Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

Συμμετοχή ΠΕΟ σε κινητοποίηση κατά των εκποιήσεων και συνέντευξη Δέσπως Ησαία, ΣΕΚ στο Φιλελεύθερο

Η ΠΕΟ στηρίζει την εκδήλωση διαμαρτυρίας του κινήματος κατά των εκποιήσεων.
Η συνεργασία της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας με την ισπανική εταιρεία διαχείρισης δανείων Altamira, εύλογα δημιουργεί τις συνθήκες για μαζική πώληση περιουσιών στα λεγόμενα επενδυτικά ταμεία. Αυτό αποδεικνύεται στην πράξη όπου λειτουργούν τέτοιου τύπου εταιρείες. Μόνο στην Ισπανία εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα, πολλά από αυτά πρώτες κατοικίες, έχουν εκποιηθεί.
Οι μαζικές εκποιήσεις περιουσιών, και ιδιαίτερα η εκποίηση της πρώτης κατοικίας, θα οξύνει σε ανεξέλεγκτο βαθμό τα κοινωνικά προβλήματα και θα οδηγήσει σε συσσώρευση της περιουσίας των οικογενειών που καμιά απολύτως ευθύνη δεν έχουν για την κρίση, στα χέρια αυτών που διαθέτουν τεράστια κεφάλαια και σε ξένα ταμεία που θα σπεύσουν να κερδοσκοπήσουν από την οικονομική δυσπραγία που θα επέλθει.
Απαιτούμε και διεκδικούμε την αποτελεσματική προστασία της πρώτης κατοικίας και θα αγωνιστούμε για να αποτραπεί ο κίνδυνος οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι και γενικά οι αδύνατοι να μετατραπούν και σε άστεγους.
Η ΠΕΟ, στηρίζει την κινητοποίηση που οργανώνει το κίνημα ενάντια στις εκποιήσεις έξω από την Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα την Τετάρτη 2/8/2017 στις 11:00 πμ και καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά.
27/07/2017

Δέσποινα Ησαΐα: Άπιαστος στόχος η ισομισθία και η ισότητα
Fileleftheros 21/8/2017

Απόμακρος είναι ο στόχος της ισομισθίας και της ισότητας των φύλων στον τόπο μας, εκτιμά η Δέσποινα Ησαΐα, γραμματέας του Τμήματος Εργαζομένων Γυναικών της ΣΕΚ, που βλέπει την ανάγκη ανάληψης ουσιαστικών πολιτικών δράσεων προκειμένου να βελτιωθεί η θέση της εργαζόμενης στην αγορά εργασίας.
Η κ. Ησαΐα σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Οικονομικό Φιλελεύθερο» χαιρετίζει την εισαγωγή της άδειας πατρότητας και επαναλαμβάνει την πάγια συντεχνιακή επιδίωξη για επιδοτούμενη γονική άδεια.  
Από την 1η Αυγούστου τέθηκε σε εφαρμογή η άδεια πατρότητας, δεν θα μπορούσε να είναι πέραν των δύο εβδομάδων; Ένα διαχρονικό αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος παίρνει σάρκα και οστά. Η ψήφιση της συγκεκριμένης νομοθεσίας παρέχει το δικαίωμα στους άνδρες για δύο εβδομάδες με απολαβές να συμμετάσχουν ενεργά με τη μητέρα στην πρώτη φροντίδα του νεογέννητου παιδιού τους. Κατά την άποψή μου η εισαγωγή της άδειας πατρότητας αποτελεί καινοτόμα εξέλιξη που σταδιακά θα εξουδετερώσει τις στερεότυπες κοινωνικές αντιλήψεις που θέλουν αποκλειστικά τη μητέρα να φροντίζει το νεογέννητο.
Όλοι θα θέλαμε η διάρκεια της άδειας πατρότητας να είναι μεγαλύτερη. Ωστόσο βλέπω μισογεμάτο το ποτήρι, αποτελεί την απαρχή για μια νέα θεώρηση των ζητημάτων μητρότητας και πατρότητας. Πιστεύω και ευελπιστώ πως στην πορεία η σταδιακή βελτίωση της άδειας πατρότητας θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στο ζήτημα της ισότιμης μεταχείρισης στην εργασία, αφού θα πάψει η μητρότητα να αποτελεί κόκκινο πανί για εργοδότες.
Τα κρούσματα παραβίασης της νομοθεσίας περί προστασίας της μητρότητας θυματοποιούν εργαζόμενες, είστε δέκτης παραπόνων; Για το συνδικαλιστικό κίνημα τίθεται θέμα βελτίωσης της άδειας; 
Το 2016 καταγγέλθηκαν επίσημα 26 περιπτώσεις παραβίασης του νόμου προστασίας της μητρότητας. Η ΣΕΚ έχει καταγγείλει πολλές φορές περιστατικά θυματοποίησης εγκύων γυναικών. Είμαστε πολύ συχνά δέκτες παραπόνων τα οποία παραπέμπονται σε εξωδικαστικούς θεσμούς για διαχείριση. 
Η κακή αυτή κατάσταση μας οδήγησε ως ΣΕΚ να αναλάβουμε εκστρατεία ενημέρωσης, στη διάρκεια της οποίας αναρτήσαμε σε κλινικές και νοσοκομεία αφίσες με τις βασικές πρόνοιες της νομοθεσίας.
Ο εκσυγχρονισμός της άδειας μητρότητας αποτελεί πάγια επιδίωξή μας. Παράλληλα, με τη βελτίωση της άδειας μητρότητας, σήμερα είναι στις 18 εβδομάδες, στόχος της ΣΕΚ παραμένει η ενίσχυση των πολιτικών συμφιλίωσης εργασίας και οικογένειας, ώστε μετά την άδεια μητρότητας και πατρότητας να υπάρχει ουσιαστική κρατική στήριξη και εννοώ τις προσβάσιμες, προσιτές και ποιοτικές υποδομές φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων. Διότι, στην τελική, τι να κάνεις τις άδειες αν μετά δεν υπάρχει συνέχεια, αν το κράτος δεν στηρίζει εμπράκτως την οικογένεια;  
Προκαλούν ντροπή τα κρούσματα σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία. Πρόσφατα η ΣΕΚ ετοίμασε κώδικα σεξουαλικής παρενόχλησης, πώς θα αξιοποιηθεί;
Ο επίσημος αριθμός καταγγελιών σεξουαλικής παρενόχλησης ήταν 13 το 2016 και δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική έκταση του προβλήματος. Ακόμη και πριν μερικές ημέρες είχαμε περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης γυναικών, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να ενώσουμε δυνάμεις για να προστατεύσουμε τους εργαζομένους που υφίστανται εξευτελισμό, αποτελεί ντροπή για την κοινωνία μας και για όσους πιστεύουν πως η θέση ισχύος που έχουν στην εργασία τους επιτρέπει να προσβάλουν την αξιοπρέπεια της γυναίκας ή του άνδρα.
Η νομοθεσία περί ίσης μεταχείρισης περιλαμβάνει την υποχρέωση του εργοδότη να εφαρμόζει κώδικα σεξουαλικής παρενόχλησης, που θα λειτουργεί αποτρεπτικά σε τέτοια φαινόμενα και σε περίπτωση περιστατικού παρενόχλησης η ευθύνη, πέραν του θύτη, βαραίνει και τον εργοδότη, σε περίπτωση μη λήψης προληπτικών μέτρων.
Δυστυχώς, η συντριπτική πλειοψηφία των εργοδοτών δεν εφαρμόζει τέτοιο κώδικα. Ακόμη χειρότερα, το κράτος που θα έπρεπε να είναι παράδειγμα καλού εργοδότη δεν υιοθέτησε κώδικα και είναι γνωστό ότι κατά καιρούς καταγράφονται κρούσματα παρενόχλησης.
Η ΣΕΚ με στόχο να καλύψει το κενό ετοίμασε προσχέδιο κώδικα σεξουαλικής παρενόχλησης προτείνοντας να ενσωματωθεί ως παράρτημα στις συλλογικές συμβάσεις. Ο κώδικας καθορίζει τις υποχρεώσεις των εργαζομένων και των εργοδοτών και περιλαμβάνει παραδείγματα συμπεριφορών σεξουαλικής παρενόχλησης. 
Σε ποιο βαθμό η κρίση έπληξε τα δικαιώματα των εργαζομένων γυναικών;
Η κρίση έχει δημιουργήσει έντονους κλυδωνισμούς στην απασχόληση, στα μισθολογικά και στα παρεμφερή ωφελήματα. Συνακόλουθα επηρεάστηκαν και τα ζητήματα ισότητας, που κατά γενική παραδοχή είναι διαχρονικά παραμελημένα. Ουσιαστικά στην περίοδο της οικονομικής ύφεσης όλα μπήκαν στον πάγο γιατί η προσοχή εστιάστηκε στην προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας. Τώρα που οι αριθμοί δηλώνουν πως η οικονομία ανακάμπτει, η ΣΕΚ με σύνεση και υπευθυνότητα θα δώσει και πάλι ώθηση στα ζητήματα ισότητας τα οποία είναι πλήρως σχετιζόμενα με την ουσιαστικότερη εμπλοκή της γυναίκας στην αγορά εργασίας.

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ Η ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
Ο στόχος της συμφιλίωσης οικογένειας-εργασίας παραμένει άπιαστος, πώς πρέπει να προωθηθεί; 

Διαχρονική διεκδίκηση της ΣΕΚ είναι η συμφιλίωση οικογένειας-εργασίας. Χωρίς τη λήψη ουσιαστικών πολιτικών μέτρων που να συνδέονται με την παροχή ποιοτικών υποστηρικτικών υπηρεσιών και την προώθηση τέτοιων ρυθμίσεων που θα διευκολύνουν τους εργαζόμενους να συνδυάζουν εργασία και οικογένεια, δεν μπορεί να προχωρήσει. Βρισκόμαστε πολύ μακριά από τον στόχο της συμφιλίωσης. Για παράδειγμα η νομοθεσία για τη γονική άδεια είναι η μόνη που στοχεύει σε προαγωγή της συμφιλίωσης με δικαιούχους γυναίκες και άνδρες. Και αυτή παραμένει σε αδράνεια. Το γεγονός ότι η γονική άδεια παρέχεται άνευ απολαβών περιορίζει τη χρήση της και αξιοποιείται κυρίως από γυναίκες που αμείβονται χαμηλότερα των ανδρών για να περιοριστεί η απώλεια του οικογενειακού εισοδήματος.
Αίτημα της ΣΕΚ είναι όπως η γονική άδεια επιδοτηθεί πλήρως, είτε μερικώς για να αποτελεί κίνητρο και για τους άνδρες.
Καταληκτικά, σημειώνω ότι η ΣΕΚ έχει περιλάβει αυτό το ωφέλημα στη συλλογική σύμβαση του προσωπικού της, για να αποτελεί παράδειγμα προς άλλους οργανισμούς.

Άνδρες πρωταγωνιστές και γυναίκες κομπάρσοι
Πώς μπορεί να γίνεται λόγος για ισότητα όταν η εργαζόμενη υποαμείβεται;  
Χαώδες είναι το μισθολογικό χάσμα, που το πρώτο τρίμηνο του 2017 ανήλθε στο 20% με βάση επίσημα στοιχεία. Οι άνδρες είχαν μέσες μηνιαίες απολαβές €1973, ενώ οι γυναίκες €1649. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.
Η μισθολογική ανισότητα αντικατοπτρίζει τις αγκυλωμένες κοινωνικές νοοτροπίες που θέλουν τους άνδρες πρωταγωνιστές και τις γυναίκες σε ρόλο κομπάρσου. Είναι απαράδεκτο οι αμοιβές των φύλων να παραμένουν σε τέτοια ανισορροπία, με τις γυναίκες κατά κανόνα, να απασχολούνται σε χαμηλά αμειβόμενους τομείς και επαγγέλματα. Απαιτείται πολιτική βούληση για ενίσχυση των μηχανισμών εποπτείας εφαρμογής της ισομισθίας και οι εργοδότες πρέπει να αντιληφθούν ότι έχουν υποχρέωση να σέβονται τη νομοθεσία.
Συνακόλουθα του μισθολογικού χάσματος είναι το συνταξιοδοτικό με τις γυναίκες να λαμβάνουν σύνταξη κατά 48,8% χαμηλότερη του άνδρα.
Το συνταξιοδοτικό χάσμα σε ένα βαθμό είναι αποτέλεσμα της μισθοδοτικής ανισομισθίας, αλλά οφείλεται και στις πραγματικότητες που επηρεάζουν την επαγγελματική σταδιοδρομία της εργαζόμενης, που σχετίζονται με τις ευθύνες της προς την οικογένεια. Είναι παραδεκτό ότι οι γυναίκες συχνά εισέρχονται στην αγορά με καθυστέρηση και έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να διακόψουν τη σταδιοδρομία τους, συχνά έχουν επισφαλείς συμβάσεις εργασίας, εργάζονται σε άτυπες μορφές απασχόλησης, με καθεστώς μερικής ή σε μη αμειβόμενη βάση, ιδίως όταν παρέχουν φροντίδα σε εξαρτώμενα μέλη της οικογένειάς τους. 

  Συνέντευξη: Αντωνία Λαμπράκη  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου