Επισκόπηση
1-6/01
ΠΡΟΣ
ΟΛΟΜΕΤΩΠΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΛΕΜΕΣΟΥ
3/01
Ανακοίνωση
της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ – ΠΕΟ για την απαράδεκτη
απόφαση του προέδρου του Συμβούλιου
Λιμενεργασίας Λεμεσού να παραπέμψει
σε πειθαρχική επιτροπή τους λιμενεργάτες
που συμμετείχαν στην απεργία και την
άρνηση του Υπουργείου Εργασίας για
μεσολάβηση:
Η απόφαση
του προέδρου του Συμβούλιου Λιμενεργασίας
Λεμεσού, να παραπέμψει σε πειθαρχική
επιτροπή τους λιμενεργάτες που δεν
εργάστηκαν στη διάρκεια της 24ωρης
απεργίας που έγινε στις 22/12/2018 στο Λιμάνι
Λεμεσού και η άρνηση του υπουργείου
Εργασίας να μεσολαβήσει για την επίλυση
της εργατικής διαφοράς, οδηγεί σε
ολομέτωπη σύγκρουση.
Οι
Λιμενεργάτες και Σημειωτές στο Λιμάνι
Λεμεσού δεν έχουν πλέον άλλη επιλογή
από τη δυναμική διεκδίκηση του αυτονόητου
δικαιώματος τους να υπερασπιστούν τον
Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, την
εργασιακή πρακτική και γενικά τις
Εργασιακές Σχέσεις όπως διαμορφώθηκαν
εδώ και δεκαετίες στην Κύπρο.
Η απόφαση
του Συμβούλιου Λιμενεργασίας Λεμεσού,
δημιουργεί απαράδεκτα τετελεσμένα που
αν γίνουν αποδεκτά, ουσιαστικά όχι μόνο
δεν «ρυθμίζουν» (όπως η ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ
απαιτούν και το συνδικαλιστικό κίνημα
διαφωνεί), αλλά καταργούν το δικαίωμα
της απεργίας στα λιμάνια.
Υπενθυμίζεται
πως το Συμβούλιο Λιμενεργασίας, αγνοώντας
τις θέσεις των εργαζόμενων αποφάσισε
με πλειοψηφία να παραπέμψει την εργατική
διαφορά για επίλυση σε διαιτητικό
δικαστήριο. Πως είναι δυνατόν οι
ανανεώσεις των Συλλογικών Συμβάσεων
και οι διεκδικήσεις των εργαζόμενων να
αποφασίζονται με πλειοψηφία είτε από
σώματα όπως το Συμβούλιο Λιμενεργασίας,
είτε από διαιτητικά δικαστήρια.
Μέχρι
σήμερα το Συμβούλιο Λιμενεργασίας δεν
υπήρξε ποτέ μέρος της διαδικασίας
ανανέωσης της Συλλογικής Σύμβασης. Αυτό
γινόταν πάντοτε στα πλαίσια του Κώδικα
Βιομηχανικών Σχέσεων και το αποτέλεσμα
επικυρωνόταν από το Συμβούλιο.
Η ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ
– ΠΕΟ για ακόμα μια φορά δηλώνει ξεκάθαρα
πως ουδέποτε θα αποδεχθεί να επιλύονται
οι εργατικές διαφορές έξω από το
υφιστάμενο Σύστημα Εργασιακών Σχέσεων,
όπως αυτό λειτουργεί στην Κύπρο με
επιτυχία για δεκαετίες. Μέσα σε αυτά τα
πλαίσια θα συνεχίσει τις προσπάθειες
της, για την επίλυση τους και στα λιμάνια.
Εάν και
αυτή η απόφαση του προέδρου του Συμβούλιου
Λιμενεργασίας Λεμεσού δεν αποσυρθεί,
την ευθύνη για ότι θα επακολουθήσει δεν
θα φέρουν οι εργαζόμενοι.
πηγή:
ΠΕΟ (fb σελίδα)
Μηνύματα Ι. Νικολάου για εκσυγχρονισμό φυλακών
4/01
Ο
εκσυγχρονισμός του Τμήματος Φυλακών
δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσει,
δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης
και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, ενώ
χαρακτήρισε το 2018 ως μια χρονιά η οποία
συνέβαλε ουσιαστικά στην εδραίωση της
εκσυγχρονιστικής προσπάθειας. Σύμφωνα
με τον Ιωνά Νικολάου, εντός του τρέχοντος
μηνός θα ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του
συστήματος απενεργοποίησης των κινητών
τηλεφώνων στις Φυλακές και το σύστημα
θα τεθεί σε λειτουργία.
Ο Υπουργός μιλούσε το πρωί σε εκδήλωση του προσωπικού του Τμήματος Φυλακών για την κοπή της βασιλόπιτας, ενώ ακολούθως μετέβη και έκοψε τη βασιλόπιτα και με κρατούμενους των Κεντρικών Φυλακών.
Είπε ακόμη ότι εντός Ιανουαρίου θα συμπληρωθεί και ο νομοτεχνικός έλεγχος του νομοθετικού πλαισίου των Φυλακών που έχει υποβληθεί εδώ και αρκετό καιρό στη Νομική Υπηρεσία, ώστε το νομοσχέδιο και οι Κανονισμοί να κατατεθούν στη Βουλή.
Εξέφρασε παράλληλα τη βεβαιότητα ότι η συνεργασία που υπάρχει με το Κοινοβούλιο και η απαίτηση από όλους για εκσυγχρονισμό «θα διασφαλίσει τη δυνατότητα της άμεσης προώθησης και εξέτασης αυτών των νομοσχεδίων, ούτως ώστε να δημιουργηθεί εκείνο το νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα εδραιώσει από τη μια και από την άλλη θα κατοχυρώσει αυτές τις αλλαγές».
Μιλώντας σε μέλη του προσωπικού του Τμήματος Φυλακών, ο Ιωνάς Νικολάου έκανε ιδιαίτερη μνεία σε συναδέλφους τους που, όπως είπε «είναι ‘εθισμένοι’ στο να παίρνουν άδειες ασθενείας».
«Δυστυχώς, κάποιοι δεν παίρνουν τα μηνύματα, τα οποία θα τα πάρουν με τον άλφα ή βήτα τρόπο» είπε, ενώ πρόσθεσε ότι θα εντατικοποιηθούν κάποια από τα μέτρα που ήδη εφαρμόζει η Διεύθυνση των Φυλακών. «Ό,τι δεν λύνεται, κόβεται. Και εδώ θα οδηγηθούμε κάποια στιγμή. Κάποιοι, οι οποίοι δεν μπορούν να ξεπεράσουν αυτόν τον ‘εθισμό’ θα υποχρεωθούμε να κόψουμε το νήμα της λειτουργίας», συμπλήρωσε.
«Παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έχουν γίνει από την πλευρά της Διεύθυνσης, παρά τη μείωση που είχαμε σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια – και υπήρξε ουσιαστική μείωση – ο ‘εθισμός’ ακόμα δυστυχώς αποτελεί πρόβλημα στο θέμα των αδειών για λόγους ασθένειας» είπε, προσθέτοντας ότι «αυτό συνιστά έλλειψη σεβασμού μεταξύ συναδέλφων» ενώ δημιουργεί και προβλήματα λειτουργίας.
Ο κ. Νικολάου ανέφερε εξάλλου ότι εκκρεμεί η εγκατάσταση της αψίδας για να ελέγχεται η μεταφορά επικίνδυνων αντικειμένων ή ουσιών εξάρτησης στον χώρο των Φυλακών. «Πρέπει να ληφθούν απαραίτητα μέτρα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα, στο βαθμό που μπορούν να αντιμετωπιστούν» είπε.
Όσον αφορά την πρόοδο, ο κ. Νικολάου σημείωσε ότι «το 2018 ήταν μια χρονιά η οποία συνέβαλε ουσιαστικά στην εδραίωση της εκσυγχρονιστικής προσπάθειας την οποία κάνουμε». Για πρώτη φορά, συνέχισε, έχουμε υλοποίηση του προϋπολογισμού των Κεντρικών Φυλακών κατά 85%. Αναφέρθηκε επίσης στην υλοποίηση προγραμμάτων, τα οποία αναβάθμισαν τις υποδομές, αλλά και σε ευρωπαϊκά προγράμματα για δεσμοφύλακες και κρατούμενους.
Είπε ακόμη ότι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο κτίριο της Σχολής Δεσμοφυλάκων, η οποία λειτουργεί, αλλά και στο γυμναστήριο «και βλέπουμε μπροστά για την περαιτέρω ανάπτυξη των δυνατοτήτων εκγύμνασης δεσμοφυλάκων».
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης διαβεβαίωσε εξάλλου ότι δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην ασφάλεια των δεσμοφυλάκων.
«Δεν θα λείψουν δυστυχώς περιστατικά όπως εκείνο που έγινε προχθές», είπε, αναφερόμενος στο περιστατικό που συνέβη την παραμονή της Πρωτοχρονιάς με την επίθεση καταδίκου σε δεσμοφύλακα. Συνέχισε, λέγοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει «αποφασιστικότητα από πλευράς όλων μας να τα αντιμετωπίσουμε» είτε με σωφρονιστικό, είτε με αποφασιστικό τρόπο.
Ακόμη, ανέφερε ότι η Διεύθυνση των Φυλακών είναι έτοιμη να παρέχει όλη την απαιτούμενη στήριξη για να αντιμετωπιστούν τέτοια περιορισμένα φαινόμενα επιθέσεων σε δεσμοφύλακες από κρατούμενους ή άλλες μορφές βίας μεταξύ κρατουμένων.
Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, ο χώρος των φυλακών ήταν επιβαρυμένος με πολλά προβλήματα. «Σταδιακά επιλύονται πολλά από αυτά, αλλάζει ο χώρος των φυλακών, νομίζω ότι δεν χωρεί αμφιβολία από κανένα, και τον πιο κακόπιστο ακόμα κριτή, ότι έχουν αλλάξει πάρα πολύ τα πράγματα στον χώρο των φυλακών» είπε.
Πρόσθεσε ότι «οι αλλαγές έρχονται και θα συνεχίσουν να επέρχονται», καθώς δεν σταματά ποτέ ο εκσυγχρονισμός. «Μέσα από αυτή την μεγάλη προσπάθεια που γίνεται, έχουμε καταφέρει να οδηγήσουμε το σωφρονιστικό μας σύστημα σε ένα επίπεδο» για το οποίο συζητούν πολλοί και θέλουν να το επισκεφτούν από κοντά για να δουν τις αλλαγές που έχουν γίνει, κατέληξε.
Η Διευθύντρια του Τμήματος Φυλακών Άννα Αριστοτέλους διαβεβαίωσε από την πλευρά της ότι το προσωπικό θα συνεχίσει να επιτελεί τα καθήκοντά του με τον ίδιο ζήλο. Στάθηκε επίσης και στο θέμα της αξιοποίησης του 85% του προϋπολογισμού, για πρώτη φορά, όπως είπε, στα χρονικά των Φυλακών, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών για κρατούμενους και σωφρονιστικούς υπαλλήλους.
Αναφέρθηκε επίσης στη δημιουργία της Ακαδημίας σωφρονιστικών υπαλλήλων, αλλά και στην υλοποίηση 50-60 εκπαιδευτικών προγραμμάτων του προσωπικού το 2018. Σύμφωνα με την κ. Αριστοτέλους, το κονδύλι για την εκπαίδευση του προσωπικού αυξήθηκε από €6.000 σε €100.000 ενώ ευχαρίστησε τον Υπουργό για τη συμβολή του.
Μνεία έκανε και για το θέμα της καταβολής της υπερωριακής αποζημίωσης στο προσωπικό, ενώ εξαιρώντας τους παρόντες, απευθύνθηκε στους λίγους μεταξύ των μελών του προσωπικού, οι οποίοι «λαμβάνουν άδεια ασθενείας με συνηθισμένη, ως γνωστόν, την ασθένεια της οσφυαλγίας». «Να ξέρουν ότι θα είμαστε απέναντί τους και θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα, όπως το θέμα της αξιολόγησής τους, το θέμα της συμμετοχής τους σε διάφορα προγράμματα και άλλα μέτρα» είπε.
«Είμαστε δίπλα στα μέλη, τα οποία εκτελούν με τιμιότητα τα καθήκοντά τους, αλλά αυτοί οι λίγοι οι οποίοι χαλούν την όλη εικόνα, που έχουν συνηθίσει στην ευνοιοκρατία και στο βόλεμα, να ξέρουν ότι αυτά πλέον δεν ισχύουν» σημείωσε. Η Διευθύντρια των Φυλακών ανέφερε τέλος ότι «είμαστε κάθετοι και σε θέματα διαφθοράς και το έχουμε αποδείξει με τη σύλληψη και την απόλυση ελάχιστου αριθμού δεσμοφυλάκων», σημειώνοντας παράλληλα ότι η συντριπτική πλειοψηφία του προσωπικού ασκεί με τιμιότητα τα καθήκοντά του.
Παρών ήταν και ο Εκπρόσωπος Τύπου της Βουλής, Λουκάς Φουρλάς, ο οποίος είπε ότι «πρέπει κάποιος να είναι τυφλός να μην δει ότι τα τελευταία χρόνια έγινα μεγάλες αλλαγές στις Κεντρικές Φυλακές». Πρόσθεσε ότι αυτό το οποίο προέχει για τη Διεύθυνση είναι ο άνθρωπος. «Όταν έρθουν στη Βουλή νομοσχέδια ή Κανονισμοί που αφορούν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ανθρώπινη ελευθερία και οτιδήποτε έχει να κάνει με τον άνθρωπο, πάντα η Βουλή το αντικρίζει με θετικό μάτι και αυτό θα πράξει και πάλι», είπε.
Μιλώντας αργότερα κατά την κοπή βασιλόπιτας στην ανοιχτή φυλακή, ο κ. Νικολάου είπε ότι η πολιτεία στηρίζει την προσπάθεια για ένταξη στην κοινωνία όσων αποφυλακίζονται, λέγοντας ότι μαζί με την Υπουργό Εργασίας και σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση έγινε κατορθωτό να υποβάλλονται έγκαιρα τα αιτήματα για ένταξη στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
Τα κάλαντα έψαλε τους κρατούμενους και στο προσωπικό των φυλακών η εκκλησιαστική χορωδία του ΙΝ. Αγίου Παντελεήμονα.
Ο Υπουργός μιλούσε το πρωί σε εκδήλωση του προσωπικού του Τμήματος Φυλακών για την κοπή της βασιλόπιτας, ενώ ακολούθως μετέβη και έκοψε τη βασιλόπιτα και με κρατούμενους των Κεντρικών Φυλακών.
Είπε ακόμη ότι εντός Ιανουαρίου θα συμπληρωθεί και ο νομοτεχνικός έλεγχος του νομοθετικού πλαισίου των Φυλακών που έχει υποβληθεί εδώ και αρκετό καιρό στη Νομική Υπηρεσία, ώστε το νομοσχέδιο και οι Κανονισμοί να κατατεθούν στη Βουλή.
Εξέφρασε παράλληλα τη βεβαιότητα ότι η συνεργασία που υπάρχει με το Κοινοβούλιο και η απαίτηση από όλους για εκσυγχρονισμό «θα διασφαλίσει τη δυνατότητα της άμεσης προώθησης και εξέτασης αυτών των νομοσχεδίων, ούτως ώστε να δημιουργηθεί εκείνο το νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα εδραιώσει από τη μια και από την άλλη θα κατοχυρώσει αυτές τις αλλαγές».
Μιλώντας σε μέλη του προσωπικού του Τμήματος Φυλακών, ο Ιωνάς Νικολάου έκανε ιδιαίτερη μνεία σε συναδέλφους τους που, όπως είπε «είναι ‘εθισμένοι’ στο να παίρνουν άδειες ασθενείας».
«Δυστυχώς, κάποιοι δεν παίρνουν τα μηνύματα, τα οποία θα τα πάρουν με τον άλφα ή βήτα τρόπο» είπε, ενώ πρόσθεσε ότι θα εντατικοποιηθούν κάποια από τα μέτρα που ήδη εφαρμόζει η Διεύθυνση των Φυλακών. «Ό,τι δεν λύνεται, κόβεται. Και εδώ θα οδηγηθούμε κάποια στιγμή. Κάποιοι, οι οποίοι δεν μπορούν να ξεπεράσουν αυτόν τον ‘εθισμό’ θα υποχρεωθούμε να κόψουμε το νήμα της λειτουργίας», συμπλήρωσε.
«Παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έχουν γίνει από την πλευρά της Διεύθυνσης, παρά τη μείωση που είχαμε σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια – και υπήρξε ουσιαστική μείωση – ο ‘εθισμός’ ακόμα δυστυχώς αποτελεί πρόβλημα στο θέμα των αδειών για λόγους ασθένειας» είπε, προσθέτοντας ότι «αυτό συνιστά έλλειψη σεβασμού μεταξύ συναδέλφων» ενώ δημιουργεί και προβλήματα λειτουργίας.
Ο κ. Νικολάου ανέφερε εξάλλου ότι εκκρεμεί η εγκατάσταση της αψίδας για να ελέγχεται η μεταφορά επικίνδυνων αντικειμένων ή ουσιών εξάρτησης στον χώρο των Φυλακών. «Πρέπει να ληφθούν απαραίτητα μέτρα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα, στο βαθμό που μπορούν να αντιμετωπιστούν» είπε.
Όσον αφορά την πρόοδο, ο κ. Νικολάου σημείωσε ότι «το 2018 ήταν μια χρονιά η οποία συνέβαλε ουσιαστικά στην εδραίωση της εκσυγχρονιστικής προσπάθειας την οποία κάνουμε». Για πρώτη φορά, συνέχισε, έχουμε υλοποίηση του προϋπολογισμού των Κεντρικών Φυλακών κατά 85%. Αναφέρθηκε επίσης στην υλοποίηση προγραμμάτων, τα οποία αναβάθμισαν τις υποδομές, αλλά και σε ευρωπαϊκά προγράμματα για δεσμοφύλακες και κρατούμενους.
Είπε ακόμη ότι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο κτίριο της Σχολής Δεσμοφυλάκων, η οποία λειτουργεί, αλλά και στο γυμναστήριο «και βλέπουμε μπροστά για την περαιτέρω ανάπτυξη των δυνατοτήτων εκγύμνασης δεσμοφυλάκων».
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης διαβεβαίωσε εξάλλου ότι δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην ασφάλεια των δεσμοφυλάκων.
«Δεν θα λείψουν δυστυχώς περιστατικά όπως εκείνο που έγινε προχθές», είπε, αναφερόμενος στο περιστατικό που συνέβη την παραμονή της Πρωτοχρονιάς με την επίθεση καταδίκου σε δεσμοφύλακα. Συνέχισε, λέγοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει «αποφασιστικότητα από πλευράς όλων μας να τα αντιμετωπίσουμε» είτε με σωφρονιστικό, είτε με αποφασιστικό τρόπο.
Ακόμη, ανέφερε ότι η Διεύθυνση των Φυλακών είναι έτοιμη να παρέχει όλη την απαιτούμενη στήριξη για να αντιμετωπιστούν τέτοια περιορισμένα φαινόμενα επιθέσεων σε δεσμοφύλακες από κρατούμενους ή άλλες μορφές βίας μεταξύ κρατουμένων.
Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, ο χώρος των φυλακών ήταν επιβαρυμένος με πολλά προβλήματα. «Σταδιακά επιλύονται πολλά από αυτά, αλλάζει ο χώρος των φυλακών, νομίζω ότι δεν χωρεί αμφιβολία από κανένα, και τον πιο κακόπιστο ακόμα κριτή, ότι έχουν αλλάξει πάρα πολύ τα πράγματα στον χώρο των φυλακών» είπε.
Πρόσθεσε ότι «οι αλλαγές έρχονται και θα συνεχίσουν να επέρχονται», καθώς δεν σταματά ποτέ ο εκσυγχρονισμός. «Μέσα από αυτή την μεγάλη προσπάθεια που γίνεται, έχουμε καταφέρει να οδηγήσουμε το σωφρονιστικό μας σύστημα σε ένα επίπεδο» για το οποίο συζητούν πολλοί και θέλουν να το επισκεφτούν από κοντά για να δουν τις αλλαγές που έχουν γίνει, κατέληξε.
Η Διευθύντρια του Τμήματος Φυλακών Άννα Αριστοτέλους διαβεβαίωσε από την πλευρά της ότι το προσωπικό θα συνεχίσει να επιτελεί τα καθήκοντά του με τον ίδιο ζήλο. Στάθηκε επίσης και στο θέμα της αξιοποίησης του 85% του προϋπολογισμού, για πρώτη φορά, όπως είπε, στα χρονικά των Φυλακών, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών για κρατούμενους και σωφρονιστικούς υπαλλήλους.
Αναφέρθηκε επίσης στη δημιουργία της Ακαδημίας σωφρονιστικών υπαλλήλων, αλλά και στην υλοποίηση 50-60 εκπαιδευτικών προγραμμάτων του προσωπικού το 2018. Σύμφωνα με την κ. Αριστοτέλους, το κονδύλι για την εκπαίδευση του προσωπικού αυξήθηκε από €6.000 σε €100.000 ενώ ευχαρίστησε τον Υπουργό για τη συμβολή του.
Μνεία έκανε και για το θέμα της καταβολής της υπερωριακής αποζημίωσης στο προσωπικό, ενώ εξαιρώντας τους παρόντες, απευθύνθηκε στους λίγους μεταξύ των μελών του προσωπικού, οι οποίοι «λαμβάνουν άδεια ασθενείας με συνηθισμένη, ως γνωστόν, την ασθένεια της οσφυαλγίας». «Να ξέρουν ότι θα είμαστε απέναντί τους και θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα, όπως το θέμα της αξιολόγησής τους, το θέμα της συμμετοχής τους σε διάφορα προγράμματα και άλλα μέτρα» είπε.
«Είμαστε δίπλα στα μέλη, τα οποία εκτελούν με τιμιότητα τα καθήκοντά τους, αλλά αυτοί οι λίγοι οι οποίοι χαλούν την όλη εικόνα, που έχουν συνηθίσει στην ευνοιοκρατία και στο βόλεμα, να ξέρουν ότι αυτά πλέον δεν ισχύουν» σημείωσε. Η Διευθύντρια των Φυλακών ανέφερε τέλος ότι «είμαστε κάθετοι και σε θέματα διαφθοράς και το έχουμε αποδείξει με τη σύλληψη και την απόλυση ελάχιστου αριθμού δεσμοφυλάκων», σημειώνοντας παράλληλα ότι η συντριπτική πλειοψηφία του προσωπικού ασκεί με τιμιότητα τα καθήκοντά του.
Παρών ήταν και ο Εκπρόσωπος Τύπου της Βουλής, Λουκάς Φουρλάς, ο οποίος είπε ότι «πρέπει κάποιος να είναι τυφλός να μην δει ότι τα τελευταία χρόνια έγινα μεγάλες αλλαγές στις Κεντρικές Φυλακές». Πρόσθεσε ότι αυτό το οποίο προέχει για τη Διεύθυνση είναι ο άνθρωπος. «Όταν έρθουν στη Βουλή νομοσχέδια ή Κανονισμοί που αφορούν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ανθρώπινη ελευθερία και οτιδήποτε έχει να κάνει με τον άνθρωπο, πάντα η Βουλή το αντικρίζει με θετικό μάτι και αυτό θα πράξει και πάλι», είπε.
Μιλώντας αργότερα κατά την κοπή βασιλόπιτας στην ανοιχτή φυλακή, ο κ. Νικολάου είπε ότι η πολιτεία στηρίζει την προσπάθεια για ένταξη στην κοινωνία όσων αποφυλακίζονται, λέγοντας ότι μαζί με την Υπουργό Εργασίας και σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση έγινε κατορθωτό να υποβάλλονται έγκαιρα τα αιτήματα για ένταξη στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
Τα κάλαντα έψαλε τους κρατούμενους και στο προσωπικό των φυλακών η εκκλησιαστική χορωδία του ΙΝ. Αγίου Παντελεήμονα.
Πηγή:
stockwatch
Αύξηση ΑΤΑ το 2019, θέλουν επαναδιαπραγμάτευση οι εταίροι
4/01
Αύξηση
0,76% στην αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή
στους μισθούς από τον Ιανουάριο του
2019 ανακοίνωσε το υπουργείο οικονομικών,
με τους εκπροσώπους των κοινωνικών
εταίρων να επιδιώκουν για διαφορετικούς
λόγους η κάθε πλευρά, επαναδιαπραγμάτευση
της σχετικής συμφωνίας που βρίσκεται
σε ισχύ, αμέσως μετά τη λήξη της στο
τέλος του 2020.
Σε εγκύκλιο
που εξέδωσε σήμερα το υπουργείο,
σημειώνεται η αύξηση 1,51% που παρουσιάζει
ο δείκτης τιμών καταναλωτή για το 2018
εξαιρουμένης της επίπτωσης από τη
διακύμανση των φόρων κατανάλωσης και
αναφέρεται ότι οι μισθοί και οι συντάξεις
των συνταξιούχων της δημόσιας υπηρεσίας
αναπροσαρμόζονται με την καταβολή του
50% αυτής της αύξησης.
Το
τιμαριθμικό επίδομα αυξάνεται από την
1η Ιανουαρίου και για δώδεκα μήνες, από
310,71% σε 313,83% πάνω στους βασικούς μισθούς
με κατώτατο όριο επιδόματος τα €11,808.
Σημειώνεται
ότι το εν λόγω τιμαριθμικό επίδομα, θα
λαμβάνεται υπόψη για σκοπούς υπολογισμού
των απολαβών των υπαλλήλων και μισθωτών,
στους βασικούς μισθούς των οποίων δεν
έχει ενσωματωθεί οποιοδήποτε μέρος του
τιμαριθμικού επιδόματος.
Προστίθεται
ότι για τους αξιωματούχους και
εργοδοτουμένους της κρατικής υπηρεσίας
στους βασικούς μισθούς των οποίων έχει
ενσωματωθεί ποσοστό τιμαριθμικού
επιδόματος 27,99% (από 28,35% που ίσχυε το
εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2018), καθώς
και γενικές αυξήσεις 6,66%, η αύξηση
τιμαριθμικού επιδόματος από την 1η
Ιανουαρίου και για περίοδο 12 μηνών, θα
ανέλθει από 0,28% σε 1,04% πάνω στους νέους
βασικούς μισθούς όπως έχουν διαμορφωθεί,
με κατώτατο όριο τιμαριθμικού επιδόματος
τα €160.
Θέλουν
επαναδιαπραγμάτευση συμφωνίας
Ο γγ της
ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας δήλωσε στη StockWatch ότι
με βάση την προσωρινή τριετή ρύθμιση
για την ΑΤΑ με ισχύ κατά την περίοδο
2018 – 2020 και στη βάση της επίσημης
εγκυκλίου του υπουργείου, τους επόμενους
12 μήνες το τιμαριθμικό επίδομα θα αυξηθεί
κατά 0,76%.
Ο κ. Μάτσας
ανέφερε ότι η εν λόγω ρύθμιση
πραγματοποιήθηκε σε περίοδο οικονομικής
κρίσης σε μια προσπάθεια να κατοχυρωθεί
η διατήρηση του θεσμού της ΑΤΑ.
«Είναι
δεδομένο και αναφέρεται ευκρινώς στη
συμφωνία, ότι η ρύθμιση είναι προσωρινή
και πως με το πέρας της θα υπάρξει
δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης στη
βάση της βασικής φιλοσοφίας της για
διατήρηση της αγοραστικής δύναμης των
μισθών» σημείωσε.
«Θεωρούμε
ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει
δυνατότητα επανασυζήτησης και
επαναδιαπραγμάτευσης της διευθέτησης
με στόχο να επαναφέρουμε το θεσμό στην
πραγματική του διάσταση», πρόσθεσε.
Ο κ. Μάτσας
σημείωσε ότι η πλήρης κατάργηση της ΑΤΑ
ήταν από την αρχή ο στόχος της εργοδοτικής
πλευράς και έκανε λόγο για προσπάθεια
εκμετάλλευσης των δεδομένων που προέκυψαν
από την οικονομική κρίση, για υλοποίηση
του πάγιου αιτήματος της για κατάργηση
της ΑΤΑ.
«Παρά το
ότι η ΑΤΑ έχει περιοριστεί στο 50%, είναι
σημαντικό το τι έχουμε πετύχει» είπε,
προσθέτοντας ότι ο θεσμός παρέμεινε
ζωντανός και εφαρμόζεται.
«Στόχος
είναι να επανέλθει, αξιοποιώντας τα νέα
δεδομένα της οικονομίας, της ανάκαμψης
και των θετικών ρυθμών ανάπτυξης, για
να επιτελεί το σκοπό του» είπε.
Ο γγ της
ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης σημείωσε ότι αυτή
τη στιγμή ισχύει η συμφωνία που
πραγματοποιήθηκε μεταξύ συντεχνιών,
εργοδοτών και κυβέρνησης για περίοδο
μιας τριετίας, βάσει της οποίας μια φορά
το χρόνο, τον Ιανουάριο, θα παραχωρείται
η ΑΤΑ σε ποσοστό 50% του δείκτη που
ανακοινώνεται από την στατιστική
υπηρεσία και πως ως εκ τούτου, φέτος
πρέπει να προστεθεί 0,76% στους βασικούς
μισθούς.
Πρόσθεσε
ότι η ΑΤΑ είναι ένας σημαντικός θεσμός
που έχει σκοπό την κατοχύρωση της
αγοραστικής αξίας του μισθού με βάση
τις τιμές πληθωρισμού. Ανέφερε ότι είναι
ένας θεσμός που αμφισβητήθηκε και
συνεχίζει να αμφισβητείται και που
εντούτοις «καταφέραμε να διατηρήσουμε»,
όπως είπε.
Παράλληλα,
επεσήμανε ότι η συμφωνία «έχει αρχή και
τέλος», και πως «στόχος της ΠΕΟ είναι
σταδιακά η ΑΤΑ να επανέλθει πλήρως και
να αποδίδεται στο 100%». Σημείωσε ότι μετά
το πέρας της τριετίας που προβλέπει η
ισχύουσα συμφωνία, θα υπάρξει σίγουρα,
επαναδιαπραγμάτευση της.
Από την
πλευρά των εργοδοτών, ο γενικός διευθυντής
της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου έκανε λόγο για
αναχρονιστικό θεσμό σε ότι αφορά την
ΑΤΑ.
Σημείωσε
ότι «έχει επιτευχθεί μια μεταβατική
ρύθμιση αλλά, οι οριζόντιες αυξήσεις
στους μισθούς σκοτώνουν την παραγωγικότητα
και διαβρώνουν την υγιή δραστηριότητα»
όπως είπε.
«Κάποια
στιγμή θα πρέπει να μιλήσουμε σοβαρά
για κατάργησή της ΑΤΑ» σημείωσε ο κ.
Αντωνίου.
Πρόσθεσε
ότι μετά τη λήξη της ισχύος της συμφωνίας,
στο τέλος του 2020 η ΟΕΒ θα επιδιώξει
επαναδιαπραγμάτευση της με στόχο την
πλήρη κατάργηση της ΑΤΑ, τονίζοντας ότι
«πρέπει να μπούμε στην λογική των
κινήτρων για καλύτερη απόδοση και της
σύνδεσης με τα αποτελέσματα».
«Οι
οριζόντιοι αυτοματισμοί είναι ότι
χειρότερο, είτε πρόκειται για κλίμακες,
είτε για προσαυξήσεις, είτε ΑΤΑ, είτε
οτιδήποτε άλλο», σημείωσε ο κ. Αντωνίου.
Της
Μαρίας Χαμπή
πηγή:
stockwatch
Μειώθηκαν κατά 20% οι άνεργοι το 2018
4/01
Μείωση
20,5% παρουσίασε ο μέσος όρος των
εγγεγραμμένων ανέργων το 2018 σε σχέση
με την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με
στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική
Υπηρεσία, καθώς η αγορά εργασίας
παρουσιάζει ανάκαμψη.
Σύμφωνα
με τα στοιχεία της Cystat, ο μέσος όρος των
εγγεγραμμένων ανέργων για ολόκληρο το
2018 μειώθηκε σε 26.766 πρόσωπα σε σύγκριση
με 33.681 πρόσωπα για το 2017.
Ο αριθμός
των εγγεγραμμένων ανέργων είχε κορυφωθεί
κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης
φτάνοντας στο ψηλότερο σημείο τον Μάρτιο
του 2014, ξεπερνώντας τις 50 χιλ.
Όσον
αφορά το Δεκέμβριο, με βάση τα στοιχεία
που τηρούνται στα Επαρχιακά Γραφεία
Εργασίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων
ανέργων στο τέλος Δεκεμβρίου 2018, έφτασε
τα 29.800 πρόσωπα από 28.514 τον Νοέμβριο του
2018 και 35.771 τον Δεκέμβριο του 2017.
Με βάση
τα στοιχεία διορθωμένα για εποχικές
διακυμάνσεις, τα οποία δείχνουν την
τάση της ανεργίας, ο αριθμός των
εγγεγραμμένων ανέργων το Δεκέμβριο
2018 μειώθηκε στα 23.929 πρόσωπα σε σύγκριση
με 24.589 τον προηγούμενο μήνα και 30.393 τον
Δεκέμβριο του 2017.
Σε σύγκριση
με το Δεκέμβριο του 2017 σημειώθηκε μείωση
5.971 προσώπων ή 16,7% που αποδίδεται κυρίως
στους τομείς του εμπορίου (μείωση 1.193
ανέργων), της δημόσιας διοίκησης (μείωση
1.137), των δραστηριοτήτων υπηρεσιών
παροχής καταλύματος και υπηρεσιών
εστίασης (μείωση 794), της μεταποίησης
(μείωση 607), των κατασκευών (μείωση 529),
της εκπαίδευσης (μείωση 189) και στους
νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας
(μείωση 1.521).
Το
Δεκέμβριο του 2018 ο μεγαλύτερος αριθμός
ανέργων καταγράφηκε στους υπαλλήλους
υπηρεσιών και πωλητές φτάνοντας στους
6,8 χιλ. εγγεγραμμένους άνεργους, αλλά
και στους καθαριστές, κλητήρες και
ανειδίκευτους εργάτες (5,6 χιλ.).
Ο αριθμός
των εγγεγραμμένων ανέργων αφορά τα
άτομα άνω των 15 χρονών που αποτείνονται
στα Επαρχιακά και Τοπικά Γραφεία Εργασίας
του Τμήματος Εργασίας για εξεύρεση
εργασίας και καταχωρούνται ως άνεργοι.
Τα άτομα αυτά πρέπει να είναι ικανά και
διαθέσιμα για εργασία και να αναζητούν
ενεργά εργασία.
Στον
αριθμό των εγγεγραμμένων ανέργων δεν
περιλαμβάνονται αυτοεργοδοτούμενοι,
άτομα που ψάχνουν για εργασία με μερική
απασχόληση καθώς επίσης και άτομα τα
οποία ψάχνουν για εργασία σε συγκεκριμένη
περιοχή ή σε συγκεκριμένο εργοδότη.
Της
Μαρίας Χαμπή
πηγή:
stockwatch
Αλλάζουν επισήμως χέρια τα δημόσια νοσηλευτήρια
Υπό τη διαχείριση του ΟΚΥπΥ βρίσκονται πλέον τα κρατικά νοσοκομεία
01/01
Του
Νικόλα Πέτρου
Καθοριστικός
μήνας ο Ιανουάριος, για τις διεργασίες
που γίνονται στον τομέα της Υγείας.
Στα πλαίσια των αλλεπάλληλων αρνητικών
ανακοινώσεων από αρκετές εταιρείες
γιατρών, ως προς την υφιστάμενη κατάσταση
του ΓεΣΥ, οι οποίες καλούν τα μέλη τους
να μην ενταχθούν στο Σύστημα, αλλά και
των αντιδράσεων που προκύπτουν από τις
Συντεχνίες των δημοσίων ιατρών και
νοσηλευτών, οι οποίες φέρεται να διαφωνούν
έντονα με το περιεχόμενο των ιδιωτικών
συμβολαίων που θα τους προσφερθούν για
να αφήσουν την δημόσια ταυτότητα τους,
ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ καταβάλουν προσπάθειες
ούτως ώστε να παραμείνουν εντός
χρονοδιαγραμμάτων.
Με το «καλημέρα» του νέους έτους, ο
Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας,
βάζει μπρος τις μηχανές και αναλαμβάνει
τη διοίκηση όλων των κρατικών νοσηλευτηρίων.
Συγκεκριμένα από τη Τετάρτη 2 Ιανουαρίου,
όλα τα περιουσιακά στοιχεία που Υπουργείου
Υγείας τα οποία σχετίζονται με τα δημόσια
νοσηλευτήρια περνούν υπό τη διαχείριση
του ΟΚΥπΥ, ενώ περίπου πέντε χιλιάδες
λειτουργοί υγείας και εργαζόμενοι των
κρατικών νοσοκομείων, πλέον θα υπάγονται
στη διεύθυνση του Οργανισμού.Διοίκηση
Η λεγόμενη αυτονόμηση ξεκινά από το πρωί της Τετάρτης, και ο τρόπος που θα διοικούνται από εδώ και στο εξής τα κρατικά νοσηλευτήρια θα είναι εντελώς διαφορετικός. Όπως έχει γίνει γνωστό, η διοίκηση του δημόσιου τομέα της Υγείας έχει χωριστεί σε τρεις περιφέρειες, της Λευκωσίας, της Λεμεσού – Πάφου και αυτή της Λάρνακας – Αμμοχώστου, ενώ η κάθε μια από αυτές έχει ένα γενικό, ένα οικονομικό και ένα επιστημονικό διευθυντή.
Όσον αφορά την περιφέρεια της πρωτεύουσας, σε αυτή θα περιλαμβάνονται το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, το Μακάρειο Νοσοκομείο, καθώς και όλα τα Κέντρα Υγείας εντός αυτής. Στην περιφέρεια Λεμεσού - Πάφου, θα περιλαμβάνονται τα Γενικά Νοσοκομεία των δύο πόλεων, τα Νοσοκομεία Κυπερούντας και Πόλεως Χρυσοχούς, και όλα τα Κέντρα Υγείας που βρίσκονται εντός των δύο Επαρχιών. Σχετικά με την περιφέρεια Λάρνακας - Αμμοχώστου, τα Νοσοκομεία τα οποία θα υπάγονται σε αυτή, θα είναι αυτά της Λάρνακας και του Παραλιμνίου, όπως και τα Κέντρα Υγείας που λειτουργούν εντός των δύο Επαρχιών. Σημειώνεται δε, ότι ο Οργανισμός μέχρι στιγμής στεγάζεται στον 3ο όροφο του Υπουργείου Υγείας και μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι αναμένεται να εγκατασταθεί στο δικό του κτίριο.
Αυτονόμηση
Να τρέξει όλες τις διεργασίες για την αυτονόμηση των κρατικών νοσοκομείων καλείται, μεταξύ άλλων, ο ΟΚΥπΥ. Για να μπορεί ωστόσο να καταστεί εφικτή αυτή η διαχείριση, βάσει νόμου, στη κατοχή του Οργανισμού μεταφέρονται όλα τα κονδύλια που είχαν εγκριθεί στον προϋπολογισμό του Υπουργείου γι' αυτό το σκοπό.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το κομμάτι της σωστής στελέχωσης των νοσηλευτηρίων και όλων των κέντρων υγείας, είναι ένα στοίχημα που καλείται να κερδίσει άμεσα ο Οργανισμός νοουμένου ότι σε έξι μήνες είναι προγραμματισμένη να μπει σε εφαρμογή η πρώτη φάση του ΓεΣΥ και οι δημόσιοι λειτουργοί υγείας εκφράζουν καθημερινώς τη δυσαρέσκεια τους για τη καθυστέρηση στο κομμάτι της αυτονόμησης.
Τόσο η ΠΑΣΥΝΟ όσο και η ΠΑΣΥΚΙ, θεωρούν πως Υπουργείο Υγείας και ΟΚΥπΥ, δεν έχουν προχωρήσει στα απαιτούμενα βήματα για την έγκαιρη αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ενώ τονίζουν πως δεν έχουν επιλυθεί σημαντικά εργασιακά θέματα.
Ιδιωτικά Συμβόλαια
Αρνητικό συντελεστή φέρεται να έχουν οι μέχρι στιγμής συναντήσεις του ΟΚΥπΥ με τις Συντεχνίες των δημοσίων ιατρών και νοσηλευτών, όσον αφορά το περιεχόμενο των ιδιωτικών συμβολαίων που θα προσφέρει ο Οργανισμός στους δημόσιους λειτουργούς υγείας.
Συγκεκριμένα, ο ΟΚΥπΥ θα δώσει ιδιωτικά συμβόλαια σε κάθε κρατικό λειτουργό υγείας προτείνοντας στον κάθε ένα εξ αυτών, να παραιτηθεί από το καθεστώς του δημοσίου υπαλλήλου και να υπογράψει την ιδιωτική σύμβαση που του προτείνει. Στο πλαίσιο των εν λόγω συναντήσεων, καμία εκ των Συντεχνιών δεν φαίνεται ικανοποιημένη με τα όσα προνοούν αυτά τα συμβόλαια, με την ΠΑΣΕΣΙ να τα χαρακτηρίζει αποτρεπτικά έως προσβλητικά, τονίζοντας παράλληλα, πως «κανείς δεν προτίθεται να υπογράψει συμβόλαιο στην παρούσα του μορφή».
Από την άλλη ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, σε τηλεοπτικές του δηλώσεις ανέφερε, πως το πρώτο δείγμα γραφής που έχει δώσει ο ΟΚΥπΥ όσον αφορά τα συμβόλαια, «αποδεικνύει ότι δεν είναι τόσο επαγγελματίες στα της διοίκησης των ιατρικών μονάδων».
Πηγή: Καθημερινή
Ανησυχούν
οι νοσηλευτές για την αυτονόμηση των
νοσοκομείων
01/01
ΜΑΡΙΝΑ
ΚΟΥΜΑΣΤΑ
Ο
εκπρόσωπος Τύπου της ΠΑΣΥΝΟ καταγγέλλει
ότι σε κάποια νοσηλευτήρια δεν έγινε
τίποτε για την διοικητική και οικονομική
τους αυτονομία.
Επισήμως
η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων
αρχίζει την 1.1.2019. Αυτό σημαίνει ότι από
την επόμενη μέρα, 2 Ιανουαρίου, τα
νοσοκομεία αποκτούν επισήμως τη
διοικητική και την οικονομικής τους
αυτονομία. Πλην του ότι όλα τα περιουσιακά
στοιχεία των νοσοκομείων περνούν στα
χέρια του ΟΚΥπΥ και χιλιάδες εργαζόμενοι
αποσπώνται σε αυτόν, τα κονδύλια που
περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό
του Υπουργείου Υγείας μεταφέρονται
στον οργανισμό ο οποίος και θα τα
διαχειρίζεται. Πώς βλέπουν αυτές τις
αλλαγές οι νοσηλευτές; Είναι έτοιμα τα
νοσοκομεία να αντεπεξέλθουν σε μια τόσο
μεγάλη μεταρρύθμιση; Τα προβλήματα των
νοσοκομείων ενδέχεται να σταθούν
τροχοπέδη σε αυτή την προσπάθεια; Ο
νοσηλευτικός κόσμος θα αποποιηθεί τη
δημοσιοϋπαλληλική του ιδιότητα, συνάμα
και την ασφάλεια που του προσφέρει το
Δημόσιο αποδεχόμενος τα τριετή συμβόλαια
του ΟΚΥπΥ; Σε αυτά τα ερωτήματα -και όχι
μόνον- απαντά ο εκπρόσωπος Τύπου της
Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών
Θεόδωρος Πετέλης. Δεν διστάζει να πει
πάντως πως προς την κατεύθυνση της
αυτονόμησης ελάχιστα έχουν γίνει στα
νοσοκομεία μέχρι σήμερα ενώ καταλογίζει
στον ΟΚΥπΥ την ευθύνη για τις καθυστερήσεις
που έχουν σημειωθεί στο θέμα του διαλόγου
με τις συντεχνίες των εργαζομένων κυρίως
σε ό,τι αφορά τα εργασιακά ζητήματα.
Από
τις 2 Ιανουαρίου τα κρατικά νοσηλευτήρια
της Κύπρου θα αρχίσουν να λειτουργούν
αυτόνομα, διοικητικά και οικονομικά.
Ζείτε από πρώτο χέρι τα προβλήματα και
η ΠΑΣΥΝΟ έχει πολλάκις καταγγείλει τα
κακώς έχοντα των δημόσιων νοσοκομείων.
Θεωρείτε πως η προσπάθεια της αυτονόμησης
θα στεφθεί με επιτυχία;
Η
Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ)
θεωρούσε ότι με την ψήφιση του νομοσχεδίου
που αφορούσε την αυτονόμηση, θα άρχιζε
και η αναδιάρθρωση, αναβάθμιση και ο
εκσυγχρονισμός των δημόσιων νοσηλευτηρίων.
Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει
παρά ελάχιστες αλλαγές. Τολμώ να πω ότι
σε κάποια νοσηλευτήρια δεν έχουμε δει
καθόλου αλλαγές προς αυτή την κατεύθυνση.
Από τη δική μας πλευρά είχαμε αποστείλει
επιστολές προς το διοικητικό συμβούλιο
του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών
Υγείας (ΟΚΥπΥ) με τις οποίες ζητούσαμε
την έναρξη διαλόγου, ώστε να αντιληφθούμε
τις προθέσεις και τον τρόπο με τον οποίο
θα άρχιζε αυτή η αλλαγή. Αυτό δεν έγινε
κατορθωτό παρά μόνο στα μέσα Δεκεμβρίου
του 2018, λίγες μέρες πριν από την έναρξη
της αυτονόμησης.
Κατά
τη διάρκεια συνάντησής μας εκφράσαμε
τη δυσαρέσκειά μας όσον αφορά την
καθυστέρηση που παρατηρείται καθώς και
την ανησυχία μας σε σχέση με όλα όσα
πρέπει να γίνουν -υπάρχουν πολλά που θα
έπρεπε να γίνουν μέχρι σήμερα- ώστε να
γίνει ομαλά η ένταξή μας στο νέο εργασιακό
περιβάλλον. Μάλιστα δηλώσαμε ότι είμαστε
έτοιμοι να συνεργαστούμε για να επιλύσουμε
τυχόν προβλήματα και να δημιουργηθούν
όσο το δυνατόν καλύτερες και πιο
λειτουργικές συνθήκες εργασίας για
βελτίωση του τρόπου λειτουργίας των
αυτόνομων νοσηλευτηρίων.
Ποια
πιστεύετε είναι τα κυριότερα προβλήματα
που σήμερα αντιμετωπίζουν τα δημόσια
νοσηλευτήρια; Ενδέχεται, να απειλήσουν
την προσπάθεια της μεταρρύθμισης της
υγείας;
Τα
βασικότερα προβλήματα των δημόσιων
νοσηλευτηρίων αφορούν οργανωτικά και
διοικητικά θέματα. Η υποστελέχωση και
η διαχείριση του προσωπικού είναι ένα
άλλο σοβαρό ζήτημα. Στα δημόσια
νοσηλευτήρια δεν υπάρχει ευελιξία με
αποτέλεσμα οι οργανισμοί να είναι
δυσκίνητοι αναφορικά με τον τρόπο
λειτουργίας αλλά και σε σχέση με τη λήψη
αποφάσεων. Επίσης, διαπιστώνονται
προβλήματα σε υλικοτεχνική υποδομή και
αναλώσιμα. Αυτό όμως που πραγματικά
απουσιάζει από τα δημόσια νοσηλευτήρια
είναι η στρατηγική και το όραμα.
Στη
συμφωνία που έχουν υπογράψει οι συντεχνίες
των νοσηλευτών με την κυβέρνηση υπάρχει
πρόνοια για την εισαγωγή φροντιστών
υγείας στα νοσοκομεία από τον Ιανουάριο
του 2019. Πού βρίσκεται το όλο θέμα;
Η
εισαγωγή του θεσμού του φροντιστή υγείας
αποτελεί μία καινοτομία για τον αυτόνομο
οργανισμό. Η συγκεκριμένη ομάδα θα
αναλάβει εργασίες που γίνονται τώρα
από νοσηλευτές αλλά δεν αφορούν αμιγώς
νοσηλευτικά καθήκοντα. Αυτό θα βοηθήσει
τους νοσηλευτές να ασχολούνται με τα
δικά τους επιστημονικά καθήκοντα και
θα αυξήσει και θα βελτιώσει την ποιότητα
φροντίδας προς τον ασθενή. Ειδική αναφορά
έχει γίνει και από σύμβουλο του ΟΚΥπΥ.
Θεωρούμε
ότι ο θεσμός αυτός θα προσφέρει μόνο
θετικά στοιχεία στο σύστημα υγείας. Με
βάση την τελευταία ενημέρωση που είχαμε
από τον υπουργό Υγείας, τη νέα χρονιά
θα αρχίσει η πρόσληψη 170 φροντιστών
υγείας. Ο αριθμός τους θα είναι σίγουρα
μεγαλύτερος αλλά ακόμη δεν έχει
αποφασιστεί. Δυστυχώς και σε αυτό το
σημείο ο οργανισμός έχει καθυστερήσει
την έναρξη του διαλόγου με την ΠΑΣΥΝΟ
αναφορικά με τη στελέχωση της συγκεκριμένης
ομάδας στα τμήματα.
Πριν
από μερικές μέρες σας έχουν δοθεί τα
συμβόλαια από τον Οργανισμό Κρατικών
Υπηρεσιών Υγείας. Έχετε ήδη εκφράσει
τις πρώτες αντιδράσεις σας… Πιστεύετε
ότι ο νοσηλευτικός κόσμος θα προτιμήσει
την ασφάλεια του Δημοσίου;
Τα
συμβόλαια μας έχουν δοθεί εδώ και μερικές
μέρες. Όμως, θεωρούμε ότι έχει καθυστερήσει
η προώθησή τους στις συνδικαλιστικές
οργανώσεις για να εκφράσουμε άποψη,
λαμβάνοντας υπόψη ότι η αυτονόμηση
αρχίζει αρχές του χρόνου. Ένας οργανισμός
που θα προσδοκούσε να απορροφήσει όσο
το δυνατό περισσότερους δημόσιους
υπαλλήλους υπό το δικό του καθεστώς, θα
έπρεπε να ξεκινήσει νωρίτερα την όποια
συζήτηση για τα νέα συμβόλαια. Με τη
βοήθεια και τη συμβολή των συνδικαλιστικών
οργανώσεων όλων των κλάδων υγείας θα
προσφέρονταν καλύτερα και πιο ελκυστικά
συμβόλαια, προς το συμφέρον των
εργαζομένων. Έτσι, και στην περίπτωση
των νοσηλευτών θα προσελκύονταν
περισσότεροι στον αυτόνομο οργανισμό
με το καθεστώς του συμβολαίου.
Το
δ.σ. της συντεχνίας μας άρχισε την
επεξεργασία των συμβολαίων σε συνεργασία
και με τη βοήθεια των νομικών μας
συμβούλων. Εκ πρώτης όψεως δεν θεωρούμε
πως τα συμβόλαια θα είναι ικανά να
πείσουν τους συναδέλφους να τα υπογράψουν.
Ελπίζω πως στις μελλοντικές συναντήσεις
που θα πραγματοποιήσουμε ο ΟΚΥπΥ θα
είναι θετικός ως προς τις δικές μας
εισηγήσεις. Αυτό που θα θέλαμε να δούμε
είναι και τα συμβόλαια που θα δοθούν
και στους νεοεισερχομένους νοσηλευτές.
Γιατί
ένας νοσηλευτής να επιλέξει να μεταπηδήσει
στον αυτόνομο οργανισμό δεδομένου ότι
από την 1.1.2019 σταδιακά θα αρχίσουν να
τοποθετούνται στην κλίμακα Α8;
Αυτή
είναι πραγματικά μια πολύ καλή ερώτηση.
Είναι ένα ερώτημα που μας απασχολούσε
εδώ και αρκετό καιρό, από τη στιγμή που
αποφασίστηκε η δημιουργία του οργανισμού
αυτού. Για τον λόγο αυτό, ως ΠΑΣΥΝΟ θέλαμε
πριν τη μεταφορά μας στον νέο οργανισμό
να έχουμε εξασφαλίσει στους συναδέλφους
μια πολύ καλή εργασιακή συμφωνία. Και
αυτό ώστε η επιλογή μας να μεταφερθούμε
στον αυτόνομο οργανισμό να είναι προς
το συμφέρον μας και όχι ως ανάγκη για
να αποκτηθεί αυτό που δεν θα τους
προσφερόταν από το Δημόσιο. Εμείς θα
θέλαμε να δούμε στα συμβόλαια του
αυτόνομου οργανισμού κάτι καλύτερο από
το υφιστάμενο πακέτο που θα λαμβάνει ο
νοσηλευτής, ο οποίος θα αποφασίσει να
παραμείνει με το εργασιακό καθεστώς
του δημοσίου υπαλλήλου, συμπεριλαμβανομένης
και πρόνοιας που αφορά την κλίμακα Α8.
Μια επιτυχία της ΠΑΣΥΝΟ η οποία κατάφερε
να μετατρέψει το «bad timing» στην καλύτερη
ευκαιρία για απόκτηση της αναγνώρισης
της επιστημονικότητας του κλάδου. Από
τα συμβόλαια αυτά θα διαφανεί εάν ο
αυτόνομος οργανισμός επιθυμεί πραγματικά
να αποκτήσει προσωπικό.
Η
ΠΑΣΥΝΟ έχει καταγγείλει αρκετές φορές
ότι τα νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα
σε νοσηλευτικό προσωπικό. Πόσοι νοσηλευτές
χρειάζονται ακόμη ώστε όλες οι κλινικές
να μπορούν να λειτουργούν εύρυθμα;
Σύμφωνα
με τη μελέτη που παραδώσαμε τον Ιούλιο
του 2016, την ορθότητα της οποίας επιβεβαιώνει
και η μελέτη της KPMG, σε αρκετά τμήματα
σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια υπάρχει
ανάγκη για στελέχωση και σε κάποιο βαθμό
ανακατανομή του προσωπικού. Η μελέτη
που ετοιμάσαμε σε συνεργασία με τον
ΠΑΣΥΝΜ θέτει ως ανάγκη επιπλέον 300
νοσηλευτές για κάλυψη παλιών αναγκών,
οι οποίες προέκυψαν με το πάγωμα των
προσλήψεων κατά την 5ετία 2012-2017 και για
την κάλυψη αναγκών που προκύπτει από
τη δημιουργία νέων τμημάτων π.χ. νέοι
σταθμοί ασθενοφόρων. Τα τελευταία δύο
χρόνια και μετά από συνεχή αιτήματα της
συντεχνίας μας έγινε μια προσπάθεια εκ
μέρους του Υπουργείου Υγείας για να
καλυφθούν ορισμένες ανάγκες με την
πρόσληψη ενός αριθμού νοσηλευτών. Ωστόσο
η κάλυψη αυτή περιορίστηκε μόνο στις
ανάγκες αντικατάστασης για άδειες
μητρότητας και ασθενείας. Ως συντεχνία
θεωρούμε ότι άμεσα θα πρέπει να ξεκινήσει
η συζήτηση για το πιο πάνω θέμα σε
συνδυασμό με την εισαγωγή του θεσμού
του φροντιστή υγείας, ώστε να καταλήξουμε
στη σωστή και ασφαλή στελέχωση των
δημόσιων νοσηλευτηρίων για να θωρακιστούν
και να είναι έτοιμα ενόψει των προκλήσεων
και των αλλαγών που θα επιφέρει η εφαρμογή
του ΓεΣΥ.
Πηγή:
http://politis.com.cy/article/anisichoun-i-nosileftes-gia-tin-aftonomisi-ton-nosokomion
Τιμαριθμικό Επίδομα από 1ην Ιανουαρίου 2019 - Αυξήσεις 0,76% στους βασικούς μισθούς
6/01
Με
βάση επίσημη εγκύκλιο του γενικού
διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών
προκύπτει ότι, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή
κατά το 2018 σημείωσε αύξηση ύψους 1.51%.
Ως
εκ τούτου το τιμαριθμικό επίδομα από
1ην Ιανουαρίου 2019 και για περίοδο δώδεκα
μηνών αυξάνεται κατά 0.76%.
Η
υφιστάμενη ΑΤΑ ύψους 310.71% γίνεται 313.83%
πάνω στους βασικούς μισθούς και το 0.28%
γίνεται 1.04% πάνω στους νέους βασικούς
μισθούς.
Πηγή:
ΣΕΚ
Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα ΣΕΚ 2019
1/01
Το
2018 ήταν καλύτερη χρονιά για την Κύπρο,
την οικονομία και τους εργαζόμενους,
σε σχέση με το 2017 καθώς η οικονομία
πέρασε από τη φάση της ανάκαμψης στην
τροχιά της ανάπτυξης σημαδεύοντας
θετικότερα τους κοινωνικοοικονομικούς
δείκτες. Η ανεργία συνέχισε την καθοδική
της πορεία πέφτοντας κάτω του 8%
δημιουργώντας ευοίωνες προοπτικές για
την Απασχόληση η οποία την τελευταία
δεκαετία δέχθηκε βαθιά πλήγματα. Στη
νέα χρονιά, ο ανεργιακός δείκτης εκτιμάται
ότι θα μειωθεί περαιτέρω ενώ προβλέπονται
μεγαλύτεροι ρυθμοί ανάπτυξης που θα
κυμαίνονται γύρω στο 4%. Αυτή η προοπτική
δίνει το δικαίωμα στο συνδικαλιστικό
κίνημα να διεκδικήσει μισθολογικές
αυξήσεις και παρεμφερή ωφελήματα στη
βάση των δυνατοτήτων της οικονομίας
λαμβάνοντας σοβαρά υπόψιν ότι οι μισθωτοί
σήκωσαν το μεγαλύτερο φορτίο της κρίσης.
Το 2019, η
ΣΕΚ, θα συνεχίσει τη συνετή, υπεύθυνη
και τεκμηριωμένη πολιτική της, ασκώντας
την επιρροή της για ουσιαστική βελτίωση
του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων,
την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των
πολιτών , ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων
του πληθυσμού και την περαιτέρω ενίσχυση
της κοινωνικής συνοχής που πλήγηκαν
βαθύτατα λόγω της βαθιάς οικονομικής
κρίσης. Προς την κατεύθυνση αυτή, οι
βασικές επιδιώξεις της ΣΕΚ θα περιστραφούν
στους πιο κάτω κινητήριους άξονες:
• Αταλάντευτη
προσήλωση στον υπέρτατο στόχο του Γε.Σ.Υ
ώστε η Κύπρος, μέσα στα καθορισμένα
χρονοδιαγράμματα του 2019, να αποκτήσει
καθολικό, αλληλέγγυο, κοινωνικά δίκαιο
και ποιοτικό σύστημα υγείας. Όλοι θα
πρέπει να αντιληφθούν την κρισιμότητα
των στιγμών και την επιτακτική αναγκαιότητα
εφαρμογής του Γε.Σ.Υ. Γι’ αυτό και η ΣΕΚ
καλεί όλους να αρθούν στο ύψος των
περιστάσεων και να στηρίξουν αυτή την
κοινωνική ανάγκη, μακριά από προσωπικά
ή άλλα συμφέρονται ή σκοπιμότητες.
• Ανανέωση
των συλλογικών συμβάσεων με διεκδίκηση
μισθολογικών αυξήσεων στη βάση των
δυνατοτήτων της οικονομίας, των κλάδων
και των επιχειρήσεων και βελτίωση των
παρεμφερών ωφελημάτων, δίνοντας ιδιαίτερη
έμφαση στα Ταμεία Προνοίας και στα
Ταμεία Ευημερίας. Παράλληλα θα διεκδικηθεί
η επέκταση της εφαρμογής των κλαδικών
συμβάσεων για άρση του αθέμιτου
ανταγωνισμού ανάμεσα στους εργαζόμενους
και ανάμεσα σε επιχειρήσεις.
• Επαναρρύθμιση
της αγοράς εργασίας με πρώτο σημαντικό
βήμα την τάχιστη ψήφιση από τη Βουλή
της νομοθεσίας για λειτουργία της
Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρητών αποσκοπώντας
στην πάταξη της αδήλωτης εργασίας, με
θετικό αντίκτυπο στην ενίσχυση των
δημοσίων κοινωνικών ταμείων.
• Εισαγωγή
στοχευμένης γενικής φορολογικής
μεταρρύθμισης στη βάση των δυνατοτήτων
της οικονομίας και στο πλαίσιο της
πράσινης φορομεταρρύθμισης η οποία
μεταφέρει το βάρος της φορολόγησης της
εργασίας σε αυτό της ρύπανσης, με
παράλληλη υιοθέτηση ριζικών μέτρων για
πάταξη της φοροδιαφυγής.
• Εφαρμογή
εξειδικευμένων ενεργών πολιτικών για
δραστική αύξηση των χαμηλών συντάξεων
και στήριξη της νεανικής απασχόλησης.
• Αναθεώρηση
της πολιτικής εργοδότησης αλλοδαπών
εργατών στη βάση των πραγματικών αναγκών
της αγοράς εργασίας και της εξυπηρέτησης
των κοινωνικοοικονομικών συμφερόντων
της χώρας.
• Εφαρμογή
ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής
δίδοντας το δικαίωμα απόκτησης στέγης
και στον τελευταίο πολίτη. Η ΣΕΚ έχει
ήδη ξεκινήσει εξειδικευμένες επαφές
έτσι ώστε να συμβάλει θετικά στην
προσπάθεια για υλοποίηση ολοκληρωμένης
και κοινωνικά προσαρμοσμένης στεγαστικής
πολιτικής.
ο 2019
βρίσκει για άλλη μια χρονιά μεγάλο τμήμα
της Κύπρου να στενάζει κάτω από την
μπότα του Τούρκου κατακτητή. Η ΣΕΚ
ενθαρρύνει τη συνέχιση των συνομιλιών
υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και
την ενεργό εμπλοκή της Ευρωπαϊκής
Ένωσης, με σκοπό την εξεύρεση δίκαιης,
βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που να
κατοχυρώνει πλήρως τα ανθρώπινα και
συνδικαλιστικά δικαιώματα του συνόλου
των νομίμων κατοίκων της νήσου, στο
πλαίσιο των Ευρωπαϊκών αρχών και αξιών.
Η ΣΕΚ
στέλλει μήνυμα αλληλεγγύης και αισιοδοξίας
προς όλους τους εργαζόμενους, επισημαίνοντας
πως, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος
προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων,
θωράκισης των κοινωνικών επιτευγμάτων
και διεύρυνσης των κοινωνικών κατακτήσεων,
είναι η ενεργός εμπλοκή στον συνδικαλισμό
και η ενδυνάμωση του ελεύθερου και
ανεξάρτητου εργατικού κινήματος.
πηγή:
ΣΕΚ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου