεσα στα θέματα που απασχόλησαν τη διμερή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Γενικό Διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), GuyRyder, που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο κτήριο των Ηνωμένων Εθνών, στη Γενεύη.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συμμετοχής του Προέδρου Αναστασιάδη στις εργασίες της Συνόδου της Οργάνωσης για την εκατονταετηρίδα της, παρέστησαν, επίσης, η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στη Γενεύη Γιώργος Κασουλίδης και υπηρεσιακοί παράγοντας.
Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος υπέγραψε το Βιβλίο Επισκεπτών της Οργάνωσης.
Στο μήνυμα του στο Βιβλίο Επισκεπτών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έγραψε ότι «η ιστορική Σύνοδος της εκατονταετηρίδας του ILO είναι περισσότερο από απλός εορτασμός για τη μακρά ιστορία και τα επιτεύγματα της Οργάνωσης. Αυτή η εκατονταετηρίδα είναι επίσης η ώρα για να σκεφτούμε την πορεία που πρέπει συλλογικά να χαράξουμε για το μέλλον της εργασίας.
Εν μέσω των αλλαγών πρέπει να επενδύσουμε στις ικανότητες των ανθρώπων ώστε να αξιοποιήσουν πλήρως τις πραγματικές ευκαιρίες που προσφέρει η μελλοντική εργασία. Στην προσπάθεια αυτή, που συνδέεται στενά με την ατζέντα του 2030, πρέπει όλοι να αναλάβουμε την ευθύνη και να ενισχύσουμε την πολιτική συνοχή, ιδιαίτερα μεταξύ των τομέων της εργασίας, του εμπορίου και της οικονομίας».
πηγή: Stockwatch

ΠτΔ: Πρόθεση για εθνικό ελάχιστο μισθό
11/06
Την πρόθεση της κυβέρνησης να εισαχθεί εθνικός ελάχιστος μισθός, εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιλαδης όταν υπάρξουν οι συνθήκες πλήρους απασχόλησης.
Στην ομιλία του στις εργασίες του συνεδρίου της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, στη Γενεύη, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε παράλληλα την πλήρη στήριξη του στις αρχές της ανθρωποκεντρικής ατζέντας που αναφέρονται στην έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, δηλαδή η περαιτέρω επένδυση στις ανθρώπινες ικανότητες, η περαιτέρω επένδυση στους θερμούς εργασίας και η περαιτέρω επένδυση στην αξιοπρεπή και μακροχρόνια εργασία.
Μεταξύ άλλων, ότι «η Κύπρος υιοθέτησε την τριμερή δομή του Οργανισμού μέσω του οποίου εκπρόσωποι των κυβερνήσεων και οι ομοσπονδίες των εργοδοτών και των εργαζομένων ανταλλάζουν απόψεις για τις πολιτικές».
«Την ίδια στιγμή, η ήδη εξαίρετη συνεργασία ανάμεσα στην Κύπρο και τον Οργανισμό έχει ενισχυθεί σημαντικά μετά την οικονομική κρίση το 2013, με το ILO να προσφέρει πολύτιμη τεχνική βοήθεια, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το σχέδιο κοινωνικών ασφαλίσεων και το θέμα του ελάχιστου μισθού», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για αναδιαμόρφωση του κοινωνικού συστήματος πρόνοιας, προς όφελος των εργαζομένων και των ευάλωτων ομάδων, ο πρόεδρος σημείωσε, μεταξύ άλλων, την εισαγωγή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, το ΓεΣΥ, την αύξηση των επιδομάτων προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, προς τα άτομα με αναπηρίες, επαναφορά του επιδόματος μητρότητας σε πολύτεκνες οικογένειες, την παροχή επιδόματος πατρότητας, την υιοθέτηση μας νέας στεγαστικής πολιτικής, καθώς και τη λήψη απόφασης για δημιουργία του Σπιτιού της Γυναίκας, με στόχο την παροχή προστασίας και βοήθειας προς τις γυναίκες που υπήρξαν θύματα βίας.
Πρόσθεσε ότι μετά την εφαρμογή του κώδικα συμπεριφοράς στον δημόσιο τομέα στη βάση των βέλτιστων διεθνών πρακτικών για την παρενόχληση στον χώρο εργασίας, οι κοινωνικοί εταίροι υιοθέτησαν σχετικό κώδικα στον ιδιωτικό τομέα.
Είπε ακόμα ότι ως αποτέλεσμα των μέτρων κοινωνικής προστασίας που έλαβε η κυβέρνηση έχει αυξηθεί το κατά κεφαλήν εισόδημα.
«Ο συνδυασμός των νέων οικονομικών και κοινωνικών μας πολιτικών, η αντοχή και τα ισχυρά θεμέλια της οικονομίας μας, όπως και οι θυσίες του λαού, αλλά πάνω από όλα η εποικοδομητική στάση των κοινωνικών μας εταίρων, οδήγησαν στη διατήρηση της εργατικής ειρήνης και σε μια εντυπωσιακή ανάκαμψη της οικονομίας», τόνισε.
Ωστόσο, είπε, «παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί αναγνωρίζουμε ότι η διατήρηση της κοινωνικής δικαιοσύνης, η περαιτέρω μείωση της ανεργίας και η ενίσχυση της ποιότητας και των αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας χρειάζεται τη συνεχή προσοχή μας και την εξέλιξη των πολιτικών μας ώστε να προσαρμοστούμε σε ένα συνεχώς διαφοροποιούμενο περιβάλλον αγοράς εργασίας».
«Προς τον σκοπό αυτό αναπτύσσουμε και εφαρμόζουμε συνεχώς εθνικά σχέδια για αντιμετώπιση των προκλήσεων της εργασίας του μέλλοντος με τη διαχείριση των ικανοτήτων μέσα από, μεταξύ άλλων, την εκπαίδευση στην εργασία, και την προώθηση της επιχειρηματικότητας», επεσήμανε.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι «με την πολύτιμη τεχνική βοήθεια του ILO και τη συμβολή των κοινωνικών μας εταίρων, προτιθέμεθα να εμπλακούμε σε διάλογο για να εισάγουμε τον εθνικό ελάχιστο μισθό όταν υπάρξουν οι συνθήκες πλήρους απασχόλησης».
Σημείωσε, επίσης, ότι η Κύπρος απολαμβάνει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4% και πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ το διεθνές στάτους της κυπριακής οικονομίας έχει αναβαθμιστεί στην επενδυτική βαθμίδα. Υπογράμμισε ακόμη ότι η ανεργία έχει υποχωρήσει στο 7% με πτωτικές τάσεις, από το 16% που βρισκόταν το 2013.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε εξάλλου ότι «εκφράζω την πλήρη υποστήριξη μου στις αρχές της ανθρωποκεντρικής ατζέντας που τίθεται στην έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, δηλαδή η περαιτέρω επένδυση στις ανθρώπινες ικανότητες, η περαιτέρω επένδυση στους θερμούς εργασίας και η περαιτέρω επένδυση στην αξιοπρεπή και μακροχρόνια εργασία.
«Είναι ισχυρή και σταθερή μου πεποίθηση ότι μόνο με συλλογική προσήλωση στις πιο πάνω αρχές μπορούμε να πετύχουμε την ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ευημερία για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενεές», είπε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.
πηγή: Stockwatch

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
13/06
Οι εργαζόμενοι στην ξενοδοχειακή βιομηχανία δηλώνουν την αποφασιστικότητα τους να διεκδικήσουν μέχρι τέλους την ολοκλήρωση επαναφοράς των ωφελημάτων που παραχωρήθηκαν το 2013 καθώς και τη νομική ρύθμιση βασικών δικαιωμάτων που προνοούνται στην Συλλογική Σύμβαση. 
Ανησυχία και απογοήτευση εκφράζει παράλληλα η ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ για την παραχώρηση, από το Υπουργείο Εργασίας, άδειας απασχόλησης φοιτητών από τρίτες χώρες και αιτητών πολιτικού ασύλου στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, την ώρα που η πολιτεία δεν έχει προχωρήσει στην λήψη μέτρων για υποχρεωτική εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης για όλους τους εργαζομένους. Η ενέργεια αυτή αποτελεί μια ακόμα προσπάθεια απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και επιβολής τριτοκοσμικών συνθηκών και όρων απασχόλησης στην Κύπρο.
Η Συντεχνία, σαν πρώτο βήμα θα καλέσει σύντομα τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία και Κέντρα Αναψυχής σε εκδήλωση διαμαρτυρίας.
Αυτούσια η ανακοίνωση της ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ:
ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Συνήλθε στις 12 Ιουνίου το Διοικητικό Συμβούλιο της Συντεχνίας Υπαλλήλων Ξενοδοχείων και Κέντρων Αναψυχής Κύπρου (ΣΥΞΚΑ) ΠΕΟ και συζήτησε μεταξύ άλλων το αδιέξοδο στις απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις για την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης για τους όρους υπηρεσίας των εργαζομένων στα ξενοδοχεία ως επίσης και το διάταγμα της Υπουργού Εργασίας για παραχώρηση άδειας απασχόλησης αλλοδαπών φοιτητών από Τρίτες χώρες στα Κέντρα Αναψυχής και αιτητών πολιτικού ασύλου τόσο στα Κέντρα όσο και στα ξενοδοχεία.
Όσον αφορά την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης, το Δ.Σ ομόφωνα ενέκρινε τους μέχρι σήμερα χειρισμούς της Συντεχνίας και εξέφρασε την αποφασιστικότητα των εργαζομένων να διεκδικήσουν μέχρι τέλους τόσο την ολοκλήρωση της επαναφοράς των ωφελημάτων που παραχωρήθηκαν το 2013 όσο και την νομική ρύθμιση βασικών δικαιωμάτων που προνοούνται στην Συλλογική Σύμβαση και κυρίως την ένταξη των κλιμάκων μισθοδοσίας, όπως εκάστοτε συμφωνούνται, στους κανονισμούς για τους όρους Υπηρεσίας των εργαζομένων στα ξενοδοχεία.
Για το σκοπό αυτό θα ξεκινήσει άμεσα εκστρατεία ενημέρωσης των εργαζομένων με συνελεύσεις σε όλες τις επαρχίες και θα εκδοθεί διαφωτιστικό υλικό σε 4 γλώσσες.
Το Δ.Σ καλεί όλους τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία να ευρίσκονται σε εγρήγορση και με ομοψυχία κι ενότητα να δώσουν την μάχη για ανανέωση της Σύμβασης με επιτυχία των αιτημάτων τους κι εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης σε όλα τα ξενοδοχεία για όλους τους εργαζόμενους.
Αναφορικά με την απόφαση της Υπουργού Εργασίας και της κυβέρνησης να παραχωρήσει άδεια απασχόλησης φοιτητών από τρίτες χώρες και αιτητών πολιτικού ασύλου στην ξενοδοχειακή βιομηχανία και τα Κέντρα Αναψυχής, υποχωρώντας στις πιέσεις των Ξενοδόχων και ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής, το Δ.Σ. της ΣΥΞΚΑ εκφράζει ανησυχία αλλά και απογοήτευση καθώς παραγνωρίστηκαν οι απόψεις και εισηγήσεις μας για το θέμα.
Από την ώρα που η πολιτεία δεν έχει προχωρήσει στην λήψη μέτρων που να καθιστούν υποχρεωτική την εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης για όλους τους εργαζομένους, όπως είναι η πάγια διεκδίκηση της Συντεχνίας μας, ουσιαστικά δημιουργούνται συνθήκες εκμετάλλευσης και άντλησης φτηνού εργατικού δυναμικού στην βιομηχανία.
Υπό αυτό το πρίσμα, θεωρούμε την απόφαση αυτή ως μια ακόμα προσπάθεια απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, υπόσκαψης των Συλλογικών Συμβάσεων και επιβολής τριτοκοσμικών συνθηκών και όρων απασχόλησης στην Κύπρο.
Ήδη φτάνουν σοβαρές καταγγελίες για απολύσεις εργαζόμενων και πρόσληψη εργαζόμενων, με άγνωστες διαδικασίες, από «ειδικά» γραφεία και πανεπιστήμια με εξευτελιστικούς μισθούς και ωφελήματα.
Το πρόσχημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού δεν υφίσταται από την ώρα που έχουμε πέραν των 30 χιλιάδων ανέργων στην Κύπρο και πέραν των 12 εκατομμυρίων Ευρωπαίων. Αυτό που πρέπει να προβληματίσει είναι γιατί αυτοί οι άνθρωποι αρνούνται να εργαστούν στον τομέα αυτό.
Καλούμε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφαση της, να προχωρήσει στην νομική ρύθμιση της ισχύος των Συλλογικών Συμβάσεων για όλους τους εργαζόμενους και να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια απασχόλησης Κυπρίων και Ευρωπαίων ανέργων σε σταθερές, ρυθμισμένες και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας.
Είμαστε βέβαιοι ότι τότε θα διαπιστωθεί ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει έλλειψη προσωπικού.
Η Συντεχνία μας σαν πρώτο βήμα θα καλέσει σύντομα τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία και Κέντρα Αναψυχής σε εκδήλωση διαμαρτυρίας για Νομική ρύθμιση των Συμβάσεων και αξιοπρεπή εργασία με δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως προέλευσης, χρώματος ή θρησκείας.
ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ
 πηγή: ΠΕΟ (φ.β σελίδα)