Τρίτη, 17 Μαρτίου 2015

Κινητοποίηση ξενοδοχοϋπαλλήλων


ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΙΣ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ

Οι Συντεχνίες μας νοιώθουν έντονα την ανάγκη να ενημερώσουν και ταυτόχρονα να καταγγείλουν στη κοινή γνώμη, την απαράδεκτη κατάσταση που δημιουργείται στη Ξενοδοχειακή Βιομηχανία με τις μονομερείς, ετσιθελικές και σε πολλές περιπτώσεις εκβιαστικές ενέργειες της μεγάλης πλειοψηφίας των ξενοδόχων, εις βάρος των εργαζομένων στα ξενοδοχεία.

Το Συνδικαλιστικό κίνημα, ανταποκρινόμενο στις εκκλήσεις των ξενοδόχων, του Υπουργείου Εργασίας, και της Βουλής, το Μάη του 2013 προχώρησε σε παραχωρήσεις ύψους 15%, σε μια προσπάθεια διατήρησης της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού μας προϊόντος.
Πιο συγκεκριμένα:
 • Μειώθηκε η εισφορά στο Ταμείο Προνοίας από 10% σε 3%.
 • Αυξήθηκε η κράτηση από το δικαίωμα υπηρεσίας του προσωπικού από 5% σε 17.5%.
 • Καταργήθηκε η αποζημίωση της εργασίας τις Κυριακές.
 • Καταργήθηκε η παραχώρηση off σε περίπτωση που συμπίπτει το εβδομαδιαίο off  με γιορτή αργία.
 • Μειώθηκε το επίδομα Πάσχα από 30% σε 7.5% του βασικού και τιμάριθμου.

Το ίδιο πράξαμε και στο παρελθόν όταν κρίναμε ότι χρειάζεται και η δική μας συμβολή για στήριξη του τομέα, μάλιστα χωρίς να υπολογίζουμε το κόστος από τις αντιδράσεις σημαντικού μέρους των μελών μας, για τις αποφάσεις που λαμβάναμε.
Κάναμε όμως, πιστεύουμε, αυτό που ήταν σωστό, τόσο για τα μέλη μας όσο και για τον τομέα που εκπροσωπούμε.

Οι τελευταίες παραχωρήσεις έγιναν τη στιγμή που ο τουριστικός τομέας, ευτυχώς, δεν επηρεάστηκε από την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της, όπως έγινε σε άλλους τομείς της οικονομίας.
Σε αντάλλαγμα των παραχωρήσεων των εργαζομένων, το μόνο πράγμα που ζητήσαμε ήταν ο σεβασμός της Συλλογικής σύμβασης και η νομική ρύθμιση βασικών όρων εργασίας, όπως ο 13ος μισθός, η πενθήμερη εβδομάδα εργασίας, οι αργίες και το ταμείο Προνοίας.
Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε με αποτέλεσμα σήμερα όσοι προσλαμβάνονται στα ξενοδοχεία, να είναι με ισοπεδωτικούς όρους και έξω από τα πλαίσια της συλλογικής σύμβασης και της νομοθεσίας.
Πιο συγκεκριμένα οι προσλήψεις που γίνονται είναι με φιξαρισμένους μισθούς των 500 - 700 ευρώ ( παραβίαση των κλιμάκων και του νόμου για το δικαίωμα υπηρεσίας), εξαήμερη εβδομάδα εργασίας αντί πενθήμερη , χωρίς 13 ο μισθό, ταμείο Προνοίας , αργίες , και αυξημένες ώρες εργασίας .
Πολλοί ξενοδόχοι, χωρίς καμία συνεννόηση με το συνδικαλιστικό κίνημα , προχωρούν μονομερώς, σε ατομικό επίπεδο, σε εκβιασμούς και εκφοβισμούς του υφιστάμενου προσωπικού και τροποποιούν του όρους απασχόλησης τους, μισθολογικά και  άλλους όρους απασχόλησης.
Σε περιπτώσεις εργαζομένων που δεν υποκύπτουν στις πιέσεις, αυτοί στοχοποιούνται και απολύονται με διάφορες προφάσεις ως πλεονάζον προσωπικό .

Τα τελευταία χρόνια, εκατοντάδες ή και χιλιάδες Κυπρίων εργαζομένων, οι οποίοι κατείχαν όλοι μόνιμες θέσεις εργασίας, και καλύπτονταν από την συλλογική σύμβαση, έχουν απολυθεί με διάφορα προσχήματα.
Στις πλείστες περιπτώσεις αυτοί αντικαταστάθηκαν με φτηνό εργατικό δυναμικό, κυρίως με κοινοτικούς, με εξευτελιστικούς όρους απασχόλησης.

Καταβάλαμε τεράστιες προσπάθειες για αξιοποίηση των προγραμμάτων του Υπουργείου εργασίας και της ΑνΑΔ, που αυστηρά ομιλούντες αποτελούν έμμεση επιχορήγηση των μισθών, για αποφυγή απολύσεων, χωρίς δυστυχώς αποτέλεσμα.

Την ίδια ώρα, όλα σχεδόν τα ξενοδοχεία, απασχολούν μεγάλο αριθμό μαθητών/σπουδαστών από το εξωτερικό, σε απευθείας συνεννόηση με τις σχολές τους ή μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων " Leonardo Da Vinci " και "Erasmus" χωρίς μισθό ή με 200 - 300 ευρώ σαν χαριστική αμοιβή.
Έχουμε διαπιστώσει ότι οι σπουδαστές που καταλήγουν στα ξενοδοχεία μας, δεν τυγχάνουν κατάρτισης αλλά συμπληρώνουν θέσεις εργασίας.
Για τους ξενοδόχους τα προγράμματα αυτά αποτελούν πηγή φτηνού εργατικού δυναμικού και έτσι αξιοποιούνται.

Τα προβλήματα στη ξενοδοχειακή βιομηχανία προσλαμβάνουν σοβαρές διαστάσεις, με κύρια χαρακτηριστικά την ασυδοσία και τη στυγνή εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Το συνδικαλιστικό κίνημα δεν μπορεί και δεν θα μείνει αδιάφορο σε όσα διαδραματίζονται.

Καταβάλλουμε μια ύστατη προσπάθεια διευθέτησης των προβλημάτων, από υπευθυνότητα έναντι του τομέα και της οικονομίας μας, σε μια προσπάθεια αποφυγής μετωπικής σύγκρουσης, που δεν είναι στόχος μας αλλά δεν θα το αποφύγουμε αν υποχρεωθούμε.
Τονίζουμε ότι ευθύνη για προστασία των εργαζομένων, πέραν από το συνδικαλιστικό κίνημα, ιδιαίτερα μέσα στις σημερινές συνθήκες, έχουν τόσο η πολιτεία όσο και η Βουλή.
Έχει περάσει ένας περίπου χρόνος από την καταγγελία των προβλημάτων και την υποβολή των αιτημάτων μας προς την Υπουργό εργασίας, την κοινοβουλευτική επιτροπή εργασίας και την ενημέρωση των ξενοδόχων, χωρίς να υπάρξει καμιά ανταπόκριση.

Εκτιμούμε ότι είναι η ώρα οι βασικοί όροι απασχόλησης στη ξενοδοχειακή βιομηχανία να θεσμοθετηθούν σε νόμο, ώστε να εκλείψουν, όσο είναι δυνατό, τα φαινόμενα εκμετάλλευσης των εργαζομένων, αλλά και των φαινομένων αθέμητου ανταγωνισμού εντός του τομέα, με αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις σε ολόκληρη τη ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Για το σκοπό αυτό ζητούμε την αναθεώρηση των κανονισμών για τους όρους υπηρεσίας των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και συμπερίληψη των πιο κάτω:

 1. Μίνιμουμ μισθοί πρόσληψης
 2. 13ος μισθός.
 3. Πενθήμερη εβδομάδα εργασίας.
 4. Γιορτές/αργίες .
 5. Υποχρεωτική γνώση της Ελληνικής γλώσσας
 6. Περιορισμός της απασχόλησης μαθητών/ σπουδαστών σε λογικά πλαίσια και χωρίς να συμπληρώνουν κανονικές θέσεις εργασίας.
 7. Υποχρεωτική εφαρμογή των προτύπων επαγγελματικών προσόντων.

Απαιτούμε επίσης:
 • την επαναλειτουργία της Επιτροπής Όρων Υπηρεσίας στα ξενοδοχεία και μεγαλύτερη εποπτεία και έλεγχο εφαρμογής του νόμου για τα ξενοδοχεία.
 • Την αναθεώρηση της συμφωνίας για τις χειμερινές αναστολές εργασιών των ξενοδοχείων ώστε να ενθαρρύνεται η απασχόληση.
 • Την λήψη μέτρων για έγκαιρη και κάθε μήνα καταβολή του ανεργιακού επιδόματος σε όλους τους άνεργους.  

Για υποστήριξη των πιο πάνω αιτημάτων μας, και πρώτη αντίδραση στην αδιαφορία όλων των εμπλεκομένων,  οργανώνουμε την Τρίτη 24 του Μάρτη, Παγκύπρια εκδήλωση διαμαρτυρίας των ξενοδοχουπαλλήλων όπου μετά από συγκέντρωση η ώρα 10 πμ,  στο οίκημα της ΣΕΚ Λευκωσίας, θα ακολουθήσει πορεία προς το Υπουργείο εργασίας και την Βουλή για επίδοση ψηφισμάτων.

Ευελπιστούμε ότι αυτή τη φορά, θα βρούμε τη δέουσα ανταπόκριση στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης και επικράτηση ανθρώπινων και δίκαιων συνθηκών απασχόλησης στον ευαίσθητο τομέα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας και ομαλών εργατικών σχέσεων, για το καλό τόσον των εργαζομένων όσο και του τομέα αλλά και της οικονομίας και του τόπου μας ευρύτερα.
Σε αντίθετη περίπτωση δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι θα διεκδικήσουμε δυναμικά τα δικαιώματα μας και η ευθύνη θα βαραίνει τόσο τους ξενοδόχους όσο και το Υπουργείο Εργασίας, αλλά και όλα τα κόμματα της βουλής που ταυτίζονται με την εργοδοτική πλευρά και αρνούνται να υποστηρίξουν και να ψηφίσουν τις αναγκαίες αλλαγές στο νόμο για αποτελεσματική προστασία των εργαζομένων.

Από τις Συντεχνίες ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ, ΟΥΞΕΚΑ ΣΕΚ και ΔΕΟΚ

Λευκωσία 17/3/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου