Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Επισκόπηση 22/09-30/09

Επισκόπηση 22/09-30/09

Ομαλά κύλησε η στάση εργασίας των δασκάλων

23/09
Ομαλά και χωρίς κανένα πρόβλημα κύλησε η σημερινή ολιγόλεπτη στάση εργασίας των εκπαιδευτικών δημοτικής εκπαίδευσης της ΠΟΕΔ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Οργάνωσης Φίλιος Φυλακτού.
 
Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ αν δημιουργήθηκαν οποιαδήποτε θέματα σήμερα κατά τη στάση εργασίας, ο κ. Φυλακτού είπε πως επειδή υπήρξαν ξεκάθαρες οδηγίες από το υπουργείο για προσέλευση των παιδιών στις 8:25 πμ, όλα κύλησαν ομαλά, και δεν έχει φθάσει κάτι αρνητικό στην ΠΟΕΔ μέχρι αυτή την ώρα. «Ευχόμαστε να μην εξαναγκαζόμαστε εμείς οι εκπαιδευτικοί, να προβαίνουμε σε αυτά τα μέτρα για να στέλνουμε κάποια μηνύματα, τα οποία στο τέλος της ημέρας θα έπρεπε να ήταν αυτονόητα», είπε.
 
Ο κ. Φυλακτού δήλωσε πως η στάση εργασίας ήθελε να στείλει ένα μήνυμα για όσα καταγράφηκαν και παρατηρήθηκαν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Τα τρία κύρια ζητήματα, για τα οποία πραγματοποιήθηκε η σημερινή στάση εργασίας είναι η αργοπορημένη και ελλιπή στελέχωση, η μη επαρκής στήριξη των αλλόγλωσσων παιδιών και των παιδιών με αναλφαβητισμό, και η μη τήρηση των νενομισμένων διαδικασιών σε περιπτώσεις παρεμβάσεων από εξωγενείς παράγοντες, όπως σύνδεσμοι γονέων και μεμονωμένοι γονείς.

«Το υπουργείο παιδείας θα πρέπει να οργανωθεί καλύτερα και να αλλάξει νοοτροπία σε αυτά τα θέματα για να μπορέσει να τα διαχειρίζεται, στο πλαίσιο πάντα της νομοθεσίας και της ανάγκης για ομαλή λειτουργία των σχολείων ολόκληρη τη χρονιά», είπε. «Το μήνυμα που στέλνουμε είναι πως είναι δύσκολο για τους εκπαιδευτικούς να υπόκεινται τόσο οι ίδιοι, όσο και τα παιδιά αλλά και οι γονείς, στις παρενέργειες αυτής της κακής οργάνωσης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια από το υπουργείο παιδείας παρά την αλλαγή της νομοθεσίας», πρόσθεσε.

Ο κ. Φυλακτού είπε πως θα πρέπει να σκεφτόμαστε πως θα αντιδρούσαμε αν ήμασταν ένας γονιός που πήγαινε σε μια ξένη χώρα και μας έλεγαν ότι το παιδί μας τον πρώτο χρόνο δεν θα είχε στήριξη στο θέμα της γλώσσας, και απλώς θα είχε κάποια βοήθεια ευκαιριακά.
 Να σκεφτούμε επίσης, πρόσθεσε, αν το παιδί μας ήταν ένα παιδί με αναλφαβητισμό και η πολιτεία αποφάσιζε να το αφήσει χωρίς στήριξη βάζοντας άλλες προτεραιότητες, αλλά να μπούμε και στη θέση των εκπαιδευτικών που κάθε χρόνο, ένας μεγάλος αριθμός τους, αλλάζει επαρχίες και σχολεία.
 
«Είναι μια αλυσίδα αυτά τα πράγματα, τα οποία εμείς με αυτή την ολιγόλεπτη στάση εργασίας, θέλουμε να ακουστούν και κάποιοι επιτέλους να ευαισθητοποιηθούν και να κάνουν πιο σωστά και αποτελεσματικά το καθήκον τους», σημείωσε.
 
Ερωτηθείς για τα επόμενα βήματα της οργάνωσης, ο κ. Φυλακτού είπε πως κλήθηκαν, όχι επισήμως ακόμη, από τον υπουργό παιδείας, να προσέλθουν σε διάλογο για να συζητήσουν τα συγκεκριμένα θέματα. Όπως ανέφερε η τελευταία συνάντηση με το υπουργείο ήταν τον προηγούμενο Μάρτη και σημείωσε πως ο διάλογος αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να επιλύσει άμεσα τα συγκεκριμένα ζητήματα.
 
Ωστόσο, πρόσθεσε, το επόμενο ζήτημα που θα θέσει η ΠΟΕΔ είναι αυτό των κλιματιστικών, για το οποίο έχουν πάρει εξουσιοδότηση να προχωρήσουν με μια οριστική επίλυση του. «Ελπίζουμε χωρίς εντάσεις και προστριβές για ένα πάλι αυτονόητο ζήτημα», είπε.
πηγή: Stockwatch

Πίστωση χρόνου δίνουν στην ΑΗΚ οι συντεχνίες

23/09
Πίστωση χρόνου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου εξασφάλισε η ΑΗΚ από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για να μπορέσει να επιληφθεί και να δώσει λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τον Οργανισμό και τους εργαζομένους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση
  των συνδικαλιστικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην ΑΗΚ - ΕΠΟΠΑΗ, ΣΗΔΗΚΕΚ, ΣΕΠΑΗΚ και ΣΥΒΑΗΚ -  κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της, Μιχάλη Κωμοδρόμου έγινε έκτακτη συνάντηση μαζί του την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, στην παρουσία του Γενικού Διευθυντή του οργανισμού, Παναγιώτη Ολύμπιου.
 
Όπως αναφέρεται, κατά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΔΣ ζήτησε από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις πίστωση χρόνου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, για να μπορέσει να επιληφθεί και να δώσει λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τον Οργανισμό μας και τους εργαζομένους.
 
"Λόγω της σοβαρότητας των θεμάτων και σεβόμενοι την παράκληση του Προέδρου, καθώς και την αποφασιστικότητα που επέδειξε για επίλυση των προβλημάτων, το αίτημα έγινε αποδεκτό", προστίθεται.
 
Όπως αναφέρεται, ενόψει της συνάντησης με τον Πρόεδρο του ΔΣ της ΑΗΚ που ορίστηκε για τις 2 Οκτωβρίου, οι συνεδρίες των Γενικών Συμβουλίων που είχαν προγραμματιστεί για τις 24 Σεπτεμβρίου αναβάλλονται.
 
Οι συντεχνίες καλούν τα μέλη τους όπως επιδείξουν την απαραίτητη κατανόηση, υπομονή και αυτοσυγκράτηση. Νέα ημερομηνία σύγκλησης των Γενικών Συμβουλίων θα καθοριστεί αρχές Οκτωβρίου για ενημέρωση και εκτίμηση της κατάστασης, προστίθεται.
  
πηγή: Stockwatch

Χωρίς προβλήματα η απεργία καθηγητών

25/09

Ομαλά και χωρίς οποιονδήποτε πρόβλημα πραγματοποιήθηκε σήμερα η στάση εργασίας των εκπαιδευτικών μελών της ΟΕΛΜΕΚ.
 
Με βάση την απόφαση του ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ, τα μέλη της Οργάνωσης, από τις 07:30 μέχρι τις 08:15, δηλαδή την 1η
 διδακτική περίοδο, κατήλθαν σε στάση εργασίας εις ένδειξη διαμαρτυρίας για διάφορα ζητήματα που προκύπτουν κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, με τα κύρια θέματα να είναι η εγκύκλιος του ΥΠΠΑΝ για την αξιολόγηση των μαθητών, στα πλαίσια των τετραμήνων, το συνταξιοδοτικό, τα κλιματιστικά και η ελλιπής στελέχωση των σχολικών μονάδων.
 
Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Κώστας Χατζησάββας, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ είπε ότι «συμμετείχαν όλοι οι συνάδελφοι στη στάση εργασίας, η οποία κύλησε ομαλά και χωρίς μέχρι στιγμής να παρουσιαστεί οποιονδήποτε πρόβλημα».
 
«Οι συνάδελφοι ακολούθησαν τις οδηγίες της οργάνωσης. Ήταν μια στάση εις ένδειξη διαμαρτυρίας για σημαντικά ζητήματα όπως τα έχουμε καταγράψει και αναμένουμε να γίνει μια συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας, ελπίζουμε το συντομότερο, για να εκθέσουμε τις θέσεις της οργάνωσης μας και για τα τέσσερα ζητήματα», πρόσθεσε.
 
Ερωτηθείς αν έχει οριστεί συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας, ο κ. Χατζησάββας ανέφερε ότι χθες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τη Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης και τώρα που τέλειωσε η στάση διαμαρτυρίας της Οργάνωσης αναμένουν να οριστεί η ημερομηνία συνάντησης με τον Υπουργό.
 
Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ εξέφρασε την ελπίδα να στάλθηκαν τα κατάλληλα μηνύματα από τη σημερινή στάση εργασίας τόσο προς το Υπουργείο Παιδείας όσο και προς το Υπουργείο Οικονομικών.
 
Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, Κυριάκος Νικηφόρου, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ είπε ότι είναι σεβαστό το δικαίωμα του κάθε εργαζόμενου να κατέρχεται σε διαμαρτυρία, «αλλά θεωρούμε ότι δεν πρέπει να χάνεται διδακτικός χρόνος, ο οποίος, όπως όλοι δηλώνουν, είναι πιεσμένος».
 
«Από εκεί και πέρα, θα πρέπει όλοι να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου και μέσα από συζήτηση να βρεθούν οι λύσεις για το καλό των παιδιών μας», κατέληξε.
πηγή: Stockwatch


Υπό αμφισβήτηση η σύμβαση στα ξενοδοχεία

26/09
Λάδι στη φωτιά έριξε με τις δηλώσεις του χθες ο πρόεδρος του συνδέσμου ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) Χάρης Λοϊζίδης, ο οποίος εξέφρασε τη θέση ότι η ανανέωση της  συλλογικής σύμβασης στα ξενοδοχεία θα πρέπει να μείνει στο περιθώριο εξαιτίας της κρίσης που προκάλεσε στη βιομηχανία η κατάρρευση της Thomas Cook.
Η παρέμβαση Λοϊζίδη πυροδότησε την έντονη αντίδραση των ομοσπονδιών των ξενοδοχοϋπαλλήλων που ανήκουν στη ΣΕΚ και την ΠΕΟ.
«Στις εργασιακές σχέσεις υπάρχουν διαδικασίες που προβλέπονται από τον κώδικα βιομηχανικών σχέσεων και οφείλουν οι ξενοδόχοι να τις σέβονται και όχι από αέρος να ανακοινώνουν μονομερώς περιθωριοποίηση της συλλογικής σύμβασης», επεσήμανε με δηλώσεις του στη StockWatch, ο γγ της ομοσπονδίας ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΣΕΚ Μίλτος Μιλτιάδους.
Σημείωσε ότι θα πρέπει οι ξενοδόχοι να απαντήσουν αν αποδέχονται ή όχι τη μεσολαβητική πρόταση της υπουργού εργασίας με βάση την καταρχήν συμφωνία που είχε επιτευχθεί στις 2 Σεπτεμβρίου και είχαν δεσμευτεί να την περάσουν από τα αρμόδια όργανα τους.
Υπέδειξε, στον πρόεδρο του ΠΑΣΥΞΕ, ότι είναι ατυχής και άτοπη η σύνδεση της υποχρέωσης της εργοδοτικής πλευράς να ανανεώσει τη συλλογική σύμβαση με τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η κατάρρευση της Thomas Cook.
Ο γγ της αντίστοιχης ομοσπονδίας ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΠΕΌ, Λευτέρης Γεωργιάδης, σημείωσε ότι μέσα από τις δηλώσεις Λοϊζίδη, οι ξενοδόχοι επιδιώκουν αναστολή της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης, επιδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο ασέβεια, κατά την έκφραση του, στο προσωπικό, που είναι ο στυλοβάτης των ξενοδοχείων και πάνω σε αυτούς θα βασιστούν οι ξενοδοχειακές μονάδες για αντιμετώπιση του τρέχοντος προβλήματος.
Ο κ. Λοϊζίδης παρομοίασε χθες την κρίση που προκάλεσε η πτώχευση του βρετανικού τουριστικού κολοσσού, με την οικονομική και τραπεζική κρίση του 2013.
Οι δύο συνδικαλιστές ηγέτες υπενθύμισαν στον κ. Λοϊζίδη ότι η κρίση του 2013 πήρε στο ζωνάρι της όλους τους τομείς της οικονομίας, εκτός της τουριστικής η οποία για τέσσερα χρόνια καταγράφει ρεκόρ αφίξεων και εσόδων.
Σημείωσαν επίσης ότι οι εργαζόμενοι αποδέχτηκαν αποκοπές μισθών και επιδομάτων από το 2012 που ανήλθαν περίπου στο 28%.
Σύμφωνα με τη μεσολαβητική πρόταση της υπουργού εργασίας προβλέπονται μισθολογικές αυξήσεις ύψους 5,5% οι οποίες θα καταβληθούν στο προσωπικό σε ετήσια βάση και σε βάθος τεσσάρων χρόνων.
Σύμφωνα με τον κ. Μιλτιάδους οι ξενοδόχοι και ειδικότερα ο κ. Λοϊζίδης, θα έπρεπε να χαιρετίσουν τις δηλώσεις που έκαναν οι συνδικαλιστές, με βάση τις οποίες η εργατική πλευρά εξέφρασε την πρόθεση της να εξετάσει με υπευθυνότητα και κατανόηση τα προβλήματα εκείνων των ξενοδοχειακών μονάδων που όντως θα κλονιστούν από την κατάρρευση της Thomas Cook.
«Αντί αυτού, ο ΠΑΣΥΞΕ, μπήκε απρόκλητα σε μία διαδικασία καταστρατήγησης συμφωνηθέντων και αν δεν ανακληθεί η στάση αυτή οι ξενοδόχοι θα μας βρουν αντιμέτωπους», παρατήρησε ο κ. Μιλτιάδους.
Η υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου μετά από μαραθώνιες μεσολαβητικές διαπραγματεύσεις, υπέβαλε στις 2 Σεπτεμβρίου μεσολαβητική πρόταση για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στα ξενοδοχεία που εκκρεμεί από τον Δεκέμβριο του 2018.
Οι συντεχνίες έχουν αποδεχτεί την πρόταση της υπουργού σε αντίθεση με τους ξενοδόχους των οποίων τα αρμόδια όργανα δεν έχουν ακόμη αποφασίσει σχετικά.
Ακόμα και πριν το λουκέτο της Thomas Cook, στις τάξεις των ξενοδόχων επικρατούσαν διιστάμενες απόψεις σε ότι αφορά το εργατικό κόστος που θα επωμιστούν από την αποδοχή της μεσολαβητικής πρότασης.
Αρκετοί ξενοδόχοι, κυρίως μέλη του ΠΑΣΥΞΕ και όχι του ΣΤΕΚ, κάνουν λόγο για μία αύξηση του εργατικού κόστους που θα αγγίξει το 15%.
Από το υπουργείο εργασίας έχει διαρρεύσει ότι η περίοδος που διέρχεται η ξενοδοχειακή βιομηχανία είναι κρίσιμη και θα πρέπει τα εμπλεκόμενα μέρη να είναι προσεκτικά στις δημόσιες δηλώσεις τους, να τηρούν τις προβλεπόμενες από τον κώδικα διαδικασίες και να αντιμετωπίσουν τα οποιαδήποτε προβλήματα με συλλογικότητα.
Του Λεύκου Χρίστου
πηγή: Stockwatch



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου