Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

«Κούρεμα» και εξυγίανση Λαϊκής η πρόταση της Λευκωσίας


Το «Σχέδιο Β»
«Κούρεμα» και εξυγίανση Λαϊκής η πρόταση της Λευκωσίας

φιλελεύθερος 22-3-2013 14.00



Λευκωσία: Σε μία συνδυασμένη λύση για εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας (resolution) με δημιουργία «καλής» και «κακής» τράπεζας και «κουρέματος», προσανατολίζεται η κυβέρνηση με βάση τα δεδομένα που έχει ενώπιών της αυτή τη στιγμή, με στόχο να εξέλθει από την κρίση μετά το όχι της Βουλής την περασμένη Τρίτη στην απόφαση του Eurogroup για «κούρεμα» των καταθέσεων και την αρνητική απάντηση της Μόσχας στις προτάσεις για εξαγορά τραπεζών και επένδυση στα ενεργειακά αποθέματα, αναφέρουν πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές.
Η πρόταση για εξυγίανση της Λαϊκής διασφαλίζει για την ώρα, τουλάχιστον, τις θέσεις εργασίας και αποτρέπει το κλείσιμο -και πάλι μέχρι στιγμής- των καταστημάτων, καθώς ο κύκλος εργασιών δεν θα τερματιστεί με τη δημιουργία της «καλής» και «κακής» τράπεζας.
Η κυβέρνηση ευελπιστεί να κλείσει τη νέα συμφωνία με το Eurogroup σήμερα ή αύριο γιατί, όπως μας λέχθηκε χαρακτηριστικά από κυβερνητική πηγή, αυτή είναι η μόνη σωτηρία για τον τόπο.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι η λύση που αφορά τη Λαϊκή είναι η μοναδική αυτή τη στιγμή, καθώς πρέπει να προχωρήσει πάση θυσία προκειμένου να σωθεί η άλλη μεγάλη τράπεζα, η Τράπεζα Κύπρου, η οποία επίσης αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες.
Οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ στη Λαϊκή Τράπεζα ανέρχονται γύρω στα 7 δισ. και αυτή τη στιγμή η τράπεζα έχει πολύ λιγότερα -μόνο κάποια εκατομμύρια- για διασφαλίσεις. Οι καταθέτες κάτω των 100.000 ευρώ υπολογίζονται γύρω στις 304.000 ενώ άνω των 100.000 ευρώ γύρω στις 11,000.
Κυβερνητικοί κύκλοι πιστεύουν ακράδαντα ότι με τη συμφωνία που προτάσσεται, το λεγόμενο «Σχέδιο Β» της Λευκωσίας, ο τραπεζικός τομέας ναι μεν θα συρρικνωθεί, όμως οι ελπίδες παραμένουν για την χώρα, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, η οικονομία θα καταρρεύσει.
Παράλληλα, προτάσσεται και το επιχείρημα ότι με τη λύση για εξυγίανση («resolution»), οι καταθέτες είναι διασφαλισμένες, ενώ με την λύση της εκκαθάρισης («liquidation») κανείς δεν σώζεται και εναπόκειται στον εκκαθαριστή να αποφασίσει.
Το κλίμα ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς σε ό,τι αφορά τα νομοσχέδια που κατατέθηκαν, φαίνεται να είναι θετικό και όλοι τώρα στρέφουν την προσοχή τους στην ολομέλεια της Βουλής που μετατέθηκε για αργότερα απόψε, για την κρίσιμη ψηφοφορία.

Για το ταμείο αλληλεγγύης, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πείσει για την εθελοντική συνεισφορά και θα αγωνιστεί ώστε αυτό να συμπεριληφθεί στο πακέτο διάσωσης της Κύπρου.

Πάντως κύκλοι, αναφέρουν ότι το «κούρεμα που απέρριψε την περασμένη Τρίτη η Βουλή ήταν ως προς τα δεδομένα αυτής της στιγμής η καλύτερη λύση, ενώ για τα επιχειρήματα που ακούστηκαν για μεγάλη φυγή ρωσικών κεφαλαίων, η κυβέρνηση προτάσσει ότι πρέπει να σωθούν οι πολίτες της Κύπρου σε αυτές τις κρίσιμες ώρες και όχι οι καταθέτες. Ούτως ή άλλως, αναφέρουν οι πληροφορίες, η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι πολλά από αυτά τα κεφάλαια Ρώσων πολιτών δεν θα φύγουν ακριβώς γιατί αναζητούνται από τις ρωσικές αρχές.

Αν και πολλά ακούστηκαν και γράφτηκαν τις τελευταίες μέρες, έχει ενδιαφέρον να επαναληφθεί το παρασκήνιο των Βρυξελλών αλλά και της Μόσχας, ίσως γιατί τώρα τα δεδομένα είναι διαφορετικά και κατά συνέπεια και η προσέγγιση μπορεί να είναι διαφορετική.

Η Λευκωσία είχε ουσιαστικά ενώπιών της δύο επιλογές με πρώτη να αναληφθεί εξ’ ολοκλήρου η στήριξη της Κύπρου από τη Ρωσία και δεύτερη να στραφεί στο Eurogroup και την ΕΕ. Υπήρχε και μια τρίτη επιλογή για επιμήκυνση του δανείου της Μόσχας των 2,5 δισ. και ενίσχυση υπό τη μορφή επενδύσεων.
Η Λευκωσία δεν επιθυμεί διατάραξη των σχέσεών της με τη Μόσχα και την ίδια ώρα το Κρεμλίνο θέλει διατήρηση των δικών του σχέσεων με την ΕΕ και τις ΗΠΑ, ενώ βλέπει και τα δικά του συμφέροντα στην Τουρκία. Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που επέβαλε την οδό της σιωπής από κυβερνητικής πλευράς ειδικότερα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup της 16ης Μαρτίου, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
Από κυβερνητικής πλευράς έγινε προσπάθεια για τηλεφωνική επικοινωνία με το Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέϊ Λαβρόφ, ωστόσο, δεν υπήρξε ανταπόκριση. Οι προσπάθειες δεν εγκαταλείφθηκαν και αναμένεται τηλεφωνική συνομιλία του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών με τον Ρώσο ομόλογό του εντός της βδομάδας, καθώς η Μόσχα φαίνεται να μην έχει κλείσει οριστικά την πόρτα στην πρόταση της Λευκωσίας για επιμήκυνση του δανείου ενώ ενδιαφέρον επιδεικνύεται και για τον τερματικό σταθμό φυσικού αερίου, καθώς θέλει πρωτίστως να παραμείνει στο παιγνίδι των τιμών. Εξάλλου, και η Κύπρος κάνει το παν για να διασώσει τη συμφωνία διπλής φορολογίας με την Ρωσία.
Επαφές έγιναν και προς την κατεύθυνση της Ουάσινγκτον και του Λονδίνου με συνομιλίες με τους ΥΠΕΞ των δύο χωρών, ενώ η Λευκωσία κινητοποίησε και την ομογένεια.
Η σκληρή στάση της Γερμανίας στο Eurogroup, συνεπικουρούμενης σε κατοπινό στάδιο και από το ΔΝΤ, έγκειται στο γεγονός ότι το Βερολίνο επιμένει πιεστικά στο κούρεμα, τονίζοντας ότι δεν θα πληρώσουν οι Γερμανοί φορολογούμενοι για την κατάσταση στη Κύπρο και για να σωθούν οι καταθέσεις των Ρώσων πολλές από τις οποίες είναι αμφιβόλου προέλευσης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου