Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Εργατική διαφορά στην Εθνική Τράπεζα

Στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων οι διαφορές ΣΥΤΕΠΕ με Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.
Στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας οδηγούνται οι διαφορές των εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (Κύπρου) με τη Διοίκηση της Τράπεζας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Συντεχνίας Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Κύπρου (ΣΥΠΕΤΕ).
Η ΣΥΠΕΤΕ καταγγέλλει τη Διοίκηση της Τράπεζας για παραβίαση των συλλογικών συμβάσεων, για τακτικές αποδυνάμωσης της Συντεχνίας και για κακοδιαχείριση και αδιαφανείς διαδικασίες σε ό,τι αφορά τα χρήματα των εισφορών στο Ταμείο Υγείας των εργαζομένων.
Συγκεκριμένα, η ΣΥΤΕΠΕ κατηγορεί την Τράπεζα ότι αρνείται να δώσει στοιχεία για τα πλεονάσματα του Ταμείου Υγείας που ξεπερνούν το €1 εκατομμύριο και να τα συνδιαχειριστεί με τη Συντεχνία προς όφελος των εργαζομένων, προβάλλοντας ως δικαιολογία ότι τα εν λόγω πλεονάσματα της ανήκουν.
Επίσης, η ΣΥΤΕΠΕ αναφέρει ότι από τον Δεκέμβριο του 2011 η Τράπεζα αρνείται «αναπλήρωση της δεύτερης απόσπασης υπαλλήλου στα γραφεία της Συντεχνίας όπως ρητά προβλέπεται στην 1η συλλογική σύμβαση με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνεχή και σοβαρά προβλήματα στην ομαλή και εύρυθμη λειτουργία της Συντεχνίας».
Πηγή: KYΠΕ
- See more at: http://www.24h.com.cy/economy/item/92400-kataggelia-sutepe-g-parabiash-sullwgikwn-sumbasewn.html#sthash.r5GTaYnS.dpuf

ΠΕΟ για ανεργία


ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΠΕΟ


Τέρμα στις πολιτικές λιτότητας που κάνουν τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους


Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Συντεχνίας Οικοδόμων ΠΕΟ,  σε συνεδρία του την  Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015, εξέτασε την πορεία του Οργανωτικού και Οικονομικού πλάνου, την πορεία των Προϋπολογισμών για το 2015  και συζήτησε διάφορα άλλα ζητήματα που απασχολούν την Συντεχνία.
Η κατάσταση που επικρατεί στον Κλάδο όπως σημειώνεται, είναι δραματική και χαρακτηρίζεται από  ψηλή ανεργία. Η ανυπαρξία έργων και η μη ύπαρξη προγραμματισμού για την δημιουργία νέων έργων,  δείχνουν ότι στο ορίζοντα δεν υπάρχει προοπτική για ανάκαμψη της  Οικοδομικής Βιομηχανίας.
Παρ’ όλες τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν, ο Μηχανισμός της Συντεχνίας, διατηρεί  ψηλό ηθικό,  εργάζεται  στοχοπροσηλωμένα και με προγραμματισμό,  για να καταφέρει  να ξεπεράσει τις δυσκολίες,  να διατηρήσει το αξιόμαχο της Συντεχνίας και να προστατεύσει τους εργαζόμενους από τις διάφορες παραβιάσεις των Συλλογικών Συμβάσεων και των εργατικών νομοθεσιών, αντιμετωπίζοντας έτσι την μεγάλη επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι από τις πολιτικές της Κυβέρνησης και τους εργοδότες.
Όπως διαβεβαίωσε το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Συντεχνίας Οικοδόμων ΠΕΟ,  θα δοθεί συνέχεια στην επαφή και την έμπρακτη στήριξη των άνεργων συναδέλφων μας.
Από το Εκτελεστικό Συμβούλιο  εκφράστηκε επίσης,  η έντονη δυσαρέσκεια προς την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί η Κυβέρνηση και την ανυπαρξία έργων ανάπτυξης ούτως ώστε να δημιουργηθεί ανάπτυξη και προοπτική για να επιστρέψουν οι άνεργοι συνάδελφοι μας στην δουλειά. Οι τελευταίες εξαγγελίες της Κυβέρνησης για  προώθηση κάποιων έργων ανάπτυξης αν και δεν είναι ικανοποιητικές και δεν μπορούν να αγγίξουν το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει,   θα πρέπει να προωθηθούν άμεσα  και να μην αποτελέσουν μόνο επικοινωνιακό παιγνίδι για βελτίωση της εικόνα της Κυβέρνησης.

Ολοκληρώνοντας την συνεδρία του,  το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Συντεχνίας Οικοδόμων ΠΕΟ, κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να παραμείνουν κοντά στην Οργάνωση και  με όπλο την μεταξύ τους αλληλεγγύη και την ενότητα να εργαστούν  και να συνεχίσουν τον αγώνα για να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας των απαράδεκτων πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζει η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, που επιδιώκει να κάνει τους  φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους.

 Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Συντεχνίας Οικοδόμων ΠΕΟ
Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2015


Σε απεργιακά μέτρα κατέρχεται το προσωπικό της ΑΗΚ

Σε περίοδο μέτρων εισέρχεται το προσωπικό της ΑΗΚ, το οποίο από σήμερα θα απέχει από την υπερωριακή απασχόληση, ενώ αύριο κατέρχεται σε δίωρη στάση εργασίας μεταξύ των ωρών 8-10 πμ.
Οι εργαζόμενοι στην ΑΗΚ διαμαρτύρονται για το Νομοσχέδιο για τους δημόσιους οργανισμούς και τις κρατικές επιχειρήσεις (ΔΟΚΕ) και για τον περί Ρύθμισης της Αγοράς Ηλεκτρισμού Τροποποιητικό Νόμο (ΙΙ) του 2015, που, όπως υποστηρίζουν, θα αποβούν καταστροφικά για την Αρχή.
Ο πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ Ανδρέας Πανόρκος ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι με τα νομοσχέδια αυτά η Κυβέρνηση “θα οδηγήσει στην αποδόμηση, το ξήλωμα και το ξεπούλημα της Αρχής” και θα πρέπει να αναλογιστεί τις ευθύνες της. Το πρώτο νομοσχέδιο, είπε, οδηγεί σε συγκεντρωτισμό και το δεύτερο δημιουργεί μια νέα Αρχή Ηλεκτρισμού, ενέργειες οι οποίες τείνουν να προκαταλάβουν την όποια μελέτη για το μέλλον της ΑΗΚ και το διαχωρισμό της.
Ο κ. Πανόρκος είπε ότι το ρεύμα θα ακριβύνει κατακόρυφα και εξέφρασε αμφιβολία αν θα υπάρχει επάρκεια ηλεκτρισμού.
«Το τελευταίο διάστημα το έχουμε αναλώσει σε αλληλογραφία με τους αρμόδιους για να τους ευαισθητοποιήσουμε. Φαίνεται ότι μιλούμε σε ώτα μη ακουόντων. Ως εκ τούτου, προχωρούμε στα μέτρα με σκοπό να ευαισθητοποιήσουμε όσους παίρνουν αποφάσεις και όχι να ταλαιπωρήσουμε το κοινό» ανέφερε.
Σύμφωνα με τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, από σήμερα το προσωπικό της Αρχής Ηλεκτρισμού δεν θα συμμετέχει σε οποιαδήποτε εργασία εκτός εργάσιμων ωρών χωρίς την έγκριση της Απεργιακής Επιτροπής, ενώ θα ισχύσει αυστηρός περιορισμός του προσωπικού στην εκτέλεση των καθηκόντων του.
Ωστόσο ο πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ διαβεβαίωσε ότι αν υπάρξει βλάβη εκτός ωρών εργασίας θα διορθώνεται.
Αύριο Πέμπτη 25 Ιουνίου, μεταξύ των ωρών 8-10 πμ, θα πραγματοποιηθεί δίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας έξω από τους χώρους εργασίας.
Από τη στάση εργασίας θα εξαιρεθεί το ακόλουθο προσωπικό: Εκτελεστικοί Διευθυντές ή Αναπληρωτές τους, Διευθυντές Σταθμών και Περιφερειών ή Αναπληρωτές τους, Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού, το προσωπικό βάρδιας των Ηλεκτροπαραγωγών Σταθμών, προσωπικό που επιλαμβάνεται βλαβών, προσωπικό που εργάζεται στα Κέντρα Αναφοράς Βλαβών (ΚΑΒ), οι επί καθήκοντι Λειτουργοί Ελέγχου Συστήματος στις Περιφέρειες, Θυρωροί / Φρουροί, όλο το προσωπικό που εργάζεται στο ΔΣΜΚ και ο Διευθυντής Λειτουργίας & Συντήρησης και Τεχν. Ηλεκτρολογίας (Προγραμματισμός Φόρτωσης Μονάδων).
Επίσης, καθ’ όλη την περίοδο των μέτρων το προσωπικό δεν θα προβαίνει σε διακοπές στους οικιακούς καταναλωτές για απλήρωτους λογαριασμούς.
Την ερχόμενη Τρίτη οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της ΑΗΚ θα συνέλθουν από κοινού για να αναλύσουν, να επαναξιολογήσουν την κατάσταση και να λάβουν αποφάσεις για περαιτέρω κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων, με διευρυμένη συμμετοχή προσωπικού.
Εξάλλου σε ανακοίνωσή της η Αρχή Ηλεκτρισμού πληροφορεί το κοινό ότι λόγω της εξαγγελθείσας για αύριο, δίωρης προειδοποιητικής στάσης εργασίας τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πελατών της θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 10 πμ. Από τις 10 πμ μέχρι τις 01:45 μμ θα λειτουργήσουν κανονικά.
Από τη στάση εργασίας δεν αναμένεται να επηρεαστεί η απρόσκοπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε οποιονδήποτε καταναλωτή διαβεβαιώνει η Αρχή και εκφράζει τη λύπη της στο καταναλωτικό κοινό για οποιανδήποτε ταλαιπωρία.
Νέα έκκληση προς την Κυβέρνηση και τη Βουλή να καταβάλουν ύστατη προσπάθεια ώστε να επανεξεταστούν τα νομοσχέδια για τους δημόσιους οργανισμούς και τις κρατικές επιχειρήσεις (ΔΟΚΕ) και ο τροποποιητικός νόμος περί Ρύθμισης της Αγοράς Ηλεκτρισμού απηύθυναν οι συντεχνίες της ΑΗΚ, οι οποίες κατήλθαν το πρωί σε δίωρη στάση εργασίας.
Οι συντεχνίες εφαρμόζουν μέτρα από χθες και την Τρίτη θα συνέλθουν εκ νέου για να αξιολογήσουν την κατάσταση, μη αποκλειόμενης και της λήψης πιο δυναμικών μέτρων που ενδεχομένως αυτή τη φορά να επηρεάσουν τους καταναλωτές.
Μεσολαβητική προσπάθεια για να συνέλθει εκ νέου η Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής για να εξετάσει τα νέα δεδομένα ανέλαβε ο Πρόεδρος των Οικολόγων, που ήταν παρών στην εκδήλωση των συντεχνιών. Είπε συγκεκριμένα ότι θα επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Επιτροπής εντός της ημέρας για να πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση.
Μιλώντας στους παρευρισκόμενους εκ μέρους της Συντεχνίας του Επιστημονικού Προσωπικού της ΑΗΚ ο 'Αδωνης Γιασεμίδης δήλωσε ότι επικρατεί έντονη απογοήτευση γιατί τα δύο νομοσχέδια έχουν ήδη πάρει το δρόμο για ψήφιση και αποτελούν μονομερείς ενέργειες.
Υπενθύμισε ότι οι συντεχνίες είχαν άρει τα μέτρα τους αποδεχόμενες την έκκληση της Βουλής και την εισηγητική της πρόταση για διενέργεια μελέτης για τον τομέα του ηλεκτρισμού στην Κύπρο και το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΑΗΚ και ενώ απευθύνθηκαν επανειλημμένως με επιστολές σε όλους τους αρμοδίους, δεν έχουν καμία ανταπόκριση.
“Είχαμε απευθύνει ύστατη έκκληση προς τον Υπουργό Ενέργειας και την Επιτροπή Εμπορίου έστω και τώρα να έρθουν να συζητήσουμε σοβαρά και σωστά για να επιλυθεί το ζήτημα και για να μην καταλήξουμε να έχουμε πιο δυναμικά μέτρα τα οποία πιθανό να ταλαιπωρήσουν τον Κύπριο καταναλωτή, κάτι το οποίο απευχόμαστε. Εμείς σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να ταλαιπωρήσουμε κανένα, ούτε τα νοικοκυριά, ούτε τις επιχειρήσεις, ούτε τα ξενοδοχεία τώρα που είναι τουριστική περίοδος”, ανέφερε ο κ. Γιασεμίδης, τονίζοντας ότι για την κατάληξη σήμερα κάποιοι άλλοι ευθύνονται και όχι οι εργαζόμενοι.
Εξάλλου σε δηλώσεις στα ΜΜΕ ο κ. Γιασεμίδης είπε ότι τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις αλλά και όλοι οι πολίτες δεν πρέπει να τρέφουν αυταπάτες ούτε ψευδαισθήσεις ότι η τιμή του ρεύματος θα μειωθεί με τις ιδιωτικοποιήσεις.
“Αν η ΑΗΚ ιδιωτικοποιηθεί, το ρεύμα που είναι ένα κοινωνικό αγαθό που απολαμβάνει όλος ο κόσμος δεν πρόκειται να φτηνίσει σε καμία περίπτωση”, ανέφερε.
Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι είναι εύκολο να εξευρεθεί αγοραστής με δεδομένο και το γεγονός ότι η ΑΗΚ είναι ένας οργανισμός με κρατικές εγγυήσεις, ο κ. Γιασεμίδης τόνισε ότι “εμείς προτιμάμε να είμαστε προμηθείς και όχι επιμηθείς και κάνουμε τις ενέργειές μας από τώρα για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως”.
Ο κ. Γιασεμίδης είπε ότι τα συγκεκριμένα νομοσχέδια ουσιαστικά στόχο έχουν την αποδυνάμωση, αποδόμηση και την διάλυση και εκποίηση της ΑΗΚ με αποτέλεσμα η Αρχή να καταλήξει να είναι μια ταμπέλα σε ένα κενό δωμάτιο.
Χαιρέτισε εξάλλου τη στήριξη των Οικολόγων με την παρουσία του Γιώργου Περδίκη στην εκδήλωση αλλά και την τοποθέτηση του Προέδρου του κυβερνώντος κόμματος - όπως είπε - ο οποίος “τοποθετήθηκε σαφώς ότι η ΑΗΚ δεν πρόκειται να αποκρατικοποιηθεί που είναι μια θέση σαφής”.
Εξέφρασε ωστόσο ανησυχία για όλα εκείνα όπως είπε, “που γίνονται από άλλους και γίνονται προς την αντίθετη κατεύθυνση”.
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, τόνισε ότι το νομοσχέδιο για τους ΔΟΚΕ στόχο έχει να παρακάμψει με έμμεσο τρόπο το σύνταγμα, εξηγώντας ότι η ΑΗΚ είναι κατοχυρωμένη και δημιουργήθηκε βάση συντάγματος.
“'Ετσι θα καταφέρουν και θα περάσουν το σκόπελο του Συντάγματος και θα οδηγήσουν στην αποδόμηση και εκποίηση της ΑΗΚ, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά, κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται πού θα οδηγήσουν τον τόπο”, σημείωσε ο κ. Γιασεμίδης.
Ο Πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ Ανδρέας Πανόρκος δήλωσε ότι ο ηλεκτρισμός είναι ένα σοβαρό και πολύτιμο αγαθό για την οικονομία για την ευημερία του λαού μας και για το λόγο αυτό γίνονται οι κινητοποιήσεις.
Σημείωσε ότι οι συντεχνίες ανέμεναν ότι η ορθολογιστική μελέτη που ετοιμάστηκε, θα ερχόταν στη
Βουλή προς εξέταση.
“Φαίνεται ότι αυτή η μελέτη προκαταλαμβάνει αποτελέσματα και δεδομένα”, σημείωσε και απηύθυνε έκκληση να συνέλθει εκ νέου η Επιτροπή Εμπορίου παρουσία όλων των επηρεαζόμενων (ΑΗΚ, Υπουργείο Ενέργειας, Ρυθμιστική Αρχή, ώστε να εξεταστούν τα δεδομένα και να καταδειχθεί που υπάρχει αλήθεια και που υπερβολές.)
Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης εξέφρασε τη στήριξη του Κινήματος στον αγώνα των συντεχνιών για διατήρηση μιας δημόσιας περιουσίας που κτίστηκε με κόπους και μόχθους των εργαζομένων και του κυπριακού λαού.
“Η υπόθεση της ΑΗΚ είναι υπόθεση του κάθε Κύπριου πολίτη και όχι των εργαζομένων, και πρέπει να στείλετε αυτό το μήνυμα, δεν είναι εργαζόμενοι μόνοι που διεκδικούν κάποια δικαιώματα που κάποιοι κακώς τα ονομάζουν προνόμια, δεν πρέπει να αφεθεί να ξεπουληθεί σε τιμή ευκαιρίας, δεν ξεπουλιέται και δεν δωρίζεται”, σημείωσε.
Δεσμεύτηκε εξάλλου ότι θα επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εμπορίου για να επανέλθει το ζήτημα και να εξεταστούν τα δεδομένα. “Φαίνεται ότι η πρώτη μας παρέμβαση ήταν θετική αλλά στη συνέχεια κάποιοι στην πράξη και τη Βουλή θέλουν να την ξεγελάσουν”, δήλωσε ο κ. Περδίκης.
Εκ μέρους της ΟΗΟ ΣΕΚ ο Ανδρέας Ηλία δήλωσε ότι είναι επιβεβλημένο οι θεσμοί να προσεγγίζουν τα θέματα με τη δέουσα προσοχή και θα πρέπει να αφεθεί η ΑΗΚ-με το νομικό καθεστώς που έχει- απερίσπαστα να λειτουργήσει με στόχο το λειτουργικό και λογιστικό διαχωρισμό.
“Είναι εντεταλμένη να το κάνει και είναι αδιανόητο για μας να προωθούνται νομοσχέδια χωρίς κοινωνικό διάλογο, το ΔΟΚΕ είναι ένα νομοσχέδιο που μας παίρνει πίσω, συγκρούεται με τη φιλοσοφία του συντάγματος”, σημείωσε.
Υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο η ΑΗΚ χάνει την αυτοδυναμία της στη λήψη αποφάσεων κάτι που θα δημιουργήσει χρονοβόρες διαδικασίες και διεργασίες που θα επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα του οργανισμού.
“Ζητήσαμε από Βουλή να σταθεί ανάχωμα στο νομοσχέδιο και ζητήσαμε περαιτέρω οι οργανισμοί που είναι σε ανταγωνισμό να απαλειφθούν, όπως είναι ΣΥΤΑ και ΑΗΚ, αναλάβαμε πρωτοβουλίες και θα τις εντείνουμε προς πολιτειακούς θεσμούς, προς την Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προς τη Βουλή ώστε το ΔΟΚΕ να μην περάσει και να επιφέρει αυτά τα αρνητικά αποτελέσματα”, σημείωσε.
Ο Γρηγόρης Κατσελής της ΠΟΑΣ εξέφρασε αλληλεγγύη και υποστήριξη στον αγώνα των εργαζομένων της ΑΗΚ ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις.
“Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε την αντίθεσή μας και για το ΔΟΚΕ και επικεντρώνουμε την προσοχή μας σε ένα στόχο, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις”, ανέφερε.
Ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ Αντώνης Νεοφύτου δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι διατρανώνουν την αγωνιστικότητά τους και ενάντια στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, σημειώνοντας ότι το ζήτημα της ΑΗΚ δεν είναι υπόθεση μόνο των εργαζομένων, αλλά ολόκληρης της κοινωνίας, γιατί είναι ενάντια στα συμφέροντά τους.
“Εμείς από την αρχή έχουμε ταχθεί ενάντια σε αυτή τη νεοφιλελεύθερη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων γιατί γνωρίζουμε ότι είναι ένα ξεπούλημα και μια απώλεια του δημόσιου πλούτου, μια απώλεια του βραχίονα ανάπτυξης, έχω την πεποίθηση ότι αν συνεχίσουμε τον αγώνα μας θα γλιτώσουμε τον οργανισμό και θα επιβραβευτούμε ηθικά”, είπε ο κ. Νεοφύτου.
Στην εκδήλωση διαμαρτυρίας παρέστη και ένας συνταξιούχος της ΑΗΚ ο οποίος εργάστηκε στην αρχή από το 1956 ως το 1997 σε διάφορες θέσεις, από γραφέας ως υπεύθυνος υπηρεσίας στην Υπηρεσία Προσωπικού.
Θέλησε να μιλήσει στα ΜΜΕ για να εκφράσει την έγνοια και την ανησυχία του λέγοντας ότι κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων που εργάστηκε στην ΑΗΚ γνώρισε πλήρως όλες τις υπηρεσίες της και είναι σε θέση, όπως ανέφερε, να καταλαβαίνει ότι όλα αυτά που γίνονται οδηγούν στην καταστροφή της Αρχής.
“Βλέπω με πολλή ανησυχία και αγωνία να γίνονται όλα αυτά εις βάρος της ΑΗΚ και της οικονομίας του τόπου, είμαι βέβαιος ότι οι εργαζόμενοι αγωνίζονται για το δίκαιο, για να σωθεί αυτός ο οργανισμός που έγινε με τόσες θυσίες και αξίζει για την οικονομία σαν το πιο πολύτιμο αγαθό. Με πόνο ψυχής βλέπω όλα αυτά τα καταστροφικά να προωθούνται εις βάρος της ΑΗΚ”, δήλωσε στους δημοσιογράφους.
- See more at: http://alfanews.com.cy/oikonomia/item/16698-%CE%AD%CE%BA%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%B9%CF%8E%CE%BD-%CE%B1%CE%B7%CE%BA-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BE%CE%AD%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BD-%CF%83-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82.html#sthash.C1E8LU3T.dpuf


Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Διαμαρτυρία στη CYTA ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις

#HandsOffCyta: Διαμαρτυρία στη CYTA ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις (φωτο)
www.dialogos.com.cy
Την αντίθεσή τους στις αποκρατικοποιήσεις προέβαλαν οι συντεχνίες της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, οι οποίες άρχισαν την Τετάρτη σειρά εκδηλώσεων.
Αριθμός εργαζόμενων της Cyta συγκεντρώθηκαν στις 08:00 το πρωί στην πεζογέφυρα της Cyta επί της Λεωφόρου Λεμεσού κρατώντας πλακάτ κατά τη διαδικασίας των αποκρατικοποιήσεων.
«Τέρμα στο ξεπούλημα, οι ημικρατικοί ανήκουν στο λαό», ανέγραφε ένα πανό που αναρτήθηκε στη γέφυρα, ενώ ένα δεύτερο ανέγραφε: «Όχι στις αποκρατικοποιήσεις. Ναι στον εκσυγχρονισμό».
Εργαζόμενοι κρατούσαν πλακάτ που μεταξύ άλλων έγραφαν «Πωλούν την αγελάδα για να αγοράσουν λίγο γάλα», «Δεσμεύομαι. Το άλλο με τον Πόμπο ξέρεις το;» και «Δεν μπορείς να πωλήσεις κάτι που δεν είναι δικό σου».
Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης, που παρέστη στην εκδήλωση, είπε ότι ο αγώνας δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους αλλά και το λαό, έτσι ώστε οι οργανισμοί αυτοί να παραμείνουν υπό έλεγχο.
«Η ιδιωτικοποίηση το μόνο που θα πετύχει είναι να καταστήσει οργανισμούς κοινής ωφελείας διαθέσιμους μόνο για εκείνους που θα μπορούν να τους χρησιμοποιήσουν. Είναι μια διαδικασία που θα κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και θα συρρικνώσει το κράτος», είπε.
Ο Γρηγόρης Κατσελλής, ΓΓ της ΠΟΑΣ συνεχάρη όλους όσοι παρέστησαν στην εκδήλωση κατά των αποκρατικοποιήσεων.
«Ο αγώνας θα είναι δύσκολος αλλά αν είμαστε ενωμένοι θα πετύχουμε», είπε, προσθέτοντας πως η ιδιωτικοποίηση θα οδηγήσει τους εργαζόμενους σε δύσκολες ατραπούς», είπε.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο Αλέκος Τρυφωνίδης, ΓΓ της ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ είπε ότι οι εργαζόμενοι της Cyta αρχίζουν τη δεύτερη φάση των κινητοποιήσεων που αποτελείται από σειρά εκδηλώσεων «για να δοθούν τα κατάλληλα μηνύματα στην κυπριακή κοινωνία».
«Επίκειται ακόμη μια κλοπή πέραν του κουρέματος, πέραν των ομολόγων, του δημόσιου πλούτου που ανήκει στον κυπριακό λαό. Σιγά σιγά φαίνεται η κυπριακή κοινωνία να αντιλαμβάνεται αυτή την κλοπή και συντριπτικά μια μεγάλη μερίδα του κυπριακού λαού στηρίζει την αποφυγή των ιδιωτικοποιήσεων», είπε, προσθέτοντας ότι «οι οργανισμοί αυτοί τόσο η Cyta όσο και η ΑΗΚ πρέπει να εκσυγχρονιστούν και να παραμείνουν ως βασικό στήριγμα του κράτους».
Υπενθυμίζοντας ότι μεγαθήρια επενδυτών ενδιαφέρονται για την διαχείριση του λιμανιού Λεμεσού, ενώ όλοι απαξίωναν την Αρχή Λιμένων, ο κ. Τρυφωνίδης πρόσθεσε πως «το ίδιο θα γίνει με τη Cyta, την ίδια ώρα που απαξιώνουμε εμείς οι ίδιοι τους οργανισμούς αυτούς οι ξένοι τους επιβουλεύονται και θέλουν να το χρησιμοποιούν προς όφελός τους και να πηγαίνουν τα κέρδη από τον οργανισμό αυτό σε ξένες χώρες και στη συνέχεια να μας καλούν να μας δανείσουν από τα χρήματα που θα κερδίζουν απ` εδώ».
Από την πλευρά του, ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ – Cyta, Δώρος Θεοδώρου, είπε πως η εκδήλωση στοχεύει να στείλει μηνύματα κατά των ιδιωτικοποιήσεων, προσθέτοντας πως παρά την εκδήλωση δεν έχει κλείσει καμιά υπηρεσία της Cyta, περιλαμβανομένων των καταστημάτων που λειτουργούν χωρίς καμία διακοπή.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Θεοδώρου είπε ότι οι συντεχνίες δεν είναι ικανοποιημένες από τη δέσμευση του ότι οι θέσεις εργασίας είναι εξασφαλισμένες.
«Δεν έχει σημασία μόνο το αν κάποιος θα παραμείνει στο δημόσιο και θα συνεχίσει να έχει ένα μισθό, μεγάλη σημασία έχει το υπόλοιπο της καριέρας και η ανέλιξη», είπε, προσθέτοντας ότι “το θέμα της καριέρας είναι πολύ σημαντικό και για μας δεν αποτελεί πλήρη διασφάλιση”.
Σημειώνοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων στη Cyta, ένα τεχνολογικό οργανισμό, αποτελείται από εξειδικευμένα άτομα, όπως μηχανικούς τηλεπικοινωνιών, μηχανικούς υπολογιστών, ο κ. Θεοδώρου διερωτήθηκε πώς «μπορούμε να πούμε ότι εξασφαλίζεται ο κόσμος εάν για παράδειγμα τοποθετηθεί κάποιος μηχανικός τηλεπικοινωνιών στο Υπουργείο Γεωργίας ή στο Υπουργείο Οικονομικών».
ΚΥΠΕ
Την αντίθεσή τους στις αποκρατικοποιήσεις προέβαλαν οι συντεχνίες της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, οι οποίες άρχισαν την Τετάρτη σειρά εκδηλώσεων.
Αριθμός εργαζόμενων της Cyta συγκεντρώθηκαν στις 08:00 το πρωί στην πεζογέφυρα της Cyta επί της Λεωφόρου Λεμεσού κρατώντας πλακάτ κατά τη διαδικασίας των αποκρατικοποιήσεων.
«Τέρμα στο ξεπούλημα, οι ημικρατικοί ανήκουν στο λαό», ανέγραφε ένα πανό που αναρτήθηκε στη γέφυρα, ενώ ένα δεύτερο ανέγραφε: «Όχι στις αποκρατικοποιήσεις. Ναι στον εκσυγχρονισμό».
Εργαζόμενοι κρατούσαν πλακάτ που μεταξύ άλλων έγραφαν «Πωλούν την αγελάδα για να αγοράσουν λίγο γάλα», «Δεσμεύομαι. Το άλλο με τον Πόμπο ξέρεις το;» και «Δεν μπορείς να πωλήσεις κάτι που δεν είναι δικό σου».
Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης, που παρέστη στην εκδήλωση, είπε ότι ο αγώνας δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους αλλά και το λαό, έτσι ώστε οι οργανισμοί αυτοί να παραμείνουν υπό έλεγχο.
«Η ιδιωτικοποίηση το μόνο που θα πετύχει είναι να καταστήσει οργανισμούς κοινής ωφελείας διαθέσιμους μόνο για εκείνους που θα μπορούν να τους χρησιμοποιήσουν. Είναι μια διαδικασία που θα κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και θα συρρικνώσει το κράτος», είπε.
Ο Γρηγόρης Κατσελλής, ΓΓ της ΠΟΑΣ συνεχάρη όλους όσοι παρέστησαν στην εκδήλωση κατά των αποκρατικοποιήσεων.
«Ο αγώνας θα είναι δύσκολος αλλά αν είμαστε ενωμένοι θα πετύχουμε», είπε, προσθέτοντας πως η ιδιωτικοποίηση θα οδηγήσει τους εργαζόμενους σε δύσκολες ατραπούς», είπε.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο Αλέκος Τρυφωνίδης, ΓΓ της ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ είπε ότι οι εργαζόμενοι της Cyta αρχίζουν τη δεύτερη φάση των κινητοποιήσεων που αποτελείται από σειρά εκδηλώσεων «για να δοθούν τα κατάλληλα μηνύματα στην κυπριακή κοινωνία».
«Επίκειται ακόμη μια κλοπή πέραν του κουρέματος, πέραν των ομολόγων, του δημόσιου πλούτου που ανήκει στον κυπριακό λαό. Σιγά σιγά φαίνεται η κυπριακή κοινωνία να αντιλαμβάνεται αυτή την κλοπή και συντριπτικά μια μεγάλη μερίδα του κυπριακού λαού στηρίζει την αποφυγή των ιδιωτικοποιήσεων», είπε, προσθέτοντας ότι «οι οργανισμοί αυτοί τόσο η Cyta όσο και η ΑΗΚ πρέπει να εκσυγχρονιστούν και να παραμείνουν ως βασικό στήριγμα του κράτους».
Υπενθυμίζοντας ότι μεγαθήρια επενδυτών ενδιαφέρονται για την διαχείριση του λιμανιού Λεμεσού, ενώ όλοι απαξίωναν την Αρχή Λιμένων, ο κ. Τρυφωνίδης πρόσθεσε πως «το ίδιο θα γίνει με τη Cyta, την ίδια ώρα που απαξιώνουμε εμείς οι ίδιοι τους οργανισμούς αυτούς οι ξένοι τους επιβουλεύονται και θέλουν να το χρησιμοποιούν προς όφελός τους και να πηγαίνουν τα κέρδη από τον οργανισμό αυτό σε ξένες χώρες και στη συνέχεια να μας καλούν να μας δανείσουν από τα χρήματα που θα κερδίζουν απ' εδώ».
Από την πλευρά του, ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ - Cyta, Δώρος Θεοδώρου, είπε πως η εκδήλωση στοχεύει να στείλει μηνύματα κατά των ιδιωτικοποιήσεων, προσθέτοντας πως παρά την εκδήλωση δεν έχει κλείσει καμιά υπηρεσία της Cyta, περιλαμβανομένων των καταστημάτων που λειτουργούν χωρίς καμία διακοπή.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Θεοδώρου είπε ότι οι συντεχνίες δεν είναι ικανοποιημένες από τη δέσμευση του ότι οι θέσεις εργασίας είναι εξασφαλισμένες.
«Δεν έχει σημασία μόνο το αν κάποιος θα παραμείνει στο δημόσιο και θα συνεχίσει να έχει ένα μισθό, μεγάλη σημασία έχει το υπόλοιπο της καριέρας και η ανέλιξη», είπε, προσθέτοντας ότι “το θέμα της καριέρας είναι πολύ σημαντικό και για μας δεν αποτελεί πλήρη διασφάλιση”.
Σημειώνοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων στη Cyta, ένα τεχνολογικό οργανισμό, αποτελείται από εξειδικευμένα άτομα, όπως μηχανικούς τηλεπικοινωνιών, μηχανικούς υπολογιστών, ο κ. Θεοδώρου διερωτήθηκε πώς «μπορούμε να πούμε ότι εξασφαλίζεται ο κόσμος εάν για παράδειγμα τοποθετηθεί κάποιος μηχανικός τηλεπικοινωνιών στο Υπουργείο Γεωργίας ή στο Υπουργείο Οικονομικών».


- See more at: http://alfanews.com.cy/oikonomia/item/16639-%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CE%AE%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%AE%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%B6%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7-cyta.html#sthash.uU0QBw7b.dpuf

Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Καλά κρατεί η εργασιακή εκμετάλλευση στην Κύπρο

Καλά κρατεί η εργασιακή εκμετάλλευση στην Κύπρο
H Κύπρος βρίσκεται ανάμεσα στα κράτη που παρουσιάζουν σοβαρές αδυναμίες στην πρόληψη της εργασιακής εκμετάλλευσης, στην προστασία και στήριξη των θυμάτων, και στην αποτελεσματική δίωξη των εκμεταλλευτών.
Αυτό προκύπτει από την πρώτη πανευρωπαϊκή έρευνα για τις σοβαρές μορφές εργασιακής εκμετάλλευσης που υφίστανται εργάτες και εργάτριες που μετακινούνται προς και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Fundamental Rights Agency), σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Επιτρόπου Διοικήσεως και Αρχής κατά των Διακρίσεων.
Ανάμεσα σε άλλους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο της εργασιακής εκμετάλλευσης στην Κύπρο, γίνεται αναφορά στην απόλυτη διασύνδεση των αδειών παραμονής των υπηκόων τρίτων χωρών με την εργασία τους σε συγκεκριμένο εργοδότη, στην αδυναμία επιθεωρήσεων στους χώρους εργασίας των οικιακών εργατριών, στην απουσία συλλογικών συμβάσεων στους τομείς της γεωργίας/κτηνοτροφίας και της οικιακής εργασίας, στον ελλιπή έλεγχο των ατζέντηδων, στον υπαρκτό φόβο της σύλληψης και απέλασης των μεταναστών που καταγγέλλουν την εκμετάλλευση τους, στην ανεπάρκεια του συστήματος στήριξης των θυμάτων εργασιακής εκμετάλλευσης, στην ελλιπή ευαισθητοποίηση των υπηρεσιών, στις καθυστερήσεις στις δικαστικές διαδικασίες.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, η εργασιακή εκμετάλλευση επηρεάζει εργάτες προερχόμενους από τρίτες χώρες, ανεξαρτήτως του καθεστώτος παραμονής τους, καθώς και Ευρωπαίους πολίτες που διακινούνται εντός της Ένωσης για σκοπούς εργασίας, και συναντάται σε ένα ευρύ φάσμα τομέων της οικονομίας και κυρίως στη γεωργία/κτηνοτροφία, στην οικοδομική βιομηχανία, στην οικιακή εργασία, στις τουριστικές υπηρεσίες και στη μεταποίηση.
Τα δε θύματα πολλές φορές αποθαρρύνονται από το να καταγγείλουν την εκμετάλλευσή τους ή αναγκάζονται να «αποδεχθούν» τις δυσμενείς συνθήκες απασχόλησης τους, υπό το φόβο της απώλειας της εργασίας τους και της αναγκαστικής επιστροφής τους σε ακόμα χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο.
«Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την Κύπρο και θα πρέπει να προβληματίσουν σοβαρά, αφού το θέμα της εκμετάλλευσης αφορά μια μεγάλη ομάδα του εργατικού δυναμικού της χώρας, Ευρωπαίων και πολιτών τρίτων χωρών, στην πλειοψηφία γυναίκες μετανάστριες, που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε πολλαπλές διακρίσεις και πρακτικές εκμετάλλευσης», σημείωσε το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως.
Η Επίτροπος υποδεικνύει ότι για σκοπούς αναχαίτισης των κινδύνων που παρουσιάζονται για εκμετάλλευση των εργαζομένων στην Κύπρο, θα πρέπει να ληφθούν από την πολιτεία αποφασιστικά μέτρα για παρακολούθηση των συνθηκών εργασίας, ιδίως στους χώρους αυξημένου κινδύνου (οικιακή εργασία, γεωργία/κτηνοτροφία, εποχιακή εργασία), με πρώτιστο γνώμονα την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας. Έμφαση θα πρέπει, επίσης, να δοθεί στην πρόληψη της εκμετάλλευσης και στη ριζική αλλαγή της κουλτούρας ανοχής της εκμετάλλευσης.

eurokerdos

Απεργιακά μέτρα από τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις της ΑΗΚ

Το προσωπικό της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, αισθάνεται έντονα απογοητευμένο και αγανακτισμένο, με τα όσα καταστροφικά προωθούνται, για τον Οργανισμό και τον Τόπο, με το Νομοσχέδιο για τον Περί Δημοσίων Οργανισμών και Κρατικών Επιχειρήσεων Νόμο του 2015 (ΔΟΚΕ) και το Νομοσχέδιο Περί Ρύθμισης της Αγοράς Ηλεκτρισμού Τροποποιητικό Νόμο (ΙΙ) του 2015, όπως τονίζεται σε σημερινή ανακοίνωση των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων της ΑΗΚ.
«Καλούμε την Αρχή όπως λειτουργήσει μέσα από τις Συνταγματικά κατοχυρωμένες υποχρεώσεις της, για να αποτρέψει την αποδυνάμωση, την αποδόμηση και τέλος την εκποίηση της ΑΗΚ. Σας μεταφέρουμε επίσης, την αποφασιστικότητα του προσωπικού να αγωνιστεί για την προστασία και τη διαφύλαξη του Οργανισμού, πεπεισμένοι ότι, με τον αγώνα μας προασπίζουμε το συμφέρον του τόπου και της οικονομίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση των συντεχνιών
Στην ανακοίνωση τονίζεται πως από αύριο Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015 το προσωπικό της ΑΗΚ εισέρχεται σε περίοδο μέτρων και θα ισχύουν τα ακόλουθα:
1. Το προσωπικό της ΑΗΚ δεν θα συμμετέχει σε οποιαδήποτε εργασία εκτός εργάσιμων ωρών χωρίς την έγκριση της Απεργιακής Επιτροπής.
2. Αυστηρός Περιορισμός του προσωπικού στην εκτέλεση των καθηκόντων του.
3. Το προσωπικό της ΑΗΚ καθ’ όλη την περίοδο των μέτρων, δεν θα προβαίνει σε διακοπές στους οικιακούς καταναλωτές για απλήρωτους λογαριασμούς.
Την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015 μεταξύ των ωρών 08:00-10:00 θα πραγματοποιηθεί δίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας έξω από τους χώρους εργασίας, ως πρώτο μέτρο από μια σειρά μέτρων, τα οποία θα σας κοινοποιηθούν αργότερα. Από τη στάση εργασίας θα εξαιρεθεί το ακόλουθο προσωπικό:
• Εκτελεστικοί Διευθυντές ή Αναπληρωτές τους
• Διευθυντές Σταθμών και Περιφερειών ή Αναπληρωτές τους
• Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού
• Το προσωπικό βάρδιας των Ηλεκτροπαραγωγών Σταθμών
• Προσωπικό που επιλαμβάνεται βλαβών
•  Προσωπικό που εργάζεται στα Κέντρα Αναφοράς Βλαβών (ΚΑΒ)
• Οι επί καθήκοντι Λειτουργοί Ελέγχου Συστήματος στις Περιφέρειες
• Θυρωροί / Φρουροί
• Όλο το προσωπικό που εργάζεται στο ΔΣΜΚ
• Διευθυντής Λειτουργίας & Συντήρησης και Τεχν. Ηλεκτρολογίας (Προγραμματισμός Φόρτωσης Μονάδων)
Το προσωπικό της ΑΗΚ, καθ’ όλη την περίοδο των μέτρων, δεν θα προβαίνει σε διακοπές στους οικιακούς καταναλωτές για απλήρωτους λογαριασμούς, και απολογείται για τυχόν ταλαιπωρία των καταναλωτών.
Τέλος στην ανακοίνωση αναφέρεται πως την Τρίτη, 30 Ιουνίου 2015 οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις της ΑΗΚ θα συνέλθουν από κοινού για να αναλύσουν, επαναξιολογήσουν την κατάσταση και να λάβουν αποφάσεις για περαιτέρω κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων, με διευρυμένη συμμετοχή προσωπικού.
Eurokerdos
ΑΗΚ: Στάση εργασίας για δύο ώρες ένεκα ιδιωτικοποιήσεων

Με δυναμικά μέτρα απαντούν οι εργαζόμενοι στην Αρχή Ηλεκτρισμού στα «όσα καταστροφικά προωθούνται, για τον οργανισμό και τον τόπο» με τα νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για ιδιωτικοποίηση της Αρχής.
Με επιστολή τους προς τον Γενικό Διευθυντή της ΑΗΚ, το προσωπικό του ημικρατικού οργανισμού «έντονα απογοητευμένο και αγανακτισμένο» ανακοινώνει ότι από αύριο Τετάρτη εισέρχεται σε περίοδο μέτρων και θα ισχύουν τα ακόλουθα:
Το προσωπικό της ΑΗΚ δεν θα συμμετέχει σε οποιαδήποτε εργασία εκτός εργάσιμων ωρών χωρίς την έγκριση της Απεργιακής Επιτροπής 
Αυστηρός περιορισμός του προσωπικού στην εκτέλεση των καθηκόντων του
Το προσωπικό της ΑΗΚ καθ’ όλη την περίοδο των μέτρων, δεν θα προβαίνει σε διακοπές στους οικιακούς καταναλωτές για απλήρωτους λογαριασμούς.
Αποφασίστηκε επίσης ότι μεθαύριο Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015 θα πραγματοποιηθεί δίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας από τις 08:00-10:00 το πρωί έξω από τους χώρους εργασίας, ως πρώτο μέτρο από μια σειρά μέτρων, τα οποία θα ανακοινωθούν αργότερα.


- See more at: http://alfanews.com.cy/oikonomia/item/16609-%CE%B1%CE%B7%CE%BA-%CF%83%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%B7-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B4%CF%8D%CE%BF-%CF%8E%CF%81%CE%B5%CF%82-%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CE%BA%CE%B1-%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%AE%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD.html#sthash.wiTf33bb.dpuf

Τοποθέτηση της ΠΕΟ στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας 22/6/2015

Η ΠΕΟ από την πρώτη στιγμή είχε εκφράσει έντονες ανησυχίες και διατυπώσει σοβαρές επιφυλάξεις σε επιστολές προς την Υπουργό Εργασίας αλλά και σε σειρά υπομνημάτων προς τη Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας.
Σχεδόν 1 χρόνο εφαρμογής της Νομοθεσίας διαπιστώνουμε δυστυχώς ότι οι ανησυχίες μας έχουν επιβεβαιωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Όπως εφαρμόζεται το ΕΕΕ, το αποτέλεσμα είναι μέσα σε αυτές τις συνθήκες το κοινωνικό κράτος αντί να διευρύνεται για να καλύψει τις ανάγκες των ομάδων του πληθυσμού που έχουν επηρεαστεί από τη βαθιά οικονομική κρίση, να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Η κοινωνική πολιτική συρρικνώνεται συνεχώς και εξαντλείται μόνο στις περιπτώσεις της ακραίας, απόλυτης φτώχειας, με αποτέλεσμα στην ουσία την ανακατανομή της φτώχειας.
Συγκεκριμένα :
1. Το EEE δεν ανταποκρίνεται στα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μακροχρόνια άνεργοι. Λόγω κυρίως των πολύ αυστηρών κριτηρίων που τέθηκαν, όπως αυτό της περιουσίας, η συντριπτική πλειοψηφία των μακροχρόνια ανέργων δεν είναι δικαιούχοι. Σήμερα περίπου υπάρχουν 48 χιλιάδες άνεργοι πάνω από 6 μήνες, μόνο οι 17 χιλιάδες υπέβαλαν αίτηση και εγκρίθηκαν μόλις 7500 χιλιάδες νέοι δικαιούχοι. Η ΠΕΟ είχε εισηγηθεί ειδικά για τους μακροχρόνια ανέργους να μην ισχύσει το κριτήριο της περιουσίας, τουλάχιστο μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση στην οικονομία.
2. Για τους χαμηλοσυνταξιούχους είχαμε εισηγηθεί να συνεχιστεί το Σχέδιο Στήριξης που ίσχυε, ανεξάρτητα από το Νόμο για Ε.Ε.Ε. Με την εφαρμογή του ΕΕΕ το ένα τρίτο των χαμηλοσυνταξιούχων, περίπου 17000 έχασαν την έκτακτη χορηγία παρά το γεγονός ότι συνεχίζουν να είναι δικαιούχοι του Σχεδίου Στήριξης επειδή για διάφορους λόγους δεν υπέβαλαν αίτηση για το ΕΕΕ για το οποίο όμως σύμφωνα με τα κριτήρια δεν είναι δικαιούχοι.
3. Η ΠΕΟ είχε υποστηρίξει ότι η απάντηση στις ιδιαίτερες συνθήκες και τα προβλήματα στα άτομα με αναπηρία δεν μπορεί να δοθεί μέσα από το ΕΕΕ, κάτι δυστυχώς που φάνηκε ότι ισχύει. Για αυτό είχαμε εισηγηθεί να μην περιληφθούν τα ζητήματα των αναπήρων να μην συμπεριληφθούν στο Νόμο για το ΕΕΕ και να συνεχίσει ο διάλογος με τους άμεσα επηρεαζόμενους και εν τω μεταξύ να ισχύσουν οι ρυθμίσεις με βάση το Νόμο για το Δημόσιο Βοήθημα
4. Τελικά αυτοί που επωφελούνται, είναι πολύ λιγότεροι από αυτούς που ζημιώνουν από την εφαρμογής του ΕΕΕ. Είχαμε προειδοποιήσει από την αρχή για τον ορατό κίνδυνο τελικά το ΕΕΕ να γίνει το όχημα για τερματισμό ή περιορισμό άλλων κοινωνικών παροχών. 
5. Έχει ξεκαθαρίσει ότι η χρηματοδότηση του πρόσθετου κόστους για το ΕΕΕ αναμένεται να προέλθει από περικοπές από υφιστάμενους δικαιούχους άλλων κοινωνικών παροχών, ώστε οι φτωχοί να επιχορηγήσουν τους φτωχότερους. Οι κοινωνικές παροχές υπέστηκαν δραματική μείωση με άλλοθι το ΕΕΕ. Το 2014 έγιναν περικοπές στο κοινωνικό κράτος €127εκ. με τις κυριότερες στο Δημόσιο Βοήθημα, Συνταξιούχους, Επίδομα Τέκνου κτλ. Για το 2015, αντί το ΕΕΕ να υπερκαλύψει τις μειώσεις του 2014, είναι μειωμένες σε σχέση με το 2013. Για το 2015 υπολογίζεται να δαπανηθούν 208 εκ για το ΕΕΕ αλλά καταργείται το Δημόσιο Βοήθημα που το 2013 ήταν 210 εκ. Επιπρόσθετα το 2015 έχουμε επιπρόσθετες μειώσεις σε σχέση με το 2013 κυρίως στους συνταξιούχους και στο επίδομα τέκνου.
6. Τέλος, παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, είναι φανερές οι ελλείψεις στη δομή και η λειτουργία του συστήματος, με αποτέλεσμα να πάσχει η εφαρμογή του Ε.Ε.Ε. Ως αποτέλεσμα γίνετε καταφυγή σε ημίμετρα να καλυφτούν οι οργανωτικές και λειτουργικές αδυναμίες, με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις συμπολίτες που αντικειμενικά έχουν πρόβλημα διαβίωσης να εξευτελίζονται και να αναγκάζονται να αποτείνονται σε μεσάζοντες για να επικοινωνήσουν με την Υπηρεσία ΕΕΕ και στο τέλος να τους καταβάλλεται ένα συμβολικό ποσό μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα τους. Αντί δηλαδή της άμεσης στήριξης και της εξέτασης των αιτήσεων σε ένα μήνα όπως υποσχέθηκε η κυβέρνηση, τελικά εξελίχτηκε σε μια υπηρεσία απρόσωπη, μακριά από το πολίτη, τον οποίο αρκετές φορές αντιμετωπίζουν ως επαίτη, ανάγοντας τη φιλανθρωπία ως επίσημη πολιτική.
Η κυβέρνηση χρειάζεται να αναγνωρίσει ότι όπως εφαρμόζεται το ΕΕΕ δεν αντιμετωπίζονται ουσιαστικά τα κοινωνικά προβλήματα που υπάρχουν σήμερα και να αναθεωρήσει τη κοινωνική πολιτική της.
Αυτή η πορεία πρέπει να αξιολογηθεί και να επανεξεταστεί από τη Βουλή και να προωθηθεί άμεσα μια συνολική συζήτηση για το πώς φτάνουμε σε μια αποτελεσματική κοινωνικής πολιτικής του κράτους, όπως το απαιτούν οι συνθήκες και η κοινωνία.
22 Ιουνίου 2015