Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019

Επισκόπηση 7-13/01



Επισκόπηση 7-13/01

Απεργούν για 6η ημέρα οι εργαζόμενοι στον ΟΣΥΠΑ

13/01
Για έκτη συνεχόμενη ημέρα συνεχίζεται η επ’ αόριστον απεργία των εργαζομένων στον Οργανισμό Συγκοινωνιών Πάφου.Καλούν όπως εξεύρει άμεσα μια λύση
Για έκτη συνεχόμενη ημέρα συνεχίζεται η επ’ αόριστον απεργία των εργαζομένων στον Οργανισμό Συγκοινωνιών Πάφου.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος των οδηγών στον ΟΣΥΠΑ Χρίστος Ευαγγέλου ανέφερε πως η απεργία τους συνεχίζεται από την Τρίτη και μετά το υπόμνημα που επέδωσαν στον ΠτΔ στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Πάφο και της δέσμευσης του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη ότι την Δευτέρα θα έχει συνάντηση με την αρμόδια Υπουργό και τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών, αναμένουν εξελίξεις.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε στους εργαζόμενους στον ΟΣΥΠΑ ότι την Δευτέρα θα έχει συνάντηση με την αρμόδια Υπουργό, και με τον Γενικό Διευθυντή, για να εξετάσουν σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο διάλογος με τους μετόχους της εταιρείας, με την ελπίδα ότι θα εξευρεθεί ένας τρόπος κάλυψης κάποιων υπερπληρωμών, χωρίς να καθορίζει το ποσό.

Ο κ. Ευαγγέλου ανέφερε πως στο υπόμνημα τους οι εργαζόμενοι επισημαίνουν το τεράστιο πρόβλημα της μη καταβολής του μισθού τους λόγω των διαφορών μεταξύ του Υπουργείου Συγκοινωνιών και της εταιρείας.

Οι εργαζόμενοι στο υπόμνημα τους σημειώνουν πως σήμερα παραμένουν απλήρωτοι για το μήνα Δεκέμβριο , ασχέτως των διαβεβαιώσεων που δόθηκαν από το Προεδρικό τη Βουλή και το Υπουργείο ένα μήνα πριν, και κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί για το μέλλον 250 και πλέον εργαζομένων στην εταιρεία.

Καλούν τέλος τον ΠτΔ όπως εξεύρει άμεσα μια λύση για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων μισθών, καθώς και τη διασφάλιση της εργασίας μέχρι το τέλος της σύμβασης για να δοθεί ένα τέλος και στη δική τους καθημερινή αβεβαιότητα.

Πηγή: http://politis.com.cy/article/apergoun-gia-6i-imera-i-ergazomeni-ston-osipa

Αντιδρά σε επιπρόσθετες συνεισφορές η ΠΑΣΥΔΥ

12/01

Η ΠΑΣΥΔΥ δεν πρόκειται να δεχθεί την επιβολή οποιασδήποτε πρόσθετης συνεισφοράς των εν ενεργεία και συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων, εκπαιδευτικών και μελών της αστυνομικής δύναμης και του Κυπριακού Στρατού για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και καλεί τον Υπουργό να προχωρήσει άμεσα σε κατάργηση του Κανονισμού 3Α, που εκδόθηκε δυνάμει του περί Ιδρυμάτων και Υπηρεσιών (Ρυθμίσεις και Τέλη) Νόμου του 1978 και 2000, με τον οποίο επιβλήθηκε η υποχρεωτική συνεισφορά ποσοστού 1,5%.

Σε ανακοίνωσή της, η ΠΑΣΥΔΥ αναφέρει ότι σε αντίθετη περίπτωση θα κληθούν τα Συλλογικά Σώματα της Οργάνωσης για λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων αντίδρασης.

Ξεκαθαρίζει, επίσης, ότι αμφισβήτησε τη νομιμότητα της υποχρεωτικής συνεισφοράς του 1,5%, θα αμφισβητήσει δε και τη νομιμότητα της συνεισφοράς του 1,7% που προβλέπει ο περί Γενικού Συστήματος Υγείας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2017.
Εκφράζει την έκπληξή της για τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών όσον αφορά τη συνεισφορά των εν ενεργεία και συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων, εκπαιδευτικών και μελών της αστυνομικής δύναμης και του Κυπριακού Στρατού, για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και του υπενθυμίζει ότι με σειρά προσφυγών που έχουν καταχωρηθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο το 2013, αμφισβήτησε τη νομιμότητα της κατάργησης του δικαιώματος των δημοσίων υπαλλήλων για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Επιπλέον, αναφέρει πως απέφυγε οποιεσδήποτε δυναμικές κινητοποιήσεις για την αυθαίρετη επιβολή του 1,5%, εν αναμονή της ετυμηγορίας του Δικαστηρίου.
Πηγή: stockwatch

Επιστολή ΠΑΣΥΚΙ στον Πρόεδρο για τις εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων στο ΓεΣΥ

11.01

Τι αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση η ΠΑΣΥΚΙ – Εκφράζει έκπληξη για τοποθετήσεις του Υπουργού Οικονομικών που αφορούν το ύψος των αποκοπών που θα καταβάλλουν οι δημόσιοι υπάλληλοι
Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας απέστειλε η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) αναφορικά με το θέμα των εισφορών που θα καταβάλλουν οι δημόσιοι υπάλληλοι για το ΓεΣΥ.
Σε σημερινή ανακοίνωση η ΠΑΣΥΚΙ εκφράζει έκπληξη για τοποθετήσεις του Υπουργού Οικονομικών σε μεσημβρινή εκπομπή της 10ης Ιανουαρίου, που αφορούν το ύψος των αποκοπών που θα καταβάλλουν οι δημόσιοι υπάλληλοι ώστε να καταστούν δικαιούχοι στη φάση της εξωνοσοκομειακής περίθαλψης του Γενικού Συστήματος Υγείας.
Η συντεχνία θεωρεί ότι «οι συγκεκριμένες τοποθετήσεις αποδεικνύουν την προχειρότητα με την οποία προσεγγίζονται σημαντικότατοι παράμετροι σε σχέση με τον σχεδιασμό και εφαρμογή του ΓΕΣΥ, όπως οι αποκοπές, καθώς και του τρόπου που λαμβάνουμε ή/και ενημερωνόμαστε για τέτοιου είδους θέματα για τα οποία έχουμε υποβάλει σχετικά ερωτήματα».
Η ΠΑΣΥΚΙ καλεί τον Υπουργό «να εξηγήσει την αντίληψη που έχει καταθέσει ότι τα τελευταία χρόνια οι δημόσιοι υπάλληλοι κατέβαλαν μειωμένες εισφορές καθώς και την πρόταση του μία ομάδα πληθυσμού να καταβάλλει αυξημένες εισφορές έστω και για την περίοδο ενός χρόνου». Όπως υπενθυμίζει η συντεχνία, οι κυβερνητικοί υπάλληλοι δικαιούνταν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από καταβολής την Δημοκρατίας και η αποκοπή του 1.5% έχει γίνει αποδεκτή από τις συντεχνίες στα πλαίσια αλληλεγγύης κατά την περίοδο του μνημονίου.
«Η συγκεκριμένη πρακτική παραγνωρίζει εργασιακά θέσμια αφού ετσιθελικά αφαιρεί εργασιακά κεκτημένα από εργαζόμενους. Η ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι. δεν μπορεί να συναινέσει επί της συγκεκριμένης τοποθέτησης και προς τούτου έχει αποστείλει σχετική επιστολή προς τον εξοχότατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Πηγή: ΚΥΠΕ
πηγή: cyprustimes

Παρέμβαση ΠτΔ ζητούν οι εργαζόμενοι στον ΟΣΥΠΑ

11/01

Συνεχίζεται  για 3η ημέρα η απεργία των εργαζομένων του Οργανισμού Συγκοινωνιών Πάφου  ενώ οι οδηγοί στον ΟΣΥΠΑ θα ζητήσουν παρέμβαση του ΠτΔ με αφορμή την αποψινή του επίσκεψη του στην Πάφο όπου τα τελέσει τα εγκαίνια του "Αττικόν".
Ο εκπρόσωπος των οδηγών  του ΟΣΥΠΑ Χρίστος Ευαγγέλλου σε δηλώσεις του ανέφερε πως η προσπάθεια του Υπουργείου Μεταφορών για εξασφάλιση λεωφορείων από άλλες εταιρείες απέτυχε.
Μετά είπε, “ από παρέμβαση δική μας στους οδηγούς και στις άλλες εταιρείες αυτοί , έχουν αποσύρει το ενδιαφέρον τους για να μεταφέρουν οποιοδήποτε μαθητή από Δευτέρα”.
O κ. Ευαγγέλου κάλεσε το Υπουργείο Μεταφορών να μην επιχειρήσει ξανά να αποταθεί σε άλλες εταιρείες και να προχωρήσει στην εξεύρεση μόνιμων λύσεων. Ακολούθως παρουσίασε στοιχεία από δυο τραπεζικά εμβάσματα που έγιναν τον Δεκέμβριο από την πολιτεία για το ποσό των 424 χιλιάδων ευρώ. Το συνολικό κόστος για τρεις μισθούς είναι υπερδιπλάσιο , ανέφερε ,αφού ξεπερνά τις 887 χιλιάδες ευρώ και συνεπώς δεν έχει δοθεί ολόκληρο το ποσό για τις μισθοδοσίες όπως διατείνονται, ανέφερε.
Επεσήμανε μάλιστα πως οι  εργαζόμενοι θα ζητήσουν την μεσολάβηση του ΠτΔ με αφορμή την αποψινή του επίσκεψη στην Πάφο  με στόχο να εξευρεθεί  άμεσα μια οριστική λύση στο πρόβλημα.
Θα ζητήσουμε είπε από τον κ. Αναστασιάδη να κάνει ακόμη μια προσπάθεια προς όλες τις πλευρές ώστε να βρεθεί λύση για την μισθοδοσία των εργαζομένων και να επαναρχίσουν οι συγκοινωνίες στην Πάφο.
Πρόσθεσε μάλιστα πως για το θέμα των υπερπληρωμών που επικαλείται το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχουν καμία σχέση οι οδηγοί .
Εμείς ζητούμε είπε την αποπληρωμή των δεδουλευμένων μας για το μήνα Δεκέμβριο αλλά και για τις ημέρες της απεργίας, για όσο αυτή συνεχιστεί.
Στο μεταξύ το Υπουργείο Μεταφορών εργάζεται για τη λήψη μέτρων για εξυπηρέτηση του κοινού.
Πηγή: stockwatch

ΟΣΥΠΑ: Έκαναν πίσω οι ιδιωτικές εταιρείες

11/01

Δεν θα κινηθούν τελικά από την ερχόμενη Δευτέρα λεωφορεία ιδιωτικών εταιρειών για εξυπηρέτηση των μαθητών στην Πάφο. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στον οργανισμό, Χρήστος Ευαγγέλου, τονίζοντας ότι μετά από επαφές που είχαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων με τους συναδέλφους του των εν λόγω εταιρειών οι τελευταίοι αποφάσισαν να μην ενεργήσουν με τρόπο που θα έπληττε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον ΟΣΥΠΑ.
Κατόπιν τούτου, είπε ο κ. Ευαγγέλου, η Πάφος θα παραμείνει χωρίς λεωφορεία και πλέον Υπουργείο Μεταφορών και διεύθυνση του ΟΣΥΠΑ θα πρέπει να βρουν από κοινού λύση στο πρόβλημα που θυματοποιεί κοινό και εργαζόμενους, αντί να αναζητούνται πρόσκαιρες και μπαλωματικές λύσεις.
Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στις δημόσιες συγκοινωνίες της Πάφου απέρριψε επίσης τη θέση του Υπουργείου ότι έχει καταβάλει το κονδύλι που απαιτείται και για τη μισθοδοσία Δεκεμβρίου του προσωπικού, αναφέροντας ότι έχουν παραλάβει τα σχετικά τραπεζικά εμβάσματα από τα οποία φαίνεται ότι το κονδύλι είναι το μισό του απαιτουμένου.
«Για τη μισθοδοσία Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου και 13ου μισθού», είπε ο Χρήστος Ευαγγέλου, «απαιτείται ένα ποσό 827 χιλιάδων ευρώ. Από τα έγγραφα της τράπεζας φαίνεται ότι το Υπουργείο κατέθεσε ποσό μόλις 400 χιλιάδων, εκ των οποίων μάλιστα αποκόπηκαν και 70 χιλιάδες ως πρόστιμο για τις απεργιακές μας κινητοποιήσεις των περασμένων μηνών. Συνεπώς, δεν ισχύει ότι δόθηκαν όσα έπρεπε για να πληρωθούμε».
Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στον ΟΣΥΠΑ ανέφερε τέλος ότι ενόψει της αποψινής έλευσης του Προέδρου Αναστασιάδη στην Πάφο για τα εγκαίνια του πολυχώρου «Αττικόν», οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν επί τόπου και θα αιτηθούν μια ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον οποίο θα επιδώσουν και υπόμνημα ζητώντας την προσωπική παρέμβαση του για επίλυση του προβλήματος.
Ντόρα Χριστοδούλου
πηγή: philenews

Οι έκτακτοι διογκώνουν την κρατική μηχανή

11/01

Το εργατικό δυναμικό της κυβέρνησης τον Δεκέμβριο του 2018 αυξήθηκε κατά 1.107 άτομα (2,2%) σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017 και έφτασε τα 51.846 άτομα.
Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία, στο μόνιμο προσωπικό παρατηρείται μείωση κατά 780 άτομα (-2,2%). Στο έκτακτο προσωπικό παρατηρείται αύξηση (12,6%) φθάνοντας τις 16.867 σε σχέση με τις 14.980 άτομα τον Δεκέμβριο του 2017.
Σε όλες τις κατηγορίες προσωπικού, εκτός της Δημόσιας Υπηρεσίας, υπάρχει αύξηση σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2017 με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση να παρατηρείται στο Ωρομίσθιο Προσωπικό (11,1%) και πιο συγκεκριμένα στο έκτακτο προσωπικό με ποσοστό 121,9% (992 άτομα).
Σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2018 παρατηρείται αύξηση 0,6% στο προσωπικό της Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (87 άτομα) και μείωση στο προσωπικό της Δημόσιας Υπηρεσίας -0,1% (-9 άτομα), των Δυνάμεων Ασφαλείας -0,2% (-24 άτομα) και στο Ωρομίσθιο Προσωπικό -0,6% (-53 άτομα).
Πηγή: stockwatch

Ελπίδες ΠτΔ για συμμετοχή γιατρών στο ΓεΣΥ

11/01

Θέλω να πιστεύω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών, μέσα από το διάλογο που έχουμε ξεκινήσει, θα αποφασίσει να συμμετέχει στο ΓΕΣΥ είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, και κληθείς να σχολιάσει την άρνηση του ΠΙΣ να συμμετέχει στο ΓΕΣΥ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θέλω να πιστεύω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών, μέσα από το διάλογο που έχουμε ξεκινήσει, θα αποφασίσει να συμμετέχει, διότι πιστεύω πως η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών θέτει πέρα και πάνω απ’ όλα αυτό που ο όρκος του Ιπποκράτη υπαγορεύει, αλλά και η κοινωνική ευαισθησία και η προσφορά που διακρίνει τον ιατρικό κόσμο της Κύπρου».
«Για αυτό και πέραν της βούλησης της Κυβέρνησης, του πολιτικού κόσμου αλλά και του λαού, γενικότερα, είμαι βέβαιος ότι το αίσθημα ευθύνης των γιατρών της Κύπρου θα επιτρέψει έτσι ώστε χρονοδιαγραμματικά (το ΓΕΣΥ) όπως έχει τεθεί, θα υλοποιηθεί και θα υλοποιηθεί».
Σε ερώτηση πως θα χειριστεί το θέμα που προέκυψε με τον κ. Νίκολσον, Πρόεδρο του ΟΚΥπΥ απάντησε πως «θα το χειριστώ κατά την κρίση μου και εφόσον διευκρινιστούν, όπως ορθώς επισημαίνει και ο Γενικός Εισαγγελέας, κάποια γεγονότα που λείπουν. Αλλά, εγώ αποφασίζω πότε το Υπουργικό Συμβούλιο συνέρχεται και όχι οποιοσδήποτε άλλος».
Ερωτηθείς αν έλαβε θετικά μηνύματα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ από την κα Σπέχαρ ανέφερε ότι «αυτό που έχω εισπράξει είναι ότι και η κα Σπέχαρ υιοθετεί ότι η ανάγκη παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες σταθερότητας και αποφυγής οποιωνδήποτε ανεπιθύμητων εξελίξεων».
Πηγή: stockwatch

ΟΜΕΠΕΓΕ ΣΕΚ: Εντείνουμε την προσπάθεια για πλήρη κατοχύρωση των δικαιωμάτων των λιμενεργατών

11/01

Στο Συμβούλιο Λιμενεργασίας παραπέφθηκε για επίλυση το θέμα που προέκυψε στο λιμάνι Λεμεσού μετά τη μονομερή απόφαση της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ – ΠΕΟ να προειδοποιήσει με απεργιακά μέτρα με τον ισχυρισμό ότι παραβιάζεται ο Κώδικας Βιομηχανικών Σχέσεων.

Η ΣΕΚ θεωρεί ότι τα εξαγγελθέντα μέτρα από την ΠΕΟ θα είναι επιζήμια και σύρουν χωρίς λόγο σε περιπέτειες τη λιμενική βιομηχανία με δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία.

Αναφορικά με την τεταμένη εργασιακή κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι Λεμεσού, η ΟΜΕΠΕΓΕ – ΣΕΚ, με ανακοίνωση της διευκρινίζει τα ακόλουθα:

• Οι ισχυρισμοί της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ – ΠΕΟ ότι δεν εφαρμόσθηκαν οι θεσμοθετημένες εργασιακές διαδικασίες για επίλυση της διαφοράς δεν ευσταθούν καθώς διεξήχθη κοινωνικός διάλογος στο ανώτατο θεσμικό επίπεδο.

• Οι χειρισμοί της εργατικής διαφοράς στο λιμάνι Λεμεσού έγιναν μέσα από τη συνεργασία του συνδικαλιστικού κινήματος στη βάση των εργασιακών θεσμίων και η πρόταση της υπουργού Εργασίας η οποία αποδέκτηκε όλα τα αιτήματα που ήγειραν οι συντεχνίες, έτυχε της αποδοχής των εκπροσώπων των λιμενεργατών. Έτσι καταλήξαμε στην καταρχήν συμφωνία για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, την οποία υπέγραψαν τόσο η ΟΜΕΠΕΓΕ – ΣΕΚ όσο και η ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ – ΠΕΟ στις 7 Νοεμβρίου 2018.

Διερωτούμαστε λοιπόν σε ποιο σημείο δεν έχουν ικανοποιηθεί τα εργατικά αιτήματα όπως ισχυρίζεται σήμερα η συντεχνία της ΠΕΟ, η οποία επιδιώκει να πάρει νέα απεργιακά μέτρα στο λιμάνι Λεμεσού. Η ΣΕΚ θεωρεί ότι η στάση της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ – ΠΕΟ είναι επιζήμια και οδηγεί τις εργασιακές σχέσεις στο λιμάνι σε σοβαρά αδιέξοδα, σεβάρος της εργασιακής ειρήνης και των δικαιωμάτων των λιμενεργατών.

Η ΣΕΚ, πάντως, παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα και θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν να διασφαλίσει τα συμφέροντα των λιμενεργατών και την εργατική ειρήνη στο λιμάνι που επιτεύχθηκαν μέσα από εξαντλητικό κοινωνικό διάλογο.

Πηγή: ΣΕΚ

Τα αιτήματα ξενοδοχοϋπαλλήλων για ανανέωση συμβάσεων

10.01

Επαναφορά όλων των δικαιωμάτων που παραχωρήθηκαν το 2013 με την έκτακτη ειδική συμφωνία που έγινε τότε, παραχώρηση αυξήσεων σε όλους τους εργαζόμενους, ένταξη των κλιμάκων μισθοδοσίας στους κανονισμούς για τους όρους υπηρεσίας στα ξενοδοχεία, ένταξη του Ταμείου Ευημερίας στους κανονισμούς για τους όρους υπηρεσίας στα ξενοδοχεία, ως επίσης και του 13ου μισθού, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στον κατάλογο των αιτημάτων των ξενοδοχοϋπαλλήλων για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, τα Διοικητικά Συμβούλια των Συντεχνιών ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ και ΟΥΞΕΚΑ-ΣΕΚ συνήλθαν την Τρίτη 8 Ιανουαρίου σε κοινή συνεδρία και συζήτησαν την υποβολή αιτημάτων για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης που έληξε στις 31/12/2018.

Για το θέμα της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης προηγήθηκαν ανοικτές συνελεύσεις των εργαζομένων στα ξενοδοχεία σε όλες τις επαρχίες στις οποίες τα μέλη ελεύθερα υπέβαλαν τις δικές τους σκέψεις και εισηγήσεις για τα αιτήματα.

Μετά από τη συζήτηση των εισηγήσεων που είχαν ενώπιον τους, τα δύο Διοικητικά Συμβούλια ομόφωνα κατέληξαν στον τελικό κατάλογο των αιτημάτων που θα υποβληθούν στους Συνδέσμους Ξενοδόχων για διαπραγμάτευση.

Πηγή: stockwatch

ΟΣΥΠΑ:Πληροφορία για απεργοσπάστες–«Θα βρουν 1000 μπροστά τους"

10/01

Σε επ’ αόριστον απεργία έχουν κατέλθει οι οδηγοί λεωφορείων στην Πάφο εδώ και 2 24ωρα. Ο εκπρόσωπος των οδηγών του Οργανισμού Χρίστος Ευαγγέλου ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ πως οι οδηγοί στον ΟΣΥΠΑ δεν πρόκειται να πιάσουν τιμόνι αν δεν τους καταβληθεί η μισθοδοσία για τον μήνα Δεκεμβρίου, αλλά και αν δεν διευθετηθεί η έγκαιρη πληρωμή τους κάθε μήνα.
Από την απεργία επηρεάζονται 8.500 χιλιάδες άτομα, εκ των οποίων 5.000 περίπου μαθητές και περίπου 3.500 χιλιάδες επιβατικό κοινό.
Στο SigmaLive μίλησε ο κ.Ευαγγέλου, ο οποίος ανέφερε ότι έφθασαν κοντά τους πληροφορίες ότι το Υπουργείο Μεταφορών προτίθεται να «βάλει απεργοσπάστες από την ερχόμενη Δευτέρα». «Θα μας βρουν μπροστά τους και εμάς και τις οικογένειές μας αν κάνουν κάτι τέτοιο.
Θα βρουν 1000 άτομα στον δρόμο», τόνισε ο κ.Ευαγγέλου στο SigmaLive  ο οποίος κάλεσε το Υπουργείο να εξετάσει άλλες λύσεις και όχι αυτές των απεργοσπαστών. Υπάρχει πρόθεση όπως είπε να εξυπηρετηθούν σχολικά δρομολόγια με εταιρείες από Λεμεσό και Πάφο. «Με 7-10 λεωφορεία δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των σχολικών λεωφορείων», σημείωσε ο κ.Ευαγγέλου.
Οι οδηγοί δεν θα επιτρέψουν κάτι τέτοιο, τόνισε στο SigmaLive ο εκπρόσωπος των οδηγών του Οργανισμού.
Πηγή: sigmalive

Απεργιακά σύννεφα στο λιμάνι Λεμεσού

10.01

Το πράσινο φως για λήψη απεργιακών μέτρων, έλαβε σήμερα η ΠΕΟ από τα μέλη της, λιμενεργάτες και σημειωτές στο λιμάνι Λεμεσού, σε Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στην παρουσία και μελών της ΣΕΚ και της ΔΕΟΚ, που ομόφωνα στήριξαν, σε ξεχωριστή ψηφοφορία, την απόφαση.

Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί το διορισμό Διαιτητικού Δικαστηρίου, που αποφάσισε το Συμβούλιο Λιμενεργασίας Λεμεσού, για επίλυση της εργατικής διαφοράς που προέκυψε με τη συνομολόγηση της Συλλογικής Σύμβασης.

Σημειώνει δε πως, την ημέρα που το Υπουργικό Συμβούλιο θα συγκληθεί για να ορίσει δικαστή, οι λιμενεργάτες θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία και θα συγκεντρωθούν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.

«Θα μεταβούμε όλοι έξω από το Προεδρικό και θα ζητηθεί συνάντηση για να εξηγηθούν οι λόγοι γιατί δεν πρέπει να διοριστεί αυτό το Διαιτητικό Δικαστήριο», δήλωσε μετά το πέρας της Γενικής Συνέλευσης ο ΓΓ της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ, Άθως Ελευθερίου.

Υπενθυμίζεται πως τα δυο άλλα μέλη του τριμελούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, αποτελούνται από εκπρόσωπο της εργοδοτικής πλευράς, που ήδη έχει οριστεί, και εκπρόσωπο των εργαζομένων, που ορίζεται από τις συντεχνίες ΠΕΟ - ΣΕΚ.

Χθες, πρόσθεσε ο κ. Ελευθερίου, ο ΓΓ της ΠΕΟ, Πάμπτης Κυρίτσης, απέστειλε επιστολή στην Υπουργό Μεταφορών, με κοινοποίηση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Υπουργό Εργασίας, «με την οποίαν εξηγεί τους λόγους που διαφωνούμε με αυτή τη διαδικασία και αναφέρει ότι εμείς δεν θα προτείνουμε κανένα άτομο για το διαιτητικό δικαστήριο».

Επιπρόσθετα, η Γενική Συνέλευση ζητά άμεση έναρξη διαβουλεύσεων, προειδοποιώντας πως, εάν δεν υπάρξει πρόοδος και ανάλογα με τις εξελίξεις, έχει εξουσιοδοτήσει τη συντεχνία για λήψη απεργιακών μέτρων, αρχής γενομένης από αύριο.

Σημειώνει δε ότι, εάν εντός της ερχόμενης εβδομάδας δεν αρχίσουν διαβουλεύσεις για επίλυση των εργατικών διαφορών, θα πραγματοποιηθεί 24ωρη απεργία, τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου.

Οι λιμενεργάτες δηλώνουν ακόμη πως δεν πρόκειται να ανεχθούν παραβιάσεις της Συλλογικής Σύμβασης, ενώ έχουν αποφασίσει όπως, από την 1η Φεβρουαρίου που συμπληρώνονται δύο χρόνια από την εμφάνιση της εργατικής διαφοράς για το ποιος εργάζεται στο μόλο (αποβάθρα), δεν θα επιτρέψουν να γίνεται εργασία από μη εγγεγραμμένους λιμενεργάτες.


Υπενθυμίζεται πως, μετά την εμπορικοποίηση του λιμανιού, υπήρξε διαφωνία εργοδοτικής πλευράς και λιμενεργατών, που διεκδικούν 100% της εργασίας στο χερσαίο χώρο του τερματικού γενικού φορτίου, θέμα για το οποίο εκκρεμεί νομική γνωμάτευση που ζήτησε το Υπουργείο Μεταφορών.

Να σημειωθεί πως λήξαν θεωρείται το θέμα που προέκυψε με την παραπομπή, σε πειθαρχική επιτροπή, των λιμενεργατών που δεν προσήλθαν στην εργασία τους και συμμετείχαν στην 24ωρη απεργία της 22ας Δεκεμβρίου 2018, παρά την απαγόρευση απεργιακών μέτρων από το Συμβούλιο Λιμενεργασίας Λεμεσού. Οι εταιρείες DP World Limassol και Eurogate απέσυραν προχθές τη σχετική καταγγελία, κάτι το οποίο ο ΓΓ της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ χαιρέτισε.
Σχολιάζοντας την παρουσία μελών της ΣΕΚ και της ΔΕΟΚ στη Γενική Συνέλευση των λιμενεργατών της ΠΕΟ, ο Άθως Ελευθερίου είπε πως "δεν αποκλείσαμε κανέναν εργαζόμενο που θα ήθελε να παρευρεθεί για να ενημερωθεί ή για να εκφράσει άποψη".

«»Είναι θετικό και το λέμε με ικανοποίηση, ότι υπήρχε ένας μεγάλος αριθμός μη μελών της ΠΕΟ στη Συνέλευση μας, στα οποία δώσαμε ξεχωριστά τη δυνατότητα να ψηφίσουν, με μυστική ψηφοφορία, και να ανακοινώσουν ότι, ομόφωνα, όλοι οι παρευρισκόμενοι έχουν εγκρίνει τη λήψη μέτρων, αφού διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει δυστυχώς άλλη επιλογή», κατέληξε στις δηλώσεις του.

Εξάλλου, σε ανακοίνωση της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ, αναφέρεται πως, για τις επιπτώσεις από τη λήψη μέτρων «εάν οι εργοδότες θα συνεχίσουν να ενεργούν ετσιθελικά,  θα φέρουν οι ίδιοι και όσοι τους στηρίζουν».
πηγή: stockwatch

Βλέπουν επαναφορά μισθών οι τραπεζικοί υπάλληλοι

10.01

Επαναφορά των μισθών στα επίπεδα που ήταν πριν από την οικονομική και τραπεζική κρίση του 2013 διεκδικεί η συντεχνία των 10 χιλ. τραπεζικών υπαλλήλων, προκαλώντας την αντίδραση των τραπεζών.
Οι πλείστες εκ των συλλογικών συμβάσεων έληξαν στις 31 Δεκεμβρίου, πλην της Τράπεζας Κύπρου που έχει λήξει από τις 31 Δεκεμβρίου του 2017 και της Εθνικής Τράπεζας που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του 2016.
Το ύψος των αποκοπών που έγινε κατά την κρίση είναι περίπου 15% στις δύο συστημικές τράπεζες και περίπου 10-12% στις υπόλοιπες.
Η ΕΤΥΚ διεκδικεί επίσης περαιτέρω αύξηση των απολαβών όλων των χαμηλόμισθών.
Θεωρεί δεδομένη την καταβολή της ΑΤΑ και των ετήσιων προσαυξήσεων.
Η συντεχνία των τραπεζικών υπαλλήλων επαναφέρει επίσης το αίτημα της για συμμετοχή των εργαζομένων στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών.
Το αίτημα αυτό είχε γίνει για πρώτη φορά αποδεκτό στον τραπεζικό τομέα από την πρώην Λαϊκή Τράπεζα επί διοίκησης Ανδρέα Βγενόπουλου.
Η ΕΤΥΚ αξιώνει επίσης εκσυγχρονισμό του συστήματος αξιολόγησης σε συνδυασμό με τις απολαβές, με στόχο την καθιέρωση της αντικειμενικότητας, της διαφάνειας και της αξιοκρατίας.
Η συντεχνία στο πλαίσιο του εν λόγω αιτήματος ζητά εκσυγχρονισμό και των κριτηρίων προαγωγών.
Σκληρή γραμμή από πλευράς τραπεζών
Την ίδια στιγμή που η ΕΤΥΚ αυξάνει τον πήχη των διεκδικήσεων της, οι τράπεζες φαίνονται διατεθειμένες να κρατήσουν σκληρή γραμμή στην προσπάθεια τους να συγκρατήσουν το εργασιακό κόστος.
Ίσως θα είναι η πρώτη φορά που οι τράπεζες θα προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις με την ΕΤΥΚ με πρωταρχικά αιτήματα την κατάργηση της ΑΤΑ και όλων των αυτόματων μισθολογικών αυξήσεων.
Ο γενικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) Μιχάλης Αντωνίου δήλωσε στη StockWatch ότι «όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, θα πρέπει να κατανοήσουμε τις αντοχές, τις δυνατότητες και τις προοπτικές του τραπεζικού τομέα πριν την υποβολή οποιωνδήποτε διεκδικήσεων».
 «Αν θέλουμε», πρόσθεσε, «να είμαστε σοβαροί και δημιουργικοί και όχι συγκρουσιακοί θα πρέπει να βλέπουμε τις πραγματικότητες».
Υπέδειξε ότι αν θέλει η ΕΤΥΚ να τιμήσει την ιστορία της θα πρέπει να προσαρμοστεί με τις πραγματικές αντοχές των τραπεζών.
Σημείωσε ότι οι επενδύσεις των μετόχων των τραπεζών έχουν απομειωθεί σημαντικά.  Η παροχή μερίσματος προς τους μετόχους που αποτελούσε επί σειρά ετών παράδοση για τις περισσότερες τράπεζες, έχει παρέλθει και είναι άγνωστο πότε οι μέτοχοι θα λάβουν μέρισμα.
«Δεν έχω αμφιβολία ότι η ΕΤΥΚ θα τιμήσει την ιστορία της και δεν θα ήθελε να στραγγαλίσει τον τραπεζικό τομέα στον οποίο εργοδοτούνται χιλιάδες μέλη της», παρατήρησε ο κ. Αντωνίου ο οποίος ωστόσο δεν δίστασε να ρίξει το γάντι στην ΕΤΥΚ.
«Αν η ΕΤΥΚ τελικά επιλέξει τη σύγκρουση θα την έχει», είπε. 
Από πλευρά της ΕΤΥΚ δεν υπάρχει στο παρόν στάδιο οποιαδήποτε αντίδραση στις αναφορές του ανώτατου στελέχους της ΟΕΒ.
Η συντεχνία αφήνει να εννοηθεί ότι τα οποιαδήποτε επιχειρήματα της εργοδοτικής πλευράς θα πρέπει να τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Σημείωσε ότι η σύγκρουση απόψεων και θέσεων μεταξύ των δύο μερών δεν θα πρέπει να γίνεται μέσω των ΜΜΕ, αλλά μέσω των διαδικασιών που προβλέπει ο κώδικας βιομηχανικών σχέσεων.
Αξιωματούχος της ΕΤΥΚ περιορίστηκε να δηλώσει στη StockWatch ότι η συντεχνία δεν διεκδικεί επαναφορά όλου του ποσοστού των αποκοπών των μισθών στον τραπεζικό τομέα.
Αυτό το οποίο η ΕΤΥΚ διεκδικεί, είπε, είναι αυτό το οποίο έχει συμφωνηθεί μεταξύ των συντεχνιών και του υπουργείου οικονομικών για το δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Η συμφωνία αυτή η οποία επιτεύχθηκε τον περασμένο Μάιο, προβλέπει τη σταδιακή αποκατάσταση των μισθών σε βάθος πενταετίας.
Ανώτατα στελέχη των τραπεζών επεσήμαναν στη StockWatch ότι το τραπεζικό σύστημα συνεχίζει να διέρχεται δύσκολες μέρες και ως εκ τούτου, το εργατικό κόστος, που επωμίζονται οι τράπεζες όχι μόνο δεν θα πρέπει να διογκωθεί αλλά επιβάλλεται η περαιτέρω μείωση του.
Υποστήριξαν ότι με βάση τις νέες διεκδικήσεις της ΕΤΥΚ οι τράπεζες θα κληθούν να επωμιστούν ένα δυσβάστακτο οικονομικό βάρος.
Παρατήρησαν ότι οι τράπεζες καταβάλλουν σήμερα επιπρόσθετα των μισθών προς το προσωπικό τους, 3% του συνόλου του μισθολογίου τους στο ταμείο υγείας της ΕΤΥΚ συν 1,5% που συνεισφέρει ο κάθε υπάλληλος.
Από τον ερχόμενο Μάρτιο οι εργοδότες θα καταβάλλουν επιπρόσθετα και 1,8% στο ΓεΣΥ.
Εξέφρασαν την άποψη ότι αυτό το επιπρόσθετο κόστος δεν θα μπορεί να το αντέξουν οι τράπεζες σε συνάρτηση και με την καταβολή 9% στο ταμείο προνοίας των υπαλλήλων και τις εισφορές σε τρίτους όπως στα ταμεία κοινωνικής συνοχής και στο ΤΚΑ το ύψος των οποίων ανέρχεται στο 8,3%.
Του Λεύκου Χρίστου
πηγή: stockwatch

ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Υποβλήθηκαν τα αιτήματα των Συντεχνιών για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.
Ανακοίνωση των Συντεχνιών ΠΕΟ-ΣΕΚ:
ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΑΝ
ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ
ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Συνήλθαν την Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019 σε κοινή συνεδρία τα Διοικητικά Συμβούλια των Συντεχνιών ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ και ΟΥΞΕΚΑ-ΣΕΚ και συζήτησαν την υποβολή αιτημάτων για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης που έληξε στις 31/12/2018.
Για το θέμα της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης προηγήθηκαν ανοικτές συνελεύσεις των εργαζομένων στα ξενοδοχεία σε όλες τις επαρχίες στις οποίες τα μέλη ελεύθερα υπέβαλαν τις δικές τους σκέψεις και εισηγήσεις για τα αιτήματα.
Μετά από την συζήτηση των εισηγήσεων που είχαν ενώπιον τους τα δύο Διοικητικά Συμβούλια ομόφωνα κατέληξαν στον τελικό κατάλογο των αιτημάτων που θα υποβληθούν στους Συνδέσμους Ξενοδόχων για διαπραγμάτευση.
Στα αιτήματα μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται η επαναφορά όλων των δικαιωμάτων που παραχωρήθηκαν το 2013 με την έκτακτη ειδική συμφωνία που έγινε τότε, παραχώρηση αυξήσεων σε όλους τους εργαζόμενους, ένταξη των κλιμάκων μισθοδοσίας στους κανονισμούς για τους όρους υπηρεσίας στα ξενοδοχεία, ένταξη του Ταμείου Ευημερίας στους κανονισμούς για τους όρους υπηρεσίας στα ξενοδοχεία, ως επίσης και του 13ου μισθού.
Εκ των Συντεχνιών
ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ ΟΥΞΕΚΑ-ΣΕΚ
10/01/2019
πηγή: ΠΕΟ (φβ σελίδα)

ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΓΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΟΙ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ:
ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΛΕΜΕΣΟΥ
10.01
Σήμερα πραγματοποιήθηκε συνέλευση των Λιμενεργατών και Σημειωτών στο Λιμάνι Λεμεσού στα γραφεία της ΠΕΟ. Έγινε ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις, ανταλλάγηκαν απόψεις και λήφθηκαν αποφάσεις για λήψη μέτρων.
Η συνέλευση ομόφωνα εξουσιοδότησε τη Συντεχνία να προχωρήσει με τη λήψη μέτρων από αύριο και ανάλογα με τις εξελίξεις.
Στη λήψη μέτρων οδηγήθηκαν οι εργαζόμενοι, μετά την επιμονή της εργοδοτικής πλευράς να υλοποιηθεί η δια πλειοψηφίας απόφαση του Συμβουλίου Λιμενεργασίας Λεμεσού, για επίλυση των εργατικών διαφορών σε Διαιτητικό Δικαστήριο.
Συγκεκριμένα η Γενική Συνέλευση αποφάσισε:
1. Να αποσυρθεί η απόφαση για το διορισμό Διαιτητικού Δικαστηρίου.
2. Να ζητηθεί η άμεση έναρξη διαβουλεύσεων για επίλυση των εργατικών διαφορών.
Εάν τα πιο πάνω δεν γίνουν αποδεκτά τότε ανάλογα με τις εξελίξεις από αύριο 11/01/2019, θα λαμβάνονται απεργιακά μέτρα.
Επιπρόσθετα αποφασίστηκε:
Α) Την επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου οι Λιμενεργάτες θα μεταβούν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο όπου θα απαιτηθεί να μην διοριστεί Διαιτητικό Δικαστήριο.
Β) Εάν εντός της ερχόμενης εβδομάδας δεν αρχίσουν διαβουλεύσεις για επίλυση των εργατικών διαφορών, να πραγματοποιηθεί 24ωρη απεργία τη Δευτέρα 21/01/2019.
Γ) Καμιά ανοχή δεν θα επιδεικνύεται για τις εξόφθαλμες παραβιάσεις της Συλλογικής Σύμβασης.
Δ) Από την 01/02/2019, που συμπληρώνονται δύο χρόνια από την εμφάνιση της εργατικής διαφοράς για την εργασία στο Μόλο (Αποβάθρα), αυτή η εργασία θα πρέπει να γίνεται μόνο από τους εγγεγραμμένους Λιμενεργάτες.
Για τις επιπτώσεις από τη λήψη μέτρων εάν οι εργοδότες θα συνεχίσουν να ενεργούν ετσιθελικά θα φέρουν οι ίδιοι και όσοι τους στηρίζουν.
10/01/2019
πηγή: ΠΕΟ (φβ σελίδα)

ΤΥΜΠΑΝΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΛΕΜΕΣΟΥ
8/01
Άρθρο του Άθου Ελευθερίου
Γενικού Γραμματέα ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ – ΠΕΟ

Οι Λιμενεργάτες στη διάρκεια της 24ωρης απεργίας που πραγματοποιήθηκε στις 22/12/2018, για να καταδικάσουν τις καθημερινές παραβιάσεις της Σύμβασης τους, αποφάσισαν να μην προκηρύξουν νέα μέτρα για να δοθεί χρόνος για διάλογο. Αντί όμως για διάλογο από τους εργοδότες και την κυβέρνηση, ακούγονται τύμπανα πολέμου. Η DP WORLD και η EUROGATE αποφάσισαν να καταγγείλουν τους Λιμενεργάτες γιατί δεν εργάστηκαν στη διάρκεια της απεργίας, στο Συμβούλιο Λιμενεργασίας και αυτό να τους παραπέμψει στο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Επίσης η υπουργός Μεταφορών, μερίμνησε αμέσως να υλοποιήσει την απόφαση του Συμβουλίου Λιμενεργασίας Λεμεσού στις 19/12/2018 για ορισμό Διαιτητικού Δικαστηρίου. Για τις υπόλοιπες αποφάσεις που εκκρεμούν από το 2017, για την εργασία στο Μόλο, τον καθορισμό του εργοδότη των Λιμενεργατών και άλλα, τίποτα; Τα παρέπεμψαν στις Ελληνικές καλένδες;
Η ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ εξ υπαρχής δεν αποδέχτηκε αυτές τις αποφάσεις και ρυθμίσεις. Επιμένει στη θέση αρχής για συζήτηση αυτών των προβλημάτων όπως και μέχρι σήμερα, στα πλαίσια του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων και των εργασιακών πρακτικών στην Κύπρο. Αυτοί όμως αρνούνται.

Στέλνουν στο Πειθαρχικό Συμβούλιο τους λιμενεργάτες γιατί ισχυρίζονται πως παραβιάστηκε η απόφαση του Συμβουλίου Λιμενεργασίας Λεμεσού στις 19/12/2018, για να μην γίνει η επαόριστο απεργία λόγω της μη ανανέωσης της Σύμβασης, που είχε προκηρυχθεί από τις Συντεχνίες ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ και ΟΜΕΠΕΓΕ ΣΕΚ στις 14/12/2018. Ουδέν αναληθέστερο. Η επαόριστο απεργία δεν πραγματοποιήθηκε. Αποφασίστηκε και πραγματοποιήθηκε 24ωρη προειδοποιητική απεργία για να καταγγελθεί η επιλεκτική υλοποίηση των αποφάσεων του Συμβουλίου Λιμενεργασίας Λεμεσού, αγνοώντας άλλες αποφάσεις που εκκρεμούν για δύο περίπου χρόνια και κυρίως για τις καθημερινές παραβιάσεις της Σύμβασης από τους εργοδότες.
Η πλειοψηφία του Συμβουλίου Λιμενεργασίας δίνει τις ερμηνείες της και προχωρεί, αγνοώντας τους εργαζόμενους. Ποιος θα κρίνει τις αποφάσεις τους, αν είναι ορθές ή λάθος; Οι ίδιοι που τις παίρνουν; Θα δεχθούν πως έκαναν λάθος ή θα αποφασίζουν και πάλι με πλειοψηφία πως ορθά ενεργούν; Υπάρχει μήπως περίπτωση με αυτά που ακούγονται, πως είναι καιρός να ξεμπερδεύουν με τους Λιμενεργάτες, οι όποιες αποφάσεις της πλειοψηφίας να δικαιώσουν θέσεις των εργαζόμενων;

Παραπέμπουν την ανανέωση της Σύμβασης σε Διαιτητικό Δικαστήριο για να αποφασίσει τι; Αν θα δοθούν αυξήσεις, ή αν θα γίνουν οι δεκάδες μειώσεις που ζητούν οι εργοδότες; Με βάση ποια κριτήρια θα ληφθούν οι αποφάσεις; Ποιος θα τα αποφασίσει; Θα λάβουν υπόψη τις αυξήσεις των εκατοντάδων ευρώ που έβαλαν οι ιδιωτικές εταιρείες εδώ και δύο χρόνια στις ταρίφες και θα δώσουν και τα μερικά σεντς που ζητούν οι λιμενεργάτες, ή θα αποφασίσουν πως η οικονομία του τόπου δεν αντέχει άλλες αυξήσεις; Αν αποφασιστεί πως χρειάζεται να γίνουν μειώσεις θα μπορούν να πάρουν από τους λιμενεργάτες, αντί να τους δώσουν; Πάλι με πλειοψηφία θα αποφασίσουν; Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τις απαντήσεις.

Όμως το σημαντικότερο για την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης, το οποίο πολύ καλά όλοι γνωρίζουν αλλά το παραβλέπουν, είναι το γεγονός πως αυτή αφορά και τα δύο Λιμάνια. Αφορά και τους Λιμενεργάτες της Λάρνακας, όμως ίσως αυτό να είναι ψηλά γράμματα, γι’ αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις. Δηλαδή οι αποφάσεις του Συμβουλίου Λιμενεργασίας Λεμεσού και κατ’ επέκταση του Διαιτητικού Δικαστήριου θα δεσμεύουν και τους Λιμενεργάτες της Λάρνακας που έχουν άλλο Συμβούλιο Λιμενεργασίας; Αυτό δεν τους ενδιαφέρει; Θα λάβουν απόφαση και γι’ αυτό πάλι με πλειοψηφία;

Ας απαντήσουν, τι επιδιώκουν με αυτές τους τις ενέργειες; Την ποδοσφαιροποίηση των Εργασιακών Σχέσεων, όπου με τον ορισμό ενός διαιτητή που θα είναι ο άρχων του γηπέδου θα ξεμπερδεύουν με τους εργαζόμενους; Αυτά τα πράγματα δεν συμβαίνουν ούτε και στις πιο απάνθρωπες δικτατορίες και αναμένουν από εμάς να τα δεχθούμε; Σε καμιά περίπτωση.
08/01/2018
πηγή: ΠΕΟ (φβ σελίδα)

0,76% ΤΙΜΑΡΙΘΜΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ 1η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019
7/01

Ανακοίνωση της ΠΕΟ για την Α.Τ.Α:
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2018 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2018 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, υπάρχει αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 1,51%.
Δεδομένου ότι ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν θετικός το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2018, με βάση την μεταβατική συμφωνία για περίοδο τριών ετών για ετήσια καταβολή Α.Τ.Α στο 50%, οι μισθοί από την 1/1/19 θα έχουν αύξηση στο τιμαριθμικό επίδομα κατά 0,76 %
Υπενθυμίζεται ότι για την αντίστοιχη περσινή περίοδο από 1/1/18 μέχρι και την 31/12/18 υπήρξε αύξηση στο τιμάριθμο κατά 0,28%.
Έτσι η συνολική αύξηση τιμαρίθμου και των δύο ετών θα ανέλθει στο 1.04%

πηγή: ΠΕΟ (fb page)

Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια η στήριξη παθόντων
9/01

Η στήριξη σε άτομα με αναπηρία από το Ταμείο Ανακουφίσεως Παθόντων παρέχεται χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, σε ένδειξη τιμής και αναγνώρισης της προσφοράς τους προς την πατρίδα, σημειώνει το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε ανακοίνωσή του, με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα σε σχέση με την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Ταμείο.

Όπως επισημαίνει το Υπουργείο, το Ταμείο Ανακουφίσεως Παθόντων ιδρύθηκε το 1988 δυνάμει του περί Ανακουφίσεως Παθόντων Νόμου και έκτοτε παρέχει ειδικές μηνιαίες συντάξεις σε πρόσωπα που έχουν καταστεί ανάπηρα κατά την υπηρεσία τους προς την πατρίδα κατά τον εθνικο-απελευθερωτικό αγώνα του 1955-59, λόγω των γεγονότων του 1963-64, λόγω της τουρκικής εισβολής του 1974, αλλά και κατά τη θητεία τους στην Εθνική Φρουρά μετά το 1974, καθώς και στους εξαρτώμενους τους.

«Η παροχή των ειδικών μηνιαίων συντάξεων καθώς και των άλλων ωφελημάτων που παρέχονται από το Ταμείο Ανακουφίσεως Παθόντων, βασίζεται σε αξιολόγηση της αναπηρίας η οποία προκλήθηκε στον δικαιούχο κατά την υπηρεσία του προς την πατρίδα. Τα ωφελήματα αυτά παρέχονται από την Πολιτεία εις ένδειξη τιμής και αναγνώρισης της προσφοράς αυτών των προσώπων τα οποία είναι άτομα με αναπηρία για τους λόγους που έχουν αναφερθεί» σημειώνεται.

Για τους πιο πάνω λόγους, αναφέρεται, «από την ίδρυση του Ταμείου μέχρι και σήμερα, τα ωφελήματα παρέχονται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οποιαδήποτε εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια. Ως εκ τούτου, πρόσωπα που τραυματίστηκαν στον πόλεμο ή κατά τα ανωτέρω γεγονότα και τα οποία εργάζονται ή έχουν άλλες πηγές εισοδημάτων, λαμβάνουν τη στήριξη που δικαιούνται από το Ταμείο Ανακουφίσεως Παθόντων ανεξάρτητα από το ύψος των εισοδημάτων τους, τα οποία μπορεί να προέρχονται από εργασία, από συντάξεις, από άλλα επιδόματα ή από άλλες πηγές».

Καθόσον αφορά στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που δημοσιεύτηκε χθες, το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα μελετήσει και θα λάβει υπόψη όλες τις εισηγήσεις, αναφέρεται.

Πηγή: stockwatch

Eurostat: Αυξήθηκε η ανεργία Κύπρου
9/01

Μικρή αύξηση παρουσίασε τον Νοέμβριο το ποσοστό της ανεργίας στην Κύπρο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ποσοστό ανεργίας στην Κύπρο ανήλθε στο 9,2% από 8,8% τον Οκτώβριο του 2018 και 10,2% τον Νοέμβριο του 2017.
Όπως διαφαίνεται από τα στοιχεία, τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας έχει η Ελλάδα (18,6%-Σεπτέμβριος 2018) και η Ισπανία (14,7%).
Αντίθετα, τα χαμηλότερα σημειώθηκαν στη Τσεχία (1,9%) και στη Γερμανία (3,3%).
Το ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη, μειώθηκε στο 7,9% από 8% τον προηγούμενο μήνα.
Στην ΕΕ το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε στο 6,7% που αποτελεί το χαμηλότερο σημείο από τον Απρίλιο του 2008.
Γ.Χ.

πηγή: stockwatch

ΕΤΥΚ: Υπάλληλοι δύο κατηγοριών στην Ελληνική
9/01

Για δημιουργία υπαλλήλων δύο ταχυτήτων καταγγέλλει την Ελληνική Τράπεζα η ΕΤΥΚ λέγοντας ότι είναι υποχρεωμένη να καταθέσει τις απόψεις της, «ούτως ώστε να αποκαταστήσει την πλήρη αλήθεια για το τι συμβαίνει στην Ελληνική Τράπεζα και να μην αφήσει να πλανάται η λάθος εικόνα που δημιουργούν οι εκπρόσωποι της Τράπεζας με τις δηλώσεις τους στον Τύπο αλλά και μέσω των διαδόσεων των ψιθύρων εντός της Τράπεζας».

Σε ανακοίνωση η ΕΤΥΚ αναφέρει ότι η Ελληνική Τράπεζα προσπαθεί να δημιουργήσει κατ’ αρχήν υπαλλήλους δύο κατηγοριών, με απώτερο στόχο της σε δεύτερο στάδιο «τους «καλύτερους» να τους υποβαθμίσει στη χαμηλή κατηγορία». Αναφέρει πως στην ΕΤΥΚ είναι εγγεγραμμένα μέλη πάνω από το 93% του προσωπικού.

Συγκεκριμένα στην ΕΤΥΚ είναι εγγεγραμμένα 2.400 μέλη, στη ΣΕΚ 80 μέλη, στην ΠΕΟ 75 μέλη και στην ΠΑΣΥΔΥ 3 μέλη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, συνεχίζεται η εγγραφή νέων μελών στην ΕΤΥΚ με μέσο όρο 15 κάθε βδομάδα και σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου της Τράπεζας, «τα μέλη της ΣΕΚ και της ΠΕΟ προέρχονται από 18 διαφορετικά ΣΠΙ, άρα διαφορετικές συμβάσεις».
«Το συμπέρασμα είναι απλό, η ΣΕΚ και η ΠΕΟ έχουν περίπου 3 - 5 μέλη στο κάθε ΣΠΙ (σύμβαση) και η Ελληνική Τράπεζα προσπαθεί να τους διατηρήσει σε ζωή και κατ’ επέκταση να επιβιώσουν οι συμβάσεις που είχαν τα ΣΠΙ (πολύ υποδεέστερες των συμβάσεων της ΕΤΥΚ – Ελληνικής). Αν το επιτύχει αυτό η Ελληνική Τράπεζα, οριοθετεί δύο κατηγορίες υπαλλήλων με στόχο μακροχρόνια την υποβάθμιση της καλύτερης (παλαιά Ελληνική) προς τα κάτω για να «σμικρύνει» τις διαφορές, όπως η ίδια επιδιώκει σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις τους στο χθεσινό Τύπο», αναφέρει η ΕΤΥΚ.
Διευκρινίζει πως στην Ελληνική Τράπεζα μόνο μία σύμβαση υπάρχει και όλο το προσωπικό  πρέπει άμεσα να ενταχθεί σ’ αυτήν και μάλιστα αναδρομικά από την ημερομηνία εργοδότησης τους από την Ελληνική Τράπεζα.

«Δεν μπορεί η Ελληνική Τράπεζα σε κάποιους να εισφέρει 9% ταμείο προνοίας και σ’ άλλους 7%. Η μία σύμβαση που υπάρχει, προβλέπει μία ενιαία οργανική διάρθρωση και η τράπεζα άμεσα πρέπει να προχωρήσει σε 750 – 800 προαγωγές (νέες θέσεις και αναβαθμίσεις)», αναφέρει η ΕΤΥΚ και κάνει λόγο για προσπάθεια της διεύθυνσης της τράπεζας να διασπάσει το προσωπικό.

πηγή: stockwatch

Καλούν σε δίωρη αποχή από τα μαθήματα οι γονείς λόγω...ΟΣΥΠΑ

9/01

Ως ένδειξη διαμαρτυρίας στα επαναλαμβανόμενα προβλήματα των σχολικών δρομολογίων αλλά και τις απεργίες των οδηγών λεωφορείων του ΟΣΥΠΑ, οι οργανωμένοι γονείς απαντούν με αντίμετρα. 
Με ανακόνωση της η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Μέσης Εκπαίδευσης τονίζει ότι στηρίζει την απόφαση των συνδέσμων γονέων της Τεχνικής Σχολής Πάφου και του Λυκείου Έμπας να ζητήσουν από τους μαθητές να απέχουν από τα μαθήματα τους τις δυο πρώτες διδακτικές περιόδους.

Αυτούσια η ανακοίνωση:
Για άλλη μια φορά μαθητές και γονείς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με απεργιακά μέτρα στις δημόσιες μεταφορές, τα οποία έχουν εξελιχτεί σε μάστιγα με κύρια θύματα τους μαθητές/τριες.
Ως γονείς υποχρεωνόμαστε να βρούμε λύσεις στο θέμα της μεταφοράς των παιδιών μας από και προς τα σχολεία τους για να μην χάνουν μαθήματα, ενώ είχαμε εμπιστευτεί την μεταφορά τους στις δημόσιες μεταφορές. Έχουμε επίσης καταβάλει το ανάλογο αντίτιμο για την μεταφορά τους με σχολικά λεωφορεία!
Κύριοι, πότε επιτέλους θα σταματήσει η θυματοποίηση των μαθητών/τριών λόγω των διαφορών των εμπλεκομένων στις συγκοινωνίες; Χθες στην Λάρνακα, σήμερα στην Πάφο, αύριο σε κάποιαν άλλη Επαρχία, οι μαθητές/τριες γίνονται, για μια ακόμη φορά, η διελκυστίνδα μεταξύ εταιρειών, εργαζομένων και αρμόδιας αρχής.
Παρόλο που σεβόμαστε πάντα το δικαίωμα των εργαζομένων στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, εύλογα όμως, ως γονείς διερωτόμαστε αν τελικά ενδιαφέρεται κανείς για τους μαθητές/τριες, τα παιδιά, τα ανήψια, τα εγγόνια όλων μας. Παρά τις επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις μας κατά την περσινή σχολική χρονιά, αλλά και παλαιότερα, φαίνεται ότι, τελικά, ούτε οι εταιρείες, ούτε οι εργαζόμενοι, ούτε η αρμόδια αρχή, ενδιαφέρονται για τα παιδιά μας.
Οι Οργανωμένοι Γονείς ζητούν και εκλιπαρούν εδώ και καιρό από όλους να αντιληφθούν και να πράξουν το αυτονόητο. να αφήσουν επιτέλους εκτός από τα όποια απεργιακά μέτρα τα μαθητικά δρομολόγια. Τα παιδιά όλων μας πρέπει να απολαμβάνουν το δικαίωμα της ασφαλούς και έγκαιρης μεταφοράς προς και από τις σχολικές μονάδες χωρίς να είναι όμηροι στην όποια διαφορά προκύψει μεταξύ των εμπλεκομένων μερών. Αυτό άλλωστε πληρώνουμε όλοι ως φορολογούμενοι πολίτες και καλούμε τους εμπλεκόμενους φορείς να εντοπίσουν πουακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα και να δώσουν την πρέπουσα και μόνιμη λύση.
Δυστυχώς οι Γονείς αναγκάζονται να προβούν σε αντίμετρα για να δηλώσουν την έντονη διαμαρτυρία και την αγανάκτηση τους στα όσα συμβαίνουν, ευελπιστώντας ότι θα σταματήσει επιτέλους αυτό το φαινόμενο. Οι Σύνδεσμοι Γονέων της Τεχνικής Σχολής Πάφου και του Λυκείου Έμπας αποφάσισαν, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα επαναλαμβανόμενα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν με τα μαθητικά δρομολόγια, να ζητήσουν από τους μαθητές όπως αύριο το πρωί απέχουν από τα μαθήματά τους τις 2 πρώτες περιόδους. Την απόφαση των Συνδέσμων Γονέων στηρίζει η Ομοσπονδία Μέσης Εκπαίδευσης Πάφου αλλά και η Παγκύπριας Συνομοσπονδία.
Αν το πρόβλημα δεν επιλυθεί, γίνονται σκέψεις για κλιμάκωση των μέτρων.
Πηγή: philenews



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου