Έμφαση στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του κράτους
Μάριος Τσιακκής: Ώρα για βαθιές τομές στο Δημόσιο
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/234885/marios-tsiakkis-ora-gia-vathies-tomes-sto-dimosio#sthash.7EXeggbB.dpufΛευκωσία: Με περισσότερη αισιοδοξία βλέπει το ΚΕΒΕ το μέλλον, καθώς έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην οικονομία του 2014, αναφέρει ο γενικός γραμματέας του Επιμελητηρίου, Μάριος Τσιακκής. Αναφέρεται στη διόρθωση σε μεγάλο βαθμό των δημοσίων οικονομικών και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω ξένων επενδύσεων, σημειώνοντας ότι υπάρχει περιθώριο προσέλκυσης κι άλλων επενδύσεων από το εξωτερικό.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το οικονομικό περιβάλλον είναι σαφώς βελτιωμένο σε σχέση με αυτό που επικρατούσε τα προηγούμενα χρόνια», αναφέρει.
Όσον αφορά όμως το επιχειρηματικό κλίμα, αναφέρει ότι αυτό παραμένει υποτονικό, καθώς «η έλλειψη ρευστότητας, τα ψηλά επιτόκια, η μειωμένη αγοραστική δύναμη λόγω της ψηλής ανεργίας και η ύπαρξη υπερβολικής γραφειοκρατίας λειτουργούν ακόμα ανασταλτικά στην επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας».
Είναι γι’ αυτό, προσθέτει, που μεταξύ άλλων πρέπει να προωθηθούν «ο εκσυγχρονισμός του τρόπου λειτουργίας του Κράτους, η μείωση του κόστους λειτουργίας του μέσα από τον περιορισμό των μη παραγωγικών δαπανών και της αύξησης της παραγωγικότητας, η βελτίωση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα με την εφαρμογή της πλήρους εναλλαξιμότητας, η μείωση της γραφειοκρατίας, η εισαγωγή της ψηφιακής τεχνολογίας και η εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε όλο και περισσότερες υπηρεσίες, η εισαγωγή ενός δίκαιου και σύγχρονου συστήματος αξιολόγησης και ανέλιξης των δημοσίων υπαλλήλων ώστε να προάγονται όσοι πραγματικά το αξίζουν».
Τέλος ο κ. Τσιακκής σημειώνει, πως το ΚΕΒΕ διαφωνεί με την επιβολή νέων φορολογιών και προτείνει την παραχώρηση φορολογικών και άλλων κινήτρων προς τις ΜμΕ, ώστε να τονωθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία.
Γράφει:
Δωρίτα Γιαννακού
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/234885/marios-tsiakkis-ora-gia-vathies-tomes-sto-dimosio#sthash.7EXeggbB.dpuf
Αποκρατικοποιήσεις, εκποιήσεις, πλαίσιο αφερεγγυότητας τα «καυτά» θέματα
Πολιτικές συγκρούσεις με φόντο την οικονομία προδιαγράφει το 2015
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/234886/politikes-sygkrouseis-me-fonto-tin-oikonomia-prodiagrafei-to-2015#sthash.bRKXbQ6C.dpuf
Λευκωσία: Καλύτερες
μέρες για το 2015 προεξοφλούν αριθμοί και
οι εκτιμήσεις για την οικονομία παραμένουν
αρκετά αισιόδοξες τόσο από την Τρόικα,
την κυβέρνηση, την Κεντρική Τράπεζα όσο
και από τους οίκους πιστοληπτικής
αξιολόγησης.
Η οικονομία μετά από τα πέτρινα χρόνια της ύφεσης αναμένεται να παρουσιάσει οριακή ανάκαμψη. Αυτό είναι το θετικό μήνυμα που δημιουργεί αισιοδοξία ότι το 2015 μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για επάνοδο της κυπριακής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς.
Υπάρχουν όμως και τα «αγκάθια» των μεταρρυθμίσεων που αναμένεται να δημιουργήσουν κομματικές εντάσεις με το καλημέρα του νέου έτους.
Στο «ψυγείο» μπαίνει το πρόγραμμα προσαρμογής της Κύπρου το 2015, καθώς η Τρόικα φαίνεται να μην επιστρέφει στην Κύπρο πριν την εφαρμογή του νόμου για τις εκποιήσεις.
Αποκρατικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών, εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων, πλαίσιο αφερεγγυότητας αναμένεται να είναι τα «καυτά» θέματα της επικαιρότητας.
Η οικονομία μετά από τα πέτρινα χρόνια της ύφεσης αναμένεται να παρουσιάσει οριακή ανάκαμψη. Αυτό είναι το θετικό μήνυμα που δημιουργεί αισιοδοξία ότι το 2015 μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για επάνοδο της κυπριακής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς.
Υπάρχουν όμως και τα «αγκάθια» των μεταρρυθμίσεων που αναμένεται να δημιουργήσουν κομματικές εντάσεις με το καλημέρα του νέου έτους.
Στο «ψυγείο» μπαίνει το πρόγραμμα προσαρμογής της Κύπρου το 2015, καθώς η Τρόικα φαίνεται να μην επιστρέφει στην Κύπρο πριν την εφαρμογή του νόμου για τις εκποιήσεις.
Αποκρατικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών, εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων, πλαίσιο αφερεγγυότητας αναμένεται να είναι τα «καυτά» θέματα της επικαιρότητας.
Το
2015 αναμένεται να είναι έτος πολιτικών
συγκρούσεων με αιχμή του δόρατος τις
συζητήσεις και τις εξελίξεις που θα
τρέξουν με επίκεντρο τους ημικρατικούς
οργανισμούς και τις εκποιήσεις, ένα από
τα πιο δύσκολα κομμάτια του Μνημονίου,
που αγγίζει «ευαίσθητα» θέματα.
Ιδιωτικοποιήσεις
Το Πρόγραμμα Δράσης στοχεύει σε έσοδα €1 δισ. μέχρι τα μέσα του 2016 και επιπλέον €400 εκατ. μέχρι το τέλος του 2018. Τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα χρησιμοποιηθούν για ισόποση μείωση του δημόσιου χρέους, με σκοπό τη βελτίωση της προοπτικής βιωσιμότητάς του.
Τα δύσκολα αρχίζουν από νωρίς, κυρίως για την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (Cyta). Θα πρέπει να γίνει η μετατροπή της Cyta από οργανισμό δημοσίου δικαίου σε μετοχική εταιρεία ιδιωτικού δικαίου, με μοναδικό μέτοχο το κράτος (μέχρι 31/12/14).
Το δεύτερο στάδιο είναι η απόφαση για ένα ποσοστό από το μετοχικό κεφάλαιο που θα προσφερθεί στους εργαζόμενους σε ατομικό ή συλλογικό επίπεδο (Ταμείο Προνοίας/Συντάξεων), σύμφωνα με τους κανόνες της αγοράς (μέχρι 31/3/15).
Το τρίτο στάδιο είναι η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή ο οποίος θα μεταφέρει την απαραίτητη τεχνογνωσία και θα συμβάλει στον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των δραστηριοτήτων του οργανισμού (επιλογή και ολοκλήρωση διαδικασίας μέχρι 31/12/15).
Ανεπηρέαστη δεν μένει ούτε η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) εντός του έτους. Σύμφωνα με το Μνημόνιο θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός («unbundling») των δραστηριοτήτων της ΑΗΚ σε ξεχωριστές νομικές οντότητες (μέχρι 30/6/15).
Το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει μετατροπή της ΑΗΚ από οργανισμό δημοσίου δικαίου σε μετοχική εταιρεία/εταιρείες ιδιωτικού δικαίου, με μοναδικό μέτοχο το κράτος (μέχρι 31/12/15).
Το τρίτο στάδιο προβλέπει απόφαση για ένα ποσοστό από το μετοχικό κεφάλαιο που θα προσφερθεί στους εργαζόμενους σε ατομικό ή συλλογικό επίπεδο (Ταμείο Προνοίας/Συντάξεων), σύμφωνα με τους κανόνες της αγοράς (μέχρι 31/3/16).
Αναβρασμός
για εκποιήσεις
Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπει εφαρμογή του νόμου των εκποιήσεων από την 1η Ιανουαρίου 2015 ενώ η Βουλή έχει ψηφίσει αναστολή της νομοθεσίας μέχρι τέλος του ίδιου μήνα.
Από ό,τι φαίνεται η επιστροφή των κλιμακίων της Τρόικας θα καταστεί εφικτή εάν και εφόσον τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων, που αποτελούσε προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης.
Σήμερα εκκρεμούν στο Κτηματολόγιο γύρω στις 3.000 υποθέσεις εκποίησης ακινήτων και με την τροποποίηση της νομοθεσίας θα μπορεί να γίνει χρήση ημι-ιδιωτικής διαδικασίας ακόμα και για παλιές υποθέσεις.
Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τη διακομματική επιτροπή, ετοιμάζει πλαίσιο αφερεγγυότητας. Ωστόσο, η πολυπλοκότητα των νομοθετημάτων που απαρτίζουν το πλαίσιο αφερεγγυότητας και η μακρά συζήτηση που διεξάγεται σε τεχνοκρατικό και κομματικό επίπεδο φαίνεται να απομακρύνουν την προοπτική να ψηφιστεί το πλαίσιο με βάση το χρονοδιάγραμμα που απορρέει από το επικαιροποιημένο μνημόνιο.
Βάσει του Μνημονίου, το πλαίσιο αφερεγγυότητας θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου και να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2015. Αυτή ήταν άλλωστε και η βασική παραδοχή πάνω στην οποία στηρίχθηκε η εξαίρεση που δόθηκε στον νόμο περί εκποιήσεων για την πρώτη κατοικία.
Οι
αριθμοί πάνε καλά
Το 2015 θα αποτελέσει την αφετηρία για επάνοδο της κυπριακής οικονομίας σε τροχιά ανάκαμψης. «Μια μέτριου επιπέδου οικονομική ανάκαμψη αναμένεται να ξεκινήσει το 2015 και να ενισχυθεί το 2016», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση της ΕΕ. Σημειώνει μεταξύ άλλων:
Η ύφεση που υπολογίζεται ότι θα κλείσει στο 2,8% το 2014 (πολύ πιο χαμηλά από προηγούμενες προβλέψεις της ΕΕ), εκτιμάται ότι θα μετατραπεί σε ανάπτυξη, έστω και οριακή, 0,4% το 2015 και θα ενισχυθεί στο 1,6% το 2016. Το δημόσιο έλλειμμα θα περιορισθεί στο 3% το 2014 και το 2015, ενώ εκτιμάται ότι θα μειωθεί περαιτέρω στο 1,4% το 2016
Το δημόσιο χρέος, που υπολογίζεται στο 107,5% ΑΕΠ κατά το τρέχον έτος, θα εκτιναχθεί στο 115% το 2015, ενώ θα μειωθεί στο 111,6% το 2016.
Ανάλογα καθοδική πορεία εκτιμάται ότι θα καταγράψει και η ανεργία, κάτι πάντως που εν μέρει αποδίδεται στη συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού. Υπολογίζεται ότι θα κλείσει στο 16,2% το 2014, στο 15,8% το 2015 και σε 14,8% το 2016.
Οι προβλέψεις διατυπώνουν την εκτίμηση ότι το 2015 και το 2016, η οικονομία αναμένεται να ανακτήσει σταδιακά το μομέντουμ της, κυρίως από τις καθαρές εξαγωγές, επισημαίνοντας ότι «η αύξηση των εξαγωγών αναμένεται να είναι σχετικά ισχυρή και να καταστεί ο κύριος μοχλός ανάπτυξης το 2015–2016. Η ιδιωτική κατανάλωση, προσθέτει η έκθεση της Κομισιόν, «θα παραμείνει υποτονική, αντανακλώντας μικρή αύξηση των μισθών και την απομόχλευση που προκύπτει από υπερχρεωμένους δανειολήπτες».
Πώς
βλέπουν οι οίκοι αξιολόγησης το 2015
Πιο αισιόδοξοι για την πορεία του ελλείμματος είναι οι οίκοι αξιολόγησης Standard and Poor’s και Fitch. Οι S&P αναμένουν ότι το έλλειμμα θα διαμορφωθεί φέτος στο 3,1% και οι Fitch στο 3,3%.
Όσον αφορά το 2015, οι οίκοι αξιολόγησης και το ΔΝΤ αναμένουν περαιτέρω υποχώρηση του ελλείμματος. Οι οίκοι εξακολουθούν να διαφέρουν στην εκτίμηση της πορείας της οικονομίας.
Οι Fitch έχουν την Κύπρο σε διαβάθμιση που απέχει 6 βαθμίδες από την επενδυτική διαβάθμιση, ενώ οι Standard and Poor’s τέσσερις βαθμίδες.
Οι Moody’s είναι οι πιο συντηρητικοί από τους τρεις οίκους, εν μέρει λόγω της διαφορετικής εκτίμησης για την πορεία του χρέους και των τραπεζών. Η διαβάθμιση της Κύπρου από τους Moody’s βρίσκεται επτά βαθμίδες κάτω από την επενδυτική διαβάθμιση.
Με τα νέα δημοσιονομικά δεδομένα και την αναθεώρηση της Στατιστικής Υπηρεσίας, το Υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι το χρέος θα περιοριστεί στο 105% του ΑΕΠ το 2014 και ότι θα υποχωρήσει στο 98% μέχρι το 2016.
Το ΔΝΤ, που δεν έλαβε ακόμα υπόψη τη Στατιστική Υπηρεσία, υπολογίζει ότι θα φθάσει το 126% τον επόμενο χρόνο, ενώ οι οίκοι αξιολόγησης υπολογίζουν ότι θα διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα.
Ο οίκος Standard and Poor’s αναμένει ότι θα ανέλθει το 2015 στο 109,3% από 107,3% το 2014 και οι Fitch αναμένουν να φθάσει στο 113% το επόμενο έτος.
Το Υπουργείο Οικονομικών και οι οίκοι αξιολόγησης αναμένουν ότι η ύφεση το 2014 θα ανέλθει στο 3% φέτος, ενώ το ΔΝΤ την τοποθετεί στο 3,2%. Όσον αφορά το 2015, ΔΝΤ, ΥΠΟΙΚ και S&P αναμένουν ανάπτυξη, ενώ οι Fitch εκτιμούν ότι η ύφεση δεν θα υποχωρήσει.
Γράφει: Θεανώ Θειοπούλου
-
See more at:
http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/234886/politikes-sygkrouseis-me-fonto-tin-oikonomia-prodiagrafei-to-2015#sthash.bRKXbQ6C.dpuf