Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Τεντώνει το σχοινί η ΟΕΒ. Επιμένει σε πάγωμα μισθών και ΑΤΑ

Συστάσεις ΟΕΒ προς επιχειρήσεις για συγκράτηση εργατικού κόστους
27/1/2012 onlycy.com

Η επιδείνωση της οικονομικής κρίσης που πλήττει την Κύπρο εδώ και περισσότερο από τρία χρόνια εξαντλεί τις αντοχές πολλών επιχειρήσεων οδηγώντας τη βιωσιμότητά τους σε οριακό σημείο, αναφέρει η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), καλώντας παράλληλα τις συντεχνίες, ”για το συνολικό καλό, να συνεργαστούν μαζί της στη δυσκολότερη φάση της οικονομίας αυτού του τόπου μετά το 1974”.

Σε σημερινή ανακοίνωση, η ΟΕΒ αναφέρει ότι ως αποτέλεσμα της απόρριψης των εισηγήσεων της από τις συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ για συνομολόγηση προσωρινής έκτακτης παγκύπριας συμφωνίας και επειδή θεωρεί ότι ”το πραγματικό συμφέρον των εργοδοτών, των εργαζομένων και της οικονομίας επιβάλλει τη συγκράτηση για τα δύο επόμενα χρόνια του εργατικού κόστους και την αποφυγή περαιτέρω απολύσεων, συστήνει σε όλες τις επιχειρήσεις και οργανισμούς του ιδιωτικού τομέα τα ακόλουθα:

Κατά τη διετία 1/1/2012-31/12/2013 το συνολικό μισθολογικό κόστος να παραμείνει το ίδιο όπως ήταν την 31/12/2011.
Σε επαγγελματικούς κλάδους, επιχειρήσεις ή οργανισμούς που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, οι εργοδότες ή οι Εργοδοτικοί Σύνδεσμοι να καλέσουν τους εκπροσώπους των εργαζομένων για συζήτηση και συμφωνία για μέτρα μείωσης του μισθολογικού κόστους, προς αντιμετώπιση των προβλημάτων τους και προστασία της απασχόλησης.
Η ΟΕΒ εκτιμά ότι επειδή ”οι προοπτικές σύντομης εξόδου από την κρίση με επιστροφή σε αναπτυξιακούς ρυθμούς είναι πολύ περιορισμένες, εάν δεν ληφθούν αμέσως τα αναγκαία μέτρα για ανακούφιση των επιχειρήσεων η ανεργία θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία”.

Προσθέτει ότι για το λόγο αυτό κάλεσε τις Συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ σε συνομιλίες και κατέθεσε σειρά εισηγήσεων για συνομολόγηση προσωρινής έκτακτης παγκύπριας συμφωνίας, τις οποίες απέρριψαν οι δύο συντεχνίες, όπως αναφέρει, ”οδηγώντας την όλη προσπάθεια σε ναυάγιο”.

Η Ομοσπονδία αναφέρει ότι ”οι προτάσεις της ήταν προσεχτικά σχεδιασμένες έτσι που η υιοθέτηση τους να ανακουφίζει τις επιχειρήσεις χωρίς να μειώνει τα εισοδήματα των εργαζομένων”.
”Η κρίση που περνούμε είναι οξύτατη και δριμύτατη, πολυδιάστατη και παρατεταμένη. Παρόλα αυτά ενωμένοι μπορούμε να την ξεπεράσουμε χωρίς ανεπανόρθωτες απώλειες”, προσθέτει.
Τέλος, η ΟΕΒ διαβεβαιώνει ότι ”στέκεται απαρασάλευτα δίπλα στις επιχειρήσεις και τις στηρίζει” και καλεί τις Συντεχνίες, για το συνολικό καλό, να συνεργαστούν μαζί της στην δυσκολότερη φάση της οικονομίας αυτού του τόπου μετά το 1974.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου