Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020

Επισκόπηση 10/02 -16/02


Επισκόπηση 10/02 -16/02
Ρόλο πυροσβέστη εκ νέου η Ζέτα για τα ξενοδοχεία
10/02
Δυναμικά μέτρα επαπειλούνται στον ξενοδοχειακό τομέα δύο μήνες πριν τη νέα τουριστική περίοδο.
Η υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου που διαδραμάτισε τον περασμένο Αύγουστο καταλυτικό ρόλο στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο μερών, καλείται εκ νέου να αναλάβει ρόλο πυροσβέστη.
Οι πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει η StockWatch αναφέρουν ότι η κ. Αιμιλιανίδου, κρατά στο παρόν στάδιο στάση αναμονής, αλλά δεν αποκλείεται στις προσεχείς μέρες να συγκαλέσει ευρεία μεσολαβητική σύσκεψη των δύο πλευρών στην παρουσία των γενικών γραμματέων της ΣΕΚ και της ΠΕΟ Ανδρέα Μάτσα και Πάμπη Κυρίτση και των προέδρων των δύο συνδέσμων ξενοδόχων ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ.
Οι συντεχνίες των ξενοδοχοϋπαλλήλων που είναι οργανωμένοι στη ΣΕΚ και στην ΠΕΟ έχουν αποστείλει εδώ και περίπου 15 μέρες, επιστολή στην υπουργό εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου και κατηγορούν τους ξενοδόχους ότι παραβιάζουν εξόφθαλμα πρόνοιες της συλλογικής σύμβασης ως προς δύο σημεία:
Τον υπολογισμό της ενσωμάτωση της μονάδας υπηρεσίας στο βασικό μισθό και τιμάριθμο με βάση τα δύο ημερολογιακά έτη, 2018 και 2019, όπως έχει συμφωνηθεί και προβλέπεται στη σύμβαση και στην ενσωμάτωση της χαριστικής μονάδας (exgratia) η οποία καλύπτει τους υπαλλήλους οι οποίοι εργοδοτούνται σε ξενοδοχειακές μονάδες που λειτουργούν εποχικά και όχι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Οι συντεχνίες ισχυρίζονται ότι με βάση τους μισθούς Ιανουαρίου που έχουν παραχωρηθεί στα μέλη τους, προκύπτει ότι αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες δεν έχουν εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, ούτε και τη σχετική φόρμουλα που προβλέπει η σύμβαση, με αποτέλεσμα οι απολαβές του προσωπικού να είναι χαμηλότερες.
«Η παραβίαση της συλλογικής σύμβασης στο σκέλος των απολαβών αποτελεί ποινικό αδίκημα με βάση το νόμο», υποστηρίζει  ο γγ της ομοσπονδίας ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΣΕΚ Μίλτος Μιλτιάδους.
Επισημαίνει ότι αυτή η παραβίαση είναι εξόφθαλμη και παρέχει το δικαίωμα στη συνδικαλιστική πλευρά να λάβει δυναμικά μέτρα χωρίς οποιεσδήποτε εσωτερικές διαδικασίες.
Οι συντεχνίες επικρίνουν την εργοδοτική πλευρά ότι παρερμηνεύει πρόνοιες της σύμβασης σε βάρος των απολαβών των μελών τους παρά το γεγονός ότι η ίδια υπουργός είχε δώσει διευκρινίσεις και απάντησε σε όλα τα ερωτήματα που είχαν θέσει οι ξενοδόχοι επί όλων των επίμαχων προνοιών, με αποτέλεσμα η συλλογική σύμβαση που ήταν προγραμματισμένη να υπογραφεί τον περασμένο Σεπτέμβρη συνομολογήθηκε τελικά τον περασμένο Δεκέμβριο.
«Είναι ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί των συντεχνιών» δηλώνει η ηγεσία των ξενοδόχων και τις επικρίνει ότι δεν σεβάστηκαν την υπογραφή τους σε μία συλλογική σύμβαση της οποίας η συμφωνία ήταν αποτέλεσμα πολύμηνων προσπαθειών της υπουργού εργασίας.
Οι ξενοδόχοι υποστηρίζουν ότι εφαρμόζουν ακριβώς αυτό το οποίο έχει συμφωνηθεί και έχει ερμηνεύσει η ίδια υπουργός στο πλαίσιο σειράς επαφών που είχαν οι δύο πλευρές μαζί της κατά τις οποίες είχαν δοθεί διευκρινίσεις και απαντήσεις σε όλες τις απορίες που είχαν προκύψει μετά την καταρχήν συμφωνία.
Του Λεύκου Χρίστου
πηγή: Stockwatch

ΕΤΥΚ: Η Ελληνική δεν έδωσε προσαυξήσεις, ΑΤΑ
11/02
Η Ελληνική Τράπεζα δεν παραχώρησε την ετήσια προσαύξηση και την ΑΤΑ τον Ιανουάριο όπως όφειλε, αναφέρει η ΕΤΥΚ σε εγκύκλιο της.
«Υπενθυμίζουμε ότι ούτε το 2019 έχουν παραχωρηθεί αλλά η τράπεζα μέσω του διευθύνοντος συμβούλου και άλλων διευθυντικών στελεχών, σας έλεγαν αλλά και δημόσια σε ανακοινώσεις / συνεντεύξεις κτλ ότι αποφάσισαν (αυθαίρετα μεν) να δίνουν ετήσια προσαύξηση με δική τους φόρμουλα που όμως το σύνολο κόστους θα ήταν και μεγαλύτερο», σημειώνει.
«Αυτό ουδέποτε έγινε αφού το 2019 έδωσαν κάποιες αυξήσεις και αγνόησαν την υποχρέωση να δώσουν σ’ όλο το προσωπικό αύξηση 1,5% λόγω ΑΤΑ» υποστηρίζει η ΕΤΥΚ τονίζοντας ότι η τράπεζα καταπάτησε τις συλλογικές συμβάσεις σε πάρα πολλά σημεία.
«Κυριότερα η εκμετάλλευση σχεδόν 500 εκτάκτων υπαλλήλων που δουλεύουν δίπλα μας καθημερινά, έχουν γίνει ένα μαζί μας, καλύπτουν μόνιμες ανάγκες και η Τράπεζα αρνείται να τους μονιμοποιήσει όπως έχει υποχρέωση (με τη συμπλήρωση 12 μηνών υπηρεσίας)», αναφέρει.
«Αντίθετα με έπαρση τονίζει η ίδια η Διοίκηση αλλά και γνωστά Διευθυντικά στελέχη ότι θα τους αφήνουν μέχρι 30 μήνες και θα τους απολύσουν προχωρώντας στην πρόσληψη άλλων».
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η ΕΤΥΚ δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί ετσιθελικές αποφάσεις, γι’ αυτό προχώρησε στην κατάθεση ποινικών αγωγών λόγω μη παραχώρησης των ετήσιων προσαυξήσεων και ΑΤΑ, ενώ και για πολλές άλλες περιπτώσεις έκανε καταγγελία στο υπουργείο εργασίας (μονιμοποίηση εκτάκτων, ωφελημάτων που προβλέπουν οι συμφωνίες π.χ. επιπλέον προσαυξήσεις λόγω καθηκόντων και προσόντων οδοιπορικών κ.τ.λ.).
Εκπρόσωπος της Ελληνικής Τράπεζας αναφέρει στη StockWatch ότι «για ακόμη μία φορά καλούμε την ΕΤΥΚ να έρθει στο τραπέζι του διαλόγου για το καλό των υπαλλήλων».
πηγή: Stockwatch

Καταγγέλλει ΚΤ στο υπουργείο εργασίας η ΕΤΥΚ
11/02
Για μονομερείς ενέργειες που θέτουν σε αμφισβήτηση τα δικαιώματα των υπαλλήλων και για παραβίαση συμφωνιών κατήγγειλε η ΕΤΥΚ την Κεντρική Τράπεζα, στο υπουργείο εργασίας.
Σε σχετική ανακοίνωση της ΕΤΥΚ προς τα μέλη της, αναφέρεται ότι «έχουμε με έκπληξη πληροφορηθεί, από την εφημερίδα της Δημοκρατίας, ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας, έχει προχωρήσει μονομερώς σε διαφοροποίηση του Κανονισμού 8 των Περί Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (Όροι Υπηρεσίας) Οδηγιών, χωρίς να προηγηθεί καμιά συζήτηση με την Οργάνωσή μας, ως όφειλε».
Σημειώνεται ότι «η μονομερής αυτή ενέργεια της Τράπεζας, συνιστά παραβίαση των μεταξύ μας συμφωνιών, αφού ο συγκεκριμένος κανονισμός αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης και συμφωνίας στο παρελθόν (2004), και η μονομερής αλλαγή του φέρνει σε δυσμενέστερη θέση το σύνολο του υφιστάμενου προσωπικού σε σχέση με τον υφιστάμενο».
Η ΕΤΥΚ αναφέρει ότι έχει ήδη καταγγείλει τη μονομερή ενέργεια της Τράπεζας στο υπουργείο εργασίας με κοινοποίηση στην Κεντρική Τράπεζα,  ζητώντας την άμεση παρέμβασή του.
«Οι εργασιακές σχέσεις καλλιεργούνται με καλή θέληση και συνεργασία και αναμένουμε πως η νέα Διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας θα κινηθεί στην πράξη προς αυτή την κατεύθυνση, έστω και τώρα, αποφεύγοντας άσκοπες και επιζήμιες αντιπαραθέσεις» σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Η γενική γραμματεία, απευθυνόμενη προς τα μέλη της ΕΤΥΚ αναφέρει ότι «γνωρίζουμε, πως τα τελευταία χρόνια, λόγω πολλών συγκυριών και ιδιαίτερα της οικονομικής κρίσης, έχετε ταλαιπωρηθεί και εξακολουθείτε να βρίσκεστε κάτω από πίεση, ενώ τα εργασιακά προβλήματα έχουν πληθύνει λόγω ακριβώς αυτών των καταστάσεων αλλά και της αδράνειας/αδιαφορίας που επιδείχθηκε από τις Διοικήσεις στο παρελθόν, με αποτέλεσμα  να έχουμε σήμερα να αντιμετωπίσουμε πάρα πολλές εκκρεμότητες που τείνουν, αν δεν επιλυθούν σύντομα, να «δηλητηριάσουν» περεταίρω το κλίμα».
«Αυτό που σήμερα χρειάζεται, είναι η ομαδικότητα και η μεταξύ σας αλληλοστήριξη.  Ο διαχωρισμός του προσωπικού σε ομάδες (που συνήθως είναι επιδίωξη της εργοδοτικής πλευράς)  πρέπει να σταματήσει να καλλιεργείται, ειδικά σήμερα.  Αυτού του είδος ο διαχωρισμός φέρνει με μαθηματική ακρίβεια την αποτυχία», προστίθεται.
Σημειώνεται ότι η γενική γραμματεία θα χειριστεί το θέμα ως επείγον και θα τηρεί ενήμερα τα μέλη για τις εξελίξεις και πως εάν κριθεί αναγκαίο, σε συνεργασία με την κλαδική επιτροπή, θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση για λήψη των αναγκαίων αποφάσεων.
πηγή: Stockwatch

Προβληματισμός για την πρόωρη δημοσίων υπαλλήλων
13/02
Τους προβληματισμούς της αναφορικά με την εφαρμογή του σχεδίου πρόωρης αφυπηρέτησης δημοσίων υπαλλήλων παραθέτει η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων, σε επιστολή προς τον υπουργό οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη.
 Η ΟΕΒ εκφράζει την εκτίμηση ότι μικρό μέρος των δικαιούχων θα ενταχθεί στο σχέδιο αυτή τη φορά, ωστόσο προειδοποιεί για τη δημιουργία προηγούμενου και για αύξηση του κόστους για το κράτος σε περίπτωση που τέτοιο σχέδιο επαναληφθεί στο μέλλον.
Στην επιστολή που υπογράφει ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου, υποστηρίζεται ότι το σχέδιο δεν πρέπει να εφαρμοστεί πριν την υλοποίηση βασικών μεταρρυθμίσεων στη δημόσια υπηρεσία, την τοπική αυτοδιοίκηση και την Εκπαίδευση.
Ταυτόχρονα, τονίζεται ότι «σε περίπτωση που η πορεία εφαρμογής του σχεδίου είναι μη αναστρέψιμη, επιβάλλεται η εισαγωγή δικλείδων ασφαλείας και σύνδεση του σχεδίου με όρους και προϋποθέσεις που θα επιφέρουν στον φορολογούμενο πραγματικό οικονομικό και κοινωνικό όφελος».
Στην επιστολή αναφέρεται ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Δημοκρατίας επιχειρείται να εισαχθεί σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης στο δημόσιο και υποστηρίζεται ότι δημιουργείται προηγούμενο, το οποίο το κράτος ενδεχομένως να βρει μπροστά του σε λίγα χρόνια.
Μηδενίζεται το όφελος σε ορίζοντα 20ετίας
Η ΟΕΒ αναφέρεται και στα αποτελέσματα δικών της υπολογισμών σε σχέση με το οικονομικό όφελος που θα προκύψει για το κράτος από την εφαρμογή του σχεδίου.
Όπως σημειώνεται, σε περίπτωση που όλοι όσοι έχουν συμπληρωμένη υπηρεσία 400 μηνών ασκήσουν το δικαίωμα πρόωρης αφυπηρέτησης μόλις προσφερθεί η δυνατότητα, το δημόσιο θα έχει οικονομικό όφελος €65 εκ. σε ορίζοντα πέντε ετών, το οποίο προκύπτει από την διαφορά του μισθού όσων θα έχουν φύγει, με τον μισθό όσων θα έχουν προσληφθεί. Γίνεται, όπως αναφέρεται, η υπόθεση ότι όσοι φύγουν θα αντικατασταθούν με ίσο αριθμό στις ίδιες θέσεις εργασίας.
Εντούτοις, προστίθεται ότι για το κράτος υπάρχει το κόστος απώλειας του πέναλτι το οποίο υπολογίζεται στα 30 εκ. εάν όλοι οι δικαιούχοι κάνουν χρήση του σχεδίου. Αυτό όπως αναφέρεται οδηγεί σε καθαρό όφελος για το κράτος, της τάξης των 35 εκ.
«Το εν λόγω όφελος ωστόσο, θα μηδενιστεί σε χρονικό ορίζοντα περίπου 20 ετών», σύμφωνα με την ΟΕΒ που εξηγεί ότι «αυτό θα γίνει κυρίως μέσα από τις προαγωγές και αναβαθμίσεις αλλά και μέσα από το γεγονός ότι όλοι όσοι εισέλθουν στο δημόσιο, θα εισέλθουν μέχρι και πέντε χρόνια νωρίτερα απ’ ότι θα εισέρχονταν χωρίς το σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης».
Μετά την αναδιοργάνωση και με φειδώ η πλήρωση θέσεων
Η ΟΕΒ χαρακτηρίζει επιβεβλημένη, σε περίπτωση εφαρμογής του σχεδίου, την εξαιρετικά επιλεκτική πλήρωση θέσεων που θα κενωθούν και αυστηρά μόνο όπου αυτό είναι αντικειμενικά αναπόφευκτο.
Τονίζει ότι πριν από την έναρξη της διαδικασίας αναπλήρωσης θέσεων που θα κενωθούν, θα πρέπει να προηγηθεί ταχεία αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα και δημιουργία ενός νέου οργανογράμματος στη βάση της ψηφιοποίησης των λειτουργιών του.
Προστίθεται ότι η σύσταση του υφυπουργείου ψηφιακής πολιτικής και η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης της δημόσιας διοίκησης που θα προκύψει μέσα από αυτό, θα οδηγήσει σε λιγότερες αριθμητικά ανάγκες για νέες προσλήψεις και σε προσλήψεις σε διαφορετικές ειδικότητες από αυτές που θα κενωθούν.
Σημειώνεται ότι αυτό ισχύει στο πολλαπλάσιο για θέσεις που θα κενωθούν στις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης ενόψει της μεταρρύθμισης και της συγχώνευσης δήμων ή και κοινοτήτων και πως κυρίως στην εκπαίδευση, θα πρέπει να είναι προσεκτική η ανάλυση των αναγκών των ειδικοτήτων που θα κληθούν να αντικαταστήσουν αυτούς που θα έχουν φύγει και πως οι νέες προσλήψεις θα πρέπει να συνδεθούν με τη μεταρρύθμιση της εκπαίδευσης.
Προειδοποίηση για αυξημένο κόστος επανάληψης
Η ΟΕΒ σημειώνει στην επιστολή της ότι η κατάργηση του αναλογιστικού πέναλτι για την εφαρμογή ενός σχεδίου πρόωρης αφυπηρέτησης το 2020, επτά χρόνια μετά την εισαγωγή του δεν θα έχει σοβαρό κόστος, ιδιαίτερα αφού η ομοσπονδία αναμένει ότι για μια σειρά από λόγους, μόνο μικρό μέρος των δικαιούχων θα ενταχθεί στο σχέδιο.
«Ωστόσο, σε περίπτωση επανάληψης ενός τέτοιου σχεδίου πρόωρης αφυπηρέτησης μετά από μερικά χρόνια, το κόστος για το κράτος θα αυξηθεί κατακόρυφα», προειδοποιεί η ΟΕΒ.
Σημειώνεται ότι «θα πρέπει να μεριμνήσουμε από τώρα που δημιουργείται για πρώτη φορά προηγούμενο, ώστε τα σχέδια αυτού του χαρακτήρα να μην συνιστούν ένα ακόμα όχημα ευνοϊκής μεταχείρισης των προνομιούχων, αλλά να επενεργούν θετικά στο κοινωνικό σύνολο και την οικονομία του τόπου».
Μ.Χ.
πηγή: Stockwatch


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου