Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

επισκόπηση 18_24/02



Επισκόπηση 18-24/02
ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ: ΦΡΑΣΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΣΤΗΝ ΑΡΡΥΘΜΙΣΤΗ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ • Aπόλυτα επιτυχής η 24ωρη παγκύπρια απεργία στις Κατασκευές
23/02
Παρέλυσε στις 13 Φεβρουαρίου  η οικοδομική βιομηχανία  καθώς σύσσωμοι οι εργαζόμενοι στον  ευρύτερο τομέα των κατασκευών συμμετείχαν στην 24ωρη προειδοποιητική απεργία που κήρυξαν από  κοινού οι συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ. Οι χιλιάδες απεργοίδιαμήνυσαν προς κάθε κατεύθυνση ότι  δεν πρόκειται να ανεχθούν άλλο την εργοδοτική πειρατεία  και γενικότερα το καθεστώς της  αρρύθμιστης αγοράς εργασίας που κάνει θραύση τον τελευταίο καιρό στον τόπο μας θυματοποιώντα  χιλιάδες εργαζόμενους.
Οι επαρχιακές συνελεύσεις των οικοδόμων που πραγματοποιήθηκαν ανήμερα της απεργίας, έχουν εξουσιοδοτήσει τα διοικητικά συμβούλια των κλαδικών συντεχνιών να προχωρήσουν  σε κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων σε περίπτωση που δεν επιλυθεί σύντομα η διαφορά. Οι συντεχνίες επιρρίπτουν  στους Εργολάβους την αποκλειστική ευθύνη για την εργασιακή αναστάτωση που επικρατεί στην οικοδομική βιομηχανία και τους καλούν να σεβασθούν τον θεσμό των συλλογικών συμβάσεων και τα συμφωνηθέντα που αφορούν την νομοθετική ρύθμιση των βασικών όρων απασχόλησης.
Σε κοινή ανακοίνωση των κλαδικών συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ, τονίζεται ότι η απεργία έχει ξεσκεπάσει πλήρως στα μάτια της κοινής γνώμης την τεράστια ευθύνη που φέρει η ηγεσία της Ομοσπονδίας Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου, ΟΣΕΟΚ, για τα  φαινόμενα εργασιακής εκμετάλλευσης που καταδυναστεύουν τον κατασκευαστικό κλάδο.
Ανδρέας Φ. Μάτσας γγ ΣΕΚ: Λυπηρό να καταφεύγουν οι εργαζόμενοι σε απεργιακά μέτρα για το αυτονόητο 
Είναι μιας μεγάλης κλίμακας κινητοποίηση σε παγκύπρια βάση που στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα.  Είναι  λυπηρό, οι εργαζόμενοι  να καταφεύγουν σε απεργίες για να διεκδικήσουν το αυτονόητο.
Σε μια χρονική συγκυρία που η οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει και να αναπτύσσεται, όπου ο κλάδος των οικοδομών παρουσιάζει στοιχεία ανάκαμψης με το ύψος της παραγωγικότητας να ξεπερνά το 15%, εμείς ζητούμε να ανανεωθεί η συλλογική σύμβαση μέσα στο πλαίσιο της κατοχύρωσης της ποιότητας και της αξιοπρέπειας των εργαζομένων, πρόσθεσε. «Ένας στόχος που είναι αδιαπραγμάτευτος και στη βάση της νομοθετικής ρύθμισης των βασικών όρων της συλλογικής σύμβασης ώστε αφενός να αρθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός ανάμεσα σε εργαζόμενος, αλλά και ο αθέμιτος ανταγωνισμός ανάμεσα στις επιχειρήσεις». 
Υπήρξε πεδίο συνεννόησης μέσα από τη διαβούλευση εργοδοτών – εργαζομένων αλλά δυστυχώς η εργοδοτική πλευρά αθέτησε όσα η ίδια συμφώνησε. Θεωρούμε πως υπάρχει περιθώριο και έδαφος, για να οδηγηθεί η όλη διαδικασία προς το σωστό αποτέλεσμα ώστε να αρθούν τα απεργιακά μέτρα και να επέλθει η ειρήνη στον κλάδο των κατασκευών.
Πηγή: ΣΕΚ
Ο εργοδοτικός ετσιθελισμός απειλεί την εργατική ειρήνη - Οικοδομική και ξενοδοχειακή βιομηχανία σπρώχνονται προς βίους παράλληλους
20/02
Η εργατική ειρήνη και η εργασιακή ομαλότητα τόσο στην οικοδομική βιομηχανία όσο και στη ξενοδοχειακή βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού. Η εργοδοτική πλευρά θα πρέπει να σεβαστεί την υπογραφή της για να επιστρέψει η ομαλότητα στις οικοδομές, ενώ στα ξενοδοχεία οι εργοδότες θα πρέπει να συναινέσουν μέσα από διάλογο στην ποιοτική ανανέωση της συλλογικής σύμβασης που έληξε το Δεκέμβριο του 2018. 
Την ίδια στιγμή και δυστυχώς ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια στη ξενοδοχειακή βιομηχανία υπάρχουν εξευτελιστικοί μισθοί, υπάρχει εκμετάλλευση της ανθρώπινης εργασίας, υπάρχει σοβαρός αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των λίγων ξενοδόχων που εφαρμόζουν τα εργασιακά θέσμια και των πολλών που τα παραβιάζουν, και όλα αυτά βέβαια αντανακλούν σε βάρος της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος που προσφέρει η χώρα μας.
Καλείται ως εκ τούτου η εργοδοτική πλευρά να συμβάλει στην ανανέωση της σύμβασης με τρόπο που θα αίρεται η κάθε είδους εκμετάλλευση της ανθρώπινης εργασίας και με τρόπο που θα αποκαθίσταται η ποιότητα στους όρους απασχόλησης.
Τα όσα δυστυχώς συμβαίνουν τόσο στην οικοδομική όσο και στη ξενοδοχειακή βιομηχανία που είναι οι ατμομηχανές της ανάπτυξης, αποτελούν πρόκληση για το ίδιο το κράτος, το οποίο πρέπει να σταματήσει να παρακολουθεί και να ανέχεται τον εργοδοτικό ετσιθελισμό.
Ιδιαίτερα στη ξενοδοχειακή βιομηχανία πρέπει να υπάρξει διακριτική παρακολούθηση όλων των εξελίξεων σε όλα τα επίπεδα και από το νεοσυσταθέν υφυπουργείο Τουρισμού, το οποίο έχει καθοριστικό ρόλο να διαδραματίσει αναφορικά με την ποιότητα του τουριστικού μας προϊόντος, το οποίο δεν μπορεί να βελτιώνεται ενόσω υπάρχει εργασιακή εκμετάλλευση και ελλειμματική εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης.
Ευελπιστούμε πως, από τη θεωρητική στήριξη θα περάσουμε στην πραγματική και αποτελεσματική υποστήριξη γιατί αυτό επιβάλλει το συμφέρον του τόπου και της οικονομίας.
Είναι η ώρα να αποδείξει η εργοδοτική πλευρά πως, πράγματι, το εργατικό δυναμικό αποτελεί τη βασικότερη παράμετρο ανάπτυξης των επιχειρήσεων, αποδίδοντας του, αυτό που πραγματικά του αναλογεί μέσα από τη συμβολή του στο παραγόμενο προϊόν.
Πηγή: ΣΕΚ
Η λειτουργία του ΓεΣΥ να μην διαταράξει κοινωνικές ισορροπίες που σχετίζονται με συνταξιοδοτικές παροχές - • Επιστολή γ.γ ΣΕΚ στους υπουργούς Οικονομικών και Υγείας
18/02
Η ΣΕΚ ζητά τάχιστη τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας έτσι ώστε η εφαρμογή του ΓεΣΥ να μην ανατρέπει κοινωνικές ισορροπίες οι οποίες απορρέουν  από τα ωφελήματα που  άπτονται των συνταξιοδοτικών παροχών. Αυτό επισημαίνεται σε  επιστολή του γενικού γραμματέα της ΣΕΚ  Ανδρέα Φ. Μάτσα προς τους υπουργούς Οικονομικών και Υγείας Χάρη Γεωργιάδη και Κωνσταντίνο Ιωάννου,  αντιστοίχως.  Το περιεχόμενο της  επιστολής παρατίθεται στη συνέχεια.
<< Αναφορικά με τη διαπίστωση για τη μη εξαίρεση των Ταμείων Προνοίας και των ευρύτερων Συνταξιοδοτικών Ταμείων και παροχών από τη Νομοθεσία που αφορά τη λειτουργία του ΓεΣΥ, παρακαλώ όπως σημειωθούν τα πιο κάτω:
1. Φαίνεται ότι έχει υιοθετηθεί αυτούσια η αναφορά στον καθορισμό της έννοιας του εισοδήματος όπως αυτή προκύπτει στον Περί Φορολόγησης του Εισοδήματος Νόμο, χωρίς να συμπεριληφθεί η πρόνοια του εν λόγω Νόμου που αφορά τις εξαιρέσεις.
2. Ως θέμα αρχής, όποιες παροχές λαμβάνονται στη βάση του συνταξιοδοτικού ωφελήματος (π.χ. Ταμεία Προνοίας, εφάπαξ ποσά των Ταμείων Σύνταξης),  επιβάλλεται όπως εξαιρούνται από τις όποιες φορολογικές επιβαρύνσεις, μέσα και στο πλαίσιο για αναβάθμιση και βελτίωση των συνταξιοδοτικών παροχών που προωθεί η Κυβέρνηση.
3. Τα ποσά που ενδεχομένως να προκύπτουν από τη μη εξαίρεση αυτών των παροχών δεν έχουν συνυπολογιστεί στον σφαιρικό προϋπολογισμό του ΓεΣΥ και δεν επηρεάζουν τον προϋπολογισμό του ΟΑΥ.
Με βάση τα πιο πάνω, η ΣΕΚ ζητά όπως προωθηθεί άμεσα η απαιτούμενη τροποποίηση στη Νομοθεσία, έτσι ώστε η εφαρμογή του ΓεΣΥ να λειτουργήσει υποστηρικτικά για το σύνολο της κοινωνίας χωρίς να ανατρέπει άλλες κοινωνικές ισορροπίες οι οποίες προκύπτουν από τα ωφελήματα που σχετίζονται με τις συνταξιοδοτικές παροχές.>>
Η επιστολή έχει κοινοποιηθεί στην υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα  Αιμιλιανίδου και  τον Πρόεδρο  του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας  Θωμά Αντωνίου.
Πηγή: ΣΕΚ
ΣΤΑ ΣΥΡΤΑΡΙΑ ΑΚΟΜΑ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΜΕΝΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ
22/02
Το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη κυκλοφορήσει ενημερωτικές οδηγίες και αιτήσεις προς συμπλήρωση αναφορικά με το σχέδιο επιχορήγησης διακοπών για συνταξιούχους βάσει απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, καταγγέλει σε επιστολή του στην Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ο ΓΓ της Ένωσης Κυπρίων Συνταξιούχων (ΕΚΥΣΥ) Κώστας Σκαρπάρης.
Στην επιστολή του, ο ΓΓ της ΕΚΥΣΥ αναφέρει ότι «το σχέδιο θα άρχιζε την 1η Μαρτίου 2019, με βάση την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 28ης Νοεμβρίου 2018, ωστόσο έμειναν πολύ λίγες μέρες και ακόμη αιτήσεις δεν έχουν κυκλοφορήσει ούτε συγκεκριμένες ενημερωτικές οδηγίες».
Ως εκ τούτου, «με την παρούσα επιστολή, ως ΕΚΥΣΥ, ζητούμε όπως επιληφθείτε άμεσα του προβλήματος που έχει παρουσιαστεί και γίνουν διαφοροποιήσεις στις ημερομηνίες έναρξης και λήξης του σχεδίου επιχορηγημένων διακοπών των ηλικιωμένων», καταλήγει η επιστολή του ΓΓ της ΕΚΥΣΥ.
Πηγή: ΠΕΟ (φβ σελίδα)
ΓΓ ΠΕΟ: "ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΤΟ ΧΑΟΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ"
22/02
Συνάντηση με τον Υφυπουργό Τουρισμού Σάββα Περδίο είχε την Τετάρτη αντιπροσωπεία της ΠΕΟ αποτελούμενη από τον ΓΓ Πάμπη Κυρίτση και τον ΓΓ της ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ Λευτέρη Γεωργιάδη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΕΟ, ο Π. Κυρίτσης ευχήθηκε στον κ. Περδίο κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που ανέλαβε καταθέτοντας παράλληλα υπόμνημα με τις θέσεις της Ομοσπονδίας για τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους του κλάδου της ξενοδοχειακής βιομηχανίας.
Ο Π. Κυρίτσης μετέφερε στον Υφυπουργό Τουρισμού την ανησυχία της ΠΕΟ για την κατάσταση που επικρατεί στα ξενοδοχεία υποδεικνύοντας ότι και με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι μισθοί στην ξενοδοχειακή βιομηχανία είναι οι χαμηλότεροι (σε μέσους όρους) από όλους τους κλάδους της οικονομίας. Οι χαμηλοί μισθοί σε συνδυασμό με τις απορυθμισμένες σχέσεις εργασίας και την εποχικότητα στα ξενοδοχεία δεν βοηθούν ούτε στην αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και επηρεάζουν το τουριστικό προϊόν, υπέδειξε ο ΓΓ της ΠΕΟ, ζητώντας από τον κ. Περδίο να ενσκήψει σε αυτό το θέμα.
Ταυτόχρονα ο ΓΓ της ΠΕΟ κατέδειξε και την ανάγκη νομοθετικής κατοχύρωσης εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, το οποίο και αποτελεί κυρίαρχο θέμα για την ΠΕΟ. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί το χάος που επικρατεί στη ξενοδοχειακή βιομηχανία», ανέφερε συγκεκριμένα ο ΓΓ της ΠΕΟ.
Ο ΓΓ της ΠΕΟ εξέφρασε και τη διαφωνία της Συντεχνίας για το νομοσχέδιο που αφορά τη λειτουργία των ξενοδοχείων το οποίο βρίσκεται ενώπιον της Βουλής προς ψήφιση, διαμηνύοντας προς τον Υφυπουργό πως εάν ψηφιστεί ως έχει θα υπάρξει εργατική αναταραχή καθώς οι βασικές του πρόνοιες πλήττουν τους εργαζόμενους. Ζήτησε παράλληλα από τον Υφυπουργό την ανάκληση του νομοσχεδίου έτσι ώστε να γίνει δομημένος και ουσιαστικός διάλογος με τη συμμετοχή των Συντεχνιών και να κατατεθεί ξανά στη Βουλή μέσα σε συμφωνημένο πλαίσιο «και όχι να είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα κάποιων ξενοδόχων», όπως είπε χαρακτηριστικά. Υπέδειξε παράλληλα την παραδοξότητα ο Υπουργός Εσωτερικών να καταθέτει νομοσχέδιο που αφορά την τουριστική βιομηχανία λίγες μόνο μέρες πριν την ανάληψη των καθηκόντων του Υφυπουργού Τουρισμού.
Από την πλευρά ο Υφυπουργός Τουρισμού είπε ότι στις προτεραιότητες του είναι το προσωπικό που εργάζεται στα ξενοδοχεία και δεσμεύτηκε ότι θα εργαστεί για τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών αλλά και της εικόνας του επαγγέλματος που έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια.
Σημείωσε παράλληλα πως ήδη γίνονται κάποιες σκέψεις και σύντομα θα συσταθεί ειδική επιτροπή που θα αφορά τη φιλοξενία στην τουριστική βιομηχανία της Κύπρου και η οποία θα έχει στο επίκεντρο της τους εργαζόμενους. Πρόθεση του, όπως είπε, είναι να συμμετέχει και η συνδικαλιστική πλευρά.
Πηγή: ΠΕΟ (φβ σελίδα)
ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΔΥΝΑΜΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ
21/02
Δήλωση Γενικού Γραμματέα ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ – ΠΕΟ
Άθου Ελευθερίου:
"Ο Σύνδεσμος Ναυτικών Πρακτόρων Κύπρου (ΣΝΠΚ) που είναι ο εργοδότης των Λιμενεργατών, με επιστολή του στην Υπουργό Μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδου, προειδοποιεί με λήψη δυναμικών μέτρων, εάν δεν γίνουν αποδεκτές οι θέσεις τους για το Λιμάνι της Λάρνακας και έχω να παρατηρήσω τα ακόλουθα:
1. Όταν οι Λιμενεργάτες υποχρεώνονται να προειδοποιήσουν με τη λήψη μέτρων στα Λιμάνια ο ΣΝΠΚ με ανακοινώσεις του, απαιτά την απόσυρση τους γιατί θα επηρεαστεί ανεπανόρθωτα η οικονομία του τόπου. Για τους ίδιους αυτό δεν ισχύει;
2. Ανακοινώσεις εναντίον των εργαζομένων όταν προειδοποιούν με δυναμικά μέτρα εκδίδουν η ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ. Να αναμένουμε την έκδοση παρόμοιων ανακοινώσεων και για το ΣΝΠΚ που είναι μέλος τους;
3. Οι Λιμενεργάτες αναμένουν από τις αρχές Νοεμβρίου 2018, να επαναρχίσει ο διάλογος για την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης τους, που έληξε το 2017. Μέχρι σήμερα παρά τις υποσχέσεις κανένα διάλογος δεν διεξάγεται. Σπρώχνουν με αυτό τον τρόπο τους Λιμενεργάτες στη λήψη δυναμικών μέτρων, για να διεκδικήσουν το αυτονόητο, που είναι ο διάλογος για την επίλυση της εργατικής διαφοράς. Θα έχουν άδικο;
21/02/2019"
πηγή: ΠΕΟ (φβ σελίδα)
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ
21/02
Η ηγεσία της ΠΕΟ ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ-WFTU) εκφράζει με αυτό το συμβολικό τρόπο την αλληλεγγύη της στο λαό της Βενεζουέλας.
Ο λαός της Βενεζουέλας έχει το δικαίωμα να αποφασίσει μόνος του το παρόν και το μέλλον του χωρίς ξένες παρεμβάσεις.
ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ
πηγή: ΠΕΟ (φβ σελίδα)
¨ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ - ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ¨
21/02
Το Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων ΠΕΟ και το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ, και το , τιμώντας την 8η του Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, συνδιοργανώνουν, κινητοποίηση την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019, κάτω από το σύνθημα: «Όχι στις ανισότητες, όχι στις διακρίσεις».
Συγκεκριμένα, στις 6 Μαρτίου, η ώρα 1.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί προσυγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας, στη Λευκωσία.
Στις 2.00 μ.μ., θα ακολουθήσει πορεία προς το Υπουργείο Εργασίας όπου θα επιδοθεί υπόμνημα στην Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Πηγή: ΠΕΟ (φβ σελίδα)




ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΕΟ ΚΑΙ Τ/Κ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ
20/02
Το Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ και τα Τμήματα Γυναικών Τουρκοκυπριακών Οργανώσεων μελών της ΠΣΟ πραγματοποίησαν μια πολύ επιτυχημένη δικοινοτική εκδήλωση χθες Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου, στο οίκημα της ΠΕΟ.
Στην εκδήλωση απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς ο Γ.Γ. της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης και ο Πρόεδρος της Τ/κ Συνδικαλιστικής Οργάνωσης DEV-IS Hasan Felek.
Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισαν η Γραμματέας του Κεντρικού Γραφείου Γυναικών της ΠΕΟ Μαρίνα Κούκου και η Υπεύθυνη του Γραφείου Γυναικών της DEV-IS Sevgul Uludag, οι οποίες τόνισαν τη σημασία της εκδήλωσης και ανακοίνωσαν το κοινό πρόγραμμα δραστηριοτήτων των Οργανώσεων.
Η εκδήλωση που είχε και πολιτιστικό περιεχόμενο διανθίστηκε με παραδοσιακά Κυπριακά τραγούδια στα Ελληνικά και Τουρκικά από δικοινοτικό μουσικό σχήμα και απαγγελία ποιημάτων από την Nese Yasin. Προβλήθηκε επίσης φιλμάκι από την δικοινοτική δράση του Κεντρικού Γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Επίτροπος Ισότητας, κ. Ιωασηφίνα Αντωνίου και εκπρόσωποι άλλων Οργανώσεων.
* Εκτενέστερο ρεπορτάζ για την εκδήλωση θα δημοσιευτεί στο Εργατικό Βήμα που θα κυκλοφορήσει την επόμενη βδομάδα
πηγή: ΠΕΟ (φβ σελίδα)
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2019 ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΣ ΠΕΟ
20/02
Σε εκτίμηση της δράσης του για το 2018 και προγραμματισμό των δραστηριοτήτων του για τη νέα χρονιά προχώρησε σε συνεδρία που πραγματοποίησε το Κεντρικό Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ την Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2019.
Ένα από τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν στη συνεδρία ήταν η μεγάλη εκστρατεία που πραγματοποιεί το Γραφείο με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.
Παρόν στη συνεδρία ήταν ο Γ.Γ. της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης ο οποίος συνεχάρη το Γραφείο Γυναικών για τη δράση και την προσφορά του στους αγώνες των γυναικών και των εργαζομένων γενικότερα και έκανε εκτενή αναφορά στις προτεραιότητες του Κινήματος της ΠΕΟ για το 2019 σε ότι αφορά τις εργατικές και κοινωνικές διεκδικήσεις.
Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων στη συνεδρία η Γραμματέας του Γραφείου Γυναικών της ΠΕΟ, Μαρίνα Κούκου, το 2019 αναμένεται να είναι μια σημαντική αλλά συνάμα δύσκολη χρονιά για το Κίνημα της ΠΕΟ.
Πηγή: ΠΕΟ (φβ σελίδα)




ΤΟ ΓΣ ΠΕΟ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ
19/02
Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ ενέκρινε την περασμένη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου το έγγραφο που θα κατατεθεί και θα συζητηθεί στην Οργανωτική Συνδιάσκεψη της 1ης Μαρτίου 2019.
Στην Οργανωτική Συνδιάσκεψη θα συζητηθούν μεταξύ άλλων, η κατάσταση για τους εργαζόμενους όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο, οι επιπτώσεις στο συνδικαλιστικό τομέα, η ανασκόπηση της οργανωτικής πορείας της ΠΕΟ την περίοδο 2010-2017.
Η Συνδιάσκεψη θα αποτελέσει εφαλτήριο για νέους οργανωτικούς στόχους έχοντας πάντοτε στο επίκεντρο τους εργαζόμενους και τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους.
Πηγή: ΠΕΟ (φβ σελίδα)

Cystat: Έπεσε στο 7,6% το ποσοστό ανεργίας

22/02
Σημαντική μείωση παρουσίασε το ποσοστό της ανεργίας το τέταρτο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία.
Με βάση τα αποτελέσματα της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού για το τέταρτο τρίμηνο του 2018, ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 33.383 άτομα και το ποσοστό ανεργίας σε 7,6% του εργατικού δυναμικού (άνδρες 7,5%, γυναίκες 7,6%) σε σύγκριση με 43.380 άτομα (10,1%) το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017.
Στους νέους ηλικίας 15-24 ετών το ποσοστό ανεργίας ήταν 20,6% του εργατικού δυναμικού των ηλικιών αυτών (άνδρες 25,7%, γυναίκες 16,0%) σε σύγκριση με 22,9% (άνδρες 26,8%, γυναίκες 19,9%) στο αντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου χρόνου.
Όσον αφορά τη διάρκεια της ανεργίας, το 53,7% του συνόλου των ανέργων έψαχνε για εργασία για περίοδο κάτω από 6 μήνες, το 14,2% για περίοδο 6-11 μήνες, ενώ ποσοστό 32,1% ήταν μακροχρόνια άνεργοι.
Απασχόληση
Όσον αφορά τον αριθμό των απασχολουμένων ήταν 407.382 άτομα το τέταρτο τρίμηνο του 2018 και το ποσοστό απασχόλησης 57,8% (άνδρες 63,3%, γυναίκες 52,7%) σε σύγκριση με 384.911 άτομα (55,3%) το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017.
Στις ηλικίες 20-64 το ποσοστό απασχόλησης ήταν 74,5%. Το ποσοστό για τους άνδρες ήταν 80,2% και για τις γυναίκες 69,3%. Στις ηλικίες 55-64 το ποσοστό απασχόλησης ήταν 61,1% σε σύγκριση με 57,6% στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2017.
Σύμφωνα με την κατανομή της απασχόλησης κατά τομέα, το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων το συγκεντρώνουν οι Υπηρεσίες με 80,8% και ακολουθούν η Βιομηχανία και η Γεωργία με ποσοστά 17,1% και 2,1% αντίστοιχα.
Η μερική απασχόληση αποτελούσε το 11,2% της συνολικής απασχόλησης ή 45.644 άτομα (άνδρες 8,1%, γυναίκες 14,6%). Το αντίστοιχο ποσοστό για το 4ο τρίμηνο του 2017 ήταν 12,7% (άνδρες 9,2%, γυναίκες 16,4%).
Από το σύνολο των απασχολουμένων, το 86,7% ή 353.001 άτομα ήταν υπάλληλοι, από τους οποίους το 12,5% (43.944 άτομα) είχε προσωρινή εργασία.
Το εργατικό δυναμικό ανήλθε σε 440.765 άτομα ή 62,5% του πληθυσμού (άνδρες 68,5%, γυναίκες 57,0%) σε σύγκριση με 428.291 άτομα (61,6%) το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017.
Γ.Χ.
πηγή: stockwatch

Πλεόνασμα €1,7 εκ. και νέες θέσεις στον προϋπολογισμό ΟΧΣ

22/02
Πλεόνασμα ύψους €1,7 εκ. και νέες θέσεις προσωπικού προβλέπει ο προϋπολογισμός του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως στέγης ο οποίος χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους.
Τα συνολικά έσοδα ανέρχονται στα €17,7 εκ. σε σύγκριση με εγκριμένα έσοδα το 2018 ύψους €15,7 εκ., παρουσιάζεται δηλαδή αύξηση της τάξης του 13,4%, ή σε απόλυτους αριθμούς αύξηση ύψους €2 εκ., τα οποία προέρχονται κυρίως από τόκους καταθέσεων και άλλες επενδύσεις.
Οι συνολικές δαπάνες ανέρχονται στα €16 εκ., σε σύγκριση με εγκριμένες δαπάνες το 2018 ύψους €9,9 εκ.
Οι δαπάνες παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 60.7% ή σε απόλυτους αριθμούς αύξηση ύψους €6 εκ., λόγω κυρίως της αύξησης του προσωπικού, της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της μηχανογραφικής απεξάρτησης του οργανισμού. 
Για μη προβλεπόμενες δαπάνες και αποθεματικό περιλήφθηκε πρόνοια ύψους €0.3 εκ.
20 νέες θέσεις προσωπικού
Σε ότι αφορά τις αποδοχές προσωπικού, ανέρχονται στα €4,3 εκ. περιλαμβανομένων των εισφορών στα διάφορα ταμεία και είναι αυξημένες κατά €0,4 εκ. σε σχέση με το 2018, παρουσιάζεται δηλαδή αύξηση της τάξης του 11,4%.
Η αύξηση οφείλεται κυρίως της περίληψης προσαυξήσεων στους μισθούς, της περίληψης 10 νέων θέσεων γραφέων Κλ. 2, καθώς και της περίληψης πρόνοιας για 10 κενές θέσεις για 12 μήνες (2018 πρόνοια για 6 μήνες) για τις οποίες αναμένεται αποπαγοποίηση.
Εκτός από τη δημιουργία 10 νέων θέσεων γραφέων Κλ. Α2, προβλέπεται η δημιουργία 3 νέων θέσεων προϊστάμενου μονάδας ελέγχου Κλ. 5Α έναντι κατάργησης 3 θέσεων πρώτου ανώτερου λειτουργού Κλ.6Α,.
Οι χρηματοδοτικές και λειτουργικές δαπάνες ανέρχονται στα €5 εκ. και είναι αυξημένες κατά €2 εκ. σε σύγκριση με το 2018, παρουσιάζεται δηλαδή αύξηση της τάξης του 68% περίπου, λόγω αγοράς εξοπλισμού για το νέο προσωπικό και ανανέωσης του υφιστάμενου, καθώς και λόγω της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ενημέρωσης των πελατών για νέες νομοθεσίες, αύξηση των εξόδων μηχανογράφησης και των συστημάτων πληρωμών, καθώς και περίληψη πρόνοιας για το κόστος του Σχεδίου Εστία.
Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες ανέρχονται στα €5,7 εκ. και είναι αυξημένες κατά €3,5 εκ. σε σύγκριση με το 2018, παρουσιάζεται δηλαδή αύξηση της τάξης του 152,6%, λόγω κυρίως της αγοράς νέου λογισμικού συστήματος για τη μηχανογραφική ανεξαρτητοποίηση του Οργανισμού με βάση οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και άλλου εξοπλισμού.
Μ.Χ.
πηγή: stockwatch

Ερευνών λειτουργός για απώλεια εμπορικού σήματος χαλουμιού

20/02

Το υπουργικό συμβούλιο διόρισε σήμερα ερευνώντα λειτουργό, ο οποίος θα ολοκληρώσει την έρευνα για την απώλεια του εμπορικού σήματος του χαλουμιού στη Βρετανία.
Κληθείσα να πει κατά πόσο το Υπουργικό Συμβούλιο απασχόλησε σήμερα το θέμα του χαλουμιού, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κλέλια Βασιλείου είπε ότι «ο Υπουργός Εμπορίου έχει ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο και έχει οριστεί ερευνών λειτουργός για τα συμπληρωματικά σημεία στα οποία έχει αναφερθεί και ο Γενικός Εισαγγελέας με επιστολή του προς το Υπουργείο Εμπορίου. Το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε και έχει προβεί στις δέουσες ενέργειες».
Ο Υπουργός Εμπορίου δήλωσε χθες στην επιτροπή γεωργίας της Βουλής ότι ο Γενικός Εισαγγελέας έστειλε πίσω στο υπουργείο το πόρισμα της έρευνας που έγινε ήδη, ζητώντας να συμπεριληφθεί και 3ο άτομο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερος, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με αίτημα να προχωρήσει η κατοχύρωση του χαλουμιού ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης.
Η αίτηση εκκρεμεί για δημοσίευση από τις 28 Ιουλίου 2015, ενώ ο χρόνος εξέτασης των υπόλοιπων τυριών που κατοχυρώνονται στις Βρυξέλλες δεν ξεπερνά τους 10 μήνες.
Ερωτηθείσα για την επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Γιούνκερ για το θέμα της προώθησης κατοχύρωσης του χαλουμιού, η κ. Βασιλείου είπε ότι «υπάρχει η επικοινωνία, διότι ο φάκελος που αφορά στο προϊόν ονομασίας, προέλευσης πια, ‘φάκελος χαλουμιού’ πρέπει να προωθηθεί και η κυβέρνηση κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες στις οποίες χρειάζεται να προβεί».
Πηγή: stockwatch

Νέα εποπτική αρχή ταμείων προνοίας από το 2020


19/02

Στη δημιουργία νέας εποπτικής αρχής ταμείων προνοίας από την επόμενη χρονιά στοχεύει η κυβέρνηση, προαναγγέλλοντας την έναρξη διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων από την επόμενη εβδομάδα, επί του σχετικού προσχεδίου νομοσχεδίου που έχει ετοιμάσει ομάδα νομικών.
Εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων εξέφρασαν αντιδράσεις και επικρίσεις σε σχέση με το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμα ενημερωθεί για το περιεχόμενο του προσχεδίου του νομοσχεδίου που προωθείται.
Εκ μέρους του υπουργείου οικονομικών υπήρξε παραδοχή για καθυστέρηση στην προώθηση των απαραίτητων διαδικασιών, καθώς επίσης και για την ανάγκη επιτάχυνσής τους.
Οι ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο οικονομικών, αφορούν ουσιαστικά στην ενοποίηση των εποπτικών αρχών ταμείων προνοίας και ασφαλιστικών εταιρειών, σε μια κοινή και ανεξάρτητη εποπτική αρχή στο πλαίσιο του ευρέως δημόσιου τομέα, στο πρότυπο της επιτροπής κεφαλαιαγοράς.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών Ανδρέας Χαραλάμπους ενημέρωσε την επιτροπή εργασίας ότι έχει ολοκληρωθεί η συγγραφή του νομοσχεδίου αναφορικά με την εποπτεία και ότι την επόμενη εβδομάδα θα κληθούν οι εμπλεκόμενοι σε διάλογο ώστε να ακουστούν οι απόψεις τους.
Ανεξάρτητη εποπτεία με τη στήριξη του κράτους
Ο κ. Χαραλάμπους πρόσθεσε ότι το νέο πλαίσιο εποπτείας πρέπει να εξασφαλίζει την ανεξαρτησία του επόπτη, χαρακτηρίζοντας «παραφωνία» το γεγονός ότι στην Κύπρο, η εποπτεία ασφαλιστικών εταιρειών και ταμείων προνοίας βρίσκεται υπό την κυβέρνηση.
«Για εμάς είναι σημαντικό η εποπτεία να είναι ανεξάρτητη και επαρκής. Η πρόταση είναι αυτή και μέσα από το διάλογο θα καταλήξουμε στο πως θα δομηθεί η εποπτεία», είπε ο κ. Χαραλάμπους.
Σε ότι αφορά τα θέματα προσωπικού και το κατά πόσο θα επηρεαστεί το υφιστάμενο προσωπικό που βρίσκεται τώρα στην υπηρεσία εφόρου ταμείων προνοίας, ο κ. Χαραλάμπους διαβεβαίωσε ότι τα δικαιώματά τους θα καλυφθούν πλήρως.
Πρόσθεσε ότι η νέα αρχή θα είναι σημαντικά ενδυναμωμένη καθώς θα έχει τουλάχιστον διπλάσιο προσωπικό σε σχέση με σήμερα.
Σε σχέση με τη χρηματοδότησή της, είπε ότι είναι λογικό να συνεισφέρουν οι εποπτευόμενοι αλλά, στο νομοσχέδιο «είναι ξεκάθαρο ότι το κράτος θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη μέσω του προϋπολογισμού για τη διασφάλιση της λειτουργίας», σημείωσε.
Είπε ότι «στόχος είναι η νέα εποπτική αρχή να λειτουργήσει την επόμενη χρονιά» και πως στο μεταξύ θα χρειαστεί ένας χρόνος για να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες.
Επεσήμανε ότι οι κοινωνικοί εταίροι θα παραμείνουν ως μια σημαντική συνιστώσα στο νέο πλαίσιο καθώς θα συμμετέχουν σε συμβουλευτική επιτροπή που θα συσταθεί.
Ο κ. Χαραλάμπους αναφέρθηκε και στους άλλους πυλώνες μεταρρύθμισης των ταμείων προνοίας που είχαν ανακοινωθεί παλαιότερα από το υπουργείο εργασίας.
Όσον αφορά στο δεύτερο πυλώνα για διασφάλιση επαρκών συντάξεων, δεδομένου ότι ο πρώτος πυλώνας από μόνος του σταδιακά δεν θα επαρκεί, όπως είπε ο κ. Χαραλάμπους, η κυβέρνηση έχει καθορίσει το πλαίσιο στο οποίο επιθυμεί να κινηθεί.
Υπενθύμισε στους βουλευτές ότι παλαιότερα είχε κατατεθεί πρόταση για αποδέσμευση κονδυλίου με σκοπό τη διενέργεια σχετικών μελετών, η οποία απορρίφθηκε από την επιτροπή οικονομικών. «Θα θέλαμε να διερευνήσουμε το πώς αντιμετωπίζεται το θέμα στο εξωτερικό και να εισάγουμε σχετικές πρόνοιες», είπε.
Σε ότι αφορά το σχέδιο συντάξεων για νεοεισερχόμενους στη δημόσια υπηρεσία μετά την 1/10/2011, ανέφερε ότι γίνεται εντατικός διάλογος και πως υπάρχουν σκέψεις και για αναδρομική κάλυψη ποσών.
Πρόσθεσε ότι η πρόκληση είναι να συμφωνηθούν οι παράμετροι, τα ωφελήματα και οι απολαβές στις οποίες θα βασιστεί το σχέδιο και πως η συζήτηση παίρνει κάποιο χρόνο.
Νομοσχέδιο για εναρμόνιση με ευρωπαϊκή οδηγία
Ο αναπληρωτής έφορος ταμείων προνοίας καθώς και ανώτατος λειτουργός του ταμείου κοινωνικών ασφαλίσεων που συμμετείχαν στη συνεδρίαση, ανέφεραν ότι έχει τεθεί ενώπιον τους το νομοσχέδιο για τη σύσταση της νέας εποπτικής αρχής και πως υπάρχουν νομικά ζητήματα που θα εξεταστούν σε συνεργασία με τη νομική υπηρεσία.
Σημείωσαν ότι πέραν αυτού του νομοσχεδίου, έχει ετοιμαστεί προσχέδιο νομοσχεδίου για σκοπούς εναρμόνισης με νέα ευρωπαϊκή οδηγία (IORP2) για τα ταμεία προνοίας, το οποίο θα τεθεί σύντομα ενώπιον της συμβουλευτικής επιτροπής στην οποία συμμετέχον οι κοινωνικοί εταίροι.
Αντιδράσεις και παρατηρήσεις συνδικαλιστών
Εκ μέρους της ΣΕΚ, ο Ελισσαίος Μιχαήλ έκανε για υπερβολική καθυστέρηση η οποία δεν θα πρέπει να λειτουργήσει σε βάρος της ανάγκης για λεπτομερή και εκτεταμένο διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, όπως είπε, τονίζοντας την ανάγκη εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης της εποπτικής αρχής.
Ο Μιχάλης Παπανικολάου της ΠΕΟ ανέφερε ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για τα σχέδια που προωθεί η κυβέρνηση. «Από το 2017 δεν έχουμε χαμπάρι τι λέει αυτό που έχουν ετοιμάσει», είπε, υποστηρίζοντας ότι οι κοινωνικοί εταίροι θα βρεθούν προ τετελεσμένων ενώ, διερωτήθηκε σε ποιο βαθμό θα μπορέσει να γίνει παρέμβαση στο νομοσχέδιο που έχει ήδη ετοιμαστεί σε περίπτωση διαφορετικών απόψεων.
Ο Στέλιος Χριστοδούλου της ΔΕΟΚ συμφώνησε με τους εκπροσώπους των άλλων συντεχνιών στην ανάγκη για διάλογο, υπογραμμίζοντας την σημασία της στήριξης και διεύρυνσης του θεσμού των ταμείων προνοίας καθώς όπως είπε, οι συντάξεις θα μειωθούν σε βάθος χρόνου.
Εκ μέρους της ΠΑΣΥΔΥ εκφράστηκε ανησυχία σε σχέση με την κάλυψη των νεοεισερχόμενων στο δημόσιο ενώ σε ότι αφορά την νέα εποπτική αρχή, εκφράστηκε η προσδοκία όπως προσκληθούν στο διάλογο σε σχέση με τα εργασιακά θέματα των υπαλλήλων που θα μεταφερθούν σε αυτή.
Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο Χρίστος Παναγίδης της ΕΤΥΚ ο οποίος επεσήμανε ότι πρέπει να αξιολογηθούν οι ενέργειες που έπληξαν το θεσμό με γνώμονα τη θωράκιση και ενίσχυσή του και να προωθηθούν τα κλαδικά ταμεία. Πρόσθεσε ότι παραμένει ανοικτό το θέμα της αποκατάστασης του κουρέματος για μερίδα τραπεζικών υπαλλήλων με το ποσό να υπολογίζεται στα €10 εκ. κατανεμημένο σε 15 χρόνια.
Στην συνεδρίαση εκπροσωπήθηκαν και τα δύο μεγαλύτερα ταμεία προνοίας, οικοδόμων και ξενοδοχοϋπαλλήλων.
Εκ μέρους της ΟΕΒ αναφέρθηκε ότι στόχος και προτεραιότητα είναι οι επαρκείς συνταξιοδοτικές παροχές και τονίστηκε ότι οποιαδήποτε πρόταση για νέα εποπτική αρχή πρέπει να διασφαλίζει το ρόλο των κοινωνικών εταίρων. Σημειώθηκε ότι θα πρέπει να εξεταστεί το νομοσχέδιο λεπτομερώς πριν η ΟΕΒ τοποθετηθεί κατά τον κοινωνικό διάλογο
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής εργασίας Αντρέα Φακοντή θα προγραμματιστεί νέα συνεδρία μετά το Πάσχα ώστε να διαπιστωθεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί στο θέμα.
Ο κ. Φακοντής τόνισε πως οι όποιες αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο δεν πρέπει να γίνονται χωρίς διαβούλευση με τις εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις. Παράλληλα, επέκρινε την κυβέρνηση για την καθυστέρηση στη ρύθμιση της κάλυψης των νεοεισερχόμενων στο δημόσιο, καλώντας σε κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου.
Υπενθυμίζεται πως σε ότι αφορά τη μεταρρύθμιση του πλαισίου των ταμείων προνοίας το υπουργείο εργασίας  είχε προτείνει πέντε άξονες δράσης. Ο πρώτος αφορούσε την ενίσχυση των συντάξεων με τη δημιουργία δεύτερου πυλώνα για την ενίσχυσή τους, ο οποίος θα αντικαθιστούσε τα ταμεία προνοίας.
Ο δεύτερος άξονας αφορούσε την εποπτική αρχή και ο τρίτος άξονας την δημιουργία νέου ταμείου προνοίας για τη δημόσια και ημιδημόσια υπηρεσία.
Ο τέταρτος άξονας αφορούσε την αναπλήρωση των κουρεμένων ταμείων προνοίας και ο πέμπτος την επιπρόσθετη σταδιακή στήριξη των ταμείων προνοίας.
Της Μαρίας Χαμπή
πηγή: stockwatch

Άκυρη η μείωση εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων

19/02

Το Διοικητικό Δικαστήριο κήρυξε άκυρη τη μείωση του εφάπαξ ποσού το οποίο δικαιούντο να λάβουν κατά την αφυπηρέτηση τους τέσσερις δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι προσέφυγαν στο Δικαστήριο κατά των σχετικών αποφάσεων του Υπουργού Οικονομικών και του Γενικού Λογιστή.
Οι αιτητές με τις προσφυγές τους, οι οποίες συνεκδικάστηκαν, ζητούσαν απόφαση του Δικαστηρίου ότι οι αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών και του Γενικού Λογιστή, με τις οποίες εφάρμοσαν τις πρόνοιες του άρθρου 7 του περί Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων Κρατικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα περιλαμβανόμενων και των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Διατάξεις Γενικής Εφαρμογής) Νόμου του 2012 (216(Ι)/2012), είναι παράνομες και/ή άκυρες και/ή στερούνται οποιουδήποτε εννόμου αποτελέσματος, ως στηριζόμενες σε Νόμο ο οποίος μεταξύ άλλων προσκρούει στο Σύνταγμα, στην αρχή της αναλογικότητας και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η Πρόεδρος του Διοικητικού Δικαστηρίου Μ. Καλλιγέρου αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην απόφαση ότι «θεωρώ ότι παραβιάστηκε το συμβατικό και αποκρυσταλλωμένο δικαίωμα των αιτητών στο συνταξιοδοτικό δικαίωμα στο εφάπαξ φιλοδώρημα, με τους συντελεστές που προβλέπονταν κατά την συμπλήρωση της υπηρεσίας σε συντάξιμη θέση κατά την συμπλήρωση του 60ου έτους της ηλικίας τους. Ο περιορισμός κρίνεται ανεπίτρεπτος, διότι δεν έγινε κατ’ επίκληση λόγων που προβλέπονται ως επιτρεπόμενοι στο άρθρο 23.3 του Συντάγματος».
Πέραν της ανωτέρω κρίσης, σημειώνει, «θεωρώ πως θα πρέπει να εξεταστεί και το ζήτημα των ακόλουθων ισχυρισμών των αιτητών, που προβλήθηκαν διαζευκτικά με τον ανωτέρω λόγο αντισυνταγματικότητας του Νόμου».
Σύμφωνα με τους αιτητές «παραβιάστηκε με μην επίδικη νομοθεσία η αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης, που εντάσσεται στις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και αποβλέπει να διασφαλίσει τον πολίτη από την απρόβλεπτη μεταβολή καταστάσεων και εννόμων σχέσεων, που διέπει το κοινοτικό δίκαιο».
Όπως αναφέρεται στην απόφαση, «ο συνήγορος των αιτητών υποστήριξε ότι στις επίδικες υποθέσεις υπάρχει παράβαση της αρχής της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης, καθότι οι αιτητές έχουν οργανώσει την προσωπική και οικογενειακή ζωή τους (συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων υποχρεώσεων, όπως δανείων, που λήφθηκαν εκ μέρους τους με τα σταθερά δεδομένα πριν τη θέσπιση του επίδικου νόμου) στη βάση μίας πλήρους απολαβών δημοσιοϋπαλληλικής σταδιοδρομίας και οικογενειακού και ατομικού προϋπολογισμού, που ανατρέπεται χωρίς να συντρέχουν οι ανάλογες προϋποθέσεις που επιβάλλονται από τo κοινοτικό κεκτημένο».
«Και αυτό επειδή», συνεχίζει ο συνήγορος των αιτητών, «δυνάμει νομοθετικών διατάξεων, που διέπουν τους όρους εργοδότησης τους και της σύναψης συμφωνίας με τη Δημοκρατία, έτρεφαν την καθόλα δικαιολογημένη πεποίθηση ότι τα συνταξιοδοτκά τους δικαιώματα θα εξακολουθούσαν να είναι ισχυρά και να τυγχάνουν του σεβασμού».
Εξετάζοντας και αυτό το ζήτημα, η Πρόεδρος του Δικαστηρίου σημειώνει πως «οι σχετικές μεταβατικές διατάξεις, ως θεσπίστηκαν στο Νόμο 216(Ι)/2016, σε σχέση με τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των αιτητών που αποκτήθηκαν ως προς τους συντελεστές υπολογισμού του εφάπαξ που δικαιούντο με την συνταξιοδότησή τους με δεδομένη την παραμονή τους στην υπηρεσία μετά την συμπλήρωση του 60ου έτους της ηλικίας τους, παραβιάζουν για τους αιτητές την αρχή της προοτατευόμιενης εμπιστοσύνης που εφαρμόζεται και σε σχέση με τους εθνικούς νόμους, λόγω της υπεροχής του κοινοτικού δικαίου δυνάμει του άρθρου ΙΑ του Συντάγματος, αφού αιφνιδιαστικά (και αφού οι αιτητές συμπλήρωσαν τους απαιτούμενους μήνες συντάξιμης υπηρεσίας) ανατράπηκε το νομοθετικό καθεστώς που δημιούργησε τις δικαιολογημένες προσδοκίες τους σε σχέση με τους συντελεστές υπολογισμού του εφάπαξ τους».
Για όλους τους πιο πάνω λόγους, καταλήγει, «οι επίδικες αποφάσεις κηρύσσονται άκυρες, ως βασιζόμενες στο άρθρο 7(1)(α)(ιι) και τις εκεί επιφυλάξεις, που παραβιάζει το άρθρο 23.3 του Συντάγματος, αλλά και την αρχή της προστατευόμενης εμπιστοσύνης που οφείλει να εφαρμόζεται και κατά τη θέσπιση κανόνων δικαίου, δυνάμει του άρθρου 1Α του Συντάγματος».
Πηγή: stockwatch

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

Επισκόπηση 11-17/02



Επισκόπηση 11-17/02

Απαράδεκτες οι ενέργειες ιδιωτών ιατρών για υπονόμευση του ΓεΣΥ
13/02
Τα όσα διαδραματίζονται στο χρονικό αυτό διάστημα για το ΓεΣΥ μόνο θλίψη και απογοήτευση προκαλούν.
Αποκορύφωμα αποτελεί η πρωτοβουλία από ιδιώτες ιατρούς, δημιουργίας ιδιωτικού δικτύου ιατρών το οποίο θα λειτουργήσει παράλληλα με το
Γενικό Σχέδιο Υγείας.
Η ενέργεια αυτή δεν υπονομεύει απλά την προσπάθεια υλοποίησης της μεγαλύτερης κοινωνικής μεταρρύθμισης στον τομέα της υγείας αλλά αντιστρατεύεται την ισχυρή βούληση της πολιτείας και των πολιτών για την εφαρμογή ενός καθολικού μονοασφαλιστικού και αλληλέγγυου συστήματος υγείας. Η ΔΕΟΚ καλεί την ηγεσία του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου να εγκαταλείψει τους απαράδεκτους και αδιεξόδους τακτικισμούς της και να συνεργαστεί καλοπροαίρετα και εποικοδομητικά με τον ΟΑΥ με στόχο την εγγραφή και συμμετοχή όλων των ιατρών στο σύστημα. Η ΔΕΟΚ καλεί επίσης τον κάθε ιατρό ξεχωριστά να ενημερωθεί υπεύθυνα για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του στο ΓεΣΥ και να ιεραρχήσει πάνω από όλα το δικαίωμα την ασθενών και των πολιτών για ποιοτική και ίση πρόσβαση στης υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του τόπου.
Στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η ΔΕΟΚ θα υπερασπισθεί με όλες της τις δυνάμεις τις βασικές αρχές του ΓεΣΥ όπως αυτές περιλαμβάνονται στην νομοθεσία. Μέχρι τον Ιούνιο του 2019 θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε οι πολίτες να έχουν ενώπιων τους ένα ολοκληρωμένο και χωρίς προβλήματα σύστημα πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Ταυτόχρονα αναμένουμε ότι ο Οργανισμός Κρατικών Νοσηλευτηρίων θα επιταχύνει της διαδικασίες της αυτονόμησης ώστε και ο δημόσιος τομέας να λειτουργήσει με όσο το δυνατό λιγότερα προβλήματα στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον του ΓεΣΥ.
Γραφείο Τύπου ΔΕΟΚ
 

πηγή: ΔΕΟΚ 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα, 14 Φεβρουαρίου 2019, ημερίδα για τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με τίτλο: «Προωθούμενη Μεταρρύθμιση Τ.Α.-Προβλήματα-Προοπτικές» που διοργάνωσε η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ.
14/02
Στην ημερίδα κατατέθηκαν εισηγήσεις από τον Υπουργό Εσωτερικών, από το Γενικό Γραμματέα της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, εκ μέρους του Προέδρου της Ένωσης Δήμων, τον Πρόεδρο της Ένωσης Κοινοτήτων και τη Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ. Στην ημερίδα εκπροσωπήθηκαν, πέραν των κομμάτων και συνδικαλιστικών οργανώσεων, 20 Δήμοι και 11 Κοινοτικά Συμβούλια, 3 επαρχιακά συμβούλια Υδατοπρομήθειας και 4 επαρχιακά συμβούλια Αποχετεύσεων καθώς και εκπρόσωποι εργαζομένων της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ από όλους της χώρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Παγκύπρια.
Στο χαιρετισμό του ο Γ.Γ της ΠΕΟ ανέφερε ότι η ΠΕΟ ποτέ δεν ήταν εμπόδιο σε μεταρρυθμίσεις οι οποίες να έχουν προοδευτικό κοινωνικό περιεχόμενο. Για αυτό ενδιαφέρεται και ανησυχεί ταυτόχρονα για το περιεχόμενο της σκοπούμενης μεταρρύθμισης στην Τ.Α επειδή τα δείγματα γραφής της κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Αυτό δεν οδηγεί την ΠΕΟ στην άρνηση αλλά αντίθετα καταθέτει προτάσεις και απαιτεί να έχει λόγο. Ο Γ.Γ. της ΣΗΔΗΚΕΚ ανέλυσε τη θέση της Συντεχνίας συνολικά για τη μεταρρύθμιση η οποία εδράζεται στους άξονες διεύρυνση αρμοδιοτήτων, οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια Δήμων, συμπλεγματοποιήσεις υπηρεσιών σε Δήμους και Κοινότητες, τη μετεξέλιξη σε Δήμους, συμπληρωμένες δομές στις νέες Αρχές προσαρμοσμένες στις σύγχρονες ανάγκες των δημοτών, αμεσότητα στο δημότη. Τόνισε δε ότι η υφιστάμενη κατάσταση των Δήμων αλλά και των Κ.Σ. με τα συσσωρευμένα οικονομικά και άλλα προβλήματα και την υποβάθμιση των υπηρεσιών τους δεν αφήνει περιθώρια για την όποια αποτυχία της όλης προσπάθειας η οποία θα οδηγήσει τον ίδιο το θεσμό σε αδιέξοδο με οδυνηρές συνέπειες τόσο στους εργαζόμενους όσο και σε όλη την κοινωνία. Αντίθετα, τόνισε, ότι επιτυχία στην όλη προσπάθεια σημαίνει νέα εποχή στο θεσμό, ενδυνάμωση των παρεχόμενων υπηρεσιών που θα επιφέρει άλμα στην ποιοτική εξυπηρέτηση του Δημότη και προς αυτή τη κατεύθυνση θα κινηθεί η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ.
Ο Υπουργός Εσωτερικών αφού ανέλυσε συνοπτικά το περιεχόμενο των σχετικών Νομοσχεδίων που η Κυβέρνηση ετοίμασε, είχε την ευκαιρία να ακούσει και να απαντήσει στις παρεμβάσεις συνδικαλιστών, εκπροσώπων κομμάτων, Δημάρχων και Κοινοταρχών σε σχέση με τα καίρια ζητήματα που άπτονται της μεταρρύθμισης όπως π.χ. η πολυσυζητημένη ενοποίηση Δήμων και οι νέες αρμοδιότητες τους, οι εξουσίες των Επαρχιακών Συμβουλίων, οι συμπλεγματοποιήσεις υπηρεσιών καθώς και τις συνέπειες για τους εργαζόμενους.
Από τις τοποθετήσεις όλων των εμπλεκομένων διαφάνηκε ότι υπάρχουν αρκετά πεδία που υπάρχουν συγκλίσεις και άλλα που υπάρχουν διαφωνίες και ζητήματα που χρειάζεται περισσότερος διάλογος. Σε κάθε περίπτωση διαφάνηκε ότι έχει ωριμάσει ο καιρός να συζητηθούν σε βάθος τα ζητήματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ότι χρειάζεται να γίνουν προσπάθειες για να υπάρξει η αναγκαία βούληση και συναίνεση για να επιτευχθεί η μεταρρύθμιση. Η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ θα συνεχίσει με θέσεις και απόψεις να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση.
Πηγή: ΠΕΟ (φβ σελίδα)

ΜΗΝΥΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΟΙ ΑΠΕΡΓΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
13/02
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΤΕΧΝΙΩΝ ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΔΕΟΚ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ:
Τα Συμβούλια των Συντεχνιών Οικοδόμων ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ, ανακοινώνουν ότι η σημερινή 24ωρη Παγκύπρια απεργία, διεξήχθη με πλήρη επιτυχία. Μέσα από τις απεργιακές συνελεύσεις, οι απεργοί οικοδόμοι έστειλαν μήνυμα ενότητας προς όλους τους εργαζόμενους της Κύπρου και τους ευχαριστούν για την αμέριστη συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα τους.
Η σημερινή απεργία, έχει ξεσκεπάσει πλήρως στα μάτια της κοινής γνώμης της Κύπρου, τη τεράστια ευθύνη που φέρει μια μεγάλη μερίδα των εργολάβων, για τα απαράδεκτα φαινόμενα που εμφανίζονται στον κλάδο των κατασκευών, με κύρια θύματα τους εργαζόμενους.
Η απαράδεκτη στάση που τήρησε η εργοδοτική πλευρά, απορρίπτοντας τα συμφωνηθέντα, δείχνει και την πραγματική της πρόθεση, που δεν είναι άλλη από τη διαιώνιση της κατάστασης που επικρατεί στην οικοδομική βιομηχανία, με τις πολλές παραβιάσεις της συλλογικής σύμβασης, και κατ’ επέκταση, των εργατικών νομοθεσιών.
Οι εργαζόμενοι στην οικοδομική βιομηχανία, έχουν εκφράσει την αποφασιστικότητά τους μέσα από τις απεργιακές τους συνελεύσεις, ότι θα συνεχίσουν τον δίκαιο αγώνα τους, μέχρις ότου η ηγεσία της Ομοσπονδίας Εργολάβων Οικοδομών αλλάξει στάση και, επιτέλους, βάλει σε πράξη τις γραπτές της δεσμεύσεις.
Τέλος, οι απεργιακές συνελεύσεις των εργαζομένων που πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις επαρχίες, έχουν εξουσιοδοτήσει σχεδόν ομόφωνα, κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας, τα Διοικητικά Συμβούλια των Συντεχνιών Οικοδόμων, όπως προχωρήσουν στο εγγύς μέλλον σε κλιμάκωση των μέτρων, εάν δεν υπάρξει άμεση επίλυση της διαφοράς που έχει προκύψει.
Τα Διοικητικά Συμβούλια των Συντεχνιών Οικοδόμων ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ.
Τετάρτη
13/02/2019
πηγή: ΠΕΟ (φβ σελίδα)

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
13/02
Οι Απεργιακές Συνελεύσεις των εργαζόμενων στην οικοδομική βιομηχανία αποφάσισαν να καταγγείλουν την απαράδεκτη στάση της εργοδοτικής πλευράς. Οι εργαζόμενοι ζητούν πλήρη εφαρμογή των βασικών άρθρων της Συλλογικής Σύμβασης από όλους τους εργολάβους και εξουσιοδοτούν τα Δ.Σ. των Συντεχνιών, εάν δεν υπάρξουν άμεσα θετικές εξελίξεις προς επίλυση της διαφοράς, να προχωρήσουν στην επέκταση των μέτρων όποτε κρίνουν αναγκαίο.
Ακολουθεί αυτούσια η απόφαση των Απεργιακών Συνελεύσεων:
ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Η Απεργιακή Συνέλευση των εργαζομένων στην Οικοδομική Βιομηχανία που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στις 13 Φεβρουαρίου 2019, αφού ενημερώθηκε από τα Διοικητικά Συμβούλια των Συντεχνιών Οικοδόμων ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ, για τις μέχρι σήμερα εξελίξεις μετά την απόρριψη της συμφωνίας για την Οικοδομική Βιομηχανία εκ μέρους της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων (ΟΣΕΟΚ), αποφάσισε τα ακόλουθα:
- Να καταγγείλει την απαράδεκτη στάση που συνεχίζει να επιδεικνύει η εργοδοτική πλευρά, στοχεύοντας στη διαιώνιση της κατάστασης που επικρατεί στην Οικοδομική Βιομηχανία με την παραβίαση της Συλλογικής Σύμβασης και των άλλων εργατικών νομοθεσιών.
- Να δηλώσει για ακόμα μια φορά ότι η εργατική πλευρά ουδέποτε θα εγκαταλείψει την προσπάθεια για πλήρη εφαρμογή των βασικών άρθρων της Συλλογικής Σύμβασης από όλους τους εργολάβους, και να καλέσει την Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων να δηλώσει ξεκάθαρα αν ειλικρινά επιθυμεί την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης ή την κατάργησή της.
- Να απαιτήσει με βάση και τη γραπτή συμφωνία με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών, την επαναφορά όλων των αποκοπών που αφορούσαν τους προσωπικούς μισθούς των εργαζομένων και τα ωφελήματά τους.
- Να στείλει μήνυμα ενότητας προς όλους τους Κύπριους εργαζομένους και να τους καλέσει να στηρίξουν τον αγώνα των οικοδόμων, γιατί ο αγώνας αυτός αφορά όλους τους εργαζόμενους της Κύπρου, οργανωμένους και ανοργάνωτους.
- Να εξουσιοδοτήσει τα Δ.Σ. των Συντεχνιών εάν δεν υπάρξουν άμεσα θετικές εξελίξεις προς επίλυση της διαφοράς να προχωρήσουν στην επέκταση των μέτρων όποτε κρίνουν αναγκαίο.
Η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων
13 Φεβρουαρίου 2019
πηγή: ΠΕΟ (φβ σελίδα)

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΕΔ
13/02
Την αμέριστη και ειλικρινή της στήριξη στην αξίωση των εργαζομένων στην οικοδομική βιομηχανία
και των Συντεχνιών που τους εκπροσωπούν για τήρηση όλων όσων έχουν συμφωνηθεί στις συλλογικές συμβάσεις που έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα με την εργοδοτική πλευρά, εκφράζει, σε ανακοίνωση της, η ΠΟΕΔ.
«Η επίκληση της οικονομικής κρίσης για καταπάτηση και καταστρατήγηση των θεσμικά κατοχυρωμένων αποφάσεων δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, ιδιαίτερα όταν η παραβίαση ή η μη εφαρμογή των συμφωνηθέντων γίνεται χωρίς οποιαδήποτε διαβούλευση ή/και συνεννόηση με τους επηρεαζομένους, με μονομερείς και ετσιθελικές αποφάσεις. Ως ΠΟΕΔ, στεκόμαστε και θα σταθούμε στο πλευρό κάθε ομάδας εργαζομένων της οποίας καταστρατηγούνται τα αναφαίρετα δικαιώματα για σεβασμό τόσο των διαδικασιών του δημοκρατικού διαλόγου όσο των αποφάσεων και συμφωνιών που λαμβάνονται σε αυτό», προσθέτει.
Δηλώνει, παράλληλα, την πρόθεσή της να στηρίξει, εάν χρειαστεί, και έμπρακτα τους εργαζομένους στην οικοδομική βιομηχανία στηρίζοντας τις θέσεις αρχών που υπερασπίζονται.
«Ο εκπαιδευτικός κόσμος, που βίωσε το περασμένο καλοκαίρι παρόμοιες καταστάσεις, καλεί τους εργαζομένους στην οικοδομική βιομηχανία να παραμείνουν ενωμένοι και να στηρίξουν τις αποφάσεις των Συντεχνιών που τους εκπροσωπούν, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει ο αγώνας τους να έχει αίσια κατάληξη. Καλούμε τους εργοδότες στην οικοδομική βιομηχανία να σεβαστούν πρώτα όλα έχουν συμφωνηθεί και στη συνέχεια μέσα από ειλικρινή, ουσιαστικό και εποικοδομητικό διάλογο να εξεύρουν από κοινού λύσεις σε όλα τα θέματα που τους απασχολούν», καταλήγει η ΠΟΕΔ, στην ανακοίνωση της.
Πηγή: ΠΕΟ (φβ σελίδα)

ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ 24ΩΡΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
12/02
Παγκύπρια 24ωρη προειδοποιητική απεργία στην Οικοδομική Βιομηχανία θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019, μετά από απόφαση των Γενικών Συνελεύσεων των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι εξουσιοδότησαν τα Συμβούλια των Συντεχνιών Οικοδόμων ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ, για λήψη μέτρων αντίδρασης μετά την απόρριψη της συμφωνίας για την Οικοδομική Βιομηχανία εκ μέρους της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων (ΟΣΕΟΚ).
Κατά την ημέρα της απεργίας θα πραγματοποιηθούν απεργιακές συγκεντρώσεις στα επαρχιακά οικήματα των Συντεχνιών ως εξής:
  1. Λευκωσία, Πάφος: Οίκημα ΠΕΟ, ώρα 12μμ
  2. Λεμεσός, Λάρνακα, Αμμόχωστος: Οίκημα ΣΕΚ, ώρα 12μμ.
Κατά τις απεργιακές συνελεύσεις θα ληφθεί απόφαση με στόχο να καταγγελθεί η απαράδεκτη στάση που συνεχίζει να επιδεικνύει η εργοδοτική πλευρά, στοχεύοντας στη διαιώνιση της κατάστασης που επικρατεί στην Οικοδομική Βιομηχανία με την παραβίαση της Συλλογικής Σύμβασης και των άλλων εργατικών νομοθεσιών.
Η εργατική πλευρά ουδέποτε θα εγκαταλείψει την προσπάθεια για πλήρη εφαρμογή των βασικών άρθρων της Συλλογικής Σύμβασης από όλους τους εργολάβους και απαιτεί, με βάση και τη γραπτή συμφωνία με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών, την επαναφορά όλων των αποκοπών που αφορούσαν τους προσωπικούς μισθούς των εργαζομένων και τα ωφελήματά τους.
Τα Δ.Σ. των Συντεχνιών θα ζητήσουν παράλληλα εξουσιοδότηση από τους εργαζόμενους, εάν δεν υπάρξουν άμεσα θετικές εξελίξεις προς επίλυση της διαφοράς, να προχωρήσουν στην επέκταση των μέτρων όποτε κρίνουν αναγκαίο.
ΠΕΟ-ΣΕΚ-ΔΕΟΚ
πηγή: ΠΕΟ

ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΕΛΕΓΚΤΗ ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΗΣ ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΛΕΜΕΣΟΥ
12/02
Ανακοίνωση της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ:
"Η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ ανταποκρινόμενη σε πρόσκληση για συνάντηση από τον Δήμαρχο Λεμεσού ανέστειλε την εξαγγελθείσα για σήμερα 24ωρη απεργία στο Δήμο Λεμεσού και προσήλθε στη συνάντηση στην οποία εκτός του Δημάρχου συμμετείχε ο Πρόεδρος της Επιτροπή Προσωπικού και υπηρεσιακοί.
Για το θέμα των προαγωγών και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, έγινε συζήτηση αλλά και ανταλλαγή απόψεων για βελτιώσεις που θα εφαρμοσθούν μελλοντικά. Η κάθε πλευρά διατήρησε τις θέσεις της, και η διαφωνία παρέμεινε. Ως εκ τούτου η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ έχει αποφασίσει, πέραν από τις ενδεχόμενες προσωπικές προσφυγές των επηρεαζόμενων, να προχωρήσει σε καταγγελία στον Γενικό Ελεγκτή και στην Επίτροπο Διοικήσεως για να διερευνήσει τυχόν παρατυπίες ή και παρανομίες που έχουμε εντοπίσει.
Επίσης θέσαμε έντονα το θέμα της αγοράς υπηρεσιών και της υπό-στελέχωσης των τμημάτων, για το οποίο συμφωνήθηκε όπως καθοριστεί συνάντηση για συζήτηση του όλου θέματος για να καθοριστεί χρονοδιάγραμμα με στόχο την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στις θέσεις εργασίας όπου αποδεδειγμένα συνιστούν μόνιμες ανάγκες. Στόχος μας είναι η μέθοδος στην προσφυγή για αγορά υπηρεσιών να περιοριστεί αυστηρά μόνο για εποχικές εργασίες και για έργα συγκεκριμένης διάρκεια τα οποία αδυνατεί να εκτελέσει η δημοτική υπηρεσία.
Ως εκ τούτου, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες και την παρακολούθηση των ζητημάτων μέχρι τη σωστή επίλυση τους όπως τα έχουμε θέσει στο τραπέζι της σημερινής συνάντησης.
Από ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ
12 Φεβρουαρίου 2019"
πηγή: ΠΕΟ (φβ σελίδα)

Προσωρινή αναστολή της 24ωρης απεργίας αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στον Δήμο Λεμεσού
11/02

Συνηλθε σήμερα στη παρουσία του Γραμματέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Συντεχνίας, συν Σίμου Ευτυχιου, η κλαδική επιτροπή της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ στο Δήμο Λεμεσού όπου καταρτιστηκε σε σώμα και εξελεξε Γραμματέα της Κλαδικής.Γραμματέας της κλαδικής επανεξελεγη ομόφωνα ο συνάδελφος Άλκης Αλκιβιαδης. Ασχολήθηκε επίσης και με την εξαγγελθείσα για αύριο 24ωρη απεργία. Εν όψει πρότασης για συνάντηση και συζήτησης των όλων προβλημάτων που δημιουργήθηκαν με τον Δήμαρχο στις 8.30 Η κλαδική αποφάσισε την προσωρινή αναστολή των μέτρων.

Πηγή: ΠΕΟ (φβ σελίδα)

Διεθνής Συνδικαλιστική Αλληλεγγύη με τη Βενεζουέλα
11/02
Μεγάλος αριθμός Συνδικαλιστικών Οργανώσεων από όλο τον κόσμο εκφράζουν με κοινή τους δήλωση την αλληλεγγύη τους με τους εργαζόμενους της Βενεζουέλας και τη στήριξή τους στην έναρξη της διαδικασίας διαλόγου στη χώρα. Συγκεκριμένα, τη δήλωση υπογράφουν Συνδικαλιστικές Οργανώσεις από την Αργεντινή, Βραζιλία, Νότιο Αφρική, Τουρκία, Παλαιστίνη, Ιρλανδία, Ιταλία, περιοχές της Ισπανίας και Νικαράγουα. Μια εκ των Οργανώσεων που υπογράφει την δήλωση είναι η ΠΕΟ.
Οι Οργανώσεις εξέδωσαν την κοινή δήλωση με αφορμή τη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί εντός των ημερών στο Μοντεβιδέο με πρωτοβουλία των κυβερνήσεων του Μεξικού και της Ουρουγουάης. Στόχος της συνάντησης είναι η υιοθέτηση διαδικασίας διαλόγου για ειρήνη στην Βενεζουέλα στη βάση της δημοκρατικής νομιμότητας του Νικολά Μαδούρο και της εθνικής κυριαρχίας της χώρας.
Η κοινή δήλωση των Οργανώσεων:
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που υπογράφουν αυτή την δήλωση εκφράζουμε την υποστήριξη μας στην προτεινόμενη πρωτοβουλία των κυβερνήσεων του Μεξικού και της Ουρουγουάης για εγκαθίδρυση διαλόγου για ειρήνη στην Βενεζουέλα στη βάση της δημοκρατικής νομιμότητας του Νικολά Μαδούρο και της εθνικής κυριαρχίας της Βενεζουέλας.
Γι’αυτό επιθυμούμε να μοιραστούμε τα πιο κάτω σημεία με στόχο να αποτρέψουμε πιθανή ξένη στρατιωτική επέμβαση:
• Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που υπογράφουν το κείμενο αναγνωρίζουν τη νομιμότητα του προέδρου Μαδούρο. Γι’ αυτό το λόγο απορρίπτουμε την στρατηγική αποσταθεροποίησης της χώρας και ανατροπής του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου.
• Ανησυχούμε ότι η ειρήνη, η σταθερότητα και η συνεργασία στην περιοχή απειλούνται ως αποτέλεσμα ξένων εκβιασμών και παρεμβάσεων στην πολιτική ζωή της Βενεζουέλας.
• Ενώ κάποιοι παράγοντες επιδιώκουν τον πόλεμο και τις επεμβάσεις, άλλες κυβερνήσεις καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για υιοθέτηση της διαδικασίας του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης ως νόμιμης οδού για επίλυση των διαφορών στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου.
• Από την δική μας σκοπιά, επιθυμούμε να υποστηρίξουμε τις πρωτοβουλίες για διάλογο και πολιτική διαπραγμάτευση που επιδιώκει την επίτευξη ειρήνης στην περιοχή και στον κόσμο, και υποστηρίζουμε την συνάντηση για την Βενεζουέλα που θα πραγματοποιηθεί στο Μοντεβιδέο.
Πηγή: ΠΕΟ (φβ σελίδα)

Παρέμβαση ΣΕΚ στη Επιτροπή Εργασίας για τροποποίηση της νομοθεσίας Περί Αφερεγγυότητας του Εργοδότη • Τα δικαιώματα των εργαζομένων επιβάλλεται να προστατευθούν

15/02

Την αναγκαιότητα τροποποίησης  της νομοθεσίας για την προστασία των δικαιωμάτων των εργοδοτουμένων σε περίπτωση αφερεγγυότητας του εργοδότη , με στόχο την κάλυψη των μισθών και ωφελημάτων τους από το Ταμείο Αφερεγγυότητας, τόνισε σε παρέμβαση του ο γενικός οργανωτικός της ΣΕΚ Πανίκος Αργυρίδης σε συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας την περασμένη εβδομάδα.

Ο κ.  Πανίκος Αργυρίδης είπε πως πρόκειται για  ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί εκατοντάδες εργαζόμενους, λόγω της αδυναμίας της υφιστάμενης νομοθεσίας και εξέφρασε την ανάγκη επανεξέτασης της ώστε να καλύπτει τους εργαζομένους που μένουν εκτεθειμένοι λόγω αφερεγγυότητας των εργοδοτών τους.

Τα τελευταία χρόνια, τόνισε, χαρακτηριστικά παρουσιάζονται  μεγάλες οφειλές από τους εργοδότες προς τους εργοδοτούμενους λόγω αδυναμίας τους να καταβάλουν μισθούς και ωφελήματα και στη συνέχεια οι εταιρείες  τερματίζουν τις δραστηριότητες τους και το προσωπικό μένει εκτεθειμένο και απροστάτευτο.

Για να μπορέσει ένας εργοδοτούμενους να είναι δικαιούχος ,πρόσθεσε, θα πρέπει μετά το κλείσιμο μιας εταιρείας να εκδοθεί διάταγμα από το δικαστήριο για εκκαθάριση ή να διαπιστώσει ότι ο εργοδότης έπαυσε να διεξάγει οποιαδήποτε εργασία και δεν υπάρχει επαρκούς αξίας περιουσία.

Παρόλα αυτά, κατέληξε ,με το κλείσιμο των εταιρειών και λόγω των χρεών που αφήνουν οι εταιρείες στα διάφορα τραπεζικά ιδρύματα, διορίζεται διαχειριστής της εταιρείας ο οποίος αναλαμβάνει να εκποιήσει ή να αξιοποιήσει τα όποια περιουσιακά στοιχεία είχε η εταιρεία. Αυτή η διαδικασία αφαιρεί από τους εργαζόμενους το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση στο Ταμείο Αφερεγγυότητας Εργοδότη.

Σημειώνεται ότι για το συγκεκριμένο θέμα η ΣΕΚ απέστειλε από τον Οκτώβριο του 2016 επιστολή προς την υπουργό Εργασίας με πρόταση για τροποποίηση του νομοσχεδίου.

Το υπουργείο εργασίας αντικρύζει θετικά το θέμα της επανεξέτασης του νομοσχεδίου και η επιτροπή εργασίας κάλεσε το υπουργείο  να ετοιμάσει μέχρι τα μέσα Μαρτίου τροποποιητικό νομοσχέδιο το οποίο θα επιτρέπει  στους εργαζόμενους, που είναι εκτεθειμένοι, να αποζημιώνονται στη βάση της σχετικής νομοθεσίας.

[Ο νόμος του 2001 «Ο περί της Προστασίας των Δικαιωμάτων των Εργοδοτουμένων σε Περίπτωση Αφερεγγυότητας του Εργοδότη» είχε ως στόχο να καλύψει αυτό το κενό για να προστατεύσει τους εργαζόμενους και για το λόγο αυτό είχε δημιουργηθεί ειδικό ταμείο, το οποίο σε περίπτωση αφερεγγυότητας του εργοδότη να καταβάλλει στους εργοδοτούμενους τα οφειλόμενα ποσά, στη βάση συγκεκριμένου υπολογισμού και κριτηρίων (άρθρο 4’ του νόμου). Το ταμείο σήμερα διαθέτει 200 εκατομμύρια ευρώ περίπου και χρηματοδοτείται από μέρος των εισφορών των εργοδοτών προς το Ταμείο Πλεονασμού.]

πηγή: ΣΕΚ

Κλειδί ανάπτυξης η βελτίωση της παραγωγικότητας - Κυβέρνηση και εργοδότες να αναλάβουν τις ευθύνες τους

15/02
Η ΣΕΚ είναι υποχρεωμένη για πολλοστή φορά να εκφράσει την έντονη ανησυχία της για τη χαμηλή παραγωγικότητα που υπάρχει στην Κύπρο, η οποία δυστυχώς τον τελευταίο καιρό ακολουθεί και φθίνουσα πορεία, όπως καταγράφουν οι επίσημες μετρήσεις τόσο του Κέντρου Παραγωγικότητας (ΚΕΠΑ) όσο και άλλων αρμοδίων φορέων.
Πρόκειται για ένα διαχρονικό πρόβλημα και μια συνεχή αδυναμία που δεν έτυχε σοβαρής διαχείρισης, ούτε από τις κυβερνήσεις των τελευταίων 20 τουλάχιστον χρόνων ούτε και από την εργοδοτική πλευρά.
Τα όσα κατά καιρούς αποφασίστηκαν για τη βελτίωση της παραγωγικότητας, (π.χ. σύσταση και λειτουργία Παγκυπρίου Συμβουλίου Παραγωγικότητας), παραπέμφθησαν ατυχώς στις Ελληνικές καλένδες και μπήκαν στη βαθειά κατάψυξη με ότι αυτό συνεπάγεται.
Έχουμε την ισχυρή άποψη πως, σήμερα τόσο η κυβέρνηση όσο και η εργοδοτική πλευρά, μέσα από διάλογο με το συνδικαλιστικό κίνημα οφείλουν να εκπονήσουν και να εφαρμόσουν συγκεκριμένες πολιτικές για αύξηση της παραγωγικότητας.  Προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί και πρέπει να συμβάλει και το εκπαιδευτικό σύστημα και οι λογικές της δια βίου μάθησης.
Η χαμηλή παραγωγικότητα αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της κυπριακής οικονομίας και όσο δεν εφαρμόζονται διορθωτικές πολιτικές η Κύπρος θα αντιμετωπίζει σοβαρή διάβρωση της ανταγωνιστικότητας της, η οποία δεν πρόκειται να βελτιωθεί μέσα από τη μείωση των μισθών και των άλλων ωφελημάτων που απολαμβάνουν οι μισθωτοί πολίτες.
Αυτή η προσέγγιση είναι παγίδα και πλάνη, αφού τα τελευταία χρόνια, ενώ υπήρξε σοβαρή μείωση των μισθών η παραγωγικότητα, δεν βελτιώθηκε αλλά βούτηξε προς τα κάτω.
Καταληκτικά η βελτίωση της παραγωγικότητας αποτελεί κλειδί προόδου και ανάπτυξης και αυτό οφείλουν να το καταλάβουν και η κυβέρνηση και οι εργοδότες, στους ώμους των οποίων πέφτει η ευθύνη για διορθωτικές κινήσεις.
πηγή: ΣΕΚ

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ - 24ωρη απεργία με δριμύ κατηγορώ κατά των εργολάβων

13/02
Παγκύπρια 24 ωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019, σύσσωμοι οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία των οικοδομών – κατασκευών, αξιώνοντας εφαρμογή των συμφωνιών που επιτεύχθησαν μεταξύ  του συνδικαλιστικού κινήματος και των Συνδέσμων  Εργολάβων οικοδομών.
Οι συμφωνίες προνοούν νομοθετική ρύθμιση βασικών όρων των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων (ωραρίου, ταμείου προνοίας, φιλοδωρήματος, αργιών, μισθοδοσίας). Μέγα ζητούμενο είναι η υποχρεωτική εφαρμογή της  συλλογικής σύμβασης ώστε να  καταπολεμηθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός και η παράνομη απασχόληση.
Σε κοινό μήνυμα τους, οι συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, διατρανώσουν την αποφασιστικότητα τους να αγωνισθούν για ματαίωση των εργοδοτικών μεθοδεύσεων που αποσκοπούν στην κατακρεούργηση των εργατικών δικαιωμάτων και καταρράκωση της αξιοπρέπειας των οικοδόμων. Είναι βέβαιο πως οι εργατικές γενικές συνελεύσεις θα εξουσιοδοτήσουν τα διοικητικά συμβούλια των συντεχνιών να  κλιμακώσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις  σε περίπτωση που δεν υπάρξουν σε  εύλογο χρονικό διάστημα θετικές εξελίξεις προς επίλυση της διαφοράς.
πηγή: ΣΕΚ

ΓεΣΥ: Ώρα ευθύνης για τον κάθε ιατρό ξεχωριστά

12/02
Η ΣΕΚ εκφράζει την μεγάλη απογοήτευση της για την απαξιωτική στάση και συμπεριφορά των ηγετών του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) οι οποίοι με τις τελευταίες τους δημόσιες τοποθετήσεις επιβεβαιώνουν ότι ανέκαθεν στόχος τους ήταν και παραμένει η αποτροπή της εφαρμογής του ΓεΣΥ.
Αφού για μεγάλο χρονικό διάστημα απέφυγαν επιμελώς να προσέλθουν σε ουσιαστικό διάλογο με την κυβέρνηση και τον ΟΑΥ,  στη συνέχεια  υπέβαλαν μια σειρά από αιτήματα, τα οποία στην πλειονότητα τους και στο βαθμό που δεν ανέτρεπαν πρόνοιες της νομοθεσίας που ομόφωνα ψηφίστηκε από τα κοινοβουλευτικά κόμματα,  έγιναν αποδεκτά.  Μετά από αυτή την εξέλιξη και εν αναμονή της θετικής ανταπόκρισης του ΠΙΣ, βιώσαμε την ενορχηστρωμένη  άρνηση των ιατρικών εταιρειών οι οποίες απέρριπταν το ΓεΣΥ με αόριστες και γενικευμένες δηλώσεις άνευ τεκμηριωμένων αιτιολογήσεων.
Τις τελευταίες μέρες βιώσαμε μια πλήρως πρωτόγνωρη και αντιφατική στάση από την ηγεσία του ΠΙΣ αφού μια ύστατη γεφυρωτική προσπάθεια η οποία ξεκίνησε από το ίδιο το περιβάλλον του ΠΙΣ και την οποία εξέτασε και υιοθέτησε με μικρές διαφοροποιήσεις η ολομέλεια του Δ.Σ. του ΟΑΥ, στη συνέχεια  και κατά παράδοξο τρόπο, τορπιλίστηκε από τον ΠΙΣ, φτάνοντας στο σημείο να συκοφαντήσουν τον Υπουργό Υγείας ο οποίος λειτουργεί με συναινετική και συλλογική προσέγγιση.
Μετά το ξεκαθάρισμα του ρόλου και των προθέσεων του ΠΙΣ, η ΣΕΚ θεωρεί ότι τώρα είναι η ώρα που ο κάθε ιατρός ξεχωριστά θα πρέπει, αφού αξιολογήσει τη στάση της ηγεσίας του,  να λάβει τις αποφάσεις του με αντικειμενικότητα και ευθύνη,  λαμβάνοντας υπόψη τόσο τα δικά του επαγγελματικά συμφέροντα όσο και το ευρύτερο κοινωνικό συμφέρον.
Η ΣΕΚ, με πλήρη σεβασμό προς το σύνολο του ιατρικού κόσμου και την κοινωνία, καλεί   τον κάθε ιατρό να αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος της μεγάλης κοινωνικής μεταρρύθμισης στον τομέα της υγείας και να ενταχθεί στο ΓεΣΥ.
πηγή: ΣΕΚ
Ανησυχίες για χαμηλή παραγωγικότητα
14/02

Η ΣΕΚ εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τη χαμηλή παραγωγικότητα που υπάρχει στην Κύπρο, η οποία, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, δυστυχώς τον τελευταίο καιρό ακολουθεί και φθίνουσα πορεία, όπως καταγράφουν οι επίσημες μετρήσεις τόσο του Κέντρου Παραγωγικότητας (ΚΕΠΑ) όσο και άλλων αρμοδίων φορέων.
"Πρόκειται για ένα διαχρονικό πρόβλημα και μια συνεχή αδυναμία που δεν έτυχε σοβαρής διαχείρισης, ούτε από τις κυβερνήσεις των τελευταίων 20 τουλάχιστον χρόνων ούτε και από την εργοδοτική πλευρά. Τα όσα κατά καιρούς αποφασίστηκαν για τη βελτίωση της παραγωγικότητας, (π.χ. σύσταση και λειτουργία Παγκυπρίου Συμβουλίου Παραγωγικότητας), παραπέμφθηκαν ατυχώς στις «ελληνικές καλένδες» και μπήκαν στη βαθιά κατάψυξη με ό,τι αυτό συνεπάγεται", αναφέρει η ΣΕΚ.
Επιπλέον, η ΣΕΚ σημειώνει ότι σήμερα τόσο η κυβέρνηση όσο και η εργοδοτική πλευρά, μέσα από διάλογο με το συνδικαλιστικό κίνημα οφείλουν να εκπονήσουν και να εφαρμόσουν συγκεκριμένες πολιτικές για αύξηση της παραγωγικότητας και προσθέτει ότι προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί και πρέπει να συμβάλει και το εκπαιδευτικό σύστημα και οι λογικές της δια βίου μάθησης.
Η χαμηλή παραγωγικότητα, αναφέρει η ΣΕΚ, αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της κυπριακής οικονομίας και όσο δεν εφαρμόζονται διορθωτικές πολιτικές η Κύπρος θα αντιμετωπίζει σοβαρή διάβρωση της ανταγωνιστικότητας της, η οποία δεν πρόκειται να βελτιωθεί μέσα από τη μείωση των μισθών και των άλλων ωφελημάτων που απολαμβάνουν οι μισθωτοί πολίτες.
Αυτή η προσέγγιση, συμπληρώνει, είναι "παγίδα και πλάνη, αφού τα τελευταία χρόνια, ενώ υπήρξε σοβαρή μείωση των μισθών, η παραγωγικότητα δεν βελτιώθηκε αλλά βούτηξε προς τα κάτω".
Καταληκτικά, η ΣΕΚ αναφέρει ότι η βελτίωση της παραγωγικότητας αποτελεί κλειδί προόδου και ανάπτυξης και αυτό οφείλουν να το καταλάβουν και η κυβέρνηση και οι εργοδότες, στους ώμους των οποίων πέφτει η ευθύνη για διορθωτικές κινήσεις.
Πηγή: stockwatch

Κ. Πετρίδης: Διασφαλισμένοι 3 χιλ. εργαζόμενοι στους δήμους

14/02

Εξοικονομήσεις της τάξης των €40 - €60 εκ. θα προκύψουν μέσα από τις συνενώσεις των δήμων και κοινοτήτων δήλωσε ο υπουργός εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης σημειώνοντας ότι οι 3 χιλ. εργαζόμενοι είναι διασφαλισμένοι.
Τόνισε ότι από την οικονομική μελέτη που έγινε για πρώτη φορά αποδεικνύεται ότι οι δήμοι και κοινότητες θα έχουν εγγυημένα για πρώτη φορά έσοδα από το ίδιο το κράτος μέσω του κρατικού προϋπολογισμού με ρυθμισμένο ποσοστό αλλά και από ίδια έσοδα από τις άδειες αυτοκινήτων.
Μιλώντας στην ημερίδα της ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ για τη μεταρρύθμιση της ΤΑ, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι μέσα από την μεταρρύθμιση διασφαλίζονται και οι 3.000 εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Τόνισε ότι «η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης την οποία προτείνουμε είναι προοδευτική και κοινωνική μεταρρύθμιση, η οποία ουσιαστικά επαναπροσδιορίζει τις σχέσεις της Τ.Α. με το κράτος».
Ο υπουργός εσωτερικών απευθυνόμενος προς τους παρευρισκόμενους ξεκαθάρισε πως στη μεταρρύθμισή την οποία προωθεί η κυβέρνηση οι δήμοι δεν θα είναι όπως τους γνωρίζουμε σήμερα υπογραμμίζοντας ότι «άρα κακώς επικεντρώνεται η συζήτηση στον αριθμό των δήμων. Θέλουμε να κάνουμε κάτι νέο με νέες δομές και πολύ περισσότερες αρμοδιότητες που δεν έχουν σήμερα».
Ανέφερε ότι η έκδοση της οικοδομικής και πολεοδομικής άδειας θα γίνεται από τις ίδιες τις τοπικές αρχές ώστε να μπορούν να προωθούν τα έργα τους χωρίς να βραχυκυκλώνονται στις κρατικές υπηρεσίες.
Πρόσθεσε παράλληλα ότι θα πρέπει να μπορούν οι δήμοι να καθορίζουν οι ίδιοι τους κοινόχρηστους χώρους και τους χώρους πρασίνου και να μπορούν να παρέχουν πραγματικά κοινωνικές υπηρεσίες.
Υπογράμμισε ότι διασφαλίζεται ακόμη η δυνατότητα απευθείας χρηματοδότησης από το κράτος για κοινωνικές υπηρεσίες και δεσμεύτηκε ότι τα λεφτά που θα εξοικονομηθούν δεν θα πάνε πίσω στο κράτος.
«Θα παραμείνουν στις τοπικές αυτοδιοικήσεις για να κάνουν καλύτερες κοινωνικές υπηρεσίες και έργα για να μειωθεί το κόστος των υπηρεσιών», τόνισε.
Όσον αφορά την τροποποίηση του Περί Κοινοτήτων Νόμου, ο κ. Πετρίδης είπε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχουν πέραν των 100 κοινοτήτων που δεν έχουν ούτε ένα άτομο προσωπικό» και δεν μπορούν να είναι διοικητικά αυτοτελείς για την παροχή υπηρεσιών, λόγω μεγέθους και κόστους.
Πρόσθεσε ότι μέσω της συμπλεγματοποίησης, οι κοινότητες θα έχουν νομική υπόσταση και θα μπορούν να προσλαμβάνουν μόνιμο προσωπικό, αντί να προσφεύγουν στην αγορά υπηρεσιών.
Τέλος, ανέφερε ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν πέντε επαρχιακά συμβούλια, μέσω εκλελεγμένων αντιπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα οποία θα αναλάβουν τη διαχείριση του νερού, του αποχετευτικού και των στερεών αποβλήτων.
Θα στηρίξουμε καθε τι προοδευτικό 
Την ημερίδα χαιρέτισε και ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης, ο οποίος ανέφερε ότι «η ΠΕΟ ποτέ δεν ήταν εμπόδιο σε μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν προοδευτικό κοινωνικό περιεχόμενο και προωθούν το κοινό καλό. «Τέτοιες μεταρρυθμίσεις, όσες έχουν γίνει και όσες θα γίνουν, αποτελούν για εμάς διεκδικητικούς στόχους» πρόσθεσε.
Είπε επίσης ότι ως ΠΕΟ «θα στηρίξουμε κάθε τί προοδευτικό, αλλά δεν θα διστάσουμε να αντιπαραταχθούμε σε κάθε τί αντιδραστικό που οδηγεί σε συρρίκνωση τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης και υποσκάπτει με οποιονδήποτε τρόπο το χαρακτήρα της».
Το ζητούμενο, σύμφωνα με τον ΓΓ της ΠΕΟ, είναι ποιους εξυπηρετούν οι μεταρρυθμίσεις, καθώς, όπως είπε, υπάρχουν προοδευτικές μεταρρυθμίσεις προς όφελος των πολλών και νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που ξεκινούν από εντελώς διαφορετικό σημείο αφετηρίας.
Η μεταρρύθμιση στηρίζεται σε τρεις αλλαγές 
Ακολούθως ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ Αντώνης Νεοφύτου ανέγνωσε την θέση της οργάνωσης για τη μεταρρύθμιση της Τ.Α., λέγοντας ότι μια ολοκληρωμένη πρόταση πρέπει να περιλαμβάνει την τροποποίηση του περί δήμων νόμου, την τροποποίηση του περί κοινοτήτων νόμου και την ψήφιση της νομοθεσίας για τη δημιουργία επαρχιακών οργανισμών ύδρευσης, αποχέτευσης και στερεών αποβλήτων.
Όσον αφορά τη συμπλεγματοποίηση είπε ότι ο σχεδιασμός δεν μπορεί να γίνει αποσπασματικά με συνενώσεις Δήμων και τη σύσταση συμπλεγμάτων υπηρεσιών Κοινοτήτων, καθώς αυτό θα δημιουργήσει στρεβλώσεις και εκτρώματα.
Εισηγήθηκε εξάλλου να δοθεί μια μεταβατική περίοδος για τη σύσταση και λειτουργία συμπλεγμάτων και να καθοριστούν κριτήρια ως προϋπόθεση για τη σύσταση δήμων. Έξι μήνες πριν τη λήξη της μεταβατικής περιόδου ή πριν τις επόμενες εκλογές να γίνουν δημοψηφίσματα για τη σύσταση δήμων, συμπλήρωσε.
Της Ηρώς Ευθυμίου
πηγή: stockwatch

Στην Κύπρο κλιμάκιο ILO για κατώτατο μισθό

14/02

Κλιμάκιο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) φτάνει στην Κύπρο γύρω στα μέσα Μαρτίου ώστε να κάνει τις πρώτες επαφές που αφορούν το θέμα της θέσπισης Εθνικού Κατώτατου Μισθού (ΕΚΜ), όπως ανέφερε η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου μιλώντας σε εκδήλωση της Συμμαχίας Πολιτών με θέμα «€1125 κατώτατος μισθός για όλους-Εφαρμογή τώρα!!».
Η Υπουργός είπε ότι η Κυβέρνηση έχει θέσει ως χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση των μελετών για το θέμα του ΕΚΜ τον ερχόμενο Νοέμβριο. Ανέφερε ότι θέση της Κυβέρνησης είναι η θέσπιση ΕΚΜ όταν υπάρχουν συνθήκες πλήρους απασχόλησης με την ανεργία να πέφτει κάτω του 5% την ώρα που σήμερα είναι στο 8,1%.
Σημείωσε ότι η Κυβέρνηση ζήτησε τόσο από την ILO όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αρχίσουν τις αναγκαίες μελέτες και διάλογο για θέσπιση του ΕΚΜ στην Κύπρο. Όπως είπε, είναι σημαντικό να εξεταστεί πως επηρεάζει το σύστημα της Κύπρου η καθιέρωση του ΕΚΜ, ώστε να μην προκύψουν προβλήματα για τον τόπο. Πρόσθεσε ότι είναι βασική η διεξαγωγή μελέτης αντικτύπου και ότι το Υπουργείο πιστεύει στην επιστημονική ανάλυση των δεδομένων με οργανισμούς που ασχολούνται συστηματικά με το θέμα.
Κατά τις πρώτες επαφές που θα έχει η ILO στην Κύπρο θα έχει συναντήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους για να δει πώς οι ίδιοι αντιμετωπίζουν το θέμα.
Σύμφωνα με την Υπουργό, το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, είναι να ολοκληρωθούν και οι δύο μελέτες μέχρι τον Νοέμβριο και να υπάρχουν τα δεδομένα ώστε να προχωρήσει το θέμα.
Η κ. Αιμιλιανίδου είπε επίσης ότι αυτή τη στιγμή το Υπουργείο βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης για  αλλαγή του συνταξιοδοτικού συστήματος που υπάρχει στην Κύπρο.
Αναλύοντας την πρόταση της Συμμαχίας Πολιτών προς της Βουλή για θέσπιση ΕΚΜ 1125 ευρώ, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι η οικονομική κρίση άφησε μια αλλαγή κουλτούρας σε μεγάλο αριθμό εργοδοτών, που αξιοποιεί και εκμεταλλεύεται την ανεργία συμπιέζοντας τους μισθούς προς τα κάτω.
Είπε επίσης ότι 22 από τις 28 χώρες της ΕΕ έχουν εισαγάγει ΕΚΜ, ενώ εξέφρασε τη θέση ότι η οικονομική ανάπτυξη θα πρέπει να οδηγήσει σε δικαιότερη κατανομή του εθνικού πλούτου, κατάργηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και εξίσωση μισθών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Είπε ακόμα ότι ανάλογη πρωτοβουλία θα αναλάβει η Συμμαχία Πολιτών και για τις πολύ χαμηλές συντάξεις ώστε να μην υπάρχει σύνταξη κάτω από το όριο της φτώχειας.
Μιλώντας στην εκδήλωση ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης ανέφερε ότι τώρα θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και παρέμβαση του κράτους, όσο υπάρχει πρόβλημα και επιτρέπεται στους εργοδότες να λειτουργούν με ασυδοσία.
Όπως είπε η θέσπιση ΕΚΜ δεν είναι ολόκληρη η εικόνα και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να ισοπεδωθούν οι μισθοί στα επίπεδα του ΕΚΜ. Ανέφερε επίσης ότι κατώτατοι μισθοί υπάρχουν σε όλα τα επαγγέλματα μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις, όμως το πρόβλημα είναι ότι αυτές δεν εφαρμόζονται. Ζήτησε ρύθμιση της υποχρέωσης του εργοδότη να εφαρμόζει τη συλλογική σύμβαση.
Ο Αν. ΓΓ της ΣΕΚ Μιχάλης Μιχαήλ ανέφερε ότι η ΣΕΚ στηρίζει με σαφήνεια την εισαγωγή ΕΚΜ και είναι ψηλά στις προτεραιότητες του κινήματος. Είπε επίσης ότι για τη θέσπισή του πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το επίπεδο κοινωνικής πρόνοιας σε κάθε χώρα, η αγοραστική δύναμη όπως και οι εβδομαδιαίες ώρες εργασίας. Συμπλήρωσε ότι ο ΕΚΜ πρέπει να λειτουργεί υποστηρικτικά προς το σύστημα συλλογικής διαπραγμάτευσης και όχι να το υπονομεύει.
Ο Πρόεδρος της ΔΕΟΚ Στέλιος Χριστοδούλου εξέφρασε την άποψη ότι στον ΕΚΜ θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και το καλάθι της νοικοκυράς. Είπε επίσης ότι όταν θα αρχίσει ο διάλογος θα πρέπει να υπάρξει κατάληξη σε έναν μηχανισμό που θα βοηθήσει μακροπρόθεσμα στην διαχείριση του θέματος. Πρόσθεσε ότι ο ΕΚΜ δεν θα πρέπει να αντικαταστήσει τις συλλογικές συμβάσεις.
Ο Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων του ΚΕΒΕ Αιμίλιος Μιχαήλ, εξέφρασε τη διαφωνία της εργοδοτικής οργάνωσης με τη σύναψη ενός ΕΚΜ, την ώρα που η ανεργία είναι στο 8,1%. Είπε επίσης ότι αν υιοθετηθεί η πρόταση της Συμμαχίας θα υπάρξει 30% αύξηση στους μισθούς, κάτι που θα οδηγήσει και πάλι σε αύξηση της ανεργίας, είτε θα μετακυλήσει την αύξηση στα προϊόντα δημιουργώντας πληθωρισμό. Καλωσόρισε τις μελέτες που γίνονται για το θέμα και εξέφρασε την ετοιμότητα του ΚΕΒΕ να δει το θέμα του κατώτατου μισθού στο πλαίσιο ένταξης και άλλων επαγγελμάτων εκτός από τα 9 που καλύπτονται ήδη από κατώτατο μισθό.
Ο Λειτουργός Εργασιακών Σχέσεων της ΟΕΒ Πολύβιος Πολυβίου εξέφρασε την διαφωνία της οργάνωσης των εργοδοτών με οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση των μισθών, αναφέροντας ότι οι μισθοί θα πρέπει να καθορίζονται από την αγορά εργασίας, τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, τα ακαδημαϊκά προσόντα και την αξιολόγηση του κάθε εργαζόμενου λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές συνθήκες και τις δυνατότητες κάθε επιχείρησης.
Συμπλήρωσε ότι η αύξηση κατά 25% του κατώτατου μισθού θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας. Είπε τέλος ότι ο μισθός από μόνος του δεν είναι εργαλείο κοινωνικής πολιτικής και υπάρχουν άλλα μέτρα όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και το ΓεΣΥ που καθορίζουν και την αγοραστική αξία του μισθού.
Πηγή: stockwatch

Τεστ για μισθούς η απεργία στις οικοδομές

14/02

Ισχυρό τεστ για την πορεία των μισθών σε σημαντικούς τομείς στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να αποτελέσει η χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση των 15 χιλιάδων εργαζομένων στην οικοδομική βιομηχανία.
Η απεργία έδωσε το στίγμα για το τι θα ακολουθήσει στο επόμενο χρονικό διάστημα ενόψει της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων σε ευαίσθητους τομείς της οικονομίας όπως είναι τα ξενοδοχεία, οι τράπεζες, η μεταποίηση, οι κατασκευές και συναφείς κλάδοι.
Είναι η πρώτη φορά μετά την οικονομική κρίση του 2013 και της αποδοχής εκ μέρους των συντεχνιών αποκοπών μισθών και επιδομάτων, που οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν με τόσο δυναμικά μέτρα την ανανέωση των συλλογικών τους συμβάσεων και άρσης των αποκοπών.
Η απεργία των οικοδόμων έγινε την ίδια μέρα που η κυβέρνηση επιβεβαίωνε, μέσω έκθεσης της για χρυσά διαβατήρια, τη μεγάλη ανάκαμψη του κατασκευαστικού τομέα τα τελευταία χρόνια.
Οι εργοδότες, από την πλευρά τους, στέλνουν το μήνυμα ότι η βελτίωση των δεικτών της οικονομίας δεν συνεπάγεται με επαναφορά προηγούμενων πρακτικών αύξησης του εργατικού κόστους υπό την απειλή ή την εκδήλωση απεργιών.
Η ΟΕΒ θεωρεί ότι οι αντοχές του ιδιωτικού τομέα είναι ακόμη αδύνατες για να επωμιστεί περαιτέρω αύξηση μισθών.
Η εργατική κρίση στον τομέα των κατασκευών δεν είναι σημερινή, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ομοσπονδίας οικοδόμων της ΠΕΟ Μιχάλη Παπανικολάου.
Η κρίση αυτή, είπε, υποβόσκει από τον περασμένο χρόνο όταν οι εργολάβοι και οι συντεχνίες ενώ είχαν πετύχει καταρχήν συμφωνία από τον Ιανουάριο του 2018 για νομοθετική ρύθμιση της εργοδότησης των οικοδόμων, οι μεν συντεχνίες πέρασαν τη συμφωνία σχεδόν ομόφωνα από τις συνελεύσεις των μελών τους σε αντίθεση με τους εργολάβους που την απέρριψαν, τον περασμένο Οκτώβριο.
Η νομοθετική ρύθμιση της εργοδότησης των οικοδόμων κατέστη αναγκαία, λένε οι συντεχνίες, για να καλύπτονται οι οικοδόμοι οι οποίοι εργοδοτούνται από τους υπεργολάβους, οι πλείστοι εκ των οποίων, δεν εφαρμόζουν τις πρόνοιες των συλλογικών συμβάσεων.
Τον Ιούνιο του 2013 στο πλαίσιο της αποδοχής των εργαζομένων στις κατασκευές για μείωση των απολαβών και επιδομάτων τους, επιτεύχθηκε ειδική συμφωνία και ως αντάλλαγμα των παραχωρήσεων που έδωσαν οι συντεχνίες προς τους εργολάβους, η εργοδοτική πλευρά αποδέχτηκε την έναρξη διαπραγματεύσεων για την αποδοχή ενός μνημονίου ρύθμισης εργοδότησης των οικοδόμων.
Οι διαπραγματεύσεις των δύο μερών κράτησαν από τον Ιούνιο του 2013 μέχρι τον Ιανουάριο του 2018.
Ο επαρχιακός γραμματέας του σωματείου οικοδόμων Λευκωσίας της ΣΕΚ Μιχάλης Παντελή, ανέφερε στη StockWatch ότι πέραν από τη μείωση των μισθών κατά 20%, οι εργαζόμενοι προέβησαν σε σωρεία άλλων παραχωρήσεων για να αντιμετωπιστεί η κρίση στις κατασκευές.
Μειώθηκε, είπε, το ύψος των εισφορών στο ταμείο προνοίας από 6% σε 2%, καταργήθηκε το επίδομα μεταφοράς, μειώθηκαν οι κλίμακες των νεοεισερχομένων.
Κάτω από τις πρόνοιες του σχετικού νομοσχεδίου περιλήφθηκαν τα θέματα μισθοδοσίας, ωραρίου, φιλοδωρήματος, αργιών και ταμείου προνοίας,ώστε όλα τα μέλη και τα μη μέλη του συνδέσμου εργολάβων αλλά και οι υπεργολάβοι να εφαρμόζουν τους βασικούς όρους εργοδότησης.
«Στο πλαίσιο της επίτευξης συμφωνίας για νομική ρύθμιση της εργοδότησης στον κατασκευαστικό τομέα, οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν τον Ιανουάριο του 2018 να προχωρήσουν και σε ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, υπό την προϋπόθεση ότι η βουλή θα ψήφιζε το εν λόγω νομοσχέδιο», σημειώνει ο κ. Παπανικολάου.
Από το 2010 μέχρι σήμερα, οι εργαζόμενοι στην οικοδομική βιομηχανία δεν έτυχαν οποιασδήποτε αύξησης μισθών, ισχυρίζονται οι συντεχνίες οι οποίες επικαλούνται επίσημα στοιχεία που καταδεικνύουν, σύμφωνα με τον αξιωματούχο της ΣΕΚ, ότι οι εργοληπτικές εταιρείες κατά το 2018 κατέγραψαν κέρδη της τάξης του 15%.
Η επόμενη μέρα της 24ωρης απεργίας στις οικοδομές βρήκε τις συντεχνίες να έχουν στα χέρια τους εξουσιοδότηση από τη συντριπτική πλειονότητα των μελών τους για κλιμάκωση των δυναμικών μέτρων αν δεν ικανοποιηθούν οι διεκδικήσεις τους.
Στην αντίπερα όχθη οι εργολάβοι χαρακτήρισαν άσκοπη και αχρείαστη τη δυναμική αντίδραση των οικοδόμων.
Η ομοσπονδία συνδέσμων εργολάβων οικοδομών με χθεσινή ανακοίνωση της υποστήριξε ότι η απεργία εκδηλώθηκε μεσούσης της διαδικασίας για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης και παρά το γεγονός ότι η εργοδοτική πλευρά έχει υποβάλει πρόταση που προνοεί αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων.
Η διευθύντρια του τμήματος εργασιακών σχέσεων της ΟΕΒ Λένα Παναγιώτου δήλωσε στη StockWatch ότι η εργοδοτική πλευρά έχει την πρόθεση και την καλή θέληση να προχωρήσει στην ανανέωση της συλλογικής σύμβασης ειρηνικά.
Εξήγησε ότι οι εργολάβοι δεν έκρυψαν ποτέ τις ανησυχίες τους σε ότι αφορά τη νομοθετική ρύθμιση της εργοδότησης των οικοδόμων.
Διευκρίνισε ότι ο σύνδεσμος αποδέχθηκε μεν την καταρχήν συμφωνία, αλλά με την προϋπόθεση ότι αυτή θα περνούσε από την πλειονότητα των μελών του, κάτι το οποίο δεν επιτεύχθηκε.
Τόνισε ότι η εργοδοτική πλευρά είχε πάντα έντονες απόψεις σε ότι αφορά τη νομοθέτηση των μισθών.
Επισήμανε ότι οι εργολάβοι θεωρούν άδικη την πρόνοια του νομοσχεδίου ότι θα πρέπει να επωμίζονται το κόστος της μη παραχώρησης των όσων προβλέπονται στη νομοθετική ρύθμιση από τους υπεργολάβους.
Η κ. Παναγιώτου ευελπιστεί ότι στις επόμενες μέρες θα ληφθούν σχετικές πρωτοβουλίες από το υπουργείο εργασίας ώστε τα εμπλεκόμενα μέρη να επανέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου με στόχο την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης.
Την περασμένη βδομάδα οι εργολάβοι απέστειλαν επιστολή στην υπουργό εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου καλώντας την να παρέμβει για να αποφευχθούν τα δυναμικά μέτρα στις οικοδομές.
Οι συντεχνίες ξεκαθάρισαν ότι από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν πρόκειται να φύγει η καταρχήν συμφωνία για νομοθετική ρύθμιση της εργοδότησης των οικοδόμων.
Διαχρονικά η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία και οι προβλεπόμενες μισθολογικές αυξήσεις αποτελούσε τον προπομπό όλων των υπολοίπων συμβάσεων που θα ακολουθούσαν στον ιδιωτικό τομέα.
Την πτυχή αυτή ανάπτυξαν ακροθιγώς στις χθεσινές τους δηλώσεις οι γγ της ΠΕΟ και της ΣΕΚ Πάμπης Κυρίτσης και Ανδρέας Μάτσας αντίστοιχα.
Του Λεύκου Χρίστου
πηγή: stockwatch

Έτοιμοι για κλιμάκωση μέτρων οι οικοδόμοι

13/02

Χιλιάδες οικοδόμοι μέλη των συντεχνιών ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΔΕΟΚ, κατήλθαν σήμερα παγκύπρια σε προειδοποιητική απεργία διεκδικώντας ρυθμισμένες σχέσεις εργοδότησης και ανανέωση της συλλογικής σύμβασης.
Στη Λευκωσία, οι απεργοί πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο οίκημα της ΠΕΟ, όπου οι ηγέτες των συντεχνιών ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ Πάμπης Κυρίτσης, Ανδρέας Μάτσας και Ιωσήφ Αναστασίου, αντίστοιχα τόνισαν ότι η απεργία δεν είναι μεν αυτοσκοπός αλλά είναι έτοιμοι για κλιμάκωση των μέτρων αν χρειαστεί.
Απόλυτα πετυχημένη χαρακτήρισε ο Πάμπης Κυρίτσης, ΓΓ της ΠΕΟ, την απεργία των οικοδόμων λέγοντας ότι συμμετείχαν με πειθαρχία, αυτοπεποίθηση και θυμό χιλιάδες εργαζόμενοι στις οικοδομές και το αίτημα είναι ένα: «Θέλουμε ρυθμισμένες σχέσεις εργοδότησης». Ο εργαζόμενος, πρόσθεσε, να πηγαίνει για δουλειά και να ξέρει ότι τα ελάχιστα που δικαιούται είναι αυτά που προβλέπονται στη σύμβαση και ο εργοδότης του είναι υποχρεωμένος να τα εφαρμόσει. Χωρίς αυτή την προϋπόθεση, είπε, η αγορά εργασίας γίνεται ζούγκλα.

«Όσοι σταθούν απέναντι σε αυτό το αίτημα πρέπει να το μετρήσουν καλά». Δόθηκαν δισεκατομμύρια για να σωθούν οι τράπεζες, διαλύθηκε ο Συνεργατισμός για να λυθούν προβλήματα των μετόχων και των τραπεζών, συμπλήρωσε διερωτώμενος τι γίνεται με τους εργαζόμενους. «Και δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι στις οικοδομές, είναι και στους άλλους παγκύπριους κλάδους». Το αίτημα για ρυθμισμένες εργασιακές σχέσεις, είπε ο ΓΓ της ΠΕΟ, είναι καθολικό.

Είναι φανερό ότι υπάρχει ασυνέπεια από πλευράς των εργολάβων, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. «Φαίνεται ξεκάθαρα ότι κυριάρχησε η άποψη στους κύκλους των εργοδοτών ότι είναι καλύτερα να συνεχιστεί το καθεστώς της αρρύθμιστης εργασίας, της απορρύθμισης που προωθείται. Την περίοδο της κρίσης η ανασφάλεια που δημιουργήθηκε ιδιαίτερα στους εργαζόμενους στις οικοδομές, ο φόβος τους για το αύριο, το μεροκάματο, την οικογένειά τους, τούς υποχρέωσε να δεχθούν και να συμβιβαστούν με απαράδεκτες καταστάσεις και οι εργοδότες θεώρησαν ότι αυτό μπορεί να γίνει καθεστώς».

Η σημερινή απεργία ξεκαθαρίζει ότι αυτή η κατάσταση δεν πρόκειται να γίνει καθεστώς, δήλωσε ο κ. Κυρίτσης λέγοντας ότι η απεργία δεν είναι αυτοσκοπός αλλά όταν δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα για τον εργαζόμενο, είναι το όπλο του και «αυτό το όπλο θα το χρησιμοποιήσουμε».

Είναι μιας μεγάλης κλίμακας κινητοποίηση σε παγκύπρια βάση που στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα, δήλωσε ο Ανδρέας Μάτσας, ΓΓ ΣΕΚ λέγοντας ότι είναι λυπηρό να καταφεύγουν σε απεργίες για να διεκδικήσουν το αυτονόητο. Σε μια χρονική συγκυρία που η οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει και να αναπτύσσεται, όπου ο κλάδος των οικοδομών παρουσιάζει στοιχεία ανάκαμψης με το ύψος παραγωγικότητας να ξεπερνά το 15%, εμείς ζητούμε να ανανεωθεί η συλλογική σύμβαση μέσα στα πλαίσια της κατοχύρωσης της ποιότητας και της αξιοπρέπειας των εργαζομένων, πρόσθεσε.

«Ένας στόχος που είναι αδιαπραγμάτευτος και στη βάση της νομοθετικής ρύθμισης των βασικών όρων της συλλογικής σύμβασης ώστε αφενός να αρθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός ανάμεσα σε εργαζόμενους, αλλά και ο αθέμιτος ανταγωνισμός ανάμεσα στις επιχειρήσεις».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει πεδίο συνεννόησης, ο κ. Μάτσας είπε ότι υπήρξε πεδίο συνεννόησης μέσα από τη διαβούλευση εργοδοτών – εργαζομένων αλλά δυστυχώς – όπως είπε – η εργοδοτική πλευρά δεν έχει πετύχει την υιοθέτηση και περαιτέρω αποδοχή από τα μέλη της, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται σήμερα να προσφύγουν σε απεργιακά μέτρα. Θεωρούμε, συνέχισε, ότι υπάρχει περιθώριο και έδαφος, διάθεση να οδηγηθεί η όλη διαδικασία προς το σωστό αποτέλεσμα ώστε να αρθούν τα απεργιακά μέτρα και να επέλθει η ειρήνη στον κλάδο των κατασκευών.

Και ο ΓΓ της ΣΕΚ είπε ότι η απεργία δεν είναι αυτοσκοπός, είναι το ύστατο μέτρο, αλλά η συλλογική σύμβαση στις οικοδομές αποτελεί τον προπομπό για την ανανέωση και άλλων συλλογικών συμβάσεων. Σύντομα, είπε, θα συζητήσουν τις συλλογικές συμβάσεις στα ξενοδοχεία και θα πρέπει να κλείσει όσο το δυνατόν πιο ομαλά, ρυθμισμένα για το καλό των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, «ώστε να μην αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε μέτρα και στον κλάδο των ξενοδοχείων και ευρύτερα».

Ασυδοσία, εκμετάλλευση και πειρατεία είναι τα τρία χαρακτηριστικά στοιχεία που επικρατούν στον κλάδο των οικοδομών δήλωσε ο Ιωσήφ Αναστασίου, Πρόεδρος της ΔΕΟΚ, σημειώνοντας ότι προηγήθηκε ένας μακροχρόνιας διάλογος για τη ρύθμιση κάποιων άρθρων της συλλογικής σύμβασης, αλλά οι εργοδότες έκριναν ότι «αυτή η συγκυρία προκρίνεται για να συνεχίσουν τις πρακτικές του παρελθόντος».


Αυτό είναι απαράδεκτο και γι’ αυτό αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε απεργιακούς αγώνες που δεν έχουν αρχή και τέλος, όπως ανέφερε ο κ. Αναστασίου. «Είναι ένας αγώνας διάρκειας, διότι είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων μέσα από τους βασικούς όρους απασχόλησης. Αυτό είναι το ζητούμενο και το κυρίαρχο».


Ερωτηθείς τι αναμένεται μετά την συγκέντρωση, ο Πρόεδρος της ΔΕΟΚ είπε ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση από την εργοδοτική πλευρά ώστε να υπάρξει θεσμοθετημένος και ουσιαστικός διάλογος στη βάση αυτών που έχουν προηγουμένως συμφωνηθεί, «τότε θα προχωρήσουμε σε κλιμάκωση των μέτρων. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο και χωρίς δεύτερη συζήτηση».

Καταδικάζει η ΟΣΕΟΚ
Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ) καταδικάζει την απεργία που πραγματοποίησαν σήμερα οι συντεχνίες Οικοδόμων ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ και την χαρακτηρίζει άσκοπη και άκαιρη.
Όπως έχει τονιστεί επανειλημμένα, μεσούσης της διαδικασίας για την  ανανέωση της συλλογικής σύμβασης και παρά το γεγονός ότι η εργοδοτική πλευρά έχει υποβάλει πρόταση που προνοούσε αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων, οι συντεχνίες προχώρησαν στην απεργία.
Οι οργανωμένοι εργολάβοι, δηλώνουν  εκ νέου, για ακόμη μία φορά την ετοιμότητά τους για συνέχιση του διαλόγου  που θα οδηγήσει σε συμφωνία για την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης στην Οικοδομική Βιομηχανία, η οποία θα επιφέρει την εργατική ειρήνη, θα διασφαλίσει τις απολαβές των εργαζομένων και θα οδηγήσει στο αναμενόμενο όφελος στην οικονομία του τόπου.
Δηλώνεται όμως ταυτόχρονα, ότι περαιτέρω  διάλογος δεν μπορεί να αναπτυχθεί ενόσω θα υπάρχουν απειλές και αναταραχές, προειδοποιώντας παράλληλα  για τα οδυνηρά  συνεπακόλουθα από μία ενδεχόμενη οπισθοδρόμηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας.
Πηγή: stockwatch

Παραλύουν σήμερα οι οικοδομές

13/02

Σε 24ωρη παγκύπρια προειδοποιητική απεργία κατέρχονται από το πρωί χιλιάδες εργαζόμενοι στην οικοδομική βιομηχανία, μέλη των συντεχνιών ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ.
Στις 12:00 θα πραγματοποιήσουν απεργιακές συγκεντρώσεις στα επαρχιακά οικήματα των συντεχνιών. Στις πόλεις Λευκωσία και Πάφο οι συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στο οίκημα της ΠΕΟ, ενώ στις πόλεις Λεμεσό, Λάρνακα και Αμμόχωστο στο οίκημα της ΣΕΚ.
Οι τρεις συντεχνίες καταγγέλλουν την Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών (ΟΣΕΟΚ) ότι δεν σέβεται τα συμφωνηθέντα και τη συλλογική σύμβαση.
Συγκεκριμένα, οι συντεχνίες υποστηρίζουν ότι εργατική και εργοδοτική πλευρά, κατέληξαν σε συμφωνία τόσο για το προσχέδιο νόμου που αφορά τη νομοθετική ρύθμιση αριθμού βασικών όρων που περιέχονται στη συλλογική σύμβαση της οικοδομικής βιομηχανίας, όσο και για τη νέα συλλογική σύμβαση που θα ετίθετο σε εφαρμογή μετά την ψήφιση από τη βουλή των αντιπροσώπων του σχετικού προσχεδίου νόμου που είχε συμφωνηθεί.
Αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο προνοεί την καθολική εφαρμογή από όλους τους εργολάβους του ωραρίου των 38 ωρών, της μισθοδοσίας που προνοεί η συλλογική σύμβαση, το φιλοδώρημα, τις εορτές - αργίες και το ταμείο προνοίας και αναφέρουν ότι οι εργολάβοι, παρά το γεγονός ότι στην αρχή συμφώνησαν και υπέγραψαν, ύστερα άλλαξαν στάση και δεν δέχονται τη συμφωνία.
Από την πλευρά της η Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου καταδικάζει την εξαγγελία από μέρους των συντεχνιών οικοδόμων ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ, 24ωρης απεργίας, σήμερα 13 Φεβρουαρίου, εν μέσω των διεργασιών συνομολόγησης συλλογικής σύμβασης, υπό την αιγίδα του υπουργείου εργασίας, πρόνοιας και κοινωνικών ασφαλίσεων.
Η ΟΣΕΟΚ προειδοποιεί για «οδυνηρά συνεπακόλουθα από μια ενδεχόμενη οπισθοδρόμηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας» και καλεί τις συντεχνίες οικοδόμων ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ, να ματαιώσουν την εξαγγελθείσα απεργία και να συνεχίσουν με τους λοιπούς κοινωνικούς εταίρους τη διαπραγματευτική διαδικασία, με στόχο την κατάληξη σε συμφωνία για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης της οικοδομικής βιομηχανίας.
Πηγή: stockwatch

Προσφυγή εναντίον του ΕΤΕΚ στο διοικητικό δικαστήριο

12/02

Προσφυγή στο Διοικητικό Δικαστήριο καταχωρεί η Συντεχνία Επιστημονικού Προσωπικού της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΣΕΠ – ΑΤΗΚ) εναντίον του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ) το οποίο όπως αναφέρει η συντεχνία «μετά από 29 χρόνια λειτουργίας, αποφάσισε να ερμηνεύσει (εκ νέου!) το Άρθρο 25(2) του περί ΕΤΕΚ Νόμου».
Σύμφωνα με την ΣΕΠ – ΑΤΗΚ αυτή η ενέργεια από πλευράς ΕΤΕΚ είχε ως αποτέλεσμα «την επιβολή τέλους Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος στους υπαλλήλους του ‘ευρύτερου δημόσιου τομέα’, η οποία ανακοινώθηκε με την εγκύκλιό του 03/2018, ημερομηνίας 28/11/2018, διαχωρίζοντας έτσι του Δημοσίους Υπαλλήλους σε δύο κατηγορίες».

Με την προσφυγή της στο Διοικητικό Δικαστήριο, η συντεχνία επιδιώκει, όπως αναφέρει,  να αναδείξει «την αντισυνταγματικότητα της σχετικής διάταξης του Νόμου όπως ερμηνεύεται και θα εφαρμόζεται από τώρα και στο εξής».

Η ΣΕΠ – ΑΤΗΚ προτίθεται «να κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση και με κάθε νόμιμο τρόπο, για να εξαναγκάσει το ΕΤΕΚ να προχωρήσει στη απαραίτητη διόρθωση της νομοθεσίας του, για άρση της αντισυνταγματικότητας και για ισότιμη μεταχείριση όλων των μελών του (Δημοσίων Υπαλλήλων και μη)».

Επίσης, «θα ζητήσει συνάντηση με την αρμόδια Υπουργό, Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων στη δικαιοδοσία της οποίας εμπίπτει το ΕΤΕΚ, για να αναπτύξει την επιχειρηματολογία της περί του λανθασμένου της απόφασης του ΕΤΕΚ και να την καλέσει να προωθήσει τροποποίηση του περί ΕΤΕΚ Νόμου για οριστική επίλυση του προβλήματος».

Τα μέλη της ΣΕΠ – ΑΤΗΚ  αναφέρουν πως το θέμα «δεν είναι οικονομικό και ότι τα 30 ευρώ της Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος και μπορούν (και θέλουν) να τα καταβάλλουν, απαιτούν όμως με τη σειρά τους από το ΕΤΕΚ πλήρη σεβασμό στους Νόμους και στο Σύνταγμα και ισότιμη μεταχείριση τους χωρίς διακρίσεις».

Πηγή: stockwatch

Καταγγελίες για τις προαγωγές στο δήμο Λεμεσού

12/02

Σε καταγγελία στον Γενικό Ελεγκτή και στην Επίτροπο Διοικήσεως για να διερευνήσει τυχόν παρατυπίες ή και παρανομίες που έχει εντοπίσει, θα προχωρήσει η ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ για το θέμα των προαγωγών στον Δήμο Λεμεσού.

Η συντεχνία, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, ανέστειλε την εξαγγελθείσα για σήμερα 24ωρη απεργία στον Δήμο Λεμεσού και προσήλθε σε συνάντηση με τον Δήμαρχο Λεμεσού, ανταποκρινόμενη σε πρόσκλησή του.

Στη συνάντηση, πέραν από τον Δήμαρχο συμμετείχε ο Πρόεδρος της Επιτροπή Προσωπικού και υπηρεσιακοί.

Για το θέμα των προαγωγών και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, έγινε, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση η συντεχνία, συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για βελτιώσεις που θα εφαρμοσθούν μελλοντικά, ωστόσο, η κάθε πλευρά διατήρησε τις θέσεις της, και η διαφωνία παρέμεινε. «Ως εκ τούτου, η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ έχει αποφασίσει, πέραν από τις ενδεχόμενες προσωπικές προσφυγές των επηρεαζόμενων, να προχωρήσει σε καταγγελία στον Γενικό Ελεγκτή και στην Επίτροπο Διοικήσεως για να διερευνήσει τυχόν παρατυπίες ή και παρανομίες που έχουμε εντοπίσει», προσθέτει.

 Επίσης, αναφέρει, «θέσαμε έντονα το θέμα της αγοράς υπηρεσιών και της υπό-στελέχωσης των τμημάτων, για το οποίο συμφωνήθηκε όπως καθοριστεί συνάντηση για συζήτηση του όλου θέματος για να καθοριστεί χρονοδιάγραμμα με στόχο την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στις θέσεις εργασίας όπου αποδεδειγμένα συνιστούν μόνιμες ανάγκες».

Στόχος της ΣΗΔΗΚΕ-ΠΕΟ, προστίθεται στην  ανακοίνωση, είναι η μέθοδος στην προσφυγή για αγορά υπηρεσιών να περιοριστεί αυστηρά μόνο για εποχικές εργασίες και για έργα συγκεκριμένης διάρκεια τα οποία αδυνατεί να εκτελέσει η δημοτική υπηρεσία.

Ως εκ τούτου, καταλήγει, «θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες και την παρακολούθηση των ζητημάτων μέχρι τη σωστή επίλυση τους όπως τα έχουμε θέσει στο τραπέζι της σημερινής συνάντησης».

Πηγή: stockwatch



Οι εργολάβοι καταδικάζουν απεργία στις κατασκευές

12/02

Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ), καταδικάζει την εξαγγελία για αύριο από μέρους των συντεχνιών Οικοδόμων ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ, 24ωρης απεργίας, εν μέσω των διεργασιών συνομολόγησης συλλογικής σύμβασης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, για την οριστική ανάδυση του κατασκευαστικού τομέα από την πλήρη αποτελμάτωση, στην οποία είχε επέλθει εξ΄ αιτίας της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης και ύφεσης των τελευταίων ετών, επιβάλλεται περίοδος σταθεροποίησης.
Σημειώνεται ότι τόσο ο τομέας, όσο και η οικονομία του τόπου κατά τη διάρκεια της εν λόγω περιόδου, παραμένουν επιρρεπείς σε κινδύνους οπισθοδρόμησης, όπως η αποθάρρυνση των επενδύσεων σε κατασκευές και η αδυναμία προκήρυξης έργων υποδομής, λόγω απότομων διακυμάνσεων στα κατασκευαστικά κόστη ή/και αναταραχών στην εργατική ειρήνη.
Η ΟΣΕΟΚ προειδοποιεί για τα οδυνηρά συνεπακόλουθα από μια ενδεχόμενη οπισθοδρόμηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας και καλεί τις συντεχνίες οικοδόμων ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ, να ματαιώσουν την εξαγγελθείσα απεργία και να συνεχίσουν με τους λοιπούς κοινωνικούς εταίρους τη διαπραγματευτική διαδικασία, με στόχο την κατάληξη σε συμφωνία για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης της οικοδομικής βιομηχανίας.
Πηγή: stockwatch

Προειδοποιούν για δυναμικές κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι της ΕΜΕΛ

12/02

Προθεσμία μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου δίνουν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία μεταφοράς επιβατών Λεμεσού, ώστε η εταιρεία να υλοποιήσει την υποχρέωση της για πλήρη επαναφορά των ωφελημάτων που τους είχαν αποκοπεί το 2014 και παράλληλα προειδοποιούν με νέες δυναμικές κινητοποιήσεις.
Όπως ανέφεραν στο ΚΥΠΕ συντεχνιακές πηγές, σχετική επιστολή έχει αποσταλεί, πριν από μια εβδομάδα, προς τη διεύθυνση της ΕΜΕΛ και κοινοποιήθηκε στους υπουργούς μεταφορών και εργασίας, στον ΓΔ του υπουργείου μεταφορών και στη διευθύντρια του τμήματος εργασιακών σχέσεων.
Οι συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ υπενθυμίζουν ότι η εταιρεία είχε υποχρέωση να αποκαταστήσει πλήρως τα ωφελήματα του προσωπικού της από την 1η Ιανουαρίου 2018, μέρος των οποίων είχαν παραχωρηθεί από το 2014, λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκεται το θέμα του 14ου μισθού και η αποζημίωση των υπερωριών.
Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι η εκκρεμότητα συνεχίζεται παρά τις τρεις απεργιακές κινητοποιήσεις που έγιναν μέσα στο 2018, που αφορούσαν και την αδυναμία της εταιρείας για καταβολή της μισθοδοσίας και παρά το περιθώριο χρόνου που δόθηκε με αφορμή την έναρξη διαδικασίας διαιτησίας από το υπουργείο μεταφορών.
Εν τω μεταξύ, οι συντεχνίες έχουν ενημερωθεί πως εντός Φεβρουαρίου ολοκληρώνεται μελέτη ομάδας που ορίστηκε από το υπουργείο μεταφορών, ώστε να αρθούν οι διαφορές που κατά καιρούς υπάρχουν με τις εταιρείες, μεταξύ αυτών και το θέμα της εφαρμογής της συλλογικής σύμβασης των εργαζομένων.
Ως εκ τούτου, οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις εάν μέχρι το τέλος του μήνα η ΕΜΕΛ δεν υλοποιήσει τις συμβατικές υποχρεώσεις της, όπως έπρεπε να πράξει από τις αρχές του περασμένου έτους.
Στην επιστολή τους, οι συντεχνίες υποδεικνύουν πως οι εργαζόμενοι δεν διεκδικούν αυξήσεις, αλλά αποκατάσταση των ωφελημάτων που παραχώρησαν το 2014 και τονίζουν ότι έχει επιδειχθεί τεράστια ανοχή και υπευθυνότητα από τους ίδιους και έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια διαλόγου.
Πηγή: stockwatch

ΟΕΒ: Όχι στην εργατική αναταραχή στις οικοδομές

12/02

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) καταδικάζει έντονα την 24ωρη απεργία που εξαγγέλθηκε για αύριο από τις συντεχνίες των οικοδόμων ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ και τις καλεί να την ακυρώσουν και να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Η ΟΕΒ υπενθυμίζει ότι η οικοδομική βιομηχανία είναι ίσως η βαρύτερα πληγείσα βιομηχανία του τόπου από την πρωτόγνωρη κρίση, η οποία από το 2009 έχει σχεδόν ισοπεδώσει την κατασκευαστική δραστηριότητα.
«Η αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία οδήγησε σε επανεκκίνηση του κατασκευαστικού τομέα, παραμένει εύθραυστη με σωρεία κινδύνων, κυρίως εξωγενών, οι οποίοι επιβάλλουν ιδιαίτερη προσοχή», σημειώνεται.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι προσπάθειες για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης του κλάδου ανάμεσα στην Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών (ΟΣΕΟΚ) και τις συντεχνίες βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη υπό την αιγίδα του υπουργείου εργασίας και πρέπει να συνεχιστούν χωρίς εργατική αναταραχή μέχρι τη συναινετική διευθέτηση της.
Η ΟΕΒ προειδοποιεί ότι αν δεν επικρατήσει η σύνεση, η κατάσταση εύκολα μπορεί να εκφύγει του ελέγχου, με αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις σε όλο το φάσμα της κυπριακής οικονομίας.
Οι εργαζόμενοι εξουσιοδότησαν τα συμβούλια των συντεχνιών οικοδόμων ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ, για λήψη μέτρων αντίδρασης μετά την απόρριψη της συμφωνίας για την οικοδομική βιομηχανία εκ μέρους της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων (ΟΣΕΟΚ).
Όπως αναφέρθηκε σε χθεσινή ανακοίνωση, κατά τις απεργιακές συνελεύσεις θα ληφθεί απόφαση «με στόχο να καταγγελθεί η απαράδεκτη στάση που συνεχίζει να επιδεικνύει η εργοδοτική πλευρά, στοχεύοντας στη διαιώνιση της κατάστασης που επικρατεί στην οικοδομική βιομηχανία με την παραβίαση της συλλογικής σύμβασης και των άλλων εργατικών νομοθεσιών».
«Η εργατική πλευρά ουδέποτε θα εγκαταλείψει την προσπάθεια για πλήρη εφαρμογή των βασικών άρθρων της συλλογικής σύμβασης από όλους τους εργολάβους και απαιτεί, με βάση και τη γραπτή συμφωνία με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών, την επαναφορά όλων των αποκοπών που αφορούσαν τους προσωπικούς μισθούς των εργαζομένων και τα ωφελήματα τους», τονίστηκε.
Τα ΔΣ των συντεχνιών θα ζητήσουν παράλληλα εξουσιοδότηση από τους εργαζόμενους, εάν δεν υπάρξουν άμεσα θετικές εξελίξεις προς επίλυση της διαφοράς, να προχωρήσουν στην επέκταση των μέτρων όποτε κρίνουν αναγκαίο.
Πηγή: stockwatch

Αυξημένο το εργατικό δυναμικό της κυβέρνησης

11/02

Αυξήθηκε κατά 429 άτομα, σε ποσοστό 1% το εργατικό δυναμικό της κυβέρνησης τον Ιανουάριο του 2019 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018 και έφτασε τα 51.113 άτομα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου.

Στο μόνιμο προσωπικό παρατηρείται μείωση κατά 538 άτομα (-1,5%). Στο έκτακτο προσωπικό παρατηρείται αύξηση (6,9%) φθάνοντας τις 15.925 σε σχέση με 14.895 άτομα τον Ιανουάριο του 2019.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό για τον μήνα Ιανουαρίου, από τον Ιανουάριο του 2010 όταν το δυναμικό της Κυβέρνησης έφτασε στα 51.432 άτομα. Ωστόσο αυτό που χαρακτηρίζει τα νούμερα του 2019 σε σχέση με το 2010 είναι η μείωση του μόνιμου προσωπικού και αντίστοιχη αύξηση του έκτακτου προσωπικού. Συγκεκριμένα από τα 51.432 άτομα τον Ιανουάριο του 2010 τα 41.750 ήταν μόνιμο προσωπικό και τα 9,682 έκτακτο, όταν τον Ιανουάριο του 2019 το μόνιμο προσωπικό ανερχόταν σε 35.188 άτομα και το έκτακτο σε 15.925.

Επιπλέον τον Ιανουάριο του 2019 παρατηρείται αύξηση σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2018 σε όλες τις κατηγορίες προσωπικού, εκτός στο Ωρομίσθιο Προσωπικό, με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση να παρατηρείται στη Δημόσια Υπηρεσία (1,6%) και πιο συγκεκριμένα στο έκτακτο προσωπικό με ποσοστό 6,3% (349 άτομα).

Σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2018 παρατηρείται αύξηση 0,9% στο προσωπικό της Δημόσιας Υπηρεσίας (159 άτομα) και μείωση στο προσωπικό της Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας -0,1% (-12 άτομα), των Δυνάμεων Ασφαλείας -0,4% (-49 άτομα) και στο Ωρομίσθιο Προσωπικό -11,3% (-959 άτομα).

Πηγή: stockwatch